Hirdetés
Fórum
- Búza termény felvásárlási árak új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Grubber új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- AKG támogatás új
- Egyedi munkaeszközök házilag új
- Gaspardo vetőgép-munkaeszközök. új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
811 hozzászólás
Válasz Anicska #755. hozzászólásáraMi gabonavetőgéppel vetettük, irtem fdd3000. Ennél 12,5 cm a sortáv így be tudtuk állítani 75 cm-re. Szépen kelt, a bugák is jól festenek, de majd a kombájn megmondja. Mi New Holland tx66-al fogjuk vetni. Cél a 60 mázsa/hektár. Kws vörös, nagyon bízom benne. Már csak azért is, mert 48 hektárból 40-et veszítek, 33.000 hektáros gazda szemét szúrom, de plusz pénzből amit lehet kivásárolni alóla.
Válasz Josku #759. hozzászólásáraKöszönöm a segítséget !
Válasz Anicska #758. hozzászólásáraRostát nem tudom, az asztal az gabona, vágasd minél alacsonyabra, mert a szárzúzó jobban viszi majd.
Én csak fehérben utazok.
De keresik a pirosat is.
Válasz Josku #757. hozzászólásáraGratulálok ! Milyen rostával arattad ,jó a gabona vagy mésik kell .Jövőre tervezek ,de szeretnék egy kicsit informálodni .
Válasz Anicska #755. hozzászólásáraÉn elhúztam az spc vel.
Elbasztam a beállítást, 240 helyett, 190 ezerrel ment ki.
Kapáltam 2x.
Sajnos csak 9.5 t. Lett a fehér
Válasz Kelemen.istvan.1987 #752. hozzászólására10 T.
Milyen vetőgéppel lehet vetni a cirkot ? Lehet gabona vetőgéppel is ?
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. A szemes cirok betakarításakor hogy kell beállítani a kombájnt? Dob, szél, rosták beállítása sajnos a gépkönyvben nincs. Claas Tucano 440-el aratjuk majd. Remélem valaki tud segíteni!
Válasz Kelemen.istvan.1987 #752. hozzászólásáraÁltalában a kukorica árához igazítják kuki- 1000 forint .
Sziasztok!
Mi most a cirok felvásárlási ára? 22 hektáron van, most először vetettem a bugák kb kétszer akkorák, mint a tenyerem. Nem tudom mire számítsak, ugyan ezen a táblán a búza 35-ös sikérrel 67 mázsa lett.
Előre is köszi
Válasz Ganajos #750. hozzászólásáraEz az oldal csak a cirokról szól. Termesztéstechnológia, felhasználások, típusok...
Érdemes átnézni, mer szerintem sok kérdésre lehet választ kapni.
https://www.acirok.hu/hu/
Válasz R Sándor #748. hozzászólásáraÉrtem, köszi szépen a tapasztalatokat.
Válasz Ganajos #747. hozzászólásáravetés mélység 3 cm
Válasz Ganajos #747. hozzászólásáraElőször dupla gabona de ugy nem tudtam sorköz müvelni. igy meg talán jobban is terem, Aztán 75 cm sfoggia vetőgép 1 zsák egy hektár euralis shamal, talán 10 000 szem , Alap trágya 300 kg 27 es nitrogén , fejtrágya 250 kg 27 es nitrogén . Vegyszerezés gardoprim legfelső dózis, egyébként állományban az évelő egysziküeket nem tudod kiirtani, tehát előző even gondoskodni kell. Az ár mindíg alatta 1-3 1000 el és mint írtam 90 tonna az már jó.
Válasz R Sándor #746. hozzászólásáraÉs hogyan vetetted vagy mivel, milyen sortávra hány szemmel?
Milyen tápanyagot adtál neki?
Árban hogy szokott alakulni a kukoricához képest?
Köszi
Válasz Ganajos #745. hozzászólásáraVolt csak" muszájságból" , a cigányok nem lopják az biztos, mert nálunk nem csak a vad eszi a kukoricát hanem a cigányok is dézsmálják rendesen ha minden ok akkor tud 9 tonnát de vágtam már 2.5 tonnásat is. Vetettem kb már vagy 4-5 alkalommal. inkább napraforgót vetek mert azt csak csillagbimbós állapotig eszi a szarvas , a kukoricát meg betakarítás utolsó percéig.
