Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak652 FtBenzin árak637 FtEUR408 FtUSD391.24 FtCHF431.97 FtGBP486.14 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Köszi az infot!
Még egy kérdés! Te nem szoktad leszemezni?
Én azt halottam hogy le kell, mert a szárában vannak olyan anyagok amik nem egéségesek!
Habár jó melló lehet leszemezni! :-):-):-):-):-)
Kedves Bero 85! A cefre készítéséhez: jó éretten kell leszedni a bodzát. Ezt követően én szőlő daralón ledarálom. A nagyobb szár darabokat kiszedem belőle. Én rakok hozzá bor élesztőt is. Cukrot hivatalosan nem szabad bele rakni. Ha jó pálinkát akarsz csinálni, 2-3 kg-nál Te se rakj bele többet.
A baj, hogy a téli fagy megnyitja az utat a baktérium előtt. Repedések keletkeznek. A háncs és a farész közt nedves kellemes hely a baktériumoknak.
A kutatásra pl. úgy kellene pénz és hozzáállás, hogy egyáltalán a körülményeket kell tisztázni, mint pontos hőmérsékletmérés, légnedvesség stb. (automata időjárás mérőállomások)
Aztán a mintákat be kellene küldeni laborokba, pl. a pécsi bakteorológiai intézetbe...
Válasz #719. hozzászólásra
Köszönöm a válaszokat
Az ültetvényembe eddig szervestrágyát és kálium műtrágyát tettem, nitrogént még nem. A tavalyi téli nagy fagyok után még nem jelentkeztek ezek a tünetek, csak most.
A kutatás bekerülési költségét talán össze lehetne "dobni" A Te céged tett már a kutatás irányába lépéseket?
Leírnád egy pár mondatban hogyan készül a cefre?Milyen gyümölcsöt érdemes bele rakni? Gondolom a feketéket! :-)
Cukor?
Menyit le 100kg cefre? Stb.
Köszi
Bero 85! Mi évekóta csinálunk cefrét bodzából. Én szeretem a bodza bálinkát, bár tény hogy vagy egy különleges íze amiért nem rajong mindenki. Amúgy nagyon jó gyógyhatású. Hasmenésre kitűnő.
Sziasztok, nos a probléma a képen az ami tönkreteszi az ültetvényeket, kutatni kellene, de ki fizeti ki?
Amúgy szerintem egyirányú Nitrogén táplálás, téli fagy s csak utána jön a baktérium... Együtt kell vele élni...
Válasz #712. hozzászólásra
Baktériumos törzspusztulás...szerintem.
Tavalyelőtt tavasszal volt 8-10 fa,amiken virágzás magasságában 1 nap alatt elfonnyadtak a levelek,a fa pedig kiszáradt.
A leváló kéreg büdös,nyálkás volt.
Nem hagyom ki a tavaszi lemosó permetezést azóta.
Hogy most ettől e vagy sem,de több fa nem pusztult ki se tavaly,sem pesig idén.
Üdvözlök mindenkit
A képen a bodza fa kérgén látható tünetek ( repedések, a szártól elválik kézzel könnyen leszedhető)felismerésében és ennek kezelésére, illetve megelőzésére kérnék tanácsot. Ha valaki tudja mi ez a betegség kérem írja meg. Az ültetvény 6 éves
Köszönöm
Nem kell aggódni alapvetően az idei meleg őszön nem dobta el a lombját zölden, nekem is a kis növények felső levelei meglilultak, ha enyhe tél lenne képes lenne kitelelni a fiatal lomb...
Válasz #704. hozzászólásra
Prego Smuki.
A tavaszi telepítésű bodzában találtam 1 bokrot,ami hasonló jeleket mutat,mint amiről te is írtál.
A levélzet teljesen bordó,az egész növényen.
Gondosan körbeástam,és kifordítottam,de pajorrágásra utaló nyomot,vagy sérülést nem találtam.
Teljesen ép a dugvány föld feletti,és alatti része,akárcsak a gyökérzet.
hmm a minap belefutottam egy lelkes telepítőbe aki elültetett bő 14 ha-t papír nélküli szaporítóanyagból, most meg ugye nem kap telepítési engedélyt.
