Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR404.04 FtUSD392.16 FtCHF430.11 FtGBP484.03 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz #2868. hozzászólásra
1987-es évjáratu,darabokra szedtem,és úgy raktam össze,pedig üzemképes volt,de így tuti!
Egyébként folyamatosan javítok fel ilyen gépeket.
el lehet kérni a helyrajzi számot de általában amit itt helybe csinálok tudom mindet mi hol van és meg lehet keresni a táblákat kijelölni és már mutatja is mennyi az annyi! ha az egész ország terültén kéne megtalálnom akkor nem tudnám szám nélkül de itt helybe mindent !
Az se mindegy hogy bérmunkából szeretnél-e megélni,vagy csak hobbiból csinálod!!!
Sok kolléga másképp gondolná ha az éves bevétele tetemes részét a bérmunka képezné,és nem agyontámogatott géppel jampizna a földeken,hanem a kétkezi munkája gyümölcseként vásárolt géppel dolgozna.
Én ezt tanúltam,de az iskolában nem azt tanították hogy szard le ezt,meg azt,mert mire tönkremegy úgyis becseréljük.
Kérem akinek nem inge,ne vegye magára!!!!!!
Nekem egy illető azzal jött hozzám,hogy kaszálni kellene pár hektár lucernát,ő olyan 6000 szánt rá mert annyiért csinálták ezelőtt...mondtam neki,hogy annyiért megsodrom,aztán meg fel volt "háborodva",hogy a szalmát és a lucernát is egy árban számolom bálázáskor
mondtam neki semmi baj mert van mit csinálnom
én a mepar.hu n századra pontosan megmérem a gazdájának mert van hogy amit hoz nekem papirt arra az van irva hogy 9 hektár de már hozzá van szántva 2 heki akkor már nekem se mindegy! én már megnézem előre és már mondom is neki hogy ennyi hanem hiszi lépje le de én ennyit kérek!
De nem ám Gondolom ismered a szokásos beárazásokat az alaján ki lehet kalkulálni az árat Vagy belegondolsz hogy neked mennyiért érné meg hogy jusson is meg maradjon is
Teljesen igazad van Neked is, mert bérmunkát csak precízen, mint ha magadnak vagy még attól is jobban, tehát legjobb tudásod szerint kell megcsinálni.Ez alá sosem szoktam adni, a munkámhoz adom a nevem.
De ha szólnak előre hogy most nem tudja fizetni csak x időben akkor is megcsinálom a munkát,egy-két kivételtől eltekintve sosem jártam meg. Mindig kifizetik amikor mondják, az a pár ember meg kerül évek óta, ez a tanulópénz. Én ezekért a pénzekért nem megyek el,mert amikor eljöttek hogy mit kell csinálni akkor is tudták hogy hol lakom, közben nem költöztem el.
Ők a fekete listások. Többé nem dolgozom nekik.
Más: Találkoztam olyan jelenséggel hogy nem a valós területet mondják, volt példa hogy öt hektárt mondtak és hat és fél volt. Vagy tíz hektárnyit mondtak silózáskor és tizenkettő volt. Ezeknek immár vége ,mert mérünk. Így nincs vita, nagyobb területnél se a pár száz négyzetméter, se az egy-két ezer négyzetméter nem számít. Mondjuk én nem dolgozom olcsón, de amit megcsinálok azt meglehet nézni, el lehet mondani ki csinálta, tudjátok hosszú távon itt is az a drága ami olcsó, például ha valaki aki lassan már termelni sem tud, jön hozzám ,mert az elmúlt húsz évben csak tárcsázott vagy csak karcolgatta a földet , akkor mi a drágább az hogy tudott volna több pénzt termelni évekig, vagy csak kínlódott, érdekes most jött rá hogy a víz nyomott lazítatlan földben nem tud termelni.
Most viszont sokszor csodálkozva mondják hogy milyen jó lett a föld mennyit hozott még a tavalyi aszályos évben is.Így viszont a nehéz talajmunkákra nem sajnálják a pénzt.
Mostanában vagy jól csinálsz valamit vagy inkább sehogy. Felszaporodtak a szolgáltatók és ma már senki sem engedheti meg magának hogy silány munkát végezzen, mert ha így tesz, akkor a tulaj keres valaki mást, aki megtudja jobb minőségben csinálni. Ha nem akar az ember kuncsaftot veszteni, akkor rendesen kell csinálnia.
