Hirdetés
Fórum
Cseresznye és egyéb gyümölcs termesztés
Létrehozta: kiskertész , 2010-04-20 15:45:55
Kedvencekhez
Segítség
- AKG támogatás új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- Grubber új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése, létesítése új
- Poénok új
443 hozzászólás
Válasz #92. hozzászólásra
ICA téged megsütött a nap?
Nincs kedvem veled erről vitázni, csak annyit teszek hozzá, hogy nem azt mondtam, hogy második évesen full termése van, hanem azt , hogy szépen terem, és eltartja magát az ültetvény, ha te 5 évig akarsz egy ültetvényt ápolgatni bevétel nélkül, tedd azt, ha más nem igy akarja, akkor azt meg fogadd el.Tanácsot kértem, nem nagyképű kioktatást.
Válasz #87. hozzászólásra
"A cseresznye ellenpropagandát meg lehet,hogy azok csinálják a legjobban,akiknek van olyan ültetvényük..."
Talán érdemes lenne azon is elgondolkozni akik azt mondják, hogy másod nyarasan már szép termést hoz a cseresznye, nekik hány Ha- saját telepítésük van?! Vagy csak lökik a sódert, és a hiszékeny embereket beviszik az erdőbe, hogy jó áron el tudják adni a szaporítóanyagot...
Rábeszélik őket valami szuper intenzív telepítésre, amely kis térállásba szinte lehetetlen bele szorítani a fákat, és beadják mesébe a 40-50kg/fa átlag termést a törpíttet fáknál...
Válasz #89. hozzászólásra
Elég nemtörödöm lehet a gazdája az ilyennek tényleg nem szabad ezzel foglalkozni ez nem csak most nem volt metszve de fiatal korban sem
Válasz #89. hozzászólásra
Hát nem valami szép + igen alacsony a törzs is
munkahelyem mellett van ez a meggyes, nem volt metszve, nem volt tápanyagpótlás és idén még csak 1szer permetezték, de ez még a jobb eset, a környéken sokan láncfűrésszel metszettek
Válasz #87. hozzászólásra
Igen gépi, én másban nem gondolkozom a szilvánál. Idén már most jelentkeztek hogy az egész 10 ha os tábla termését vinnék azonnali fizetéssel örülnék neki ha összejönne
Válasz #85. hozzászólásra
Gondolom gépi szedésest.Az így nem rossz,mert errefelé ,meg mégarrébb 6 forint,meg 13-at és hasonlókat ,,mertek" adni a ,,felvásárlók".
A cseresznye ellenpropagandát meg lehet,hogy azok csinálják a legjobban,akiknek van olyan ültetvényük....Attól függetlenül az is igaz lehet,mert tavaly sem volt valami hatalmas ára a cseresznyének.
Válasz #77. hozzászólásra
cseresznyét ugyanúgy keresi a szeszipar. Múltévben még a Gála almát is elvitte 50+Áfa áron 1 hónap fizetési határidővel.
Válasz #80. hozzászólásra
A stanley 45+kompfelár, a besztercei 35-40+kompfelár, a president szinte eladhatatlan volt 30+kompfelár.
Válasz #83. hozzászólásra
köszönöm
Válasz #81. hozzászólásra
Szilvát 5x4, 6x4-re szokás telepíteni.
Válasz #78. hozzászólásra
Jól gondolkozol, veled értek egyet...
Figyeld majd meg mi lesz itt pár év múlva a sok fiatal elhanyagolt, gondozatlan, tönkrement cseresznye ültetvénnyel. Úgy járnak vele majd, mind most a meggyel, mindenki azt telepített ész nélkül és már vágják kifele és mennek tönkre az ültetvények...
Nem is értem igazából, mért adnak rá támogatást, mire jó ez, nem kéne mindent engedni telepíteni, főleg amire nincsen biztos piac. Ezt kéne valahogy jobban szabályozni, nem csak osztogatni a pénzt.
Szia EVO.
Hazai viszonylatban mi az ideális sor és tőtáv szilvaültetvényben?
Mennyit mertek adni tavaly a szilváért?
A meggyet és almát a lengyelek elvitték (mármint a termesztését).Azt érdemes telepíteni,amit a lengyelek nem tudnak.Pariból is a másodikok Európában,ahogy hallottam.
Válasz #74. hozzászólásra
Köszi a választ, nem vészes a helyzet csak némi jelek vannak már nálam is!
