Gázolaj árak 640 Ft Benzin árak 632 Ft EUR 402.25 Ft USD 383.58 Ft CHF 426.62 Ft GBP 483.56 Ft

Fórum

Aszály

Létrehozta: , 2008-05-28 19:51:54

Kedvencekhez Segítség

1603 hozzászólás
Nincs profilkép
#803 Ares 826
2015-08-10 12:32:50

Válasz papa maci #795. hozzászólásáraAz igaz, van érdekeltsége.

Nincs profilkép
#802 Tomszi
2015-08-10 12:30:43

Válasz .Feco. #800. hozzászólásáraLeírva ez mind szép és jó, a valóságban mégsem mindig így működik. Mindegyik pontját meg tudom cáfolni, de nemis az aszály témába vág és kötözködni se akarok, ill. hát nem kötözködés lenne.

Nincs profilkép
#801 a2457
2015-08-10 12:19:25

Válasz csoppika #799. hozzászólásárasmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopic
ha bérlet munkaerőként is van ott, de 3 műszakban olgozik és 70 et kap sem törvényes.
tudom hogy így csinálják, de attól még nem lesz törvényes.
a 3 havi megújulós szerződés téma is ismerős.

megmondom őszintén részben egyetértek a bérmunkaerővel és a 3 havi szerződésekkel.
tendencia hogy lelép a melós, nemtudom utolérni, a papírjait nemtudom vele aláirattatni, munkát szervezni nehezebb úgy hogy soe tudni melyiknek jut eszébe reggel nem megjelenni.
mostmár nem engedi a törvény szerencsére, de régebben volt rá "lehetőség" hogy felvetesse magát valahova a melós, majd roppant hamar lebetegedjen és úgy is maradjon évekre, mert képtelenség volt kirúgni.
nem könnyíti az ember életét.

momentán énsem mondanám teljesen törvényesnek, de aki épp elfelejt megjelenni reggel időben attól az előző napi munkabért is levonom. nem annyira dúl ebben az országban a munkakedv. a melóst nem véletlen hívják szaknyelven fizetett ellenségnek.

ritka és megbecsült dolog, de tényleg nagyon kevés aki rendben megjelenik, csinálja a dolgát. az amelyik fizu után "pár napra valahogy eltűnik" már inkább gyakori. ezért is törekszem rá hogy lehetőleg minimális létszámmal eltudjak dolgozni, ideális esetben elérjem hogy senkit ne keljen alkalmazni.

a bérelt munkaerő ebből a szempontból tök jó. nem tetszik ? van másik. nem kell egy hegnyi papírt kinyomtatnom meg rohangálnom.
holnap 5 ember kell, de utánna már csak 2 ?
nem baj, annyit küldenek amennyit kérek, és ha már nem kell , akkor se nyomja a vállam.

a rövid szerződéses idő is tökjó, rengeteg van amelyik a próba idő alatt teljesen jól végzi a dolgát, de ha lejárt s voltam olyan bolond felvenni akkor utánna már magasról sz@rik bele mindenbe. mert nagyon biztonságban érzi magát.
ami nekem épp nem oszt és nem szoroz, csak az hogy nem csinálja a dolgát.

eddig ideális melós volt akinek se gyereke se felesége/barátnője, se rokonai nincsennek(a közelben) lehetőleg van egy beborult banki hitele és albérletben lakik.
rendesen elvégzik a dolgukat,
én rendesen kifizetem őket.
mielőtt bárki megkövezne valóban nemtudok netto 120 nál többet fizetni, de nem is kényszerítek rá senkit hogy itt dolgozzon.

5 év alatt több mint 30 embert vettem fel és rugtam ki. a többi vagy magától mondott fel, vagy eltűnt egyszercsak, vagy pedig a testvérem rúgta ki.
szinte az összes tipikus mesével találkoztam már, előleg kell mert az asszony dolog, illetve pont amikor húzós meló van épp negyedjére hal meg ugyanaz a nagymama, aztán hóvégén jön verni az asszony az ablkaot hogy nem lett a férj kifizetve, csakhát szegény nemtudott az előlegről amit elpiált az ura..
elaludtam, hasmenésem volt/van, az orvos megtiltotta, nem jött a busz és ittragadtam a rokonoknál, éjjel rosszul lett a(z) xy,
hivatalba kell menni, stb..
ez a magyar valóság. a javának csak simán büdös a munka. ha reggel talál 5 forintot a zsebében akkor fordul eggyet tudván ő a király, ha nem akkor meg jön bazsajogni hogy nem e elehtne e..