Másik meg magról vetett vadbodza csemetét ültetett 20 ha-t...
Azért elég nagy felelőtlenség szerintem ma már így ültetni, ha belegondolunk, hogy egy fagyi vagy egy feles is többe kerül, mint a szaporítóanyag, vagy örüljünk, hogy nem lesznek konkurenciák?
Aki pedig minden papír nélkül telepít ott meg érdekes lesz, amikor a földvédelmi bírságot kiszabják, mert már nem szántó a szántó vagy szőlő a szőlő...
Sziasztok!
Peti, szerintem ez szép növekedés! Milyen érdekes, hogy nem is gondoltam a hosszára, én átmérőben gondolkodtam.
Ma végeztünk a 17 hektáros metszésével.
Smuki, azért húztuk ki a fákat, mert kötelezett bennünket rá a MOL. Vezeték szolgalmi joga van. Állítólag be sem lett volna szabad ültetni a nyomvonalat.
Már régóta csak légi nyomvonal vizsgálatot látok, gyalogos bejárót kb. 8 éve nem láttam. Így jobban látják a nyomvonalat föntről, hogy nincsenek fák. 1-2 fát kellett eltávolítani soronként. Nem volt nehéz munka, lánccal, TL 90-essel megoldottuk. Gödör sem maradt utána, szépen visszaomlott a talaj.
Jutottál valamire a lilás leveleket illetően?
Válasz #700. hozzászólásra
Szia Gox.
Ma megmértem a fennhagyott termővesszők hosszúságát.
Szeptember 12-én végeztem a metszéssel,tehát volt 2 hónapja a plussz növekedésre.
230cm volt,most 243cm.
188cm volt,most 204cm.
150 cm volt,most 157cm.
150cm volt,most 160 cm.
Nagyobb növekedésre számítottam.
Lehet,hogy a külömbözet egy csapadékos szeptemberben több,de most ez elmaradt.
Az október végi eső pedig már későn volt...szerintem.
Nem sok minden levél van a fákon,teljesen felkopaszodtak az ágak,már csak a leg hegyén maradt meg néhány mutatóba....a nyárra emlékeztetve.
Sziasztok!
Pár hete beszéltem telefonon egy bodzás ismerősömmel. Pont a lila levelek miatt nézett a fák alatt a földbe.
Talált pajorokat, férgeket. Lyukakat fúrt a fák köré, és abba tett valamilyen fertőtlenítő szert. Jól termő, gondozott ültetvénye van.
Koppány Vezér!
Nagyon kíváncsi vagyok a gallyak hízására!!!
Holnap huzigáljuk ki a fákat a vezeték nyomvonalán, már várom nagyon, hogy lássam a gyökereket.
Válasz #686. hozzászólásra
Szia Smuki.
Valamit találtam.
Ha az egész lombozat lila,akkor talán ez lehet az okozója.
Én ilyet még nem láttam.
A vetési bagojlepke lárvája(más néven mocskospajor,porkukac)nemcsak a talajban károsít,hanem a talajfelszín közelében is.A bodza gyökérnyakon okozott rágásával új telepítésekben és a faiskolában tetemes pusztítást idézhet elő.Az általa megrágott csemeték lombozata lilásbíbor színeződéssel jelzi a kártevő jelenlétét.
Ez a lombszíneződés ugyanolyan,mint amelyik a magnézium hiánya miatt keletkezik,de ez utóbbi csak érés idején mutatkozik!
Válasz #692. hozzászólásra
Szia Gox.
jó 1 hónapja,hogy végeztem a metszéssel.
akkor mértem meg néhány vesszőt,és a méretet ráírtam a vesszők tövére alkoholos filccel.
Lassan lepotyog az összes levél,kíváncsi vagyok mennyit nőttek azóta.
jövő héten megmérem ismét őket.
Válasz #691. hozzászólásra
Szia Koppány Vezér!
Nem voltam még. Most eszméletlen sok volt a dolog.
