Hirdetés
Fórum
- Poénok új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Claas traktorok új
- Claas Lexion vélemények új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Strip-till (Orthman) féle sávos művelésé a jövő! új
1669 hozzászólás
Válasz boncso #380. hozzászólásáraMostmár GYMS-t meg még pár megyét kihoz nekem is, de engem Zala érdekelne, ott nem ír semmit.
Annyi mindent mondotok a kérdésem:a licit után ha én nem licitáltam,és nem a föld bérlő nyerte a licitet,de tetszik az ár a föld,elővásárlási jogom van mint cs.gazda,mi az előzmény mit kel tennem,mi a következő lépés:előre kösz az infó, sokat és jót minden gazda társnak!
Válasz joc #415. hozzászólására"Ha tetszik az ár"
Már licit előtt sem tetszik. Neked?
Válasz csontii #414. hozzászólásáraMost úgy érzékelem, hogy kis darabokkal (3ha alatt) bedobták a csontot a kiskutyáknak. Lehet marakodni.
A nagykutyusok meg - akik eddig is a pofájukban tartották a csontot (bérleték) - most már el is áshatják maguknak. Ott a lové nem gond. Ha meg de, akkkor megdobnak a Matolcsy 1,95 hitelével.
Ha véletlen a Simicskutyus ragaszkodik a velőscsonthoz és licitál a perputty, és monjuk nyer, akkor lehet mutogatni: nézzék az oligarchát. És a foglalkozás elérte célját.
A befolyt 300 milliárd (1 Milliár Euró azért sehol sem apró) elég jól mutat a költségvetésben is.
Mellesleg az állami BBank kap 150 millárdot, az eladásánál ez még jól, pár ezer vagyonos ügyféllel.
Annyi mindent mondotok a kérdésem:a licit után ha én nem licitáltam,és nem a föld bérlő nyerte a licitet,de tetszik az ár a föld,elővásárlási jogom van mint cs.gazda,mi az előzmény mit kel tennem,mi a következő lépés:előre kösz az infó, sokat és jót minden gazda társnak!
Én mindenkinek azt tudom javasolni,hogy érdemes lesz licitálni még hitel felvétel árán is. Valami olyasmit csiripelnek a verebek,hogy a hitelnek a maga a föld lesz a záloga és ha valaki nem fizeti a hitelt az majd vissza szál az államra és nem a bankra. Azt sem szabad szem elől téveszteni,hogy az első kiírt földekkel Simicska lába alól akarják ki húzni a talajt.Márpedig,ha ez a cél akkor szinte biztosra veszem,hogy lehetővé fogják tenni a bérlet felmondását is mert ezzel is tudnak ütni rajta.
Válasz Ares 826 #412. hozzászólásáranem is az a cél hogy ezek a földek mind elkeljenek élég ha az aprajábol néhány gazdára talál csillagászati áron!!! ez a CÉL akkor aztán jöhet a média még a csapbol is az fog folyni hogy ....................-ba kerül 1 ha föld!
Válasz Tomszi #410. hozzászólásáraHa lemennek az első árverések akkor már vissza is térhetünk erre a témára. De én azt mondom gazdálkodói fejjel hogy NEM fognak ennyiért elkelni a földek! Csak az fog venni akinek rengeteg a lóvéja és már nem tudja hova tenni, egy egyszerű termelőnek ez sok vagy épp SOKK!
Te hívd fel a figyelmemet decemberben léci a témára.
Válasz totalizatőr #407. hozzászólásáraKérdés hova?
Válasz Ares 826 #409. hozzászólásáraLeírva lehet hogy nincs, de tuti hogy megvan kik fogják megvenni, akik megkapták bérletre. És el fog kelni minden darab, olvastam itt többek aggódó hozzászólásait, hogy sokba kerül, nem éri meg, stb. megéri, annak aki meg fogja venni annak megéri, ez nem kérdés, nem kell banki kamatokkal vagy hasonlókkal összehasonlítani. Aki tud venni traktort 20-30-50 millióért, meg kombájnt 80-90-ért, az földet is fog venni, ha lehetősége lesz rá, ez nem irigység, ezek a tények. Ha hitelt vesz fel rá akkor is, ki fogják tudni termelni.
Válasz Valodi #405. hozzászólásáraNINCS LISTA!
az hogy egy haszonbérlet magasabb kategoria mint maga a tulajdon ez már önmagában is vérlázitó MIÉRT IS SZÜNTETTÉK MEG EZT A LEHETÖSÉGET!!!??? mert azok akik a veritékes munkával megkereset maguk és családjuk az egész életükön megsporolt pénzüket kezdték földvásárlásra forditani,elkezdték csipkedni azon cégek területeit melyek mások vagyonát bitorolják! gyorsan meg is szünt ez a lehetöség! pedig ez tudná ám megpezsditeni a földforgalmat! de ez nem érdek! mert egyszerübb ám 20-30 évre bérelni fix dijon!!!
