Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR402.09 FtUSD387 FtCHF423.73 FtGBP481.7 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Beki bácsi a bordoilé meg a Champion égyéb kontakt szerek csak az A1 patotipusra hatékonnyak, ezenkivul a gond az hogy 20l/m2 eső lemossa és amire a talajra rá lehet menni (ez nálunk vanugy hogy 3nap) már beleeset a fitoftora. Régeben jók voltak eezek a szerek mert csak az A1 patotipus volt elterjedve a nagy gazdaságokbann meg eső után ahogy a lombozat megszáradt azonal indult a joöreg Kamov az ULV modszerrel. De mostanság ha esős az évszakk ezzel nemleht megmenteni a lombozatot.
Válasz #1345. hozzászólásra
Aladinból olvastam 700 mázsa/hektáros termésről is,ami valós volt.
Kondor darabosat terem.Ha kézzel szedeted csak sima kiszedő gép után,akkor jobb lehet a hatékonysága a földről való felszedésnek a gumól nagysága miatt.Nem volt csúcs íze a Kondornak,amit ettem.
Válasz #1342. hozzászólásra
,,A Laura burgonya gyomirtási javaslatáról szeretnék érdeklődni mivel a fajta Sencor érzékeny.
Válaszát előre is köszönöm.
Villányi Emil szakértő válasza (Növényvédelem témakör):
Ha ilyen "különleges" fajtáról van szó, mindenképpen a fajtatulajdonostól kell véleményt kérni a gyomirtással kapcsolatosan!!!! Lehet, hogy az itt leírt szerek sem használhatók!!!!
Alapból ugye Force 1,5G talajfertőtlenítés!
1.)Ha ültetéskor egyből kialakítja az eredeti bakhátat,akkor:
Ha gyenge gyomkelés várható, akkor Gesagard + Dual, ha közepes, akkor Racer+Dual, ha erős akkor Racer+Gesagard+Dual kombináció jöhet számításba. Kijuttatásuk pedig a kész bakhátra /talajra/ történjen úgy, hogy a burgonya hajtását még legalább 5-8cm talaj takarja. A hatékonysághoz 10-15 mm csapadék /öntözés/ szükséges.
2.)Ha fokozatosan tölti fel a bakhátat, akkor ennél csak az éppen kikelt apró gyomokat tudja elpusztítani Titus + Fusilade, vagy Titus+Agil szerekkel. Ezeknek viszont nincs tartamhatásuk - utána bármikor újra gyomosodhat az állomány.
Villányi Emil
szaktanácsadó"
Forrás:http://www.agraroldal.hu/laura-burgonya-gyomirtasa_online.html
Nekem is most van először Laurám,tehát nem tudom.Én nem gyomírtózom a Laurát,mert kb 3000 nm van,így azt simán meg tudjuk kapálni,töltögetni és magunknak is abból teszek el télire,így a gyomírtót sem esszük meg.Állítólag pazar íze van akár sütve,akár főzve és mindenre kiváló.Én 55 forintért vettem kilóját a tavaly volt elitnek,tehát nagyon olcsón és a cimbora azt mondta,hogy még 2-3 évig simán vissza lehet vetni.Jövőre ha több lesz belőle,akkor majd gyomírtózom.
Agyon kell permetezni ,hogy állandó fedettség legyen.A lomb összeborulásáig réztartalmú,rézpótló szerekkel.(de inkább réztartalmú:Champion,Bordói lé,stb)Ezt követően felszívódó pl Ridomil.A tenyészidőszak vége felé és szedés előtt Altima a gumófitoftora ellen.
Misi! Este gyere Skypera,meg holnap küldök anyagot postán.
A két nagyokosnak meg annyit,hogy írjatok wazze normális hozzászólást a témában,ne a másikon röhögjetek!Vagy csak addig terjed a tudomány?
Sláger az hogy, virágzás előtt de ez elmélet. Valoságban minden a korülmények fügvénye levelek nedvesége hőmérséklet stb. Azért kérdeztem, hogy azok vegyszerezők milyenek mert fitoftora elleni védekezés sok szaktudást meg tapasztalatot igényel. Nekem apummal van szerencsém 15-évet dolgozott a burgonyanemesitő kisérleti állomáson.
Azért mert a fitoftorának aharmat kedvez a legjobban, ekkor vana sorsdöntő a burgonyának ha megjelenik a lombfitoftor és ezt koveti 3-4 harmatos reggel akkor 6-7 napra csak a szára marad meg a sok apro gumó.
9498 hozzászólás
Sanyókám írtam mán mi a helyzet kb.re. nem?
Hát akkor?
