Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak647 FtBenzin árak628 FtEUR415.11 FtUSD403.06 FtCHF442.48 FtGBP497.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
aha értem köszönöm a választ,csak azért érdekel mert
bele szeretnék vágni egy kis állattenyésztésbe meg földművelésbe,és hogy mire számítsak.
Köszönöm.
A területalapú támogatás (TERA) összege, Euróban van meghatározva.
Az hogy mikori árfolyam az szintén le van írva. (nem tudom)
Mennyi az árfolyam azt te is le tudod kérdezni.
Az idén, akinek nincs visszaosztása és sara, az 58 000 Ft/ha támogatást kap.
Egyéb kérdést személyesen.
Ha lehet a jövőre vonatkozóan nem szeretünk nyilatkozni, mert már többször megsütötte a kása szánkat.
Az a biztos, ami elmúlt, meg hogy Móriczka mamája ....
Nem tabu, de változó. Évenkénti számítási rendszer szerint változik az összeg, valamint ezért a pénzért bizonyos gazdálkodási előírásokat be kell tartani, amit ellenőriznek. És komoly szankciókkal is büntetnek. Ha figyeled a topikot tanulhatsz belőle, hogy ha mindent jól csinálsz akkor is érdekes dolgokba futhatsz bele.
Ezért nem okos válasz, hogy mikor és mennyi "szokott" lenni.
Én idén még nem is fogok kapni csak jövőre mert most ősszel vettük vissza a földet és ez az év még a bérlőé.
És hogyhogy 2x kaptok?
Én azt hallottam hogy évente 45e/h
ebből igaz valami?
Ha nem menyit kaptok hektáronként?
És kb melyik hónapba?
de most komolyan mikor szoktátok megkapni a földek utáni támogatást.Bocs de nem tudom mi a neve,én még kezdő vagyok ebben nagyon.
Idén vettük vissza a földeket,azelőtt bérbe volt adva.
Nálunk mikor fizetik a területalapú támogatás 2. részét? Miért nem felel senki konkrétan? december 1-től lehetne, a miniszter azt ígérte gyorsan fog indulni
Nálunk mikor fizetik a területalapú támogatás 2. részét? Miért nem felel senki konkrétan? december 1-től lehetne, a miniszter azt ígérte gyorsan fog indulni
talán az lehet az oka hogy náluk első a saját "nemzeti" érdek és nem az a cél hogy saját termelőiket tönkretegyék, a külhoni érdekekkel szemben, pedig nincs is olyan nagy nemzeti múltjuk, képzeljétek mi lenne ha még az is lenne
Szlovák nagy sokezer hektáros cég vezetője mondta, hogy náluk annyiban jó a helyzet, hogy megmondják évelején, hogy október 28-án utalják a támogatást.
29-én felkel a paraszt fogja a tracskost bemegy a bankba mindennemű informálódás nélkül és viszi a lovettát haza.
Erre lehet tervezni, finanszírozás gépberuházás adóügyi tekintetben mindenhogy.
dehogy ezis itthon miért csak így tud működni sosem értettem.
és előrrébb is vannak a szlovákok már itt keleten is, nyugatról nem is beszélve.
Van állattartásuk trágyáznak erezzel szerves-híg minden formában, jól gépesítettek kimondottan jó eszközökkel.
és ez alapja neki, hogy tudják mennyi lé lesz biztosan és mikor, nemfogja elvinni az adó majd mert december végén utalják...
Nem hiszem h az akg megelőzi a sapsot4 Akg-t csak saps határozat után tudják fizetni!
De ez a 8. év az unióban, és még mindig nem lehet tervezni a támogatásokkal! Ha bármelyik kormány valóban törődne a termelőkkel, akkor LEGALÁBB annyival segíthetnék őket, hogy jó előre megmondják a kifizetésnek legalább a hetét!
A támogatásokat két csoportba kell sorolni:
1. Költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás (kizárólag a ténylegesen felmerült, igazolt kiadásokkal történő elszámolás alapján) [Szja tv. 3. § 42. pont]
2. Jövedelempótló támogatás (minden olyan támogatás, amely nem tekinthető költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak)
Az 1. csoportba tartozó támogatást nem kell bevételként figyelembe venni, feltéve, hogy a cél szerinti felhasználás révén teljesített kiadás alapján költséget egyáltalán nem számoltak el. [Szja tv. 7. § (1) bekezdés v) pont] Ha a támogatás csak részben nyújt fedezetet a kiadásra, ez utóbbi feltételt csak a kiadásnak a támogatásból fedezett része tekintetében kell alkalmazni. [Szja tv. 4. § (5) bekezdés]
A 2. csoportba tartozó támogatásokat a folyósítás évében bevételként kell elszámolni. [Szja tv. 2.sz. melléklet I/5. pont] Ide tartozik az egységes területalapú támogatás (SAPS) és az AKG is.
