Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak647 FtBenzin árak628 FtEUR413.05 FtUSD403.06 FtCHF439.56 FtGBP492.13 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz decsi #1221. hozzászólásáraNekem repce után van és nagyon fejletten telelt ezért 1 liter ment ki. Meglátjuk mennyire tudja megfogni. Kísérletben van mellette medax max is.
Válasz lewy940 #1219. hozzászólásáraMert ez valószínűleg nem betegség hanem élettani foltosodás.
Bővebben angol nyelvű irodalom van róla. Az angol rövidítése PLS (Physiological leaf spots)
Március 19-én priaxorral megelőző kezelésként permeteztük az árpákat és a búzákat, akkor egészségesnek tűntek. A napokban ilyen foltok jelentek meg, az árpán mint ahogy a képen is látszik. Permetezéskor meleg napsütéses nappalok voltak, fagymentes éjszakákkal. Miért nem lett sikeres a permetezés? (Gyomirtó,szárcsökkentő és gombaölő egyszerre ment 200l/ha lémennyiséggel)
Válasz Gatti #1211. hozzászólásáraFogott mag, csávázva.
Szép lenne, ha ezek a foltok nem lennének.
Leginkább forgóban. Mintha ott lenne jobban, ahol a szórót indítottam, és többet kidobott.
Válasz atisgyulai #1210. hozzászólásáraNálam is ilyen sajnos, azt mondták rá többen vírusos lett, ráadásul tavaly tritikálé volt előtte ami több helyen elő jött a területen elég rémes képet mutat... :(
Árpában ilyen foltokat találtam!
40-50cm átmérőjű körben teljesen összeesett, megsárgult.
Lehet esetleg az öszi szerves trágya miatt valami betegség.
Nem lett leszántva, csak lazító+tárcsa.
Mi lehet ez, és mi a "gyógyír?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1199. hozzászólásáraItt is most volt másodjára szerintem. Először és egyben utoljára. Mellette van egy 3. fokú Antonella sáv (1-2hektár). Egyenletes kelés és nem sárgult be...
Válasz medikus #1203. hozzászólásáraHát nálunk is javarészt vegetálnak...
Mikramid meg keserűsóval próbáljuk majd támogatni ahogy lehet... Jó lenne látni 2méteres repcét..de jelenleg..max ha kihúzok egy tövet és felemelem.
Válasz medikus #1198. hozzászólásáraLehet, ez a múltkori hideg, most minden nap mínuszok..gondolom nem használ neki...
a repcék lassan 20cm-sen kínjukban virágoznak április 1-jén? 2-3 héttel vagyunk előrébb?
Május végén árpa aratás, ha lesz mit?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1194. hozzászólásáraSajnos az enyémen is van ilyen...és már néhol 20-25 cm magas, másik cégnél a Casanova most kezd csak elindulni...
Gombaölőt majd zászlóslevélkor kap addig ki kell bírnia...
Válasz Saca12 #1197. hozzászólásáraFos nyamvadt su ellen, mègegyszer biztos nem vetek ilyent, mellettem van kèt másik fajta vetve, azok szèp egèzsègesek!
Válasz k-roy90 #1186. hozzászólásáraSajnos nálam is ilyen, van olyan része ahol nagyon szép, de van olyan rész amit legszívesebben kitárcsáznék...
Egy 30ha-os táblából kb.5 ha igen gyenge, nem fejlődik, sárgul. (Talán vírusos lehet) Tőle kb. 300méterre meg van egy 3ha-os tábla ami szinte teljesen egyenletes szép, olyan mint az alsó képeden van. Teljesen egyforma a talaj, egyforma művelés, egy napon lett vetve, mégis nagyon más, de nem tudom miért?!
Válasz atisgyulai #1184. hozzászólásáraez novemberi vetés, a második adag pétit hónap végére tervezem, már ha lesz csapadék. Addig jó lenne elmunkálni a kukoricának
Válasz Gatti #1183. hozzászólására
Én is ma voltam körbenézni, tényleg szépek a vetések. Pedig nagyon le voltak sárgulva, főleg az elölre haladott korai kelések.
A szántások viszont egyre szarabbul mutatnak, kezdenek zöldülni.
Pedig még kell 8-10 nap jóidő, hogy a közelébe lehessen menni.
Válasz blsjela #1181. hozzászólásáraNálam egyenlőre nincsen betegségi jelenség, de ha majd bemelegszik, a gyomirtó mellé kap gombaölőt is. Nálam ez olyan 2-3 hét mulva lehet aktuális az időjárás alakulása szerint.
Válasz Gatti #1177. hozzászólásáraCsak nem szabad elfelejteni, hogy tőled jóval északabra gazdálkodok. Nem tudom helyileg hol gazdálkodsz, de ha beírod a gogl térképbe a község nevét ahol gazdálkodol, és beírod Szlovákiát Lévát /Levice/, fogod látni a távolságot. Sokat csinál az északabbik fekvés
Válasz Sk Laci #1173. hozzászólásáramiénk október 25. vetés de már 1 hete kint van :)
Itt azt vettük észre hogy jobbak a későbbi vetések, ezért az árpákat később vetjük, a búzát pedig korábban.
