Hirdetés
Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Robotkormány új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Autók, kocsik, verdák ... paraszti harci szekerek! új
- Körbálázót, de milyet? új
- Legelő telepítés, gondozás, stb... új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Magról vetett hagyma új
1669 hozzászólás
Válasz ermike #63. hozzászólására"az állam nem jó gazda, földet a gazdáknak!"
Ezt én is írtam már.
A gazdák tudják megfeleően finanszírozni a termelésüket?
Kevés helyen van erre elegendő pénz.
Válasz Mf-es #52. hozzászólására"És ,hol lenne ebből az egészből az államnak nyereség??Hiszen életjáradékot fizet érte.Ha elkel a föld,akkor is fizetnie kell továbbra is."
Mert a mostani eladásból lesz haszon az Államnak?
Szerintem nem.
Válasz 4964 #49. hozzászólására"Olvasd el figyelmesebben amit írtam.
Lényeg az hogy az állami földeket régóta használják a szerencsések."
hiába olvassa, ebből nem fogja megérteni, mert nem idevalósi.
A kárpótláskor jutott egy-egy embernek 2-3 széles terület.
ezt a korábbi TSZ művelte műveli a mai napig.
Mivel mi vettünk ilyen helyen földet, nagyjából sejtjük, hogy mi várható.
A bent levők mindent lekövetnek, hogy féláron tudjanak vásárolni. Lásd magunkat.
A kint levők, azt hiszik, hogy nem tudnak bekerülni.
De ennek sincs semmi köze a .......
http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15120.pdf
Elhalasztva keddre.
Ma az ATV Sándor értelmesen betelefonált, hogy hogy látja. Hasonlóan mint Én.
Ezeket figyeli pártunk és kormányunk és addig nem írja le,, csak beszél róla.
Sándor: röviden annyit mondott, hogy ez úgy ..ar, ahogy van.
Zsuzsa a Mezőberényi Ménesbirtok ról beszélt. Ott termelik 2 300 ha-on a vetőmagot.
Esetleg Bábolna, ha ott is van vetőmag termesztés. Azt is kifogják privatizálni?
az izolációs távolságok miatt ennek is befellegzik.
Ha ezt büntetlenül meg lehet úszni, akkor .....
Válasz Ares 826 #54. hozzászólására100-ról nem,de itt van 10-20-30 ha-os darabok egyben.
Válasz ermike #63. hozzászólásáraA 3 hektár alatti darabok eddig is megvásárolhatóak voltak. De valószínű az összes földet eladják...
Válasz Ares 826 #51. hozzászólásáraakkor el tudod azt az érzést képzelni mikor elveszik amiért dolgozott a családod.a mi rétegünk nagyon útjában lesz a mindenkori fejlődésnek-harácsolásnak,ezért is kár volt a támogatásokkal eldeformálni a termelési struktúrákat.
Szerintem semmi rossz nincs ebben a dologban, rengeteg olyan terület van ahol apró tulajdoni hányaddal tulajdonos a magyar állam. Egyetértek azzal hogy ezt meg kell szüntetni, azt gondolom hogy nem az 1/1 es ingatlanokat adják majd el! Egyetértek azzal, a törekvéssel, hogy az állam nem jó gazda, földet a gazdáknak!
Most készítik elő 300000 ha állami erdő privatizációját.
Válasz szanberg #23. hozzászólásáraA bérleteknél mi volt?
Vitték körbe karikára azt a bizonyos kardot. A hangadókat eltakarították és szépen csendben elsikkadt az egész. Minden csoda 3 napig tart.
Ezeket az akciókat ügyesen megtervezve rendre kampány időszakra időzítik, mikor a parasztnak nincs ideje ezzel foglalkozni, mert dologidő van.
Válasz endypapa #56. hozzászólásáraNe várd meg míg kifüggesztik. Ha van rá lóvé akkor csattogj be egy papírral a helyi nfa-hoz amire le van írva, hogy te vagy te és vételi ajánlatot szeretnél tenni erre és erre a területre. Biztos ami biztos alapon tértis levélben is elküldheted nekik.