Bár ennek is két oldala van. Mert ha elvállal valamit az ember, tényleg normálisan meg is csinálja és a végén jön a kuncsaft, hogy ne haragudj Józsikám, de most nem tudom megfizetni vagy majd féldisznóval kifizetem, esetleg még azért a fél disznóért is hónapokat kell a nyakára járni, akkor visszaveti a munka morált.
Megint csak látom néhány helyen, hogy pár kisebb földtulajdonos munkáltatja a földjét és évről évre inkább gaztenger van a földjén, mint jó termés, mindig az az utolsó a sorban ahová odaérnek a gépek. Egy két év leforgása után megunja és inkább kiadja/eladja a szolgáltatónak. Ez pedig mindennek az együttese miatt. Mert nem fizet rendesen a munkákért és a szolgáltató is tudja, hogy ha megunta a gazdálkodást, akkor a tartozás fejében valószínűleg ő lesz az első akit megkeres a gazda a földbérlet vagy földeladás miatt. Egyrészt a gazda hibája, mert nem volt anyagilag felkészülve, hogy kifizesse a munkákat, másrészt a szolgáltató hibája, mert nem törekedett normális munkára, hogy majd annak a hasznából pénzt kapjon visszamenőleg, bár földet szerezni ilyen módon viszonylag egyszerűbb mint hajkurászni vaktában.
Sajnos többen gondolják az ellenkezőjét. Gyorsan lenyúlni a nagy pénzt az a biztos. Szoktunk aratni egy ismerősnek. Akkor ha már mindenki elmenekült vagy lerobbant aki 500 Ft-al olcsóbb mint én. A fia jó cimbora ezért megcsináljuk. Nem csinálok ebből becsületbeli ügyet. Minden évben elsüti a poént, hogy azért nem emeli ki koppanásig az asztalt a kombájnos, mert beleméri újra forgó területet. Minden évben elmondom, hogy ha nem megy be a termény nem méri a területet a gép. Az összes terület dekára (GPS) kivan mérve amin már jártunk. Eltérés ott nem lehet. A kombájn csak azért mér, hogy a hozamnak tudjon örülni vagy sírni akár már az első hektár után. Minden pótkocsit lekövet a szárítóig. Vicc az egész. Mindig mondom ez magából indul ki. Én már csak nevetek az egészen. Szerintem egész életében szívatták vagy Ő szívatott. Az ilyen néha megérdemelné az átverést, amikor azt sem tudja mi történik. Ellenben a becsület nem ér annyit. Sose tudná meg, de Én nem tudnám megemészteni.
Válasz #2844. hozzászólásra
Én több éve bérmunkázok,és mégtöbb éve szolgáltatok egyéb területen is.
Csak becsületes munkával,megfizethető áron tudsz érvényesülni hosszútávon!Ez szent meggyőződésem,és ha nem így csinálnám,már kitudja hol lennék,mit csinálnék.
Nem kell első évben terepjáróval száguldozni,második évben kacsalábonforgó palotát építeni,és párévente új gépre cserélni a régit,és akkor nem kell a kuncsaftot sem lehúzni.
Ez lett volna a következő hozzászólásom. A bérmunka olyan munka amit olyan, vagy jobb minőségben kell elvégeznem, mint a sajátomat. Ha nem megy akkor nem vállalom. Ha vállalom akkor a felelősség is az enyém. Sokan felveszik a nagy pénzt. Csíkos a vetés, nincs meg a mélység, szór a kombájn, elszórja a pótkocsi útközben. Kit érdekel? Felelősség semmi. A szolgáltatás szóban benne van a szolga szó, amit nagyon komolyan kellene venni.
Válasz #2842. hozzászólásra
Köszönöm Uram!
Pontosan erről van szó,amit leírtál!
Itt tolvajnak nézik az embert egyesek, meg gazembernek,és lehet hogy magukból indúltak ki,mert még azt is tudja pontosan hogy megy az,amit a másik nem is sejt,csak rámondják.
