Gázolaj árak 660 Ft Benzin árak 641 Ft EUR 410.68 Ft USD 394.01 Ft CHF 434.78 Ft GBP 485.67 Ft

Fórum

Direktvetés, no-till.

Létrehozta: cimbike , 2010-10-05 19:40:05

Kedvencekhez Segítség

2488 hozzászólás
#2488 Csavarkulcs
2025-01-22 15:35:12

Válasz termelo #2487. hozzászólásáraKözépső. Nemtitok....szakmai podkastokban is téma.

Nincs profilkép
#2487 termelo
2025-01-22 15:29:10

Válasz Csavarkulcs #2486. hozzászólásáraNyugi már csak vicceltem!

Azért ne feledd a minőség és a mennyiség fordítottan arányos, gondolom a ruszkik ekkora tételben nem malmit termelnek.

A 14 az viszont komoly smile thumbupcool

Osztrák, Bosnyák vagy Olasz?

#2486 Csavarkulcs
2025-01-22 15:09:46

Válasz termelo #2485. hozzászólásáraAzzal képbe vagy hogy az álltalam említett minőség az 14 ezer. Igaz ehhez közvetlen piacot kellett építeni.

Nincs profilkép
#2485 termelo
2025-01-22 15:06:09

Válasz Csavarkulcs #2482. hozzászólásáraNem-régi cikk a régió legnagyobb felvásárlóijairól:

https://mezohir.hu/2024/11/11/agrar-megtoltak-a-buzaexportot-az-oroszok-mezogazdasag/

Egyiptom!

A képen gondolom épp egy minőség ellenőr látható smile lol smile lol smile lol

sgs-es

#2484 Csavarkulcs
2025-01-22 14:58:09

Válasz .Fecó. #2483. hozzászólásáraVan....600 feletti w-vel indult. Ez volt a legfontosabb adat a feldolgozzónak

#2483 .Fecó.
2025-01-22 14:24:29

Válasz Csavarkulcs #2482. hozzászólásáraUgyanezt mondtam. Amit itt javító sok hívunk az a világpiacon ugyanabban a sorban szerepel, mint amit mi malmi, euró meg takarmány búzaként adunk el.
Van extra búza de azt mi kb a bankúti fajta óta nem láttuk itthon.,.

#2482 Csavarkulcs
2025-01-22 12:15:36

Válasz .Fecó. #2480. hozzászólásáraÉn ezt a búza minőség dolgot vitatom. Mert nem ezt tapasztalom Amit itthon már jónak mondanak...az a cél piacon messze elmarad az elvártól.

Nincs profilkép
#2481 termelo
2025-01-22 11:09:26

Csak szólok, ez a topik címe:

Direktvetés, no-till.

Minek írtok ebbe a topikba hogy nem lehet? smile scared

Ez ilyen női dolog?

