Hirdetés
- Mtz műszakiztatás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Robotkormány új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- S.O.S. új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Műtrágya árak új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Ukrán Csemegeszöllő fajták /adok veszek cserélek / új
Cikkajánló
Hirdetés
Magyar gazdák által termelt, kiváló minőségű tej
Az Alföldi Tej Kft. termékein a KMÉ-védjegy nemcsak presztízs, hanem garancia is...
Sajtóközlemény
825 hozzászólás
Válasz #173. hozzászólásra
igen, nekem is ez jutott róla először eszembe! Ha csontszáraz lenne, francot sem érdekelné a dőlés. De a nyersen nem csúszik az asztal, ha bedúr, a nyers föld betapad a kaszaujjak és a kaszasín alá, beletapad az asztalba, tömíti a dobkosarat, mindent...
ráadásul ha már permetezéskor is nyers volt, akkor a nyomok szélén szép nagy hantok lehetnek, ami szépen megbolondítja a dolgot...
nekünk is összekuszálódott a borsónk, így nem is kísérleteztünk az aratással. A zöldborsósokkal megnézettük, és leszedték a minap.
Válasz #173. hozzászólásra
Erre az esetre lehet jó megoldás lenne egy nagy fűkaszával levágni , sodrózni és utána egy rendfelszedős(volt ilyen anno az 512 -esekhez) kombájnnal kicsépeltetni .
Természetesen esik az eső......
A sárgaborsósban olvastam egyet a dőlt terményekről:"....jó kombájnos felszedi ha jó a talaj igaz keményen eszi a kombájnt....."
Erre csak az az idei meglátásom, hogy a vizes talaj a nagy gond. A vizes talajon képtelenség az asztalt csúsztatni, mert azonnal megtúr, a száraz talajon meg azért szépen elcsúszik.
Válasz #171. hozzászólásra
Mennyi volt a vize? A szemek szép sárgák? Fajsúlya?
Válasz #170. hozzászólásra
Tegnap du kezdtem el az árpát,2x volt kicsi eső az megfogott,de bő 7 ha lement.Gyenge a termés 40q/ha körüli az átlag.
Ki hogy áll az aratásal..Mi ma kostoltunk bele... Kb kétszáz métert mentem a gabonában és lett is egy kibb nagy elakadás belölle!! Miota maszekok vagyunk még ijen kibb aratásunk nem volt!! Egy délutánra kb 8 elakadás jutot...És baromi gyenge árpa termés...
Válasz #168. hozzászólásra
közelembe most búza nemnagyon van,az enyémen ahelminhosporium jőtt ki avégén,de másgombának, vagy lisztharmatnak nincs nyoma fuzárium ellen kezeltem időben letudtam szorni.
Válasz #167. hozzászólásra
Nálatok mennyire gombásak?
Válasz #166. hozzászólásra
nállam abuza majdnem úgynézmár ki mint az árpák,még puha aszem, de tiszta sárga az egész tábla.Tavaj is egyszerre vágtamszinte az árpával.
Válasz #165. hozzászólásra
Szerintem a búzák csak gombásak lettek ,mert a szem elszáradt, nem fuzáriumosak!
Válasz #163. hozzászólásra
Én attól félek és még sokan a környéken hogy nagyon sok lesz a takarmány búza ami tényleg takarmány lesz és leviszi az árpa árát
Válasz #163. hozzászólásra
öreg buzát nagyon keresik.Egyik elindul viszi a többit is.
Válasz #162. hozzászólásra
Szerintem is, a környező országoknál is van baj, takarmány meg kevés! Agusztus közepére lenni kell árának!!
Válasz #161. hozzászólásra
Bekell tárolni lessz ára később rendesen .
Válasz #152. hozzászólásra
Keveset ad érte F Laci! Pedig lehet hogy a búzát, ha veszik oda vinném,de ma láttam a takarmányboltok árait,hát azok emeltek rendesen!
Válasz #159. hozzászólásra
Nem,békésmegye.
Válasz #154. hozzászólásra
Hajdú-Biharban?
Válasz #157. hozzászólásra
Orosházán.
Válasz #156. hozzászólásra
Sámsonon?
Válasz #154. hozzászólásra
Voltam a Tsz szárítónál, a gépeik 11-es vízzel vágják az árpát Az átlag gyenge de bele lehet már menni.
mi ma csipegettük az árpát. De csak 80q-t vágtunk le, holnap kezdjük igazából. A mainak 13,8as vize volt.
Itt is kivonultak,porol is.
Válasz #151. hozzászólásra
az jó ha tudtok már aratni...itt Hajdú-Biharban szerintem még várat magára..sajnos!
Válasz #148. hozzászólásra
Valakit mondott fater, hogy voltak kint vágni a héten, akkor még 20-as vize volt. Csak az idő bírja ki mostmár.
Úgy néz ki hogy Újvárosra visszük, ők 2000+kompenzációt adnak, kombájn tisztán mínusz 2% levonás. 13-as víz fölött százalékonként 60+áfát vonnak.
Kormányos Jani bátyánkat nem tudom ismered-e, ő 2300+kompenzációt mondott, de neki csak tisztítva kell (az -300Ft az árból).
Válasz #147. hozzászólásra
Békés-megye, Orosháza.
Sziasztok!
