Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- SAXONIA vetőgépek kezelési útmutatók új
- Altalajlazítás - altalajművelés új
- EB7 - EB8 Pótkocsi új
- Baktérium trágya új
- Kukorica vetőmagok új
1669 hozzászólás
Válasz avm #602. hozzászólásáraHelló! és mivan az olyan földdel aminek nincs "volt bérlője", mert idén áprilisban cserélt bérlőt
Válasz avm #615. hozzászólásáratévedsz barátom az előzményekkel együtt hazaárulás-nem golyó, kötél minden hazai csatornán közvetítve.a bérletektől függetlenül vesznek a helyiek mindenhol aztán így-úgy átkerül a tulajhoz.itt tudni vélik a lelépési díjakat is.
Válasz UE-28 #616. hozzászólásáraElvileg így van.
3 ha alatti területnél jól értem, hogy nincs árverezés és pályáztatás?
Ha mondjuk mákom lenne és senki nem adná be az igényét vásárlásra (naturás gyep) csak én, de nincs még meg a 3 évem akkor se adják el nekem, inkább nő a gaz rajta?
Itt a környékünkön ez az értékesítési mód szerintem kimeríti a hűtlen kezelést. 2051-ig tartó bérlettel, ennyiért épeszű ember nem vesz. Van olyan terület aminél a tőke - a mai bérleti díjjakkal 100-146 év alatt jön vissza.
Távolabbi szerencséseknél van 2018-2020 as lejárat 1600Ft/Ak díj mellett. Azzal lehet számolni.
Nálunk horror áron vannak kitéve a földek. A beígért 52.000 Ft/Ak helyett ~68.000 lett! Ez a helyi árakat nézve nagyon komoly! Kb. egyből a licit plafonjáról indulnak az árak. Kemény! Szerintem nem tartanak majd sokáig az árverések. Akik innen indulva verik feljebb az árat, azoknak elgurult a gyógyszere. Belenéztem pár megyénkbeli hirdetménybe, pl. a Mezőhegyesi Ménesbitrok földjei több !!milliárd!! forintnyit tesznek ki! Hihetetlen. De pl. Csárdaszálláson van olyan !1db tábla!, ami majd 500 milla! Legnagyobb félnivalója szerintem itt annak van, akinek a bérlete 2016-18-20-ban jár le. De olyan nem sok van. Kíváncsi leszek a végeredményre. Ami tuti, hogy tőlem nem kell félnie senkinek, senkinek nem fogok a földjére licitálni az tuti! Sok szerencsét mindenkinek!
Válasz Ádám05 #612. hozzászólásárafiatal ember lehetsz ha nem emlékszel hogyan változtatták meg a kamatokat akkor mikor megválasztották az aktuális bagázst.ez most olyan tiszta helyzet mint a vakrepülés mert a nagy duma mögött csend van az elkerülhetetlen és elodázhatatlan valamiféle szövetkezetesítés-kikényszerített termelői összefogásról amit persze a bevállalt 5% alatti létszámmal hajtanak végre.azt pedig hogy a gyermek, unoka miből fog és akar megélni nem a szülő mondja meg manapság könnyen teremthetnek olyan helyzetet hogy a fiatalok hagyják ott legkönnyebben ezt a melót.a kvóták hatásai pedig most tesznek tönkre több szektort.a bankok mivel hitelezési kényszer alatt állnak,ezen okból találtak rá a termelőkre ha valaki bevállalja hogy eltartsa őket lelke rajta.a földet nem nepperszemlélet mellett kell használni-értékesíteni mert lehet ebből öngól is.és a lényeg a leosztott bérletekben lakozik a meglepit le sem írom mert nem akarok jósdát nyitni.
nagyon vacillálni lehet itt a 2030-2051es bérleti szerződésekkel..
de,
-egyrészt ilyen lehetőség nem volt és nem is lesz több -s o h a -
-megveszed gyerekednek, unokádnak
-2% kamat az nudli
-bárcsak 10 éve tisztán meg lettek volna hirdetve földek nem pedig csak a politikai hátországnak.
azt sajnálom hogy konkrétan nincs vmi kvóta a csak fiatal gazdáknak, 40 alattiaknak földvásárlásra ahol csak ők indulhatnak.
lehet itt okosságot mondani pro és kontra de ez tisztább helyzet mindennél. A sajnálatos az hogy 2015ig kellett rá várni és lesznek térségek ahol a 20 kmes határ miatt amúgy is kevés lesz a föld.