Aki nem csinálja az tanítja...smile devil

#2480 .Fecó.
2025-01-22 11:08:52

Válasz Csavarkulcs #2478. hozzászólásáraÉn ezekkel sem értek egyet... itt van mindjárt a búza. Mindig mindenki arról beszél, hogy mennyire speciális dolgokat kell termelni, mert csak az lesz eladható... De az igazság az, hogy búza esetében pl. abszolút nem szabad ebbe az irányba menni szerintem... A búza minőségi kategóriái nem azt mondják meg, hogy mi lesz belőle, hanem azt, hogy milyen a baltartalma. A legtöbb piac és a legtöbb vevő egyáltalán nem igényli az extra sikárt és az extra fehérjét... Igazából pont a takarmánycélú felhasználás lenne ahol ennek nagyobb jelentőssége lenne, mert ott egy 9%-os és egy 14%-os fehérjetartalmú búza között nagyon nagy különbség van tápértékben, élelmiszeri célú felhasználás esetén a sikér javítható adalékokkal, a fehérje pedig teljesen irreleváns, nem veszik jobban a magasabb fehérjetartalmú kenyeret, mint az alacsonyabb fehérjetartalmút.
Persze létezik az extra búza a világban, pl. Kanadában a saskatchewan vidékén, de olyat mi a jelenlegi technológiával, és a jelenlegi fajtahasználattal soha az életbe nem fogunk termelni!
Igen, vannak kis manufaktúrák, akik pl. egy helyi sörfőzdét látnak el... mennyi területen? mondjuk 5-10 hektáron... vagy van aki keksznek termel, vagy búzacsira fogyasztásra, vagy gyógyszeriparnak... legyen az összes ilyen különleges igény mondjuk 5000 hektár országosan... és mit csináljon a maradék 1.195.000 hektáron búzát termelő paraszt? hagyja abba?
A kulcs szerintem az ár, és egy ehhez párosuló homogén minőség. Aki pótkocsinként viszi be a felvásárlóhoz attól pótkocsinként veszik meg, a telepen bekerül egy magtárba, és azt a magtárban együtt lemintázzák, és együttesen mondanak rá egy árat... Annál jobb az ár minél kisebb kilengések vannak az egyes minták között... persze nagy csoda nincs, legyen 500-1000-1500 ft tonnánként... erre a gazdának nem sok ráhatása van, az áruja nem lesz közelebb a kikötőhöz sosem, sem lesz kevesebb az autópályadíj vagy a vasúti berakás, ez mind adottság.
Amit kontrolálni tud, az a költségek, illetve a fajtaválasztással a megcélzott minőségi kategória és megcélzott hozam. Ahol közepestől jobb adottságok vannak ott már nagyon elkezd elválni a bőtermő, de gyengébb minőséget adó búzák hozama a klasszikus magyar fajtáktól, akik sokszor billegve ugyan de malmi vagy javító minőséget hoztak. És a költségcsökkentés ott kezdődik, hogy dobjunk ki minden olyan műveletet, ami a szemünknek kell nem pedig a növénynek, az elmúlt 20 évben pedig minden kudarcos kísérletben megtaláltam, hogy én mit rontottam el, vagy mit kellett volna máshogy csinálni, nem pedig ráfogni az időjárásra, a gépre vagy a technológiára.
Igenis fontos a gép, mert ha az korlátoz akkor pénzt veszitek miatta, ha gépből megveszed a (szerinted) legjobbat akkor onnantól minden eszköz a kezedben van, és ha azt nem jól használod akkor te vagy a hibás.
Direktvetésig eljutni elsősorban fejben kell, sem a növényeket, sem a talajt nem kell megtanítani semmire, azok pontosan tudnak mindent, nekünk embereknek kell megtanulnunk, hogyan kell jól direktvetni...

Nincs profilkép
#2479 termelo
2025-01-22 11:05:11

Válasz mihaszna #2476. hozzászólásáraNem a 2473-as hozzászólásra értettem hanem az eddigi hozzászólásokra de ez szerintem egyértelmű.

#2478 Csavarkulcs
2025-01-22 10:16:41

Válasz termelo #2474. hozzászólásáraDirekt vetésig eljutni sok idő ezt nem a gép határozza meg. Mivel abból van bőven A jövő arról szól hogy mit hova mennyből és mennyiért és annak a minősége. Ha ez letisztul...jöhet a következő lépés. Lehet a legjobb gépparkod ha a kommersz áru ott rohad a raktárba. 10 ezres búzát egy 1000 eurós vetőgéppel is elő lehetett állítani. Nem a vetőgépen volt a hangsúly. Az azért lett elfelejtve mert sokat kellet vödrözni. Mindenkinél más a koncepció. Más a kiépített piac.

#2477 .Fecó.
2025-01-22 10:01:00

Válasz MrPoke #2475. hozzászólásáraSzerintem ez nem így van… én kb 5-10%-ra teszem azt, ami jelenleg alkalmatlan, a többi simán vethető lenne, ha szakszerűen akarnák csinálni…

Nincs profilkép
#2476 mihaszna
2025-01-22 09:21:40

Válasz termelo #2474. hozzászólásáraA 2473-as hozzászólásba Én nem látok semmi politikát illetve hogy másokat fikázna a hozzá szóló.

Egyébként a témához hozzá szólva szerintem is kevés itt (Magyarországon) az arra alkalmas talaj.

Nincs profilkép
#2475 MrPoke
2025-01-22 09:07:26

Válasz termelo #2474. hozzászólásáraMagyarországon szerintem nagyon kevés talaj alkalmas szemenkénti vetőgéppel történő direkt vetésre.

