Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Haszonbérleti szerződés új
- Juhtenyésztés új
- Kukorica terményárak új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Claas Lexion vélemények új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Terményszárító és kapcsolódó berendezései új
1364 hozzászólás
Válasz #463. hozzászólásra
Én az idén fogom kipróbálni a Dessert fajtákat. Eddig a Seministől vásároltam, de az idén szeretném ezeket is kipróbálni. A 80-as csőméretben nem volt nagyobb a 78-nál? Az egyik gazdaboltban még ajánlották a Honey Bantam nevű fajtát, erről nincs véletlenül tapasztalatod?
Szia
Én már termeltem kis területen Dessert 78-at szépek a csövek nagyon jó az íz.Tavaly és idén a 80-ast vetem az szinte ugyan az.Én nem gyomirtóztam a szemsorok szépek végig és a sorok száma is sok a csövek vastagok.A hernyók sajnos szeretik nagyon, ellenük szükséges lenne védekezni de érésben már késő,így nekem majdnem bio volt.
Válasz #461. hozzászólásra
Szia
A dessert 78 mennyire vagy megelégedve? Szép piacos csöveket terem, a csővég szépen berakódik? Nagyok a csövei? Iz? A Laudis-szal való gyomirtást h viseli? Nekem a forgalmazó ezt ajánlotta, mondjuk én kiegészitem meg preben valamivel.
Válasz #460. hozzászólásra
most nézem, netto, jaja.
A szezon elején hetente 20-30Ft-ot is lehet nyerni /cső.
Válasz #459. hozzászólásra
A trágya neve nem italpolina?Ez a 100 ezer ez netto ugye? 500kg big-bagban.
A szakdogát én is olvastam azért kérdem.
Gondoltam ilyen kicsiben menne,lehet,hogy csak alagútfólia,de akkor is korábban mennék a piacra nem?
Válasz #458. hozzászólásra
Palántázásról a google ki fog dobni egy szakdogát, azt érdemes elolvasni. Érdemesnek érdemes, kérdés, hogy bírod-e idővel, erővel.
Válasz #457. hozzászólásra
Van ilyen, igen, a fürkészdarázs parazitálja a hernyót, magyarán bele petézik. A fürkészdarázs petéit kell telepíteni a kukorica levelére. Ezt időzíteni nem olyan egyszerű, nem olcsó és a szél lefújhatja a petéket a levélről jó messzire.
Granulált trágyákról épp ma érdeklődtem az agromash expón, ígéretesnek tűnik. 1,5t 4-4-4 npk szervestrágya 100eFt.
Válasz #445. hozzászólásra
Itt nálunk valami fürkészdarázsról beszélnek az elintézi a gyapottokot.?
Meg granulált tyúksz@rról alá?
Meg palántázni,meg alagútfóliázni.?
Szerinted?
Válasz #454. hozzászólásra
Akkor azért ismerős.
Válasz #431. hozzászólásra
Szerintem a fattyasodás nem okoz semmiféle gondot.
Válasz #453. hozzászólásra
tiszaföldvári brigád hordta!!!!
Válasz #451. hozzászólásra
Jó gépe A Rába, pótkocsi ismerős.
Ekkor éjszaka volt hogy négy EDE húzott egy kocsit.
Válasz #451. hozzászólásra
Merre tevénykedel?
Válasz #450. hozzászólásra
Válasz #448. hozzászólásra
Rába a nyerő.
Válasz #446. hozzászólásra
Bocsánat, nem jól írtam, Stewardot fújtam tavaly is. Affirmot néztem először a fűszerpaprikára, de együtt fújtam a csemegével, pont ezért lett Steward.
GSS 8529 másodvetésű kukorica Bonduelle szállítva.
ez az Affirm régen volt engedélyezve csemegében??
Az Affirmnak tudtommal nincs engedélye csemegekukoricában!!!
Ez nem játék, főleg ha eladásra termeled.
Vannak igen jó engedélyezett anyagok miért nem azokat használod?
Csemegében a legnagyobb területen a Stewardot, Coragent használják. Ha azokkal nem tudod megoldani a védekezést akkor valam más a probléma!