megtudom érteni hogy olyan helyen ahol ezrével vannak melósok lehetőleg senkit nem vesznek fel, ha mégis akkor csak határozott idejű rövid szerződéssel.

ez a pénz dolog sem teljesen igaz,
tudok tömyéntelen mennyiségben olyat (nem nálam dolgoznak) akiknek teljesen mindegy mennyit keresnek, pont ugyanúgy élnek a többit meg elköltik baromságra.
az utolsó ilyen aki nálam dolgozott akkorát ment hogy pfu.
víz és villany kikötve a lakásból, mert úgyérezte neki be kell hiteleznie svájci frank alapúból egy passat személygépjárművet. természetesen belebukott, ezért nincsen se víz, se villany a házban. De, karácsonyra azért még sikerült valahogy hitelre venniük egy -mindenki kapaszkodjon meg- nagyképernyős lcd tv-t. majd amikor megkérdeztem hogy ugyan mibe akarja bedugni, ha már nincsen áram a házban, esetleg a seggébe? , na akkor felfújta magát és felmondott, elment közmunkásnak.

magyarország, így szeretem.

a közmunka tökéletes legalább a fele melós állománynak ebben az országban. csinálni nem csinálnak semmit, a pénz meg pont elég arra hogy ne dögöljön éhen. esetleg amikor valami egyébb is kell talán hajlandó feketén maszekolni valami himi-humi munkát.

5 év alatt egy mókus van aki elejétől végéig megmaradt. ő persze nem 120 at keres. 160 netto most a bére. nekem is jobb lenne, ha nem csak 1 darab ilyen melósom volna, mert akkor jobban haladnék a melóval, nem kéne folyton újakat betanítani.

már elnézést az offért, de számomra erősen kényes téma ez a melós/fizu/azé nem dolgozik mert nem kap elég pízt dolog.

#800 .Feco.
2015-08-10 11:45:46

Válasz Tomszi #668. hozzászólásáraEzzel kapcsolatosan a követkkező néhány gondolatom van:

1, a van 400 ha répád kezdetű dolog ma magyarországon 4-5 céget sem érint már, sajnos. Ha mégis érint akkor 400 ha répa termelési értéke valahol negyed és félmilliárd forin között van, míg egy használt Holmer vagy Ropa 10-50 millió között. Ha eddig volt egy Holmered, akkor most lesz 2, és sokkal rövidebb idő a szedés.
2. A répaszedés időzítése mindig egyesség kérdése. Eleve egy részét minden szempontból érdemes hamarabb szedni, amikor még száraz a talaj. A későbbi ütemeket pedig érdemes prizmázni. Ha a területre nem hajt rá szállítójármű, csak a kombájn, akkor 4-6 kerékkel, esetleg oldalazó járásban, szinte csak körömig süllyed, így kényelmesen beillesztető talajmegújító rendszerekbe is.
3, A répa után ha a talaj nincs összevágva nem feltétlen kell intenzív talajművelés, korai betakarítás után összi vetést, későbbi betakarítás után tavaszi növényt tudsz vetni! Azért mire kiforgatod a répákat elég alaposan átdúrja a Holmer a felső 30-40 cm-t...
4, Ha olyan sár van, hogy nem tudsz rajta menni, és akkor megszántod, akkor úgy elkened a barázdafenekét, hogy a következő évben a gyomok sem tudják áttörni az eketalpat, nem hogy kultúrnövény, szóval szerintem ez óriási öngól!

#799 csoppika
2015-08-10 11:13:17

Válasz a2457 #798. hozzászólásáraMiért ne lenne törvényes??? Úgy hívják, hogy bérelt munkaerő. A cég leteszi a fejvadásznak a jattot, az meg lefölözi... Errefelé ez a divat. a cég majd átvesz állományba valamikor. Persze, aki a kisfilmet nézi a gyárról, az nem tudja ki kicsoda, mert ugyanolyan a ruhája, mint az állandósoknak. És ugyanazt dolgozza... A másik kedvencem a 3 havonta hosszabbított fix idejű szerződés...évekig... Ez a magyar valóság, nem a havi átlag 160000 nettó, ebben a menedzserek lóvéja is benne van.

Nincs profilkép
#798 a2457
2015-08-10 10:55:14

Válasz Ares 826 #789. hozzászólásáraebben van valami, ha mégis annyit kapott akkor azt nem törvényesen.

