Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Massey Ferguson 5445/5455 traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Öntözés új
- Zetor traktorok új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kalászosok műtrágyázása új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
Cikkajánló
![A napraforgó vízhasznosítása A napraforgó vízhasznosítása](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9079/cikk_79079/napraforgo2_fill_540x300_0.jpg)
A napraforgó vízhasznosítása
Az öntözés minimalizálhatja a termésveszteséget, és növelheti a vízfelhasználás...
Hirdetés
![Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban? Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban?](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9086/cikk_79086/napra_upl_ind_fill_540x300_0.jpg)
822 hozzászólás
Válasz #71. hozzászólásra
Nem tudom, de elméletileg jónak kell lenni!
Válasz #70. hozzászólásra
Szerbusz nekm is van pársor cirok szerinted a cambio kukorica gyomírtóra érzékeny, mert az van és nem akarok venni cirokra .
Válasz #69. hozzászólásra
Ja és ehhez még annyit hogy a barnulást ki lehet küszöbölni egy korai betakarítással 20 fölötti vízzel de ez eléggé növeli a költséget igaz a termés minősége pedig tuti lesz!
Válasz #67. hozzászólásra
Ha jól át gondoljuk akkor a nagy átlag az úgy néz ki hogy mindig 20-30% kevesebbet tud de ez lehet az ellenkezője is ha éppen úgy fordul az eső járás!
Általában drágábban el lehet adni mint a kukoricát ahhoz meg kell lenni a piacnak is,sőt ha lehet kereskedő kiiktatásával menjen egyből a piacra!!
Ja és a legkritikusabb dolog az egészben hogy betakarítás előtt és közben ne legyen sok eső mert megszárítani csak meg lehet de a sok esőtől bebarnulhat és egy gombás betegséget szerűt kaphat ami az eladásnál elég nagy hátrányt jelent!
Írnál kicsit bővebben a cirok termesztésről, nagyon érdeklődöm de nem sok gyakorlati tapasztalatot találok a neten. Milyen földben, az ország melyik részén csináljátok, betegségek, művelési tapasztalatok jól jönnének.
Köszi
Ricsi
Válasz #66. hozzászólásra
ęs ugyanazon területen ugyanabban az évben a kukoricához képest hogy terem?
Értem.
Válasz #65. hozzászólásra
Mi a munkahelyemen termelünk főleg fehéret
időjárástól függően 40-90q termett eddig!
Válasz #64. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
És a szemes cirok mennyit tud teremni hektáronként akár a fehér akár a vörös?
Alapvetően különbséget kell tenni vörös és fehér szemes cirok között.
A fehér felvásárlási ára magasabb, mivel körülményesebb megtermelni.
Ez azért van, mert betakarításkor amikor a bugában a szemek érettek és ne adj Isten, megázik ( mint ahogy idén is történt) nagyon könnyen megtámadhatják a gombák, aminek melléktermékekén az addig fehér cirokszemek elkezdenek bebarnulni. Így nem I. hanem II.-od osztályúként vásárolják fel, természetesen nem azon az áron, mint az I. osztályt.
Vörös ciroknál ilyen probléma nincs, hisz ott a szemek nem érzékenyek ennyire a csapadékra. Nem hallottam olyat, hogy vörös cirok esetében is problémát okozott volna, a gomba, ami sok eső hatására jött volna elő.
Jellemző, hogy a hazai viszonylatokban a szemes cirok árát a takarmány kukorica árához viszonyítják, amihez alapvetően semmi köze nincs.
Bevett gyakorlat, hogy a mindenkori takarmány kukorica ár +15 % áron kötnek szerződést a termelők, de ezt befolyásolhatja a takarmánykukorica árszintje.
A szemes cirokra lennék kiváncsi felvásárlási ár tekintetében
Sziasztok Tudnátok segíteni cirokot érdemes e termeszteni? Igényel valami különösebb teknológiát? Átlagos termés / ha ? Felvásárlási ár ?
Előre is köszönöm. Csak hogy egyáltalán érdemes e rajta gondolkodni? :D köszönöm szépen!
Válasz #59. hozzászólásra
akkor valami másik növényt kell keresnem
Idén mi is megtámadunk egy 100 ha-ra való silócirkot.Kiváncsi vagyok mi lesz a vége...
Válasz #58. hozzászólásra
Zöldtrágyaként még nem használtam, zöldtömeget valószinű a következő évben hozna ha gabonára van vetve tavasszal, rozsot levágtam, utána legeltetve volt birkákkal ősszel, és következő évben lett majdnem 2m magas, amit meghagytam magnak, de lehetett volna 1x kaszálni előtte lucerna magasságban / amikor még nem dúrva szárú/ , vetőmag igénye lucernához hasonló 20-25kg.
Válasz #57. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
zöldtrágyának gondoltam gabona után 1 ha próbaképp, nemtum mennyi kellene belőle meg hogy jó lenne e annak
Válasz #56. hozzászólásra
Van még, a maradékot ráhúzom egyik táblámra, h jövőre lehessen magot fogni, meg ne termeljek sok gabonát, ha már nem akar piaca lenni.
Válasz #55. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
van még somkóró magod??
Válasz #53. hozzászólásra
Én somkórót vetettem rozsra + tritire, igy a következő évben nincs befektetés, szántás+vetés+gyomirtás+műtrágya ára megmaradt, pillangós javit a földön, bőjtiszél nem hordta, támogatás megmarad legalább. Ha van kereslet lucernázd be, és 5-6 évig nincs talajművelés nagy pénzért.
Válasz #51. hozzászólásra
nekem még mindig megvan 1 kamionnyi tavalyelőtti cirokmagom! Biztos ezt akarsz vetni?