Válasz #443. hozzászólásra
Ja hogy még a tövön? Azt hittem áruvá készítésnél. Bezacskózni csak akkor érdemes, ha totál bio-t akarsz és ezt tudod is érvényesíteni az árban. 50-60Ft-ért én nem fogom egyenként papírzacskóba bugyolálni...
Permetezni macerás gyapottok bagolylepke hernyója ellen, idén megpróbálom az Affirmot, 10 soronként kihagyok egy sort, hogy motoros permetezővel két oldalról be tudjam fújni a szert.
Válasz #437. hozzászólásra
Dessert forgalmazó:UNIKORN 8598 PÁPA-TAPOLCAFŐ Park utca 20.
Válasz #442. hozzászólásra
Akkor szerintem nem kellene permetezni/gyapottok lepke,levéltetű/,vagy nem éri meg bohóckodni?
Válasz #440. hozzászólásra
Érdemes szét osztani, mert ha még mégse megy el, akkor mit csinálsz? Nézed, ahogy tönkremegy? 7-10 napot bír ki.
Miért akarod bezacskózni??? Ezt nem is értem.
A csöveket pedig be akarom zacskózni.
Szerinted?
Válasz #439. hozzászólásra
Köszi.
Szerinted ezt a fél hektárt is érdemes 3 felé szétosztani?
Vagy,ennyi csövet egyszerre ellehet adni pl a nagybanin?
Jövedelmezőség?
Válasz #438. hozzászólásra
Ja igen. A 75 napos érési idő a Dessert 70 esetén optimális körülmények között igaz. Azért április elsején vetve nem lesz belőle június közepén, két hetet rá számolhatsz. Eddig nekem mindig július első hetére érett be annyi, hogy érdemes volt neki állni szedni. A Dessert 70 egyébként alacsony tövet nevel, nem árnyékolja be a sorokat. Az R78 már tisztességes, szép nagy növény lesz.
Válasz #435. hozzászólásra
Vetőmag ár: 55eFt a 20000 szemes, ez kb. 0,4ha-ra való.
Fajta: Csak is Dessert fajtasor. Én április elsején vetem a Dessert 70-et. Ez a legkorábbi, bírja a hűvös időt is. Ezután hetente vetek, jön a 73, végül az R78. 80-at már nem érdemes, a 78 jobb minőségű.
Tavaly kis piacon adtam el az összeset, szezon végéig tudtam tartani a 60Ft-ot.
Az előttem szólók már figyelmeztettek, hogy a címer hajlamos megtetvesedni, viszont addigra traktor alatt nem fér el a növény. Én sima háti permetezővel szoktam lenyomni. A szórófejet fixen a növénysor felett tartom és lesétálom a táblát. Mivel nem egyszerre hozza a címert az eltérő vetésidő miatt, szerintem nem nagy fáradtság. Maszkot felveszed aztán jónapot.
Gyomirtás. A pre szerekben én nem hiszek, mióta kipróbáltam a Laudist. 7 leveles koráig lehet vele fújni.
Fattyazás: A technológia szerint és tavalyi saját tapasztalatból kiindulva: felesleges. Még a forgalmazó is azt írja a tájékoztatóban, hogy nem szabad, ha megfelelő a tápanyag és víz ellátás. Masszívabban áll a tő, ha a fattyak is bele gyökereznek a talajba.
Tápanyag ellátás:
Én idén 3q 0-10-28 és 3q pétisót szórok ki hektáronként. Ezen kívül vetéssel egy menetben kap Pannon startert és force-ot. Valamint kap 2q 34% AN-t fejtrágyaként. Mindemellett öntözöm folyamatosan, így képes egy tő kinevelni sokszor két szép csövet is.
Itt kezdődik egy piacos cső Ez egy Dessert 70-es cső, csak azért raktam be, mert vannak akik azt mondják, eladhatatlan, ronda, nagy szemű csöveket hoz. Az R78 még sokkal nagyobb csöveket terem.
Válasz #435. hozzászólásra
Desszert kukoricát vegyél, van fajtasor érési idő szerint, és úgy vess, mert érés esetén kb 5-6 napig piacképes az árú, utána öregszik. Ezért én mindig Dessert 70- 73- 80 sorban vetettem 1-2 hét eltéréssel és így 3-4 hétig szedni tudtam, hogy most ki forgalmazza a dessertet nem tudom, de van a picon az biztos
Válasz #434. hozzászólásra
jobb, ha jó pacot találsz, vagy kicsiben adogatod el, a konzerv gyári felvásárlásról nincs tapasztalatom
Vetőmag árak?
