Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak637 FtBenzin árak617 FtEUR413.56 FtUSD400.96 FtCHF441.31 FtGBP497.51 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz 72 #7294. hozzászólásárakomoly haver. vetőgumót csakis fémzároltan veszünk....legalább is mifelénk mindenki így csinálja és nincs gond a varasodással.
Nos a varasodás baktériuma az a talajban van , de a fertőzőt talajból felszedet gumó is fertőz , mert jelen van benne a baci . Egy tiszta földet is lelehet nagyon gyorsan és könnyen fertőzni , ha vetőgumó fertőzőt ugyanis tárolásnál le áll a varasodás, de viszont életben marad , és amint földbe kerül újra szaporodni kezd.
Válasz ÖSzabi #7283. hozzászólásáraHa száraz, kemény a föld, és a burgonya keményen "ül" benne, akkor a gumókat - főleg a nagyobbakat - megsérti, behasítja, töri. Ha gyorsan pörgeted a kardánt, annál inkább. Egyáltalán nem gumókímélő, kezdetleges technológia. Amennyiben mégis ezt használod, úgy menj vele, hogy ne pörgesse, hanem csak lassan seperje kifele a gumót a fészekből, lassú kardánfordulattal (menetszinkronos állítással), illetve figyelj arra, hogy a szedés időpontjában a föld legyen puha, semmiképp se túlságosan szikkadt, amelybe mintegy bele van betonozva a gumó.
Válasz ÖSzabi #7283. hozzászólásáraEzzel a géppel a földről kell összeszedetni a krumplit, ami munkaigényes és költséges. Félő, hogy az idén nem lesz ára a krumplinak, ha a továbbiakban is krumplival akarsz foglalkozni akkor érdemes egy nagyobb gépbe beruházni mert a földről szedetés drága játék. Az újkrumpli az más, ott mindenképpen földről kell összeszedni.
Ezeket lehet megvenni legolcsóbban, de nem akarok abba a hibába esni hogy"olcsó húsnak híg a leve"! Hallottam ezekről olyant is hogy össze törik a gumót, igaz ez? Más ötletet is mondhatok illetve tapasztalatok is jöhetnek, mindenképpen valami függesztett szedőben kell gondolkodnom, ami elfogadható áron van, mert szűk helyen kell fogolódnom.
Válasz j.kallai #7264. hozzászólásáraNálunk a legfőbb ellenség a fonálféreg és drótféreg. A force a drótféregre jó. A fonálféregre nematorin kell. Én nem szeretem ezeket a szereket, mert drágák és elég mérgezőek. Én amennyiben lehet inkább bió módszerekkel dolgozom. Olcsóbb és eddig jó volt.
Sziasztok !
Tanácsot szeretnék tőletek kérni ,hogy milyen talajfertőtlenítőt kellene ki szórnom ültetvény telepítés előtt aminek hatása is van a talajlakók kiölésére (Pajorok ,mocskos pajor,lótetű,drótférgek,fonálférgek,stb?????
Ti mit burgonyások biztosan jobban tudjátok.
Előre is köszönöm .
Üdv.
Nem olyan veszes a helyzet par tovon az also levelek sargulnak, foleg a desireen. Hetfon permeteztem amistart+actarat, de kb fel oraval a fujas utan lejott 25mm, szoval nem sok hatasa volt, a bogarak is jol elvannak. Azota majdnem minden nap esik nem is tudtam lefujni, de talan holnap. Csak mivel?
Válasz viktor2131 #7251. hozzászólásáraTudtál venni Calypso-ból 0,5dl-es kiszerelést? Meg tudnád adni hogy hol kaptál, mert nekem azt mondják hogy más csak 1l-es csinálnak belőle, és ugye az nagyon nagy kiszerelés. Köszönöm.
Válasz viktor2131 #7236. hozzászólásáraGyomírtást mivel csináltad? Nem lehet, hogy rámentél sencorral és ezek a tövek már ki voltak kelve és megsínylették? Nekünk is van bács gazdás jellynk és nagyon szépen, egyenletesen kelt.
szeretnék Calypso 480 SC-t használni ebből 1dl /h kell. adagolásként 10ml/20l ajánlottak. ezt a mennyiséget ( 10ml fedezné a dózist) hogy tudnám 1000 négzetméterre kiszorni 20l permettel? úgy tapasztaltam 3 kannával tudnám lefújni, most a 10ml-t osszam el 3 fele?
9498 hozzászólás
Válasz conrad #7298. hozzászólásáraFémzárolt vetőmagot vettem,mind a két fajtából!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Válasz 72 #7294. hozzászólásárakomoly haver. vetőgumót csakis fémzároltan veszünk....legalább is mifelénk mindenki így csinálja és nincs gond a varasodással.