Válasz #77. hozzászólásra
Privátba elmondom, de nem akarok tippet adni a szilvafajtákat illetően. Nem cacaki fajták, ennyit elárulok. A cseresznyét illetően nagy a felindulás, felénk mindenki azt akar telepíteni.Ezért én egy kicsit óvatos vagyok. Semmi másra nem jó, csak friss fogyasztásra. A szilva többfunkciós és ez benne a jó. Továbbá aránylag igénytelen és sokkal olcsóbban kisebb kockázattal termelhető, tud 350-400 q-t simán/ha. Ja és géppel be tudom takarítani!
Válasz #76. hozzászólásra
Cseresznyéből a 3Ha elég is szerintem, mert elég sok vele a gond. A 10Ha szilva az jó lehet, azt legalább lehet gépesíteni a szüretkor és ha más nincs szeszipar mindig felveszi. Milyen fajtákat szilvából?
Válasz #75. hozzászólásra
Dél-Pest megyében vagyok. 18 ha meggy a fő termék. 11 és 12 éves ültetvény. 70%-a Érdi.Eddig nem volt olyan rossz, de az utóbbi 2 év szívása miatt tervezek más gyümölcsfajokat telepíteni. Cseresznyém csak most lesz idén ősszel, de csak max 3 ha-t tervezek.( Rita, Bigareau, Germes 3.,Sunburst lesz a szortiment és egy kevés Carmen. Megvan a szaporítóanyagom, eddig a pályázatot vártam. Ezzel párhuzamosan telepítek 10 ha szilvát is.
Válasz #73. hozzászólásra
Köszi, nálad milyen fajták vannak? Mekkora területen, milyen gyümölcsöket termesztetek?
Válasz #46. hozzászólásra
csá! Valóban régen voltam... van valamilyen erősebb szimmering.. Azt rakták be és Fölé tettek egy gumidarabot, ami megakadályozza, hogy belehulljon a föld, mert az eszi meg a szimmeringet..
Válasz #72. hozzászólásra
Látom te legalább képben vagy... Ugyanez a tapasztalatom nekem is..
Válasz #64. hozzászólásra
A Carment sok felé favorizálják, de azt nem teszik hozzá, hogy a legkevesebbet termi mind közül. Érdemes azon is gondolkozni, hogy akkor tényleg olyan jó lesz-e...
Válasz #69. hozzászólásra
A 3.-4. éves az nem egészen 2. nyaras, + a meggyet nem lehet és nem is szabad a cseresznyéhez hasonlítani.
Az is lényeges, hogy ezek az új fajták cseresznyéből főleg törpített alanyon igen keveset teremnek, max. 20kg a csúcs termése. Ebből kell vissza számolni a 3.-4 éves korára a termés átlag talán 1-2 kg/fa, ha minden össze jön. Jó virágzás, kötödés, megfelelő csapadék mennyisége és eloszlása valamint sikeres növényvédelem, és természetesen nincs jég, és eső érésben...
Válasz #68. hozzászólásra
Somogy megye, étkezési és ipari alma is van, Jonathan, Starking, Golden, és néhány új Re fajta próbának.
Hűtőházban tároljuk az étkezési almát, még mindig van egy kevés, jövő héten fogyunk ki, de nem is baj mert nem sokára kezdünk a szamócával.
Válasz #66. hozzászólásra
azért a 3-4. éves már eltartja magát. Nekünk most van egy 5 ha os 4. éves meggy és lesz rajta olyan 10 kg/fa
Válasz #67. hozzászólásra
Merre csináljátok ezt a gyümölcsöst? 20 ha alma az már jelentős mennyiség. Milyen fajták lé vagy étkezési, saját hűtő van, milyen terméseredmények voltak hány éves? Azért kérdem mert mi is ekkora gyümölcsös felülettel rendelkezünk és ritka itt a forumon a gyümölcstermesztő
Válasz #48. hozzászólásra
Igen, láttam 50Ha gyümölcsösünk van.
20Ha alma, 12Ha meggy, 12Ha dió, 5Ha cseresznye, 1Ha szilva, + 0,8Ha szamóca, (eper)
Szóval van némi tapasztalatom, kertész mérnök végzettségem, de ne nekem higgyél a "ha-kapeszi" honlapon azok nagyon értenek hozzá...
Válasz #48. hozzászólásra
Ne higgyél el amit ott írnak, nekik el kell adniuk a szaporító anyagot...
Ha kicsit józan ember módjára gondolkozol te sem hiheted el a második nyaras szép termést...
Segítek kicsit: 1. ősszel eltelepíted,
2. tavasszal vissza vágod a törzs méretre,
3.ősszel hajtás válogatás módjával,
4. tavasszal vázágak kialakulása,
5. ősszel második szint alakítása,
6. tavasszal ritkítás, alakítgatás,
Közben eltelt 4 év és még nem termet idáig, mivel 5. éves korára fordul termőre....
