Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak611 FtBenzin árak600 FtEUR407.17 FtUSD380.08 FtCHF433.84 FtGBP490.68 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Pippó89 #403. hozzászólásáraA deszikkálás nélküli betakarítás működő gyakorlat, a buga alatt kell elvágni és nem kell az egész növényt levágni és átengedni a kombájnon.
Természetesen így is kerül bele valamennyi zöld szár és levél, de megfelelő beállítással nem jelent gondot az ilyen módon történő betakarítás.
Válasz SOR #399. hozzászólásáraAz a baj a zöld szárral való betakaritassal, hogy nagyon megkínlasztja a gépet, illetve a rostán sem tud a mag megfelelően lehullani, mivel a hatalmas zöld levéltömeget nem képes a szelelo kifújni ezért a szórás nagyobb mértékű lesz, mint száraz körülmények között, nem beszélve a tempóról...
Mindenképpen érdemes desszikálni, szárítani így is úgy is kelleni fog.
Válasz SOR #399. hozzászólásáraNaa, akkor megjöttem ebből a cirokból....
Remek, lehet fizetni a szárító soknak...
Bugázas előtt szórtam lombkakit, az is necces volt traki épp elment benne... Hidas gépre lehetőség itt nincs
Válasz ZZ #397. hozzászólásáraA cirok zöld száron érő növény. Akkor optimális a betakarítás, ha a kombájnban mért nedvesség 16-17%. A mag érett, de a zöld szár, levél hozzá tesz a nedvességhez. Ezt le kell szárítani= költség, de desszikálni - valószínűleg hidas traktorral - szintén költség + a glifozát sem tudja mindig megfelelően levinni a vizet, emellett eső után a kezelt állomány nehezebben adja le a vizet, több szeméttel takarítható be
és esetleg egy nagy szél növeli a megdőlés esélyét. Szintén gondot okozhat ha túl korán kezelik le az állományt, mert a beltartalom gyengébb lehet. Mivel a betakarítás valamikor szeptember 20.-30. között várható a legtöbb szárító még napraforgózik, már esetleg kukoricázik, ezért szeretnének a lehető legrövidebb idő alatt a cirkon túl lenni. Adja magát a megoldás: mindenki desszikáljon és 1 hét alatt vigye be a termést. Sokan megteszik emiatt,illetve, hogy maga az állomány is zöld még, de szerintem ne az legyen a technológia, hogy biztosan deszikkálunk.
2 esetben viszont indokolt lehet:
- nagyon gyomos az állomány
- sok oldalhajtás van zöld bugával, mert azok nem érnek be ( a normális 1 fő és esetleg 2 oldal buga )
Válasz ZZ #386. hozzászólásáraIgen! Zn, Mn és S tartalmút mindenképpen javaslok kitenni. A kén a szem fehérjetartalmát növeli, ami sok esetben a felvásárlásnál külön néznek. Szerintem a növény nagyom meghálálja és relatíve olcsó kezelés.
Válasz szanberg #379. hozzászólásáraValószínű a stressz jele, ami sok helyen bevörösödött. Alapvetően a korábbi hideg időjárás miatt került stresszbe a cirok, de sok helyen az aszály vagy a túl sok csapadék hatására relatív Mn és Zn hiány alakult ki.
Végre megjött a meleg a ciroknak, a legtöbb helyen csapadék is volt. Kinövi és eltűnik a tünet.
Válasz ZZ #386. hozzászólásáraÉn 3l/ha biolchim phostart-ját fújtam nemrégen lombra kukorica és cirok kultúrára, n p zn van benne, nagyon megtolta őket, talán ez életem egyik leg szembetűnőbb lombtrágya hatása amit láttam
Viszont érdekes, hogy a cirok furulyázik míg a kukoricák nem.
Válasz bala #382. hozzászólásáraSzerintem inkább az alapkezelő, mert látni hogy felvan verve a sár a levelekre, de nincs tapasztalat így amaz is lehet.
