Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR404.69 FtUSD392.62 FtCHF430.85 FtGBP485.44 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz MrPoke #6094. hozzászólásáraMegjelent előttem, az a kép, hogy mit élnél meg, ha pár év múlva a földjeid helyén megjelenne egy BMW kisebb üzem egység. Vagy egy nagyobb Toyota gyár.
Van már erre kialakult gyakorlat.
Sziasztok!
Az új AKG-ban mi a helyzet most a zöldítéssel, átlehet vinni kövekező év tavaszára a bedolgozást vagy még azon évben kell bedolgozni miután lejárt a 60 nap? Mert eddig ugye átlehetett vinni.
Szóval ha vállalom a 2x-i zöldtrágyázást akkor tudom teljesíteni az 5 év alatt?
Válasz Agrokópé #6072. hozzászólásáraMiért lenne neki muszáj? Tavasszal elveti, egyszer lekaszálja, de lehet megy 2x is. Annyi, hogy ezt aratni nem tudja, de utána mehet a vetés rendes időben a következő helyre. Így nincs szankció és szabálytalanság. Meg a bíbor mag olcsó, kár lenne a 3 ezer ft-os lucerna magot elvetni.
Válasz Agrokópé #6072. hozzászólásáraMár el van vetve Viszont azt nem tudom, hogy ebben az esetben a vadriasztós kaszálást stb hogy teljesíteném, valószínű sehogy. Talán a 10 cm-es tarló hagyás menne.
Gyomirtást lehet vagy nem kell beírni a naplóba?
Válasz sulla #6071. hozzászólásáraIgen, mi is ezt fogjuk csinálni, hogy bíbor t kezdünk el termeszteni.
De ha nem akarsz 60 % szankcióval kezdeni, akkor az első évben muszáj vagy bele lucernát rakni, mivel augusztusban már el kellett volna vetni a bíbort.
Vagy bevállalod a szankciót, ezt neked kell kiszámolnod.
Horizontális szántónál a 20% szálas pillangós vállalásnál be lehet játszani azt hogy magtermesztéses bíborhere lenne minden évben gyomirtással aratással? Így nem kellene lucernát telepítenem...?
Egy kis megerősítésért jöttem . Szálas pillangós takarmánynövény vállalásnál én igy tervezem a megvalósítását : 100ha az összes terület, vetek 15 ha lucernát és zöldugar szegélyt 5 ha /3333m hosszan 15m széleségben / ezzel teljesítem a zöldugar szegélyvállalást is. remélem jól értelmezem?
Válasz z_papai #6057. hozzászólásáraÉn egyszer szoktam lezúzni,azt hiszem nem is szabad többször háborgatni,de majd át kell nézni a mostani kaszálási szabályokat,tarlómagasság,vadriasztó lánc stb.
Válasz MrPoke #6054. hozzászólásáraHogyan mentesül az egy kötelező trágyázás alól (mármint hol írja a felhívás)?
Mi a helyzet azzal a lucernával amit tavasszal akarok telepíteni (2025 tavasza).
Arra hogy teljesül a zöldtrágya?
Oda táblaszegély ugye nem mehet?
A melléktermékek talajba történő bedolgozását hogyan tudom teljesíteni?
Számolgatja mindenki a pontokat, de nem tudjuk hol lesz a ponthatár. Jelenlegi AKG-ban 71 pont volt a max horizontális szántóban, 14 pont volt a ponthatár. Most néztem a támogatói okiratot. Nekünk sem lesz 40 pont se, de beadjuk. Meglátjuk mennyit ér. Ha meg sem próbáljuk, akkor biztosan nem nyerünk. Szóval fő az optimizmus.
Válasz MrPoke #6052. hozzászólásáraKb. elég lesz,de persze majd konkrétan hozzáigazítom az 5%-hoz,meg azért én is rátartok a biztonság kedvéért.Út mellé eleve nem teszem,korábban volt,és valamiért mindenki azt hitte,hogy az is út,jó sima,és állandóan azon közlekedtek,úgyhogy ezt beszüntettem.