Ha van valakinek bálázó használt gumiheveder,amit már nem használ,szívesen megvásárolnám.Pótkocsira akarom tömítésnek a plató és az oldal találkozásához.Újat nem akarok,mert drága.Sürgős lenne.Előre is köszönöm!
tamas.treba@gmail.com
kb hány q egy nagy körbála árpaszalma??
Válasz #146. hozzászólásra
Most milyen a víze? A pulyka telepnél veszik? Vagy a Dán farm ? Tudsz árat?
Válasz #146. hozzászólásra
üdv!
az ország melyk részén?
Ha így halad az idő akkor vasárnap kezdjük az árpát. Még hagy száradjon.
Van valahol ahol tudtok aratni, poroltok is rendesen vagy nagyon nehéz vágni?
Nyomhatnátok 360fokos KÖRképet......
Hogy is néz ki az aratás??????????
Merthogy itt az iszapost vágni nemfogják 2010be az beton.......
Válasz #142. hozzászólásra
Meg az éretlen trágyát tripla költség kiszórni.
Trágyázni a földet nem egy olcsó mulatság , még ha én ingyen is adom a trágyát, azt el kell szállítani , ki kell szórni, az nagyon költséges. Az a baja a trágyának , hogy a föld végén nem tudjuk összedepózni, hogy összeérjék , mert a környezetvédők b@szogassák az embereket.A frissen kiszórt trágyának az a baja , hogy abban az évben alig van hatása , mivel a 2 évre érik össze a földbe, de onnantól 3 évig van hatása.
Válasz #139. hozzászólásra
Ha nem is jobb , de legaláb olcsóbb meg egyszerübb , aztán meg , hogy mi a hatékonyabb az najd elválik .
Válasz #135. hozzászólásra
a Kösely is szórja mindig tényleg majd kifaggatom már a növényvédös agrononomust mi a véleménye a baktofilról
Válasz #138. hozzászólásra
Gondolom sokkal jobb hinni a csodaszerekbe mint drága pénzért trágyát venni és szórni...
Válasz #132. hozzászólásra
nekünk van jó minőségű trágyánk ha gondolod meg beszélhetjük
Válasz #136. hozzászólásra
Többek közt igen !
Egy barátommal lehetséges, hogy elmennénk hozzátok megnézni a topot meg a lazítót és meghallgatnánk minden negatívumot, szóval csak a rosszat mert a jókat úgy is leírják a prosikban !!!!!!
Egy olyan emberke fog majd ebben értesíteni(ha én nem) akinek bérben szoktatok dolgozni.
Válasz #135. hozzászólásra
jah, a miénk is le van fotózva...
Ami azért vicces, mert mi nem hasznájuk, csak permetezővel kijuttatva...
50-60 liter víz túrót sem ér...
Válasz #134. hozzászólásra
Itt vannak ismerősök..........
Válasz #131. hozzászólásra
Az egész AGRO BIO egy nagy átbaxás (szerintem)
Válasz #132. hozzászólásra
Csak itt mindenki ezt a táblázatot nyomja elém és nem értik meg, hogy a fele sem igaz. Nagyon jó szalma az már 15 bála/ha ami olyan 3,5 t környéke, de az idén a viharok miatt nem lesz 10 bála sem ami kevesebb, mint 2,5 tonna szalma/ha. Ha ezekből indulunk ki akkor is ott marad még olyan 7 t szalma.
De akkor is képtelenség a 6-8 tonna szalma/ha esetleg nyersen. Az a szem szalma arány már a múlté szerintem.....
Válasz #131. hozzászólásra
ez annyira nem átbaxás. A gabonaféléknél a szem-szalma arány a az 1:0.9 és az 1:1.3 között változik, fajtól, fajtától, termeléstechnikától függően.
viszont ebbe bele van számolva a teljes szár, és csak a szemek súlyához van arányosítva. Te elviszel a tarlóról kb. 1 q szalmát, töreket a szemmel, a kalász teljes egészét, tröeket, pelyvaleveleket, toklászt, és a szalam egy részét nem tudod felbálázni, és a szárból hagysz 10-20 cm tarlót. Jelentős a veszteség a bálázáskor is.
én egyébként nem engednék elvinni egyetlen szál szalmát sem. Ha lenne jó minőségű trágya, akkor az pótolna szenet, meg szervesanyagot, de azt a fűrészporos, gyommagokkal teli, bálazsinórkupacot tegye oda a tehenész, ahova szeretné.
Válasz #127. hozzászólásra
Van 1 táblázatom(AgroBio) ami egy átbaxás de beírom:
Őszi búza szalma mellékterméke 6,2-8,2 t/ha
Ebben a N 29-35 kg/ha, P2O5 10-13 kg/ha, K2O 53-70 kg/ha
Az átbaxás a súlyban van, ha "CSAK" 62 q/ha szalma lenne hekinként akkor az 160-as körbálában is legalább 25 bála/ha környékén lenne........
Válasz #129. hozzászólásra
felrakják
Válasz #127. hozzászólásra
Tarlón 3000 ?????????????
Válasz #126. hozzászólásra
Ha nyakláncot fon belőle nyugati turistáknak sem tudja kitermelni a 15.000.-t !!!!!
Válasz #124. hozzászólásra
nálunk 3000 a 150-es szalma darabja, hekinként van 10 db
Válasz #121. hozzászólásra
nálunk aki megveszi a szalmát az üzletel vele