Szerintem kár erőlködni.

Nincs profilkép
#2474 termelo
2025-01-22 08:12:04

Válasz Csavarkulcs #2473. hozzászólásáraEngem nem érdekel ki mit vesz de azt nem értem miért baj az ha én nem a politikáról és egyéb faxságokról beszélek. Hiszen a direktvetés topikban vagyunk ahol pont a vetéshez kapcsolódó dolgok a relevánsak.

Annak aki a másikat akarja fikázni ott a lehetősége, hogy nyisson rá egy saját topikot.

Akit meg foglalkoztat a no-till nyugodtan tájékozódhat ezen az oldalon:

https://www.no-tillfarmer.com/ext/resources/images/2012/05/figure-10.jpg

meghatározó márkák USA no-till

#2473 Csavarkulcs
2025-01-22 07:13:19

Válasz szanberg #2472. hozzászólásáraHa szétesne a csúcs szuper vetőgép ...és minden kötél szakad az spc is előkerülne a vetés elenne végezve. R es őzike motorja kétszer adta be a mattot csávó nem szórakozott. Kivágta a gazbóll a 4755-öt..megtankolta és minden őszi munkát megoldott a fapadossal gond nélkül. Egy nodet vetőgép után is arattunk 9 tonnás búzát. Egy öreg monosem után is arattunk már 13 tonnás kukoricát. Az idő elhaladt szeretnénk haladni így választunk gépet. Választék van a döntés egyéni. .ez mindenkinek a saját joga. Kolléga vagy elfogadja vagy nem...a végső döntést nem ő hozzá.

#2472 szanberg
2025-01-22 06:57:28

Válasz Csavarkulcs #2471. hozzászólásáraPersze!
Csak a kolléga vagdalkózik itt olyan dolgokkal, hogy ha látná szánalmas viselkedését kívülről, elszégyelné magát!
Mert nem bírja felfogni, hogy nekem nem a legjobb kell, hanem az a piros! Persze mert nem vagyok tájékozott, de mostmár igen, és szobrot állítok, hogy ingyen elmondta mindezt...smile wacko

#2471 Csavarkulcs
2025-01-22 06:45:37

Válasz szanberg #2466. hozzászólásáraNincs azzal a pirossal semmi gond.. Az a szép ebben a szakmában mindenki úgy csinálja ahogy akarja.

Nincs profilkép
#2470 termelo
2025-01-21 22:03:55

Válasz MTZ1221.3 #2469. hozzászólásáraHa megnézzük a haza tmg-s hozzászólásokat ez a része nekem is így jött le, sajnos 5 max 10 % ban vették figyelembe mit mondtak.

Nincs profilkép
#2469 MTZ1221.3
2025-01-21 19:31:46

Válasz termelo #2468. hozzászólásáraAz a video esetleg a szép mázat tartalmazza. Ahogy altalaban.

De ebbol az nem derul ki, hogy az akg talajmegujito temakor mi alapjan lett megalkotva Magyarorszagon. Tudomasom szerint a tmg szakmailag elismert szakemberei is bevonasra kerultek. Tehat valamilyen egyeztetes volt hazai szakemberekkel.
Az hogy sokan megsem vallaltak a tmg egyesuletbol sem, annal erdekesebb annak fenyeben, hogy a legtapasztaltabb notill szakemberek vannak a tmg egyesuletben. Ez akar meg kerdeseket is felvethet…

Az, hogy ki alakitotta ki a vegleges eloirast nem tudjuk, de sejtesem szerint nem csak nemzeti szintu volt a jovahagyo, ellenorzo terulet.

Egyebkent a videobol latszik, hogy irto komoly munka es szervezes volt abban a rendezvenyben.

Nincs profilkép
#2468 termelo
2025-01-21 19:10:58

Válasz _NB_ #2460. hozzászólásáraLe a kalappal a résztvevők előtt, őszinte földön járó korrekt vélemények-tapasztalatok.

Jó lenne ha a pályázat kiírója még többet venne be a magyarországi gyakorlati tapasztalatokból és kevesebbet az idegen elméletiből...

Magyarán nem ártana ha a hazai viszonyokhoz adaptálnák az elméletet és kidolgoznának egy pár módszertant a nagyobb helyi körzetekre...

