Hirdetés
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Tavaszi bokrosító hengerezés új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Napraforgó ára új
- Kukorica terményárak új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Körbálázót, de milyet? új
- AKG támogatás új
- Agrártámogatások kifizetése új
784 hozzászólás
Válasz .Feco. #481. hozzászólásáraÉrtem. S 670-ből van itt kettő, keveslik a pacit a motorból
Válasz Feri #482. hozzászólásáraÉrtem. A Tucano hybrid kicsi lett volna? Csak beszélgetünk ,nem okoskodni akarok.
Válasz Vinkó75 #478. hozzászólásáraha rotorosra váltottam volna,az asztalméret 7,5-röl
indulna,a birtokméretek és a napi átszerelések miatt elvesztettem volna a hasznos munkaidőből.Teljesitmény növelést nem,csak fogyasztásnövekedést hoztam volna össze!
Válasz Vinkó75 #480. hozzászólásáramindig gondolkozunk, már vagy 15 éve de a kereskedők egész másban gondolkodnak, mert nem akarnak nekünk olyan árat adni amit elfogadnánk... Amúgy néhány éve vettem egy S670-est de mire megjött volna az élet nagyon fura fordulatot vett, és végül visszamondtuk a szerződést...
Válasz .Feco. #477. hozzászólásáraNem gondolkoztál rotoroson ? Elég jók az átlagaid..terület is van. Lehet megérné. Az új S700 őzike sorozat, bővelkedik jó opciókkal a gépet illetően.
Válasz Feri #476. hozzászólásáraitt amúgy körülöttem amik vannak:
2012-es 450-es Tucano: V600
2011-es 570-es Lexion: V750
2014-es 650-es Lexion: V660
2009-es 550-es Lexionok (3 db ugyanannál a cégnél): V660
2015-ös Tucano 450: V600
2016-os Tucano 450: Vario680 (új fajta)
most jön Lexion 670: Vario770 (új fajta)
Válasz Feri #476. hozzászólásáraA ládás gépeknek megvan a határa. A felett már intenzívebb megoldás kell. Vagy egy kalásztépős adapter mit Feco belinkelt.
Válasz Feri #476. hozzászólásáraén is magam járok vele, és elég sok saját termés, szóval nem pocsékoljuk hátul. Ugyanakkor nekem mégis az a véleméynem hogy nagyobb asztalt vennék most rá. Tényleg van hogy lassan kell menni, mert van ilyen, de nem általános. Repcék 10-15% van deszikálás nélkül, így azok nagyon könnyen csépelődnek, és rostálódnak, nagyon haladós, kalászosoknál is van hogy nehezen csépelhető valami vagy nagyon törik a szalma és nem győzi rostálni nem ez az általános.
Válasz .Feco. #470. hozzászólására660-s lexionhoz V600-s asztalt vettem,tavaly 7-8t-s buzákban C600-s+440lexi(320le-re piszkálva)5-6km/h
4t-s repcében 4,5km/h.teljes szezonban saját magam arattam,és végig figyeltem a veszteségmérőket,ha növeltem a sebességet elkezdett szórni.Annak semmi értelme,hogy hektár teljesitménnyel dicsekedjünk,hátul meg vetünk a kombájnal.Naprában,kukiban megkapta a 8sorosakat!
Válasz Pilátus #472. hozzászólásáraAmit a kétmenetes aratásról tudni kell: északi területeken honos, ahol gyakori hogy a szem már fiziológiailag érett, de a szár még zöld ezt segíti azzal, hogy a szárat elvágva nagyon felgyorsul a vízleadás, ezáltal néhány nap után csépelhetővé válik a növény, a megmaradt nedvességet a szemből mesterséges szárítással távolítják el. Nagy hagyománya van kanadában és Új-Zélandon, más területeken kevés a jelentősége. A legnagyobb különbség a beltartalomban van, a fehérjetartalom akár 20-25%-al lehet magasabb, mint az egymenetes aratás során, ennek oka hogy amikor a növényt rendrevágják akkor még élő kapcsolat van a szem és a kalász között, emiatt utóérés történik. Nem új dologról van szó, valójában a kombájnok megjelenése előtt sokezer évig minden kalászost így takarítottak be. Valószínűleg ez az utóérlelés elég lenne ahhoz hogy a most népszerű bőtermő és hibridbúzák minősége stabilan malmi érték fölé menjen.
