Hirdetés
Fórum
Cseresznye és egyéb gyümölcs termesztés
Létrehozta: kiskertész , 2010-04-20 15:45:55
Kedvencekhez
Segítség
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Eke minden mennyiségben új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Földeladás új
- Landini traktorok új
- AKG támogatás új
Cikkajánló
Ezért érdemes újra megismerkednünk az ősi gabonafajtákkal
Az ősi gabonafajták ellenállóbbak, kevesebb vegyszert igényelnek, és nagyon...
Hirdetés
443 hozzászólás
Válasz #240. hozzászólásra
Rita
Sabrina 1878
Rochet
EARLY STAR PANARO 2
Sweet Early Panaro1
CELESTESUMPACA
Grace Star
SATINSUMELE
Black Star
Sweethart
Kordia
Skena
Kossara
Giant red Mariant
Ezeket a fajtákat hoztam januárba
Válasz #240. hozzászólásra
Gisela-5-ös alanyon én nem hoznák cseresznyét itthoni klímába. Magyarországon nem kapsz Skeent főleg nem Giselán, vagy Maxmán, esetleg Colton. Nekem Gisela 5-ön akartak adni fákat, de azt nem kértem.
Ertem mit mondasz de nincs hogy eldontsem ha meg nem kostoltam ezeket a fajtakat mejk a legjobb izu es egybe syep is mit tanacsolsz?
Üdv Mindenkinek!
új belépő vagyok és a cseresznyével kapcsolatban lenne kérdésem. Ha valaki tudna információval szolgálni, hogy hol lehetne beszerezni skeena fajtájú cseresznyét féltörpe alanyon/gisela5-6/ kb. 350-450 db olványt.
Válasz #237. hozzászólásra
Az, hogy én hozok be magamnak cseresznye fajtákat, az nem jelenti, hogy a hazai nemesítés kiváló fajtáit nem termesztem, Linda, Katalin, Vera, Carmen nagyon jó fajták a maguk érési idejében. Tegnap hoztam olaszból cseresznyefákat, Sambát, valamint két magyar fajtát Carment és Verát. Ezeket azért vettem meg, mert Maxma 60-as alanyon vannak, nálunk meg csak sajmeggyen lehet kapni, ami ugye 5-6 éves korába kezd el teremni, már ha addig a pajor meg nem eszi, amire az esély 1%.
Melyik fajta a jobb, ha saját részre akarod, akkor neked kell eldöntened, amelyik neked jobban ízlik.
Válasz #235. hozzászólásra
Ezek a nyugati cseresznye meg őszibarack fajták legalább olyan jóízűek is, mint amiket itthon lehet kapni? Voltunk egy szakmai kiránduláson Olaszországban, kajszit akar telepíteni egy jó ismerősöm. Hazai viszonyokhoz képest csodát láttunk az igaz, de amikor megkóstoltuk, háááát.....
latom h te ertesz hozza akor szeretnem ha segitenel kicsit. szeretnenk ultetni kb 10 darab fat
cseresznye korte es barack es azekbol mejk fajta volna jobb v a legjobb ha lehet valogatni amugy .cseresznye Germersdorfi ra gondoltam v katalin mi a velemenyed roluk?
Válasz #234. hozzászólásra
Alany, fajta, valamint a művelési mód határozza meg. Igen a hazai fajták közt szép a Katalin termése.
Válasz #233. hozzászólásra
Igen be tudom szerezni ezeket a fajtákat, még a Cot Internationál legújabb nemesítését is a Rochetet is. Egyedül a Friscoval voltak gondjaim, mert sokáig gondolkoztam /2 nap/ és mire döntöttem elfogyott. Rochet/ 30-32 mm/, Frisco /28-30 mm/ 12 €/db, Kossara /Európa legkorábbi cseresznyéje 22-25 mm figyelembe véve koraiságát ez nagyon jó méret/ 10 €/db, a többi 9 €/db ide szállítva.