Nincs itt baj a gázolaj+lóvé tarifával sehol csak páran túlspirázták itt ezt a dolgot.
Az áfa és jövedéki adót ha levonjuk akkor kijön hogy pénzileg sem érdemes külföldi anyagot tankolni főleg ha bizonytalan.
Ilyenkor a gazda úgyis elszámolja a gázolajat visszaigényel amit kell és kész.
Nincs ebben semmi.
Főleghogy szerintem Gépesített koléga sem a simlibe megy el szántani hanem visszatérő helyi környéki ismerősököz elsősorban, másrészt a 430hektár szántás biztos vagyok benne, hogy nem 600embernek történt...
Szóval komolyabb helyen ahol több napos esetleg hetes a munka ott úgyis üzemméret van már, nemkell itt ledobni az ékszíjjat. Vagy elmegy a gép a benzinkútra vagy a telephelyen ott a kút ahol a gazda gépei és autója is tankol vagy hozzák a köbös tartályban reggelente a kútról.
ennyi
Nekem az ősszel a Zrt 18.9 szántott, erre a nagyok ezek körül vannak, itt azért visszább olvastam irreális árakat.A gázolaj + a pénz jónak látom, a borsó kombájnokat is így üzemelik gázolajat adják + az ár.
Volt hogy azt néztem mikor szakad ketté az eke, mert úgy remegett az egész mint a kocsonya. A gép vitte, de fogta is rendesen. Máskor 7,5-8-al mentünk, idén hiába volt száraz a teteje, akkor is csak 6-7 között. Eléggé fogós volt így is, de a sok víznyomás miatt inkább. A gép ha kétkeréken is de elhúzta csak lassabban. Inkább az eke volt a szűk keresztmetszet több helyen. Egyszer volt nyírószeg csere.
Láttam 50-60 literes szántást, de az kis géppel két fejjel, meg nagy géppel, "túl nagy" ekével.
Mondjuk ezek az 50 literes szántások kicsit furcsa szagúak mindig...
Hozzáteszem ha nincsen dagonya mancs sár! Tehát szárazban egy átlagos 22-25cenis szántásnál nagyobb összegben mernék fogadni hogy a saját technikával gépkapcsolattal bárhol tudnék 30párból szántani.
mondom, feltétel hogy fogjon ne kaparjon a sárban mint 2010-ben
Itt nemtudtam garnitúra vasazni kb 15-öt törtünk el új vagy egynapos vasat sajnos...
de lesz amit begyökölök és összehegesztem(egykettőnek meglett mindkét fele) aztán laza állapotban elhasználjuk amíg megy megy...
Fogyasztásban valóban nem ez ütötte fel a mércét!
Itt inkább a sár ami felveri. Ha nehéz is de a traki letudja adni az erőt a száraz fődre és nem slippeli el a felét. Persze nehéz a meló túlfeszített többet fog enni mint amikor szalad jóidőben de tényleg nem ez volt tavaly a feltűnő nálunksem.
2010-ben viszont igen. Volt olyan, hogy a traki olyan fokozatban ment 1900-as fordúlaton amiben szárazon 10-el megy, 3,5-4,5-ökkel 60%slipekkel és 50liter/ hektár fogyasztásokkal. Érdekes volt hogy ha visszábbkapcsoltunk vagy elvettük a gázt akkor megállt.
Azért mert így kidobálta szerintem a sár egy részét a futó közűl repűlt a sár az biztos a gépek igen mocskosak voltak egész évben akkor. Így szántottunk ki jósok hektárt.
kemény volt illetve lágy attólfügg melyiket mire értjük hehe
Egyik ismerősöm a talajmunkáknál, és időnként más nehezen behatárolható munkáknál elfogyasztott liter x 1000 ft a tarifa. Itt szántani 30-50 l között szoktak. Ki lehet számolni.
Régi Rabewerk kleibert 5fejes vontatott ekénk van, új gyári kühne orrbetétes bitang vasak voltak rajta de akadt olyan hogy csak karcolt aztán amikor párcentire alákapott letörtek az orrbetétek.