Ami ellene szól: bonyolult. több menetszám, bonyolultabb szervezés, több gép és ember kell, ráadásul célgépekkel az igazi, a traktorra szerelhető megoldások nagyon kompromisszumosak. Egy (jó) rendfelszedő ráadásul kifejezetten drága és bonyolult, nélküle viszont sok a pergési veszteség csépléskor. Haza viszonyok között egyáltalán nem indokolt a használata, mert itt természetes érés mellett is tökéletesen arathatóak a kalászosok, ha mégis kétmenetes betakarítást választ valaki megnő a kockázata, hogy az teljes termés odavesz ha mondjuk egy komolyabb 40-50 mm-es esőt rendrevágva kap egy tábla...
Áteresztőképességet megduplázni amúgy sem tudsz, mert ugyan könnyebben csépelődik de ugyanazt a mennyiséget kell átdolgozni magán mintha egymenetben arat.
kombájnáteresztő képességet növelni akkor tudsz jelentősen ha kevesebb anyagot viszel be, mondjuk ilyen adapterekkel:
LINK
Válasz Pilátus #472. hozzászólásáraEzt a kétmenetes aratást valahogy nem veszi be az agyam. A rendfelszedős melók még macerásabbak mint a sima vágás. Az esetek zömében a rendfelszedős játékoknál sérült valami.Kő stop...vagy fémdetektor azért legyen rajta. A spéci beállítások ellenére is a felszedő szépen simogassa a felszínt. Bár lehet így egyszerre "egyöntetű" száraz állományt kap a tulaj. Abban jó melózni az tény.
Válasz Pilátus #472. hozzászólásáraazt nem írják,hogy mennyi így a szem veszteség? kombájn még szór egy kicsit. biztos lesz árva kelés.
Na igen a 7km feletti döccenééés az helyrebillent engem is, de viszont ezzel nem lehetne megduplázni a kombájnok teljesítményét?Itt nem kellene az az asztalt figyelni teljes szélességbenhttps://www.youtube.com/watch?v=aqLbP1mDvB0
Valahol volt is hogy Mecdon kaszákkal vágnak mindent és utána jönnek a kombájnok.
Én sem látom szemre hogy a 8 és 13 tonna között mi a különbség és ezt jó lenne egyszer alaposan megvizsgálni(bár nálam száműzve a búza,mert nyáron nyaralunk) hogy a szemszám több vagy a szemek nagyobbak és attól több.A tőszám és kalász szám egyforma lehet
Válasz Pilátus #452. hozzászólásáraitt kukoricában sem gyakori a hasonló termés...
Válasz T180. #456. hozzászólásáranekünk a 630-ason V600 van, 10 tonna körül már biztosan ez is sok kixcsit, de 6-7 tonna alatt vagy repcében már kicsi, alternatív növényekben pedig pláne nagyon kicsi, ha most venném már 680-assal venném az biztos... könnyebb lassabban menni az esetek 20%-ában mint üresen menni az esetek 50%-ában.. lehet rigolya de nem szeretek 6-7-től gyorsabban aratni, mert akkor már döcög a gép, kapkodja meg csapja a földhöz az asztalt, nincs idő alaposan végignézni mit vágok, később veszem észre ha felvesz valamit vagy megdúrja a vakondlyukat, szeretek menet közben üríteni ahhoz sem jó gyorsan menni.. jobb a nagyobb...
Válasz Vadmalac #468. hozzászólásáraTejfölsűrű kalászosban nem tudod kitolni a kart egy ládással, sehogy.. Ha bírja is, kijön hátul.. Pont.
Válasz Pilátus #452. hozzászólásáraAz csak nekem fura, hogy nem igazán látni különbséget a 8 és a 13 tonnás búza között? Ráadásul megdőlve sincs szinte sehol. A különbség tehát főképp a kalászban van.