DE: ha az Szja tv. valamely rendelkezését a bevételi értékhatártól függően kell vagy lehet alkalmazni, az értékhatár a bevételnek számító támogatás összegével megemelkedik. [Szja tv. 7. § (3) bekezdés] (Más szóval az értékhatár a támogatások összege nélküli bevételre vonatkozik.)
Példa:
támogatások nélküli bevétel 4 millió Ft, SAPS 1 millió Ft, AKG 500 ezer Ft
A nemleges nyilatkozathoz az 5,5 millió Ft 20 %-át kell számlával „lefedezni”.
Hogy konkrétabb legyek, a pontos kérdés az, hogy őstermelő esetében ha pl. az értékesítésből származó bevétel 4m Ft alatti, akkor ugye ezt 20% költségszámlával lehet "lefedezni". Ha viszont az Akg-is bevétel, és ezzel együtt már 4 és 8m Ft közé esik a bevétel, akkor az együttes összeg 60%-ának megfelelő számlával lehet csak lefedezni. Nem mindegy!
Az adózás topicot valószínű a kutya se nézi, úgyhogy a kérdésemet átmásolom ide. Tehát:
Néhányan azt terjesztgetik mifelénk (remélem alaptalanul), hogy az akg-támogatás ellentétben a sima területalapúval adózás szempontjából árbevételnek számít. Állítólag azért, mert az ide vonatkozó törvényben az van írva, hogy a "területalapú támogatás nem számít árbevételnek". És nincs benne az akg-támogatás. Viszont pl. a kat- és a anyatehén támogatás sem, tehát akkor azok is árbevételnek számítanak? Amikor ezt megfogalmazták, talán még nem volt akg, ezért így egyszerűen fogalmazták meg, nem írták jobban körül. Viszont ha én úgy értelmezem, hogy valójában az akg-t is területre osztják, nem csak úgy kapja az ember, akkor mi van? Valaki nyilatkozhatna, aki jobban otthon van ebben a témában!
Van 1 igazolásom ami a 19:40 körülire szól majd van egy ami 0:20-ra ! Az ő rendszerük(amikért 100milliókat fizetnek)szarakodott szerintem !!!!!
Tavaly lejárat előtt adtam be vagy 10 percel
hát hogy elkéssél!!!
már számolgathatod is a visszaosztást...
de én meg el se tudom küldeni, mert valami miatt hibás nyomtatványként kezeli...
pöcsöm kivan ezekkel
33559 hozzászólás
aha értem köszönöm a választ,csak azért érdekel mert
bele szeretnék vágni egy kis állattenyésztésbe meg földművelésbe,és hogy mire számítsak.
Köszönöm.
Válasz #1752. hozzászólásra
A területalapú támogatás (TERA) összege, Euróban van meghatározva.
Az hogy mikori árfolyam az szintén le van írva. (nem tudom)
Mennyi az árfolyam azt te is le tudod kérdezni.
Az idén, akinek nincs visszaosztása és sara, az 58 000 Ft/ha támogatást kap.
Egyéb kérdést személyesen.
Ha lehet a jövőre vonatkozóan nem szeretünk nyilatkozni, mert már többször megsütötte a kása szánkat.
Az a biztos, ami elmúlt, meg hogy Móriczka mamája ....
értem és menyire lehet számítani?
Válasz #1753. hozzászólásra
Nem tabu, de változó. Évenkénti számítási rendszer szerint változik az összeg, valamint ezért a pénzért bizonyos gazdálkodási előírásokat be kell tartani, amit ellenőriznek. És komoly szankciókkal is büntetnek. Ha figyeled a topikot tanulhatsz belőle, hogy ha mindent jól csinálsz akkor is érdekes dolgokba futhatsz bele.
Ezért nem okos válasz, hogy mikor és mennyi "szokott" lenni.
Válasz #1753. hozzászólásra
figyu má
GIYF
Válasz #1752. hozzászólásra
két részletben fizetik
az összeg azért is változik mert euróról váltják
Ja értem.
Ez ekkora tabu téma?
Én idén még nem is fogok kapni csak jövőre mert most ősszel vettük vissza a földet és ez az év még a bérlőé.
És hogyhogy 2x kaptok?
Én azt hallottam hogy évente 45e/h
ebből igaz valami?
Ha nem menyit kaptok hektáronként?
És kb melyik hónapba?