Válasz JD 4630 #401. hozzászólásáraha ilyen országban akarsz élni akkor pakolnod kell.
Válasz Csarli 1 #404. hozzászólásáraEddig ez még egyszer sem jött össze az eu is megdobott már ez miatt pár törvényt.
A másik része, ha működne akkor felbontották volna már rég, és előre bérbe adták volna a leendő tulajoknak.
Raskó György szerint http://mno.hu/gazdasag/elore-leosztottak-a-lapokat-a-foldeladasnal-1308223 :
"– Életszerűnek tartja, hogy egy gazdálkodó haszonbérlettel terhelt földbe fektesse a pénzét?
– Az eladásra szánt területből 145,8 ezer hektárra olyan bérleti szerződés van érvényben, amely csak 2037-ben jár majd le, további 100 ezer hektárra pedig 20 éves, tartós bérletet kötöttek. Törvénytisztelő emberként úgy gondoltam, hogy a fideszes nagybefektetők megveszik a mások által bérelt földet a gyereküknek, majd, amikor a gyerek megnő, húsz év múlva elkezdik használni. Csakhogy ez nem így lesz. A meghirdetett földeket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által szervezett csapat fogja megvenni: már megvan a lista is arról, hogy ki, hol, mire fog licitálni. Ezt követően pedig a kormány segítséget nyújt ahhoz, hogy a megvásárolt földek esetében az érvényben lévő földbérleti szerződéseket felbontsák.
– Politikusok sokasága ennek épp az ellenkezőjét mondta eddig.
– Ezt én sem akartam elhinni, amíg autentikus helyről nem hallottam. Egy egyszerű rendelettel akarják majd elintézni ezt."
Igazat mond vagy nem? Tud valaki részleteket?
Válasz JD 4630 #401. hozzászólására"Jogállamban visszamenő hatályú törvényalkotás nem lehetséges." Ebbe tökéletesen igazad van, csak van egy bökkenő, ez Magyarország, itt semmi nem számít, még a saját maguknak kreált földtörvényt sem tartják be.
Válasz avm #402. hozzászólásáraOtt nem lesz ipari park, szerintem. Nagyon eldugott földrész. Továbbá az MO-ról pedig lehajtót engedélyeztetni többe kerül mint az egész föld ér!
Válasz Ares 826 #393. hozzászólásáraAki tudja , hogy majd eladhatja ipari parknak.
Válasz 4964 #396. hozzászólásáraJogállamban visszamenő hatályú törvényalkotás nem lehetséges.
Vagyonszerzési illeték!!! Mi vettünk egy 3 ha-os földet a bérbeadónktól tavaly. A bérletet a 100%-ban tulajdonunkban álló Kft. továbbviszi, én voltam a vásárló. Mentességet kértünk a vagyonszerzési illeték alól, mondván az a Kft. használja, aminek a vevő 100%ban tulajdonosa. A kérelmet elutasították, mondván, az illetéktörvény nincs szinkronizálva és a mentességre vonatkozó felsorolásból kifelejtették a mzgi termelőszervezet tulajdonosára vonatkozó passzust. Érveltem azzal is, hogy a földforg. tv. lehetőséget ad arra, hogy az idegen bérlettel terhelt föld esetén a tulajdonos az 5 éves előírt használatot azután teljesítse, hogy a fennálló bérlet megszűnik. Ez sem hatotta meg őket.
Összegezve:
1. a földforg. tv. biztosít bizonyos lehetőségeket az 5 év saját használat megvalósítására - tulajdonolt Gazd.társ. vagy lejárat után teljesített 5 év-, de ezek az illeték törvénnyel nem összehangoltak.
2.Ha más használja a tulajdonba kerüléskor a földet, akkor az illetéket kiszabja a NAV. Legalábbis a mi esetünkben ez történt. 2 millió ft. értékű gyep vásárlásnál 80.000 Ft-ot kellett befizetnem.