Itt már abbahagytam a melót...mert ettől keményebb állapot már nem is lehet szerintem
6823 hozzászólás
Válasz #2870. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
meg van a véleményem némelyikről.akinek nem áll az udvárában uj csondér,meg navarra az nem is ember szerintük
Válasz #2868. hozzászólásra
1987-es évjáratu,darabokra szedtem,és úgy raktam össze,pedig üzemképes volt,de így tuti!
Egyébként folyamatosan javítok fel ilyen gépeket.
Válasz #2869. hozzászólásra
el lehet kérni a helyrajzi számot de általában amit itt helybe csinálok tudom mindet mi hol van és meg lehet keresni a táblákat kijelölni és már mutatja is mennyi az annyi! ha az egész ország terültén kéne megtalálnom akkor nem tudnám szám nélkül de itt helybe mindent !
Válasz #2867. hozzászólásra
Azzal nincs semmi gond,csak akkor azokat kell minősítgetni,akikkel egy malomban őrölsz!!!
Válasz #2861. hozzászólásra
A helyrajzi szám nélkül, hogy lehet megmérni, érdekelne.
Válasz #2866. hozzászólásra
Elnézegetem itt a JD-t nem mai gyerek,de nagyon rendbe van téve mennyi idős?
Válasz #2866. hozzászólásra
De a legjobb agyontámogatott géppel bérmunkázni
Az se mindegy hogy bérmunkából szeretnél-e megélni,vagy csak hobbiból csinálod!!!
Sok kolléga másképp gondolná ha az éves bevétele tetemes részét a bérmunka képezné,és nem agyontámogatott géppel jampizna a földeken,hanem a kétkezi munkája gyümölcseként vásárolt géppel dolgozna.
Én ezt tanúltam,de az iskolában nem azt tanították hogy szard le ezt,meg azt,mert mire tönkremegy úgyis becseréljük.
Kérem akinek nem inge,ne vegye magára!!!!!!
Válasz #2864. hozzászólásra
Ennyi akkor szedje össze kézzel!
Válasz #2857. hozzászólásra
Nekem egy illető azzal jött hozzám,hogy kaszálni kellene pár hektár lucernát,ő olyan 6000 szánt rá mert annyiért csinálták ezelőtt...mondtam neki,hogy annyiért megsodrom,aztán meg fel volt "háborodva",hogy a szalmát és a lucernát is egy árban számolom bálázáskor
mondtam neki semmi baj mert van mit csinálnom
Válasz #2862. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
nagyon baráti
Válasz #2860. hozzászólásra
igen, de ez baráti ár
Válasz #2851. hozzászólásra
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
én a mepar.hu n századra pontosan megmérem a gazdájának mert van hogy amit hoz nekem papirt arra az van irva hogy 9 hektár de már hozzá van szántva 2 heki akkor már nekem se mindegy! én már megnézem előre és már mondom is neki hogy ennyi hanem hiszi lépje le de én ennyit kérek!
Válasz #2859. hozzászólásra
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
az ilyen 5500Ft / heki? ha jól számolok?
Válasz #2853. hozzászólásra
nekem 2Ft/öl-ért kaszál a csávó
orosháza környékén magágykészités és napra kuki vetés tarifák ki mit gondol?![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz #2856. hozzászólásra
Gondolom ismered a szokásos beárazásokat az alaján ki lehet kalkulálni az árat ![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Vagy belegondolsz hogy neked mennyiért érné meg hogy jusson is meg maradjon is ![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
De nem ám
Válasz #2855. hozzászólásra
az már nem jó ha a megrendelő szabja az árat
Válasz #2854. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
vagy ki mennyit ad érte???
vagy ki mennyit mer elkérni érte?![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
...mennyi a kaszálás és a sodrás hektárja?
naaaa....![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz #2850. hozzászólásra
Szép napot Mindenkinek. Szia Man.
Teljesen igazad van Neked is, mert bérmunkát csak precízen, mint ha magadnak vagy még attól is jobban, tehát legjobb tudásod szerint kell megcsinálni.Ez alá sosem szoktam adni, a munkámhoz adom a nevem.
De ha szólnak előre hogy most nem tudja fizetni csak x időben akkor is megcsinálom a munkát,egy-két kivételtől eltekintve sosem jártam meg. Mindig kifizetik amikor mondják, az a pár ember meg kerül évek óta, ez a tanulópénz. Én ezekért a pénzekért nem megyek el,mert amikor eljöttek hogy mit kell csinálni akkor is tudták hogy hol lakom, közben nem költöztem el.