Válasz JD4955 #561. hozzászólásáraoktóberig az összes megyére kihozzák a bérletet és az év végéig le kell játszani az összeset.
politikai- eus bíróssági- gazdasági oka van.
Válasz ..MZ/X.. #574. hozzászólásárateljesen egyetértek.
csak nem olyan hülye a paraszt hogy magának felveri vételre az árat.
Persze figyelni kell, két ugyanolyan szinten levő vevőjelölt között s o r s o l á s lesz.
Újabb hirdetmények kerültek fel a 3ha felettiekből!
Válasz avm #602. hozzászólásáraIgy van nalunk semmi nem lessz! Maccsunk sincs itt modjak az okossagokat hogy peres ut meg meg lehet tamadni de ennek semmi ertelme nekik ha kell 5ügyved all mogottuk!
Tulajdonosként az Aranykoronát miként lehet módosítani?
Válasz boncso #603. hozzászólásáraIgazad van, előkerestem én is a szerződés tervezetet amit a pályázati csomagban adtak.
Válasz Filler #597. hozzászólásáraitt úgy van hogy ami értelmes föld egyszerűen nem eladó.a bérlő pedig a majdani vevő strómanja és a használatról majd lemond a vevő javára/hisz úgysem ő műveli/, ugyanazt a könyvelőirodát működtetik.a korábbi állattartó és vetőmagtermesztő bérlőket lepattintották.kérdés mennyire lesz xarevő a vevő vagy megint törvényt módosítanak,ha kell.
Idáid én is azt hittem,hogy az új tulaj ha nem a bérlő lesz egyoldalúan felemelheti a bérleti díjat olyan magasra hogy a bérlőnek már ne érje meg és így az vissza adja és a tulaj művelheti tovább. De voltam az nfa-nál érdeklődni és felvilágosítottak: igaz két évente felülvizsgálható a bérleti díj mértéke, de ez annyit jelent,hogy max. az infláció mértékével emelhető.
Ez így nem egy jó befektetés.
Válasz avm #602. hozzászólására"A Haszonbérlő tudomásul veszi, hogy a szerződés nem keletkeztet a földrészletek tekintetében sem előhaszonbérleti, sem elővásárlási jogot a a Haszonbérlő vonatkozásában."
Válasz boncso #601. hozzászólásáraAz előhaszonbérleti jogot nem engedi, de az elővásárlásit nem korlátozza. Akinek megvan a 3 év az élhet vele.
Felénk a nagy részét cégek bérlik 2051-ig. Ott nem tudom mi lesz...
szerintem
Válasz avm #600. hozzászólásáraNekem is feltűnt, viszont van egy rendelkezés a haszonbérleti szerződésekben, amit én lehet, h félreértek:
A földforg.tv. ezen pontja alapján gondolod, hogy a jelenlegi bérlő elővásárlási joggal rendelkezik?
"(2) A 18. § (1) bekezdés b) pontja szerinti földet használó földműves alatt azt a földművest kell érteni, aki legalább 3 éve használja a földet, ideértve azt is, akit a 65. § szerint a föld kényszerhasznosítójaként jelöltek ki."
Ami sztem pont ezt a törvényi elővásárlási jogot sztornózza, azaz zárja ki, hogy az NFA-s haszonbérleti szerződés a következőt rögzíti: a 18.§. 1a bekezd. alapján föld haszonbérbe adása során a jogszabály alapján fennálló előhaszonbérleti jog nem gyakorolható.
Szerinted?
Válasz boncso #599. hozzászólásáraAnnyiban módosítanám a leírásodat, hogy a bérlettel nem keletkezik elővásárlási joga, DE
mivel ő a föld használója úgy már igen, sajnos.
szerintem
Válasz Filler #597. hozzászólásáraElég sok hozzászólás van, sztem olvasd vissza, erről szól a hozzászólások 99%-a.