Nincs profilkép
#797 rongyos
2015-08-10 07:55:59

Válasz Gabesz2 #785. hozzászólásárahááát..nem vagyok paraszt az igaz...de nem is sír ríí az ember...csak ingyen adtam volna 3o ha-ró szénát...de sajnos már nincs..megette a szártépő...:D :Dsmile oops

#795 papa maci
2015-08-10 05:45:18

Válasz Mf-es #794. hozzászólásáraHa igaz Harsányi(axial) érdekeltség.

#793 papa maci
2015-08-10 04:53:29

Válasz Ares 826 #789. hozzászólásáraPedig annyi ! Az építő iparban a haver 2003-ban keresett 170-180 nettó....Most alig éri el és többet kel melóznia érte. 10-14 éve megálltak a bérek. Csányi úrnál kicsivel többért húzzák a kést..Vagy ülnek a trakiban. Van itt olyan cég hol a kezdő traktoros nettó 90-re jött ki...Na lépett most Berlin mellet egy szarvasmarha telepen trakizik ! A titok nyitja a pénz...Csak azzal lehet a munkaerőt megfogni. Vagyis még nem ezt ösztönzi a mindenkori kormány addig az aszály is tombol. Mivel a beruházások melóval is járnának. A víz gazdálozást kellene támogatni 100%-ban. Nem a pénzpumpáló multikat kik talicskázzák a profitot kifelé. De nem gond talán a menekültek megcsinálják...kicsi pénzért...

Nincs profilkép
#792 Matyi50
2015-08-09 23:46:39

Szerintem meg az öntözős bérvállalkozásoknak lehet lesz jövője.

#791 Bandita29
2015-08-09 22:29:28

Válasz Ares 826 #790. hozzászólásáraNekem más a meglátásom... Ahol nem kapott vizet,ott 0 a várható termés. Ez a 2 kép táblán belül kb 30m távolságra van egymástól. Első kép a sarok,ahol nem tudtam kiöntözni,semmi sem lesz.A második ahol kapott 2 öntözést....szerintem nem csak az öntözés többletköltsége jön vissza.

Nincs profilkép
#790 Ares 826
2015-08-09 22:14:56

Válasz papa maci #787. hozzászólásáraJa és bocsika, de szerintem egyenlőre nem fizetik meg az öntözést a szántóföldi termelésben. A kertészet az más téma de nekünk nem fizetik meg, mostanában nem fog kifizetődő lenni az öntözés, sem kukoricában sem a búzában.

Nincs profilkép
#789 Ares 826
2015-08-09 22:12:28

Válasz papa maci #787. hozzászólásáraNem hiszem el hogy 3 műszakban csak 70 ropit fizetnek, ez baromság!!smile blinksmile blink

Nincs profilkép
#788 Richard.
2015-08-09 21:40:54

Válasz Matyi50 #784. hozzászólásáraNem véletlen? Ellehetetlenìtès. Valaki meg majd magàhoz veszi a bafulladt melòt,azt nekiàll öntözni! Netparaszt elmèlete,vagyis a gazdálkodás a harc a tùlèlêsèrt,ami szerintem győzedelmes lehet.

#787 papa maci
2015-08-09 21:20:02

Válasz Matyi50 #784. hozzászólásáraA vizek országában a stadion fontosabb. Mint a vízgazdálkodás ! Valamint nem nemzetgazdasági érdek. Mivel a Merci 1%-os nyereségadója már bőven elég a honatyáknak...A többi le van xarva. Ma ismét egy csapat fiatal 20-25 év körüli lép le a környezetemből az országból...Hiába szép új üzem. 3 műszak 70 ropiért. Inkább mennek mosogatni. Bár nem aszály téma..de mint szinte minden, ez is kapcsolódik hozzá.

#786 Gabesz2
2015-08-09 21:12:28

Válasz Gabesz2 #785. hozzászólásáraJa már értem!A paraszt a buta meg anti nobel díjas!!

És ha véletlenül bejön neki valami, akkor meg irigyeljük!

#785 Gabesz2
2015-08-09 21:08:25

Válasz rongyos #782. hozzászólásáraTe is csak rinyálsz, sírsz! A másikra mutogatsz!
Ha igazi paraszt lennél már valami juhászatot beállítottál volna a földjeidre. Ugaroltatás helyett, simán lehetne legeltetni!
Lehet nem maradna több, mint így, de a paraszt nem matekos...smile thumbup

Nincs profilkép
#784 Matyi50
2015-08-09 20:17:44

Olvastam még pár hónapja valahol,hogy előbb utóbb ha így halad az aszályos évek száma,a talaj és rétegvizek elérésében is korlátozásokat vezetnek be és keményen szigorítják a mára már mindenhova fúrt kutakból való vízkivételt.... azért az közben röhely,hogy víz meg annyi átfolyik az országon,amit hasznosítani lehetne,hogy közben az öntözés és vízkormányzás vagy víztározás nem jut eszébe senkinek,csak a gátak magasítása és az árvízi száraztározók építése,ami nem alkalmas hosszúvávú tározásra. Ígértek egyszerűsített vízkivételtől kezdve mindent,csak épp semmi nincs belőle.

