Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR407.83 FtUSD393.55 FtCHF432.15 FtGBP488.04 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Szia szabi!!Tölünk nem mesze van!!Tényleg nem gyözik csinálni!!Sok ember már a hobi lovát is ijenel eteti!!De tényleg engem is hivott egyszer egy bukméker hogy az araboknak kelene ijen pelet de gyorsan kib sok.. De én ehez tudod kicsi vagyok!!A szomszédba egy cég nyomja kib sok területen nem gyözik behordani..Pedig már 8000JD-k is azt hordják!!
Saját állat, meg van piacom egyenlőre....de itt a sok akg miatt és a kevés állat miatt lehet, hogy neki kell majd állnom megenni.
Kéne keresni egy luc pelletálót, mert azok állítólag nyomatjá külföldre de piszkosúl. Éjjel nappal dolgoznak a gépsoraik.
és bele kell kalkulálnia vetésforgó szabályaiba. A legjobb pl kalászosok közé vetni a zt-t(olajretek, mustár, stb). Csak azt nemtom h mi van akkor ha a zöldtrágya nem kel ki???
Szerintem majd egyszer a 60% nem túl lépése.
A 10 % lazán meg lesz ha sikerűl egy nagy táblát elvetni luc-al, mert a szójával nem tudnám végég sakkozni az 5 évet. De akkor még ott a zöldtrágya lehetősége is ha jól értem.
Legtöbb tápanyag ???????
Itt nem szórnak rá csak bactofilt és így is termet az ürgének 2009-ben 17q-t. Mindent bérben csináltatt csak a föld saját és így is maradt rajta 25e/ha.
nemtom miért. Betegségek, vagy egyéb okok. Mint pl a napra. Azt gondolom az agresszívitása és a sclerotinia miatt lehet csak 5 évente vetni. Amúgy a hüvelyesek közül a szója a legtápanyag-igényesebb növény.
A „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” előírásai
Vetésváltásra vonatkozó előírások:
1. a) Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa és dohány;
b) Egymás után három évig termeszthető: kukorica;
c) Több évig termeszthető maga után: évelő kertészeti kultúrák, évelő takarmánynövények, fűmagtermesztés,
méhlegelő céljából vetett növények, illetve energetikai hasznosítás céljából vetett többéves növények, valamint a rizs;
d) Minden egyéb növény egy évig termeszthető.
2. Tarló, nád, növényi maradvány valamint gyepek égetése tilos.
3. Mezőgazdasági területeken vízzel telített talajon mindennemű gépi munkavégzés tilos, kivéve a belvíz, árvíz
levezető árkok létesítésekor és értékmentéskor végzendő gépi munkavégzést.
4. A gyepterületek túllegeltetése, valamint maradandó kár okozása tilos.
5. A mezőgazdasági területeket gyommentesen kell tartani.
6. A mezőgazdasági területeken a hasznosítás szempontjából nemkívánatos fás szárú növények megtelepedését és
terjedését meg kell akadályozni.
16. § (1) A vetésváltási szabályok betartását elıíró célprogramok esetében a táblaszinten, a HMKÁ elıírásokon túl
alkalmazandó szabályok az alábbiak:
a) cukorrépa, cékla, takarmányrépa, burgonya, lóbab, szója és csillagfürt csak egyszer termeszthetı 4 éven belül;
b) napraforgó, szárazborsó csak egyszer termeszthetı 5 éven belül;
c) két hüvelyes növény, illetve hüvelyes növény és szálas pillangós takarmánynövény termesztése között legalább
két évnek kell eltelnie;
d) lucerna után hüvelyes növény nem termeszthetı;
e) szója, olajrepce, napraforgó nem követheti egymást a vetésváltásban.
(2) A vetésváltási szabályok teljesítésébe a másodvetést figyelembe kell venni.
tudtommal az őszi búzába beletartozik az őszi durum is! Árpát bármennyit vethetsz és szóját is, de szóját csak asszem 4 évente.
A lényeg, amit minden évben vezetni kell, h ő.búza+kuk+napr. max 60 % lehet. Ezt nem kell minden évben betartani, hanem az 5.év befejeztével kell kijönni az aránynak.
Válasz #643. hozzászólásra
A kukorica is szeret a szója után . Nekünk egyszer volt egyik területben és utána rendeztük benne a parcellákat és így lett az hogy a szója terület egyik fele egyik parcellához lett csatolva a másik meg a másikhoz . 3 év múlva is látszott hogy hol volt a szója .
6686 hozzászólás
Válasz #683. hozzászólásra
Erősen agyalok, hogy a kombájn után a rapid fog menni de közvetlen mögötte amíg vizes.....
Válasz #679. hozzászólásra
Szia szabi!!Tölünk nem mesze van!!Tényleg nem gyözik csinálni!!Sok ember már a hobi lovát is ijenel eteti!!De tényleg engem is hivott egyszer egy bukméker hogy az araboknak kelene ijen pelet de gyorsan kib sok.. De én ehez tudod kicsi vagyok!!A szomszédba egy cég nyomja kib sok területen nem gyözik behordani..Pedig már 8000JD-k is azt hordják!!
