Hirdetés
Fórum
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Massey Ferguson 5445/5455 traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Öntözés új
- Zetor traktorok új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kalászosok műtrágyázása új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
Cikkajánló
![A napraforgó vízhasznosítása A napraforgó vízhasznosítása](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9079/cikk_79079/napraforgo2_fill_540x300_0.jpg)
A napraforgó vízhasznosítása
Az öntözés minimalizálhatja a termésveszteséget, és növelheti a vízfelhasználás...
Hirdetés
![Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban? Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban?](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9086/cikk_79086/napra_upl_ind_fill_540x300_0.jpg)
1364 hozzászólás
Válasz #413. hozzászólásra
De arról volt szó hogy a kútas öntözésnél hideg a víz és ezért perzsel...
Válasz #412. hozzászólásra
Van a közelben folyó, patak, víztározó? Elektromos hálózat? Ekkora területben nagy teljesítményű vízágyúkban gondolkodnék, ha nincs víznyerőhely, akkor fúrt kút. Tudok olyan embert, aki megbízható és 8eFt-ért fúrja méterét csővel, szűrővel. A vízadó rétegtől függ, mennyit tud adni a kút /perc, ehhez kell méretezni a dolgokat. Hol fekszik a terület? Völgyben, dombon?
Csemegekukorica öntözésére milyen alternatívák léteznek, vagy mik a tapasztalatok? Milyen öntözési módot célszerű kiépíteni, kb. 2 Ha-os területen? Eddig öntözés nélkül termeltem, már 2 éve elég aszálysúlytotta, nem voltam megelégedve a kihozatallal, úgyhogy idén bele szeretnék vágni az öntözésbe.![smile helpsmilie](/oldforum/images/smiles/helpsmilie.gif)
Válasz #409. hozzászólásra
![smile blushing](/oldforum/images/smiles/blushing.gif)
A Dessert kukoricát én is piacra termelem, csak mondom már érdeklődök hogy ezek a problémák kiküszöbölhetők-e, gondolom az nem is alkalmas szántóföldi termesztésre nagyban.
Válasz #409. hozzászólásra
Úgy van, Dessert fajtát csak piacra érdemes termelni, mert ez a legédesebb. Képes két hatalmas csövet teremni, melyeknek akkora a súlyuk, hogy elhúzzák az egész növényt, ha kap egy szél löketet. Viszont, ha be van töltve a sora, akkor masszívabban áll. Meg nem utolsó sorban a fejtrágya hasznosulása szempontjából is érdemes töltögetni.
Válasz #407. hozzászólásra
![smile thumbdown](/oldforum/images/smiles/thumbdown.gif)
pontosan e két fő hibája miatt szorul vissza a Desert a szántóföldi termesztésben!!
nekünk két szezonban volt de ugyanazok a tünetek voltak különösen aggasztó volt a csőtelítődés utolsó szakaszában az agresszív dőlés a gyökér gyengeség miatt!
kétségtelen viszont hogy nagy piacos csövet terem!
Válasz #407. hozzászólásra
Foszforos műtrágya erősíti a gyökeret, de nem az a megoldás. Olyan kultivátor kell, amin vannak töltögető kapák. Ha betöltöd a sorokat, akkor a másodlagos támaszgyökereknek van mibe bele nőni. Nekem is néha megdöntögeti.
Golyvás üszög a vetőmagban van, fertőtlenítéssel semmit nem érsz.
Válasz #406. hozzászólásra
Lehet az ellen vhogy védekezni valahogy (talajfertőtlenítéssel vagy valahogy).![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Nekem tavaly a dessert 80-as fajtában elég sok üszkös cső volt.
A másik problémám a szél. mire lehet törni a szél úgy meg tudja dőlteni a növényt, hogy rossz törni a kukorit.
Van valami növ védő szer vagy műtrágya ami célzottan a gyökér erősítését, szár szilárdítását segíti elő?
Válasz #404. hozzászólásra
Próbáltad Dessert fajtán? A forgalmazó szerint post gyomirtásra csak a Laudisra vállalnak garanciát. Pre gyomirtást tavaly abba hagytam, pénzkidobás. A post bőven elég, visz mindent, nem kell hozzá semmit adni. Nem olcsó, de jó.
Válasz #404. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Kösz a tippet, megfontolandó; A Wing az visz mindent vagy kell mellé más is?
Winggel jóbban jársz gyomirt szempontjából...vagy cseréld le a Dualt Pledge-re a Stomp mellé...i
Válasz #401. hozzászólásra
Ők is a Topcorntól kapják szerintem.
Válasz #400. hozzászólásra
A Topcorn kft kiszolgál egyáltalán egyéni ügyfelet, még internetes elérhetőség sincs, csak egy telefonszám
Válasz #400. hozzászólásra
![smile blush](/oldforum/images/smiles/blush.gif)
Úgy tudom Ők a hazai forgalmazók, úgy kapják az USA importot, vagy ha nem jól tudom akkor javíts ki!