Válasz #1750. hozzászólásra
első részt már mindenki megkapta
ha Te nem akkor vmi nem jó
de most komolyan mikor szoktátok megkapni a földek utáni támogatást.Bocs de nem tudom mi a neve,én még kezdő vagyok ebben nagyon.
Idén vettük vissza a földeket,azelőtt bérbe volt adva.
Mit kell itt agonoizálni fizetik amikor fizetik,addig legalább van pénzetek.
A területalapúról még nem tud semmi konkrétumot az MVH
Válasz #1746. hozzászólásra
Most az AKG-ról vagy a területalapúról beszéltek?
Válasz #1742. hozzászólásra
Lesúlytó,de tisztelettel köszönöm.
Üdv mindenkinek.
Az lenne a kérdésem hogy kb melyik hónapban szokták kifizetni a föld utáni támogatást h-onként ez mennyi szokott lenni?
Válasz #1739. hozzászólásra
nem is kevés
Válasz #1738. hozzászólásra
Ha itt is csak 12 ezer kérelem lenne, mint Szlovákiában, ráadásul kevesebb "okossággal", lehet itt is gyorsabban menne a kérelmek elbírálása.
Szlovákia pénzügyi kerete kevesebb, mint harmada a mienknek, azt finanszírozni is könnyebb.
Válasz #1736. hozzászólásra
talán az lehet az oka hogy náluk első a saját "nemzeti" érdek és nem az a cél hogy saját termelőiket tönkretegyék, a külhoni érdekekkel szemben, pedig nincs is olyan nagy nemzeti múltjuk, képzeljétek mi lenne ha még az is lenne
Válasz #1734. hozzászólásra
Na ne mááá..
SAPSifüles! Információd szerint van valóság alapja.
Válasz #1737. hozzászólásra
sőt...
Válasz #1736. hozzászólásra
Pedig ők sem okosabbak nálunk.......
Szlovák nagy sokezer hektáros cég vezetője mondta, hogy náluk annyiban jó a helyzet, hogy megmondják évelején, hogy október 28-án utalják a támogatást.
29-én felkel a paraszt fogja a tracskost bemegy a bankba mindennemű informálódás nélkül és viszi a lovettát haza.
Erre lehet tervezni, finanszírozás gépberuházás adóügyi tekintetben mindenhogy.
dehogy ezis itthon miért csak így tud működni sosem értettem.
és előrrébb is vannak a szlovákok már itt keleten is, nyugatról nem is beszélve.
Van állattartásuk trágyáznak erezzel szerves-híg minden formában, jól gépesítettek kimondottan jó eszközökkel.
és ez alapja neki, hogy tudják mennyi lé lesz biztosan és mikor, nemfogja elvinni az adó majd mert december végén utalják...
Válasz #1734. hozzászólásra
Nem hiszem h az akg megelőzi a sapsot4 Akg-t csak saps határozat után tudják fizetni!
De ez a 8. év az unióban, és még mindig nem lehet tervezni a támogatásokkal! Ha bármelyik kormány valóban törődne a termelőkkel, akkor LEGALÁBB annyival segíthetnék őket, hogy jó előre megmondják a kifizetésnek legalább a hetét!
Válasz #1733. hozzászólásra
Most úgy hallottam(ne legyen igazm)nem lessz kifizetés az évben 800-1000 AKG kifizetnek,hogyelmodhassák fizettek.
Remélem rossz az infóm.
Válasz #1732. hozzászólásra
ugy olvastam 15.-e után kezdik fizetni
sziasztok kapot már valaki támogatást
Jó estét mindenkinek. Nem tudja valaki mikor lesz kifizetve a terület alapú támogatás 2. fele?
Válasz #1726. hozzászólásra
Eddig mi is így tudtuk, ezek szerint jól.
Válasz #1727. hozzászólásra
Én attól félek, hogy az idén még AKG-t is kapunk.
Viszont én nem szeretném vikinek adni a Toyota Tundra-ra félrerakott pénzt SZJA formájában.
nagyon jókat írsz!
szerinted kifizetik még idén a területalapú második felét?
Válasz #1724. hozzászólásra
A támogatásokat két csoportba kell sorolni:
1. Költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás (kizárólag a ténylegesen felmerült, igazolt kiadásokkal történő elszámolás alapján) [Szja tv. 3. § 42. pont]
2. Jövedelempótló támogatás (minden olyan támogatás, amely nem tekinthető költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak)
Az 1. csoportba tartozó támogatást nem kell bevételként figyelembe venni, feltéve, hogy a cél szerinti felhasználás révén teljesített kiadás alapján költséget egyáltalán nem számoltak el. [Szja tv. 7. § (1) bekezdés v) pont] Ha a támogatás csak részben nyújt fedezetet a kiadásra, ez utóbbi feltételt csak a kiadásnak a támogatásból fedezett része tekintetében kell alkalmazni. [Szja tv. 4. § (5) bekezdés]
A 2. csoportba tartozó támogatásokat a folyósítás évében bevételként kell elszámolni. [Szja tv. 2.sz. melléklet I/5. pont] Ide tartozik az egységes területalapú támogatás (SAPS) és az AKG is.