Válasz kukaccsosz #1171. hozzászólásáraEz a gond h sok a napraforgó után vetett búza. Ha tavasszal meg van a kellő sürüség akkor nincs is gond vele, mert nem tud felnőni.
Ma néztem az ősziárpát. A késői vetés szépen kisorolt , mindjárt jobb az ember kedve. Már csak egy kicsit erősödjön meg a tél beáltáig, hogy túlélje az esetleges száraz fagyokat.
3422 hozzászólás
Válasz decsi #1221. hozzászólásáraNekem repce után van és nagyon fejletten telelt ezért 1 liter ment ki. Meglátjuk mennyire tudja megfogni. Kísérletben van mellette medax max is.
Válasz kukaccsosz #1220. hozzászólásáraMedax toppot milyen dózissal tetted ki árpára?
Válasz lewy940 #1219. hozzászólásáraMert ez valószínűleg nem betegség hanem élettani foltosodás.
Bővebben angol nyelvű irodalom van róla. Az angol rövidítése PLS (Physiological leaf spots)
Március 19-én priaxorral megelőző kezelésként permeteztük az árpákat és a búzákat, akkor egészségesnek tűntek. A napokban ilyen foltok jelentek meg, az árpán mint ahogy a képen is látszik. Permetezéskor meleg napsütéses nappalok voltak, fagymentes éjszakákkal. Miért nem lett sikeres a permetezés? (Gyomirtó,szárcsökkentő és gombaölő egyszerre ment 200l/ha lémennyiséggel)
Válasz Gatti #1217. hozzászólásáraNalunk már aszály van. A repcék szarok, a buza árpa jobb placcokon még tartja magát. Bakszaroson szarok, ritkák.
Válasz atisgyulai #1214. hozzászólásáraNem egyszerű ez az év sem kalászos szempontjából. Lassan aszályos lesz a helyzet, enyhe tél miatt sok a kártevő is.
Válasz atisgyulai #1214. hozzászólására
Nekem is van az egyik forgómban ez a sárgulás, akkor megis van a hiba.
Válasz ICE #1213. hozzászólásáraSajnos ettől félek én is.
De növ.dokitól csak telefonos segítséget kaptam.
Nekem napra volt előtte.
Válasz Gatti #1211. hozzászólásáraFogott mag, csávázva.
Szép lenne, ha ezek a foltok nem lennének.
Leginkább forgóban. Mintha ott lenne jobban, ahol a szórót indítottam, és többet kidobott.
Válasz atisgyulai #1210. hozzászólásáraNálam is ilyen sajnos, azt mondták rá többen vírusos lett, ráadásul tavaly tritikálé volt előtte ami több helyen elő jött a területen elég rémes képet mutat... :(
Válasz atisgyulai #1210. hozzászólásáraIlyen nekem is van. Szerintem ez illik a virusra(mármint a törpülésre).
Válasz atisgyulai #1210. hozzászólásáramilyen fajta árpa? bokrosodása jó! :) Kicsit olyan mintha nagyon megégette volna ott valami.
Válasz atisgyulai #1209. hozzászólásáraKép lemaradt!
Üdv!
Árpában ilyen foltokat találtam!
40-50cm átmérőjű körben teljesen összeesett, megsárgult.
Lehet esetleg az öszi szerves trágya miatt valami betegség.
Nem lett leszántva, csak lazító+tárcsa.
Mi lehet ez, és mi a "gyógyír?
Válasz Devyd #1207. hozzászólásáraIgen közbe leesett :D
A tavaly akartunk venni belőle vetőmagot de már nem kaptunk.
Válasz határjáró #1206. hozzászólásáraCalypso az árpa neve!
CALYPSO
ŐSZI SÖRÁRPA
Válasz Devyd #1202. hozzászólásáraCalypsot mikor?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1199. hozzászólásáraItt is most volt másodjára szerintem. Először és egyben utoljára. Mellette van egy 3. fokú Antonella sáv (1-2hektár). Egyenletes kelés és nem sárgult be...
Válasz medikus #1203. hozzászólásáraHát nálunk is javarészt vegetálnak...
Mikramid meg keserűsóval próbáljuk majd támogatni ahogy lehet... Jó lenne látni 2méteres repcét..de jelenleg..max ha kihúzok egy tövet és felemelem.
Válasz Devyd #1201. hozzászólásáraLehet nem lesz mit!A szárazság miatt nálunk minden áll!
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1199. hozzászólásáraItt van Calypso Systivá-s. Azok egészségesek...
Ennyit számít.
