Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Gázolaj jövedéki visszaigénylés új
- Faapríték fűtés-tüzelés új
- Erdőtelepítési támogatás új
- Vadászat, vadgazdálkodás, vadászati jog – minden ami vadászat....... új
Cikkajánló
Hiába drágulnak a szántók, így is olcsók vagyunk Európában – persze, mihez képest...
Így sem kis anyagi teher vár arra, aki most alapozná meg gazdaságát...
Hirdetés
1960 hozzászólás
Válasz #1153. hozzászólásra
Marha tartók!
"Borjúnevelést hogy lehet jó pörgetni???"
Allat piac topikban kérdezni?????
Hát nem is tom?
Ha gondolod van egy ügyfelem, aki feji a heheneit,
egy másik, meg a húsmarhára esküszik.
Beszélj velük is, és okosabb leszel.
Ők is nagypályások. (Tibi bácsi 2)
Javasolt helyszín:
Egyek Patkós csárda. Ez Tibi bá-hoz is kozel van.
Idő:
Lajosmizséről haza jovet.
Lehetőleg a fejés időn kívül.
Válasz #1158. hozzászólásra
szűk két hét és Tibi majd kiokosít!
nála szakavatottabb nem kell(talán nincs is)
mint írtad a feltételek jó része adott ezért óriási előnnyel indulsz mert "csak" az induló jószágot ill a munkaerőt kell biztosítanod.
Válasz #1155. hozzászólásra
most 1200Ft/kg-ot hallottam a környéken!
A bárány is 1100-körül mozgott már!
Namost csak bikát lehet hízlalni? Lehet hülyeséget kérdezek de mivan ha üszőt ellik a tehened?
Azzal mi lesz? Azt tenyészállatnak megtartod vagy eladod? Mikor kell kiselejtezni az anyaállatot?
Ne röhögjetek ki ha marhaságot kérdezek, nem értek hozzá bevallom őszintén csak amit láttam gyerekkoromban meg rám erőszakoltak az iskolában annyiból maradtak foszlányok :-)
Etetni mivel szoktad?
Van nekünk lucerna elég sok meg lehetne vetni mégtöbbet, szarvaskerep, lóhere, zabos bükköny, réti széna tehát volna választékos anyag.
Roppantott kukoricát adtak régen meg sílót, igaz azzal a tejelőket nyomatták annakidején amikor még volt tehenészet.
Na tényleg megyek.Csőtők.
Válasz #1149. hozzászólásra
Itt nem volt anyázás!Engem személyszerint zavar ha valaki egy leírt hozzászólásban már azt keresi mibe tud nagyobbat,okosabbat mondani,és ezt minden eggyes hozzászólónál el is játsza!Zavar!
Válasz #1153. hozzászólásra
Én 8 hétig etetem tejjel,és nálam a 3q kb 11hó korába éri el.
Persze ez függ attól is hogy mit eszik.
Ha szerencséd van tavaly év vége fele 1000/kg volt az átvétel asziszem.300e lesz egy bikádon ha ennyi lenne az átvétel,de lehet magasabb lesz de az is lehet hogy alacsonyabb.
Válasz #1150. hozzászólásra
Nekem mondod?5 évig mondogattam hogy veszek egy traktort és tavaly előtt ősszel sikerült mert mindig másra kellet a forint,és még szinte semmi nincs hozzá,van egy eke az az volt,egy borona egy szállítóláda meg most vettem 100e ért egy spc6 vetőgépet meg egy ásóboronát.
Egyébként mi a feleségem szüleinél lakunk,de nem is tervezünk házvásárlást mert egyke a drágám és jól megvagyunk.
Borjúnevelést hogy lehet jó pörgetni???
Az én elgondolásom erről az lenne,(kérdés hogy valóságban hozható e ez???) hogy 3mázsára felhizlalni vagy 10hónap alatt a borjút, addig tőgyön van plusz szénát kap aztán leválasztani és eladni.
Gykorlatban ez így mennyire stabilan tud működni?
Egyébként volna egy kérdésem még, ti hozzáértők vagytok én állathoz nemnagyon.
Van helyünk istállók ellető elég sokminden. Vannak legelők kaszálók van gép is "zöldsor" ami ki sincsen eléggé használva. (400 juhot tartunk egyébként)
Érdekelne ez a húshasznú marhatartás!