Ők a fekete listások. Többé nem dolgozom nekik.
Más: Találkoztam olyan jelenséggel hogy nem a valós területet mondják, volt példa hogy öt hektárt mondtak és hat és fél volt. Vagy tíz hektárnyit mondtak silózáskor és tizenkettő volt. Ezeknek immár vége ,mert mérünk. Így nincs vita, nagyobb területnél se a pár száz négyzetméter, se az egy-két ezer négyzetméter nem számít. Mondjuk én nem dolgozom olcsón, de amit megcsinálok azt meglehet nézni, el lehet mondani ki csinálta, tudjátok hosszú távon itt is az a drága ami olcsó, például ha valaki aki lassan már termelni sem tud, jön hozzám ,mert az elmúlt húsz évben csak tárcsázott vagy csak karcolgatta a földet , akkor mi a drágább az hogy tudott volna több pénzt termelni évekig, vagy csak kínlódott, érdekes most jött rá hogy a víz nyomott lazítatlan földben nem tud termelni.
Most viszont sokszor csodálkozva mondják hogy milyen jó lett a föld mennyit hozott még a tavalyi aszályos évben is.Így viszont a nehéz talajmunkákra nem sajnálják a pénzt.
Mostanában vagy jól csinálsz valamit vagy inkább sehogy. Felszaporodtak a szolgáltatók és ma már senki sem engedheti meg magának hogy silány munkát végezzen, mert ha így tesz, akkor a tulaj keres valaki mást, aki megtudja jobb minőségben csinálni. Ha nem akar az ember kuncsaftot veszteni, akkor rendesen kell csinálnia.
Bár ennek is két oldala van. Mert ha elvállal valamit az ember, tényleg normálisan meg is csinálja és a végén jön a kuncsaft, hogy ne haragudj Józsikám, de most nem tudom megfizetni vagy majd féldisznóval kifizetem, esetleg még azért a fél disznóért is hónapokat kell a nyakára járni, akkor visszaveti a munka morált.
Megint csak látom néhány helyen, hogy pár kisebb földtulajdonos munkáltatja a földjét és évről évre inkább gaztenger van a földjén, mint jó termés, mindig az az utolsó a sorban ahová odaérnek a gépek. Egy két év leforgása után megunja és inkább kiadja/eladja a szolgáltatónak. Ez pedig mindennek az együttese miatt. Mert nem fizet rendesen a munkákért és a szolgáltató is tudja, hogy ha megunta a gazdálkodást, akkor a tartozás fejében valószínűleg ő lesz az első akit megkeres a gazda a földbérlet vagy földeladás miatt. Egyrészt a gazda hibája, mert nem volt anyagilag felkészülve, hogy kifizesse a munkákat, másrészt a szolgáltató hibája, mert nem törekedett normális munkára, hogy majd annak a hasznából pénzt kapjon visszamenőleg, bár földet szerezni ilyen módon viszonylag egyszerűbb mint hajkurászni vaktában.
Válasz #2848. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
arra én is kíváncsi vagyok
Sziasztok!
Kaszálás,sodrózás mennyi felétek?
Válasz #2846. hozzászólásra
nem csak a bérmunkához hanem mindenhez!![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Jól írjátok csak így lehet hozzáállni,
Válasz #2845. hozzászólásra
Szerintem egész életében szívatták vagy Ő szívatott. Az ilyen néha megérdemelné az átverést, amikor azt sem tudja mi történik. Ellenben a becsület nem ér annyit. Sose tudná meg, de Én nem tudnám megemészteni.
Sajnos többen gondolják az ellenkezőjét. Gyorsan lenyúlni a nagy pénzt az a biztos. Szoktunk aratni egy ismerősnek. Akkor ha már mindenki elmenekült vagy lerobbant aki 500 Ft-al olcsóbb mint én. A fia jó cimbora ezért megcsináljuk. Nem csinálok ebből becsületbeli ügyet. Minden évben elsüti a poént, hogy azért nem emeli ki koppanásig az asztalt a kombájnos, mert beleméri újra forgó területet. Minden évben elmondom, hogy ha nem megy be a termény nem méri a területet a gép. Az összes terület dekára (GPS) kivan mérve amin már jártunk. Eltérés ott nem lehet. A kombájn csak azért mér, hogy a hozamnak tudjon örülni vagy sírni akár már az első hektár után. Minden pótkocsit lekövet a szárítóig. Vicc az egész. Mindig mondom ez magából indul ki. Én már csak nevetek az egészen.
