Hirdetés
Fórum
- Juhtenyésztés új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Haszonbérleti szerződés új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Kukorica terményárak új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Claas Lexion vélemények új
- Agrártámogatások kifizetése új
1364 hozzászólás
ha korán meg tudsz jelenni a piacon, akkor megfelelő áron bármennyit el tudsz adni. Amikor dömping van, akkor nehéz jó áron eladni a cuccot.
Válasz #262. hozzászólásra
nizzél körül el e lehetne passzolni
ha el lehet sokat naponta akkor jó biznisz ez
Válasz #252. hozzászólásra
KOszi szepen a valaszokat, tenyleg meggondolando ez az egesz, nezegettem a vetomagokat, a legolcsobb is eleg draga, es ha nem jon be, nem lesz ahol eladni, nagy cumi az egesz.... Leges legeloszor szetnezek a "piacon" lenne-e ra igeny, ha igen belevagok...
Megegyszer koszonom az infokat!!
Válasz #260. hozzászólásra
Ajánlom neked a most megjelent Darányi Ignác programot,térj át biotermesztésre,ha tudsz,kőkeményen fogják támogatni!Figyeld a pályázati kiírásokat!
Válasz #259. hozzászólásra
3,5 ha összesen, családi összefogással dolgozunk, de szüleim első sorban egy zöldségboltot csinálnak. Eladni is segítenek, ha valami bedugul. :)
Tavasszal zöldség palántát (paprika, paradicsom) és egynyári virágokat termesztünk, utána fóliás és szabadföldi kultúrákat. A kertészetet lényegében a szüleimtől vettem át 5 éve, ők már nem bírták fizikailag.
Van 3db 7,5x30m-es dupla sátram, ebből kettő fatüzelésű, központi fűtéses. Ezeken kívül változó mennyiségű (4-6) szimpla 7,5x30m-es sátor, többi szabadföldi. Ezeken kívül van az anyósomnak egy 1ha-os birtoka, van gyümölcs meg szőlő és mindenfélét termel helyi piacra, neki is segítünk és viszont.
Eddig szinte mindent termeltünk, de elég volt. Idén se gyökérzöldségeket, se burgonyát, se fehér tv paprikát nem termelünk. Nem dolgozok 50-100Ft-os paprikáért, 20Ft-os krumpliért, 30Ft-os sárgarépáért. A technológiánk nincs meg ahhoz, hogy fillérekből elő állítsuk.
Traktorom egy 20 éves Valpadana van, amit még szüleim vettek
Válasz #258. hozzászólásra
Mekkorra területen gazdálkodsz?Én 15 ha.Traki nincs.
Válasz #257. hozzászólásra
Itt a környéken nincs TÉSZ, egyáltalán még zöldségtermelő kertész sincs 50km-es körzetben. :( Nincs kivel társulni, szerződni, összefogni. Marad a helyi piac, vásár, rugalmasan, ügyesen. :)
Ha nyernék a fiatal gazdán (már ha egyáltalán kiírják valamikor...), akkor építenék egy komolyabb növényházat, meg beruháznék öntöző rendszerbe szabadföldre is.
Válasz #256. hozzászólásra
Ha növeled a felületet, inkább a primőrt növeld és keress rá valami exportot. Skandinávok nagyon szeretik a magyar csemegét.
Ebben igazatok van, azért mondom, ha nagybanira tervez, akkor csak a primőr szezonban van értelme, 15-20Ft-ért nem éri meg foglalkozni a dologgal.
Én nem akarom túl nagyban csinálni, csak akkorában, amit el tudok adni saját magam. Ha egy bizonyos szinten túl növelem a volument, akkor már nagybani eladásban kell gondolkodni, ami alacsony árat jelent, ugyanekkor viszont az élőmunka igény nő, tehát egyre többe kerül a termelés a munkaerő szükséglet miatt.
Válasz #254. hozzászólásra
Kukoricát nem szabad a nagybanira vinni. Főleg főszezonban.
A C típusúak egész teherautónyi bugázott csemegékkel vannak ott. Alámennek mindenkinek árban.
Válasz #253. hozzászólásra
Egyszer árultam nagybanin,megfogadtam,soha többet.Kösz a kimerítő választ!
Válasz #250. hozzászólásra
aki már benne van a piacozásban, annak nem macerás szerintem. Aki csak emiatt akar kis piacra járni, úgy nem lesz egyszerű. Ha nagybanira viszi, ott meg a költségek nehezen térülnek meg, ha messziről kell vinni, és 30Ft-ért oda adja.