Tejjel foglalkozni nemnagyon szerintem kicsit is nagyobban már rizikós meg hatalmas induló tőkét igényelne, de húshasznúnak szimplán megérné tartani???
Vagy mennyi az amiből már vissza is forog előbbutóbb a befektetett pénz és esetleg eltudna tartani még egykét alkalmazottat, hogy lenne kihasználva minden helyünk tudnánk még plusz 1-2 családnak biztos megélhetést biztosítani.
Nem mellesleg a "melléktermék" trágya meg kellene nekem a fődekre szóval betudnám illeszteni elég hasznosan a jelenlegi termelésbe
Én is. Jóéjt mindenkinek!
Válasz #1140. hozzászólásra
Van egy pár tehenem,igaz bocik vannak alattuk,megélek de félre ne érts azért ebből elég nehéz fejleszteni!
Emberek!
Miért nyúzzátok egymást?
Miértkell leszólni valakit aki mondjuk otthon lakik szüleinél, folytatja az általuk elkezdett gazdaságot családi vállalkozást akármit. Lehet mondani könnyen jött, azért annyira szerintem nem, mert ahol ez van otta gyerek gyerekkorától benne dolgozik nem az 5-ös érettségijére kap fődet marhát traktort...
Kinek így kinek úgy alakult az élete erről senki nem tehet, viszont amiről igen és amvel lehet mérni egy embert, hogy mit alkot azzal amibe született amit kapott amije van, mit ért el vele és volt e értelme!?!
Kár itt anyázni a másikat hogy neked mennyire nehéz mert nemkapsz támogatást megezt megaztsem. Erről az nemtehet aki beleszületett egy gazdaságba nem értem miért fáj ez a másiknak.
Dolgozzatok ésszel és akkor majd meglesz az eredménye, legyél szemfüles kikell használni adott lehetőségeket és kész, persze ezt mindenkinek magának kell megkeríteni és felkutatni.
Na mentem jó8
}Válasz #1145. hozzászólásra
Válasz #1144. hozzászólásra
Nálunk jár a tejesautó,de sokszor van olyan hogy nem marad nekünk tej és a feleségemnek szégyen szemre a tejeskocsitól kell venni a tejet.
Amíg a tejet el tudom adni,meg tudok 2havonta kimérni 1 2 borjút levágva eladásra,meg idén ott van a 6 göbém ami majd ellik szépen sorba csak meg leszünk valahogy.
A kocsmatöltelékek sírját meg majd lehugyozom szénagyűjtés közben hogy ki ne száradjanak,mert a temető mellett is én kaszálok.
Válasz #1140. hozzászólásra
Így igaz. én most akarok rövidesen beállítani 2-3 mt tehenet. aztán később lesz boci is meg tej is. a tejre szerencsére már most lenne piacom itt a környéken.
Válasz #1139. hozzászólásra
Tavaly az önkormányzatnál voltam 8 órába.
Idén sajna nem lesz ilyen lehetőség.
A tbm én szoktam fizetni mikor nincs más 5000/hó asszem így szokott lenni.
Válasz #1138. hozzászólásra
Csak az a baj, hogy még így is okosnak képzelik magukat. Egyik sem nevelt állatot sosem, de azt meg tudják mondani, hogy nem éri meg. túl sok idő, meg milyen sok munka. de jobb a semmit hajtani inkább.
Válasz #1124. hozzászólásra
Pici azé K.va okos csávó vagy ez nem vitás ,de mi a f@sz hibádzik ha az emberfiának éppen 2006-ban nem volt leadós bikája?Csak az elmúlt 2 évben több útlevélnél X-eltem mint ahány borjúd van mert tudod én a marházásból élek nem a mutterék seggében hanem a saját házamban a gyerekeimmel,de támogatás akkor is nuku!
Válasz #1135. hozzászólásra
Ha van egy tehened ami ne adjon többet csak napi 20L tejet és el bírod adni az havi 84000 ft hoz ha 140 ért adod a tejet,ez nekem a támogatás.
Most a megellett az egyik tehenem ami 25l ad 105000ft/hó ja és évente nyom egy böcit,A másik most fog elleni hó végén az is körü ennyit fog adni az már havi 210000ft/hó.
Ennyiért szerintem megéri szart tologatni meg izzadni a napon.