Válasz Claassic #466. hozzászólásáraEz egy kompromisszumokkal teli üzlet. Már írtam, felénk az 5 hektár alatti a mostoha kategória.
A mi viszonyaink között a 3 kisebb kombájn azért élne meg jobban mint az 1 nagy, mert egy időben 3 kisebb gazdát tudnál velük kiszolgálni. Abban a 2 hétben amikor mindenkinek a legsürgősebb. Ez is egy szempont.
Válasz Pilátus #453. hozzászólásáraNapi 50 hekit akarsz (jó anyagban) a ládás gép felejtős. Szójában a talaj-idő és a szója állaga is vissza fogó tényező lehet. Használtan 580-600-as lexi.Vagy őzike S. Új kivitelben dettó a szisztéma. Nincs gondom az Axial dobbal, de mint láttam a hibrid, pláne gabonában kicsit jobban hasít. Az iker dobos nyuszit is ütötte. Lehet utálni a Claast...drága-kopik...de mocskosul tud menni. Szlovákiából járkál ide a délvidékre egy bérarató 770-780. A nap nem nagyon veszi ki a gép színét amint láttam. Gyorsan kipörgeti a vasakat...ehhez viszont teljesítmény kell, akkor van meló is.A 12méteres adapter azért szépet hasít.
Válasz Pilátus #461. hozzászólására
Laikusként, egy kombájnban sok dolog hat egymásra azaz több dolog befolyásolja a másikat.
Amit én linkeltem videót, ott a szójában azért hasított 10km/h-val, mert a monitoron a két "piramis" a jobb szélen az áteresztőképesség, aminek éppen az aljában mocorgott valamicskét, azaz a cséplőszerkezet unatkozott a motor meg még bírta így lehetett a sebességet növelni.
-itt egy nagyobb asztallal lehetne több anyagot a cséplőre juttatni, persze akkor a sebesség valamelyest visszább esne, de lehet hogy növekedne a ha/óra
A te általad linkeltnél azért megy lassabban, mert bár a cséplőszerkezet itt sincs túlterhelve ellenben a motor már 90% fölött dolgozik.
-itt egy nagyobb asztal és motorral lehetne növelni a területteljesítményt
A 12t/ha-os videónál meg pont fordítva van ott a cséplőszerkezet a max közelében táncol miközben a motor 60% környékén üzemel,gyorsítani nem lehet, mert akkor még több csépelni való érkezne.
-itt meg egy másik kombájnnal aminek nagyobb az áteresztőképessége
Az összegzés valami olyasmi lehet, hogyha neked csak szójára(3t/ha) kellene akkor az áteresztőképessége az elég volna, de kellene egy nagy flexibilis asztal hozzá (nagyobb mint 6m), viszont ha a sebességet is szeretnéd tartani, akkor a motor teljesítménye(300Le) már kevés lenne.
Ezt mint műkedvelő mondom tapasztalatom nincs, ha be esnek a topikba az öreg motorosok majd megaszondják, de már ajánlottak neked egy 500 lovast az több mint a 300
-Cebis demo, lehet nyomogatni
-Lexion 620-670 pdf
Válasz Pilátus #453. hozzászólására50hektárt nem lehet normális gabonában 8méternél kisebb asztallal levágni itthon.
Én vágtam már 6 tonnás búzából 54 vagy 56 hektárt, már nem is emlékszem pontosan, de 10kor már vágtam és éjfélig ment a gép, igaz nem egy táblában meg nem is mindig értek vissza a kocsik de lement.
Viszont itt 9,2 az asztal!!!
Válasz Pilátus #460. hozzászólásáraPorszárazban lehet is haladni
Itt van a Serbiai fórumtársunk és ha jól látom ez szerintem ez egy Galeb fajta.
Itt már lassabban megy pedig az NB által linkelten simán megy 10km-rel.