Nincs profilkép
#2467 termelo
2025-01-21 19:03:27

Válasz szanberg #2466. hozzászólásáraJó ha kifújjogtad magad akkor írhatnál valami hasznosat is!

Nem számít, hogy negatív vagy pozitív tapasztalat csak tanulni lehessen belőle. smile flowers

#2466 szanberg
2025-01-21 18:56:03

Válasz termelo #2464. hozzászólásáraTe írod már számtalanszor le, hogy mennyire tájékozott vagy, elismertük, elismerjük, király vagy, mondtam már!
Ismerjük helyközel a fejlesztéseket, miért zavar az tégedet, hogy nekem megteszi majd ez a szar is, amit pirosra festenek!!!!?

Nálunk csak olyanból volt eddig még kelési gond esetleg, hogy nem kellően tartotta a mélységet, ezért akartam nagyobb kocsinyomással bíró masinát. Közel 10eve, hogy tárgyaltam már Precision Plantinges tuningolt vetőgép építésére, de lehasznált, majd feljavított gép nekem nem kell! Illetve ha már ennyi pénzt fordítok rá, akkor legyen új! Most már hirdetnek is új csukós 8sorosat, de köszönöm, egy 1200literes jet tartállyal mindössze... Plussz nekem azok a 30 éves régi jd vetőkocsik sem tetszenek, és hihetetlen drága egy paca az egész.
Ettől függetlenül biztosan a leg pontosabb vetésre képes, soha senki nem firtatta, de akinek van ilyen azt sem rejti véka alá, hogy élete legtöbb pénzét költötte bekerülésre, majd gép fenntartásra ugyanúgy....

Nincs profilkép
#2465 termelo
2025-01-21 18:31:41

Válasz _NB_ #2459. hozzászólásáraÉszrevételem a videóhoz:

A Magyarországon megszokotthoz képest közel 2X es talajhőmérséklet és vetési mélység.
Szóval teljesen eltérőek a körülmények...

Nincs profilkép
#2464 termelo
2025-01-21 17:11:25

Válasz szanberg #2462. hozzászólásáraHát barátom itt te vagy a Horsch-os agymosott ugyanis egyik termék sem a John Deere-e amit itt behivatkoztam...

Miért baj az, hogy egy tájékozottabb ember ugyanabban a témakörben ismerteti a fejlesztéseket?

Neked miért fáj az, hogy valaki hasznos információkhoz jut ingyen?

Engem régóta érdekelnek ezek a dolgok is, te viszont magad mondtad, hogy a tartály nagyság volt a döntő...

Akkor most hirtelen minek foglalkozol ezzel? smile sneaky

#2463 szanberg
2025-01-21 16:41:38

Válasz termelo #2461. hozzászólásáraDe ezt nem is firtatta senki!!!!

Másnak jó ez a szar is, engedd már ezt meg okés!!!!!?!

#2462 szanberg
2025-01-21 16:38:49

Válasz termelo #2458. hozzászólásáraMost is csak beszélsz mindent de nem ez a lényeg!
Márka független szemlélettel raktam fel a videót, hogy valójában mit is jelent a hidraulikus kocsinyomás szabályzás.
Az eredmény magáért beszél!

Te írtál ilyeneket, hogy használhatatlan szar, meg csak a levegős meg.....

Dehát aki Jd fan az úgyis agymosott és a másik degradálásából akar kapaszkodót csinálni.
(Tipikus" kukorica integrált termesztése" műfaj)

Nincs profilkép
#2461 termelo
2025-01-21 16:35:00

Válasz szanberg #2457. hozzászólásáraItt az eredeti videó, 6 éves. Ugyanaz a Claas traktor, ugyanaz a vetőgép:

https://www.youtube.com/watch?v=oSt1xGJpzZg

Jobboldalt látod ahol összehúzta a szalmát, a tiéd ennek a videónak a remak-je !
Ugyanott a szalma!

A Horsch nem tud emelni az AgLeader és a PP viszont igen pedig régebbiek.

Itt a Horsch robbantott ábra:

https://parts.horsch.com/index.php?catalog=Maestro&path=%2C134945%2C147564%2C147565%2C148146%2C148172%2C148246%2C148247&active=148247%3A148260&m=spc&a=index

Mint láthatod 1 körös a munkahenger...