Válasz #1127. hozzászólásra
Akkor szintén zenész,de gondolom melózol még melette vagy valahol fizetik legalább a tb-d!Mert 2 tehén meg talán idei leadós bikákból családot fenntartani ?
Válasz #1137. hozzászólásra
Tudtam én, hogy nem örülsz neki.
...mint ahogy általában senki...
Válasz #1136. hozzászólásra
Ja, hát persze. Mert én úgy örülök, hogy támogathatom ezeket az élősködőket.
Válasz #1134. hozzászólásra
S az az utolsó 100Ft is eredetileg a mienk - belőlünk élnek.
Válasz #1133. hozzászólásra
Akkor fasza. Én biztos a kereten kívül vagyok.
Válasz #1130. hozzászólásra
Csak arra gondolj, hogy a fele nép aki ott iszik, valószínű, hogy az utolsó 100 forintját issza el. de azért egészségükre.
Válasz #1129. hozzászólásra
Köszi.
Tavaly megkérdeztük mert volt 10 bikánk és azt mondták hogy csak azok kapnak támogatást rá aki 2006 ba meg utána adtak le bikákat,és még azok se mind kapnak mert kicsi a keret.
Válasz #1128. hozzászólásra
Én is így gondolom. aztán meg mikor veszek valami gépet akkor meg gondolkodnak, hogy vajon miből. Jó hobbi, de nem egyszerű.
Válasz #1128. hozzászólásra
De hogy rühellem mikor forgatom vagy gyüjtöm a szénát a kocsma melletti földön ezek meg isszák a hideg sört az árnyákba és néznek bambán mint a bírkák,én meg izzadok a tűző napon.
Tavaly mindig kora reggel mentem arra a földre hogy ne is lássam a lusta népséget.
Sajnos még én sem jutottam el arra a szintre, hogy kapjak támogatást, de talán, ha nem a nullára kérek, akkor adnak. addig is kitartás neked. egyébként jól néz ki a géped.
van akinek az a hobbija hogy lemegy kocsmába haverokkal és sörözik meg elmegy golfozni stb... nekünk ez a hobby más a hobbiáért még fizet is ....
Válasz #1120. hozzászólásra
Marhát le még nem adtam 1 darabot se,talán idén.
Támogatást nem kaphattam rájuk mivel azt csak leadás után adnak ha adnak.
A tehenekre szintén nem kaptam támogatást mivel 2 mt meg egy friz van,vagy volt mert a friz már nincs meg,3 mt után adnak támogatást.
Földre szintén támogatást nem kaptam,talán idén,mert eddig bérbe voltak összesen 6 ha.
A széna meg a kukorica tavaly kis kertekbe voltak amit nem művelt a gazdája mert lusta meg tele van pénzel és mindent meg tud venni a boltba mert termelni nem éri meg ahogy írtátok,nekik is ilyen gondolkodásuk van.
6 kertet kaszáltam tavaly idén még 4 hozzájön.
Tsz elnök nem volt senkim,kiváló tsz dolgozó se.
Nem anyámék rakták alám a gépem és nálunk semmi nincs állami támogatásból meg hitelből.
Továbbá nem iszom nem dohányzom nem játtékgépezek.
Szeretnél még valamit tudni rólam?
Válasz #1125. hozzászólásra
nálunk most kezd beállni hogy 2 évente minden föld meg van trágyázva és még adunk is el belőle
Válasz #1123. hozzászólásra
Én úgy vagyok a trágyakérdéssel, hogy az elfér az én földemen is. de ki így, ki úgy érzi jobbnak, én nem tudom.
Válasz #1120. hozzászólásra
több évtizede bikáznak ! akkor eleve hibádzik én még egy évtizede se bikázok sőtt...és már van bázisjog!!! ha valaki feketén papir nélkül stb csinálja az ne is várjon semmit ....
