Gázolaj árak 644 Ft Benzin árak 625 Ft EUR 416.32 Ft USD 400.8 Ft CHF 443.07 Ft GBP 501.5 Ft

Fórum

AKG támogatás

Létrehozta: Saf , 2009-05-06 23:20:38

Kedvencekhez Segítség

6637 hozzászólás
Nincs profilkép
#5887 Figuráns
2024-10-25 09:47:57

Válasz MrPoke #5869. hozzászólásáraNem szoktam más szakmabeliek (földmérők) munkáját véleményezni, de mivel te nem vagy szakmabeli, ezért kivételt teszek:
1. Igen ez egy jó kezdet.
2. Innentől viszont masszív kókányolás, amit csinálsz. Semmi se indokolja a google maps használatát. EOV koordinátákat nem célszerű WGS-be átrakni, mert a két vetület közvetlenül nem átváltható, és a WGS az európai kontinens mozgása miatt még változik is. A google műhold képeinek a minősége a legritkább esetben éri el a feladathoz szükséges minőséget. A műhold kép ráadásul a zenitszöge miatt torzulást tartalmaz. Ezek a dolgok nagyban hozzájárulnak az általad is említett tábla elmászkáláshoz.
3. Az előzőekből következik, hogy nem jó a google szatellite képeit használni. Ha már mindenképpen műhold kép, akkor inkább nézem át Sentinel felvételek alapján, hiszen az ellenőrzéseket is azok alapján végzik, és azok is ingyenesek.
4. A helyszíni felmérést nem csak ezek az eltérések tehetik szükségessé, hanem például a földhasználó változása is.
Az eddig elkészült shape fájlod még tartalmazza a nem támogatható területeket, amit ugyan ki lehet egyesével gyomlálni a beadásnál, de egy korrekt földmérő csak a támogatható területeket tartalmazó shape fájlokért kér el munkadíjat. Az előbbi a beadási felületen még masszív kézi munka, az utóbbi viszont már minden további nélkül beadható, és nem mászkál el.

#5886 akicsi
2024-10-25 04:10:10

Sziasztok,

Ez a 6. Mellékletben azt jelenti, hogy 300 hektárnál nagyobb területen gazdálkodó cég nem is veheti igénybe?

Tartalmi értékelési szempontok (AKG)
A támogatási kérelmek tartalmi értékelésének szempontjai az alábbiak:
II. Egyéb szempontok:
a) A gazdaság teljes területe kevesebb, mint 300 ha

Nincs profilkép
#5885 Selvin
2024-10-24 23:00:27

Válasz termelo #5884 hozzászólásá

Igen, direktbe.

Nincs profilkép
#5884 termelo
2024-10-24 22:49:04

Sávos művelésnél hogy lehet búzát vetni?

Nincs profilkép
#5883 MTZ1221.3
2024-10-24 22:10:02

Válasz ..,-:) #5882. hozzászólásáraAmin elmegy a Lefebure es bluetooth is van benne. Onnantol a lenti modullal RTK jeled lesz, ha beirod a bazis adatokat. Az, hogy a mobilgazdaval osszehozhato e azt nem tudom. De androidra annyi ingyenes foldmero, kituzo progi van az biztos. Alig varom mar tonkre menjen a telo, addig windowsos tabletet hasznalok smile lol
smile offtopic

Nincs profilkép
#5882 ..,-:)
2024-10-24 21:54:04

Válasz MTZ1221.3 #5881. hozzászólásáraSzóval kell venni droidos telefont……milyent ! Tól-ig !?smile blink

Nincs profilkép
#5881 MTZ1221.3
2024-10-24 21:44:17

Válasz Selvin #5880. hozzászólásáraVan fenn a youtube-on video hogyan lehet rtk modult felprogramozni es bluetoothon keresztul hasznalni. Androidos telefonon total egyszeru. Iphone-ra mar necces, mert az nem ismeri meg a PX1122R-t. smile thumbdown
smile offtopic

Nincs profilkép
#5880 Selvin
2024-10-24 21:16:47

Válasz ..,-:) #5874. hozzászólásáraA mobilgazdával szoktam, de legjobb esetben is kb 2 méteres pontosságot ír (samsung s22). Egy 3 méteres elválasztó zöldugar sávnál ez nem túl megnyugtató.