#2460 _NB_
2025-01-21 14:18:58

No-till és strip-till AKG - Bevállalták a talajmegújító gazdák? Mitől tartanak? | HEKTÁR Körkérdés - HEKTÁR Agrármédia

#2459 _NB_
2025-01-21 13:48:01

Válasz termelo #2450. hozzászólásáraSzimpatikus az ember, a sok infóból amit "összeolvasott", nagyon jól összerakott logikus stratégiát épített ki.
Hedrick Planting Corn Walk Talk Trials

Nálunk is sokan elmondták már mi lenne az ideális talajszerkezet, sok szármaradvány a talajt átszövő hasznos gombafonalak, giliszták sokasága, de aztán a megvalósításoknál sokszor ellenkezőt teszik, amikkel ezeknek a rendszereknek ártanak.

Nincs profilkép
#2458 termelo
2025-01-21 10:57:16

Válasz szanberg #2457. hozzászólásáraEz 2013-as videó:

https://www.youtube.com/watch?v=XGLIKkFyEWk

Mi a különbség ?

Már akkor soronkénti automatikus leszorítás volt ezt fejlesztették tovább mert elavult.

#2457 szanberg
2025-01-20 22:03:44

Válasz termelo #2430. hozzászólásáraSzidod a hidraulikus vezérlésű kocsinyomás állítást, de nézd meg ezt a videót, szerintem magáért beszél!!!

https://youtu.be/DpeswUr_qNA?si=90nicbanaL7-aH37

#2456 mtz1221
2025-01-15 23:00:50

Válasz envagyok2 #2452. hozzászólásáraNem kell ott semmit elbaszni folyamatosan. Elég ha folyamatosan évi 4-500 liter víz hiányzik.smile cursing Van nekünk pár darab patak melletti mélyfekvésű amit én törtem fel lehet először az életében kb 15-16 éve. Na tavaly már azt is hengereltük.smile hammersmile hammersmile hammer

Nincs profilkép
#2455 envagyok2
2025-01-15 22:24:17

Válasz hashtag #2454. hozzászólásáranekem van sts henger a kompaktoron, nem mernék ettől többel rámenni, nedves puhába ezt is soknak találom, szemre. aztán hogy mi a valóság, ugye kontroll hiányában sose fogjuk megtduni.

Nincs profilkép
#2454 hashtag
2025-01-15 22:13:54

Válasz envagyok2 #2452. hozzászólásáraLehet jó talajt csinálni, nyirkos meg minden, de áprilisban olyan meleg van meg szél, hogy egy hét alatt 10 centit is alászárad. Ha felhúzom frankó habos porhanyósra, borzasra, mire odakerülsz hogy vessél, lehet kiszárad. Pesze nem minden évben, nyilván ha a belvízzel küzdesz, nem fogsz hengerezni.

Nincs profilkép
#2453 envagyok2
2025-01-15 22:03:03

Válasz envagyok2 #2449. hozzászólásáraszóval ha szépen beéredett, aprómorzsást akartam írni, nyilván ha nem ilyen, akkor az más tészte.

Nincs profilkép
#2452 envagyok2
2025-01-15 22:02:20

Válasz hashtag #2451. hozzászólásáraígy van, magágyat nem boronával készítünk, de ha normális az őszi munka, normális a tél, akkor azért nagy száraz rögökkel nem kell számolni. akkor jó talajt lehet készíteni. ezt kérdeztem, hogy ilyen talajt hengerzel? és ugye szemenként vetésről beszélünk, nem tavaszi árpa, meg lucerna, meg akármi, ahol akár még indokolt is lehet, vagy akár indokoltabb, elfogadom. dehogy jó talajt én semmi pénzért nem taposnk össze, az kruva élet. látok én hengerbolondokat, őszi szántást őszi vetés alé hengerrel "művel el", hát mit mondjak, biztos van érteme és látjogosultsága néha valahol, de ezt látva ezerszer is meggondolnám még a szükséges eseteket is.
nyilván más az eset egy mélységében kiszáradt, rögös, hantos területen, biztos olyan is van, meg lesz nálunk is, de azért ahhoz is elég sok mindent el kell baszni, hogy az olyan legyen. de lehet magától is, nem mondom, hogy nem.