#783 *** HM ***
2015-08-09 17:56:01

Válasz rongyos #780. hozzászólásáraezzel mi a baj?
csak köll enni biztositani szegény szántó állatnak hánem smile tongue

Nincs profilkép
#782 rongyos
2015-08-09 17:46:19

Válasz 4964 #781. hozzászólásáraa közelmúltról beszéltem....hol vannak már a tehenek??? a tejágazat a múlté...

Nincs profilkép
#781 4964
2015-08-09 15:24:44

Válasz rongyos #780. hozzászólásáraA teheneknek is kaszálták az árokpartot hogy télen is legyen tej.

Nincs profilkép
#780 rongyos
2015-08-09 13:31:02

Válasz *** HM *** #778. hozzászólásáraviheti felőlemmm....de elnéztem régen a falusi öregeket is, közgazdaságtani ANTI Nobel díjat érdemeltek volna....
Kaszálták a szénát az árok parton a lónak, hogy elmehessenek szénát kaszálni az árok partra a lónak....smile innocentsmile innocentsmile cowboy

Nincs profilkép
#779 rongyos
2015-08-09 13:27:54

Válasz papa maci #765. hozzászólásárasmile thumbupsmile thumbupsmile thumbup heheh...pénzügyi végzettségem van...igaz, nem tudhattad...én voltam anno a helyi gazdakör elnöke...amit át szerettem volna alakítani..illepve a személyi állományból párhuzamosan egy KFT-t csinálni....a dolog ott bukott, meg...hogy azt mondták a többiek..gyerek..te még fiatal vagy neked megéri...mi már ilyenbe nem megyünk bele....mert látták, hogy volt aki hiába vett kombájnt mert matekolt..( smile confusedsmile mad ) azt mondták neki a szárítónál..hogy csak akkor hozhatod ide komám ha mi aratjuk...és kitalálták, hogy hoppá..akkkor telephely...hídmérleg...szárító...labor...tároló...manitou...stb. is kellene...annak a végét meg már nem érik meg..így egyedül maradtam..aztán szépen feloszlattam..az egész gittegyletet...ámen :D

#778 *** HM ***
2015-08-08 22:22:31

Válasz rongyos #742. hozzászólásáratényleg ha pont idén elhagyod .....mikor kaszálni - anyagilag - smile devilbelőle ha nem idén
nem látom át a szálastakarmány eladási tőzsdeügyleteket smile lol de ott a sok újgazdag unalomból ló meg nemló tartó , pl. Pest mellett milió, aki mindent vesz.......
rájukszólsz kel a színám he?, ide a tőgyed faszikám most megfejlek.....smile lolsmile lol

#777 *** HM ***
2015-08-08 22:09:41

Válasz rongyos #742. hozzászólásáratakaritsd be
oszt idén
pézelj be

#776 papa maci
2015-08-08 22:08:33

Válasz bandigh #774. hozzászólására Mindig van ki megcsinálja a bérmunkát...most is és a közeljövőben is. Látom a saját mellett egyre többet kell csinálni. Az viszont tény szépen lassan kialakul az a betakarítási forma mit említettél. Az aratás főleg !

Nincs profilkép
#775 a2457
2015-08-08 21:58:47

Válasz bandigh #774. hozzászólásárakomolytalan emberekkel nem lehet mit kezdeni.
csak elkerülni.

