Hirdetés
Fórum
Cseresznye és egyéb gyümölcs termesztés
Létrehozta: kiskertész , 2010-04-20 15:45:55
Kedvencekhez
Segítség
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Grubber új
- AKG támogatás új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése, létesítése új
- Poénok új
- Kukorica vetőmagok új
443 hozzászólás
Válasz #142. hozzászólásra
Amúgy a korai cserkók nem olyan zamatosak mint egy későbbi..Szerintem.......
Válasz #141. hozzászólásra
ez létezik
van amelyik éretten se ér 1 rakás .............
másik meg félsárgán is jó
Válasz #140. hozzászólásra
Itt csak egy fa van...Most érik...Az benne az érdekes hogy félig éretten is jó ízű...Fogalmam sincs milyen fajta...De ez is nagyszemű és ropogós...
Van kemény 3 fánk.
1ik korai az most fut lefele.
Lassan fekete.
Ez xartseér ízileg........
A másik nem rossz de rohadt érzékeny.
Betegszik......
Ízileg elégjó.
A 3. na az csúcs.
Az brutál egészséges.
Nagyszemű és marhajóízű aki abból evett mást nemakar.........
Válasz #138. hozzászólásra
Van sok cserkód???Végre van ára!!!!
A sok eső hatására már a Germesdorfi cseri is repedezik sajnos...
Máshol mi a helyzet?
Moderálási elveink miatt törölve.
2010-05-20 13:30:09
Nem csak öröm a cseresznye termesztés...
Válasz #134. hozzászólásra
Ennyi eső után minden korai cseresznye szétreped
Válasz #133. hozzászólásra
szívás
van ez a rep.re nem hajlamosság izé
ez hány mmig működik?
A korai cseresznyék a sok eső hatására mind kirepedeztek...
Válasz #131. hozzászólásra
mi a menü?
mikor hogyan stb????
Válasz #130. hozzászólásra
rajzik de nem vészes megmérgezzük őket
jó is h. előreugrott
léggyel mi a helyzet?
Cseresznye termelőktől nagy tételben cseresznyét vásárolnék!Elejétől a végéig felvásárolnám napi áron, azonnali készpénzfizetéssel!Érdeklődni:70/301-3473; 70/222-6037
mennyiség kb napi 1000kg. elérhatőség: fruit2010&freemail.hu. többit privátba . köszi ICE
Válasz #126. hozzászólásra
Milyen mennyiségről lenne szó?
Elérhetőség?
Üdv. Egy kis segítség kellene. Cseresznye termelőket keresek,gyümölcsvásárlás céljábol. előre is köszönöm
Válasz #123. hozzászólásra
Ilyet én is láttam többet már, nem véletlen, hogy a jellemzői között "hasadásra hajlamos" meg van említve.
Válasz #123. hozzászólásra
Szokták összekötözgetni,de azt már megette a fene...
Válasz #121. hozzászólásra
hát nem tudom én láttam olyan érdi ültetvényt ahol így csinálták de az első komolyabb termésnél hasad
Válasz #121. hozzászólásra
Így van,ezt én is akartam írni.Legalább 20 centi legyen az elágazások között függőleges irányban.(vázágak inditási pontjai között)Lehet csinálni szabadorsót is meggyből,nem csak vázát,vagy Y-koronát.Gépi betakarításnál nem előny,de a fa nem hasad.
Válasz #105. hozzászólásra
Az Érdit teljesen másképp kell metszeni és akkor nem reped szét a fa. Nem szabad, sőt, szigorúan tilos az ágcsoportokat egy pontból indítani, katlan koronaforma szerűen, mert akkor tuti hogy kettészakad szerencsétlen. Szinte egy központi tengelyt kell alkotni egy bizonyos magasságig és arról leágaztatni, egymástól eltolva az oldalágakat. Rengeteg ültetvényben járok, ahol szétrepedt az Érdi, ott mindenütt ez volt a baj. Egyébként a fajtának ezen kívül csak jó tulajdonságai vannak. A piac ezt mindig keresi normálisnak mondható áron, még akkor is , ha később az ipari meggy eladhatatlan. Szárral szedve jó exportcikk.
Válasz #118. hozzászólásra
Ha túl alacsony a fa,az eső is felverheti,mint a napraforgóban (ott is toxicitást okozhat a gyomírtó) és az alsó részekről szállítódik a növényben.Gyomírtózásnál meg kis nyomás kell.De minek egy gyümölcsöst gyomírtózni?
Voltam egy üzemben,ahol az Ipamot használták az eper alá és a szomszédos öreg cseresznyefát is vitte,nem csak a pajort,stb.Én útálom a vegyszereket és csak akkor használok,ha nagyon muszáj.Mondjuk úgy nagyjából tisztában is vagyok,hogy mi micsoda,nem úgy ,mint a sok kazánkovácsnőgyógyász,akik ,,nem számít piacra megy" jelmondatnak rendelik alá a ,,növényvédelmet".
