Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR405.35 FtUSD392.31 FtCHF431.22 FtGBP486.62 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Hogyan?? Ezt nem értem mit szedtek le és honan?? Miért ne kelene még 50 nap mikor nem let korán levágva és az egyik viz parton van ezért kapja a párát rendesen.. Na akkor aztán bekezdtél te is rendesen..Szerintem ez egy elég jó évjáratnak néz ki.. feltéve ha nem jön valami katasztrófa!!
A vöröshere aratását akkor kell megkezdeni, amikor a virágzat sötétbarna színű és dörzsölve a mag könnyen kiválasztható. A vöröshere betakarításának általános gyakorlata a lombtalanítást követő egymenetes, kombájnos aratás.
A defoliálás időpontja: az állomány barnulni kezd, a magok teljesen kifejlődnek, színük sárga. Az aratás a permetezést követően 4-5 nap után következhet. A kombájnok dobszerkezetének és rostarendszerének beállítása és átalakítása a veszteségmentes betakarítás lényeges feltétele. Az átalakítás mindegyik kombájntípusnál a dob és a dobkosár hézagának szűkítésével, a dob fordulatszámának csökkentésével, dörzsszövet vagy speciális dörzsléces betét illetve toklászoló lemez a dob és a kosár közé való beszerelésével, a törekrosta átalakításával, a pelyvarosták cseréjével, a nagyszelelő fedőlemezének és a felfogólemeznek az állításával történik.
A kombájntiszta termést minél előbb a termeltető telephelyére kell szállítani. A betakarított vörösheremag szerződésszerű nedvességtartalom esetén előtisztítható.
Ez egy sűrűn szőtt szövetbetét, ami négyzetes acélból készült. 1,5- 2mm anyagvastagságú. Ha nem akarsz venni ilyet, van megoldás! A fémből készült szúnyoghálót rögzíteni a dobkosárra. Lehet dupla réteg is. De sok helyen rögzíteni! Rövid ideig fogja bírni! De ez is egy megoldás. A lényeg: ne hulljon át a dobkosáron a ki nem csépelt termény a szárral együtt. Utolsó2-3 rést érdemes szabadon hagyni. rövid idő alatt a szövet eltelik földdel, szármaradvánnyal. Utána lesz az igazi herefejtés, a dörzsölés! Ez a lényege a herefejtésnek. Képet hétvégén készítek.
A vörös here aratáshoz illene használni a herefejtő szövetbetétet! Amit a dobkosárra kell rögzíteni. Nekem van egy eladó 512- 514-s kombájnhoz. Jó hasonló dobszélességű és átmérőjű gépekhez.
A betét nélkül nehéz lesz aratni! Nagy dobfordulat csak sérti, töri a magot.
Ezt most igy konkrétan nem igazán..Hisz minden gép más és más.. De ha azt mondom hogy a maximum dob fordulatot használd akkor azt neked tudni kell hogy az nálad mit is jelent!! És ami még lényeges teljesen húzd ösze a dobot amenyire csak tudod Esetleg valami elö cséplö vagy toklászoló ha van valami hasonló a gépeden vagy cséplés fokozó ilyenekre gondolok az sokat segit!!Ja és még anyit ha a terület nagysága vagy az idö járás megengedi akkor 12óránál hamarabb sose kezd!! mert igencsak szükséges hogy száraz legyen az anyag akor szép munkát fogsz tudni végezni mindenki megelégedésére!! jó munkár kivánok hozzá!!
arra vigyázz hogy az asztal közepével, vagy a kasza felőli szélével etesd, vagy úgy álj hogy a bal széltől a közepéig egyen nagyjából az asztal, a kasza szabad végével ne nagyon etesd mert összetömheti és eltöri a kaszát, én már lucernában rábaxtam 1-2szer.
Ha német az ügyfél és pláne -bio gazda akkor gondolom a reglonos -sumákolás ki van zárva..?? Akkor viszont marad a régi jól bevált kaszálós módszer.. Ha ez igy van akkor legalább arra próbáld rá venni hogy lehetöleg aránylag zöld korában vágja le mert ha már szinte tökéletes az érése akkor a kasza ki fogja belölle ütni a magot.. Egyáltalán milyen kasza fogja vágni?? A 301 kaszát azt tudnám ajálani szár sértö nélkül!! Mert akkor egy normális torsot tudna neked hagyni meg persze egy megfelelö rendet amit aztán normálisan fel is tudnál szedni!! A másik ha a hagyományos RK kasza vágja akor viszont a lehetö leg hátrább kell dönteni a kaszát hogy szintén nagy torsot hagyjon és persze körbe körbe legyen vágva a tábla hogy te mindig szemböl tudjál meni mert úgy sokal joban fel fogja szedni neked! Remélem tudtam néhány dologban segiteni.. Ha van még kérdés akkor csak bátran!!
