Gázolaj árak 640 Ft Benzin árak 628 Ft EUR 403.23 Ft USD 385.36 Ft CHF 429.18 Ft GBP 486.85 Ft

Fórum

Családban marad? Gazdaságátadás a mezőgazdaságban

Létrehozta: BNC01 , 2022-11-13 08:54:55

Kedvencekhez Segítség

108 hozzászólás
Nincs profilkép
#108 Rabó001
2025-02-23 11:12:39

Válasz Ares 826 #106. hozzászólásáraAzért én nem ilyen egyszerű. Ajándékozni a föld tulajdonjogát lehet, közeli hozzátartozónak (szülő, gyerek, testvér, házastárs). Ingóságot nem tudom, szerintem inkább nem. Az higy házasságban mi minősül közös vagyonnak, vagy hogy válás esetén mit visz a másik fél, az se ilyen egyszerű, lehet házassági szerződést kötni, abban meg nagyjából azt kötsz ki, amit akarsz. De ezek meghaladjak egy fórum hozzászólás terjedelmét, még ha ez lenne a szakmám, akkor is.

#107 kukaccsosz
2025-02-23 11:02:10

Válasz hashtag #105. hozzászólásáraEgy nyári rendezvényen az agrárkamara ezzel foglakozó illetékese már mondta hogy a pályázatban lejjebb fogják vinni az összeget. Megkérdeztem miért , azt mondta azért hogy több embernek jusson.
Jön a választás ( ezt nem mondta).

Nincs profilkép
#106 Ares 826
2025-02-23 10:02:33

Válasz hashtag #105. hozzászólásáraEz így nem igaz lehet ajándékozni is ellenszolgáltatás nélkül átadni! Azt még így vissza is lehet követelni de ha pénzért volt az átadás akkor már nem! Ha volt pénz ellenszolgáltatásként akkor már a házas az átvevő már közös szerzeménynek számít a házasságon belül s ha válnak akkor viszi a gazdaság felét a házastárs! hoppácska ugye nem is annyira egyszerű a dolog???smile whistlingsmile whistlingsmile whistlingsmile whistlingsmile whistlingsmile whistling

Nincs profilkép
#105 hashtag
2025-02-23 09:31:08

Válasz kisparasztkaim #101. hozzászólására“cb) a gazdaságátadóval legalább 7 éve munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll;”

De ugyanakkor:
“(2) A gazdaságátadási ajándékozási, tartási vagy életjáradéki szerződést csak közeli hozzátartozók köthetnek, ha a gazdaságátadási szerződésben mező- és erdőgazdasági föld tulajdonjogának átruházásáról állapodnak meg. E szerződésre a Földforgalmi törvény ajándékozásra, tartási vagy életjáradéki szerződésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.”

Tehát nem közeli hozzátartónak csak gazdaságátadási adásvételi szerződés formájàban lehet átadni, aminek az esetében is meg kell határozni a gazdaság egyes elemeinek szerződéskötéskori forgalmi értékét, a kérdés az, hogy ettől függetlenül lehet-e 1 forintra szerződni.

“Ezért csökkent le már 22 mFt-ra a pályázati pénz”
Ezt az összeget amúgy mi alapjàn mondták? Meglehet hogy csak a jólbevált stomach módszert alkalmazták a számításnàl.

#104 Radocz
2025-02-23 09:17:55

Válasz Rabó001 #103. hozzászólásáraEgyik Fórumtalalkozós kolléga írta sz@r a törvény.
Még nem olvastam figyelmesen, de fogom.

Szerinted mi jó, és mi nem jó benne?

smile cowboy

Nincs profilkép
#103 Rabó001
2025-02-23 08:50:42

Válasz kisparasztkaim #101. hozzászólásáraHa az atvevo X éve az átado alkalmazottja volt. Asszem.

Nincs profilkép
#102 kisparasztkaim
2025-02-23 08:34:32

Válasz $HMP$ #97. hozzászólásáraÉn is úgy látom, hogy ahol van mit örökölni, kevés helyen marad meg a családon belül a jó viszony.
Ez iszonyú, de sajnos ez van.

smile pimp

Nincs profilkép
#101 kisparasztkaim
2025-02-23 08:22:25

Válasz Rabó001 #99. hozzászólásáraKöszi.
Neki futok mégegyszer.