Válasz #52. hozzászólásra
Nincs jószág, és semmilyen állat amit etetni tudnék. Akkor mit ajánlanál homokra? Ettől függetlenül még mindig kérdésem, hogy Alföldi 1, vagy GK Emese a jobb? Melyik az igénytelenebb?
Válasz #51. hozzászólásra
Ha van állatod amivel megeteted akkor érdemes termelni, mert az utóbbi években sima gabona árban vették volna meg, és tisztittatni is kell azért a pénzért.
Tud valaki segíteni abban, hogy homok talajra melyik szemes cirok vetőmagot érdemes vetni? Az Alföldi 1 vagy a GK Emesét? 8-12 AK-s földek, és aszály esetén a kukorica kisül, így a cirok termesztésében gondolkozom.
Válasz #49. hozzászólásra
Gondolom a magját akarod etetni.Hántolva,olyan a beltartalma mint az árpáé.Hántolatlanul nagy mennyiségbe mérgező,tudtommal.
Sziasztok!
A seprű cirokot lehet sertéssel etetni (vörös)?
Kölesem leadott 2q/ha , és még tisztitással csökken, a környéken 3-4q már jó termésnek számit , nálam kiszáradt nagy foltokban .![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Kőlesem 2-5cm hosszú kiegyenesitve, lassan gyomirtózni kell, Nitrosollal egymenetbe szeretném megoldani , de a gabonát is Granstarral szórtam , h ne csapódjon ki. Tapasztalat van e valakinek , h mivel gyomirtsam Nitrosollal együtt, vagy csak külön sima hormonnal tudom elvégezni ???
Petoxamidot vagy klórtoluront be lehet szemescirok alá dolgozni?
Válasz #42. hozzászólásra
Hengereld le vetést elött gyűrűshengerrel és akkor nem teszi le olyan mélyen...
Válasz #43. hozzászólásra
lengyelek viszik. Csak még nem jöttek a másik feléért. 51ért. Nem a legjobb ár. :(
Cimbike ! A cirokmagodra neked se jelentkeznek ? Nekem mikor voltak hizók, akkor 10-15% ban etettem mert jó a fehérjéje, kukoricát lehet helyettesiteni is vele, mert ezek már nem ciánosak , csak nem ismerik a hizlalók , pedig most kukorica árban is kaphatnák .
Őszi zabom kifagyott, most kitárcsáznám a maradványt a gazzal együtt , és kölest vetek a helyére . Kérdésem h tárcsás vetőgéppel vetném, az leteszi 4-5cm-re is, ki fog e rendesen kelni a homokban , mert 1,5-2cm a hivatalos ajánlás ! ?
Válasz #40. hozzászólásra
Silót akar sűrűre vetve belőle ismerősöm, gyenge földbe sajnálja a fémzároltat , mivel kevés esőre van kilátás felénk .
Válasz #39. hozzászólásra
Miért akarod visszavetni?
Válasz #38. hozzászólásra
Ciroktermés újravetésénél csiraképességről valaki ??
A szemes cirok termése, újravetéshez nálatok is gyenge csiraképességű ???
Válasz #36. hozzászólásra
http://gabonakutato.teszt.introweb.hu/vetomag/cirokfelek/silocirok/rona-1
Sziasztok.Siló cirkot szeretnénk vetni.Tudnátok infót adni melyik fajta jó?![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Válasz #34. hozzászólásra
Takarmánykeverékbe kellene, kukoricát kiváltani. Ciroktermesztési tapasztalatom viszont 0. Azért hajlok a cirok felé, mert egyre szélsőségesebb az időjárás, ill. a termesztés költsége is valamivel kevesebb lenne, mint a kukoricának.
Válasz #32. hozzászólásra
Azt tudnod kell mire használod fel majd a magot, mert kölesnél a felvásárló kérdezte h desszikálva volt e ,mert madáreleségnek megy / ezt csak hallottam termelőtől / .
Válasz #32. hozzászólásra
![smile glare](/oldforum/images/smiles/glare.gif)
http://goo.gl/SjskM
Hazai tapasztalatok?
Érdeklődnék a ciroktermesztőktől. Glifozáttal is lehet deszikkálni az állományt? Ha igen, ezt mikorra kell időzíteni, teljes érésben, vagy mennyivel lehet előre hozni a permetezést?
Levél ment.
Válasz #27. hozzászólásra
Ha nem érdekel akkor sincs semmi gond,nekem nem sürgős.
Válasz #15. hozzászólásra
Tisztelt Kolléga Úr.
Ilyen hosszú linkeknél javaslom használni a
http://href.hu/oldalt sokkal rövidebb és pontosabb a link.
Üdvözlettel
Válasz #27. hozzászólásra
Küldj egy üres mailt nekem segítek.
Moderálta: (575) 2011-12-15 15:48:27
Válasz #26. hozzászólásra
Abszolút nincs kereslet, még ajánlatot sem kapunk.
Válasz #25. hozzászólásra
Szia.
Most ne add el ,hacsak nem kell nagyon a pénz,ilyenkor nincs ára, majd január vége február, esetleg márciusban indul meg a kivitel.
Éppen most alkudtam egy 10 tonnás tételre hogy majd ha megindul a kivitel akkor adom el.
Cirokmagra keresünk valaki jó felvásárlót! Tud ilyet vki?
Üdv Mindenkinek!
Érdeklődném hogy valaki esetleg nem tudja-e a telefon számát a debreceni cirok mag felvásárlónak.
A segitséget előre is köszönöm minden fórumozó társamnak.
Válasz #22. hozzászólásra
A 100-ason azt érted 100 q/ha?
Itt van kb 3-4 felvásárló aki csak cirokkal foglalkozik és azoknál adom le.
Milyen áron lehet le adni felétek kalászosan?