#5877 _NB_
2024-10-24 21:11:20

Válasz MrPoke #5876. hozzászólásáraNekem a falugazdász csinálja az EK-t, majd megnézem betudok e nézni én is az EK-ba.
Az E-közmű térképen is mintha lenne ilyen lehetőség, az is ilyen pontos koordinátákat adhat meg?
Ha dobnál pár linket arról a masináról-król ami 60-70e huf.

Nincs profilkép
#5876 MrPoke
2024-10-24 20:58:39

Válasz VMisi #5873. hozzászólásáraÖsszedobok a hétvégén egy Firefox plugint az megjeleníti egyszerűen :D

Nincs profilkép
#5875 ..,-:)
2024-10-24 20:48:13

Válasz VMisi #5873. hozzászólásáraKatesztert bekapcsolod, dobsz egy klikket a sarok pontra vagy csak ráhúzod az egeret. Folyamatosan mutatja a koordinátát.

Nincs profilkép
#5874 ..,-:)
2024-10-24 20:46:55

Válasz Selvin #5872. hozzászólásáraLehet, hogy egy olyan mobil vagy tablet is megteszi, ami baromi pontosan tud mérni és a mobil gazdával ott vannak a kateszter határok, sarkok.

#5873 VMisi
2024-10-24 20:31:43

Válasz MrPoke #5870. hozzászólásáraHol található ez EK-ben a sarokpontok? Azok a hivatalosak?

Nincs profilkép
#5872 Selvin
2024-10-24 20:30:10

Válasz Isssti #5871. hozzászólásáraEz engem is érdeklene. Mindig lenne mit igazítani a szomszédok miatt... Ha lenne valami elérhető árú viszonyag pontos gép (szerintem nem muszáj RTK minden esetben), akkor érdemes lenne megvenni, mert az évek alatt behozza az árát.

Nincs profilkép
#5871 Isssti
2024-10-24 18:30:23

Válasz MrPoke #5870. hozzászólásáraTudsz ajánlani ilyen kézi vevőt?

Nincs profilkép
#5870 MrPoke
2024-10-24 18:12:56

Válasz MrPoke #5869. hozzászólásáraÉs egy darab karót nem ütök le nem végzek földmérést.

Igenis aki AKG ban indul vegyen egy kézi RTK mérőt mivel a táblák úgyis rendszerint elmásznak és vissza kell igzítani.

Egységes kérelem honlapról le lehet tölteni a táblák sarokpontjait így mindenki vissza tudja állítani magának.

Nincs profilkép
#5869 MrPoke
2024-10-24 18:10:19

Válasz Figuráns #5867. hozzászólásáraNem érted még mindíg csak ugyanazt ismétled....
Elmondom én hogyan szoktam csinálni.
1 földhasználati lapot bekérem a tulajtól.
2 készítek egy wgs KML filet amit meg tud nézni a google maps on mik az érintett földek. Ha esetleg valami nincs bejelentve földhasználatra vagy stb.... hivatalos kataszter adatokkal (ingyen)
3 Ha jóvá hagyta a tulajdonos átnézem a táblákat google satelit kép alapján, és küldök egy figyelmeztető listát a kritikus eltérésekre. Ott ő dönthet földmérőt hív vagy meg fog egyezni a szomszéddal.
4 helyszíni felmérés de csak azokon a pontokon ahol szükségesnek látom.

Ezek után készül egy szép shp file amivel azt csinál amit akar... Rendszerint a szaktanácsadók innen már megoldják vagy a tulajdonos.

#5868 RkTomi
2024-10-24 17:26:04

A kap.gov.hu oldalon fent van a végleges kiírás.

Nincs profilkép
#5867 Figuráns
2024-10-24 16:37:13

Válasz MrPoke #5866. hozzászólására"A területmérés módját rábízza a támogatást igénylőre."

Ennyi... ha hivatalos mérés kellene kiemelné.

Az a baj, hogy ez a mondat nem ezt jelenti. Hanem azt, hogy valamilyen hivatalos mérés alapján kell beadni a kérelmet, mert azzal, hogy rábízza az igénylőre azzal a felelősséget is áthárítja. Hivatalos mérés lehet ez esetben a hivatalos forrásból beszerzett kataszteri és MEPAR adatok felhasználásával generált shape fájl, vagy ugyanezen adatok felhasználásával végzett GPS-es területmérés. Az előbbi olcsóbb, az utóbbi precízebb illetve szinte megkerülhetetlen ha nem állnak rendelkezésre korábbi adatok. Például ha lejárt haszonbérlet után vagy adásvétel után változik a jogszerű földhasználó személye.
Jó a talajmintás hasonlat, mert a földmérő az akreditált laborral egyenértékű ebben az esetben mind szakmailag, mind felelősség ügyileg.