#774 bandigh
2015-08-08 21:37:16

Válasz papa maci #765. hozzászólásáraEz a béraratás is olyan már h érdemes számolgatni. Nem mondom hogy nem éri meg levágni pl 120 hektárt 60 darabban, de tény hogy nem ez a legnagyobb biznisz a világon. Lehet jobban megéri a tulajnak az 1-2 hektározás helyett 1: Átvezényelni a munkaerőt fontosabb munkákra pl öntözés 2: A kombájn nem kopik, tovább marad megbízható gépe a saját munkájára 3: Kiadja a kánikulát szabinak a melósoknak mert utánna úgysincs megállás decemberig
A bérmunka le fog tisztulni előbb utóbb itt is profi béraratókra meg olyanokra akik csak a magukéval foglalkoznak. Az h 1000 hektárt levág az ember egy megával elmúlk.. A kombájn kikereste az árát max 5 év alatt. Most ezeket a drága sz@rokat egész évbe ütni h kikeresse magát... Hát.. Jobb a régieket megóvni aztán örülni h van mivel levágni.
Meg ilyen lazítást is bérmunkába.. Ha lehet akkor kössz szépen de nem. Egész nap rugatni a 40 fokban.. Jó lesz még az a gép jövőre is. Tavaly kinlódás volt a szántással. Az mtzkkel nem tudták kicsikarni. Lett ilyen x pénz+ ő tankolja meg a gépet. Végzéskor még majdnem azvolt h hova lett ez a sok gázolaj...

Nincs profilkép
#773 a2457
2015-08-08 21:26:50

Válasz tehenes gazda #767. hozzászólásáraegy öreg t-25 öst vittem el a szőlőt művelni, ami máskülönben télen itthon körfűrészel.
nem azon akadtam ki hogy nem kell a bérmunka, hanem azon hogy vesz gépet, de ugyanúgy bérbe csinálom neki a melót, mert vagy nem ér rá, vagy lekönyököl neki a technika mert abszolút laikus a dologhoz.
2 darab alkalommal megyek át neki talajmaróval a sorközön. 1 napos meló alkalmanként. ha nem lennénk jóba régóta nem kínlódnék vele, nullásra van kihozva.

a szárzúzós munka meg.. erdészeti munka, az a fajta amitől szabadulni akar a legtöbb ember.
magamnak azért csinálom meg, mert a kaszálást is mi csináljuk, az én zúzóm szélesebb mint a standard. közel nullás maga a zúzás, viszont a kaszálással így gyorsan haladnak. másnak ha nagyon közel van azért zúzok mert tudom mekkora szopás.
jó tett helyébe meg lehet jót várni az én szakmámban még.

#772 Kisvuk
2015-08-08 21:20:22

Válasz a2457 #754. hozzászólásáraEjjjjj nagyon buták lehetnek az emberek felétek hogy nem veled dolgoztatnak,felháborító.
Tudod miért kell 100 hektárra kombájn?????????
Nekem 70-re is van,igaz egy öreg 106-os de van.
Meg is mondom a miértjét,ha én kitalálom hogy holnap neki kell állni aratni mert egy pár nap múlva pl,1 hetes esőt mond akkor kimegyek és levágom,nem szólok a bérkombájnnak aki ígér valamit és ahhoz képest 5 nap múlva előkerül. jó pár éve esős nyáron csak a búzám minőségromlásán kiesett bevételemet megpótolom valamennyivel és vehetek egy hadrafogható öreg kombájnt.
Szóval aki kombájnt vesz 500-100 hektárra nem azért teszi hogy kib.sszon szegény bérvállalkozóval hanem azért mert megvan rá a jó oka.

Nincs profilkép
#771 Richard.
2015-08-08 21:14:26

Válasz gazda001 #738. hozzászólásáraTalán a kuku tarlót sem kéne szántani. Tavaly,őszi búza elvetve,kuku aratás után,a föld szélébe ,utat kellett hagyni,hogy az elvetett búzához be lehessen menni tavasszal. ne legyen üres,kb. 1000Négyzetmétert vett volna el az út,Más nix,ragacsos föld,gruber,kombinátor vetőgép,henger. Okt vége felé, A föld továbbra is ragacsos volt. Ez a műsor eredménye meglepett,gondoltam,kicsi terület,max nem aratunk. Az a kinlódott,bokrosodott,meglepően jól nézett ki. Ellenben,az október eleji vetéshez képest. akárhogy is nézzük,legfeljebb marad szármaradvány a tarlón,de olcsóbb,könnyebb munka ,tavasszal is könnyebb lenne elmunkálni,nem mint a szántást. Meggondolandó.

Nincs profilkép
#770 kovacs22
2015-08-08 21:13:55

Válasz papa maci #766. hozzászólására Nálunk is tombol a szójákat-kukit öntözik két műszakban már aki tudja a többi sül fel pár tábla kivételével. A napraforgók még csak-csak bírják a lucerna is meg állt a növésben, páran próbálnak lazítani de hol itt törik hol ott szakad inkább feladják. Az elmúlt napokban a környéken minden felé volt 1-1 zápor itt semmi,na de meg mondták az öregek amikor égette Karsai a búzát megver az Isten ezért hát itt van ni hát kell ennél nagyobb csapás.smile cursingsmile cursing

#769 papa maci
2015-08-08 21:11:03

Válasz tehenes gazda #767. hozzászólásáraLátod ezért tudtak a több ezer hekis gazdák-gazdaságok megerősödni. Még a "kicsik" egymást marták !smile nononosmile nonono Nemtanul a Magyar !