Nyomjatok ennek egy lájkot mert nagyon rendes srác és mindenkinek segithttps://www.youtube.com/watch?v=HQ6_eAyZO1E
Na,na,naaa ez már majdnem
Csak a maxflex asztal miatt tud menni 10km sebességgel?
Nagyon jönn be az anyag,jaj Istenem csak már a miénk menne így
Válasz Pilátus #453. hozzászólására
Laikusként a 3tonna/ha soja elvileg nokedli neki
- Claas Lexion 630 + Maxflex 560 in soybean
ez nem tudom mekkora asztal ha számozás a méret akkor 560-as és vág 5,5hektárt óránként, de ez a gép így nagyon nincs kihasználva, nagyobb asztal kéne elé szerintem
Válasz Pilátus #451. hozzászólásáraBelinkeltem milyet kell venni :D
De elég ha lóerőket nézel, 3xx lóerővel nem kell 50 hektárban gondolkodni
Válasz T180. #456. hozzászólásáranézd meg a videót,12-13 tonnásat vág nem semmi
Válasz Pilátus #451. hozzászólásáranem vág 50-et,ez egy 5ládás gép ,jól kiszolgálva ,6-7 tonnád buzában 30-35ha ,szerintem a 6,6 asztal nagy neki,én 540-el használom
Válasz Pilátus #453. hozzászólásáraOtt van,
2hektárt vág óránként,
13,5tonna per hektár ezidáig az átlag
26,63tonnát vág óránként
Válasz Pilátus #450. hozzászólásáraLaikusként, szerintem az a 12t/ha számadat sem adott okot a nagy száguldozásra,és vannak egyéb tényezők is, mint mennyire legyen tiszta, mennyi a szalma..
Felénk a harmat hajnalban van, így reggeltől hajnalig mehetne a munka csak az átvevő hely zár be délután, így ő a szűk keresztmetszet..
A francba a 6,34 az nem az óránkénti terűlet hanem az őssz terület a tábláról(peedig már kezdtem vakon hinni benne
1,8hektárral nem lesz meg a napi ötven hektár hmmm,hmm
Itthttps://www.youtube.com/watch?v=LrgAH_YC54M
Megvannak a pontos adatok a Lexion630 fülkéjéből!
Ha jól számolom akkor 10km sebességgel kellene szednie de ez csak 3km amit mutat,persze lehet hogy csak mert közben videózik és ezért csökkentette a sebességet.Itthon 8 óránál hosszabban nem nagyon lehet szedni a harmat miatt vagg igeen?Ezek este tízkor is mennek.Akkor ez egy műszakban 50 hektárt vááág!?Nálunk is.(6 méteres adapterrel és nem gigantikus 9 méterekkel)
Ha garantáljátok nekem a napi 50hektárt szójában is ami kb3 tonna akkor lehet hogy nekem sem kellene sokáig gondolkozni.
Pont 4szer több órát kell menni egy átlag tx-nek ehhez ateljesítményhez így min 3 kombájn dolgoz le naponta!Az peddig negyed annyi kopás is,hmm vagy ez csak az áfolyási ösztömegtől fűgg?Ha meg a gázolj különbséget nézem akkor 10 év alatt egy 1000hektáros gazdaságban 20milliót takarít meg
Na itt van megjött ahogy kértétek",vigyétekhttps://www.agroinform.hu/geppiac/claas-lexion-630/h_1449318?ref=33300ad3
Válasz T180. #448. hozzászólásáraNekünk eddig egy 98 classic volt aztán jött egy lehetőség egy medion 310-est nézni szerintem nekünk az elég 200-220ha-ra. Ehhez kaptunk repcetoldatot is, így legalább azt mi szedjük le.