Válasz #682. hozzászólásra
de a pelletet ki venné meg???
Válasz #680. hozzászólásra
tarlóhántással 1menetben akarom elvetni, remélem egy esővel kijön. Aztán majd hadakozhat az árvakeléssel.
Válasz #681. hozzászólásra
2000 óta bálázgatok.....kialakúlt, de mindig jönnek újak akik beleszólnak......
Válasz #679. hozzászólásra
Az yoo biznisz???? Ki a piac?
Válasz #678. hozzászólásra
Ha nem kell ki azt nem fogadják el. Leszántás előtt, vagy bármilyen művelet előtt még mielőtt csinálnál valamit a zöldel, kijönnek ellenőrizni.......
Válasz #676. hozzászólásra
Saját állat, meg van piacom egyenlőre....de itt a sok akg miatt és a kevés állat miatt lehet, hogy neki kell majd állnom megenni.
Kéne keresni egy luc pelletálót, mert azok állítólag nyomatjá külföldre de piszkosúl. Éjjel nappal dolgoznak a gépsoraik.
Válasz #675. hozzászólásra
és bele kell kalkulálnia vetésforgó szabályaiba. A legjobb pl kalászosok közé vetni a zt-t(olajretek, mustár, stb). Csak azt nemtom h mi van akkor ha a zöldtrágya nem kel ki???
Válasz #675. hozzászólásra
és nem csak papiron!
és a repce árvakelés az nem zöldtrágya!
Válasz #673. hozzászólásra
arra oda kell figyelni, de ha túlléped, az sem tragédia. És micsi a sok lucival?
Válasz #674. hozzászólásra
Ajjaj !
Válasz #673. hozzászólásra
a zöldtrágya az nem lehetőség, hanem a lucernaterületen kívül mindenhol kell lenni az 5 évben egyszer zöldtrágyának
Válasz #670. hozzászólásra
Szerintem majd egyszer a 60% nem túl lépése.
A 10 % lazán meg lesz ha sikerűl egy nagy táblát elvetni luc-al, mert a szójával nem tudnám végég sakkozni az 5 évet. De akkor még ott a zöldtrágya lehetősége is ha jól értem.
Válasz #669. hozzászólásra
b) gyepgazdálkodási agrár-környezetgazdálkodási célprogram csoport:
ba) extenzív gyepgazdálkodási célprogram;
bb) ökológiai gyepgazdálkodási célprogram;
bc) gyepgazdálkodási természetvédelmi zonális célprogramok:
1. gyepgazdálkodás túzok élıhely-fejlesztési elıírásokkal célprogram,
2. gyepgazdálkodás élıhely-fejlesztési elıírásokkal célprogram;
Válasz #669. hozzászólásra
Extenzív gyep.
Gyepes túzok.
Válasz #668. hozzászólásra
ok.
És a 10% elérése a probléma?
Válasz #668. hozzászólásra
A BA és a BC1 az mi?
Válasz #667. hozzászólásra
Ezek a programok kódjai.
Válasz #666. hozzászólásra
Válasz #664. hozzászólásra
AA
BA
BC1
Válasz #664. hozzászólásra
Csak az volt szántón, nem ?
Válasz #663. hozzászólásra
Integráltat nyertél???
Válasz #662. hozzászólásra
JAJ !!!!
Így már világos !
Akkor kell a lucit erőltetnem mert a szója arányal gondok lesznek nálam.
Válasz #658. hozzászólásra
tehát:
hüvelyesek között 2 évnek kell lennie, tehát vetel borsót, búzát, azután kukoricát, majd szóját, így két más növény van két hüvelyes között.
így már nem lenne jó: szója - búza- kukorica - szója, mert a szója ki van emelve, hogy min 4 évente lehet...
Válasz #660. hozzászólásra
4 évente, olvasd el a 650-est figyelmesen!!!!!! Akkor az nagyon jó föld, vagy épp jókor kapott csapadékot!!!
Válasz #659. hozzászólásra
Akkor most 5 évente vagy 2 évente ??????
Legtöbb tápanyag ???????
Itt nem szórnak rá csak bactofilt és így is termet az ürgének 2009-ben 17q-t. Mindent bérben csináltatt csak a föld saját és így is maradt rajta 25e/ha.
Válasz #658. hozzászólásra
nemtom miért. Betegségek, vagy egyéb okok. Mint pl a napra. Azt gondolom az agresszívitása és a sclerotinia miatt lehet csak 5 évente vetni. Amúgy a hüvelyesek közül a szója a legtápanyag-igényesebb növény.
Válasz #657. hozzászólásra
Akkor most a hül.ébbek kedvéért kérem érthetőbben......
Válasz #656. hozzászólásra
a szója biztos ejnye-bejínye növény.