Ezek a fajták olyan alanyokon vannak, amelyek alkalmasak az újratelepítésre, intenzív művelésmódra, valamint 3 éves korukba már teremnek. Idén amiket hoztam saját részre azok alanyai Rochet – Maxma-14, Kossara – Maxma-60, Bigero C-1- Gisella-6, Sweethart, Kordia, Skena Maxma-60
Ezenkívül a kajsziból másodéves már a Carmingó sorozat, most hoztam a Cot sorozatott,
Körtéből az „opera fajtákat” Carmen, Tosca, Turandot, őszibarack: Royal valamint az Extrem sorozatból vannak érési sor szerinti fajták.
Igaz ezek a fajták ára elég húzós hazai faiskolák áraihoz képest, de ha valaki az orránál messzebbre lát, akkor már számolni is tud és rájön, hogy nem az 1000 Ft-os fa az olcsó.
A szilvafakat milyen tavolsagra kill ultetni 1 mastol? Es a katalin cseresznyenek szep termese van?
Válasz #232. hozzászólásra
Látom foglalkozol nyugati anyaggal, gondolom az általad leírt fajtákat be is tudod szerezni ( Frisco, Rochet, Kossara, Sweet Heart, Skeena, Burlat C1).
Kb. mennyibe kerülne 40 db/fajta ?
Válasz #231. hozzászólásra
http://www.cot-international.eu/products-presentation-1.html
https://www.bordeaux.inra.fr/cherry/docs/dossiers/Activities/Meetings/21-23_11_2012_WG_and_2nd_MC_Meeting_Palermo/Day_2/posters/Zhivondov_et_al.pdf
http://www.ips-plant.com/wwwuk/gamme.php?ID=2&PHPSESSID=11ebe27c32d120aadc4aac5975c96bbb
Csak az a gond, hogy ezek a fajták Magyarországon nem elérhetők.
Nekünk esélyünk sincs modern fajtákkal intenzív ültetvényt telepíteni, hacsak nem megyünk ki külföldre szaporító anyagért. Ezért maradnak az itthon előállított sajmeggy alanyon lévő kiskerti körülményekre előállított fajták, mert ugye a 24-26 mm-es cseresznyénkkel nem versenyezhetünk a 32-34-es cseresznyével.
Válasz #230. hozzászólásra
Köszönöm!
Az első hármat ismerem a többiről meg nyomoznom kell.
Ha lenne valami olvasható anyagod/ véleményed azt megköszönném!
Válasz #226. hozzászólásra
Carmen, Katalin, Linda, Frisco, Rochet, Kossara, Sweet Heart, Skeena, Burlat C1. Ezekkel az a gond, hogy csak a Lindát, Katalint és a Carment kapod meg Magyarországon.
üdv
Érdeklődöm hogy van valakinek Érdi nagygyümölcsű fája az után érdeklődöm hogy mi lenne a legjobb porzó hozzá?
Germensdorsfi óriás 3 at hallottam. Lehet ebben valami?
Vagy Meteor?
Gábor
Válasz #224. hozzászólásra
Szia.
Magoncról ne akarja termelni, mert nem tudni mit mikor fog teremni.
Oltványról lehet csak szó megbízható faiskolából.
Mindenképp nézz utána a dolognak mielőtt belevágsz, egy gyümölcsös, főleg egy dió nem 2 évre szóló beruházás.
Válasz #224. hozzászólásra
Kikel és terem. De ne csináld, csak ha 15-20 év múlva árnyék kell.
Sziasztok!
Cseresznyést szeretnék telepíteni és azt szeretném megtudni, hogy most mik a piacképes fajták.
Válasz #223. hozzászólásra
Körte, alma, birsalma ez azért pazar összeállítás.
Birs a legjobban fogékony a tűzelhalásra és befertőzi az almatermésűeket, főleg a körtét. Ha családnak akarsz termelni hagyományos fajtákat, akkor keress egy faiskolát és ne lerakatot, mert ott mindent rád sóznak. Konkrét elképzeléssel menj vásárolni, és ne enged magad másra rábeszélni.