Valószínűleg nem lesz semmi a kifüggesztésből, csak annyit fogsz észrevenni, hogy másé lett a föld.
Ez gyors volt Ha te mondod megnyugodtam! Ez a fél év még szerintem hoz meglepetést. Bevállaltunk minden, amit a föld és az állam megkívánt, most meg ezt teszi
Válasz 80tina #57. hozzászólásáraNncs itt semmi probléma.A bérlet megmarad 20 évig, és nem hinném,hogy itt felénk valki ugy beruházna,hogy 20 évig nem kapná meg a földet.
És mi lesz az állatállományal. Kell majd tovább tartani vagy sem. Mi van azzal a törekvéssel, hogy a sertés létszámot növelni kell? Ez már annyira nem fontos?
Moderálási elveink miatt törölve: 2015-09-16 09:07:43
Válasz 4964 #45. hozzászólásáraHol van 19 év bérlet? Nekem az összes bérelt földemet levették 10 évre. Most tudtam meg, van olyan földem, a min márciusban törölték a földhasználatot. Győztem futkosni.
Válasz Mf-es #52. hozzászólásáraAz életjáradékos földek azok kis fisz ... darabok, ne képzeld hogy volt aki beadott 50-60 esetleg 100HA földet életjáradékra. Azokat adták oda ami kis darab volt és csak nyűg lett volna megművelni és senkinek sem tudták kiadni bérbe. Te tudsz 100 hekiről valahol egy darabban?????
Moderátor által módosítva: 2015-09-16 09:06:47
Válasz Mf-es #52. hozzászólásáraNem lehet,hogy aki,akik a törvényt megalkottàk,azok,most hozzàjutnak az èletjàradèkos földhöz? Ha,hozzàjutnak.. Így làthatòbb,hogy kinek jò ez ìgy.
És ,hol lenne ebből az egészből az államnak nyereség??Hiszen életjáradékot fizet érte.Ha elkel a föld,akkor is fizetnie kell továbbra is.
Válasz tehenes gazda #48. hozzászólásáraAki tudja hogy mi az élt akkor én igen, nagyon fiatalon elvesztettem az édesapámat, nem kívánom senkinek sem azt az érzést. Amin van az minden munkával keletkezett, mindenért meg kellett dolgoznom, nappal de ha éjszaka lehetett a földet művelni akkor, akkor mentem, soha nem féltem ha meló van!
Válasz Valodi #39. hozzászólásáraminden rendszerváltás hozzányúlt a földhöz a következő is így tesz majd s erre nem kell évtizedeket várni a társadalmi elégedetlenség miatt ahogy a nagy rendszerekhez idén vagy jövőre kényszerűségből /kínai vagy román mintára/hozzáérnek végük,lehet új lapot osztani.azért ez a sietség hogy utána a magántulajdon szentségét skandálva ideig -óráig még regnálhassanak.
Válasz Ares 826 #46. hozzászólásáraOlvasd el figyelmesebben amit írtam.
Lényeg az hogy az állami földeket régóta használják a szerencsések.
A kárpótlás előtt állami gazdaságok vagy téeszek használták őket.
Utána meg ezek jogutódjai vagy esetleg külföldiek által tulajdonolt magyar cégek.
A közös bennük hogy a bérleti díj az mélyen a piaci ár alatt szokott lenni.
0,1% esélyt látok rá hogy ez a földárverés nagyobb korrupciós botrány nélkül lebonyolódjon.
Kiváncsi leszek hogy a 102000 potenciális vásárlóból hány fog ténylegesen birtokot venni.