Nos a varasodás baktériuma az a talajban van , de a fertőzőt talajból felszedet gumó is fertőz , mert jelen van benne a baci . Egy tiszta földet is lelehet nagyon gyorsan és könnyen fertőzni , ha vetőgumó fertőzőt ugyanis tárolásnál le áll a varasodás, de viszont életben marad , és amint földbe kerül újra szaporodni kezd.
Válasz conrad #7293. hozzászólásáraElőbb meg azt írtad hogy a tajba van!
Válasz conrad #7293. hozzászólásáraElőbb meg azt írtad hogy a tajba van!
Válasz conrad #7293. hozzászólásáraEzt komolyan mondod,vagy csak vicelsz!?
Válasz 72 #7292. hozzászólásárapersze. háztól nem veszünk vetőgumót
Válasz némedi #7291. hozzászólásáraMeg lehet ezt előzni?
Válasz 72 #7290. hozzászólásáraA gombák mindegyike talajlakó! Onnan fertőzi felül az állományt.
Válasz traktorajtóhajtogató #7288. hozzászólásáraA varasodàs a talajon keresztül fertőz?
Válasz ÖSzabi #7283. hozzászólásáraHa száraz, kemény a föld, és a burgonya keményen "ül" benne, akkor a gumókat - főleg a nagyobbakat - megsérti, behasítja, töri. Ha gyorsan pörgeted a kardánt, annál inkább. Egyáltalán nem gumókímélő, kezdetleges technológia. Amennyiben mégis ezt használod, úgy menj vele, hogy ne pörgesse, hanem csak lassan seperje kifele a gumót a fészekből, lassú kardánfordulattal (menetszinkronos állítással), illetve figyelj arra, hogy a szedés időpontjában a föld legyen puha, semmiképp se túlságosan szikkadt, amelybe mintegy bele van betonozva a gumó.
Válasz 72 #7286. hozzászólásáraEz bizony az.
Válasz 72 #7286. hozzászólásáraja
Ez varasodàs?
Válasz ÖSzabi #7283. hozzászólásáraEzzel a géppel a földről kell összeszedetni a krumplit, ami munkaigényes és költséges. Félő, hogy az idén nem lesz ára a krumplinak, ha a továbbiakban is krumplival akarsz foglalkozni akkor érdemes egy nagyobb gépbe beruházni mert a földről szedetés drága játék. Az újkrumpli az más, ott mindenképpen földről kell összeszedni.
Válasz omerta #7278. hozzászólásárahttps://www.youtube.com/watch?v=0tDeaXEV_4E
Üdv mindenkinek!
Mi idén kezdtük a burgonya termesztést! nem is nagy tertületen csináljuk, Kb olyan 0,6-0,7ha-on!
Most állunk burgonya szedő vásárlás előtt és kérném a véleményetek! Használ itt még valaki ilyen fajta pörgetőt?:
http://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Burgonya_porgeto_48539003.htm
Ezeket lehet megvenni legolcsóbban, de nem akarok abba a hibába esni hogy"olcsó húsnak híg a leve"! Hallottam ezekről olyant is hogy össze törik a gumót, igaz ez? Más ötletet is mondhatok illetve tapasztalatok is jöhetnek, mindenképpen valami függesztett szedőben kell gondolkodnom, ami elfogadható áron van, mert szűk helyen kell fogolódnom.
Most ilyen a helyzet : Red Fantasy fajtájú
Válasz pazsitjanos #7276. hozzászólásáraHello!
Ha még aktuális nekünk van egy eladó!
http://www.agroinform.com/aprohirdetes_adatlap/gep/szantofoldi-betakaritogep/elado-hasznalt-wuhlmaus-burgonyakiszedo/h_6554768
Válasz omerta #7278. hozzászólásárabakhát közepe. hisz az a cél hogy a bakhát átázzon és ne a közepe feleslegesen
Válasz mtz1962 #7273. hozzászólásáraÜdv,erre gondoltál ?
http://portal.nebih.gov.hu/-/a-burgonya-bakteriumos-gyurus-rothadas-ujabb-fertozese-nograd-megyeben
Válasz némedi #7267. hozzászólásáraSzedjed ezerrel
Valaki öntözött már krumplit csepszalaggal,ha igen hová lett fektetve a szalag?bakhát teteje,sorok közé,vagy a lomb tetejére
1,5 - 2 hét eltéréssel virágzik az azonos fajtájú krumplim, lehet oka a fagyás? ennyire egyenletlen lehet?
Japán kistraktor után keresnék használt 1 soros burgonyakirázót.
Válasz traktorajtóhajtogató #7274. hozzászólásáravégül ez nem betegség?
