Hirdetés
Fórum
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Massey Ferguson 5445/5455 traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Öntözés új
- Zetor traktorok új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kalászosok műtrágyázása új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
Cikkajánló
![A napraforgó vízhasznosítása A napraforgó vízhasznosítása](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9079/cikk_79079/napraforgo2_fill_540x300_0.jpg)
A napraforgó vízhasznosítása
Az öntözés minimalizálhatja a termésveszteséget, és növelheti a vízfelhasználás...
Hirdetés
![Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban? Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban?](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9086/cikk_79086/napra_upl_ind_fill_540x300_0.jpg)
1448 hozzászólás
Válasz Málna #196. hozzászólásáraIgy van, alig van különbség egy 10 és egy 25Kw os rendszer ára között,de ez mind hálózatra kötött,nem hibrid és nem szigetüzemüre vonatkozik.
Ha egy 25kw os nem ólomakkus,hanem lithium akku rendszerrel ,gorilla üvegezésű panellel épített rendszert nézel,az közelebb lesz a 10millához,mint az 5höz.
Válasz JDfan90 #192. hozzászólásáraA klíma nem tudom miért kavarná a port, úgysem csőgázon vereted. A padlófűtés több port ver fel. Virág is elvan.
A napelemmel kapcsolatban szeretnék szólni.
Több téves információ hangzott el a témában.
Nem "öregedő" polikarbonát, hanem nagy tisztaságú üvegből készül.
2 millió egy 3 Kw-os rendszer?
Most van folyamatban nálam a bővítés, 5 millióért 15 Kw-ost kapok.
Az ólom akksikat hagyjuk, mert nem ide való. Ha valaki így hirdeti ,
azt nagy ívben kerüljétek.
Ne feledjétek! A legolcsóbb energia az amit nem használunk fel.
Az épületeinket nem "kifűteni" kell, hanem a bent keletkező hőenergiát
télen megtartani.
Válasz ..,-:) #194. hozzászólásáraHa tüzépről veszed a mindenkép, ahonnan én hozom csak a fát, ott nem kell érte fizetni talán így tudok spórolni.
Válasz Gepi #193. hozzászólásáraMiért, olcsóbb lesz a szén vagy a fa !?
Válasz Gatti #191. hozzászólásáraAnnak idején mennyi nyugdijas váltott gázra mert nem akar fával vagy szénnel tűzelni meg bajlodni vele, ezek az árak hihetetlen.
Válasz ..,-:) #189. hozzászólásáraJól mondták.
Csak a klíma meg veszettül kavarja a port, illetve virág nem marad meg a lakásba az tuti.
Azért írtam én is, hogy valami hőcserélős téma a jó. Fancoil csak új építésnél szép, klíma jó későbbi beépítéskor is, de ott azért nem tökéletes a hőeloszlás. Levegő-víz hőszivattyú jó gázkazán helyett, de annak meg borsos ára van, de igazából most meghozza az árát hamar.
Válasz Matyi50 #180. hozzászólására2millió egy 3kilowattos rendszer amihez 3db 200ah-sima gondozás mentes ólomakku van.![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Ez kb arra jó,hogy egy klímát meg még valami hűtőgépet tévét egyszerre elvigyen nyáron. Télen a szigetüzemet el lehet felejteni,pláne ha nem fűtött helyen vannak az akkuk,mert a töltést sem veszik,meg a teljesítményt se adják úgy le,max világítani lehet vele. Az is reális,hogy 2-3év után az akkumulátorok mehetnek a kukába. Pláne a kici ócó nóném kategória. Akkor inkább már egy 300ezres aggregátor +másfél milliobol meg venni hozzá üzemanyagot
Válasz JDfan90 #188. hozzászólásáraVillanykazán a legrosszabb. Nekem legalább is így mondták. Kb 100%-os a hátásfoka, szemben egy komolyabb(akár -35 fok) téli üzemre is alkalmas hűtő/fűtő klímával.
Válasz barazdabetyar. #186. hozzászólásáraMekkora napelemes rendszered van és mennyi az éves betermelésed?
Ennek a 24kW-os kazánnak évesbe egy normál házban bőven egy 20kW-os napelemes rendszer kellene. Ami legalább 26ezer kWh-t betermel éves szinten.
Ilyen árakon én hőcserélős rendszerekbe gondolkodnék. Levegő-víz hőszivattyú, vagy fancoilos fűtés. Ezek viszonylag olcsók. Nyilván egy villanykazánhoz képest nem, de nem is annyit esznek. Ilyen árakon már bőven megéri 10 év alatt. Ennyibe végülis igaza volt MZP-nek. Korszerűbb fűtés piaci áron spórolás, mint pazarló fűtés rezsicsökkentett áron.