1. A tulajnak fizeti a haszonbérlő az jelenleg érvényes bérleti szerződésben meghatározott Ft/Ak értéken, felbontani nem lehet, a bérleti díj 2 évente felülvizsgálható. (A jelenleg érvényes és ismert jogszabályok alapján:)))
2. Az NFA-s haszonbérleti szerződésben benne van, h nem jogosít elővásárlásra, így nincs elővásárlási joga a jelenleg használónak.
Arról hallott-e vaklaki, hogy a természetvédelmi, így Natura területekkel mi lesz? Az árverési hirdetmény mellékletében az van, hogy a felelős miniszter jóváhagyása kell.
DE!!!!!
1 én úgy tudom, hogy törvény van arra vonatkozóan, hogy a term.véd., így a natura2000 területek állami kezelésben kell, hogy maradjanak.
2. ha a 3 ha alatti linkre mentek, akkor a megyék alatt van egy új mappa, ami azokat a területeket tartalamzza, amit még nem írtak ki, de meghirdethetnek. Ott kiemelten az van írva, hogy idézem:
"A "További értékesítésbe vonható földrészletek" menüpontban az egyes földrészletekre vonatkozó értékesítési hirdetmények megjelenéséig szerepelhetnek védett természeti területnek minősülő ingatlanok, amelyek értékesítése kizárt. A védett természeti területek értékesítésére vonatkozó kérelmet az NFA érdemi vizsgálat nélkül megsemmisíti."
Akkor most mi van????
Tisztelt fórumozók!
Az lenne a kérdésem, ha egy területre van bérlet azt fel lehet bontatni majd vagy változtatni esetleg rajta, és a díjat az államnak fizeti majd a haszonbérlő vagy az új tulajdonosnak.
Másik kérdésem, hogy az elővásárlási rendszer a földtörvény alapján fog működni? (Arra gondolok itt, hogy a haszonbérlőnek nem-e lesz előhaszonbérleti joga)
Előre is köszönöm a válaszokat.
Válasz Berkó_ #595. hozzászólására"együtt kötik meg a nyertessel "
Két hónap kifüggesztés követi szerintem mindkét vételt).
Válasz Radocz #573. hozzászólásáraJászberényben volt az előadás, és az igazgató ezt az ügyvédi jelenlétet többször is elmondta, én pedig csak azt mondom, amit ott hallottam.
Válasz Drisa #572. hozzászólásáraIgen, mindezek után jön még a kifüggesztés.
Válasz Berkó_ #570. hozzászólására
Ezt meg tudom erősíteni. Ma voltam az NFA-nál. Hangsúlyozták, hogy amit most mondanak addig érvényes, míg ki nem érek a kapun... Tragikomédia az egész!
Válasz lupip #587. hozzászólásáraJól emlékszel.
Válasz Szabi. #584. hozzászólásáraDe ott nem tudsz árat hogy mennyi lesz a vége. Akkor már lehet nem dukál az amit írtál.
Válasz UE-28 #578. hozzászólásáraVan minimum ár az ügyvédnek az pedig 50.000 ft.
Válasz Drisa #572. hozzászólásáraIgen.
Egy ironikus cikk:
http://nol.hu/belfold/akar-e-on-paraszt-lenni-1570317
Válasz UE-28 #582. hozzászólásáraEzért va kikötve minimum szerződéskötési díj ha jól emlékszem min 50.000 Ft max 500.000 Ft! ;)
Válasz UE-28 #585. hozzászólásáraSzerintem sírva írná meg..............
Válasz Szabi. #584. hozzászólására
Én kicsiben számolok
Válasz UE-28 #582. hozzászólásáraViszont 100 hekire csak 320.000.-huf !!
Válasz UE-28 #582. hozzászólásáraBoccs, 5%-ra emlékeztem....
Válasz Szabi. #579. hozzászólására
640.000-nek a 0,5%-a szerintem továbbra is 3200
Válasz ..MZ/X.. #575. hozzászólásáraEz, engem is érdekelne....
Válasz Drisa #564. hozzászólásáraIgen !