Ezt nem mondták a konferencián, de az ügyvédnő majd megmutatja a pontos helyet.

Akkor a szomszéd foldbirtokostól barátom fia gazdaságátvevő lehet?

Átadó 70 éves átvevő 48 és jogosult, mert van papírja, hogy ért hozzá.

Azt nem mondta még Cseh Tibor semelyik Gazdakörös rendezvényen.

Ezért csökkent le már 22 mFt-ra a pályázati pénz.

smile pimp

Nincs profilkép
#100 kisparasztkaim
2025-02-23 08:16:46

Válasz MrPoke #79. hozzászólásáraVan az öröklés és van a gazdaság átadás.
Szerintem ez két teljesen más történet.

De még csak egyszer olvastam el a kapcsolódó jogszabályokat.
Ezért fizettem be a MAGRO rendezvényre, és kértem ügyvédtől időpontot!

smile pimp

Nincs profilkép
#98 kisparasztkaim
2025-02-23 08:12:48

Válasz Rabó001 #75. hozzászólásáraEzt hol olvastad,, hogy távolabbi embernek átadható a gazdaság?
Én még erről nem tudok. De ha így van akkor ez a vég kezdete a magyar mezőgazdaságunknak.

Anno a szocik mondták, hogy a "javadat akarjuk" Mi meg úgy döntöttünk, NEM ADJUK!

smile pimp

Nincs profilkép
#97 $HMP$
2025-02-22 20:24:21

Na majd öröklésnél ismerszik meg a testvér és baxik be a virágos nyár.smile aikido
Jobb erre fölkészülni és készíteni az 5millát per hekto smile lol....csak a fertő és mocskosság ahova nézek.

Nincs profilkép
#96 Unka
2025-02-22 20:18:57

Válasz MrPoke #93. hozzászólásáraEgyrészt megértelek, nálunk is hasonló a felállás csak kevesebben vagyunk.
Másrészt abban egyetértek Rabó001-gyel, hogy érdemes az anyagi dolgokat és a tulajdonviszonyokat az átadás előtt véglegesíteni.
Elég csak egy új élethelyzet, ami miatt az egyik testvérednek szüksége lesz egy nagyobb induló tőkére és kéri a részét az örökségből.
A legnagyobb jószándékoddal se kerülj kerülj olyan helyzetbe, hogy ellehetetlenül a gazdaság finanszírozása.
A családi dolgok tényleg nem tartoznak a nyilvános fórumra, de privátban röviden szívesen megírom mi hogyan oldottuk meg. Bár nálunk a tiedhez képest egyszerűbb a helyzet.

Nincs profilkép
#95 trikolor5
2025-02-22 20:05:10

Válasz MrPoke #93. hozzászólásáraA jutalékot hívjátok ti földbérletnek? Mert ebben a formában alapból úgy szokták, hogy a 3tesó kapja a ráeső terület után a földbérleti pénzt. Tehát mivel te csinálod az egészet (és még a szülőket nem is számoljuk) akkor az össz. terület 75% után bérleti díjat kéne fizetni.

Nincs profilkép
#94 Rabó001
2025-02-22 19:40:15

Válasz MrPoke #93. hozzászólásáraSenki nem mondta hogy bármi illegális lenne benne. Én nem minősítettelek, pont azt írtam hogy nem kell mindent kiteregetni, ahány családi, annyifele felállás.

Nincs profilkép
#93 MrPoke
2025-02-22 19:07:26

Válasz Rabó001 #88. hozzászólásáraMinden teljesen legális nincs min agódni. Anyukám nevén van minden mint családi gazdaság feje. És 4 en vagyunk testvérek.

Nem értem mi a fura ebben. Én nem sajnálom a testvéreimtől a pénzt.

Nincs profilkép
#92 MrPoke
2025-02-22 19:01:16

Válasz Ares 826 #87. hozzászólásáraMiért is kellene nyugdíjasnak lennie?
Én úgy terveztem kap egy bankkártyát korlátlan limittel. Még van jópár év nyugdíjig de igazából nem számít mert úgysem kap semmit. :D

Nincs profilkép
#91 MrPoke
2025-02-22 18:57:31

Válasz hashtag #86. hozzászólásáraAmit megkeresek az csak az órabér az enyém, hiszen nem az enyém a gazdaság. És igen jelenleg is kapnak jutalékot anélkül, hogy bármit végeznének.