Van egy német bio gazda az akarja vágatni. Állítólag rendre teszi fűkaszával , én meg majd cséplem. Érik a mag ,ha nem vágná le akkor a zöldtől kitudnám csépelni?Még nem vágtam. Igaz nincs az a fajta rend felszedőm se amit az asztal elé kell fogatni. Még az 512-en láttam olyant.
Hát ezen a táblán is elmaradt a bokrosodás a tavasszal, ahogy látom ott sincs rekord termés!!! A képek alapján 3-3,5 tonna jo ha van hektáronként, vagy rosszul látom???????? Vélemények???????
Nekem tavalyvolt először egy szaki irányításával csináltam... nagyon bóvli permetezővel... tehát a növényvédelem hagyott kivánni valót maga után, műtrágyából se dőzsöltünk. Így lett 17q átlagom. Ja és volt rajta ha jól emlékszem 30% megállapított vadkár amire nagy harcok árán de fizetett a vadásztársaság 300000ft ot. Nekem nem az a benyomásom volt hogy kiszámíthatatlan növény. Szigorú technológiája van amit pontosan be kell tartani és akkor nincs vele gond. Idén 25ha tervezek belőle. Ma is már a talajt csináltam neki az ugarolt földeken.
ja csak a forgóba meg kell valami a búza -kukin kívül. Napra nem túl jó nekem mert szept-töl már meló van nekem, kukira is nehéz szabadidőt szakítani. Árpa betakarításkor meg még meló van júniusban, úgy hogy .....
De engem is érint nekem is van búzám amit vágni kell, most voltam kint megnézni hoztam is belőle haza, mértem vizet még 27% !! Szerintem még várni kell a vágással másfél két hetet !!!!!
8331 hozzászólás
Válasz #3086. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Ismertem egy öreg szakit az a nagyszobában stócolta fel a zsákokat.. és amikor be futot egy vevö akor legalbb kéznél volt a mag!!!
Válasz #3085. hozzászólásra
hát itt a gazdák. az enyém virágban van nár rendesen. nincs ára a bálának. a mag meg kevesebb helyet foglal
Válasz #3084. hozzászólásra
Miért ne kelene még 50 nap mikor nem let korán levágva és az egyik viz parton van ezért kapja a párát rendesen.. Na akkor aztán bekezdtél te is rendesen..Szerintem ez egy elég jó évjáratnak néz ki.. feltéve ha nem jön valami katasztrófa!!![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Hogyan?? Ezt nem értem mit szedtek le és honan??
Válasz #3083. hozzászólásra
nálatok kell még 50 nap? meghagytam 16 hekit próbára. nálunk már leszedték a 2. kaszálást is
Válasz #3082. hozzászólásra
De ha még kibirjuk még vagy 50 napig katasztrófa nélkül..Na akkor aztán megláthatom mint még soha ..![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
Ugyan még sosem..
Válasz #3081. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
láttál te már heremagot?
Válasz #3074. hozzászólásra
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
A hitetleneknek is!
www.kwizda.hu/files/kulturak/magtermesztés/Vöröshere.docx
Ha bármilyen kérdésed van a továbbiakban, keress!
Válasz #3078. hozzászólásra
Ez egy technológiai leírás!
A mag vöröshere betakarítása:
A vöröshere aratását akkor kell megkezdeni, amikor a virágzat sötétbarna színű és dörzsölve a mag könnyen kiválasztható. A vöröshere betakarításának általános gyakorlata a lombtalanítást követő egymenetes, kombájnos aratás.
A defoliálás időpontja: az állomány barnulni kezd, a magok teljesen kifejlődnek, színük sárga. Az aratás a permetezést követően 4-5 nap után következhet. A kombájnok dobszerkezetének és rostarendszerének beállítása és átalakítása a veszteségmentes betakarítás lényeges feltétele. Az átalakítás mindegyik kombájntípusnál a dob és a dobkosár hézagának szűkítésével, a dob fordulatszámának csökkentésével, dörzsszövet vagy speciális dörzsléces betét illetve toklászoló lemez a dob és a kosár közé való beszerelésével, a törekrosta átalakításával, a pelyvarosták cseréjével, a nagyszelelő fedőlemezének és a felfogólemeznek az állításával történik.
A kombájntiszta termést minél előbb a termeltető telephelyére kell szállítani. A betakarított vörösheremag szerződésszerű nedvességtartalom esetén előtisztítható.
