Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025 új
- Robotkormány új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Szőlő felvásárlási árak új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Claas Lexion vélemények új
- MTZ 1221 traktor új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
846 hozzászólás
Válasz #46. hozzászólásra
gondolom nem de nem lehet általánosítani hogy ez vagy az mindenhol tuti észak békésben Körösladányban egy nagy volt tsz rá hallgatva évekke ezelőtt elhagyta a szántást csak lazítanak tárcsázna kőszi alapművelésként a szántotthoz mérten a terméseredmények -50% a kötött talajon ...de a vályog ill.homokon biztos hogy jo.. ja a körösladányiak újra szántanak ősszel
Válasz #40. hozzászólásra
És pontosan mit is találtál a tsz földjében?
:DDD
Válasz #44. hozzászólásra
És akkor most visszamenőleg kijavitják hibajegyzékszerűen a hibásan megirt könyveiket a professzorok?
Válasz #42. hozzászólásra
Igen tudom, oda a tuti a Ripper Disk változatunk.
Válasz #41. hozzászólásra
a könyvekben remekül irnak róla hogy milyen jó persze a talajtól függ én ezt magyaráztam Birkás Mártának is ő fölfogta
Akkor most ezzel elismeritek, hogy a nyugati gyártók gépei sz@rok, ugye?
Mert itt egyes fórumozók ezt istenitik.
Válasz #38. hozzászólásra
pedig azt irtad egyszer tudod milyen a talaj kötöttsége északkelet békésben
Sőt vannak olyan területek ahol nem a merevkapás változatot, hanem a nagyfejű rugóskapás ( Kongskilde, Goliath, David) szántóföldi kultivátor munkáját tartják előnyben.
Válasz #38. hozzászólásra
dehogynem én a tsz től pár éve viszavett táblákon már egy 4m re valót összegyűjtöttem már csak váz kellene
Válasz #34. hozzászólásra
De nem réti talajon te dilettáns!
Válasz #33. hozzászólásra
Még szerencse, hogy a nagy nevű nyugati gyártók minőségi acélból dolgoznak és ilyen nem fordulhat elő még Békés megyében sem.
Válasz #35. hozzászólásra
Ja! Meg hogy "oszt" hogyn néz ki a talaj utánna. Nem minden föld egyforma ám!
Válasz #32. hozzászólásra
én is halottam már a nedvességmegörző talaművelési renszerekről de csak vályog félig kötött talajon használhatóak a modern eszközök megfelelően
Figyelj mán! Az, hogy vmi bele "mén" a földbe nem jelenti azt, hogy bírja a paraszt húzni is!!
Nem beszélve arról, hogy a szárnyas grubberrel több munkafolyamatot lehet egyszerre elvégezni.
A mién felépitése kapasor, bakhátvágótárcsa, rugós fésű, szingli, vagy dupla rögtörőhenger.
Utánna szinte kész magágyba lehet vetni.
Legalábbis igy csinálják az osztrák parasztok idehaza....
ha beleengeded 20-25 cm re a talajba 1 kör után a fele a talajban marad a kapáknak felénk békésben
Válasz #31. hozzászólásra
A kultivátor 2 különböző fokozatba állitható, igy könnyedén beletud hatolni a keményebb talajokba is.
A miénk Lemken rendszerű.
Dunántulon az osztrák parasztok ilyen eszközökkel dolgoznak, ott is vannak keményebb viznyomásos területek, ha megszáradnak naon durvák tudnak lenni.
Válasz #30. hozzászólásra
Ott biztos jó,ahol nem ilyen kemény a föld!
Válasz #28. hozzászólásra
A fránya grubber nem rug labdába.... csak akkor azt nem értem, hogy miért a szárnyas grubbert használják tarlóápolásra a tőlünk nyugatra élő parasztok?
A nehéztárcsa meg ugyis a könyv szerint 60kg lapterheléstől számolódik, de mi 100kg-tól számoljuk :-))), az a tuti.
Válasz #27. hozzászólásra
Itt már kezd gondlenni:(((
Nálunk mondjuk a gruber nem rug labdába, de a nehéztárcsa az kircsi.
szerintem is jobb a grubber
szerintem az iden nincs (MEG ) baj a szarazsaggal.......
Válasz #24. hozzászólásra
Tökre 1-et értek.
Válasz #22. hozzászólásra
..és ha rögös nem szárad, de a tárcsázás igen. Na gratulálok!
Válasz #21. hozzászólásra
Nem, mert a tárcsázásnál nagy a porító hatás, mig a sekélyszántásnál rögösen törik a talaj.
Válasz #16. hozzászólásra
Mert a szántás ne szárítja ki könnyedén a talajt???
Válasz #19. hozzászólásra
Sztem is!
Válasz #18. hozzászólásra
egyszer kell rendesen ....
Válasz #16. hozzászólásra
nem tudom ilyen gazolaj arak mellett mennyire kififezodo 2szer szantani a foldeket (nyari es oszi).......
Aratás után tarlóhántás...
Több variációs lehetőség is van rá.
Egyik, amely a kézenfekvő, ekével fenjén megszántani, ugy 15-17cm mélyen, bár nyugaton ezt ugy szokták megoldani bizonyos eketipusoknál, hogy a szántóvasakat lecserélik egy tarlóhántókivitelre ( az orra a vsanak tompa és nem hegyes), a másik igazán olcsó variáció, mikor tárcsával szaladgálnak a föld tetején, de ez a müvelet nagyon porít és könnyedén kiszáradhat a talaj, a harmadik egyik legkézenfekvőbb, mikor szárnyas grubberrel végzik el ezt a müveletet, a feltört talaj szerkezete rögökre törik, a lezáróhenger pedig megakadályozza a kiszáradást .
Vagy a függesztett tárcsás lazítók, rögtörő hengerrel kiegészitve.
Pill ennyi jutott az eszembe.
Válasz #11. hozzászólásra
Természetesen. Jövő aratás után Dél-Afrikába szeretnék kimenni motorral.
Válasz #8. hozzászólásra
majd én megveszem tőle 3 - 5 év múlva ... : )
Jó üzlet lesz !!!
Válasz #10. hozzászólásra
Akkor vigyetek egy pár marmon kannát, mert úgyhallottam a góbiba elig ritka a benzinkút:D
Válasz #10. hozzászólásra
És jövö aratásra hazaértek?
Aratás után megyünk motorral Mongóliába. :-)
Válasz #8. hozzászólásra
Hát a tulvilágra tuti nemviszi magával!
Válasz #6. hozzászólásra
ismersőm faluban 4-5 millió ft autót vesztek, de sehova vezetni. egy év alatt kb.500-1000 km-re. Inkább eladni az autót?? nem? :D
Válasz #4. hozzászólásra
És Ő mit csinál ott?
Válasz #5. hozzászólásra
csak sok lóvét vigyetek : )
én is menni nyaralni. Sok faluban nem szereti nyaralni. Barátom 25 éves soha nem volt nyaralás. Ez nem jó.
Én is nyaralok kint a földeken, meg viszem a macát is! Úgy elviselhetöbb!!
megtelnek a tárolók .... vagy nem : )
De én is megyek nyaralni ... remélem .
Válasz #1. hozzászólásra
megyek nyaralni
Aratás után mi lesz???