Ha viszont eladásra akarsz termelni felejsdd el a régi fajtákat, mert nem lehet eladni.
A diót ha elvetem kikel?
Terem is,vagy szemezni kell?
Üdvözlöm az urakat!
Gyümölcsöst szeretnék telepíteni , úgy 80-100 gyümölcsfát.
Fajták :cseresznye,meggy, birsalma,sárga és őszi barack,szilva,körte,alma.
Olyan helyről szeretnék fákat vásárolni ahol minőséget kapok, és segítséget a telepítéshez, és a később felmerülő problémákhoz.
Üdv. Rotbauer László
Válasz #220. hozzászólásra
A cseresznyén kívül mondj még egyet.
Válasz #218. hozzászólásra
Na és miért?????????????????????????????
Válasz #219. hozzászólásra
Csak olvass vissza itt is hányan érdeklődtek árak után, mert sokallották a 750et amit kiajánlottak nekik valahol.
Sajnos tisztában vagyok vele, hogy nehéz igényes ültetvény anyagot beszerezni. Ezért is írtam, hogy beszerzem és megcsinálom ,ha megfizetik. Szerintem a faiskolák jó része a kis felhasználók "kommersz" növényekkel való ellátását célozta meg, és nem feltétlen az Ő hibájuk.
A zugfaiskolák valóban sokat rontanak a helyzeten,nálam évente négy ellenőrzés jár. (2x növényegészségügyis,+ 2x nébih),aminek szintén díja van+ a cimkék,-ezek százezres tételek lesznek mire elkészül a növény-,van évente talajvizsgálat a faiskolában.
Tehát szabványnak nem megfelelő növény tőlem nem mehet ki.A pillanatnyi haszonszerzésnél én már előrébb gondolkodom. Nekem az a jó, ha megkeresnek, mert ajánlottak, mert látták az árut ami tőlem származott.
Említetted a fajtasorozatokat is, A nemesítésben is csak kullogunk a sor végén, ha az összképet nézzük. Vannak gyümölcsfajok amikben használható fajtákkal rendelkezünk, de azok is vagy 15-30 évesek.
Pedig nem rossz szakemberek vannak a szakmában semmilyen téren. Nem kellene nekünk szerintem a divatos fajták után mennünk ,ha itthoni fajtákban is meglenne az ellenfele, vagy annál jobb.Valamint ezeket a fajtákat a piacra is be kellene vezetni, de ezt valakinek finanszírozni is kellene és ez itthon ugye zsákutca Ez inkább egy rosszul kialakult helyzet amit kezelni kellene, vagy a piaci szereplőknek változtatni rajta.
Válasz #216. hozzászólásra
Még egy adalék, aki 650 Ft-os fát akar ültetni az nem gyümölcstermesztő, és nem kell foglalkozni vele. Nem tudom tisztába vagy e vele, hogy a komolyabb termelők az ültetvényük
oltványait, Németországból, Ausztriából vagy Olaszországból szerzik be, mert ott megkapják a piacképes fajtákat.
Moderálási elveink miatt törölve.
(575)
2013-10-31 23:28:55
Válasz #216. hozzászólásra
Végre egy faiskolás, akivel problémák okát ugyan úgy látjuk.
Két féle faiskolás van: az egyik szerintem ez az elenyésző kisebbség azért adja olcsón az oltványokat, mert tudja, hogy az áruja selejt, vagy vírusfertőzött, vagy nem fajtaazonos, vagy engedély nélkül szaporított, vagy nem éri el az előírt minőséget. Ezt a faiskolát azonnal bezárnám, tulajdonosát pedig bezárnám.
A másik azért árul olcsón, mert olcsó alapanyagot használ és jogdíj nélküli terméket szaporít.