#768 VTR-es
2015-08-08 21:04:24

Válasz kovacs22 #760. hozzászólásáraLehet egy páran megszívatták régebben, ki nem fizetett szolgáltatás, alkudozás, rosz egyenetlen dudvás földek stb. szóval ilyen is lehet ám mögötte, elege lett. Nem olyan jó dolog ám mindig az a bérmunkázás. De én a körülményeket nem ismerem csak írtam hogy ilyen is lehet , persze az is lehet a fazon egy nagyképű f@szkalap egyszerűen.

Nincs profilkép
#767 tehenes gazda
2015-08-08 21:02:50

Válasz a2457 #754. hozzászólásárasok bérmunkát kihúzhattak a kezed alól ha ennyire fáj.próbáld meg az ő szemszögükből nézni a dolgot.ők nem azért vannak a világon hogy te bérmunkázhass.lehet te méretezted el a gépparkot mondván majd a bérmunkával kiforogja magát a dolog.nálunk a bálázással vannak így meg a trágyaszórással:KOPP

#766 papa maci
2015-08-08 20:35:39

A témánál maradva Tombol az aszály....a korai kukorica szept elején nyilván zúzva ! Ismét !

#765 papa maci
2015-08-08 20:29:19

Válasz rongyos #763. hozzászólásáraA király addig van hatalmon még az alattvalók eltűrik. Na nem forradalmat akarok szítani. Itt voltak kik közösen vettek 1 kombájnt...Csináltak rá egy KFT-t...Maguknak szolgáltattak-némi bérmeló...Egyedi bérkalkuláció-ÁFA visszaigénylés. A KFT alapon járatva azért ne legyen nyereség adó az egekig...stb....Folytassam ? Gondolkodni..A könyvelővel sűrűbben találkozni...matekolni.Máris könnyebb !

Nincs profilkép
#764 a2457
2015-08-08 20:27:24

Válasz kovacs22 #760. hozzászólásárade nincsen a környéken több kisebb gazda?
nemtudtok együtt összedobni egy "harcos" t-150 esre meg egy lazítóra ?

Nincs profilkép
#763 rongyos
2015-08-08 20:21:22

Válasz kovacs22 #760. hozzászólásáramintha csak nálunk lett volna...tudja..ha bebukunk..akkor övé a főőőőődddd....aztán jöhet az a kis illeetmény az uniótól...smile censoredsmile crying

#762 broll79
2015-08-08 20:19:22

Én is szerettem volna beruhàzni egy bàlàzóba sz idén de kiszàmoltuk és évi 4-500 (120x120)bàlànàl szerintem nem éri meg. Igy van ez sok talajmunkànàl is. A vetésen és a lazitózàson kivül( bàr lazitót kspok kölcsön) mindenhez van gépem, de sokszor olcsóbban kijön a bérmeló. Mint pl egy lazitózàs vagy topdownozàs. Bérbàlàzóst is talàltam aki pontosan jön és 1300ft/ 120x150- es bàla uj lelly w. Bàlàzóval.

Nincs profilkép
#761 a2457
2015-08-08 20:17:55

Válasz papa maci #756. hozzászólására82 essel lazítani max kis területre állnék be..
tökfölösleges vele nyúzni, nem való ilyenre.
ha ennyire büszke akkor vegyen egy t-150 est erre a célra, meg keressen rá bérmunkát.

Nincs profilkép
#760 kovacs22
2015-08-08 20:10:12

Válasz a2457 #754. hozzászólására Így igaz felesleges beruházásokat csinálnak az emberek de elmegyek a kedves földes úrhoz hogy lazíttatni szeretnék válasz nem ér rá a gép meg minek olyannak föld aki nem tudja művelni és ez nem egyedi eset.A nyáron volt rá példa hogy a kombájn bent állt a színben mert a kedves gazda végzet az aratással és azzal a lendülettel kijelentette az övé kész a többit meg le sza..a, pedig volt még aratni bőven.smile nonono