Válasz #118. hozzászólásra
Pontosan olyan ahogy leírtad...
Válasz #107. hozzászólásra
Ez a gőz dolog tényleg van mi?
A rokon lenyomta 2 éve a fák alját.....
A cseresznyefa meg utána mintha forrázták volna.........
Válasz #116. hozzászólásra
Bocsex,mert erre csak akartam írni,de lemaradt.A trágyatakarás alatt-akár éretlennel is-a príma talajélet miatt ruganyos,nyírkos és a baktériumtevékenységnek köszönhetően laza is a talaj.Én még a paprikatöveimet is körberakom érett trágyával.A paradicsomok tövéhez nem teszek,mert a bemosódó N hátráltatja az érést.Igaz most néhány gyümifám van csak,de ezek minden évben kapnak egy talicska trágyát a tövükre.Amikor hektárszámra volt,akkor is így jártam el.Van itt nem messze,egy kb 80 hektáros törpe alma-körte és ott pl az egész sort takarták ,de jó vastagon.
Válasz #115. hozzászólásra
Ezt félre értetted...
Én erre írtam: " Állókultúránál meg nálam a talajtakarás érett trágyával az alap.Mosódik a tápanyag is belőle és kisebb a hőingás a fa tövénél, a gyom se nő."
Válasz #114. hozzászólásra
A tápanyaggal való feltöltést a telepítés előtt akár 1000 mázsa/ha szervestrágyával,talajvizsgálattal+műtrágyával blablablabla...
Én arról ,,beszélek",hogy az addig monokultúraként üzemelő területen meg tudjam szüntetni az egyoldalú tápanyagmérleget.Tehát amit addig egyoldalúan kizsarolt X faj,az a 4-5 év alatt a mineralizációnak,felvehetővé válásnak és a folyamatos tápanyagpótlásnak-akár csak a termesztett gabona,vagy akármi alá- köszönhetően megszűnik az addig kialakult egyoldalú felhasználható tápanyagszint és jobb lesz,mint a gyümölcsös kiszedésekor.
Válasz #112. hozzászólásra
Mi sem gyomirtóztunk a fiatal ültetvényt, csak pár fánál próbáltuk ki amelyik egy idősebb ültetvény mellet van. A talaj takarás nem rossz megoldás, de nem is túl jó, mivel nem lazítod közben a talajt. A fiatal fáknál fontos a laza, jól levegőzött, nem tömörödött talaj. A tápagyag feltöltést meg telepítés előtt kell igazából elvégezni, ami aztán 4-5 év alatt hasznosul. Közben azért tavasszal kevés nitrogént, majd lombtrágyát, (Voldünger, Vuxalt,) érdemes használni.
Válasz #108. hozzászólásra
Nem ajánlom az azonnali telepítést az ,,újratelepítési betegség " miatt.4-5 évig szántóföldként használnám kalászosokat,pillangósokat,zöldtrágyának valót,esetleg zöldséget termelve és ezalatt rendesen feltölteném tápanyaggal.Utolsó évben pedig csak kalászost,ami hamar lekerül és a telepítésig ülepedig a trágyázás-szántás után a föld.
Válasz #107. hozzászólásra
Ezelőtt ,,száz" évvel is már úgy tanultuk,hogy 4 éves kor alatt nem szabad gyomírtózni gyümölcsöst.Én sosem gyomírtóznék ilyesmit.Azt szoktam gyomírtózni,amit macerás kapálni,de még azt se mindig.Állókultúránál meg nálam a talajtakarás érett trágyával az alap.Mosódik a tápanyag is belőle és kisebb a hőingás a fa tövénél, a gyom se nő.
Válasz #110. hozzászólásra
Mi csak az öntözéshez szerettünk volna egy kutat fúratni, ahhoz is kellet mindenkinek az írásos beleegyezése!
Válasz #109. hozzászólásra
Nem tudtam de szerintem megoldható a beleeggyezés de már most feláll a hátamon a szőr miatta
Válasz #108. hozzászólásra
Nekünk is van osztatlan közösben területünk, nem egyszerű történet, azt ugye tudod, hogy nem vághatod ki?! Mivel osztatlan közös, minden tulajdonosnak bele kell egyezni-e írásban a kivágáshoz, de ilyenkor legjobb megoldás a kiméretés és akkor nincs vita...
Válasz #105. hozzászólásra
Ezért nem tettünk érdit hála istennek és akkor még a moniliára való érzékenységéről ne is beszéljünk. A fajtát meg csak támpontnak kértem segítsen a döntésben legjobb egy termelőtől informálódni. Én biztos hogy telepítek az ősszel 4,5 ha nektarin örök álomra szenderül egész egyszerűen eladhatatlan és nagyon kézimunka igényes és egy 27 éves 3,2 ha meggy is elhalálozik már sajnos rentábilis csak egy baj van vele osztatlan közös a terület és persze hogy nem akarják kiméretni ezek helyére megy 5*4 vagy 5*3,5 re majd még elválik
Válasz #103. hozzászólásra
"Sok minden nem tetszik neki....,nehezebben regenerálódik,mint egy almástermésű."