Én több éve bérmunkázok,és mégtöbb éve szolgáltatok egyéb területen is.
Csak becsületes munkával,megfizethető áron tudsz érvényesülni hosszútávon!Ez szent meggyőződésem,és ha nem így csinálnám,már kitudja hol lennék,mit csinálnék.
Nem kell első évben terepjáróval száguldozni,második évben kacsalábonforgó palotát építeni,és párévente új gépre cserélni a régit,és akkor nem kell a kuncsaftot sem lehúzni.
Válasz #2841. hozzászólásra
Ez lett volna a következő hozzászólásom. A bérmunka olyan munka amit olyan, vagy jobb minőségben kell elvégeznem, mint a sajátomat. Ha nem megy akkor nem vállalom. Ha vállalom akkor a felelősség is az enyém. Sokan felveszik a nagy pénzt. Csíkos a vetés, nincs meg a mélység, szór a kombájn, elszórja a pótkocsi útközben. Kit érdekel? Felelősség semmi. A szolgáltatás szóban benne van a szolga szó, amit nagyon komolyan kellene venni.
Válasz #2842. hozzászólásra![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Köszönöm Uram!
Pontosan erről van szó,amit leírtál!
Itt tolvajnak nézik az embert egyesek, meg gazembernek,és lehet hogy magukból indúltak ki,mert még azt is tudja pontosan hogy megy az,amit a másik nem is sejt,csak rámondják.
Nincs itt baj a gázolaj+lóvé tarifával sehol csak páran túlspirázták itt ezt a dolgot.
Az áfa és jövedéki adót ha levonjuk akkor kijön hogy pénzileg sem érdemes külföldi anyagot tankolni főleg ha bizonytalan.
Ilyenkor a gazda úgyis elszámolja a gázolajat visszaigényel amit kell és kész.
Nincs ebben semmi.
Főleghogy szerintem Gépesített koléga sem a simlibe megy el szántani hanem visszatérő helyi környéki ismerősököz elsősorban, másrészt a 430hektár szántás biztos vagyok benne, hogy nem 600embernek történt...
Szóval komolyabb helyen ahol több napos esetleg hetes a munka ott úgyis üzemméret van már, nemkell itt ledobni az ékszíjjat. Vagy elmegy a gép a benzinkútra vagy a telephelyen ott a kút ahol a gazda gépei és autója is tankol vagy hozzák a köbös tartályban reggelente a kútról.
ennyi
Válasz #2840. hozzászólásra
Ezek becsületbeli ügyek!
Ha nem betakarítani mész a termést,hanem lekaszálni.akkor régen rossz:(
Válasz #2839. hozzászólásra
Miért is? Mindegy ki fizeti a gázolajat, ha van hova mennie nyomni fogja, mert elviszik előle a munkát.
Válasz #2838. hozzászólásra
Kombájnoknál azért is igy jobb az elszámolás, mert akkor nem rohan a géppel, ha a gazda fizeti a lassú haladást nagy fordulaton .
Nekem az ősszel a Zrt 18.9 szántott, erre a nagyok ezek körül vannak, itt azért visszább olvastam irreális árakat.A gázolaj + a pénz jónak látom, a borsó kombájnokat is így üzemelik gázolajat adják + az ár.
Válasz #2833. hozzászólásra
Volt hogy azt néztem mikor szakad ketté az eke, mert úgy remegett az egész mint a kocsonya. A gép vitte, de fogta is rendesen. Máskor 7,5-8-al mentünk, idén hiába volt száraz a teteje, akkor is csak 6-7 között. Eléggé fogós volt így is, de a sok víznyomás miatt inkább. A gép ha kétkeréken is de elhúzta csak lassabban. Inkább az eke volt a szűk keresztmetszet több helyen. Egyszer volt nyírószeg csere.
