Hirdetés
Fórum
Cikkajánló
Sajtóközlemény
Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.
811 hozzászólás
Más is rakna kèpet hogy hogyan nèz ki nála??!!
Itt nálunk csak nekem van, illetve mivel eddig soha nem termeltem, így viszonyítási alapot sincs...
07.26-ai kèp
Válasz ZZ #409. hozzászólásáraIdőjárás függő: tavaly 6-10t/ha
Válasz SOR #408. hozzászólásáraMilyen termèseredmènyeit voltak eddig?
Válasz ZZ #407. hozzászólásáraÁltalában egy fő buga és esetleg 2 oldal buga az normális. Ezeket egyszerre be tudnak érni.
Az oldalbugák 20-25 cm.- el lejjebb vannak, mint a főbuga.
Tegnap nèzegettem 140-150 cm magas a buga teteje... Hát az MTZ vel ezt nem tudom lefújni, hidasra meg nincs lehetőség..
Az oldalhajtasok is kezdik tolni a Bugákat, már ahol van...
Az oldalhajtas bugája is olyan magasra nől mint a főhajtásè ???
Válasz ZZ #404. hozzászólásáraMár csak glifóval...
Válasz Pippó89 #403. hozzászólásáraA deszikkálás nélküli betakarítás működő gyakorlat, a buga alatt kell elvágni és nem kell az egész növényt levágni és átengedni a kombájnon.
Természetesen így is kerül bele valamennyi zöld szár és levél, de megfelelő beállítással nem jelent gondot az ilyen módon történő betakarítás.
Válasz Pippó89 #403. hozzászólásáraGlifó val vagy csak kimondottan állományszárítóval szoktátok?
Válasz SOR #399. hozzászólásáraAz a baj a zöld szárral való betakaritassal, hogy nagyon megkínlasztja a gépet, illetve a rostán sem tud a mag megfelelően lehullani, mivel a hatalmas zöld levéltömeget nem képes a szelelo kifújni ezért a szórás nagyobb mértékű lesz, mint száraz körülmények között, nem beszélve a tempóról...
Mindenképpen érdemes desszikálni, szárítani így is úgy is kelleni fog.
Válasz ZZ #401. hozzászólásáraNem kell fizetni.Majd beérik az.
Válasz SOR #399. hozzászólásáraNaa, akkor megjöttem ebből a cirokból....
Remek, lehet fizetni a szárító soknak...
Bugázas előtt szórtam lombkakit, az is necces volt traki épp elment benne... Hidas gépre lehetőség itt nincs
Válasz SOR #399. hozzászólásáraKöszönöm elég kevés az információ a cirokról.
Meg ha deszikálja akkor a szárat se tudja eladni.
Válasz ZZ #397. hozzászólásáraA cirok zöld száron érő növény. Akkor optimális a betakarítás, ha a kombájnban mért nedvesség 16-17%. A mag érett, de a zöld szár, levél hozzá tesz a nedvességhez. Ezt le kell szárítani= költség, de desszikálni - valószínűleg hidas traktorral - szintén költség + a glifozát sem tudja mindig megfelelően levinni a vizet, emellett eső után a kezelt állomány nehezebben adja le a vizet, több szeméttel takarítható be
és esetleg egy nagy szél növeli a megdőlés esélyét. Szintén gondot okozhat ha túl korán kezelik le az állományt, mert a beltartalom gyengébb lehet. Mivel a betakarítás valamikor szeptember 20.-30. között várható a legtöbb szárító még napraforgózik, már esetleg kukoricázik, ezért szeretnének a lehető legrövidebb idő alatt a cirkon túl lenni. Adja magát a megoldás: mindenki desszikáljon és 1 hét alatt vigye be a termést. Sokan megteszik emiatt,illetve, hogy maga az állomány is zöld még, de szerintem ne az legyen a technológia, hogy biztosan deszikkálunk.
2 esetben viszont indokolt lehet:
- nagyon gyomos az állomány
- sok oldalhajtás van zöld bugával, mert azok nem érnek be ( a normális 1 fő és esetleg 2 oldal buga )
Hogy állnak a cirkok?
Deszikálni èrdemes vagy kell is .. ha már majd ott tart a cirok ??
Írjatok már erről pár gondolatot
Válasz R Sándor #395. hozzászólásáraEs Foehn
Válasz ZZ #394. hozzászólására Ez milyen vetőmag???
Válasz ZZ #393. hozzászólására
Ma este néztem, lehet erős lett a tegnapi este kiszórt lombkaki
Válasz SOR #392. hozzászólásáraMa este ránéztem.... Lehet erős lett a tegnap esti lombkaki kotyvasztás
Válasz ZZ #386. hozzászólásáraIgen! Zn, Mn és S tartalmút mindenképpen javaslok kitenni. A kén a szem fehérjetartalmát növeli, ami sok esetben a felvásárlásnál külön néznek. Szerintem a növény nagyom meghálálja és relatíve olcsó kezelés.