Válasz Valodi #394. hozzászólására"Mint ismert, a Forbes magazin nemrég 87,5 milliárd forintra becsülte a Bonafarm Csoport értékét, amely a bankvezér eddigi agrárgazdasági befektetéseit fogja össze. A csoporthoz a B-Bábolna Takarmány Kft., a Fiorács Kft., a Pick Szeged Zrt., a Bóly Zrt., a Sole-Mizo Zrt., a Bólyi Agrokémiai Kft., a Humán Komplex Kft., a Csányi Pincészet Zrt., a Pick Szállítási Kft. és a Dalmand Zrt. tartozik. A KITE Zrt. megszerzése pedig – óvatos becslések szerint is – több tízmilliárd forinttal növeli Csányi agrárbirodalmát, és hatalmas integrált területhez, infrastruktúrához és mezőgazdasági termelői ügyfélkörhöz juttatja a bankvezért."
Megint csak Ángyán Józsefnek lett igaza....:
"...az Alaptörvény harmadik módosítását változatlan formában elfogadhatatlannak tartom. Az a nagytőke által uralt dél-amerikanizálódó vidékhez és agráriumhoz vezet, ahol néhány nagytőkés érdekcsoport maga alá gyűri, 'integrálja' az adott régió egész mezőgazdaságát, így annak teljes haszna az integrátorokhoz, és nem a gazdálkodó családokhoz kerül..."
Fidesz Alaptörvény P)cikk (2): "... az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre ... vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg."
Drága Lajos :)
http://www.origo.hu/gazdasag/20151016-simicska-foldjeivel-kezdik-az-arvereseket.html
+ az igazsághoz hozzátartozik hogy mondjuk 70-100-150 HA-os földet nem sok "kis embernek" van pénze megvenni. Max úgy lehet ha hitelt vesz fel ahhoz viszont meg kell terhelteni vmi ingatlant pl saját vagy szülői házat hogy legyen önrészed. (és ha így teszel és 20 év múlva más szelek fújnak mielött a tied lenne elvisznek mindened az ősök meg forognak a sírjukba). Ha meg kisember ne adj isten kiperkalja egyből tuti APEH ellenorzés a vége.
Tehát 20 év piszkos sok idő az kb 4 választás még!
ÉS sztem 50 HA fölött nem sok föld cserél effektiv gazdát.
Válasz Titti #395. hozzászólásáraHogyan fogja a vevő saját maga használni a vett földet 20 évig ha az 2050-ig haszonbérletbe van adva.
Nevetséges az egész, hogy akarnak így érte a legmagasabb árat kapni?
Ha meg később törvényt hoznak arról hogy ezek a szerződések felbonthatók akkor az szinte kimeríti a csalás fogalmát.
Ezen földek értéke attól függ hogy használatba vehetők-e a területek a vásárlás után vagy nem.
Megvenné egy vevő a földet 2 milláért ha nem volna rajta bérlő, de mivel van ezért csak max az 1 millás kikiáltási áron veszi meg valaki ha megveszi.
Ezáltal az állam is károsodik meg a jóhiszemű vevők is.
a pl 2050-ben lejáró bérlei szerződések díjait akkor tudod megváltoztatni ha bíróságra viszed az ügyet ami több év és sztem el is bukja az ember akkor a perköltség is téged terhel. ha nem művelheted akkor a bérleti díj nevetséges amit kapsz tehát sosem térül meg. ez kb annak jó akinek annyi a lóvéja hogy már az ükunokákra gondol és bevásárol. Azért egy ilyen beszélgetésre kiváncsi lennék amikor a miniszter kiadja az osztályvezetőknek hogy gyerekek dolgozzatok ki egy tervet hogy a pórnép is lássa hogy mi nagyvonalúak vagyunk de a saját embereink bőven helyzetben maradjanak.........
Ezt írta dr. Ángyán József a VI. jelentésében:
"Az első Orbán kormány időszakában, 2001 nyarán, a figyelmet lankasztó kánikula kellős közepén „privatizáltak” pl. 12 állami gazdaságot, amelyeket a közbeszédben csak „piszkos 12”- ként emlegetnek. Mielőtt az ÁPV Rt. átadta volna a 12 gazdaságot, az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok többségét nagyrészt az MFB embereire cserélték. Egyébként is sok „friss erő” jelent meg a 12 állami gazdaság menedzsmentjében is, akik haszonélvezői lehettek a sajátos privatizációnak. A korabeli sajtó szerint akadt közöttük egykori katonatiszt, az akkori kormány egyik miniszterének volt üzlettársa, az egyik gazdaságban a gödöllői egyetem volt MSZMP szervező („agit-prop”) titkára, a baracskai rabgazdaság volt MSZMP titkára, majd alezredesi rangú parancsnok-helyettese továbbá a kormány egyik államtitkárának nagybátyja, keresztapja, a másikban pedig egy felcsúti autóvillamossági szerelő és lovardatulajdonos lett a többségi tulajdonos. Ezek a közösség tulajdonában volt állami gazdaságok az alábbi – zömében „FIDESZ-közeli” vagy vegyes klientúrájú - magántulajdonú tőkés társaságokká váltak:
• Agroprodukt Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt., Pápa,
• Dalmandi Mezőgazdasági Zrt., Dalmand
• Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt., Cegléd,
• Gödöllői Tangazdaság Zrt., Kartal,
• Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Zrt., Herceghalom,
• Hidasháti Mezőgazdasági Zrt., Murony,
• Lajta-Hansági Mezőgazdasági Termelő, Kereskedő és Szolgáltató Zrt., Mosonmagyaróvár,
• Mezőfalvi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt., Mezőfalva,
• Sárvári Mezőgazdasági Zrt., Sárvár,
• Szarvasi Agrár Zrt., Szarvas,
• Szombathelyi Tangazdaság Zrt., Szombathely, valamint
• Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt., Törökszentmiklós."