Válasz Ares 826 #44. hozzászólásáraaz autópálya meg a flaszter a vellness zsibongók a kirakat,szerintem.amúgy nagyon érzékeny a lelked lehet nem éheztél még meg sohasem.arra akartam utalni hogy az elkeseredett ember sokmindenre képes.azért bűn az emberektől elvenni a földet-termelőeszközét-mert ha elveszti megélhetését kiszámíthatatlan mit követhet el.de persze azokat ez nem érdekli akik az uniónál bevállalt max 5%-ot minden körülmény mellett teljesítik ha meg kell tizedelni minden héten a parasztokat akkor is.a sírásról csak annyit ha baranya aprófalvas részén vagy dél -hevesben jársz s letérsz egy utcányira meglátod mi az magyarország.
Még mindig azt mondom szégyen az egész. Nem más mint gumicsont a termelőknek.Mit az átlag termelő nem is érhet el.Valamint igazságtalan. Piaci ár +10% még hülyének is vagyok nézve. A Nagybereki ÁG 99 évre hekinként 10 forintért már barátibb lenne. Vagyis öcsi bácsi-havernak vadásztársnak...Merkel mama szaktanácsadójának bagóért bérbe. Nekünk viszont vastag pénzért megvehető. Hol itt a nemzeti stratégia ? Sehol mivel ez nem nekünk a (kis termelőknek készült csomag) Majd lesz egy két propaganda anyag...De a többi elmegy strómanoknak..esetleg egyenesben a nagykutyáknak. Igaz egyikünk sem lesz ott mikor megnézi valóban kifizetik-e az árat teljesen..Vagy csak simán egy vezércikk lesz a szemfényvesztésből. Vagyis eddig is bagóért bérelték. Most majd talán fizetnének érte teljes árat...? Hogyne !!!
Válasz 4964 #45. hozzászólásáraTe ... a kárpótlási földeket nem adhatja el az állam mert az nem az övé, hogy lehet ekkora baromságot írni.
Moderátor által módosítva: 2015-09-16 09:02:34
Válasz poncski.lilla #37. hozzászólásáraHa esetleg még 19 év haszonbérlet van a földön akkor azt ki fogja megvenni a piaci ár + 10%-ért?
Főleg ha jó alacsony a bérleti díj.
19 év múlva fogja tudni használni a vevő, egyszerűen nevetséges.
Törvényt kell hozni hogy felmondható legyen az ilyen bérlet.
Azokat a nagy cégeket nem kell sajnálni akik ezeket a földeket a kárpótlás óta fillérekért használják.
Ennyi idő alatt lehetett annyi hasznuk hogy jobb ha meg sem szólalnak.
Az újdonsült földbérlőknek meg ott a lehetőség a nyílt árverésen.
Vegyék meg jó drágán egy fair liciten és lehet rajta gürcölni 20 évig mire letelik a hitel.
Senki nem fogja sajnálni tőle mert ott lesz a lehetőség hogy mindenki licitáljon.
Ez így túl szép lenne hogy igaz legyen.
Válasz tehenes gazda #38. hozzászólásáraElőször is nem szoktam enni az utcán,mert az szerintem meg bunkóság, de lehet leütnek egyszer azok akik soha az életben nem akartak dolgozni csak a mások javait elvenni. De komolyan mondom neked nézzél szét hogy hol tudnál szállást foglalni és rá is jössz mekkora a szegénység. Vagy menj egy kört az autópályán milyen verdákkal járnak a Magyarok. Mi Magyarok híresek vagyunk arról hogy mennyire tudunk sírni mint a "fürdős ..." ha kell!!
Moderátor által módosítva: 2015-09-16 08:59:25
Válasz .Feco. #41. hozzászólására"Márpedig a mezőgazdaság üzlet, mégpedig óriási üzlet!" - hát éppen ez a probléma!
Elsődlegesen az "élelmiszer önrendelkezés" alapvető eszközének kellene lennie, mint szerte a nyugati országokban...
..........
... azt meg már az SZDSZ szakértője, Mihályi Péter is megmondta, hogy "az agráriumból kiszorultak problémáját pedig oldja meg a szociálpolitika"...