Akkor nézzük a tényeket vadőszibarack alany 8-10 mm-es 30-35 Ft, egy GF-677 vagy egy GXN-15-ös alany ára ideszállítva 1-1,1 €, ami mai árfolyamon 300-330 Ft. Na itt már 300 ft az eltérés, és akkor jön a jogdíj, ami egy Royal Sammernél elérheti a 2-3 € is, ennél még érdekesebb a kajszi Carmingó sorozat aminek a jogdíja 5000 €/ha. Ha csak a Royalt számoljuk már 1200 Ft-nál járunk és még nincs oltvány. Most nézzük a termelő oldaláról, az újfajta megfelelő alanyon hamarabb termőre fordul, többet és darabosabbat terem, valamint könnyebben értékesíthető, és ez által a drágább lesz az olcsóbb.
Válasz #215. hozzászólásra
A kereskedőnek kellene kimaradnia. A kereskedő nem igényli a minőséget.(nem arra gondolok ,hogy az oltványok rosszak.)és nem is fizeti meg.
Sokan a termelők sem tudják a drága oltványt megfizetni. Mondjuk egy közönséges alanyú fa 650Ft. szerinted hányan tudnák megfizetni azt a gyümölcsfát aminek csak alanya 1-1,5Euro? Ezerből egy....
Véleményem szerint ez mind összefügg. Egyébiránt mindenben igazad van.
Válasz #213. hozzászólásra
Hali
Nem akarlak megbántani, de te is tudod, hogy a magyar faiskolák, mind nemes mind alanyok terén el vannak maradva 40-50 évet. Itt még mindig a sajmeggy alany a sláger, azt most hogyan hívják, cema, cemany, korponay, bogdány, édes mindegy az alap a sajmeggy, amit a pajorok kilométerekről kiszagolnak, és napok alatt körberágják a gyökérnyakat a gazda meg áll és nézi tehetetlenül, hogy megy tönkre a fája. Kicsit el kéne gondolkozni minden faiskolásnak, mi a fontosabb, a kereskedők zsebébe rakni a pénzt, vagy a termelőket kiszolgálni minőségi árúval.
Válasz #212. hozzászólásra
Mit szeretnél vele?
Válasz #208. hozzászólásra
Csak most olvastam hozzám címzett soraidat. Sok mindenben igazad van, de én ebből élek. Faiskolám van. Ha szükség van rá sokféle alanyt beszerzek Európából ,ha kell(és persze megfizetik)
Vírusmentes cseresznyéért is csak hozzám kellett volna jönnöd....
Különben a sajmeggy alannyal nincs semmi baj. Annak is kapható több változata kis hazánkban is. (CEMA,CEMANY stb.)
Nyáron gyűjtöttem össze pár barack magot.Milyen mélyre,és milyen sűrűre vessem?
valaki ajanlana nekem kistraktort gyumolcsosbe? japan kistraktorok megfeleloek?
koszonom
Válasz #209. hozzászólásra
Kecelen. Ha a földed szántóként van bejegyezve a földhivatalba, akkor kell a telepítési engedély, hogy átírják gyümölcsösre, mert ha valami kukacos fickó rájön, hogy művelési ágváltozás történt és az nincs átvezetve, akkor beszedi a ....adót.. Az érdi kutató engedélye egy kicsit macerás, de mond nekik, hogy nem akarsz pályázni, akkor kicsit engedékenyebbek.
Moderálta: (3932) 2013-11-13 13:35:21
Válasz #207. hozzászólásra
Köszönöm a kimerítő tájékoztatást! Tehát azt mondod, hogy ha "csak" kiegészítő tevékenységként csinálnám, nem érdemes a hivatalos utat választani? Te merre gazdálkodsz? Üdv
Válasz #205. hozzászólásra
Bocsi de te hol élsz? Amit írtál az alannyal kapcsolatba az igaz, hogy a szárazságtűrés alanyfüggő. Viszont nálunk csak sajmeggy, vagy vadcseresznye alanyon lehet cseresznyét kapni, mert az alany és a fajta kínálat a 70-es éveket tükrözi, talán ez alól a cseresznye fajták kivételt képeznek, de az alany már nem.