#759 papa maci
2015-08-08 19:53:57

Válasz a2457 #754. hozzászólásáraSemmi gond...Kicsit elterelődött a téma de a medrében maradt végig. Ez a lényeg. Vagyis azért elutasítani egy szisztémát mert jelenleg nincs rá gépsorom nem szabad szerintem. Mindig van alternatíva...Szépen lassan építkezve. Ez olyan mint a béraratás...A környéken mindenki retteg a kombájn vásárlástól..De ki be vállalja az dolgozzon bagóért...Jahhh ! Na mi lett a vége ? Az ki nem sokkalja és bérbe arattat..az elviszi a gépeket. A béraratók természetesen a terület miatt nagyobb gépeket vesznek (jogosan). Na azok 5 heki alatt bele sem állnak a táblába otthon. Nem szerelget át egész nap. Vagyis még kicsi voltam elzavartatok, nem adtatok életteret. elmentem máshova hol gond nélkül alkalmaztak. Mi a reakció ? Ki van velük cseszve..hisztizik ! De nincs két ember hogy venne egy morzsolót vagy bérelne. Mivel valami oknál fogva "retteg tőle" smile laugh

Nincs profilkép
#758 rongyos
2015-08-08 19:52:26

Válasz gazda001 #750. hozzászólásáraha én elmegyek...akkor is ezt fogják mondani...tisztában vagyok vele...csak nem akarom megvárni...élet egy van...majd meglátom milyen irányba menjek. 4o körül számot ad az ember...

Nincs profilkép
#757 kovacs22
2015-08-08 19:48:55

Válasz papa maci #747. hozzászólására Ismerek több gazdát is akinek a gyerekei elmentek városba vagy külföldre dolgozni pedig föl húzta az új házat nekik meg ott van 100-200 hektár föld. De van olyan is aki úgy nevelte a gyerekét hogy inkább tanuljon mint hogy a földet dúrja vagy a jószágot etesse pedig világ életében gazdálkodottak a szülők.

#756 papa maci
2015-08-08 19:45:51

Válasz kicsi bihari #755. hozzászólásáraFelénk 1500 csak a gurítás..Variant 380...Mégsem vesz mindenki bálázót...a pluszt eladja máris pénzénél van a sajátjával. Ez matek...Az hogy valaki beruház mindent maga akar csinálni rendben tiszteletre méltó.A flex....hegeztő..stb. Nyár közepén +40-fokban még más pihen én javítom a szétesett vasakat...ÁHHHHHHHHHHHH. Hidd el ez felénk már nem megy. A kemény melókra ott a nagycég nagy vasai. Megfizethető munkadíjjal. 100 lovas pacival az életben nem lehet gazdaságosan olyan munkát végezni mint amit ez megcsinál egy menetben. Van ki kemény munkára bérel pár napra nagy vasat...Most a Balatonnál nyaral...A haver kínlódik a 82-ssel, a lazítóval, eteti a gázolajat....tépi a gépét. A matek szerint már többe van mint a bérmelós lazítás. (Rájött).Nyaranta borítom szét az agyon tépett vasaikat...Így már nem olcsó minden esetben a saját meló. De kinek hogy ! Ez nem lobbi a bérmunka mellet. Csak van az a méret, hol kifizetődőbb egy kemény munkára a bérmeló ( ami kiadási oldalon leírható)Mint szenvedni sokszor.

Nincs profilkép
#755 kicsi bihari
2015-08-08 19:14:23

Válasz a2457 #754. hozzászólásárafelénk szinte csak trágya szórás van bérmunkába,nekem 15 heki van de minden gépet megvettem,igaz használt sz.rok,de a heggesztő,flex csodákra képes. olyan árakat kérnek mindenért pl bálázás 1500ft/bála felrakással hazahozással. van évi 200 bála lehet számolni.. feleslegesen hordaná a s.art az ember a jószág alól.. ez meg a másik része smile rolleyes smile offtopic

Nincs profilkép
#754 a2457
2015-08-08 19:05:10

Válasz papa maci #745. hozzászólásáraén spec nemértem minek minden gazdaságba olyan sok gép.
van aki 100 hektárra is kombájnt meg bálázót vesz, és nem fér a fejembe hogy mi a rákosnak.
azt ha kérdem tőle, mennyibe van a bérmunka egy évre most, mennyibe kerül a kombájn meg a bálázó, aztán mondom hogy számolja már ki hogy hány év alatt térül meg akkor közli velem hogy az úgy akkor saját, és már jó is akkor.

de hát mondom ember, egyszerűen nem éri meg.
és .. nem értem őket.
ugyanaz mint a lazítós dolog, csak azért mert nem akarok venni lazítót vagy nemtudok, attól még a földet lehet bérmunkába lazíttatni.