Nincs profilkép
#5866 MrPoke
2024-10-24 15:55:47

"A területmérés módját rábízza a támogatást igénylőre."

Ennyi... ha hivatalos mérés kellene kiemelné. Akinek kell az a többlet szolgáltatás nyugodtan fizethet egy rakás pénzt. De nagyon keveseknek van erre szüksége.
Pl a talajmintánál is csak akreditált laborban lehet megbízni.

Nincs profilkép
#5865 Figuráns
2024-10-24 15:45:17

Válasz gergansz #5864. hozzászólásáraKöszönöm a slendriánság megerősítését!smile thumbupcool

Nincs profilkép
#5864 gergansz
2024-10-24 15:30:19

Válasz Figuráns #5863. hozzászólásáraA mérés lehet közvetlen és közvetett. A közvetett mérések közé tartozik az ismert méretarányú modellen (térkép, ortofotó) történő mérés. A KET térképen ábrázolt határán is lehet "haladni", de csak közvetett módon...
A slendriánság ebben az esetben szvsz. nem véletlen. A területmérés módját rábízza a támogatást igénylőre.
Csak csendben jegyzem meg: A Kincstár sem akar már feltétlenül helyszíni mérésekkel operálni az ellenőrzések során. A területmérések 99,9%-át műhold-felvételek alapján fogják megoldani, és csak indokolt esetben fognak a helyszínen, műszerrel (dokumentáltan) mérni. És csak ebben az esetben van szükség a KET és a tábla határának terepi jelölésére. A KET és a táblák "rajzolt" határait bármikor rá lehet vetíteni EOV helyesen a műholdképre, és meg lehet nézni, hogy mi van a poligonon belül.

Nincs profilkép
#5863 Figuráns
2024-10-24 15:10:30

Válasz gergansz #5862. hozzászólásáraKözben megjelent az AKG-ra vonatkozó kiírás is. Az 5. melléklet I. 4) pontja szerint: "A mérés során a KET határán kell haladni és a KET kerületének töréspontjainak X és Y (EOV) koordinátáit kell meghatározni." Na most ezzel a megfogalmazással "csak" annyi a baj, hogy nem egyértelmű. Célszoftver(QGIS) is képes területmérésre, és nem kell kimenni helyszíni mérésre ebben az esetben. Viszont ez inkább számítás a kataszteri és MEPAR adatokból, mint mérés. A KET határán való kötelező haladás viszont csak GPS alapon lehetséges teljes mértékben. Magyarul ez egy nagyon slendriánul megfogalmazott előírás.

Nincs profilkép
#5862 gergansz
2024-10-24 13:49:09

Olvasom az elmúlt napok diskurzusait a mérés témában.
Én elolvastam a társadalmi egyeztetésre kitett anyagot (AKG és ÖKO ebben a tekintetben kb. ugyanaz), és hozzáolvastam a régi (VP-s) AKG kiírást is.

Szolgáltatóként írom, némileg magunk ellen beszélve (nem kevés AKG-t mértünk az előző körökben): A "mérési jegyzőkönyv" kifejezést már hiába keresem az új kiírásban. A régiben még a formátuma is meg volt határozva külön mellékletként, és a jegyzőkönyvet 10 évig meg kellett őrizni... A készítő a nevét adta, az aláírásával felelt a dokumentumért. Nyilván nem ingyen.

A tervezetekben a KET külső határainak természetbeni megjelölésére nézve egy szó sem szerepelt... A 2m-es elválasztó sáv is csak a KET-en belül, az azonos fejlettségű kultúrák között volt előírva, a két szomszédos gazda közötti elválasztó sáv az egyeztetésre kitett anyagokban nem szerepelt...

A pontosságra nézve csak annyi az előírás, hogy a KET kerületén folyóméterenként 1m2-t lehet tévedni. A KET méretétől és alakjától (fajlagos kerületétől) függ, hogy ezt milyen pontosságú méréssel (műszerrel ill. technológiával) lehet teljesíteni.

Minap megjelent a végleges ÖKO kiírás. Ebben már szerepel a külső határok jelölésével kapcsolatos előírás. 1.6. fejezet 13)-17) pontok. smile oops

Az 5. melléklet VI. fejezetében egyértelműen szerepel, hogy a KET külső határa csak jogszerű földhasználattal lefedett területen vagy annnak határán futhat. A 3) pont azt feltételezi, hogy a jogszerű földhasználattal lefedett terület határai legkésőbb a KET beméréséig ki lettek jelölve (tűzve!).