Fajták,tapasztalat?
Milyen a piacos cső?
Ha nem jön be az állatok megeszik-e?
Válasz #433. hozzászólásra
Amúgy az árbevétel/haszon/ arány az jobb mint a sima kukorica?
Válasz #432. hozzászólásra
más irányba mentem el, akkor jött az első AKG és nyertünk, + tele volt a hócipőm az összes kereskedővel ingyen vagy 1 kicsit olcsóbban kellett volna szép árú nekik, hűtőház meg fillérekért vette, úgy hogy befejeztem és már el sem kezdem, pedig volt popcorn is
Válasz #431. hozzászólásra
Köszi.
Miért hagytad abba?
Ez még annyira nem vészes én dohányt termelek ezt ott símán megcsinálom.
Válasz #430. hozzászólásra
Talajfertőtlenítést ki ne hagyd, tőszám 50-55 ezer max, SPC esetén másik tárcsa kell, meg kb a többi vetőgép esetén is mert az 5,5 mm-es furattal 2-3 magot is felvesz, én 3,2-es furattal nyomtam anno. Ja meg a vetésmélység 4-5 cm max. Gyomírtésra figyelj oda, mert ami árukukiban elmegy csemegében nem biztos, pl. nikoszulfuron és általában az urea típusú szerek, meg még sok más, erre oda kell figyelni. Leginkább a Pree szerek mehetnek, úgyis öntözni akarsz, ha szórófejes öntözéssel öntözöd akkor a faolyamatos talajlazítás elkerülhetetlen, különben bedöglik a gyökered. Címer könnyen tetvesedik, 1x mindig nyomni kellett rovarölővel, namost ez hátivan nem éppen a hosszú élet titka. + A fattyasodás, ezek a csemege kukik hajlamosak rá és hát fattyazni kell. Na még mindig akarod????? Mert én már nem rég nem, lehet hogy gépesítve könnyebb, de ahhoz terület kell.
Hali.
Kezdő csemegekukoricás akarok lenni.
A HORTISERVICE KFT /KECSKEMÉT/bombáz 3ft-os mag ajánlatokkal NUGGET.WONDER .
Kezdésként 0,46 h-on öntözött körülmények között piacos árut szeretnék előállítani.
Szerintetek érdemes belekezdeni így,vagy még jobban belekéne mászni /tápkocka,talajtakarás/?
Déli országhatár meleg homok.
Síma kukoricát termelek már régóta gépeim is vannak.
Tapasztalatok vélemények?
Köszönöm!
Válasz #426. hozzászólásra
70-85 napra érik idő függvényében!igen korai fajta,korán vethető,csövei nem nagyok.
Válasz #427. hozzászólásra
köszi szépen,akkor lehet hogy hanyagolom
Válasz #426. hozzászólásra
íztelen vacak a desserthez képest. A Dessert 70 pedig egy időben érik vele...
Sziasztok.tudna valaki véleményt mondani a SPIRIT F1-ES KUKORICÁRÓL??idén megpróbálkoznék vele.azt írták hogy hamarabb bejön mint a DESSERT fajták.köszi a válaszokat
http://www.agroinform.com/aprohirdetes/3437575/Cemegekukorica-vetomag.html
Válasz #423. hozzászólásra
Akkor gondolom 1 fázis, ami azt jelenti, hogy túl nagy teljesítményű csőbúvárt nem tudsz venni. Mindenképp kell víztározó, ha nagy a terület. Ha 20m mélyen lesz a víz, onnan még kell 20-30m magas vízoszlop, hogy tudjon vissza telni, vagyis a szivattyú legalább 30-40m mélyről fogja felnyomni a vizet.
Válasz #420. hozzászólásra
Rendes légkábeles hálózat, a kinti házhoz lesz bekötve 230-as, jelen tudomásom szerint tavaszra nyárra ígérik.