A következő kérdésbe kérek segítséget :A 2024-ben elvetett szállas pillangós és zöldugar esetében az alap támogatásban előírt zöldtrágyázást és istállótrágyázást ha nem töröm fel 2029 .12.31-ig kell teljesíteni és hogyan,a plussz vállalás a második zöldtrágya és istállótrágya ide már elépzelhetettlen . Előre is köszönöm a segítséget !
Válasz Igazi Földönfutó #6051. hozzászólásáraA 6m elég lesz az 5% területhez?
Én 14m est csinálok. Valamint különben is jobb ha szélesebb pár méterrel mint a minimális előírás mert ha ellenőrzésre kerül a sor és csak 5,9m széles akkor nem veszik figyelembe.
Bármikor előfordulhat, hogy a szomszéd elműveli, bele permetezel stb....
Meg nagyon figyelni kell, aholl csatornapart vagy, földút van a szegély melett, hogy meglegyen a szélesség.
Volt belőle bukta, hogy a KET széle a csatornapartól 1m re futott, a tulaj pedig a csatorna parttól mérte a szegélyt... Bukta is lett....
Válasz MrPoke #6050. hozzászólásáraKibírja az.Most is marad az eddigi 3m-es szegély,csak vetek hozzá még vagy 4m-ert,hogy kifussa a 6-ot.Ha gyengül legfeljebb felülvetem.
Válasz Igazi Földönfutó #6042. hozzászólásáraNekem a Homokhátság közepén se nem nitrátérzékeny, se nem NAtura, se nem aszályérzékeny. Főleg ez utóbbi nevetséges. Tehát, én nem tudok ezekre egy pontot sem kapni.
Ami igaz rád a táblázatból, arra kapod a pontot. Ami nem igaz, arra nem kapsz semmit.
6746 hozzászólás
Válasz MrPoke #6094. hozzászólásáraMegjelent előttem, az a kép, hogy mit élnél meg, ha pár év múlva a földjeid helyén megjelenne egy BMW kisebb üzem egység. Vagy egy nagyobb Toyota gyár.
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Van már erre kialakult gyakorlat.
Válasz barazdabetyar. #6093. hozzászólására67 pont ha jól számoltam.
Válasz K__K #6092. hozzászólásáraTermészetesen az nekem nem nagy kaland. Nem voltam földéhes sosem. Az összes föld a telephely 3km-es körzetében van.
Válasz MrPoke #6080. hozzászólásáraMennyi pontal?
Válasz MrPoke #6080. hozzászólásáraAz 5ha-os max. táblaméret is?
Válasz Pumás. #6075. hozzászólásáraösszes területen meg kell csinálni 2x ez a lényeg az hogy mikor és hányszor 5 év alatt te dolgod
Válasz sirhanzoltan #6074. hozzászólásáraMagtermesztéses bíbort irt, nekem az azt jelenti, hogy verőmagot akar termelni. Azért írtam, amit írtam.
Válasz MrPoke #6088. hozzászólásáraMondjuk jó lenne ha már február végére megtudnánk,de sajnos a félév valószínübb.
Válasz Igazi Földönfutó #6087. hozzászólásáraFél év és kiderül. :D
Válasz MrPoke #6084. hozzászólásáraMeg lesz az akkor.
Válasz JD 4630 #6082. hozzászólásáraMert nem lesz elég pontom.
Nincs állat, valamint aszály, nitrát, natura területek sincsennek
Válasz K__K #6079. hozzászólásáraSemekkora.
Válasz Igazi Földönfutó #6081. hozzászólásáraEz lenne a 3.
Válasz K__K #6079. hozzászólásáraMax. 2 szeres az ország területét figyelembe véve
Válasz MrPoke #6080. hozzászólásáraHa mindent bevállalsz, miért ne nyernél?
Válasz MrPoke #6080. hozzászólásáraMióta csinálod az Akg-t?Mert azt is figyelembe veszik.
A kocka el van vetve.
NO-TILL minden bevállalva.
Nem sok esélyt látok a nyerésre de bízok a legjobbakban.
Horizontális szántóban mekkora túljelentkezés lesz kb.?
5X-10X?
Válasz Pumás. #6075. hozzászólásáraA zöldtrágya abban az évben tekinthető elfogadottnak, amikor be/eldolgozod.