Válasz T180. #447. hozzászólásáraJa és most már én se vennék mediont,meg tucanót,de akkor a medi ujonan nagy lépés volt, és a lényeg a fogyasztás,meg a megbízhatóság,egyszerűség,a legnagyobb hibája a motorkihajtó tengely volt 4 éve ,amúgy szezon elött csapágy éxij csere és gó,első éveiben amíg egyedül volt 1200-1300 hekit vágott,de akkormég sokkal hosszabb volt a szezon
Válasz bandigh #446. hozzászólásáraBocsi de nem azt mondtam hogy nekem volt 10 tonnás búzám,hanem vátunk 10 tonnásat,a kettő nem ugyanaz,mint tudjátok mi szolgáltatásból élünk évi 1500-2000 hekit kell vágnunk,40 ak földön már 15éve tudtak 10 tonnás búzát hiper ráfordítással 100tonna/heki trágyával stb,ja és ott nem ment 15hekinél több 1 nap
Válasz Vinkó75 #445. hozzászólásáraIgen ott már azért van erő is. Ma már nehéz olyan hektárokat csinálni a kicsi gépekkel mint pl 15 éve.. A hozamok is enyhén szólva másabbak. Bár van akinek volt 10t búzája már annó
Válasz bandigh #441. hozzászólásáraHa van meló, már nem gondolkoznék Medionban. A 204-est és a208-ast a 460-as lexi kimelózta.
Válasz bandigh #443. hozzászólásáraSzáraz anyagban szépen mennek.
Válasz Pilátus #442. hozzászólásáraEz is megeszi, nem fogok letagadni belőle..
Nem vagyok nagy Claas párti, de ár-érték arányban,
Ez már enné mint disznó a tököt..
http://www.traktorpool.co.hu/details/Maehdrescher/Claas-Lexion-600/3428551/
Pld mi? Ez a zöld szörnyeteg ami a tiéd mennyit kajál?Nyuszi 20 alatt semmit nem bír.
Igazából olyan kellene akár egy is ami bírja a zöldet is néha és nem kell rettegni hogy medvézik,,,
Mindig is Montánáról álmodoztam de szerintem a kinti gépekre magyar gazdának biztos nem finansziroznak és ugy azért merészebb lenne az álomodozás
Válasz Pilátus #440. hozzászólásáraVigyázat mert ha veszel 3 ilyen szántóföldi ragadozót akkor fennáll a veszélye annak, hogy az évi 2-2,5 ezer hektár levágása után elvisza a nav örökre :D Mert nem lenne költségszámlád ugyanis ezek bármit levágnak 10 literből :)
Egyébként a 3 kombájn az 3 melós, 3 szögelnivaló, nem hiszem hogy jobban kijössz.. ennyiért van használt nagyobb gép is ami tényleg tudja azt mint a 3 csettegő. Ha van jármű..
3db ilyen 340-esMedion(nincs még benne aps?) az 39misi ami ugyanannyi mint egy 630 Lexi.Ha azt elfogadjuk hogy 6,6-nál nagyobb asztal az nem játszik mert az nem normális emberléptékű és azért ezt még simán átlehet menni a földesutakon szerelgetés nélkül akkor nem jobb a 3 mint az egy?3x18 heki=54heki a Lexi630 meg kb 40 heki naponta?Ez a hirdetésben Merci motoros kis fogyasztással?
Válasz bandigh #438. hozzászólásárafáj az igazság,a sötétzöld a nyomában sincs,állítólag minden tankoláskor egy ferdedobot is cserélni kell ,meg ha hegyet lát 50lityi per heki ,ja és tudom mennyit mennek el az újak már abban is 6000-van
Válasz T180. #436. hozzászólásáraUnom már ezt a 11.000 hektározást, költözz bele a fülkéjébe vagy vedd feleségül, de azt tudd, hogy ha holnap a halványzdből veszel egy hasonló kaliberűt, nemhogy 11.000-et nem bír ki hanem az 1100 is meg fog látszani rajta..
Válasz T180. #436. hozzászólásáraAha és 20-25 öt vágott belőle..
Válasz bandigh #435. hozzászólásáramajd ha a sötétzöld csodád levág 11000hekit nagyjavítás nélkül mint a 330-asunk akkor vigyorogj,de amíg ezt nem tudja addig inkább maradj csendben,2002-es gép,és már 2002-6 között 10tonnás búzát is látott
Válasz Ares 826 #433. hozzászólásáraAkkor felétek nem sok erős búza van Van ahol a 15nek is örülne!