Vagyis innentől mindenki úgy állítja elő a koordinátákat és a .shp fájlokat, ahogyan akarja. A lényeg, hogy az ellenőrzés próbáját állják ki.

Ha szükséges, akkor előtte a határokat ki kell tűzni, de ez már földmérés, és semmi köze az AKG-s, ÖKO-s területméréshez... (És nem ott kezdődik, hogy 40+eFt, hanem inkább 100+.)

Nincs profilkép
#5861 Moderátor
2024-10-23 17:10:04

Moderálási elveink miatt törölve: 2024-10-24 16:25:30

Nincs profilkép
#5860 Füle
2024-10-23 16:06:20

Válasz ..,-:) #5859. hozzászólásáraMindenki jó valamire!

Nincs profilkép
#5859 ..,-:)
2024-10-23 15:45:47

Válasz Radocz #5858. hozzászólásáraÉs az ilyen meg SZAKTANÁCSADÓ !!!! smile lol

#5858 Radocz
2024-10-23 14:05:34

Válasz Füle #5857. hozzászólásáraBocsi.
Még nem nyitottam le.

Nekem is csak szóltak.

smile cowboy

Nincs profilkép
#5857 Füle
2024-10-23 11:46:43

Válasz Radocz #5856. hozzászólásáraAkg még nem jelent meg!Ökológiai jelent meg tegnap!

#5856 Radocz
2024-10-23 10:09:43

Válasz Figuráns #5853. hozzászólásáraVan egy méréssel kapcsolatos topik.
Menjetek oda, mert megjelent a pályázati kiírás.
Amiről beszéltek, az már történelem.

57/2024.(X.21.) számú Kincstár Közlemény

smile cowboy

Nincs profilkép
#5855 MrPoke
2024-10-22 11:56:46

Válasz ..,-:) #5852. hozzászólásáraÉn úgy mondanám bármivel ami RTK pontos. A mai világban már az nem nagy kaland. Csak nem hangsúlyoztam ki.

Nincs profilkép
#5854 MrPoke
2024-10-22 11:55:29

Válasz Figuráns #5853. hozzászólásáraDe te kevered a dolgokat.

Az AKG méréshez nem szükséges földmérő szakképzés.
A föld kiméréséhez szükséges, hogy hivatalos legyen.
AKG felméréskor nem szükséges kikarózni a föld területet.

Az AKG szempontjából teljesen megfelel az a jegyzőkönyv. Meg kellene már értened ez az AKG földmérésnek nem kell hivatalosnak lennie. Nem kell megfelelnie a földmérési előírásoknak. Ezért érzed úgy hogy keverem a fogalmakat. Mert AKG mérés és föld kimérés két külön kategória és külön tevékenység.

Ha kéri a tulaj a földek kimérését az már más kérdés. De előre már azt nem számlázhatod ki. Hiszen az elkészített SHP file ból ő is ki tudja szedni a robotkormányhoz a szükséges határokat, és a robot szépen meghúzza szomszédos határokat. ahol művelt területtel határos a tábla. Ott pedig ahol nem (csatorna, földút, stb) műveljük ameddig jól esik de minimum a mérés határáig.

Nincs profilkép
#5853 Figuráns
2024-10-22 10:59:58

Válasz MrPoke #5851. hozzászólására"Miért akarod ezt a föld mérést beállítani mintha valami szaktudást igénylő valami lenne... :D"

Mondjuk azért mert ez szakvégzettséget igénylő tevékenység? (2012. évi XLVI. tv. 23.§. (3)) A jogszabály nem ismerete még nem mentesít a betartása alól. A Kincstár által kiadott sablon földmérési szempontból nem perdöntő, mert nem felel meg a földmérési tevékenységek minőségi előírásainak. Például a sablon alapján nem lehet reprodukálni a mérést, mert nem tartalmazza a reprodukcióhoz szükséges adatokat teljes körűen.
"Igen én is ezt írtam, és a beadási szabályokat ismeri mindenki."
Dehogyis írtad ezt, te csak konyhanyelven össze-vissza keverted a fogalmakat.

Nincs profilkép
#5852 ..,-:)
2024-10-22 10:56:53

Válasz MrPoke #5851. hozzászólására"Bármivel kimérheted a földet."