Válasz sulla #6071. hozzászólásáraA magfogás engedélyezve van?Mintha régen lett volna rá valami tíltás.
Válasz sirhanzoltan #6074. hozzászólásáraSzénaként vagy szenézsként mennyit ad? Egy kaszálás? 8-10 bála/ha megvan róla?
Sziasztok!
Az új AKG-ban mi a helyzet most a zöldítéssel, átlehet vinni kövekező év tavaszára a bedolgozást vagy még azon évben kell bedolgozni miután lejárt a 60 nap? Mert eddig ugye átlehetett vinni.
Szóval ha vállalom a 2x-i zöldtrágyázást akkor tudom teljesíteni az 5 év alatt?
Válasz Agrokópé #6072. hozzászólásáraMiért lenne neki muszáj? Tavasszal elveti, egyszer lekaszálja, de lehet megy 2x is. Annyi, hogy ezt aratni nem tudja, de utána mehet a vetés rendes időben a következő helyre. Így nincs szankció és szabálytalanság. Meg a bíbor mag olcsó, kár lenne a 3 ezer ft-os lucerna magot elvetni.
Válasz Agrokópé #6072. hozzászólásáraMár el van vetve
Viszont azt nem tudom, hogy ebben az esetben a vadriasztós kaszálást stb hogy teljesíteném, valószínű sehogy. Talán a 10 cm-es tarló hagyás menne.
Gyomirtást lehet vagy nem kell beírni a naplóba?
Válasz sulla #6071. hozzászólásáraIgen, mi is ezt fogjuk csinálni, hogy bíbor t kezdünk el termeszteni.
De ha nem akarsz 60 % szankcióval kezdeni, akkor az első évben muszáj vagy bele lucernát rakni, mivel augusztusban már el kellett volna vetni a bíbort.
Vagy bevállalod a szankciót, ezt neked kell kiszámolnod.
Sziasztok!
Horizontális szántónál a 20% szálas pillangós vállalásnál be lehet játszani azt hogy magtermesztéses bíborhere lenne minden évben gyomirtással aratással? Így nem kellene lucernát telepítenem...?
Válasz boldizsár1988 #6062. hozzászólásáraKöszi!
Válasz sirhanzoltan #6068. hozzászólásáraVégül is nem vállalom,nem nagy pénz meg pont.
Válasz Igazi Földönfutó #6046. hozzászólásáraA vele egy poligonban lévő táblán 2x megcsinálod. De csak a szegélyre lehet, szálasra nem vállalhatsz beforgatást.
Válasz MrPoke #6054. hozzászólásáraKöszönöm a választ ,sokat segítettél !
Válasz MrPoke #6064. hozzászólásáraKorábban mondtad hogy vállalsz "maszekba" tanácsadást, ez áll még?
Válasz MrPoke #6064. hozzászólásáraKöszönöm !
Válasz Varga László_37163 #6061. hozzászólásáraIgen ez így tökéletes. De tegyél rá azért egy pici pluszt.
Válasz boldizsár1988 #6062. hozzászólásáraBármikor áttelepíthető, most nincs 3 éves megkötés.
Válasz z_papai #6058. hozzászólásáraát kell majd telepíteni a 3 év után és csak úgy sztem ...
Egy kis megerősítésért jöttem . Szálas pillangós takarmánynövény vállalásnál én igy tervezem a megvalósítását : 100ha az összes terület, vetek 15 ha lucernát és zöldugar szegélyt 5 ha /3333m hosszan 15m széleségben / ezzel teljesítem a zöldugar szegélyvállalást is. remélem jól értelmezem?
Válasz z_papai #6058. hozzászólásáraIgazad van. Jelenlegiből kikerült, korábbiban benne volt.
A szántót nem nagyon néztem mostanában mert NO-TILL ben indulok, az sokkal egyszerűbb kevesebb vállalás és több pénz.
Válasz z_papai #6057. hozzászólásáraÉn egyszer szoktam lezúzni,azt hiszem nem is szabad többször háborgatni,de majd át kell nézni a mostani kaszálási szabályokat,tarlómagasság,vadriasztó lánc stb.