Mást nem is ismerek aki olcsóbban adná.
Válasz #399. hozzászólásra
A forgalmazónál olcsóbb
Válasz #396. hozzászólásra
a tájékoztatót január vége felé szokták küldeni tavaly a Dessert 80-as 2 Ft volt 1 szem mag a többi, tehát a 70-es 73-as 78-as azok meg 2,5 Ft/db mag
Válasz #393. hozzászólásra
Van a szevafémnek kapálógép csoroszja helyére akasztható vetőgép; a vetőgép mögötti kerék hajtja ékszíj segítségével a garatban lévő adaptert, csak nekem is az a bajom, mint neked vele, van amikor 2-3 szemet is szór, ami nagyobb területre kivetítve pazarlás. Kelés után rota kapázni szoktam általában 2 alkalommal a sorát pedig laudissal nyomom, vetés után pedig Dual gold+Stomp-ot adok a földre, de tapasztalataim szerint a laudis az jobb.
Válasz #394. hozzászólásra
Én mindig csak a Dessert fajtákat vetettem, nem merek váltani, mert a vevőim nagyon megvannak elégedve vele.
Válasz #395. hozzászólásra
Majd arra figyelj, hogy a Dessert 70 és 78 között van 7-8 nap, tehát azt egyszerre vesd el, akkor lesz köztük 1 hét szedési időt tekintve.
Mennyiért adják a magot?
Válasz #392. hozzászólásra
, de az elmúlt két év tanulsága hogy az öntözés szinte nélkülözhetetlen amilyen aszályos időjárást élünk.![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
Hát még mindig jobb helyzetben vagy mint én nálam még csap sincs, öntözés nélkül termesztettem eddig
A vetőmagot Pápáról szoktam venni Nigicseréktől, tavaly decembertől már honlapjuk is van www.desszertkukorica.hu, innen szoktam venni.
Most idén tervezek egy kis d-70-et, egy dessert 73-asból is egy dobozzal, meg dessert 78-ból 2 dobozzal.
Dessert 80-asból most nem rendelek mert nem voltam megelégedve tavaly a minőséggel. ( nagyon sok üszgös cső volt benne.)
Van kimaradva tavalyról kb.: 1 unit GSS 8529 F1 magom.akit érdekel szóljon.
Válasz #391. hozzászólásra
Most gondolkodok, hogy veszek a kertészeti kistraktoromhoz egy két soros SPC-t.
Mivel veted? Én eddig kézi vetőgéppel tologattam, elég profi a cucc, mert van granulátum adagoló is, csak ugye a csemegekukorica vetőmagja minden csak nem egyöntetű, ezért a kanál néha egyet se vett fel, néha meg 2-3 szemet is.
Gyomirtás? Nekem a Laudis bevált, kell neki egy kis idő, de szépen viszi. Egytengelyes kistraktorral kultizom a közét, a nagyobb traktorom alacsony...
Válasz #389. hozzászólásra
![smile sad](/oldforum/images/smiles/sad.gif)
Idén tulajdonképpen nem az árral volt a probléma, hanem azzal, hogy eddig a korai vetéseket sosem kellett öntözni, és azt olyan helyre vetettem, ahol nem volt kiépítve semmi, csak egy csap volt... tömlővel rohangáltam, öntöztem a tövét minden nap, mégis zörgősre száradt a fele.
Hol szoktad a vetőmagot venni? Én most kértem árajánlatot, úgy láttam, hogy 215k körül megy a 100e szemes kiszerelés, 55e körül a 20e szemes.
Te mennyit szoktál vetni, és milyen szokott lenni a kihozatal?
Műtrágyákat miket használsz? Én most kiszórok 0-10-28 Genezist műganét, még nem tudom mennyit. Vetéskor adok neki Pannon Strartert, kb. 20kg/ha mennyiségben. Amikor pedig megindult, akkor 2x vagy 3x 34% AN-t sor mellé öntözés, vagy eső előtt..
Csemegekukorica műtrágyát ki milyet használ? Én eddig power 8-20-30-at a kemirától, majd yarától + ammónium-nitrátot; előbbiből 4-500 kg/ha-t utóbbiból 150-250 kg/ha-t (eső után kultival egy menetben)
Válasz #386. hozzászólásra
annyi vagy lehet több is teremne de ez nem kivitelezhető mindenkinek úgyse!
akinek meg lehetne az úgyis más kultúrának kedvez.
Válasz #388. hozzászólásra
Szerintem a 60Ft teljesen rendben van, 3-4 éve még 40-ért is kellett adni főszezonban.
Válasz #383. hozzászólásra
Hát itt, Egerben júni végén volt 150 Ft a kukori, mire én lekerültem 80-nal tudtam kezdeni (1 héttel előtte még 110-120 volt), aztán 60 Ft körül stagnált az árfolyam, a Dessert 78-at és 80-ast mikor már a délieknek elfogyott akkor nagynehezen vissza lehetett tornászni 80Ft-ra.