Nincs profilkép
#2451 hashtag
2025-01-15 21:44:03

Válasz envagyok2 #2449. hozzászólásáraHa mulcsos művelést csinálsz nem elég neki egy simító, vagy egy borona, hanem komolyabb fogú eszközzel fogsz rámenni, -ha másnem műtrágya bedolgozás okán-, aztán ezek után előfordul hogy kicsit zaklatottabb a felszin, amit persze úgy is hagyhatnàl, mert a vetőgép ahol elmegy, ott elsimítja és visszatömöríti, de a sorközök lazàk maradnak, ami amellett hogy hamarabb kiszárad, még későbbi gyomkelést is fog okozni, ott csak akkor jönnek elő a gazok, ha majd először megázik normálisan, lehet hogy csak hetekkel később. Én sem pártolom a puha, nyers föld hengerezését, de ha már megcsinálod, akkor inkább vetés előtt, egyrészt csinál némi porhanyóst felszinre, mélyen amúgysem tömörít a henger, mert nézd meg hàny kiló jut egy méterre, nem olyan sok az, 4 centi mélyen szerintem már nulla hatása van, és így a vetőgép simàbban is fut rajta, ha meg vetés utàn hengerezel akkor már eleve fel van bakhátalva a terület 10 centis szintkülönbsègekkel, nagyon egyenetlenül fekszik fel a henger tömege, szokszor pont a sorok kétoldalára kitúrt földsàvokon megy a tömeg, pont a magárok két oldalàt terhelve, meg még középre a gödörbe rà is dúr a sorra még pàr centi száraz földet plusszba, hagy küzdjön a kis csíra. Én ezt vettem észre.

Nincs profilkép
#2450 termelo
2025-01-15 21:29:33

https://www.agroinform.hu/szantofold/russel-hedrick-rekordhozam-no-till-78535-001

No-till-ről volt szó ezt írta benne az ember:

"ahol mi gazdálkodunk, az átlagos kukoricatermés közel kétszeresét érjük el kevesebb inputfelhasználással"

"A nyereséges gazdálkodás egyik fontos pilléreként a vetőgépet emelte ki. Elmondta, hogy tízszersmile hammer annyit költ rá, mint a gazdasága más gépeire."

Nem kereskedő nem akar eladni semmit...

Korábban felvetettem a vetőgép fontosságát de úgy tűnik ez sokaknál nem téma smile mellow

Nincs profilkép
#2449 envagyok2
2025-01-15 21:20:12

Válasz hashtag #2448. hozzászólásáraezt em értem, őszi alapmunkát tavasszal meghengerzed, akkor is, ha nem szépen beéredett, aprómorzsás?

Nincs profilkép
#2448 hashtag
2025-01-15 20:28:40

Válasz szanberg #2447. hozzászólásáraÉn úgy csináltam, hogy ha nagyon sima volt a felszin, és ha a tél talán le is döngölte, akkor ha belenyúlsz normálisan mondjuk egy toplineal, akkor úgyis borzas lesz egy kicsit, nyers/száraz vegyes, és nem belevetsz és lehengerezed hanem a magágykészítő után szikkad egy napot hogy a lágyrög is engedjen egy kicsit utána henger, aztàn vetheted amikor odaérsz, nem szárad ki már. Így vesztesz pár mili csapadékot amíg pirul, de lesz egy normàlis kis puha réteged, amiben a vetőgép is boldogabban teszi a dolgát minden téren. Meg persze egyenget is rajta kicsit, mondjuk a simítónak a leghegye.

#2447 szanberg
2025-01-15 17:47:15

Válasz MrPoke #2445. hozzászólásáraFelénk ha átlagos körülmények vannak tilos is a hengerezés! Azok hasadnak fel a legjobban és azok lesznek a legerosebb mértékben felkeményedve!
Ha valami tavaszi baxakodás van erősen száraz Röges felszínnel, akkor persze lehöndörgőzzük, de utálom is ezeket a helyzeteket!!!