Válasz #1339. hozzászólásra
Beki bácsi a bordoilé meg a Champion égyéb kontakt szerek csak az A1 patotipusra hatékonnyak, ezenkivul a gond az hogy 20l/m2 eső lemossa és amire a talajra rá lehet menni (ez nálunk vanugy hogy 3nap) már beleeset a fitoftora. Régeben jók voltak eezek a szerek mert csak az A1 patotipus volt elterjedve a nagy gazdaságokbann meg eső után ahogy a lombozat megszáradt azonal indult a joöreg Kamov az ULV modszerrel. De mostanság ha esős az évszakk ezzel nemleht megmenteni a lombozatot.
Válasz #1346. hozzászólásra
Te mikor akarsz vetni?Már láttam kikelt krumplit!!!Én is lassan 2 hete,hogy elvetettem .
Válasz #1345. hozzászólásra
Aladinból olvastam 700 mázsa/hektáros termésről is,ami valós volt.
Kondor darabosat terem.Ha kézzel szedeted csak sima kiszedő gép után,akkor jobb lehet a hatékonysága a földről való felszedésnek a gumól nagysága miatt.Nem volt csúcs íze a Kondornak,amit ettem.
Kondort vagy aladint éri meg ültetni inkább? Melyiket hányszor lehet újra elültetni, illetve melyik finomabb?
Köszönöm...
,,A Laura burgonya gyomirtási javaslatáról szeretnék érdeklődni mivel a fajta Sencor érzékeny.
Válaszát előre is köszönöm.
Villányi Emil szakértő válasza (Növényvédelem témakör):
Ha ilyen "különleges" fajtáról van szó, mindenképpen a fajtatulajdonostól kell véleményt kérni a gyomirtással kapcsolatosan!!!! Lehet, hogy az itt leírt szerek sem használhatók!!!!
Alapból ugye Force 1,5G talajfertőtlenítés!
1.)Ha ültetéskor egyből kialakítja az eredeti bakhátat,akkor:
Ha gyenge gyomkelés várható, akkor Gesagard + Dual, ha közepes, akkor Racer+Dual, ha erős akkor Racer+Gesagard+Dual kombináció jöhet számításba. Kijuttatásuk pedig a kész bakhátra /talajra/ történjen úgy, hogy a burgonya hajtását még legalább 5-8cm talaj takarja. A hatékonysághoz 10-15 mm csapadék /öntözés/ szükséges.
2.)Ha fokozatosan tölti fel a bakhátat, akkor ennél csak az éppen kikelt apró gyomokat tudja elpusztítani Titus + Fusilade, vagy Titus+Agil szerekkel. Ezeknek viszont nincs tartamhatásuk - utána bármikor újra gyomosodhat az állomány.
Villányi Emil
szaktanácsadó"
Forrás:http://www.agraroldal.hu/laura-burgonya-gyomirtasa_online.html
Nekem is most van először Laurám,tehát nem tudom.Én nem gyomírtózom a Laurát,mert kb 3000 nm van,így azt simán meg tudjuk kapálni,töltögetni és magunknak is abból teszek el télire,így a gyomírtót sem esszük meg.Állítólag pazar íze van akár sütve,akár főzve és mindenre kiváló.Én 55 forintért vettem kilóját a tavaly volt elitnek,tehát nagyon olcsón és a cimbora azt mondta,hogy még 2-3 évig simán vissza lehet vetni.Jövőre ha több lesz belőle,akkor majd gyomírtózom.
Válasz #1341. hozzászólásra
Ha kelés előtt bakháton használják a sencort laurára akkor is nagyon megfogja a kár? (nem tudom, mert még nem volt ily. fajta)
Válasz #1340. hozzászólásra
Egyszíkű magról kelő:Dual Gold
Kétszíkű magról kelő:Sencor(Laura érzékeny rá)
Állományban egyszíkű felülkezelő:Fusilade Forte
A Dual Goldot a Sencorral egyszerre kijuttathatod.
Tudnátok ajánlani kiskereskedelemben is kapható, gyomírtószert krumplira???
Agyon kell permetezni ,hogy állandó fedettség legyen.A lomb összeborulásáig réztartalmú,rézpótló szerekkel.(de inkább réztartalmú:Champion,Bordói lé,stb)Ezt követően felszívódó pl Ridomil.A tenyészidőszak vége felé és szedés előtt Altima a gumófitoftora ellen.
Misi! Este gyere Skypera,meg holnap küldök anyagot postán.
A két nagyokosnak meg annyit,hogy írjatok wazze normális hozzászólást a témában,ne a másikon röhögjetek!Vagy csak addig terjed a tudomány?