Asszem azért le van szűkítve az 1m alatti pontosságra, vagy rosszul tudom ?

Nincs profilkép
#5851 MrPoke
2024-10-22 10:33:14

Válasz Figuráns #5850. hozzászólásáraIgen én is ezt írtam, és a beadási szabályokat ismeri mindenki.

Mérési jegyzőkönyv sablon ott van bárki megcsinálja.
Bármivel kimérheted a földet. Semmi nem szabályozza a készülék tipusát minősítését stb....
Miért akarod ezt a föld mérést beállítani mintha valami szaktudást igénylő valami lenne... :D
A szakirányító, tanácsadó biztos meg tudja csinálni. Sőt én is. Csináltam már jó párat és jobb let mint sok kokleré....
Sőt aki megérdemli el is mondom, hogyan kell megcsinálni. Higyan lehet beszerezni a kataszter cm-es pontos adatokat stb... Esetleg az elkészült adatokat át is nézem.

Ráadásul nem én vagyok az eggyetlen aki erre képes.

Nincs profilkép
#5850 Figuráns
2024-10-22 07:01:17

Válasz MrPoke #5849. hozzászólására"De nincs szükség a földet kimérni. Azt kell csak lemérni amit a tulaj használ."

Azt hiszem ebben benne van minden, ami miatt problémák lehetnek a támogatási időszakban. 1. Nem a földet méred ki, hanem a KET-et.; 2. KET = jogszerű földhasználattal érintett HRSZ - nem támogatott terület.; 3. A jogszerű földhasználatot is kell ellenőrízni, nem csak azt, hogy mit használ a tulaj.; 4. Az azonos kultúrával hasznosított területeken belül továbbra is kötelező a KET elkülönítése. 5. A nem támogatható területekbe történő beleművelés (láttam már gémeskútba beleszántást) továbbra se szerencsés. 6. Az, hogy ki és milyen RTK-s mérőt használ mezőgazdasági munka közben az AKG szempontjából nem releváns. 7. A területmérési jegyzőkönyv nem csak a shape fájlból áll, és ez nem csak a földmérő érdeke.

Nincs profilkép
#5849 MrPoke
2024-10-21 23:47:57

Válasz Figuráns #5844. hozzászólásáraDe nincs szükség a földet kimérni. Azt kell csak lemérni amit a tulaj használ.
A többi az ő feladata ha kéri. Egy AKG beadásnál minden terület kimérése teljesen felesleges.
Mivel nem hivatalos mérés, és nincs a szomszéddal konszenzus az a karó folyton elveszik, és hivatalosan ki kell mérni. Ami bizony 40eFt+ de akkor ugye mindenki ki lesz értesítve stb.... és nincs vita...
A mostani AKG ban már nem is lesz szükség karózásra.
Aki ért a GIS progihoz annyira, hogy a kataszter és a mért adatokat feldolgozza. Az el fog boldogulni kint a földön is. Már pedig a középkorosztály is érthet hozzá. Nagyon sok embert ismerek akik megtanulták a használatot. És ehez elég egy 60-70eFt os RTK-s mérő.

Nincs profilkép
#5848 MrPoke
2024-10-21 23:39:30

Válasz Csera #5845. hozzászólásáraEzek minden naposak, és nem elművelések... Még az öles földméréskor lett rosszul kimérve.

Én mértem már ki ilyen elcsúszást csak a szomszéd 10 gazda is 10m el odébb volt.. :D Volt sírás rívás hogy lehet költözni.

#5847 kulakman
2024-10-21 13:49:14

Válasz Csera #5845. hozzászólásáraFogadjunk 2 db zi-zi-ben ,hogy az elművelő lesz megsértődve!

Nincs profilkép
#5846 Figuráns
2024-10-21 12:51:43

Válasz Csera #5845. hozzászólásáraEnnek van a tovább fejlesztett változata osztatlan közösben vonalzós osztás méretek levételére nem alkalmas térképpel..

#5845 Csera
2024-10-21 12:33:01

Válasz MrPoke #5843. hozzászólásáraIgazad van, bár nem lehet mindent íróasztal mellől megcsinálni...
Néha azért nem árt a terepi mérés egy pontos műszerrel.

Elég régóta foglalkozom ezzel, láttam már egy-két dolgot !
Például múlt héten: 11.46 méteres elművelés...