Én úgy tekintek az egészre mint egy BT.

Különben családi gazdaság a jelenlegi forma. De őstermelő leszek ha átkerül az én nevemre.

Nincs profilkép
#90 Rabó001
2025-02-22 17:58:22

Válasz trikolor5 #81. hozzászólásáraNem csoda hogy nem tudod elkepzelni. Magyarországon eddig ez nem működött, nincs kialakult kultúrája ennek. A történelem viszontagságai miatt nálunk nincsenek 5-6., meg 10.generacios gazdák. Tömegesen majd most érnek oda azok, akik a karpotlaskor kezdték, korábban még ugye nem lehett komoly gazdaságot építeni. Eddig az esetek többségében az volt hogy az elhunyt után egyenlő arányban örökölt mindent minden leszarmazo. Csak ahol már van egy komoly gazdaság, nagy vagyon, és esetleg nem mindegyik gyerek vesz részt benne, akkor hogy lesz az öröklés. A foldeknel egyre több embert fognak érinteni az új föld öröklési szabályok, ehhez nem kell gazdálkodonak lenni, de földje sokaknak van.

Nincs profilkép
#89 Rabó001
2025-02-22 17:50:51

Válasz hashtag #78. hozzászólásáraSzerintem úgy érti, hogy ő atveszi a gazdaságot a szüleitől meg életükben. Aztán mikor a szülők meghalnak, akkor kerüljön a testvérek nevére is. Bár ezt célszerűbb lenne az átvételkor rendezni.

Nincs profilkép
#88 Rabó001
2025-02-22 17:47:48

Válasz hashtag #86. hozzászólásáraIgaz amiket írtok, de nem tudjuk a konkrét részleteket, csaladi viszonyokat MrPoke esetében, de mondjuk én se írnék ki egy nyilvános fórumra mindent.

Nincs profilkép
#87 Ares 826
2025-02-22 17:35:33

Válasz MrPoke #77. hozzászólásáraCsak aki átadja a gazdaságot mindenhonnét törlik, nem lehet továbbra gazdálkodó! Ha már nyugdíjas akkor csináljad meg az átadást!

Nincs profilkép
#86 hashtag
2025-02-22 17:07:26

Válasz MrPoke #82. hozzászólásáraDe ők is dolgoznak most a cégben, vagy mást csinálnak? Segítenek neked, vagy csak te vagy? A következő 15 évben amit megkeresnek a munkájukkal, adnak majd belőle neked? Azért mondtam, hogy az akkori állapotban kéne megbeszélni, hogy mi van, nem azt, hogy mi lesz akkor miután te beletettél még 15 évet. Ha kapnak földet, csak te használod, a vagyonuk meglesz, ha akarják eladhatják, nincsenek kisemmizve egyáltalán. Ha eladják és felélik, az ő dolguk. Legfeljebb neked lesz rossz. Ha kapnak utána stabil “bérleti díjat” tőled, talán azzal járnak a legjobban, főleg úgy, hogy nem kell érte semmit tenni.

Nincs profilkép
#85 Unka
2025-02-22 16:57:56

Válasz hashtag #76. hozzászólásárahmmm.. ez nyomós érv valóban smile rolleyes

Nincs profilkép
#84 Unka
2025-02-22 16:56:10

Válasz MrPoke #82. hozzászólásáraMilyen formában gazdálkodtok?

Nincs profilkép
#83 MrPoke
2025-02-22 16:39:17

Válasz trikolor5 #81. hozzászólásáraEz a baj, hogy életszerűtlennek látják sokan, pedig bizalom kérdése.

Nincs profilkép
#82 MrPoke
2025-02-22 16:36:11

Válasz hashtag #80. hozzászólásáraMost nem akarom szét szedni. Viszont ha a nevemre kerül innestől a többiek érezhetik úgy, hogy ki van semmizve.

Ezt az 50millót meg kár lenne kihagyni ingyen...

És igen jól érted szépen viszem tovább a céget aminek csak papíron vagyok a tulajdonosa. Csak egy vezérigazgató vagyok. És igen 15 év utáni értékkel fogunk számolni. Sőt még utána sem szivesen szedem szét. És inkább maradok továbbra is csak alkalmazott.