Válasz #382. hozzászólásra
Köszönöm a tippeket, azért szeretném így megpróbálni palántáról, mert a helyrevetettet csak júli elején, idén is 11-én tudtam először vinni a piacra, akkor már akik hozzák az ország déli részéről azoknak rég főszezon van, tehát egy hét is sokat számít.
Válasz #385. hozzászólásra
Oké ezzel tisztába vagyok...a kérdés az hogy mekkora termést tippelsz szemesben ha az lenne benn és ugyanígy csinálnád,150mázsa?Mi volt a gyomírtás ill mennyi tápanyagot kapott?Adorexnél?
Válasz #384. hozzászólásra
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Zöldborsó volt.ezeknek a kultúráknak a termelése nem gyerekjáték!felelősséggel tartózol annak akivel leszerződöl!ha nincs saját öntöző berendezésed nem is ajánlott belekezdeni.2012-ben csak a másodra 4-er kellett kimenni.azt ha bérbe kéred 4*60-80ezer forint mm függvényében!
ha saját a rendszer akkor alsó hangon 20 millios beruházást igényel amivel tudsz érdemben gyorsan hathatósan reagálni az aszályra!
a tápanyag kérdés is összetettebb mint a "hagyományos" kultúrákban.árú tengerit meghúzatod júni elején aztán októberben látod !őriztetni sem árt a mai világban!
és ne felejtsük el az előre nem látott kizárást vagy az ok nélküli túlzott levonásokat!
szóval több az ősz hajszál mint mással
Válasz #366. hozzászólásra
Másodvetés?Mi volt a fő?...Nekem nem tetszik valamitől a csemegézés ezért az lenne a kérdésem hogy szemesebe szerintetek mennyi lenne az átlag ilyen tehnológival, ugyanilyen befektetéssel?
Válasz #382. hozzászólásra
Azt nem tudom, a nagybanin mennyiért ment, de kis piacon az első vetést 100Ft-ért adtam július első hetében, Utána 80-70, de még augusztus végén is 60-ért adtam az extra csöveket, 40-ért a másodost.
Válasz #381. hozzászólásra
Én nagybanira termelek.nekem is vetett volt talajtakart csepegtetett. nem volt ára tavaly. az idén meg lehet nem lesz idő rá
Válasz #380. hozzászólásra
na miért? nem hozza az elvárásokat? Én kis piacra termelem, tavaly nagyon jó áron ment, tavaly előtt meg a kedvező időjárás miatt nagyon sok szép cső volt, még ha olcsóbban is ment el. Én csak helyre vetem, nincs olyan területem, ahol meg szabad kockáztatni nagyon előre hozni...
Válasz #378. hozzászólásra
lehet hogy lessz még nem tudom,hogy lessz-e egyátalán csemege idén
Válasz #376. hozzászólásra
Nekem desszert 70 volt talajtakart csepegtetős korábbi volt mint a vetett,kb 1 héttel és árba sokat jelentett. arra figyelj,hogy ne legyen tul nagy palántázáskor. nekem tápkockás volt. Ha te is abba akarod csinálni fóliát tegyél alá mert a gyökere megy rendesen lefele
Lesz/van valakinek Dessert vetőmagja idén?
Válasz #376. hozzászólásra
A Kertészet és Szőlészet valamelyik számában olvastam egy elég komoly cikket erről a történetről.
Üdv mindenkinek!
Engem a csemegekukorica palántázásos technológiája érdekelne, hogy mik a tapasztalatok, tényleg korábban bejön-e mennyivel korábban, milyen fajtával érdemes (szuperédes) eddig helyrevetéssel termesztettem, de jövőre ki szeretném próbálni palántázva is hogy széthúzzam a szezont.Válaszokat előre is köszönöm.
Válasz #373. hozzászólásra
![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
nem semmi!!!!
nem az orruk hegyéig látnak,megbecsülik a termelőt!!
Válasz #372. hozzászólásra
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Kijött a 32% kihozatal, tehát fizetik a bruttó súlyt
Válasz #367. hozzászólásra
levonás??
A termés mennyisége mint olyan csakis a legperverzebbeket csigázza föl.......![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Árról senkise dumál...... pfffffff
Merthát a halomra halmozott kess csaknagyobb élményt ad mint a halomra halmozott termis nem? hehe
Gratula!!komoly átlag!
![smile cool](/oldforum/images/smiles/cool.gif)
Az azért nem olyan rossz
Ráadásul milyen finom, még koránreggel is.![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20120920074716_104_0896.JPG)
Válasz #364. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Megvan a pontos adat, 21,7 t a termésátlag
m iis levágtuk 15én az első eresztésü másodottvetést(Jumbo) .sac/kb.190 mázsa az átlag 4 öntözéssel![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
a többi még később lesz
Válasz #363. hozzászólásra
Nem, szóllóba csak kuki