Válasz #3075. hozzászólásra
Ez egy sűrűn szőtt szövetbetét, ami négyzetes acélból készült. 1,5- 2mm anyagvastagságú. Ha nem akarsz venni ilyet, van megoldás! A fémből készült szúnyoghálót rögzíteni a dobkosárra. Lehet dupla réteg is. De sok helyen rögzíteni! Rövid ideig fogja bírni! De ez is egy megoldás. A lényeg: ne hulljon át a dobkosáron a ki nem csépelt termény a szárral együtt. Utolsó2-3 rést érdemes szabadon hagyni. rövid idő alatt a szövet eltelik földdel, szármaradvánnyal. Utána lesz az igazi herefejtés, a dörzsölés! Ez a lényege a herefejtésnek. Képet hétvégén készítek.
Válasz #3074. hozzászólásra
Akitől hoztam a gépet ott sok apró magot vágtak. Ánizs kömény stb amiket kiszedtem a gépből,de nem adtak vele, majd ha arra járok.
Válasz #3073. hozzászólásra
Erről már hallottam,de nem láttam,1 képet kérhetek? de 1ha vegyek egyet?
Válasz #3071. hozzászólásra
Ha ezt a tanácsot a vörös here csépléshez akartad,akkor sajnos kicsit melléfogtál!
Válasz #3062. hozzászólásra
A vörös here aratáshoz illene használni a herefejtő szövetbetétet! Amit a dobkosárra kell rögzíteni. Nekem van egy eladó 512- 514-s kombájnhoz. Jó hasonló dobszélességű és átmérőjű gépekhez.
A betét nélkül nehéz lesz aratni! Nagy dobfordulat csak sérti, töri a magot.
Válasz #3071. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Majd beszámolok az eredményről.
Válasz #3069. hozzászólásra
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)
Ezt most igy konkrétan nem igazán..Hisz minden gép más és más.. De ha azt mondom hogy a maximum dob fordulatot használd akkor azt neked tudni kell hogy az nálad mit is jelent!! És ami még lényeges teljesen húzd ösze a dobot amenyire csak tudod Esetleg valami elö cséplö vagy toklászoló ha van valami hasonló a gépeden vagy cséplés fokozó ilyenekre gondolok az sokat segit!!Ja és még anyit ha a terület nagysága vagy az idö járás megengedi akkor 12óránál hamarabb sose kezd!! mert igencsak szükséges hogy száraz legyen az anyag akor szép munkát fogsz tudni végezni mindenki megelégedésére!! jó munkár kivánok hozzá!!
Válasz #3069. hozzászólásra
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
arra vigyázz hogy az asztal közepével, vagy a kasza felőli szélével etesd, vagy úgy álj hogy a bal széltől a közepéig egyen nagyjából az asztal, a kasza szabad végével ne nagyon etesd mert összetömheti és eltöri a kaszát, én már lucernában rábaxtam 1-2szer.
Nem tudom milyen kasza vágja,
de a cséplés rám vár.Dobfordulat700-800 között?
Mennyit adhat 1ha?
Nagyjából ennyi még a kérdés.
Válasz #3067. hozzászólásra
![smile wacko](/oldforum/images/smiles/wacko.gif)
Akkor viszont marad a régi jól bevált kaszálós módszer.. Ha ez igy van akkor legalább arra próbáld rá venni hogy lehetöleg aránylag zöld korában vágja le mert ha már szinte tökéletes az érése akkor a kasza ki fogja belölle ütni a magot.. Egyáltalán milyen kasza fogja vágni?? A 301 kaszát azt tudnám ajálani szár sértö nélkül!! Mert akkor egy normális torsot tudna neked hagyni meg persze egy megfelelö rendet amit aztán normálisan fel is tudnál szedni!! A másik ha a hagyományos RK kasza vágja akor viszont a lehetö leg hátrább kell dönteni a kaszát hogy szintén nagy torsot hagyjon és persze körbe körbe legyen vágva a tábla hogy te mindig szemböl tudjál meni mert úgy sokal joban fel fogja szedni neked! Remélem tudtam néhány dologban segiteni.. Ha van még kérdés akkor csak bátran!!![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Ha német az ügyfél és pláne -bio gazda akkor gondolom a reglonos -sumákolás ki van zárva..??
Válasz #3063. hozzászólásra
Érik a mag ,ha nem vágná le akkor a zöldtől kitudnám csépelni?
Még nem vágtam. Igaz nincs az a fajta rend felszedőm se amit az asztal elé kell fogatni. Még az 512-en láttam olyant.
Van egy német bio gazda az akarja vágatni. Állítólag rendre teszi fűkaszával , én meg majd cséplem.