Nincs profilkép
#81 trikolor5
2025-02-22 16:33:54

Nem tudom ezt az egészet elképzelni, hogy működhet.. Talán egyke családban ahol apa-fia csinálják a gazdaságot. Többi esetben elég életszerűtren ez az egész. Vagy valami politikai húzás és majd utólag látjuk mire ment ki a játék..

Nincs profilkép
#80 hashtag
2025-02-22 15:43:02

Válasz MrPoke #79. hozzászólásáraAkkor ami most készült új gazdaságátadási törvény, az nem neked készült. A jogszabàly lényege, hogy megteremti a lehetősègét annak, hogy a gazdaság egyben maradjon, legyen aki tovàbbviszi, egy néven, gyakorlatilag ugyanúgy folytatva, csak a személy cserélődik ki. Ha nektek az a cél, hogy a szülők után, szét legyen írva a dolog, arra nem ez a szerződés van kitalálva, és gyakorlatilag meg sem kell várni azt a pillanatot, a szüleitek most is szétírhatnák köztetek. Bonyolult is, pénzbe is kerül, vitákat is szülhet, de legalább ők határozzák meg, hogy mi legyen, nem az van, hogy bedobják a gyeplőt a lovak közé, aztán hagy vitatkozzanak majd rajta, ő már azt nem látja. Sokan szerintem így fogják fel, azért is nem rendelkeznek a jövőről, nem akarják a kellemetlenségeket, meg akkor addig legalább nagyjából együtt a család.
“Viszont én viszem tovább a gazdaságot, és ahogy fejlődik nő az öröklési érték is.” Azt meg remélem nem úgy érted, hogy egyedül csinàlod a céget még 15 évig, és amit abban a munkàddal összeraktàl, azt majd szétdobod a család közt. Vagyis de, gondolom így érted, csak furcsállom. Szerintem ilyen esetben az átadás előtt kell adni valamit azoknak, akik nem vesznek részt a gazdasàgban, hogy ne legyen később vita. Azt hogy mit, meg mennyit, azt döntse el mindenki magának, de legyen kimondva, konkrétan. Aztán ne egye egymást rajta senki. Földet például ajándékozhat nekik most is, a fennmaradót meg gazdaságátadás formàjàban te kapod, és ha lezajlott a folyamat, akkor utána mondjuk szivességi földhasznàlóként továbbra is te művelnéd azt a földet, amit ők kaptak. De attól az már az övéké lenne. És persze ugyanúgy adnál nekik belőle pénzt évente, mint eddig. Ez is egy verzió.

Nincs profilkép
#79 MrPoke
2025-02-22 14:31:02

Válasz hashtag #78. hozzászólásáraEz bonyolultabb. Hiszen a szülő vagyona jelenleg az öröklés tárgya ami most a nevemre kerül. Természetesen jelen helyzetben ezzel nincs gond mert megbíznak bennem a testvéreim.

Természetesen most fel lehetne értékelni a gazdaságot és meg lehet határozni egy számot kinek mennyi jár egy esetleges öröklésnél. Viszont én viszem tovább a gazdaságot, és ahogy fejlődik nő az öröklési érték is.

Ezt kell szabályozni úgy hogyha a testvérek közül valaki el akarja adni a részét ez milyen feltételek melett történhet meg. Valamint hűtlen kezelés re is legyen megoldás stb..... Nem egyszerű de valahogy csak meg lesz oldva.

Nincs profilkép
#78 hashtag
2025-02-22 14:23:00

Válasz MrPoke #77. hozzászólásáraÉs azt hogy lehet szerinted leügyvédezni? Öröklés alatt meg legfeljebb azt értheted, amikor teneked lesz majd időszerű, mert a szülőd az átadással kiteszi magàt ebből a kérdéskörből.

Nincs profilkép
#77 MrPoke
2025-02-22 12:38:49

Válasz Ares 826 #67. hozzászólásáraSzerintem ez azoknak jó aholl eddig is csak papíron volt több néven a gazdaság.

Apa átadja a fiának unokájának és megy minden tovább mint eddig.