Válasz #202. hozzászólásra
Üdv
Először csináltass talajvizsgálatot, majd ha ez megvan, akkor az Érdi Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht.-től kérd a területed gyümölcskateszteribe
való átsorolását. Ha megkaptad, akkor kérhetsz az illetékes jegyzőtől telepítési engedélyt.
Ha ez is megvan, akkor már pályázhatsz, már ha teljesíteni tudod a feltételeket, és ha van pályázati kiírás. Ha vírusmentes szaporítóanyagot írnak elő, akkor már buktál is ugyanis három éve azon bukott meg a cseresznye telepítési támogatás, hogy itthon nem tudtak ígérvényt adni vírusmentes szaporítóanyagról. A számla másodlagos dolog. Telepítési engedéllyel telepített gyümölcsös után jár támogatás és lehet kertészeti pályázatokon indulni, ehhez nem kell, hogy pályázatra telepíts gyümölcsöt.
Azért én a helyedbe számolnák, hogy kapsz-e annyi pénzt amennyivel többe kerül a telepítés.
Azt is szem előtt kell tartani, hogy minden elszámolt költséget számlával kell igazolni, és utófinanszírozású a pályázat, valamint átlag 10-12 év a kötelező termelésbe tartás. Közbe bármikor mehetnek a vágott farkú taknyos kölykök ellenőrizni, és ha valami nem felel meg, nekik, és nem vagy a húsosfazék mellett, akkor egy összegbe fizetheted vissza a felvett támogatást.
Sok sikert hozzá.
Válasz #205. hozzászólásra
Köszönöm Laxa
Válasz #204. hozzászólásra
A szárazságtűrése alanyfüggő is.Tájékozódj az alanyok tekintetében és úgy rendelj.
A gyümölcs remek.Nyugodtan telepíts, ha van ilyen gondolatod.
Válasz #201. hozzászólásra
Üdv Nskype nekem is van germezdorfi és még akarok katalint de nem ismerem mennyire türi a szárasságot és milyen a gyümölcse ,befőzni,eladni,és mennyire virustűrő.
Foglalkozik valaki köszméte (egres,büszke) termesztéssel?
Sziasztok!
Kérdésem lenne: Jövőre tervezek 2 hektár gyümölcsöst telepíteni hivatalosan. Mit kell tennem, hogy telepítési támogatást tudjak felvenni illetve hogy később bármilyen kertészeti pályázaton indulhassak? Odáig eljutottam hogy meg van kitől veszem a csemetéket számlával. Gondolom tevékenységi kört is kell bővíteni.
Előre is köszönöm!
Cseresznye nagy tételben eladó, Germesdorfi és Katalin fajták, extra minőségű. Érdeklődni privátban, e-mailen.
Válasz #199. hozzászólásra
ennek a lárvája károsít, 3 évig hesszel a talajban.
Válasz #198. hozzászólásra
Akkor bocsi én azt hittem ez , amúgy a japcsi kakas akár 30-40 centméter mélyre is lekapar a hangyabolyban lévő hangya tojásokért .
Válasz #197. hozzászólásra
max ha vakonddal keresztezné. ezek gyökérzónában vannak
Válasz #195. hozzászólásra
Gyöngytyúkok vagy japcsi csirkék azok kipucolják.
Válasz #195. hozzászólásra
Van most vmi szer engedélyezve rá. Mélylazítóval lehet lejuttatni, és igaz csak gyéríti, de az is eredmény. Minden fajtája érzékeny rá.
tegnap voltam egy családi vacsorán ott beszélgettem egyik gazdálkodó rokonnal akinek van 20ha meggyese és nagyon el van keseredve a cserebogár miatt.
4ha fertőzött neki ebből szűk három már üres a többi döglődik.
borzasztó lehet látni hogy elsorvad az állomány oda befektetett energia pénz ill a haszon reménye.
Mennyiért lehet most eladni?
Nem piaci árat persze.......