Ha nagybani értékesítésre tervez, akkor a legkomolyabb technológiát kell szerintem alkalmaznia.
Talajtakarás, csepegtető öntözés, fátyolfóliás takarás, és palántázás, nem helyre vetés. Így az elején el lehet csípni 150Ft/cső árat, és ilyen feltételek mellett 2 csövet is szépen kinevel a növény. Hagyományos technológiában örülni kell, ha 1 piacképes csövet le tud szedni az ember. Öntözés nélkül 10000 szemből 6000 szép, piacos csővel lehet számolni, meg kb. 1000-1500 másodossal.
Válasz #248. hozzászólásra
A fél hektár nem kevés, ha most kezded, még nincs kialakult vevőköröd. Én eddig kézzel vetettem, kb. 20cm-es tőtávval, 75cm-es sortávval. Ez kb. 30000 szemet jelent ha fél hektárt szeretnél.
Öntözést nagyon meghálálja, én eddig nem öntöztem, nincs rá módom, viszont minden eső után meghúzom a sorközöket. Tudod, 1 kapálás = 1 öntözés. :)
Én a Dessert sorozatot ajánlom nagyon, piaci értékesítésre vezető fajta, nagyon szeretik a vevők.
Dessert 70 - alacsony növekedésű a növény, nem túl nagy a cső, de sima szabadföldi termesztés esetén július első napjaiban szedhető.
Ha letakarod fátyolfóliával, akkor 1 hetet nyersz. Én március utolsó hetében, április első hetében vetem ezt a fajtát.
Következő a Dessert R78 - gyönyörű, magas növény lesz, hatalmas csövet tud nevelni, kiemelkedően édes. 6-7 nappal későbbi érésű, mint a 70-es.
Nagyon jó tápanyag és víz ellátás esetén két nagy csövet is kinevel.
Én eddig 3szor kapáltam, de idén már szeretném post gyomirtani, és a sorközöket egytengelyes kistraktorral művelni. Minden nagyobb eső előtt szórok ki 34% ammónium-nitrátot, ősszel meg szerves trágyát, ha tudok szerezni. Vegetációban megszoktam permetezni zöldpajzs szerrel, ez immunerősítő lombtárgya, betegségekkel ellenállóvá teszi és pótolja a mikroelemeket, ha szükséges.
Válasz #247. hozzászólásra
Azt nem ismerem, miben különbözik vajon az R78-tól? írj nekem egy mailt légyszi a zsoltee77@gmail.com-ra.
Válasz #245. hozzászólásra
a piaci értékesítés nem macerás?Konzervipari előállításra meg úgy tudom,előírják,hogy Lineárral kell öntözni.Jól tudom?
Válasz #246. hozzászólásra
Csak fel hektarnyira gondoltam......
Válasz #245. hozzászólásra
Piaci eladasra, egyelore csak egy felhektarnyit...
Válasz #243. hozzászólásra
nekem van 82-es vagy 80.000 qunit.
mennyi kell,
Válasz #244. hozzászólásra
milyen volumenben??
Válasz #244. hozzászólásra
Milyet szeretnél? Konzervipari, vagy piaci eladásra?
Gondolkodok, hogy az iden kiprobalom a csemegekukorica veteset/termeszteset. Milyen magot erdemes vetni, mennyi lenne a beruhazas (vetomag, mutragya, gyomirto, gomba/rovaloloszer)? Elore koszonom a valaszokat!
csemegekukoricát nem vesz valaki? dessert 78 kukoricát akarok vetni, de a kedvezményes 100ezer szemes kiszerelés nekem sok. vehetnénk együtt... :)
Válasz #240. hozzászólásra
Milyen technológiával csinálod(komplett)
Válasz #228. hozzászólásra
káposzta elé inkább zöldborsót tegyél jobb mint csemkut
Válasz #239. hozzászólásra
Én mindkettőt postban szoktam használni, de bizony mindkettőnél ott van a másodnövényekre vonatkozó megkötés, a Lumaxnál hosszabb és több, a Laudisnál kevesebb, de ott van
Válasz #237. hozzászólásra
A két anyag teljesen más az eggyi pre a masik poszt. A laudisznak nagyon rövid a talajhatása
Válasz #236. hozzászólásra
Koszonom.