Válasz #bandi #182. hozzászólásáraHogyne,már sok ház összeomlott a napelemek súlya alstt
Válasz otis #183. hozzászólásáraÉs ilyen?Vegyes tüzelés mellé kisegítőnek?
Válasz otis #183. hozzászólásáraFűtésre itt többen dicsérték.De nem télen.Ősszel tavasszal,mikor egy kis rásegítés elég.
Válasz otis #183. hozzászólásáraFancoil? Az jobb fűtésre, mint a klíma.
Válasz barazdabetyar. #181. hozzászólásáraHűtésre tökéletes, de fűtésre valami más opciót keresünk, mert arra nekünk nem jött be. A légcsatornásra pedig olyan árat kaptunk, ami rögtön elvette a kedvünket, szóval valami paneles megoldás után kell nézni. Kérdés, hogy azzal hogy boldogulna a jelenlegi hálózatunk.
Válasz Matyi50 #180. hozzászólásáraAzért ilyenkor, amikor mondjuk 4x esére megy fel az áram, jól jön az hogy pl a németnek szarásig van napelemmel a tető. Tudom, tudom, télen éjszaka nem süt a nap.
De egy fél évig, az energiaigény becsületes részét fedezi, és azt már nem kell ugye kifizetni. A cégek is hamarabb fogjak az éjszakai műszakokat inkább csökkenteni, aztán a 4 napos munkahét szépen el lesz osztva a nappalokra. Ilyen áram áraknál a napelem sem 7 év alatt térül meg..
Válasz Matyi50 #180. hozzászólásáraMár kész 50%-os támogatásra.Hűtő fűtő klíma kell mert felét használjuk a megtermeltnek.
Válasz barazdabetyar. #173. hozzászólásáraAha... már aki ebben a válságban le tud akasztani 4-5milliót rá minimum. Ráadásul hibrid,vagy szigetüzem még nagyon nem térül meg. Azok a munkaakkumulátorok,amik jelenleg még elérhetők 2-3év alatt tönkremennek,ha ki vannak használva a nap 24órájában.
![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Legalább 30%al túl kell tervezni ráadásul,mert a melegben letilt,télen meg a szigetüzemú akkumulátorait kell fűteni,mert akkor meg azok dermednek le. Továbbá hogy nem lehet befolyásolni a napot? :D Lesz egy felhős,ködös,szmogos tél és pont amikor kéne,akkor nem fog semmit sem érni a napelem,akár hónapokig addig meg hol tárolsz el annyit? . Lehet lesni a sokmilliós telepítést...
Ráadásul az összes polikarbonát panel az extrém uv miatt sokkal hamarabb öregszik,opálosodik .
Ráadásul ami valamire való ,abból hiány van és lesz is. Szóval Európa úgy tökönlőtte magát ezzel az energiaszankcióval,hogy az unió szerintem jelenlegi formájában megbukott. Ha emiatt emberek millióinak az élete fog veszélybe sodródni,az meg mégdurvább következményeket hoz az Eu-ra. Szóval sem a napelem,sem a többi alternativ energia, nem igazán van még rendszerszinten sem technikailag ott,hogy ez működjön és megérje,az emberek pénztárcájáról nem is beszélve.
Válasz rongyos #167. hozzászólásáraLehet hogy olvassák a fórumot a tanácsadók?![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz barazdabetyar. #176. hozzászólására![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz barazdabetyar. #173. hozzászólásáraA hybrid napelem(egyenlőre) a legtutibb……![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Vannak már térségek, ahol a napelem termelést nem tudja a hálózat fogadni, mert a madzag nem bírja a túlterheléstől fogadni, mivel pl azon a szakaszon a házak 40-60%-án van napelem…….olyankor hiába termelne ha nem tudják átvenni…….és ez most még hatványozottabb lesz, mert most még inkább lesznek házi napelem rendszerek felépítve……igaz drágábbak lesznek……
Nem hiába van már nyugaton úgy engedélyezve, hogy csak is hybrid rendszerre adnak már csak ki telepítési engedélyt.
Válasz #bandi #175. hozzászólásáraEladom a szomszédnak.Teszünk a kerítésre egy órát,és fizet.
Válasz barazdabetyar. #173. hozzászólásáraAztán majd leolvassák mennyi napenergiát használtál, osztán fizetheted a jövedékiadóját![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz ..,-:) #171. hozzászólásáraEzek a rendes áram 2/3-ába kerültek, okkal, most nyilván a magasabb áraknál is meg kéne lenni ennek az aránynak![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Válasz ..,-:) #170. hozzászólásáraSzerintem a napelem a legtutibb erre a válság megoldásra.Napsütést nem tudja senki befolyásolni,meg elzárni a csapot.Minden háztartás termelje meg amit elhasznál.Lehet vele,sütni főzni,fűteni,hűteni,mindent.