Válasz #1337. hozzászólásra
Sláger az hogy, virágzás előtt de ez elmélet. Valoságban minden a korülmények fügvénye levelek nedvesége hőmérséklet stb. Azért kérdeztem, hogy azok vegyszerezők milyenek mert fitoftora elleni védekezés sok szaktudást meg tapasztalatot igényel. Nekem apummal van szerencsém 15-évet dolgozott a burgonyanemesitő kisérleti állomáson.
Válasz #1334. hozzászólásra
Mikor érdemes elkezdeni a megelőzést?
Válasz #1333. hozzászólásra
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20090420230144_DSC07366.JPG)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20090420230028_DSC07367.JPG)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20090420225938_DSC07368.JPG)
Válasz #1333. hozzászólásra
Válasz #1332. hozzászólásra
Nagyrészt megelőzők de van recept ha belesett hogyan lehet megfogni (nagyon drága).
Válasz #1313. hozzászólásra
Gondolod h. átugortam?????
Nyomhatsz még, képből sose elég...
Válasz #1331. hozzászólásra
Megelőzésre van vegyszer?
Válasz #1329. hozzászólásra
Van millió+egyezer de legtőbször minden az időzitésen mullik meg azonn, hogy nelyi patotipus támad.
Válasz #1329. hozzászólásra
:-)))))))))))))))))))))
(akad)
Válasz #1328. hozzászólásra
Van ez ellen is valami vegyszer nem?
Válasz #1326. hozzászólásra
Azért mert a fitoftorának aharmat kedvez a legjobban, ekkor vana sorsdöntő a burgonyának ha megjelenik a lombfitoftor és ezt koveti 3-4 harmatos reggel akkor 6-7 napra csak a szára marad meg a sok apro gumó.
Válasz #1326. hozzászólásra
Jú!
Misike agrár fórumon ilyet visszakérdezni....
Kertestől ki kapsz
Válasz #1322. hozzászólásra
Miért kérdezed?
Válasz #1324. hozzászólásra
Nem szoktál korán kelni????
:DDDDDDDDDDDDDD
Hát ezt most neked nem tudom megmondani!
Ha nincs szél, meg marha nagy aszály.
Válasz #1320. hozzászólásra
A Júliusi reggelek harmatosak arrafele.
Válasz #1319. hozzászólásra
Pedig berkibácsikája kiokíthatta volna!
Válasz #1318. hozzászólásra
Mint ahogy írtam az elébb most kezdtem a burgonyával foglalkozni tehát az idén még vettem a vetőmagot, hogy jövőre mi lesz azt még nem tudom!
Válasz #1317. hozzászólásra
ha kicsit is konyítanál a krumplihoz , akkor nem foglalkoznál vele azon a földön , azzal a klímával,stb.stb.
Válasz #1317. hozzászólásra
Vetömagot mindig ujat vagy sajátotis használsz.
Válasz #1316. hozzászólásra
Nem, az idén próbálgatom az ipart kezdeni!
Válasz #1312. hozzászólásra
Nem egészséges az biztos. Vanugy, hogy látom hogy a hátulso ablakon lefojik a sárgalé.
Régebb foglalkoztál burgonyával?
Válasz #1291. hozzászólásra
pendimetalin
De simán utána lehet ám nézni. :-)))
Válasz #1289. hozzászólásra
Stomp az jó.
Persze csak ha olyan gazzaid vannak amiket visz. :-))))))
Válasz #1311. hozzászólásra
Láttad a képeket?
Válasz #1309. hozzászólásra
Fülke nélküli trakival nem nagyon akarok fújkálni!
Válasz #1281. hozzászólásra
Mit akarsz a Racerrel?
Válasz #1279. hozzászólásra
Mert finnyás vok.
Vehettél volna vlm. hájtech kamcsit osztén azzal.
Miért nem vettél?
Mi gátol?
Válasz #1308. hozzászólásra
Saját permetezőben nem gondolkodsz.
Válasz #1304. hozzászólásra
Mindenbe van kockázat és ez alól nem kivétel a permetezés is!
Nagyon jól ismerjük és megbízunk bennük akik fújták a burgonyát!
Válasz #1306. hozzászólásra
Ezt nem olyan rég halottam egy vegyszeres cég területi képviselőjétől.
Válasz #1305. hozzászólásra
Milyen hiba?
Válasz #1304. hozzászólásra
Statisztikai hiba !!!!
Válasz #1302. hozzászólásra
Ha nincs hatás?
Válasz #1298. hozzászólásra
Sajna.
Csak érdeklődöm, hátha van itt valaki kísérletező kedvű emberke.
Válasz #1297. hozzászólásra
itt csak fizetni kell és kész
Válasz #1300. hozzászólásra
Az szokott lenni, csak már unalmas.
Válasz #1295. hozzászólásra
50 karú román gépsor.