Nincs profilkép
#2446 MrPoke
2025-01-13 23:36:06

Válasz termelo #2444. hozzászólásáraAhogy a tárcsák V ben nyitják a talajt ezzel tömörítik is és mivel közvetlenül melette megy a mélységtartó még intenzívebben nyomja össze a magárok oldalfalát.

Chicken track mélységtartó kerekek ezen tudnak csillapítani esetleg de az a baj hogy egy alap kialakításból eredő problémát próbálunk millió egy okossággal megoldani... Ahelyett, hogy újragondolnánk hogyan lehet jó magárkot készíteni.

A gaspardo DP ebben nagyon jó. Persze ott is vannak gondok de kiindulásban egész jó.

Nincs profilkép
#2445 MrPoke
2025-01-13 23:32:28

Válasz hashtag #2443. hozzászólásáraIgen a csoroszlya nyoma végig reped mert tömörödött a talaj. A lazított felületeken mindíg kevésbé repedezik a föld, mert a levegő hőszigetelő.
Én pont ezért már nem is hengerezek.

Nincs profilkép
#2444 termelo
2025-01-13 21:28:56

Válasz MrPoke #2441. hozzászólásáraIgazad van a telefonálással, nem vagyok notorius használó de most ez így sikerült.

A vetőgép tömörítő hatásával is egyetértek annyi eltéréssel hogy én úgy tudom nem a tárcsa tömörít hanem a vetőnyelv. Feltéve hogy nem kopott és így a tárcsa síkja alatt van

Viszont ha pont abban a sávban alávágsz a nyitótárcsának ott nem fogja visszatömöríteni mert a 2 mélységhatároló kerék megakadályozza ebben kivéve ha van pl. pro kerék.

Jelzem ez újabb problémához vezet hiszen a frissen vágott puha földbe a prokerék túl mélyre nyomja a magot és vagy ki sem kel vagy vontatott gyenge csírázáshoz vezet.

Nincs profilkép
#2443 hashtag
2025-01-13 20:58:12

Válasz MrPoke #2431. hozzászólásáraSzerintem meg ha jön egy aszály, akkor a lazítókés nyomàban úgy végigreped a föld, hogy öröm lesz nézni. Van hogy csak a csoroszlya nyoma is végigreccsen. Kötöttben értendő.

Nincs profilkép
#2442 MrPoke
2025-01-13 19:46:14

Válasz termelo #2436. hozzászólásáraIgen számít, vezetés közben nem telefonálunk. Amíg jobbra nézed el az utat és egy fára tekeredsz fel nem gond, de ha a szembejövőt az már problémásabb....

Nincs profilkép
#2441 MrPoke
2025-01-13 19:44:45

Válasz termelo #2438. hozzászólásáraAlapművelést nem csinálunk 15cm re.... A puha takaró létesítése a lényeg. Ami a direktvetésnél nagyon ritkán áll fent.

Főleg ha a nagy kocsinyomás és a nyitótárcsa eggyüttesen betömöríti a talajt.

Nincs profilkép
#2440 termelo
2025-01-13 16:18:51

Válasz MTZ1221.3 #2435. hozzászólásáraFejből nem ment de ahogy rákerestem már megvan.

Én úgy gondolom az őszi strip till működik ott viszont nincsenek szárnyak így szerintem az felesleges. Ha nem kell szárny nem kell elővágó sem ha a sorokkal párhuzamosan mész...

Nincs profilkép
#2439 termelo
2025-01-13 16:14:28

Válasz Praetor #2437. hozzászólásáraVezetés közben nem tudok odafigyelni de szerintem aki akarja megérti.

Nem az a lényeg hogy mi a mértékegység ha valakit érdekel utánaolvas ha valakinek jóvanazúgy annak akkor sem lenne más a hozzáállása ha a NASA mérte volna a kiesést smile whistling

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
Cél a termelés optimalizálása, a hatékonyság növelése, a környezeti terhelés...
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Európában csökken a sertéshús ára, az USA-ban viszont drágulásra számítanak.
New Holland T5060 - 4050 órás!
New Holland T5060 - 4050 órás!

12.900.000 Ft

Szárzúzót keresek
Szárzúzót keresek

1.000 Ft

Tanyás legelő eladó
Tanyás legelő eladó

23.500.000 Ft

235/75/17,5 kamion gumik
235/75/17,5 kamion gumik

40.000 Ft