Válasz ZZ #380. hozzászólásáraAz én kis cirkom is ilyen, de az enyém nem látott gyomirtót, nem kapott semmilyen kegyszert a gaz. SZűz területre lett vetve, tavaly csak olajretek volt vetve, az is gyomirtó nélkül.
Meg van pöttyösödve a cirok levele. Elképzelhető, hogy az alapkezelő verődött fel? Múltkor volt egyszer azért 18mm-es eső is, erre tudok gondolni hirtelen.
Válasz SOR #376. hozzászólásáraÁllítólag mehet kukorica felső dózisban, csak 25 fok alatt, minimum 250 liter vízzel és eső után minimum két nappal, hogy legyen viaszréteg a cirkon
Válasz Ares 826 #371. hozzászólásáraA hormon 6 levél után gondot okozhat. Nem biztos, de volt olyan gazda ismerősöm, ahol 30-40%-os termékenyülési problémát okozott. Inkább javasolnám a proszulforon ( pl.: Peak 75WG )vagy a bromoxinil ( pl:.: Pardner ) hatóanyagokat, amik a 7-8 leveles cirokban nem okoznak gondot bár nem engedélyezett így kijuttatni őket.
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy mivel lehetne gyomirtani a szemes cirkot? Gardoprimet kapott alapban, de kevés volt a csapadék. Leginkább kétszikű gyomok vannak, napraforgó is előjött benne. Hormon kizárva, mert azon a fenológián már túl van cirok. Mi jöhet még szóba, ami nem károsítja a cirkot és nem okoz termésdepressziót? Előre is köszönöm!
A területi képviselő szerint a sárga foltok vagy levèltetű vagy a gardoprim felvetődött.
Az egész tábla foltos, de levèltetű sehol nincs benne.
Az igaz hogy volt heves esőzès az elmúlt 1 hètben , de egy hónapja lett kifujva a gardoprim és csak tomboló szelet és meleget kapott eddig
807 hozzászólás
Tegnap nèzegettem 140-150 cm magas a buga teteje... Hát az MTZ vel ezt nem tudom lefújni, hidasra meg nincs lehetőség..
Az oldalhajtasok is kezdik tolni a Bugákat, már ahol van...
Az oldalhajtas bugája is olyan magasra nől mint a főhajtásè ???
Válasz ZZ #404. hozzászólásáraMár csak glifóval...
Válasz Pippó89 #403. hozzászólásáraA deszikkálás nélküli betakarítás működő gyakorlat, a buga alatt kell elvágni és nem kell az egész növényt levágni és átengedni a kombájnon.
Természetesen így is kerül bele valamennyi zöld szár és levél, de megfelelő beállítással nem jelent gondot az ilyen módon történő betakarítás.
Válasz Pippó89 #403. hozzászólásáraGlifó val vagy csak kimondottan állományszárítóval szoktátok?
Válasz SOR #399. hozzászólásáraAz a baj a zöld szárral való betakaritassal, hogy nagyon megkínlasztja a gépet, illetve a rostán sem tud a mag megfelelően lehullani, mivel a hatalmas zöld levéltömeget nem képes a szelelo kifújni ezért a szórás nagyobb mértékű lesz, mint száraz körülmények között, nem beszélve a tempóról...
Mindenképpen érdemes desszikálni, szárítani így is úgy is kelleni fog.
Válasz ZZ #401. hozzászólásáraNem kell fizetni.Majd beérik az.
Válasz SOR #399. hozzászólásáraNaa, akkor megjöttem ebből a cirokból....
Remek, lehet fizetni a szárító soknak...
Bugázas előtt szórtam lombkakit, az is necces volt traki épp elment benne... Hidas gépre lehetőség itt nincs
Válasz SOR #399. hozzászólásáraKöszönöm elég kevés az információ a cirokról.
Meg ha deszikálja akkor a szárat se tudja eladni.