Láttam 50-60 literes szántást, de az kis géppel két fejjel, meg nagy géppel, "túl nagy" ekével.
Válasz #2791. hozzászólásra
Tudnék vitatkozni a gondolataidon,de itt nem teszem.
Csak annyit hogy amit Te gondolsz,az nem biztos hogy úgy is van!!!!
Válasz #2833. hozzászólásra
Így igaz. Ha mélyebbre akarja vagy ha dagonya van és még ragad a kormánylemezre is mint a szurok akkor ugrik jobban fel.
Bár most ősz elején is ilyesmire jött ki a nagy szárazság miatt, de akkor még párosult a törésekkel is, így hamar abba lett hagyva az ökörködés.
Válasz #2832. hozzászólásra
de mondom, hogy egyszerűen nem ment bele, ezen nincs mit vitatkozni
remélem többet sem lesz ilyen.
A lazító is csak csúszkált sokhelyen
Válasz #2829. hozzászólásra
Mondjuk ezek az 50 literes szántások kicsit furcsa szagúak mindig...
Hozzáteszem ha nincsen dagonya mancs sár! Tehát szárazban egy átlagos 22-25cenis szántásnál nagyobb összegben mernék fogadni hogy a saját technikával gépkapcsolattal bárhol tudnék 30párból szántani.
mondom, feltétel hogy fogjon ne kaparjon a sárban mint 2010-ben
Válasz #2828. hozzászólásra
![smile surrender](/oldforum/images/smiles/surrender.gif)
Ez nem hit kérdése. A szerintem előtt ott a válasz a te esetedre is.
Válasz #2799. hozzászólásra
Kicsit rátértél az igazságra!
Mindig egy felújított masinával indulok neki a harcnak,nem sűrűn volt bajom menet közben.
Itt nemtudtam garnitúra vasazni kb 15-öt törtünk el új vagy egynapos vasat sajnos...
attólfügg melyiket mire értjük hehe
de lesz amit begyökölök és összehegesztem(egykettőnek meglett mindkét fele) aztán laza állapotban elhasználjuk amíg megy megy...
Fogyasztásban valóban nem ez ütötte fel a mércét!
Itt inkább a sár ami felveri. Ha nehéz is de a traki letudja adni az erőt a száraz fődre és nem slippeli el a felét. Persze nehéz a meló túlfeszített többet fog enni mint amikor szalad jóidőben de tényleg nem ez volt tavaly a feltűnő nálunksem.
2010-ben viszont igen. Volt olyan, hogy a traki olyan fokozatban ment 1900-as fordúlaton amiben szárazon 10-el megy, 3,5-4,5-ökkel 60%slipekkel és 50liter/ hektár fogyasztásokkal. Érdekes volt hogy ha visszábbkapcsoltunk vagy elvettük a gázt akkor megállt.
Azért mert így kidobálta szerintem a sár egy részét a futó közűl repűlt a sár az biztos a gépek igen mocskosak voltak egész évben akkor. Így szántottunk ki jósok hektárt.
kemény volt illetve lágy
Egyik ismerősöm a talajmunkáknál, és időnként más nehezen behatárolható munkáknál elfogyasztott liter x 1000 ft a tarifa. Itt szántani 30-50 l között szoktak. Ki lehet számolni.
Válasz #2819. hozzászólásra
Akkor rosszúl hiszed!
Régi Rabewerk kleibert 5fejes vontatott ekénk van, új gyári kühne orrbetétes bitang vasak voltak rajta de akadt olyan hogy csak karcolt aztán amikor párcentire alákapott letörtek az orrbetétek.
Itt már abbahagytam a melót...mert ettől keményebb állapot már nem is lehet szerintem
Válasz #2826. hozzászólásra
Hasonlóak az értékek. 5 liter sok hektáron sok pénz, de nem extrém eltérés %-ban.
Válasz #2823. hozzászólásra
Hát azért... volt plusz fogyasztás 2010-hez képest. De majdnem egál volt. 2009-et 5 literrel könnyebben megúsztuk.
Válasz #2824. hozzászólásra
Igen.
Válasz #2823. hozzászólásra
Mármint a fogyasztásra gondolsz, nem az árra, ha jól értelmezem.