Közben azon is gondolkodom, hogy hogyan lehetne felújítani az öregebbik ültetvényt? Kihuzigáljuk a rossz fákat, és ültessünk helyettük? Vagy láttam olyat is, hogy mellé ültették az újat.
Akárhogyan is döntünk, az biztos, hogy sok lesz megint a kézi munka a kicsik ápolása miatt.
Most, hogy nedves a talaj, jó idő van, egészen jól szedi össze magát a bodza. Ahol kezdtük a metszést, már szemmel láthatóan erősödnek a gallyak.
6279 hozzászólás
Válasz #728. hozzászólásra
Szia!
Köszi az infot!
Még egy kérdés! Te nem szoktad leszemezni?
Én azt halottam hogy le kell, mert a szárában vannak olyan anyagok amik nem egéségesek!
Habár jó melló lehet leszemezni! :-):-):-):-):-)
Kedves Bero 85! A cefre készítéséhez: jó éretten kell leszedni a bodzát. Ezt követően én szőlő daralón ledarálom. A nagyobb szár darabokat kiszedem belőle. Én rakok hozzá bor élesztőt is. Cukrot hivatalosan nem szabad bele rakni. Ha jó pálinkát akarsz csinálni, 2-3 kg-nál Te se rakj bele többet.
A baj, hogy a téli fagy megnyitja az utat a baktérium előtt. Repedések keletkeznek. A háncs és a farész közt nedves kellemes hely a baktériumoknak.
A kutatásra pl. úgy kellene pénz és hozzáállás, hogy egyáltalán a körülményeket kell tisztázni, mint pontos hőmérsékletmérés, légnedvesség stb. (automata időjárás mérőállomások)
Aztán a mintákat be kellene küldeni laborokba, pl. a pécsi bakteorológiai intézetbe...
Válasz #722. hozzászólásra
A tő közöket nem kaszálom, általában tisztán van tartva, kapáljuk rendszeresen.
Arra gondoltál, hogy fizikai sérülések okozzák ezt a kéreg leválást?
Válasz #719. hozzászólásra
Köszönöm a válaszokat
Az ültetvényembe eddig szervestrágyát és kálium műtrágyát tettem, nitrogént még nem. A tavalyi téli nagy fagyok után még nem jelentkeztek ezek a tünetek, csak most.
A kutatás bekerülési költségét talán össze lehetne "dobni" A Te céged tett már a kutatás irányába lépéseket?
Válasz #723. hozzászólásra
Szia!
Leírnád egy pár mondatban hogyan készül a cefre?Milyen gyümölcsöt érdemes bele rakni? Gondolom a feketéket! :-)
Cukor?
Menyit le 100kg cefre? Stb.
Köszi
Bero 85! Mi évekóta csinálunk cefrét bodzából. Én szeretem a bodza bálinkát, bár tény hogy vagy egy különleges íze amiért nem rajong mindenki. Amúgy nagyon jó gyógyhatású. Hasmenésre kitűnő.
termelő2! A tő közöket rendszeresen kaszálod? Ugye nem ér fel nyáron a fű a törzsig?
Válasz #690. hozzászólásra
Szia!
Érdeklődnek hogy milyen lett a bodza pálinkád?
Hogy kell készíteni a cefrét?
Jövőre én is szeretnék csinálni!
Szia!
Érdeklődnek hogy milyen lett a bodza pálinkád?
Hogy kell készíteni a cefrét?
Jövőre én is szeretnék csinálni!
Sziasztok, nos a probléma a képen az ami tönkreteszi az ültetvényeket, kutatni kellene, de ki fizeti ki?
Amúgy szerintem egyirányú Nitrogén táplálás, téli fagy s csak utána jön a baktérium... Együtt kell vele élni...
Válasz #717. hozzászólásra
Szia.
Tavasszal rügyfakadás magasságában Nevikénnel fújom,25 liter/ha dózisban.
Válasz #716. hozzászólásra
Igazad lehet
Mivel szoktad lemosni, úgyértem milyen szert haszálsz?
Válasz #712. hozzászólásra
Baktériumos törzspusztulás...szerintem.