Pl az én esetemben 1nm földem sincs. De én vezetem a gazdaságot. Most ha átkerül az én nevemre csak annyi fog változni hogy lesz aláírási jogom, így sok esetben gyorsabban megy a dologd. A család meg annyi pénzt kap amennyit akar.
Csak azt kell leügyvédezni ha öröklésre kerül a sor a gazdaság egyenlő részre legyen osztva a testvéreimmel annak ellenére, hogy minden az én nevemenen lesz.

Nincs profilkép
#76 hashtag
2025-02-22 11:52:42

Válasz Unka #73. hozzászólásáraSzerintem év vége felé ha lesz valami belőle, hogy tavaszra meglegyenek a kifizetések, a várható tavaszi választások miatt. Ha korábban lenne, akkor addigra feledésbe merülne a pénz, gondolom.

Nincs profilkép
#75 Rabó001
2025-02-22 11:49:45

Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #74. hozzászólásáraAkinél működik, ott valószínűleg családon belül fog működni. Ha ott az átadás után nem él még az átadó, az régen baj. Ha meg távolabbi ember veszi azt, akkor valószínűleg lesz akkora ellenérték és/vagy foldberlet, amiből majd megél a nyugdíj mellett.

#74 >>>>Cs.Gazda>>>>
2025-02-22 10:10:07

Válasz Ares 826 #67. hozzászólásáraHa ilyen viszonyban vagy azzal akinek átadnád, akkor tényleg ne add át!

Nincs profilkép
#73 Unka
2025-02-22 09:44:16

Válasz Ares 826 #67. hozzászólásáraIdőpontot mondtak a pályázat kiírására? Tavaly nyárra ígérték, legutóbb már 2025 év végét hallottam egy beszélgetésben.

Több lehetőség van az átadásra. Lehet ajándékozással, tartással, életjáradékkal, vásárlással. Lehet úgy, hogy csak a földhasználatot adja át és bérleti díjat kap, az átvevő visszafoglalkoztathatja pl. tanácsadóként. Ezekről nem beszéltek a tájékoztatón?

Nincs profilkép
#72 Rabó001
2025-02-22 09:36:15

Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #68. hozzászólásáraPersze, egy dolog a gazdasag átadás, egy másik meg hogy nyerhető-e rá pénz. Utóbbihoz először ki kell írni a pályázatot.

Nincs profilkép
#71 Rabó001
2025-02-22 09:34:58

Válasz Radocz #62. hozzászólásáraNem kötelező az ügyvéd, de senki nem fogja maga megcsinalni. Még ennél.sokkal egyszerűbbeket se csinálnak meg az emberek saját maguk.

Nincs profilkép
#70 Ares 826
2025-02-22 08:40:07

Válasz hashtag #69. hozzászólásáraHát én arra hogy ezt ügyvéd nélkül meg lehessen csinálni az kizárt! De igaz van hogy ne fizess ha a családban van ügyvéd!

Nincs profilkép
#69 hashtag
2025-02-22 08:26:22

Válasz Ares 826 #67. hozzászólásáraVan szerintem néhány lehetőség ilyen esetre is.

#68 >>>>Cs.Gazda>>>>
2025-02-22 08:23:58

Válasz hashtag #65. hozzászólásáraÉn is így értelmeztem, hogy külön van az átadási szerződés és a pénzre pályázás. Ha nem kell a pénz, nélküle is átadható.

Nincs profilkép
#67 Ares 826
2025-02-22 08:23:12

Válasz Radocz #62. hozzászólásáraHallod egy egyszerűbb gazdaság átadáshoz legalább 50-60 oldal iromány kell hogy minden rendesen meg legyen írva! azt ki fogja megcsinálni ügyvéd nélkül???? héten voltam ez ügyben szakmai rendezvényen, az egész gazdaság szerintem egy nagy procedúra meg felesleges az egész! törlik az átadót teljesen a rendszerből s ha átadja a gazdaságát 60 éves korában addig miből fog megélni ha csak 65 év a rendes nyugdíj korhatár??? Elmegy dolgozni egy céghez de kinek fog kelleni egy 60 éves ember?????? Nem sokan fognak ezzel az egésszel élni azt vettem ki az előadásokból!!!smile blinksmile blinksmile blinksmile blinksmile blinksmile blink

Nincs profilkép
#65 hashtag
2025-02-22 08:18:07

Válasz lacika973 #63. hozzászólásáraA jogszabàly január óta éles, elvileg ma már az alapján megköthető egy ilyen átadási szerződés. Ennek összetettsége miatt egyértelmű hogy ügyvéd készíti el, nem is értem ki más csinàlnà, ha egy utolsó zárt kert eladásàhoz is igénybe veszi az ember, akkor egy 100x akkora szerződésnél miért ne tenné. A pályázat csak annyit fog csinàlni szerintem, hogy ösztönzés végett, pénzt is adnak egy ilyen àtadáshoz, de alpvetően a már létező jogszabály alapján fog működni, ami most is olvasható.