Válasz #3064. hozzászólásra
Kicsit konkrétaban mire is vagy pontosan kiváncsi?? Netán gép vásárlás elött álsz??![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Dobd föl a témát a topic-ban!!
Válasz #3053. hozzászólásra
Ismerős a géppark. Hol készült? Fornád környékén?
Válasz #3063. hozzászólásra
Kombájnrol írnál pár szót a JD-s topikba gyengéi,megbízhatósága fogyasztás ilyesmi.
Válasz #3062. hozzászólásra
Jó pár szezonal a hátam mögöt kérdez bátran..
Valaki vágott már vörös herét, tapasztalat?![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Aratási összefoglaló a Vajdaságból:
Válasz #3050. hozzászólásra
Na most miért kellett belenyulni???????
Válasz #3058. hozzászólásra
Én is nézegettem az enyémet, fejek nagyságával nincs gond, csak mintha ritkább lenne, mint tavaly...
Lehet, hogy csak beképzelem, nem tom.
Válasz #3057. hozzászólásra
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Hát ha abban van 4-4.5 akkor nálam lesz 6/heki. Vasárnap voltam kint megmézni a búzákat bánom hogy nem készítettem képet róluk!
Válasz #3056. hozzászólásra
Én is ritkának találom az állományt, de azért sztem 4-4.5 körül lehozta nekik.
Válasz #3053. hozzászólásra
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
Hát ezen a táblán is elmaradt a bokrosodás a tavasszal, ahogy látom ott sincs rekord termés!!! A képek alapján 3-3,5 tonna jo ha van hektáronként, vagy rosszul látom???????? Vélemények???????
Válasz #3054. hozzászólásra
Aratási összefoglaló Zentáról - épp egy órája kerültfel az internetre. Árakkal!
Nem sok gabona van az árak hogy fognak változni?![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Szintén egy friss és jól összerakott videó.
Téma a búza aratás
MgPortal alias Hornok Laci is járja most a határt, sok videót készít és ősszel felteszi ide.
Válasz #3051. hozzászólásra
Ha ha ha ha haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!
Válasz #3050. hozzászólásra
Rilex mama 2....
Na lejött az árpa 37-el,el is adtam áfa nélkül 5000-el!Holnap megkostoljuk a borsót.
Moderálta: Czanik Sanyi (1178) 2011-06-28 20:43:06
Moderálta: Czanik Sanyi (1178) 2011-06-28 21:11:11
Válasz #3043. hozzászólásra
![smile karateka](/oldforum/images/smiles/karateka.gif)
![smile karateka](/oldforum/images/smiles/karateka.gif)
Nekem nem az a benyomásom volt hogy kiszámíthatatlan növény. Szigorú technológiája van amit pontosan be kell tartani és akkor nincs vele gond. Idén 25ha tervezek belőle. Ma is már a talajt csináltam neki az ugarolt földeken.
Nekem tavalyvolt először egy szaki irányításával csináltam... nagyon bóvli permetezővel... tehát a növényvédelem hagyott kivánni valót maga után, műtrágyából se dőzsöltünk. Így lett 17q átlagom. Ja és volt rajta ha jól emlékszem 30% megállapított vadkár amire nagy harcok árán de fizetett a vadásztársaság 300000ft ot.
Válasz #3047. hozzászólásra
45
Válasz #3046. hozzászólásra
Mennyi hekit dolgozol??
Válasz #3045. hozzászólásra
igen a mg csak másodállás
Válasz #3044. hozzászólásra
Melózol még a gazdálkodás mellett?????
Válasz #3043. hozzászólásra
ja csak a forgóba meg kell valami a búza -kukin kívül. Napra nem túl jó nekem mert szept-töl már meló van nekem, kukira is nehéz szabadidőt szakítani. Árpa betakarításkor meg még meló van júniusban, úgy hogy .....
Válasz #3042. hozzászólásra
Nagyon kényes növény, vessen az akinek sok ideje van vele foglalkozni!!
Válasz #3041. hozzászólásra
ha az idén kibaxik velem akkor nekem sem lesz jövőre
Válasz #3040. hozzászólásra
A repce az nem az én növényem. Nekem mostanában tuti hogy nem lesz vetve!!!
Válasz #3039. hozzászólásra
búza biztos hogy vár még de a repce itt lenne lassan kb 1héten belül
Válasz #3034. hozzászólásra
De engem is érint nekem is van búzám amit vágni kell, most voltam kint megnézni hoztam is belőle haza, mértem vizet még 27% !! Szerintem még várni kell a vágással másfél két hetet !!!!!
Válasz #3031. hozzászólásra
, én meg önálló ember vagyok,
azt csinálom amit mondanak.![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Ide az asszony nem engedi,