Válasz medikus #1198. hozzászólásáraLehet, ez a múltkori hideg, most minden nap mínuszok..gondolom nem használ neki...
a repcék lassan 20cm-sen kínjukban virágoznak április 1-jén? 2-3 héttel vagyunk előrébb?
Május végén árpa aratás, ha lesz mit?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1194. hozzászólásáraSajnos az enyémen is van ilyen...és már néhol 20-25 cm magas, másik cégnél a Casanova most kezd csak elindulni...
Gombaölőt majd zászlóslevélkor kap addig ki kell bírnia...
Válasz Saca12 #1197. hozzászólásáraFos nyamvadt su ellen, mègegyszer biztos nem vetek ilyent, mellettem van kèt másik fajta vetve, azok szèp egèzsègesek!
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1194. hozzászólásáraÉlettani levél foltosodás?
Válasz F-A-R-M-E-R \ #1194. hozzászólásáraAz enyém is hasonló. Tas fajta. A tiéd milyen fajta.
Priaxor?
Ez milyen betegség árpán?
..szomat bele kiszántom egèszet ha îgy leèpül
Válasz blsjela #1190. hozzászólásáraVírus még ősszel fogta meg, de csak tavasszal látni telibe.
Válasz mocsencsi1 #1191. hozzászólásáraAzóta már haragos zöld
Válasz Gatti #1183. hozzászólásáraKént kéne kenni?
Nekem Màr rà kellet mennem gomba meg rovar ellen. De igy is megfogta a virus
Válasz Gatti #1188. hozzászólásáraAz sávosan elvalna akkor...
Válasz Nskype #1187. hozzászólásáraLehet máshonnan származik az a mag ahol gyengébb. Az 5 hektárod másik zsákból való lehet.
Válasz k-roy90 #1186. hozzászólásáraSajnos nálam is ilyen, van olyan része ahol nagyon szép, de van olyan rész amit legszívesebben kitárcsáznék...
Egy 30ha-os táblából kb.5 ha igen gyenge, nem fejlődik, sárgul. (Talán vírusos lehet) Tőle kb. 300méterre meg van egy 3ha-os tábla ami szinte teljesen egyenletes szép, olyan mint az alsó képeden van. Teljesen egyforma a talaj, egyforma művelés, egy napon lett vetve, mégis nagyon más, de nem tudom miért?!
Su ellen árpa.
Táblán belül ilyen egyenlőtlen. Másnak is produkált már ilyet ez a fajta? Mitől lehet?
Válasz atisgyulai #1184. hozzászólásáraez novemberi vetés, a második adag pétit hónap végére tervezem, már ha lesz csapadék. Addig jó lenne elmunkálni a kukoricának
Válasz Gatti #1183. hozzászólására
Én is ma voltam körbenézni, tényleg szépek a vetések. Pedig nagyon le voltak sárgulva, főleg az elölre haladott korai kelések.
A szántások viszont egyre szarabbul mutatnak, kezdenek zöldülni.
Pedig még kell 8-10 nap jóidő, hogy a közelébe lehessen menni.
élvezi a jó időt az árpa, főleg hogy van neki nedvesség és kaja is
Válasz blsjela #1181. hozzászólásáraNálam egyenlőre nincsen betegségi jelenség, de ha majd bemelegszik, a gyomirtó mellé kap gombaölőt is. Nálam ez olyan 2-3 hét mulva lehet aktuális az időjárás alakulása szerint.
Mi mikor kezdi az árba romb trágyázást és gomba őlözést ?
Válasz Gatti #1179. hozzászólásáraLégvonalban is 200+. Ez sokat jelent, de attól jó lehet az árpám. Bízok benne, amúgy is minden év más.
Válasz Sk Laci #1178. hozzászólásáraigaz, tudom te szlovákba vagy :)
én szolnoktól pár kmre.
Válasz Gatti #1177. hozzászólásáraCsak nem szabad elfelejteni, hogy tőled jóval északabra gazdálkodok. Nem tudom helyileg hol gazdálkodsz, de ha beírod a gogl térképbe a község nevét ahol gazdálkodol, és beírod Szlovákiát Lévát /Levice/, fogod látni a távolságot. Sokat csinál az északabbik fekvés
Válasz Sk Laci #1173. hozzászólásáramiénk október 25. vetés de már 1 hete kint van :)
Itt azt vettük észre hogy jobbak a későbbi vetések, ezért az árpákat később vetjük, a búzát pedig korábban.
Válasz Apáé #1174. hozzászólásáraoktóber végei
Válasz kukaccsosz #1171. hozzászólásáraEz a gond h sok a napraforgó után vetett búza. Ha tavasszal meg van a kellő sürüség akkor nincs is gond vele, mert nem tud felnőni.
Válasz Sk Laci #1173. hozzászólásárakésői vetés?
Ma néztem az ősziárpát. A késői vetés szépen kisorolt , mindjárt jobb az ember kedve. Már csak egy kicsit erősödjön meg a tél beáltáig, hogy túlélje az esetleges száraz fagyokat.