persze hogy nem mennek semmire, olyan fölösleges beruházásokat tesznek meg amiket nincsen értelme bevállalni.
van olyan masina amit énis bérlek amikor kell. mert nem érné meg megvennem.
pedig eladó a dög, de úgyvagyok vele álljon benne másnak a pénze fölöslegesen.

ezen az alapon műtrágyát se szórjon ki akinek nincsen hozzá gyára.

aztán vannak akik meg teljesen értelmetlen módon a földet árulják, a gépet meg nem.
de bérbe az istennek se adná ki, elmeséli hogy ráfizetéses volt neki, ki akarom bérelni, na azt aztán nem.
ha kell föld vegyem meg.

nemtudom. szamarat el lehet húzni a vízhez, de rávenni hogy igyon...
bosszantóak.
nekem nincsen bajom az élni és hagyni megdögleni filozófiával, de azzal amikor egyben az én torkom is át akarják vágni nem vagyok kibékülve.korlátozza saját magát, az nem az én bajom :D

amit vámosgyörkön is művelek szőlő..
8 hektár szőlőre présházat vesz a jómadár, meg a szükséges apparátokat. persze hitelre.
most meg jön nekem azzal hogy megse éri csinálni, mert nemtudja fizetni a hitelt.
persze kellett vegyen saját traktort is meg grubert és egy talajmarót. vacak 8 hektárra.
a poén az hogy ideje nincsen művelni, ugyanúgy bérmunkába csináltam ezeket a melókat saját géppel, de most boldog mert neki van sajátja is hozzá.

evvel a mentalitással persze hogy nem éri meg, nem is fogja megérni, és nem is baj hogy így van. engem meg hülynének néznek amikor ápolok egy területet, közvetlen mellette egy másik amit nem én ápolok, de mindkettőt szárzúzni kell. a sorok folytonosak, csak egy út választja el.
felhívom a jómadarat, ha gondolja lezúzom egyben a kettőt, ne kelljen ezért gépet neki is kiküldeni mert ők eleve 30 km ről járnak nekem meg helyben van.
adok rá árajánlatot, megeggyezünk.
ez így van rendjén. végeztem kijött, megnézte, meglett csinálva, számla-kp kezet cserél.
aztán az okos tónik fele meg hülyéneknéz hogy a konkurenciának segítek, a másik fele meg a konkurenciát nézi hülyének mert van neki gépje, minek bérmunkáztat.
bazi okosak na.

a műhely kérdés is ilyen, a nyomorultja képpes inkább a sárban meg a xarban fetrengeni meg ilyenkor megdögleni a melegben, még ha fel is ajánlom hogy jerj, álljál be, fedett helyen könyebb dolgod lesz, inkább büszkeségből elhajt.
képpes naponta 4x rámtelefonálni meg rohangálni ha nincsen szerszáma valamihez, nem ám eleve beállt volna és minden kéznél lenne.

nem kell ennyire büszkének lenni.
ha valakinek van 100 hektár földje nem attól lesz gazdaságos és f..a gyerek hogy van rá kistraktor nagy traktor kombájn terményszárító siló eke borona lazító 2 pótkocsi istentudja..
hanem attól ha pénzt tud rajta keresni.
ha olcsóbb bérelni/bérmunkáztatni akkor azt kell csinálni.
ugyanígy, ha valamihez van gépem, de nem használom ki, akkor keresek rá bérmunkát.
ha tudok, mert aztán a gőgösség meg a fene nagy büszkeség és önérzet ennek is útjában van.

eh.. na mindegy. kidühöngtem magam.
boccs az offért.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Modern kori rabszolgaság a brit földeken?
Modern kori rabszolgaság a brit földeken?
Valóban kizsákmányolják a külföldi idénymunkásokat az Egyesült Királyságban?
Hirdetés
Ne szórd a pénzed! Kerüld el a műtrágyázás csapdáit!
Ne szórd a pénzed! Kerüld el a műtrágyázás csapdáit!
Korszerű műtrágyákkal hatékony a tápanyag-utánpótlás.
Ifa HW 8011 pótkocsi 80.11 80-11
Ifa HW 8011 pótkocsi 80.11 80-11

2.850.000 Ft

Tüzelőfa feldolgozó hasítógép / rönkhasító / tűzifaaprító automata / Lumag SSA400E
Tüzelőfa feldolgozó hasítógép /...

2.755.827 Ft

Mtz 952 traktor
Mtz 952 traktor

4.190.000 Ft

Fendt Farmer 306 LS traktor
Fendt Farmer 306 LS traktor

5.990.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]