Válasz mtz1962 #7273. hozzászólásáraAz az oka, hogy már Júniusban vagyunk.
Üdv mindenkinek mi lehet az okozója annak hogy a tavalyi burgonyát mikor pucolod a rétegekben fekete sávok vannak még illyennel nem találkoztam.
Válasz traktorajtóhajtogató #7270. hozzászólásáraKöszönöm a választ!
Koszonom Urak
Válasz j.kallai #7264. hozzászólásáraNálunk a legfőbb ellenség a fonálféreg és drótféreg. A force a drótféregre jó. A fonálféregre nematorin kell. Én nem szeretem ezeket a szereket, mert drágák és elég mérgezőek. Én amennyiben lehet inkább bió módszerekkel dolgozom. Olcsóbb és eddig jó volt.
Válasz némedi #7267. hozzászólásáraSzép. Nálunk is volt régebb de a fehér bele miatt kiszuperáltuk. Jobban szeretem a sárga belüeket.
Válasz lazar.r #7262. hozzászólásáraPróbálj ki valami bayerest és váltogassad, az a lényeg. Első permetezéseknél ne használj rezest.
Mai próba:2070g egy tő alatt! Evolution
Válasz flarni #7265. hozzászólásáraKöszönöm ,de a Force az szerintem csak lágy szellő a lótetűk ellen de azért köszönöm ,........
Válasz j.kallai #7264. hozzászólásáraMi idén Force-t tettünk előtte, állitólag nagyon jó. Majd kiderül.
Sziasztok !
Tanácsot szeretnék tőletek kérni ,hogy milyen talajfertőtlenítőt kellene ki szórnom ültetvény telepítés előtt aminek hatása is van a talajlakók kiölésére (Pajorok ,mocskos pajor,lótetű,drótférgek,fonálférgek,stb?????
Ti mit burgonyások biztosan jobban tudjátok.
Előre is köszönöm .
Üdv.
Válasz lazar.r #7262. hozzászólásáraApacs + Megafol csodát tesz :-)
Nem olyan veszes a helyzet par tovon az also levelek sargulnak, foleg a desireen. Hetfon permeteztem amistart+actarat, de kb fel oraval a fujas utan lejott 25mm, szoval nem sok hatasa volt, a bogarak is jol elvannak. Azota majdnem minden nap esik nem is tudtam lefujni, de talan holnap. Csak mivel?
Válasz lazar.r #7260. hozzászólásáraMennyire sárgulnak? Mikor permeteztél utoljára?
Üdvözletem Uraim!
Elkezdtek az alsó levelek elsárgulni a burgonyámban. Ilyenkor amistar+champion wg keverve jó lehet?
Válasz jocek26 #7256. hozzászólására
Kaptam a szert , de 1les palackban hagytak nekem benne 50ml-t
Válasz traktorajtóhajtogató #7255. hozzászólásáraHa nem találsz kis kiszerelésben, akkor Apacs 50 WG vagy Actara SC-ből vannak kicsiben a Calypso helyett.
Válasz viktor2131 #7251. hozzászólásáraIgen oszd el 3 fele, úgy hogy 10ml menjen összesen.
Egy kis Nonitot- tehetsz mellé, ha már ilyen híg lesz.
Válasz viktor2131 #7251. hozzászólásáraTudtál venni Calypso-ból 0,5dl-es kiszerelést? Meg tudnád adni hogy hol kaptál, mert nekem azt mondják hogy más csak 1l-es csinálnak belőle, és ugye az nagyon nagy kiszerelés. Köszönöm.
Válasz viktor2131 #7236. hozzászólásáraGyomírtást mivel csináltad? Nem lehet, hogy rámentél sencorral és ezek a tövek már ki voltak kelve és megsínylették? Nekünk is van bács gazdás jellynk és nagyon szépen, egyenletesen kelt.
Válasz 72 #7252. hozzászólásáraKb igen. Öntözési lehetőséged van?
Válasz Sanyee #7249. hozzászólásáraJól mondod,csak mutatóba szedtem.
Válasz traktorajtóhajtogató #7246. hozzászólásáraMég volt alatta 1-3db nagyon kezdetleges.
Egy honap alatt ezeknek a gumóknak meg duplàzodhat a tömegük?
szeretnék Calypso 480 SC-t használni ebből 1dl /h kell. adagolásként 10ml/20l ajánlottak. ezt a mennyiséget ( 10ml fedezné a dózist) hogy tudnám 1000 négzetméterre kiszorni 20l permettel? úgy tapasztaltam 3 kannával tudnám lefújni, most a 10ml-t osszam el 3 fele?
Árba most hogy megy a korai burgonya?