Ez az út van kis hazánknak kijelölve!
Moderátor által módosítva: 2016-09-16 10:33:44
A címhez illik egy klasszikus idézet: "....ATOMOT NEKIK !!!!!..........."
A határzárat délről meg megoldanám taposó aknákkal, nem 22 milliárdos kerítéssel.............
Válasz Valodi #39. hozzászólásáraEz egy demagóg baromság. A buta embereket szokták vezetni azzal, hoyg jajj, ugyan neked xar, de boldogítson a tudat, hogy te egy magasab célon dolgozol...
Márpedig a mezőgazdaság üzlet, mégpedig óriási üzlet! Maga a mezőgazdaság csupán 3%, de a teljes agribiznisz már kétszámjegyű érték! És ne legyen senki naív, a háttérben komoly erők feszülnek egymásnak! Csányi és érdekköre, valamint Bige és érdekköre kb. nagyobb birodalom felett ül külön-külön, mint az egész parasztság együttvéve!
A kapitalizmus alapja pedig a tőkefelhalmozás, és azt mindenképp kapcsolódóan akarják megtenni. Előre nem nagyon lehet, mert ott a Cargill-Glencore-Bunge trió ül, velük párhuzamoan már kevés cég van, azok pedig nagyok és tőkeerősek, velük nehezen bírnak, így cél a termelési oldalon integrálni (értsd fokozatosan elszívni a megtermelt tőkét, esetleg beolvasztani a cégeket). Azt pedig úgy lehet, hogy a baráti cégeket helyzetbe hozzuk, a többit ellehetetlenítjük. Folyamatosan magunkhoz láncoljuk, majd egyszer csak annektáljuk.
Ahogy mondani szokták: A táblát már felállították, és a bábuk mozognak...
Válasz Valodi #39. hozzászólásáraAkkor nagyon sok életképtelen birtok van ma Magyarországon! Mert aki pl. 100 hektáron vagy a fölött gazdálkodik az rég nem "a művelői saját biológiai létét" biztosítja már.
Válasz tehenes gazda #38. hozzászólására"a társadalmunk nem csak a gdp-t 3%-ban befolyásoló gazdálkodókból áll." - életképes nemzet társadalmi alapját a parasztság adta és adja! Hülye, szemét, link politikai duma az agrárgazdaságok teljesítményét puszta GDP-ként harsogni!
Épeszű ember evidenciaként tudja, hogy az élelmiszer elsősorban létfeltétel és nem áru.
Nem "versenyképesen" és "gazdaságosan" kell megtermelni, hanem „minden körülmények között”.
Ezt csakis parasztcsaládok képesek biztosítani. Az életképes birtokméret az nem közgazdasági, hanem biológiai fogalom - életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből eltávolodott más családok élelmiszerét minden körülmények között -tehát olaj és béke híján is - képes megtermelni.
Ahogyan nem létezik "életképes fegyvergyár", ugyanúgy nem lehet konkurense a helyi parasztcsaládoknak semmilyen virtuális képződmény, sem állam, sem jogi személy. Ha ilyen formáció áll átmenetileg a parasztcsalád helyén, akkor csupán közönséges, profitérdekből elkövetett tolvajlás történik a jövő generációk terhére - az összes ilyen formáció tehát káros és fölösleges....
Két háború után eleink sokkal jobban tudták ezt - VI. törvény 1945-ből:
"A földreform végrehajtása életbevágó nemzeti érdek és gazdasági szükségesség.
A nagybirtokrendszer megszüntetése után Magyarország mezőgazdasága erős, egészséges és termelőképes kisbirtokokon (max. 100 hold/57 hektár) fog nyugodni, melyek a birtokosok telekkönyvileg bejegyzett magántulajdonát képezik."