Válasz ZZ #397. hozzászólásáraA cirok zöld száron érő növény. Akkor optimális a betakarítás, ha a kombájnban mért nedvesség 16-17%. A mag érett, de a zöld szár, levél hozzá tesz a nedvességhez. Ezt le kell szárítani= költség, de desszikálni - valószínűleg hidas traktorral - szintén költség + a glifozát sem tudja mindig megfelelően levinni a vizet, emellett eső után a kezelt állomány nehezebben adja le a vizet, több szeméttel takarítható be
és esetleg egy nagy szél növeli a megdőlés esélyét. Szintén gondot okozhat ha túl korán kezelik le az állományt, mert a beltartalom gyengébb lehet. Mivel a betakarítás valamikor szeptember 20.-30. között várható a legtöbb szárító még napraforgózik, már esetleg kukoricázik, ezért szeretnének a lehető legrövidebb idő alatt a cirkon túl lenni. Adja magát a megoldás: mindenki desszikáljon és 1 hét alatt vigye be a termést. Sokan megteszik emiatt,illetve, hogy maga az állomány is zöld még, de szerintem ne az legyen a technológia, hogy biztosan deszikkálunk.
2 esetben viszont indokolt lehet:
- nagyon gyomos az állomány
- sok oldalhajtás van zöld bugával, mert azok nem érnek be ( a normális 1 fő és esetleg 2 oldal buga )
Hogy állnak a cirkok?
Deszikálni èrdemes vagy kell is .. ha már majd ott tart a cirok ??
Írjatok már erről pár gondolatot
Válasz R Sándor #395. hozzászólásáraEs Foehn
Válasz ZZ #394. hozzászólására Ez milyen vetőmag???
Válasz ZZ #393. hozzászólására
Ma este néztem, lehet erős lett a tegnapi este kiszórt lombkaki
Válasz SOR #392. hozzászólásáraMa este ránéztem.... Lehet erős lett a tegnap esti lombkaki kotyvasztás
Válasz ZZ #386. hozzászólásáraIgen! Zn, Mn és S tartalmút mindenképpen javaslok kitenni. A kén a szem fehérjetartalmát növeli, ami sok esetben a felvásárlásnál külön néznek. Szerintem a növény nagyom meghálálja és relatíve olcsó kezelés.
Válasz szanberg #379. hozzászólásáraValószínű a stressz jele, ami sok helyen bevörösödött. Alapvetően a korábbi hideg időjárás miatt került stresszbe a cirok, de sok helyen az aszály vagy a túl sok csapadék hatására relatív Mn és Zn hiány alakult ki.
Végre megjött a meleg a ciroknak, a legtöbb helyen csapadék is volt. Kinövi és eltűnik a tünet.
Válasz ZZ #386. hozzászólásáraÉn 3l/ha biolchim phostart-ját fújtam nemrégen lombra kukorica és cirok kultúrára, n p zn van benne, nagyon megtolta őket, talán ez életem egyik leg szembetűnőbb lombtrágya hatása amit láttam
Viszont érdekes, hogy a cirok furulyázik míg a kukoricák nem.
Idén minden a fejére állt!?!?!?
Nitrogén,cink,magnézium?
Jól embeszèlgetek itt magammal
Nagy a csend cirkosok
Valami lombtrágyát èrdemes adni ilyenkor ??
Van 1 ha ilyen fenyercirkos terület
Kètszikű gyom abszolút nincs, csak fenyercirok
Meg lett ekèzve is..
Pár sort végigjártuk, huzgaljuk ki a fenyèrcirkot, de szar meló
Ha így hagyom, várható valami termés, vagy semmi nem lesz benne??
Válasz bala #382. hozzászólásáraSzerintem inkább az alapkezelő, mert látni hogy felvan verve a sár a levelekre, de nincs tapasztalat így amaz is lehet.
Válasz szanberg #379. hozzászólásáraValamilyen gombás megbetegedés, de ezt kinövi.