Nagyon sok minden, pl: nem véletlen, hogy azt írtam, hogy 4 évig érdemes kapálni, főleg az alacsony törzsű ültetvényben. Nem bírja a gyomirtózást, nagyon óvatosan csináltuk és nem is ment a fiatal fákra a szerből, csak a gyomirtó gőze talán, de az is elég volt neki... Ezután maradtunk inkább a kapálásnál, automata kitérésű talajmaróval csináljuk a nagyját, majd a maradékot kézzel. Ez meg is látszik a növekedésén...
Válasz #102. hozzászólásra
Az alma elég olcsón 60-80Ft/kg áron ment el(fajtától függően), a hűtőház saját.
Válasz #101. hozzászólásra
Fajtákból nem szeretnék tanácsokat adni, azt döntse el mindenki maga, ne mást hibáztasson, ha nem jön be neki a fajta.
Mondok erre egy példát: mikor telepítettünk meggyet mindenki az Érdi-t ajánlotta, hogy az a legjobb. Tényleg nagyon szép a termése, nagy gyümölcsű és olyan édes, mint a cseresznye szinte. Viszont a fája nálunk nem nagyon rossz lett, repedésre hajlamos, sorban törnek le az ágai, mennek szét a törzsek.
Erre lehet azt, mondani, hogy a gépi betakarítás miatt, ez igaz, viszont a Kántorjánosi, Debreceni és az Újfehértóit is azzal takarítjuk be és azokkal semmi gond nincsen, közben az Érdit már lassan ki kell vágni, pedig még csak 10éves lesz az ősszel...
Válasz #93. hozzászólásra
Van már pályázatíród?
Válasz #100. hozzászólásra
Egyértelmű,de legalább láthatja a ,,dolgozó",hogy mire számíthat.Ha relatíve sok lenne rajta és meghagyná,akkor a fa a termés kinevelésére ,,dolgozik".Almatermésűnél ez rendben is van,de a cseresznyénél én is azt mondom,hogy nem kell siettetni.Sokminden nem tetszik neki....,nehezebben regenerálódik,mint egy almástermésű.
Válasz #70. hozzászólásra
Mennyiért sikerült eladni az almát ha nem titok? A hűtő az saját vagy bérhűtés?
Válasz #100. hozzászólásra
Akkor a catalinát nem ajánlod? Mellyek azok a fajták akkor szerinted amik nagy termést adnak és nem aprozódnak el? Abban azért van igazság hgy 2 évesen nem tartja el magát de 3-4 évesen már szerintem ki lehet hozni 0 ra ha mindent bele veszünk támogatások (területalapú ÁKG) pályázati pénzek ha azzal lett telepítve
Válasz #96. hozzászólásra
A fánál 2.-3. éves korában nem a termésre kell törekedni , mert az jóra nem vezet, inkább a törzs vastagság, és vázágak megfelelő kialakítása a lényeges. Az, hogy ha van rajta pár szem gyümölcs, az nem probléma, megmutatja milyen is várható majd el tőle, de azt nem szabad egy 2. éves fától elvárni, hogy eltartsa magát.
A Simont ismerem...
Válasz #93. hozzászólásra
"hogy második évesen full termése van, hanem azt , hogy szépen terem, és eltartja magát az ültetvény,"
2., sőt 3. éves korára sem tartja el magát egy cseresznye ültetvény, ezt ne hidd el senkinek mert ez nem igaz.
Talán 4. éves korára jó ha 0-ra ki tudod hozni, majd 5. évtől fog rajta vissza felé jönni, ha minden jól megy.
Ez nem kioktatás, hanem a tények amikkel lehet vitatkozni, de nem érdemes, amúgy meg mindenki a saját kárán tanul, főleg az aki nem hallgat a tapasztalt véleményére.
Válasz #97. hozzászólásra
Festék volt,de megtapsoltam azért.
Válasz #92. hozzászólásra
Ha koronás van ültetve,akkor a második évben már lehet rajta termőbokréta,amiből mutatóban termés is.Ez a bokréta meg már a következő évben már gyűrűs termőbokréta,majd nyárs.Perswze,csak,ha úgy van alakítva és nem a vegatatív irányba viszi el a gazda a metszéssel a fát.Netán hormonozza,stb.
Ha somogyi vagy,akkor Simonékat biztos ismered Véséről.Mi van velük? (,,Simon a gyümölcstermelő")
Válasz #95. hozzászólásra
Odafutottál és lemostad?
Válasz #94. hozzászólásra
Szeva!
A Veres elvtárs óriásplakátján is volt két vödörnyi barna folt még a múlt hétig...
Már most vannak barna foltok a leveleken.
Mit szóltok?