Igen olyan 20 m mélyen lesz a víz kb., vagy nagy telj szivattyúról öntözök, vagy pedig csinálni kell mellé valami víztárolót.
Érdeklődni szeretnék tud-e nekem segíteni valaki csemegekukoricában integrátor cégeket keresek.
Válaszokat köszönöm!
Érdeklődni szeretnék tud-e nekem segíteni valaki csemegekukoricában integrátor cégeket keresek.
Válaszokat köszönöm!
Válasz #419. hozzászólásra
Milyen elektromos hálózat lesz? Ha jól veszem ki, akkor mélyen lesz a vízszint, mindenképp csőbúvár kell, abból meg igen nagy teljesítményű, ha közvetlenül akarsz róla öntözni. Hozzám hamarosan jön a Grundfosos üzletkötő, mert akkora a választék, hogy nem lehet kiválasztani hasra ütve a megfelelőt, sok dologtól függ.
Válasz #418. hozzászólásra
szomszédom van igazán otthon a témában, ő adta fúrófejet is, a közelemben vagy 50 m-re van egy ilyen elhagyatott ásott kút abban egykor 18 m-re volt víz, csak manapság az emberek olyanok, hogy telehajigálják szeméttel, minthogy látnák milyen fontos a víz, abban különben már hűtőszekrénytől kezdve sparhelton át minden van szinte. Mennyit szánok rá? Hát a béléscső olyan 100-120 e körül lenne ahogy eddig számoltam, plusz még a szivattyú meg a vízágyúállások, erre is olyan max 200 ezret akarok költeni, aztán ha majd beválik úgy folyamatosan bővíteném. Nem szeretnék mindent egycsapásra hanem majd fokozatosan.
Válasz #417. hozzászólásra
Nincs mit, ezért van a fórum. Mennyit szánsz rá? Kút fúrásban mennyire vagy otthon? Lehet, hogy le kell menni 50m-re, hogy érdemleges vízmennyiség legyen. Nálam 2m-re a talpunk alatt van víz, de magas vízoszlop kell, hogy tudjon vissza telni megfelelő tempóban.
Válasz #416. hozzászólásra
Zsolti, köszi a tanácsokat
Válasz #414. hozzászólásra
Ha 35 fokos hőségben délben jut eszedbe, hogy hopp, bekapcsolom a vízágyúkat, akkor tuti, hogy nem lesz benne köszönet. Viszont ha késő délután állsz neki reggel 9-ig, 10-ig, semmi probléma. Sőt, mini szórófejekkel egész nap lehet, én is öntöztem a paprikát tavaly 24 órán keresztül, mire a kis szórófejekkel végig értem a táblán.
Gabesz: Víz mennyiségétőél függ, de ha kisebb sikerek is voltak ott a kút fúrását illetően, akkor érdemes víztározót csinálni, mert azt feltöltve, nagy kapacitással tudsz reagálni a szárazságra, mintha csak egy akkora kútra támaszkodnál, ami 50-60L-t ad percenként. Érdeklődni kellene a többiektől, hogy milyen a vízhozam. Forgalmazó céget ne keress, mert a gatyád rámegy. Inkább építs ki vízágyú állásokat, ha a kút bírja, közvetlenül ráköthetsz egy nagyobb szivattyút, és tűzoltó tömlővel rácsatlakozol. A kérdés az, hogy mennyi a lóvé keret, és mennyi víz van? Kút mindenképp kell, először azt csináld meg, addig nem lehet méretezni.
Válasz #413. hozzászólásra
Hát a közelben semmi ilyen vizes dolog nincs, de a talajban víznek kell lennie mert már mások is fúrtak a környéken kisebb nagyobb sikerrel, és a terület pedig a domb alján oldalában található, elektromos hálózat nem probléma, mert a környéken építik kifelé a rendszert, fúrás sem probléma, mert van 30 as fúróm 20 m szárral, csak maga, hogy egy ilyen terület csemegekukorica mennyi vizet igényel, milyen teljesítményű szivattyú kell, egyáltalán szivattyúval érdemes-e öntözni vagy ásatni a kút mellé ilyen kisebb víztározót, és onnan öntözni, szóval ilyenek, meg hol érdemes ilyen öntözőrendszerek után érdeklődni kik forgalmaznak.