Ez a ténylegesen fenntartható lépték, nem az 1200-1800, sőt 30 000 hektár... Károly herceg szerint azokat csak a "perverz" agrártámogatás tartja "életben": https://www.youtube.com/watch?v=tUVD1F2YdsQ_201508
Válasz Ares 826 #32. hozzászólásáranem nevetsz majd ha leütnek az utcán a szendvicsért amit eszel.a társadalmunk nem csak a gdp-t 3%-ban befolyásoló gazdálkodókból áll.igenis fura dolgokat fogunk még tapasztalni 2018-ig hogy a sok elégedetlen embert blokkolják.szerintem az első a társadalombiztosítás megszüntetése nyugdíjak ködbeveszése lesz.ráéreztek hogy ütni kell a lovat nem simogatni.
Százezernél több gazdálkodó élhet a földvásárlási lehetőséggel - legalábbis az FM szerint.
http://agroforum.hu/hirek/szazezernel-tobb-gazdalkodo-elhet-foldvasarlasi-lehetoseggel
Válasz Ares 826 #31. hozzászólásáraNem tudom, hogy eladó lesz e, de most örökölte meg az állam, folyamatban van a tulajdon bejegyzés. Eddig nem lehetett megvenni a halottól. A szomszéd meg most meg akarja venni az államtól (ahogy én is) ajánlatot fog tenni.
Azért voltam kiváncsi, hogy ki kell e függeszteni, ha netán lecsúszom az ajánlattal, be tudnám e venni az ő kifüggesztését.
Válasz Gabesz2 #33. hozzászólásáraHallod hol van itt mély szegénység???? Adok egy ötletet tanulmányozzad a "mély" szegénységet, próbálj meg valahol szállást keresni valahol egy fürdőhellyel rendelkező településen, Pl: Zalakaros, Gyula, H.szoboszlón. Meg fogod látni mekkora a mély szegénység van ebben az országban!
Válasz ICE #29. hozzászólásáraNagyon egyszerű, csak a jelenlegi bérlőknek érdemes lesz megvenni. Esetleg meglehet támadni a szerződést,hogy a piaci ár alatt van a bérleti díj!
Válasz tehenes gazda #24. hozzászólására Ezek nem értenek a szép szóból! Miért kell az állami vagyont szétosztani, amikor a szegénység, mély szegénység óriási. Rá vannak szorulva az emberek a szociális hálóra . Persze az 1250 ft/ak az minden csak nem földbérleti díj.
Válasz tehenes gazda #24. hozzászólásáraHA HA HA!
Válasz endypapa #22. hozzászólásáraLehet az nincs is benne hogy eladják, vagy már tudod hogy eladó lesz?
Válasz endypapa #28. hozzászólására"Nem kell igénybe venn az úr cégeinek szolgáltatásait. Ennyi." - erre nem nagyon lesz lehetőség!
Összesen 7 régiós integrátort tervez a kormány - valamelyikhez muszáj lesz kapcsolódni!
Nemigen hiszem, hogy ne mindegyik a "mi kutyánk kölyke" lenne...
Válasz ureslemez3 #27. hozzászólásáraEz nagy kérdés, előre nem lehet tudni majd, kiderül tipikus esete lesz szerintem.
Az is kérdéses lesz, hogy az állami földek mennyiért mennek majd el, kinek mit érnek majd meg, főleg úgy hogy a többségük 15-20 évig még bérbe vannak adva. A bérleti díj ugye meg 1250Ft/ak amiből nem igazán térül meg a vételár...
pl.: Van egy föld ami 20Ha és 20ak az évi bérleti díja 20x25000=500.000Ft.
A föld vételára kb. 20ak x 50.000=1000000 x 10%=1,1millió.
A 20 ha akkor kb. 22millió Ft.
A 22millió/ 500.000Ft= 44év alatt térülne meg a bérleti díjból a vételár. A 20 éves bérlet alatt a bérleti díj összegéből a vételár kb.45% térülne meg…
Válasz Valodi #26. hozzászólásáraNem kell igénybe venn az úr cégeinek szolgáltatásait. Ennyi.