Ezt csak megerősíteni tudom.
A jelenlegi bérlőket nyilatkoztatták, hogy meg kívánják-e venni a bérelt területeket.
Kismillió kérdés repked fejemben, nap, mint nap.
Pl......
- Olyan területre akarunk licitálni amire(ha ez így marad-20-50 évre kiadottakra gondolok-), többet kell várnunk, hogy használatba vegyük, mint itt jó néhányan kezdték gazdálkodásukat...............
- Ezek a földek a kikiáltási áruk többszörösét érhetnék, ha nem lennének ilyen hosszú távra terhelve és ezt az eladási reklám fogást már évekkel ezelőtt tudták.................
- Bérleti szerződés idejét nem lehet megtámadni de a díját igen......viszont akkor a vételárra még illeték is ugrik.......
Válasz UE-28 #578. hozzászólásáraAzért számold át még1x
Válasz Berkó_ #570. hozzászólásáraEgy általam kinézett föld induló ára 640000-ft, kiváncsi lennék melyik ügyvéd csinálná meg 3200 ft ért annak az ellenjegyzését
A tollat sem keresné meg ennyiért.
Válasz Drisa #576. hozzászólásáraHát a kifüggesztésből.A licitáló beleteszi a szerződésbe,mi alapján van elővásárlási joga.
Válasz ..MZ/X.. #574. hozzászólásáraÉs honnan tudja hogy elővásárlási joga magasabb mint annak aki licitál?
Azt észrevettétek, hogy a 3 ha alattiaknál az I ütemnél valamiért "lefelejtették" a bérleti időket a táblázatból? II.-III. ütemnél már ott vannak.
Válasz Berkó_ #570. hozzászólásáraEz az amiért el sem mennek azok, akiknek elővásárlási joguk van. Bíznak benne, hogy valaki licitálni fog és nem verik fel az árakat. Egyszerűbb és olcsóbb is a kifüggesztésre beadni az elfogadó nyilatkozatot.
Válasz Berkó_ #570. hozzászólásáraAkkor Szoboszlón lehettél.
Vagy félre értetted, vagy rosszul mondták.
" Ja és vinni kell egy jogászt/ügyvédet is magunkal, mert csak azzal együtt kötik meg a nyertessel a szerződést,"
Mindkét esetben kifüggesztés követi a licitet is, és a "vak licitet" is.
Majd holnap az Egerbe vezető úton a Mazdában pontosítjuk, hogy mi is hangzott el Hajdúszoboszlón. Egyébként Igazgató asszony képben van, ezért lehet, hogy máshol voltál, vagy félre érthattél valamit.
Itt a topikban már írták, hogy az elővételre jogosultak, nem vesznek részt az első körben. Vagy mégis és Én vagyok lemaradva.
Az egyik ügyvéd ismerősöm, nem vállalta a fiam jogi képviseletét.
Vajon miért?
Válasz Berkó_ #570. hozzászólásárautána függesztik ki?
nekünk van 2db 3h alatti föld terültet ,de még nme látom meghirdetve.
ezekkel mi lesz valyon?
vagy ilyen lassan mennek ezek a dolgok?
Tegnap voltam egy előadáson, ahol több dolog is elhangzott a NAK megyei igazgatójától. Mint ismeretes ahhoz hogy részt vegyünk a licitáláson a kinézett föld vételárának a 10%-át előre kell utalni, továbbá 30000 Ft-os díjat kell fizetni napi díjként, és ha több HRSZ van kinézve, és ezek licitálása különböző napra esnek, akkor azokra a napokra is köteles a díjfizetés. Ja és vinni kell egy jogászt/ügyvédet is magunkal, mert csak azzal együtt kötik meg a nyertessel a szerződést, viszont a végleges szerződést meg minden jogi procedúrát az NFA által kirendelt jogászok csinálhatják a vételár 0,5%-áért. Az előadás végén pedig annyit mondott, hogy ami elhangzott az nincs kőbe vésve sehol, napról napra változik minden, így amit mondott az csak a mai napra érvényes. (AZAZ tegnapra...) Vicc vagyis mégsem...