#64 >>>>Cs.Gazda>>>>
2025-02-22 07:46:29

Válasz lacika973 #63. hozzászólásáraSzerintem érdemes ügyvédet belevonni. Gondold el, ha pl. mindent holnap akarnátok átadni: minden gépről, földről, hasznbérletről, hitel szerződésről, egyéb dolgokról külön kellene egy adásvételi szerződés. Ennél meg egybe kell gyúrni mindent, paragrafusokra hivatkozásokkal, nyilatkozatokkal stb.
Az más kérdés, hogy még egy ügyvéd se csinált ilyet, mert új találmány lesz.
Addig felkészülésként kérd el a könyvelőtől az eszköz listát, aktualizáld, (nálunk voltak benne már eladott gépek, rosszul elnevezett gépek, leselejtezett laptop) traktorok, munkagépek, alvázszámát, évjáratát stb. mindent ami adásvételihwz szokott kelleni, földeknél ugyanígy. Banktól elözetesen írásbeli véleményt, hogy mitszólnának ehhez a mutatványhoz? Valószínű átvilágítják az átvevőt. Már ha van hitel... tanfolyamokra beiratkozhat az átvevő addig, ha esetleg valami olyan tevékenységet venne át, aminek végzéséhez nincs papírja.

Nincs profilkép
#63 lacika973
2025-02-22 06:54:08

Válasz Radocz #62. hozzászólásáraÜdvözlöm!

A leírásokban többször olvasható a szerződés. Tehát akkor nem feltétlen ügyvéd kell készítse azokat? Jelenleg sok a kérdés bennem ezzel az egész pályázattal. Ha meglesz a kiírás akkor biztosan helyre kerülnek a kérdések, és ha jól értem nagyon előkészülni sem tud addig az ember semivel.

#62 Radocz
2025-02-21 15:23:22

Az eddig tervezett összeg nagymértékben fog csökkenni.

Március közepén várható hogy megjelenik új információ.

Nem kötelező ügyvéd a beadáshoz.

smile cowboy

Nincs profilkép
#60 Unka
2025-02-17 15:01:53

Válasz Ganajos #59. hozzászólásáraA gazdaságátadásról szóló törvény így fogalmaz: "a gazdaságátadóval a családi gazdaságokról szóló törvényben meghatározott hozzátartozói láncolatban áll"
A 2020. évi CXXIII. törvény a családi gazdaságokról pedig így határozza meg a rokonsági fokokat:
" 2. Értelmező rendelkezések
2. § E törvény alkalmazásában:

a) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:1. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott hozzátartozó;
b) *  hozzátartozói láncolat:
ba) a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjának megfelelő közeli hozzátartozói kapcsolatban lévő természetes személyek,
bb) a ba) alpont szerinti személyek hozzátartozói, és
bc) a bb) alpont szerinti személyek egyenesági rokonai
által alkotott csoport;
Szóval ez meg hivatkozik a Ptk-ra. Ne haragudj, de ezt már nem ástam elő Neked. Falugazdász, jogász biztosan segít - illetve most lesz Gödöllőn egy tájékoztató előadás, valamint az Agroinformnak is volt már két webináriuma amik fent vannak a youtube-on. Hátha ott van szó erről részeltesebben.
Ha azt a tvszöveget próbálom kibogozni, amit itt bemásoltam, akkor nem lehetetlen, hogy átadhatja. De a Ptk lesz a megoldás. Sok sikert!

#59 Ganajos
2024-11-02 11:45:13

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy az édesanyám testvére, aki egyéni vállalkozó, átadhatja nekem a gazdaságot, vagy csak közeli (szülők, testvérek) hozzátartozók között működik a dolog?
Köszönöm

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]