Válasz MrPoke #6054. hozzászólásáraHogyan mentesül az egy kötelező trágyázás alól (mármint hol írja a felhívás)?
Mi a helyzet azzal a lucernával amit tavasszal akarok telepíteni (2025 tavasza).
Arra hogy teljesül a zöldtrágya?
Oda táblaszegély ugye nem mehet?
A melléktermékek talajba történő bedolgozását hogyan tudom teljesíteni?
Válasz Igazi Földönfutó #6051. hozzászólásáraA telepítés után mit kell a szegéllyel csinálni. Gondolom zúzni, de milyen sűrűn?
Eddig nem AKG -tam és latolgatom a szívásokat.
Számolgatja mindenki a pontokat, de nem tudjuk hol lesz a ponthatár. Jelenlegi AKG-ban 71 pont volt a max horizontális szántóban, 14 pont volt a ponthatár. Most néztem a támogatói okiratot. Nekünk sem lesz 40 pont se, de beadjuk. Meglátjuk mennyit ér. Ha meg sem próbáljuk, akkor biztosan nem nyerünk. Szóval fő az optimizmus.![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Válasz MrPoke #6052. hozzászólásáraKb. elég lesz,de persze majd konkrétan hozzáigazítom az 5%-hoz,meg azért én is rátartok a biztonság kedvéért.Út mellé eleve nem teszem,korábban volt,és valamiért mindenki azt hitte,hogy az is út,jó sima,és állandóan azon közlekedtek,úgyhogy ezt beszüntettem.
Válasz Anicska #6053. hozzászólására2. trágyázást nem vállalható rá
Az 1 kötelező trágyázás alol mentesülsz.
A következő kérdésbe kérek segítséget :A 2024-ben elvetett szállas pillangós és zöldugar esetében az alap támogatásban előírt zöldtrágyázást és istállótrágyázást ha nem töröm fel 2029 .12.31-ig kell teljesíteni és hogyan,a plussz vállalás a második zöldtrágya és istállótrágya ide már elépzelhetettlen . Előre is köszönöm a segítséget !
Válasz Igazi Földönfutó #6051. hozzászólásáraA 6m elég lesz az 5% területhez?
Én 14m est csinálok. Valamint különben is jobb ha szélesebb pár méterrel mint a minimális előírás mert ha ellenőrzésre kerül a sor és csak 5,9m széles akkor nem veszik figyelembe.
Bármikor előfordulhat, hogy a szomszéd elműveli, bele permetezel stb....
Meg nagyon figyelni kell, aholl csatornapart vagy, földút van a szegély melett, hogy meglegyen a szélesség.
Volt belőle bukta, hogy a KET széle a csatornapartól 1m re futott, a tulaj pedig a csatorna parttól mérte a szegélyt... Bukta is lett....
Válasz MrPoke #6050. hozzászólásáraKibírja az.Most is marad az eddigi 3m-es szegély,csak vetek hozzá még vagy 4m-ert,hogy kifussa a 6-ot.Ha gyengül legfeljebb felülvetem.
Válasz Igazi Földönfutó #6049. hozzászólásáraCsak 1* kell új helyre rakni, az meg amúgy is ajánlott. 5 évet nem igen szokták kibírni.
Válasz MrPoke #6048. hozzászólásáraHát hogyne,majd minden évben újratelepítem a zöldugart meg a szegélyeket.Felejtős ,az pontocska nem ér annyit.
Válasz Igazi Földönfutó #6046. hozzászólásáraSzeptember 30 tól bármivel....
Leszántod, egy sor tárcsa és vetés, vagy elveted, és aprító hengerrel rádöntöd és jólvan.
Nem értem a kérdést.
Nincs már a zöldugarra, és a szegélyre 3 éves fenttartási kötelezetséged. Évente teheted akár más helyre.
Válasz Igazi Földönfutó #6042. hozzászólásáraNekem a Homokhátság közepén se nem nitrátérzékeny, se nem NAtura, se nem aszályérzékeny. Főleg ez utóbbi nevetséges. Tehát, én nem tudok ezekre egy pontot sem kapni.
Ami igaz rád a táblázatból, arra kapod a pontot. Ami nem igaz, arra nem kapsz semmit.