Válasz R Sándor #744. hozzászólásáraMinden infót szívesen fogadok köszönöm.
Végülis a szerves anyag tartalom nem kevés, 3-4 tonnás repcét leadja jó évben, csak homokos meg kavicsos egy része, kukorica nagyon hamar megsül.
Repcének búzának árpának jó, csak jó lenne valami tavaszi alternatíva is ami jobban bírja az aszályt.
Szarvas mennyire bántja? Kb mint egy kukoricát vagy jobban?
Neked volt már vagy szokott lenni?
Válasz Ganajos #743. hozzászólásáraHa nagyon kevés a szervesanyag tartalom a földben ki sem fog kelni , a szarvas meg nagyon szereti. Bocs hogy rossz hírekkel szolgáltam de ez az igazság. Ez még nem jelenti atz hogy ne próbáld ki.
Üdv!
Jövőre gondolkodtam, hogy kipróbálom a szemes cirok termesztést.
Bárkinek bármilyen észrevétel, tapasztalat, vélemény? Szívesen fogadok mindent.
A terület kissé homokos, szarvasok miatt meg a gyengébb talaj miatt kukoricát nem szoktam arra a területre.
Piac lenne rà, meg le is vágnák, egyik nagy gazda akivel arattatni szoktam, foglalkozik vele.
Köszönöm szépen.
Cirok gyomirtásra u46 3-5 levelig?
[kep1
8 zsàk maradèk "Jami"vetőmag, ha valakit èrdekel..
Üdv mindenkinek
Szemes cirkot vetnék zala vármegye Rezi Tapasztalat valaki itt a környéken?
Továbbá van aki szárít itt a közelben?
Köszönöm előre is
Üdv Zoli
Lemaradt a link:
https://szantofoldivetomagok.hu/terkep
Kedves Kollégák!
Tegnap jelent meg egy hasznos és folyamatosan frissülő térkép, amiben elkezdték összegyűjteni országosan a cirok átvételi pontokat.
Válasz R Sándor #736. hozzászólására76cm-re vetettük, 250 ezerrel.
Válasz 72 #735. hozzászólásáraMennyi volt a sortávolság? Tőszám?
Válasz trikolor5 #730. hozzászólásáraSzia! Visszanéztem a gazdálkodási naplót, 2019-ben volt, ES foehn a fajta október 26-án arattuk 14 körüli vízzel, 70 q adott. Lehetett volna hamarabb is de a felvásárló még kukoricázott. Annyira nem tetszik a cirok mert borzasztóan kiéli a talaj víz és tápanyag készletét,de kell most AÖPba 5-ik növénynek.
Válasz SOR #733. hozzászólásáraMi már többször kipróbáltuk hagytunk kontrolt szinte semmi különbség.Nem értem , de ez van.Egyébként egy tőlünk 20 km re lévő gazdának is ez a tapasztalata.
Válasz R Sándor #728. hozzászólásáraÉn úgy tapasztaltam, hogy amikor deszikkálni kellett lement a kezelés után a víz 14%-ra vagy egy kicsit lejjebb. Persze ha megkésett vetésű állományt fújnak le 25-30%-os vízzel akkor lassabb a száradás, de szárad a növény meg a mag is.
Válasz trikolor5 #727. hozzászólásáraAmennyiben május 2. hetéig elveted az összes Lidea (volt Euralis) hibrid betakarítható szeptemberben. Kivétel, ha szeptemberben jelentős csapadék esik.
Válasz 72 #726. hozzászólásáraIgen, kb. 10-15 nap,
Válasz 72 #729. hozzászólásáraEmlékszel milyen fajta volt?
Válasz trikolor5 #727. hozzászólására4 éve volt cirok vagy 20 hektár,de nekem úgy rémlik hogy októberben lejött olyan 15-s vízzel.
Válasz trikolor5 #727. hozzászólásáraÉs még az benne a gáz hogy hiába deszikalod csak a levele szárad le a szemnedvesseg ugyan az marad mint ha nem fujod . legalábbis nálam ez a tapasztalat.
Válasz 72 #726. hozzászólásáraMelyik fajta az amit szeptemberben lehet vágni? Itt még a novemberben aratott is 20 körüli vízzel jön le. Ezért is lett felejtős a termesztése.