Válasz szanberg #379. hozzászólásáraValószínű a stressz jele, ami sok helyen bevörösödött. Alapvetően a korábbi hideg időjárás miatt került stresszbe a cirok, de sok helyen az aszály vagy a túl sok csapadék hatására relatív Mn és Zn hiány alakult ki.
Végre megjött a meleg a ciroknak, a legtöbb helyen csapadék is volt. Kinövi és eltűnik a tünet.
Válasz ZZ #386. hozzászólásáraÉn 3l/ha biolchim phostart-ját fújtam nemrégen lombra kukorica és cirok kultúrára, n p zn van benne, nagyon megtolta őket, talán ez életem egyik leg szembetűnőbb lombtrágya hatása amit láttam
Viszont érdekes, hogy a cirok furulyázik míg a kukoricák nem.
Idén minden a fejére állt!?!?!?
Nitrogén,cink,magnézium?
Jól embeszèlgetek itt magammal
Nagy a csend cirkosok
Valami lombtrágyát èrdemes adni ilyenkor ??
Van 1 ha ilyen fenyercirkos terület
Kètszikű gyom abszolút nincs, csak fenyercirok
Meg lett ekèzve is..
Pár sort végigjártuk, huzgaljuk ki a fenyèrcirkot, de szar meló
Ha így hagyom, várható valami termés, vagy semmi nem lesz benne??
Válasz bala #382. hozzászólásáraSzerintem inkább az alapkezelő, mert látni hogy felvan verve a sár a levelekre, de nincs tapasztalat így amaz is lehet.
Válasz szanberg #379. hozzászólásáraValamilyen gombás megbetegedés, de ezt kinövi.
Válasz ZZ #380. hozzászólásáraAz én kis cirkom is ilyen, de az enyém nem látott gyomirtót, nem kapott semmilyen kegyszert a gaz. SZűz területre lett vetve, tavaly csak olajretek volt vetve, az is gyomirtó nélkül.
Kételkedem...
Válasz szanberg #379. hozzászólására
Alapgyomirtó felverődès..a területis mondta
Meg van pöttyösödve a cirok levele. Elképzelhető, hogy az alapkezelő verődött fel? Múltkor volt egyszer azért 18mm-es eső is, erre tudok gondolni hirtelen.
Válasz SOR #376. hozzászólásáraÁllítólag mehet kukorica felső dózisban, csak 25 fok alatt, minimum 250 liter vízzel és eső után minimum két nappal, hogy legyen viaszréteg a cirkon
Válasz bizsupapa1 #375. hozzászólásáraIgen, én is ezt hallottam.
Válasz bizsupapa1 #375. hozzászólásáraInkább csak 1 l/ha dózisban.
Válasz SOR #372. hozzászólásáraa Pardner-t simán kukoricás adagban? 1,25-1,5 liter/ha?
Válasz ZZ #364. hozzászólásáraInkább Gardoprim felverődés, nálunk is volt ilyen tünet.
Válasz Ares 826 #371. hozzászólásáraA hormon 6 levél után gondot okozhat. Nem biztos, de volt olyan gazda ismerősöm, ahol 30-40%-os termékenyülési problémát okozott. Inkább javasolnám a proszulforon ( pl.: Peak 75WG )vagy a bromoxinil ( pl:.: Pardner ) hatóanyagokat, amik a 7-8 leveles cirokban nem okoznak gondot bár nem engedélyezett így kijuttatni őket.
Válasz ClaasAtz #370. hozzászólásáraAdjál neki hormont dikamin dikamba, stb......!
Válasz bandigh #369. hozzászólásáraAz megvolt, de a sorban maradt gyom
Válasz ClaasAtz #368. hozzászólásáraSorközművelés
Válasz ZZ #367. hozzászólásáraEzekkel az a baj, hogy hormonok és csak 6 levélig szabad szórni. Az én cirkom ennél már nagyobb.
Válasz ClaasAtz #366 hozzászólásá
Casper, banvel
Ezt a 2 fajtát szórtam mikor 6-7 leveles volt a cirok
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy mivel lehetne gyomirtani a szemes cirkot? Gardoprimet kapott alapban, de kevés volt a csapadék. Leginkább kétszikű gyomok vannak, napraforgó is előjött benne. Hormon kizárva, mert azon a fenológián már túl van cirok. Mi jöhet még szóba, ami nem károsítja a cirkot és nem okoz termésdepressziót? Előre is köszönöm!
Válasz ZZ #364. hozzászólásáraIgen szép állomány!!
A területi képviselő szerint a sárga foltok vagy levèltetű vagy a gardoprim felvetődött.
Az egész tábla foltos, de levèltetű sehol nincs benne.
Az igaz hogy volt heves esőzès az elmúlt 1 hètben , de egy hónapja lett kifujva a gardoprim és csak tomboló szelet és meleget kapott eddig
Tegnap lekultizva 100 kg an34
Pendűl a múltkor berakott tavaszi művelésű cirok
Ez miért ilyen??
Sárga foltok, az új hajtásokon is?