DE: ha az Szja tv. valamely rendelkezését a bevételi értékhatártól függően kell vagy lehet alkalmazni, az értékhatár a bevételnek számító támogatás összegével megemelkedik. [Szja tv. 7. § (3) bekezdés] (Más szóval az értékhatár a támogatások összege nélküli bevételre vonatkozik.)
Példa:
támogatások nélküli bevétel 4 millió Ft, SAPS 1 millió Ft, AKG 500 ezer Ft
A nemleges nyilatkozathoz az 5,5 millió Ft 20 %-át kell számlával „lefedezni”.
Válasz #1723. hozzászólásra
Kik terjesztik ezeket a rémhíreket?
Meg milyen 60%?
Válasz #1723. hozzászólásra
Hogy konkrétabb legyek, a pontos kérdés az, hogy őstermelő esetében ha pl. az értékesítésből származó bevétel 4m Ft alatti, akkor ugye ezt 20% költségszámlával lehet "lefedezni". Ha viszont az Akg-is bevétel, és ezzel együtt már 4 és 8m Ft közé esik a bevétel, akkor az együttes összeg 60%-ának megfelelő számlával lehet csak lefedezni. Nem mindegy!
Az adózás topicot valószínű a kutya se nézi, úgyhogy a kérdésemet átmásolom ide. Tehát:
Néhányan azt terjesztgetik mifelénk (remélem alaptalanul), hogy az akg-támogatás ellentétben a sima területalapúval adózás szempontjából árbevételnek számít. Állítólag azért, mert az ide vonatkozó törvényben az van írva, hogy a "területalapú támogatás nem számít árbevételnek". És nincs benne az akg-támogatás. Viszont pl. a kat- és a anyatehén támogatás sem, tehát akkor azok is árbevételnek számítanak? Amikor ezt megfogalmazták, talán még nem volt akg, ezért így egyszerűen fogalmazták meg, nem írták jobban körül. Viszont ha én úgy értelmezem, hogy valójában az akg-t is területre osztják, nem csak úgy kapja az ember, akkor mi van? Valaki nyilatkozhatna, aki jobban otthon van ebben a témában!
Válasz #1720. hozzászólásra
szeptember utolsó napján érvényes árfolyam alapján számítják ki. Így az árfolyam(talán 292) már fix.
Válasz #1720. hozzászólásra
gondolhatod....
Most ,hogy nagyon magasan(300ft felett) van az euro,több földalapú támogatást kapunk??? (második része)
Válasz #1718. hozzászólásra
Hol van ez pontosan leírva? Meg tudod mondani?
Válasz #1705. hozzászólásra
nagylétszámú állattartó teleppel vagy csak előhaszonbérletre jogosult, azzal is csak 20 km körön belül.
Válasz #1714. hozzászólásra
háápedig a nullahúsz az nullahúsz...
Válasz #1715. hozzászólásra
Igen, Köszönöm. Már végére jártam, úgy tűnik működni fog a dolog.
Válasz #1705. hozzászólásra
Földbérlethez kell?
A megyei MGSZH adja ki az igazolást az állatorvosok meg tudják mondani ki intézi a megyében.
Válasz #1711. hozzászólásra
ELKÉSTEM ???????????????
TÖBB, MINT 4 ÓRÁM VOLT MÉG HATÁRIDŐIG !!!!!!!!
Van 1 igazolásom ami a 19:40 körülire szól majd van egy ami 0:20-ra ! Az ő rendszerük(amikért 100milliókat fizetnek)szarakodott szerintem !!!!!
Tavaly lejárat előtt adtam be vagy 10 percel
Válasz #1711. hozzászólásra
Én bevittem a kamarához ,ott ingyen elküldik,és ők már begyakorolták hogyan mennek a dolgok,mert sok embernek küldik befelé a jelentéseket .
Válasz #1709. hozzászólásra
a haveromnak emiatt megfelezték az akg-t tavaly
Válasz #1709. hozzászólásra
hát hogy elkéssél!!!
már számolgathatod is a visszaosztást...
de én meg el se tudom küldeni, mert valami miatt hibás nyomtatványként kezeli...
pöcsöm kivan ezekkel
Válasz #1708. hozzászólásra
Okvetlenül vigyél! De nem ezek a lovak fogják szopogatni az tuti!