Tavalyelőtt tavasszal volt 8-10 fa,amiken virágzás magasságában 1 nap alatt elfonnyadtak a levelek,a fa pedig kiszáradt.
A leváló kéreg büdös,nyálkás volt.
Nem hagyom ki a tavaszi lemosó permetezést azóta.
Hogy most ettől e vagy sem,de több fa nem pusztult ki se tavaly,sem pesig idén.
Válasz #714. hozzászólásra
Talán jó lesz
A kép lemaradt
Üdvözlök mindenkit
A képen a bodza fa kérgén látható tünetek ( repedések, a szártól elválik kézzel könnyen leszedhető)felismerésében és ennek kezelésére, illetve megelőzésére kérnék tanácsot. Ha valaki tudja mi ez a betegség kérem írja meg. Az ültetvény 6 éves
Köszönöm
Koppány Vezér! Az a baj, hogy nekünk kb az ültetvény 1/5-ét érinti ez a probléma, és 8-10 nagy fa már tönkre is ment. ld. korábbi képeim.
Nem kell aggódni alapvetően az idei meleg őszön nem dobta el a lombját zölden, nekem is a kis növények felső levelei meglilultak, ha enyhe tél lenne képes lenne kitelelni a fiatal lomb...
Válasz #704. hozzászólásra
Prego Smuki.
A tavaszi telepítésű bodzában találtam 1 bokrot,ami hasonló jeleket mutat,mint amiről te is írtál.
A levélzet teljesen bordó,az egész növényen.
Gondosan körbeástam,és kifordítottam,de pajorrágásra utaló nyomot,vagy sérülést nem találtam.
Teljesen ép a dugvány föld feletti,és alatti része,akárcsak a gyökérzet.
Válasz #707. hozzászólásra
Valamivel több mint 10 heki,aminek egy részében van csak bodza.
Mekkora területen?
Válasz #705. hozzászólásra
Egy cimborám most papírozta le a lábon álló ültetvényét....500 000ft-ja mánta a mutatványt.
hmm a minap belefutottam egy lelkes telepítőbe aki elültetett bő 14 ha-t papír nélküli szaporítóanyagból, most meg ugye nem kap telepítési engedélyt.
Másik meg magról vetett vadbodza csemetét ültetett 20 ha-t...
Azért elég nagy felelőtlenség szerintem ma már így ültetni, ha belegondolunk, hogy egy fagyi vagy egy feles is többe kerül, mint a szaporítóanyag, vagy örüljünk, hogy nem lesznek konkurenciák?
Aki pedig minden papír nélkül telepít ott meg érdekes lesz, amikor a földvédelmi bírságot kiszabják, mert már nem szántó a szántó vagy szőlő a szőlő...
Lila levelekben? Még nem. A legtöbb megkérdezett szerint pajor lehet.
Sziasztok!
Peti, szerintem ez szép növekedés! Milyen érdekes, hogy nem is gondoltam a hosszára, én átmérőben gondolkodtam.
Ma végeztünk a 17 hektáros metszésével.
Smuki, azért húztuk ki a fákat, mert kötelezett bennünket rá a MOL. Vezeték szolgalmi joga van. Állítólag be sem lett volna szabad ültetni a nyomvonalat.
Már régóta csak légi nyomvonal vizsgálatot látok, gyalogos bejárót kb. 8 éve nem láttam. Így jobban látják a nyomvonalat föntről, hogy nincsenek fák. 1-2 fát kellett eltávolítani soronként. Nem volt nehéz munka, lánccal, TL 90-essel megoldottuk. Gödör sem maradt utána, szépen visszaomlott a talaj.
Jutottál valamire a lilás leveleket illetően?
Gox! Miért vágtad ki a bodzát?
Válasz #700. hozzászólásra
Szia Gox.
Ma megmértem a fennhagyott termővesszők hosszúságát.
Szeptember 12-én végeztem a metszéssel,tehát volt 2 hónapja a plussz növekedésre.
230cm volt,most 243cm.
188cm volt,most 204cm.
150 cm volt,most 157cm.
150cm volt,most 160 cm.
Nagyobb növekedésre számítottam.