Válasz ZZ #380. hozzászólásáraAz én kis cirkom is ilyen, de az enyém nem látott gyomirtót, nem kapott semmilyen kegyszert a gaz. SZűz területre lett vetve, tavaly csak olajretek volt vetve, az is gyomirtó nélkül.
Kételkedem...
Válasz szanberg #379. hozzászólására
Alapgyomirtó felverődès..a területis mondta
Meg van pöttyösödve a cirok levele. Elképzelhető, hogy az alapkezelő verődött fel? Múltkor volt egyszer azért 18mm-es eső is, erre tudok gondolni hirtelen.
Válasz SOR #376. hozzászólásáraÁllítólag mehet kukorica felső dózisban, csak 25 fok alatt, minimum 250 liter vízzel és eső után minimum két nappal, hogy legyen viaszréteg a cirkon
Válasz bizsupapa1 #375. hozzászólásáraIgen, én is ezt hallottam.
Válasz bizsupapa1 #375. hozzászólásáraInkább csak 1 l/ha dózisban.
Válasz SOR #372. hozzászólásáraa Pardner-t simán kukoricás adagban? 1,25-1,5 liter/ha?
Válasz ZZ #364. hozzászólásáraInkább Gardoprim felverődés, nálunk is volt ilyen tünet.
Válasz Ares 826 #371. hozzászólásáraA hormon 6 levél után gondot okozhat. Nem biztos, de volt olyan gazda ismerősöm, ahol 30-40%-os termékenyülési problémát okozott. Inkább javasolnám a proszulforon ( pl.: Peak 75WG )vagy a bromoxinil ( pl:.: Pardner ) hatóanyagokat, amik a 7-8 leveles cirokban nem okoznak gondot bár nem engedélyezett így kijuttatni őket.
Válasz ClaasAtz #370. hozzászólásáraAdjál neki hormont dikamin dikamba, stb......!
Válasz bandigh #369. hozzászólásáraAz megvolt, de a sorban maradt gyom
Válasz ClaasAtz #368. hozzászólásáraSorközművelés
Válasz ZZ #367. hozzászólásáraEzekkel az a baj, hogy hormonok és csak 6 levélig szabad szórni. Az én cirkom ennél már nagyobb.
Válasz ClaasAtz #366 hozzászólásá
Casper, banvel
Ezt a 2 fajtát szórtam mikor 6-7 leveles volt a cirok
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy mivel lehetne gyomirtani a szemes cirkot? Gardoprimet kapott alapban, de kevés volt a csapadék. Leginkább kétszikű gyomok vannak, napraforgó is előjött benne. Hormon kizárva, mert azon a fenológián már túl van cirok. Mi jöhet még szóba, ami nem károsítja a cirkot és nem okoz termésdepressziót? Előre is köszönöm!
Válasz ZZ #364. hozzászólásáraIgen szép állomány!!
A területi képviselő szerint a sárga foltok vagy levèltetű vagy a gardoprim felvetődött.
Az egész tábla foltos, de levèltetű sehol nincs benne.
Az igaz hogy volt heves esőzès az elmúlt 1 hètben , de egy hónapja lett kifujva a gardoprim és csak tomboló szelet és meleget kapott eddig
Tegnap lekultizva 100 kg an34
Pendűl a múltkor berakott tavaszi művelésű cirok
Ez miért ilyen??
Sárga foltok, az új hajtásokon is?
Kultivatorral mennyi nitrót adtok a
ciroknak
Többen mondták hogy ne sokat, mert nem hálálja meg
100kg/ha an34-re gondolom
Válasz ZZ #358. hozzászólására1x vagy 2x megekézed és jó lessz ez!
Válasz ZZ #358. hozzászólására3 ik kép az 2 èv búza után ment. Évenként 2 totál tarló kezelést kapott.
Van 1 ha ami most került hozzám
Van értelme meghagyni, vagy glifozzam idén többször, hátha fogyna a fenyèrcirok és a tarack belőle?
Vmelyik nap van tervbe a kultivátorozás ..
Gardoprim esőt nem kapott, casperrel is le van fújva