Válasz barazdabetyar. #168. hozzászólásáraAmúgy jó a kérdés, mert ha 137 forint az áram piaci ára, akkor ugyan ne gombokért vegye már meg tőled, amikor plusszt termelsz a rendszerbe.
Válasz #bandi #169. hozzászólásáraSzerintem az “sima” fogyasztásnak számítják. Nem egy “nagy durranás” az a tarifa……
Válasz barazdabetyar. #168. hozzászólásáraIzgulnak…..![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Mi van, ha többet termel, mint amit fogyaszt ?
Átveszik magasabb áron ?
Válasz barazdabetyar. #168. hozzászólásáraMi van a H tarifával és a vezérelt(bojler) árammal?
Mi van a napelemes áramfogyasztással?Oda vissza számlálós órával?
Válasz Drisa #159. hozzászólásáraNa ez jött be tegnap..te egy látnok vagy! :D bár már sejteni lehetett, hogy a nagy "falunap" hamarosan véget ér..
Válasz ..,-:) #165. hozzászólásáraHátra dölni, és nevetni a nagypo.ályúkon, ebből már ők sem maradnak ki, annyira alacsony a küszöb, gúnyolódtak a pár foknyi takarékoskodás felvetésére .![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz Erdőjaro #163. hozzászólására“…… Mi olcsón kapunk még orosz gázt...aha..”
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Az is hül.e volt, aki ezt anno nem, hogy elhitte, hanem még hangoztatta is…….
Válasz Erdőjaro #163. hozzászólásáraDe "megvédjük a magyar családokat"
Aha...
Úgy szurkáljuk magunkat tökön, ahogy illik.
OFF
2022AUGUSZTUS 1 től:
ÁRAM: 220KWh/HÓ feletti "túlfogyasztott" része 6,5szorzóval emelkedik azaz az eddigi 36,9 forintos kWh ár 252,4-re emelkedik,
GÁZ: 144köbméter/HÓ "túlfogyasztott" része 8,3szorzóval emelkedik azaz 110 forintról 910-re emlekedik a "túlfogyasztott" földgáz köbméterének ára.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220713/mennyit-fogok-fizetni-a-rezsiert-peldan-mutatjuk-mennyire-szallnak-el-a-szamlak-556127?
Válasz cyclo-400 #160. hozzászólására", az eddig kedvezményezett 30-40 ezer kkv közül van, akinek 5-7 szeres energiaárat kell fizetnie az idei évben. Ráadásul azoknál, ahol a vállalkozó saját címére van bejelentve a cég, szinte lehetetlen lesz ellenőrizni, azaz nehéz lesz elválasztani, hogy itt az energiafogyasztásban mi a lakossági, és mi nem a lakossági vagy egyetemes szolgáltatáshoz tartozik. Lesznek félreértések ezen a területen, most, hogy a mikro- és kisvállalkozások kiesnek a kedvezményezettek köréből – vetítette előre. "![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Legyen igazatok,de az ÖCSG már úgy kezelendő mint egy cég,vagy vállalkozás. Továbbá sok mezőgazdasági vállalkozó is van. Sajtkészítéstől kezdve a fűszerpaprikán át a gépi bérmunkáig minden. Ugyanígy dolgoznak ezeknek villanyszerelők,klímások, fodrászok,akik szintén saját házukban vannak bejelentve. Innentől ezek a családok milyen alapon fizetnek sokkal többet a rezsire,ha ezt bevezetik?
A gazdasági tevékenység villanyáram felhasználása minimális,azt is sokan el sem számolják,hanem zsebból fizetik mint magánszemély. Ilyeneknek ha most szabadáras lesz a rezsidíjuk(ki tudja mennyire emelkedik még év végéig), tényleg csődbe fognak menni. Ráadásul ha ilyenekkel még szankcionálják őket,hogy nem háríthatják tovább majd a költségnövekedést,az a szöget is beveri a koporsóba.
Válasz Rabó001 #158. hozzászólásáraSzerintem se fog vonatkozni, mert az östermelö mégis csak magánszemély lehet.
Viszont van itt valami, emlékeztek amikor az MVH-s felületen nyilatkozni kellett,
hogy micro vállalkozásnak minüsűlsz, nekem ez jutott most eszembe, de bízok benne, hogy nem tesznek ilyen kitételt velünk szembe, no de meglátjuk mondta...
A legtisztább az lenne ha megállapítanának egy éves köbmétert ami hatósági áras, felette meg mindenki fizetne piaci árat, az is aki medencét szaunát fűt, az is aki fóliát vagy aszaló üzemet működtet.