Válasz #655. hozzászólásra
Há má csak azért mert a., szója 4 éven belűl 1x.
b., hüvelyes 2 évenként lehet.
Marhára nem értem !
Válasz #654. hozzászólásra
nem kicsit.
Válasz #650. hozzászólásra
A szója hüvelyes ???
A „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” előírásai
Vetésváltásra vonatkozó előírások:
1. a) Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa és dohány;
b) Egymás után három évig termeszthető: kukorica;
c) Több évig termeszthető maga után: évelő kertészeti kultúrák, évelő takarmánynövények, fűmagtermesztés,
méhlegelő céljából vetett növények, illetve energetikai hasznosítás céljából vetett többéves növények, valamint a rizs;
d) Minden egyéb növény egy évig termeszthető.
2. Tarló, nád, növényi maradvány valamint gyepek égetése tilos.
3. Mezőgazdasági területeken vízzel telített talajon mindennemű gépi munkavégzés tilos, kivéve a belvíz, árvíz
levezető árkok létesítésekor és értékmentéskor végzendő gépi munkavégzést.
4. A gyepterületek túllegeltetése, valamint maradandó kár okozása tilos.
5. A mezőgazdasági területeket gyommentesen kell tartani.
6. A mezőgazdasági területeken a hasznosítás szempontjából nemkívánatos fás szárú növények megtelepedését és
terjedését meg kell akadályozni.
Válasz #649. hozzászólásra
az elözőbe nem voltak ilyen arányok
Válasz #649. hozzászólásra
ez hülyeség. És ha csak 1 db 5 hektárral léptél be, akkor fel kéne darabolni?
16. § (1) A vetésváltási szabályok betartását elıíró célprogramok esetében a táblaszinten, a HMKÁ elıírásokon túl
alkalmazandó szabályok az alábbiak:
a) cukorrépa, cékla, takarmányrépa, burgonya, lóbab, szója és csillagfürt csak egyszer termeszthetı 4 éven belül;
b) napraforgó, szárazborsó csak egyszer termeszthetı 5 éven belül;
c) két hüvelyes növény, illetve hüvelyes növény és szálas pillangós takarmánynövény termesztése között legalább
két évnek kell eltelnie;
d) lucerna után hüvelyes növény nem termeszthetı;
e) szója, olajrepce, napraforgó nem követheti egymást a vetésváltásban.
(2) A vetésváltási szabályok teljesítésébe a másodvetést figyelembe kell venni.
Válasz #647. hozzászólásra
Nekem már úgy is mondták, hogy minden évben meg kell, hogy legyen ez a 60-30-10 arány, nem úgy, mint az előző AKG-ban ahol 5 év átlagát nézték.
Válasz #644. hozzászólásra
Először is, a repce az semmiképpen sem pillangós...
amúgy szerintem a pillangósokra nem vonatkozik az öt év úgy általában, hanem növényenként van megadva, hogy ugyanaz a növény nem lehet...
viszont amit figyelembe kell venni, hogy ha borsót használni akarsz zöldtrágyának, akkor nem lehet fővetésben....
tudtommal az őszi búzába beletartozik az őszi durum is! Árpát bármennyit vethetsz és szóját is, de szóját csak asszem 4 évente.
A lényeg, amit minden évben vezetni kell, h ő.búza+kuk+napr. max 60 % lehet. Ezt nem kell minden évben betartani, hanem az 5.év befejeztével kell kijönni az aránynak.
Válasz #643. hozzászólásra
A kukorica is szeret a szója után . Nekünk egyszer volt egyik területben és utána rendeztük benne a parcellákat és így lett az hogy a szója terület egyik fele egyik parcellához lett csatolva a másik meg a másikhoz . 3 év múlva is látszott hogy hol volt a szója .
Válasz #641. hozzászólásra
Akkor most mit baxtál el ??????????
Válasz #642. hozzászólásra
Pillangósok így 5 évente lehet csak pillangós akkor szerintem nem lehetnek .
Válasz #639. hozzászólásra
Na ez lett volna a következő kérdésem !!!!:
A búza vagy a kukorica őrűl legjobban a szója előveteménynek !??????
Válasz #640. hozzászólásra
ezt honnan olvastad?
csak egymás után nem lehetnek, szerintem...
Válasz #639. hozzászólásra
elb@sztam, túl sok a kukorica és a búza...
Válasz #636. hozzászólásra
5 évente lehet csak szójád de nem tehtesz bele a másik 4 évben egyszer sem se repcét se borsót .
most lusta vagyok megkeresni a rendeletet, de minimum 3, de inkább 4 év lesz a szója is...
de akkor már miért nem kukor-szója-búza(másodvetés zöldtrágya)-kukorica-kukorica?
mert ugye a zöldtrágyát sem szabad elfelejteni, és a szója kedvező kalászos elővetemény-hatását is kár lenne eldobni...
5 évente lehet csak szójád de nem tehtesz bele a másik 4 évben egyszer sem se repcét se borsót .
mennyi lucernád lesz?%-ban?