Ettől a privatizációtól a nem állami földek eladási értéke szerintetek hogy fog változni lenyomja v felértékeli még inkább?
Válasz endypapa #22. hozzászólására"mert ilyet nem tehet még a magyar kormány sem" - hány éves is vagy, kedves Királyfi, hogy még hiszel a mesékben?
Mit nem tehet meg a "magyar kormány"?
"...az Alaptörvény harmadik módosítását elfogadhatatlannak tartom. Az dél-amerikanizálódó vidékhez vezet, ahol néhány nagytőkés érdekcsoport maga alá gyűri, „integrálja” az adott régió mezőgazdaságát, így annak teljes haszna az integrátorokhoz, és nem a gazdálkodó családokhoz kerül."
2013. dr. Ángyán József.
2013 - Fidesz Alaptörvény P)cikk (2) " az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre ... vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.”
"A KITE üzleti tevékenysége azonban jóval kiterjedtebb, mivel a vállalat nem csak műtrágyát, hanem vetőmagot, növényvédő szert és gépeket is értékesít termelő partnereiknek, akiktől a megtermelt terményt is felvásárolja és szaktanácsadással is ellátja őket. A nádudvari cég 10-11 ezer gazdálkodóval áll kapcsolatban és – különböző információk szerint - 1-1,5 millió hektáron integrálhatja a termelés, így ekkora piaci szegmens juthat most Csányi Sándor „fennhatósága” alá, amely mind banki finanszírozási, mind egyéb üzleti szempontból komoly vonzerőt jelent."
http://www.agrarszektor.hu/novenytermesztes/egyeb/igy_jut_csanyi_sandor_egymillio_hektarhoz.5154.html?
Itt a forgatókönyv...
Válasz szanberg #23. hozzászólásáraKöszönöm!
AQ szomszéd (méhész) kitömött zsebbel várja a vásárlási lehetőséget. (én is))
Válasz borda77 (Joe) #3. hozzászólásáraigazad van s mégis tévedsz ,ezek nem engedhetik meg maguknak azt a luxust hogy demokratikus választások legyenek 2018-ban.a lakosság már most végig aggatná velük a gesztenyesort ha tehetné.
Válasz endypapa #22. hozzászólásáraEz esetben téged senki sem bír beelőzni a földtörvény értelmében.
Gyűjtsd a pénzt és ha tényleg eladó lesz megtudod majd venni.
Egyébként ez lesz egy klasszikus eset a korrekt bonyolítás kontra nagy sunyizás példájára.
Mivel ha ez kilesz függesztve akkor azt csak te viheted el, senki be nem előz, nincsen más használatában a föld jelenleg, tuti a siker, erre lenne kitalálva alap jóhiszemű esetben az egész.
Viszont ha más elviszi akkor kuuva nagy balhét kell csapni, médiát kell hívni és a csalás melegágyát mutogatni kell körbe az országon mint egy véres kardot mert ilyet nem tehet még a magyar kormány sem, hogy nem neked adja el, ha megtudod venni.
Válasz szanberg #21. hozzászólásáraKöszönöm!
Tehát hza valamilyen oknál fogva előbb tesz rá más ajáőnlatot, kifüggesztve lesz, amit bevehetek. (Családi gazdálkodó, helyben lakó tulajdonostárs vagyok.)
Válasz endypapa #20. hozzászólásáraAzt mondta a góré az előadáson, hogy minden a földtörvénynek megfelelően fog lezajlani, tehát ha Te társtulajdonos vagy, meg helyben lakó esetleg fiatal földműves családi gazdálkodó akármi, akkor megfogod tudni venni. Kérdés milyen áron!?!?!?!?
Van egy osztatlan közös. Ketten vannak benne. Állam, és én. Én vagyok az egész terület használója, de hivatalosan csak a saját részemé. Egy kívülálló vételi ajánlatot tesz az állami részre. Ki kell függeszteniük? Van nekem elővásárlási jogom?