Válasz ND #157. hozzászólásáraHa a közlönyben megjelenik, attól kezdve hivatalos. Jó, lehet hogy 0:00 órakor lép életbe, nem tudom. És ha előtte nap megtudod, tudsz változtatni? Szerintem nem.
Szerintem egyébként az őstermelők lakóházára nem fog vonatkozni, mert ugye ez volt az alapfelvetése a kollégának, hogy a ház az üzemközpont, és az attól kezdve majd hatósági áras gáz lesz, mert gazdasági tevékenység.
Válasz Rabó001 #155. hozzászólásáraKét minisztérium vagy mi megkapta a feladatot, hogy dolgozza ki a részleteket hó végéig és tegyen javaslatot hogyan lehet pénzt spórolni ezen. Legalábbis ahogy én értelmezem
Tény, hogy a Kolléga még csak találgat -mint sokan-, de ha a közlönyben látod már lehet késő.
Azt a közleményt meg egy éjszaka megírják...
Sziasztok,
Őstermelő, ÖCSG üzemközpontjára milyen szabályok vonatkoznak? Hol lehet ilyet létesíteni?
Tegyük fel a nagyanyámtól örökölt lakatlan házra áttehetem?
Vagy van egy jelenleg nem belterületi "Pince és borház" besorolású ingatlan csak HRSZ-szel, ahol a gépeket tároljuk, ill ez lesz majd a feldolgozás helye is, de nem lakóingatlan, ide áttehetem?
Előre is köszi!
Válasz Matyi50 #153. hozzászólásáraTe láttad a közlönyben hogy őstermelők esetén megszűnik a hatósági gázár, ha a telephelye megegyezik a lakóhellyel? Mert kész tényként írtad már tegnap is.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220606/tomeges-csod-johet-a-rezsicsokkentes-megszuntetese-miatt-549067
Válasz szanberg #152. hozzászólására"Valahogyan a magánszemélyek dolgait külön kell venni a gazdasági tevékenységtől" Miért kéne?![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
.
Mi bajod az őstermelőkkel?
Az őstermelő amióta létezik ilyen. AZ egyéni vállalkozó amióta létezik,ilyen... nem volt semmi probléma idáig,amikor is már azt se tudják kiken hogyan meg mennyit vasaljanak be úgy hogy közben saját maguk és holdudvara sosem látott pénzeket kaszálnak. Szerintem meg a cinikus lobbizási javaslataid tartsd meg magadnak,ha eddig a királyod nem csinálta meg
Válasz Matyi50 #151. hozzászólásáraEgyáltalán nem erről van szó, csak arra írtam,hogy fizetni eddig is kellett igen sok embernek,sőt, 9% társasági adó van cégnek amit a támogatásból is levonnak, össz árbevételre, nem nettóra számolják.
Valahogyan a magánszemélyek dolgait külön kell venni a gazdasági tevékenységtől, ezen agyalj, ezzel kapcsolatban nyújts be javaslatot az illetékes hatósághoz.
Válasz szanberg #150. hozzászólásáraNA NE !
Tipikus dögöljön a szomszéd tehene is hozzáállás.
beleépítették az árba. Akit meg majd juliustól vonnak be,azoknak tilos lesz .
Aki ezer hektárokon termel egy vagy több telephelyen, csikkzsebből kirázza a különbözetet.Sokkal többféle támogatási formában és egyéb kedvezményben is részesül ráadásul. Szárítósok?
Ez már így megérne egy diszkriminációs pert ,ha így lesz.
Aki meg a saját lakóházánál termel ,bármit vagy oda van bejelentve a székhelye,gürizik reggeltöl estig,netán munkát is ad pár embernek az majd fizessen többet,csak mert egy cégtábla van a házon. Miben különbözik ez attól aki luxusban él és nekik nem fogják eltörölni a rezsicsökkentést?
Vagy a másik ,aki segélyekböl terpeszt és nekik is marad az olcsó rezsi.
Válasz Matyi50 #133. hozzászólásáraTudod akinek jogi személy formájában ment eddig is a gazdálkodás, annak nem volt rezsi csökkentés.
Szentségel a gazda mert emel a szárítós, csak éppen a gáz is duplája volt már tavaly is, a villany meg háromszoros, idén még több lesz sajnos.
Nem örülök neki ha másnak is rosszabb, csak szemléltetni szeretném, hogy ebben a cipőben már járunk egy ideje...
Válasz Matyi50 #135. hozzászólásáraÉn azt fogom csinálni, hogy az iroda, üzlethelység stb. külön óráról fog menni. A lakásba meg igénylek H tarifát, meg napelemet. Hosszú távon jó lesz különválni. Valahogy a gázzal is azt kellene.