Egy vekony szantas kb 20 cm, talaj maras ultetes elot Gyomirtozas.
Válasz #227. hozzászólásra
Sem a Laudis , sem a Lumax után NEM ajánlatos másodveteményt tenni az adott évben
Válasz #234. hozzászólásra
Gondolom a kukiután csinálsz talajművelést is így nem lehet gond! de majd ennek utánanézek.
Válasz #234. hozzászólásra
A dual azertut egy par 2szikut is nemsok de azaert azis valami
Válasz #233. hozzászólásra
A cimken fel van tuntetve az utovetemenyek re kiszabot varakozasi ido.
Ha el palantolom utana a kaposztat eselszarad befokadas elot utan vagy kozben akork..... nagy bukta
.....
Válasz #231. hozzászólásra
Az csak 1 szikűre jó! Az utóveteményre vonatkozik a három hónap? Esetleg még a clio jó lehet de majd utánnanézek
Válasz #231. hozzászólásra
de viszont a Laudiszciken pedigkb 2-3 honap a varakozasi ido.
Na most a kezeles, szedes es kaposta palantolas kozot nemtelikal a kiszabot ido.
Válasz #230. hozzászólásra
En ma beszelgetem egy n-vedosel es a Dual gold-ot ajanlota.
Válasz #228. hozzászólásra
Miért nem? a talajhatása nagyon rövid
szerintem a pre anyagok foknak a koraiságon meg bizonytalan az eső miatt. szerintem a laudis a legjobb a csemegére
Es nincs mit kapalni?
ALaudisztol felek mert masod vetesbennem merek teni kaposztat.
Válasz #226. hozzászólásra
miert?
nem lesz gazos?
Válasz #225. hozzászólásra
Szerintem a post jobb megoldás, ne is agyalj a pree aplikáción
válasz #224 hozzászólásra ť
hello
Ki mit hasznal gyomirtasnal preemergensenVálasz #224. hozzászólásra
hello
Ki mit hasznal gyomirtasnal preemergensen.
Válasz #218. hozzászólásra
nem egyszer volt rá példa hogy a Steward sem fogta meg!!
én nem is használom.
Válasz #221. hozzászólásra
Köszi, ez nagy segítség. Hát legfeljebb megpróbálom motoros háti permetezővel, aztán bevisz, ameddig bevisz.
Te is Laudist használsz gyomokra? Milyen fajtát termelsz?
Válasz #220. hozzászólásra
Az első kezelés a címerhányás idején a második permetezés kb.8-10 nap múlva. Sajnos hidas nélkül nem egyszerű.
Válasz #218. hozzászólásra
Ez jól hangzik, de mikor juttassam ki? Rajzást figyelem, ez ok, de rajzás kezdete után 5-6 nappal, vagy? Mondjuk se légi, se hidas traktorral nem tudom megoldani, meg nem is biztos, hogy megtérülne, te hogyan permetezel?
Válasz #217. hozzászólásra
Köszi szépen, esetleg írnál valamit arról, hogy a gyomokra hány leveles korig hatékony, illetve a kukorica hány leveles korig nem sérül? Már ajánlottak Lumax, Shado szereket, de ezeket se ismerem. Te is Dessert kukoricát termelsz?
Válasz #216. hozzászólásra
Hernyók ellen a legtutibb első kezelés Steward (170g/ha) (+esetleg egy kis piretroid) második kezelés Coragen (150 ml/ha).
Válasz #216. hozzászólásra
Gyom ellen laudis
lepke ellem mospilan
Látom, van azért néhány termelő a topicban.
Én piacra szeretnék termelni csemege kukoricát nem túl nagy tételben. Eddig 10000 szemet vetettem, szeretném növelni a területet. A kérdésem a komplett technológiára vonatkozik igazából, azon belül és két fontos dologra kérdeznék rá:
Dessert fajtasort termesztek, és nem szeretnék váltani, mert nagyon bevált, szuper édes, szeretik a vevőim.
1. Gyomirtás: Eddig kapáltuk, de gyomirtóval szeretném megoldani, hogy ne kelljen 3szor kapálni... Milyen szert lehet használni, mire kell figyelni, hány leveles korig, stb.
2. Bagolylepke hernyója ellen lehet védekezni?
1000 2000 dbot a nagybaniról mennyiért lehetne elhozni?
Ez a 35 40 ft mennyire tuti ár mára??????
Hiteles ez?