Majdnem_12_meteres_hiba

Nincs profilkép
#5844 Figuráns
2024-10-21 10:06:17

Válasz MrPoke #5843. hozzászólására"Sajnos tapasztalat, hogy az AKG mérést nem lehet egy az egybe bevinni a sorvezetőbe. Mivel a föld végeket szinte sosem úgy műveljük ahogy a kataszter meg van adva.

Földutak már rég nem ott vannak ahol kellene hogy legyenek, sok esetben a kataszter belóg a csatornába stb... "

Pontosan ezért kell előbb kimenni a területre méricskélni, és csak utána leülni az íróasztalhoz rajzolgatni. A méricskélést és rajzolgatást csinálhatja bárki, ha van hozzá eszköze. Viszont sokszor jól jön a többlet tudás, ami viszont egy földmérőnek meg kell, hogy legyen. Egy földmérőnek illik felismernie például a szabályos hibával terhelt méréséket.

Nincs profilkép
#5843 MrPoke
2024-10-21 08:52:53

Válasz Csera #5839. hozzászólására"jó hasznát lehet venni egy pontos területmérő rendszernek"

Inkább erre fogják sokan használni. Most az AKG val íróasztaltól megcsinálják a határokat és utána kiméri a tulaj, hogy tényleg oda essen.

Sajnos tapasztalat, hogy az AKG mérést nem lehet egy az egybe bevinni a sorvezetőbe. Mivel a föld végeket szinte sosem úgy műveljük ahogy a kataszter meg van adva.

Földutak már rég nem ott vannak ahol kellene hogy legyenek, sok esetben a kataszter belóg a csatornába stb...

Nincs profilkép
#5842 MrPoke
2024-10-21 08:47:57

Válasz Kémlelő #5840. hozzászólásáraMiért is?

A notill ben is kell lazítani, vaddisznó dúrásokat eltüntetni, stb..... Ez az elvakult notill (zero-till) szépen hangzik de megoldhatattlan.

Nincs profilkép
#5841 ttetudod
2024-10-21 08:36:30

Válasz trikolor5 #5838. hozzászólásáraEz lenne a leg értelmesebb. Sokkal kevesebb a macera. Nem kellene földmérő után szaladgálni , olcsóbb.
DE hát nálunk mindig a kockát gurítjuk.
Csak ki@szás a méretés , "nehogy mán a paraszt ingyér kapja a pénzt." smile cursingsmile cursingsmile cursing

#5840 Kémlelő
2024-10-21 08:00:03

https://www.youtube.com/watch?v=LCacZHovOIo

Nagyágyúk

Szerintem nagyon megtévesztő kifejezés a No-till illetve AKG no-till.

Ha benne maradt így a pályázatba, az elkeserítő.

smile cowboysmile cowboysmile cowboy

#5839 Csera
2024-10-17 09:39:25

Válasz trikolor5 #5838. hozzászólásáraHa így lenne, nem adtam volna el 3 db RTK-s és egy szubméteres műszert
az elmúlt héten !

Jobbak lettek a légifotók ez vitathatatlan, de amit 2 hete elszántottak,
az biztosan nem lesz rajta.
A terepi mérés nagyságrendekkel pontosabb a számítógépes rajzolgatásnál.

Az AKG és a területalapú támogatások beadásán kívül vannak olyan helyzetek
(pl. földek elcserélése, vetésterv készítése) amikor jó hasznát lehet venni
egy pontos területmérő rendszernek.

Nincs profilkép
#5838 trikolor5
2024-10-16 15:54:52

Falugazdászok szerint se kell semmit méregetni terepen. Beadó felületen minden adott lesz. Sokat fejlődött a technika ezen a területen. Ez a földmérősdi max a közmű, vagy házépítéseknél lesz szükséges.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sajtótájékoztatót tartott az Agrárminisztérium – minden termelőt érintenek az elhangzottak
Sajtótájékoztatót tartott az Agrárminisztérium – minden termelőt érintenek az elhangzottak
Sokmilliós támogatást kaphatnak a legkisebb gazdaságok és a fiatal gazdák.
Rengeteg új szabály jelent meg az év végén – érdemes képbe kerülni a változásokkal
Használt MTZ gumi eladó
Használt MTZ gumi eladó

160.000 Ft

Vogel Noot Gruber
Vogel Noot Gruber

800.000 Ft

10 darab 7 hónapos Gyöngyös eladó
10 darab 7 hónapos Gyöngyös eladó

2.500 Ft

Gruber 11 kapás
Gruber 11 kapás

2.930.000 Ft