Elég ha megnézed a pályázati kiirtásokat, meggy, cseresznye, alma, stb. 5 éves korig támogatott.
Az árutermő dió 8 évig !!!
Szerinted, ha a cseresznye 2nyarasra szépen teremne akkor 5 éves koráig lenne támogatott?!
Válasz #63. hozzászólásra
Nálunk a viz miatt a permetezéseket a jó öreg helikopterek végzik végre van munkájuk nekik is most akartunk mi is permeteztetni egy 10 ha os szilvát de kb 1 hónapra be vannak táblázva marad a földi út 2 traki összeköt aztán go
Tegnap voltam egy helyen,ahol a Carment favorizálták.
Válasz #58. hozzászólásra
Az Alföldön meg sokfelé nem tudnak fejtrágyázni a víz miatt.Jó sárgás foltosak is a vetések sokfelé.Hideg ,vizes talj miatt nagy foltokban nem szép.
Válasz #59. hozzászólásra
PONTOSAN!!!!!!!!!!
Válasz #60. hozzászólásra
látom már amoda irtál:))
Válasz #59. hozzászólásra
na de nem offolom szét ezt a topikot
Válasz #58. hozzászólásra
Át kell állni tak búzára és csinálni 8-9 t/ha mennyiséget aztán elmehetnek a francba az unió ugyis kenyeret csinál a magyar tak búzából
Válasz #57. hozzászólásra
árat nem de pedálozást arra hogy szépek az állományok nagyon és persze sok a tavalyi készlet ......
na mondom megy a hangolás keményen
Válasz #56. hozzászólásra
akkor nem csak én hallottam ezek szerint hát menjenek a jó kur...a anyjukbbbbaaaaaaaaaaaaaa
Válasz #54. hozzászólásra
ne folytasd sejtem ...........................
Válasz #44. hozzászólásra
Láttam, de nem csak azt, amit nagyapám ültetett, és ürhajóról lehet szedni a tetejét,már egy kicsit fejlődött azóta a világ.kb a diót kivéve nem igen van olyan gyümölcs amit intenziven termelve 5 évig ne hozzna bevételt(bár már a diónál is vannak kisérletek, és lehet, hogy már azt se csak az unokáknak kell elültetni)
Válasz #53. hozzászólásra
csak sajna még sok a nem termő gyümink mert ez a szántóföld nagyon kezd az agyamra menni most hallottam egy pletykát az aratáskori búza árára hát majdnem le kellett ülnöm
Válasz #52. hozzászólásra
értelek komi!az jó ár tényleg nagyon!!!!
Válasz #51. hozzászólásra
Még nem dőlt el a fajta kérdés katalina biztos lesz az 100 %-ék. Pályázat beadásakor dől el a fajta meg hogy tavaszi vagy öszi telepítés lesz, tavasszal nagyon olcsón lehet oltványt kapni meggyet 210 ért vettünk most és lehet a számlával is sakkozni jobban
Válasz #49. hozzászólásra
Szia!fajtákat milyeneket akartok ??,mi most ültettünk összel germesorfi-heldenfingeni-bigaró burlat-katalin
bocs a ha rosszul irtam:_)
Válasz #42. hozzászólásra
Hát szerintem te nem fogod elvenni
Válasz #41. hozzászólásra
Ezt meg én nem hiszem el simán bírnia kell a 30-40 kg/fa mennyiséget. Az igaz hogy kézimunkaerőigényes de ez csak a betakarításra igaz minden más géppel elvégezhető sőt még a betakarítás is. Mi az összel ha nem lessz katasztrófa az év telepítünk 7 ha-t 5*2,5 vagy 5*3 m re a telepítésbe a legnagyobb pénz a szaporítóanyag de 60 %-os támogatással aki ügyes ki lehet hozni de ez nem ide való téma. Az meg aki 4 évig kapálja meg is érdemli.
Válasz #44. hozzászólásra
édenkert.hu. 2éves 4 tonna termés . és te láttál már cseresznyefát.?
Válasz #45. hozzászólásra
ha nem lennék rohadt jól nevelt, elküldenélek a p..ba
Ép most gyüjtöm a tudást, egyszerre több fronton is, pl itt is, meg máshol is
Válasz #41. hozzászólásra
Szasz evo, de rég jelentkeztél be már!
A haverodnak akinek lamborghinije van említetted, hogy olaj folyása volt az első hídnál, mit csinált vele?
Válasz #43. hozzászólásra
Ha nem lennék rohadt lusta meg stb., vlm. anyagot keresnék róla .....
De sajna rohadt lusta vok meg stb. ......
Válasz # 43 hozzászólásra
"Második nyaras terem már rendesen"
Ember te láttál már cseresznyefát?