"A Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. alkotja ma már a Nyerges Zsolt és Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort cégcsoportot."
Milyen érdekes, hogy éppen ezen utóbbiak földjei kerülnek először dobra verésre...
Kíváncsian várom a többit is!
Válasz Julius #382. hozzászólásáraHallod az semmi, nézd meg Budapest 160-180 ezer forint/AK Az az 6.000.000/HA körüli ár, még rét is van benne, bérlet 2035 H+N KFT! Az a föld nem ér még 10AK sem hektáronként és anno a soroksári vagyonkezelő feltornázta 30AK de a mellette lévőt meg 50 AK/HA ami 2013-ban csak 10 mázsa kuccát termett hektáronként. kérdezem én ki az a barom aki ad érte ennyit, vagy esetleg többet??????????
Válasz boncso #391. hozzászólásáraNincs benne, hisz valamilyen biztosíték a bérlőnek is kell, ha már kötött egy igen hosszú szerződést.
Itt a kérdés a bérleti díj emelése: lehet, nem lehet, mennyire lehet, mi van ha, stb-stb...
Válasz Kukoricas Szabolcs #389. hozzászólásáraEzt a lehetőséget nem tartalmazza sem a földforgalmi törvény, sem a Ptk. Volt pár hónap, amikor benne volt ez a lehetőség a földforgalmi tv-ben - tul.vált esetén felmondás -, de már kivették belőle. (akkor azt hiszem meg is nőtt az ajándékozási szerződések száma, ami alapot adott a felmondásra, hiszen új tulaja lett a földnek, de ez már nincs benne.)
hát nem érdekes a zrt-nek kiadott földek bérletei 2051-ig szolnak 580ft/ak mig a magánszemélyeknek kiadottak 1250ft/ak igy könyü ám mintagazdaságot épiteni meg a legmodernabb technikákat alkalmazni.
Nem úgy van hogy az új tulajdonos felmondhatja a szerződést? Mert erre hivatkozva fogok felbontani egy meglévő bérletet....
Itt egy aktív példa Győr-Sopron megyéből:
http://www.nfa.hu/download.php?id_file=35840
2051 évig a Lajta-Hanság Zrt. haszonbérleti jogával terhelt földek.
És egy hír a "régmúltból", 2014 szeptemberéből:
"A Lajta-Hanság Zrt. károlyházi tehenészeti telepén a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort-csoport adott át egy automatizált, körforgó rendszerű fejőházat. A 6,1 milliárd forintos beruházás költségeinek 40 százalékát uniós forrásból, a fennmaradó hányadot önerőből fedezték. Preiner József, a Lajta-Hanság Zrt. vezérigazgatójának közlése szerint az 50 férőhelyes körforgó rendszerű fejőház lehetővé teszi, hogy a károlyházi tehenészeti telep termelékenysége a másfélszeresére növekedjen, hiszen egy óra alatt akár 300 állatot is meg tudnak így fejni."
Vajon a Mezőfalvai Agrár Zrt. földjeit is kiírják "licitre"? Kötve hiszem!
Válasz JD 4630 #386. hozzászólásáraNFA-nál dolgozó ismerőst kérdeztem, hogy valljon már színt ezzel a bérbeadott témával kapcsolatban. Nincs hivatalos álláspontja az NFA-nak. Fogalmuk sincs mi lesz. Sem elővásárlási joggal, sem bérleti díj emeléssel kapcsolatban... De azért fizess a zsákbamacskáért milliókat! Erről Besenyő István örökbecsű kérdése jut eszembe: "Maaaaargit! Nóóóóóóóóórmális?"