Középkorai és a közepes tenyészidejű fajták között hány nap eltérés lehet, 12-15nap?
Csak árért érdekelne mert szeptemberben leszeretném aratni, még szárazon.
Válasz SOR #723. hozzászólásáraBocsánat, én voltam birka, mert előttem valamiért csak szemescirok lebegett, holott ő csak 1 a minimum 3 féle hasznosítási típusból!!
Nézte már valaki ezt a szakmai oldalt, ami csak a cirokról szól?
https://www.acirok.hu/hu/
Van benne -többek között - a technológia mellett egy Tudástár rész, amiben elég sok a termelőket érintő hasznos kérdés/ válasz található.
Válasz A.I. #721. hozzászólásáraAlapvetően nem probléma a cianid tartalom, ha "normál" silózás megy, mert akkor a silócirokban már nem található meg.
Amikor veszélyes lehet: aszályban sokan kényszerültek rá, hogy olyan szemescirok állományt/ tarlót silóztak le vagy báláztak be kényszerből, ahol megjelentek az oldal/ sarjhajtások. Itt is az a tapasztalat- hogy természetesen saját felelősségre - , hogy pár hét elteltével ha volt is cianoid tartalom, az lebomlik és nem okoz problémát.
Egyébként a piacvezető Lidea ( volt Euralis) oldalán található hasznos kiadványban található ez:
A cirokfélékre jellemző, hogy fejlődésük kezdetén – a
kártevők elleni természetes védekező mechanizmusként
- hidrogén-cianid tartalmú toxint termelnek. Ez
a méreganyag kb. 30-40 cm-es növénymagasságig, a
fiatal hajtásrészekben megtalálható, ami a vegetáció
előrehaladtával eltűnik és a termésben már egyáltalán
nem mutatható ki. A növény további jellemzője, hogy
a betakarítást követően elindul az oldalhajtás (sarjhajtás)
képződés. Emiatt a táblán maradt tarló legeltetéssel
történő hasznosítása TILOS, mivel az esetleg
időközben kialakult fiatal oldalhajtások cianid tartalma
elhullást okozhat!
link:
https://lidea-seeds.hu/news/cirok-termesztestechnologia
Válasz A.I. #721. hozzászólásárazártam=tartam, bocsánat
Válasz Nagy István_49339 #720. hozzászólásáraMúltkor volt itt téma a cianid zártam, nem tudom mi lett a diskurzus vége, vagy érkezett-e érdemi válasz, megoldás.
Szerintem ha cián van, akkor sikónak nem lesz jó.
Van egy kényszerhasznosított teületem szemescirokba gondolkodok de ha úgy látom lesilóznám a marháimnak van e valakinek ienbe tapasztalata vagy hogy egyálltalán silózható e a szemescirok
Válasz olcsvai19 #718. hozzászólásáraNyugodtan adhatod juhoknak. Azt vedd figyelembe, hogy a cirok fehérjetartalma egy kicsit magasabb mint a kukoricáé. Alapvetően a kukoricát félig ki tudod váltani vele, de szerintem akkor se lenne baja az állataidnak ha teljesen kiváltod. Ha időben learatod toxinmentes is.
Sziasztok!
Szeretnék pár ha szemes cirkot vetni.
Van e valakinek tapasztalata juh takarmányozásban?
Hogyan illeszthető be a szokásos abrakok közé?
Tanin mentes fajtákról beszélek
Köszi:)
Sziasztok!
Tudtok olyan fix szemes cirok felvásárlót aki külföldről is vásárol? (kb 2 kamion). Cirok termesztésbe akarok kezdeni, erdélyi vagyok de itt a környéken nem nagyon hallottam vagy találtam felvásárlót de míg nem találok felvásárlót nem akarok belekezdeni. Esetleg tippek kezdő cirok termesztőnek?
Köszönöm a válaszokat!
Érdemes e deszikálni illetve ragasztózni?
Válasz k-roy90 #714. hozzászólásáraES Monsoon
Cirokbol melyik fajta az etalon?
Válasz Agromókuss #711. hozzászólásáraMár 1 helyről kaptam ajánlatot napi áras a sztori!
Válasz Agromókuss #711. hozzászólásáraMár 1 helyről kaptam ajánlatot napi áras a sztori!