Lehet,hogy a külömbözet egy csapadékos szeptemberben több,de most ez elmaradt.
Az október végi eső pedig már későn volt...szerintem.
Nem sok minden levél van a fákon,teljesen felkopaszodtak az ágak,már csak a leg hegyén maradt meg néhány mutatóba....a nyárra emlékeztetve.
Póton: (előbb eltévesztettem)
Sajnálom őket nagyon.
Ilyenek a fák kihúzva:
Tuskó metszet:
Rügyek a tönkön:
Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Pár hete beszéltem telefonon egy bodzás ismerősömmel. Pont a lila levelek miatt nézett a fák alatt a földbe.
Talált pajorokat, férgeket. Lyukakat fúrt a fák köré, és abba tett valamilyen fertőtlenítő szert. Jól termő, gondozott ültetvénye van.
Koppány Vezér!
Nagyon kíváncsi vagyok a gallyak hízására!!!
Holnap huzigáljuk ki a fákat a vezeték nyomvonalán, már várom nagyon, hogy lássam a gyökereket.
Válasz #694. hozzászólásra
Bagoly!!!
Válasz #686. hozzászólásra
Szia Smuki.
Valamit találtam.
Ha az egész lombozat lila,akkor talán ez lehet az okozója.
Én ilyet még nem láttam.
A vetési bagojlepke lárvája(más néven mocskospajor,porkukac)nemcsak a talajban károsít,hanem a talajfelszín közelében is.A bodza gyökérnyakon okozott rágásával új telepítésekben és a faiskolában tetemes pusztítást idézhet elő.Az általa megrágott csemeték lombozata lilásbíbor színeződéssel jelzi a kártevő jelenlétét.
Ez a lombszíneződés ugyanolyan,mint amelyik a magnézium hiánya miatt keletkezik,de ez utóbbi csak érés idején mutatkozik!
Válasz #692. hozzászólásra
Szia Gox.
jó 1 hónapja,hogy végeztem a metszéssel.
akkor mértem meg néhány vesszőt,és a méretet ráírtam a vesszők tövére alkoholos filccel.
Lassan lepotyog az összes levél,kíváncsi vagyok mennyit nőttek azóta.
jövő héten megmérem ismét őket.
Válasz #691. hozzászólásra
Szia Koppány Vezér!
Nem voltam még. Most eszméletlen sok volt a dolog.
Közben azon is gondolkodom, hogy hogyan lehetne felújítani az öregebbik ültetvényt? Kihuzigáljuk a rossz fákat, és ültessünk helyettük? Vagy láttam olyat is, hogy mellé ültették az újat.
Akárhogyan is döntünk, az biztos, hogy sok lesz megint a kézi munka a kicsik ápolása miatt.
Most, hogy nedves a talaj, jó idő van, egészen jól szedi össze magát a bodza. Ahol kezdtük a metszést, már szemmel láthatóan erősödnek a gallyak.
Szia Gox.
Voltál öntözőrendszer nézőben?
Cefre készítés:
Metszés:
Gomba:
Másik gomba:
Válasz #688. hozzászólásra
Megpróbálnám magam a helyedben beudvarolni ide:
Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság. Cím: 9028 Győr, Arató út 5. Tel.: 06-96/529-330. Fax: 06-96/529-333
Csak van egy hozzáértő ember mikroszkóppal...
vagy esetleg móváron az egyetemen keresnék valami kutatótanárt növényvédelmis beütéssel....
Kitartás!
Győr-Mososn-Sopron megyében
Smuki, merre van az ültetvényed?
Nem, nem ezek kifejezetten beteg fákon vannak. Az egészségesek még teli van levéllel.
Válasz #684. hozzászólásra
Szia.
Mikor megjön a hideg,ilyen lilák lesznek a levelek...ez nem baj.
A kép!
A kép lemaradt.
Tudja valaki mi lehet ez? Gondolom vírus betegség.
Válasz #680. hozzászólásra
Nagyon köszönöm
Válasz #679. hozzászólásra
1,5 méter széles kalapácsos zúzó, INO MMT 150.
Lehetne 1 kicsit szélesebb,de egyenlőre ez van.