Megvárom még megszűnik a területalapú támogatás aztán a sok kupec úgyis szabadulni fog a földtől...
Válasz 4964 #385. hozzászólásáraA szerződés csak nem teljesítés miatt bontható fel, ez egyértelmű, a bérleti díj módosítása már komplexebb kérdés, ha most akarsz földet venni és van bérlő akkor ez inkább a gyerekemnek lesz lehetőség, én legalábbis így nézem.
A gond csak az, hogy nem fedezi a bérleti díj -még ha 2 év után piaci áron van- a hiteltörlesztést.
Győr környékén nagyon sok földet nem írtak ki eladásra.
Azokat már nem is fogják vagy majd később várható?
Mi alapján dőlt el hogy mit adnak el és mit nem?
Ha a legjobb árat akarja kapni érte az állam akkor egyértelművé kell tenni hogy felbonthatóak-e a szerződések avagy nem.
Válasz Sergio Oliva #383. hozzászólásáraOk, ennyire nem gondoltam át. Igen, így már rendi.
Válasz boncso #379. hozzászólásáraMondjuk 2033-ig van haszonbérbe 1250 Ft/AK-ért egy cégnél, addig (elvileg) nem tudja használni az új magánszemély tulaj. De ha ő egyszemélyben a bérlő cég tulaja is, akkor egymás közt tetszés szerint módosíthatnak szerződést, vagy nem? Ha pedig nem, akkor a cégben marad a sok pénz az alacsony bérlet miatt.
GYŐR-SOPRON MEGYE 3.3MILLIÓ/HA AZ INDULÓÁR, HASZONBÉRLET 2030.06.06.
Válasz avm #363. hozzászólásáraTudnátok segíteni, hol lehet megnézni, hogy haszonbérlettel terhelt-e a meghirdetett terület?
Válasz MFM #376. hozzászólásáraItt hivatkozás, ami a győr-sopron megyére klikkelve nekem kihoz:
http://www.nfa.hu/3_HA_TERMERTEKET_MEGHALADO_FOLDRESZLETEK_ARVERES_UTJAN_TORTENO_ERTEKESITESE_menu_81?dir=2056
Válasz Sergio Oliva #377. hozzászólásáraEzt nem értem, ha a jelenlegi bérlő megveszi a földet, akkor tulajdonosként lesz földhasználó, így a bérleti díj nem játszik. A kérdés az, hogy ha állategység létrehozásával, megtartásával nyerte el a használati jogot anno, akkor ha tulajdonba lép, kell-e tartani az állatot vagy sem???Sztem nem, mert milyen alapon kellene.
Válasz MFM #376. hozzászólásáranekem pld. győr-sopront behozta. csak letöltést ajánl fel, sima megnyitást nem, de ha letöltöttem, mindent meg tudtam nézni.
Válasz esze-lény #371. hozzászólásáraHa az új tulaj, mondjuk a jelenlegi bérlő tulajdonosa, akkor felnyomja saját magának a béleti díjat, ammennyire nem szégyenli, és máris vígan fizeti a 2%-os hitel részleteit.
Válasz boncso #375. hozzászólásáraA 3 ha alatti szépen bejön, viszont a feletti ugyan úgy behozza a megyéket, de egyik megyénél se ad ki nekem semmi letölthető anyagot. Akkor ezek szerint nálam van a gond, és nem a honlappal?
Válasz Titti #367. hozzászólásáranfa.hu-n kint van külön linken a 3ha alatti és a 3 ha feletti.
én már látom is orbánt egy harci mén nyergében huszáöltözetben ahogy te elkébzeled! és vágja az érdeköreibe tartozó zrt-ket. hisz Ő europa höse! Ő a "végvári kapitány" aki védelmezi a vén europát a betolakodó hordáktol! megvédi az ösi földet ugy hogy más hozzá ne férhessen!!!
Válasz boncso #366. hozzászólásáraJa benéztem nagyon. A régi árveréseken nem volt.
Válasz esze-lény #371. hozzászólásáraAkkor van még 30 napjuk
De ez megint csak elhúzódó pereskedésekhez fog vezetni
Válasz Gergő1 #368. hozzászólására
Sztem egy huszárvágással (rendelet) a kormány lehetőséget fog adni az új tulajoknak arra, hogy birtokba lépjenek.
A jelenlegi bérlőknek sem érdekük megvenni ilyen áron a földet, hiszen ugyanezt az árat talán 25- 30 év alatt fizetné ki bérleti díjként.
nézd meg a vas megyeit sárvári mg zrt bérleményeit! ott vehetsz olcson az ükunokádnak földet!!!