Válasz #1116. hozzászólásra
én fel is tudom pakolni is meg el is tudom vinni de van itt más is aki meg csak kiírta tanya elé egy táblára hogy karámtrágya elado és bérbe jönnek neki rakni meg vinni a gépek ezt mind az fizeti aki veszi!!!
ha el tudod adni háztol akkor helyes én mindenkinek mondom hogy adja is el és örüljön hogy eltudja adni!! de akkor nem addig tart lemázsálni meg felzsákolni a terményt eladáskor mint kitolni egy taligát???
leírnék neked egy sertésnek hogy jön ki kajából az ára és hogy mennyiért lehetne számolni a terményt hát nem 5 ezer meg 6 ezer jönne ki mázsa árára mert nálunk az eszi meg a terményt nem a bikák azok is de azok jelentéktelen mennyiséget!! mert azok meg lucernát meg szénát meg kukiszárat esznek de ha annak leírnám a költségét meg hogy mennyibe van el se hinnéd !!! ezután meg hogy mennyibe van egy bika tartása azt se nagyon!!! de mindenki inkább adja el a terményét!!!
Válasz #1117. hozzászólásra
Tavajelött ősszel a szembe szomszédomnak odaadtam a ganét
nem tudom mennyi volt de kaptam érte 42 mázsa kukorica törtszemet,hozzá se kellet nyúlnom csak eletetnem.
Én már régóta gondolkodtam az itthoni állattartáson, de az anyagiak végett nem igazán mertem belevágni. szerencsére már három éve kint dolgozok ausztriában. Így lett elég tőkém az itthoni dolgaim elindításához. saját erőből sikerült szinte minden gépet beszerezni, és néhány hét múlva viszik el az első hizottbikáimat.
Válasz #1115. hozzászólásra
Ezt a keményen dolgozok-ot inkább ne firtassuk!
A mi családunkban nem volt se párttag,se Tsz-elnök,se kiváló Tsz tag,de még csak a kárpótlásba se voltunk érintettek!Tudod olyanok akik adót is fizetnek marházgatnak pár évtizede,Bázisjog és támogatás nélkül!
Válasz #1117. hozzászólásra
Egy biztos,nem szerették a változásokat,de hülyék nem voltak az tuti.
Válasz #1115. hozzászólásra
Nekem se lenne ez a fos mtz amit a képen látsz ha nem tologattam volna a ganét a marhák alol.
1 borjúval kezdtem amit úgy vettem meg hogy nappal 8 órába dolgoztam nyáron a napon hazamentem 2kor lefeküdtem aludni 9 kor éjel mentem csirkét pakolni reggel 5 ig.
És abból az 1 borjúbol lett minden ami most van.
Éljenek, ha csak emlékben is, de sokáig az öregek! Én rengeteg okos dolgot hallottam tőlük.
Válasz #1113. hozzászólásra
Pakolod,hordod!De ha csak adnád megnézném hányan jelentkeznének!
Nálunk sajna ez van!De itt a terményt is el lehet adni háztól is.
Válasz #1111. hozzászólásra
Hé neked is lehetne ám!
Ezekért mindenért keményen meg kell dolgozni ám!
Válasz #1108. hozzászólásra
Nálam mikor ilyen kérdés van,sokszor eszembe jut hogy mit is mondott és kb 3 4 éve kezdem megérteni hogy hogy is gondolta.
De azért tudott vicces dolgokat is mondani,mind például mikor összeveszett öreganyámmal akkor ezt mondta "Gyerek csak akkor nősülj meg ha lesz pénzed a válóperre is"
Vicces volt az öreg de nagyon szerettem vele együtt dolgozni míg bírta magát.
A sok régi történet,mind ha mesélt volna csak az a múlt valósága volt.
Talán ő nevelte belém a parastságot,amit nem bánok,nem lettem tőle rossz ember.
Válasz #1111. hozzászólásra
ki beszélt itt a szar pakolásrol??? én a trágya áráról beszélek!!!! ahhoz nem kell gép hogy eladd az istállótrágyát!!! nálunk nem szokott elég lenni a kis hobbikra annyit kell vinni mindenfele!!! a vevő állja a pakolás szállítást stb!! ez csak ugy kapcsolodott ide hogy csak nem 10 ft ért tolod ki a taligát hanem többért is mint gondolod!!!! ez csak ilyen hozzáfűzés volt!
Nálunk is volt disznó, ami a szalmakazlat látta belülről utoljára. Ott is csak azt, amikor a balta éppen a tarkója felé tart.
Válasz #1104. hozzászólásra
Jah könnyű annak aki elvan látva homlokrakodós+géppel meg trágyaszóróval!Azért nem mindenki fektet be 2-3 millert hogy szart pakoljon.