Hirdetés
Fórum
Cikkajánló
Támogatott tartalom
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban
A szakmai előadások lehetőséget teremtenek a tudásmegosztásra és...
Hirdetés
558 hozzászólás
Válasz mitiii #356. hozzászólásáraJászságban van a gazdaság. Amerikai fajta.De kb 3-4 féle levél morfológiát is vélek felfedezni, igy nem nevezném meg, hogy milyen fajta.
Saját nevelésű palánta és vásárolt is van.
Válasz viktor2131 #355. hozzászólásáraEgy ötlet, habár nem látom az állományod...lehet rágja valami a gyökereket azért nem megy semmire.
Válasz krisztiankoles #354. hozzászólásáraszia!
milyen fajta ez és merrefelé termeled?
Válasz krisztiankoles #354. hozzászólására
Nagyon szép, nekem először van próbára 3 fajtából 20-20-20 de gyalázatos, homokon bakhát nélkül egész nap napos részen napi locsolás mellett csepegtetőn de nem megy semmire , alig lombosodik
Válasz viktor2131 #352. hozzászólására
Júli 3-i állapot!
Azóta összefutottak a sorok. Május 17-i ültetés.
Válasz viktor2131 #352. hozzászólásáraszia!
nálunk itt a Kisalföld észak-nyugati csücskében egyelőre a fehér húsú Tápió 96-os fejlődik szépen a sárga húsú Beaureguard és a GI 98-as a kanyarban sincs. Június 6-án ültettük, megy rá a csepegtető amikor nem esik, plusz kap tápoldatot is. Este ha lesz időm rakok fel képeket...
Kinek milyen a batátája ? mekkora , hogy fejlődik? tudnátok képet felrakni milyen most? Nálam nem igazán akar nőni, kiváncsi lennék nálatok milyen .
Válasz zoltan.noe #350. hozzászólásáraIlyenkor szinte kizárt hogy bárkinek is lenne még eladó batátája.
Majd aug.vége - szept. eleje.
Ha akkor is érdekel keress bizalommal.
Igaz Békés megyéből vagyok, de tételtől függően akár szállítok is. :)
Kedves Mindenki!
Eladó édesburgonyát keresek saját fogyasztásra Csongrád-Csanád megyében (Szegeden).
Kérem, értesítsen, akinek van eladó terméke!
Köszönettel:
Noé Zoltán
Szeged
+36 20 8233 495
Válasz nferry #348. hozzászólásáraA kwizda oldalán olvastam egy forumon. Azt is írták, hogy fontos a víz ph értéke is, 4,5-8,5 között kell lennie mert az megfelelő a spórának, itt mifelénk keleten állítólag 9 fölött is lehet a fúrott kutak vize, de ezt majd a hétvégén megnézem pontosan mennyi.
Válasz karacspter #347. hozzászólásáraBora nincs már tudtommal, maradt az Artis Pro.
A kérdésed jó, igazából területre kellene számolni de én kipróbáltam mindkét módszert, szerintem elég csak a bakhát területét számolni.
Olyat nem olvastam eddig hogy ne egyszerre legyen kijuttatva, mert akkor hatásosabb ellenben arra fontos odafigyelni hogy lehetőleg hajnalban vagy este mikor hűvösebb idő van akkor kerüljön ki a földbe.A meleget nem szereti.
Válasz krisztiankoles #345. hozzászólására
Köszönöm a segítséget, Borat égen földön nem találtam. Az egyik gazda boltba azt mondták már nem gyártják és az Artis pro van a sima Artis és a Bora helyett.
A kijuttatással kapcsolatban kérdezném még, hogy mivel bakhátba csepegtetve lesz kijuttatva én a bakhátak területét számoltam és ahhoz a mennyiséghez vettem az Artist, a sorközöket nem számoltam ez így elegendő-e? Valamint nem egyszerre szeretném kijuttatni hanem három vagy négy részletben mert olvastam, hogy ha folyamatosan van kijuttatva nem egyszerre akkor hatásosabb, van e ezzel kapcsolatban tapasztalata valakinek?
Válasz karacspter #344. hozzászólásáraSzerintem a leghatásosabb ha egész évben van a földben valami talajfertőtlenítő.
Nálunk ha nincs benne édes, akkor zöldtrágya, ha meg benne akkor Artis Pro. Borát sajnos felénk se lehet már kapni.
Válasz karacspter #344. hozzászólásáraMind a kettő anyag jó lehet. De egy kezelés nem lesz elegendő, de lehet, hogy több sem. Mi is használjuk, de nem szabad ezektől sem megváltást várni. Kártétel lesz, a kérdés inkább az, hogy mekkora..
Volt olyan évünk, hogy 80%-a a gumóknak rágott volt. A sérülés be is parásodott, eltarthatóságban nem okoz gondot, de a vevőknek kevésbé kellett....
Emellett a rágcsálók kártétele is jelentős lehet, azt is kezelni kell...
Borát, Artist szerintem lehet sok helyen kapni, a probléma ezeknél, hogy hűtve kell tárolni. Ha nincs megfelelően tárolva, akkor ennek a parazita gombának a spórái tönkre mennek.
Azaz házhoz szállítós, webboltosat nem ajánlom.
Környéken keress gazdaboltot, aki tud ilyet rendelni.
Üdv.
K.
Sziasztok,
Talajfertőtlenítéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Ültetéskor force lett beszórva, viszont tavaly nem volt olyan gumo ami ne lett volna kilyukasztva, összerágva. Ezért szeretnék évközben is használni valamit, erre szeretnék ötletet kérni. Olvastam itt és egy másik helyen is, hogy az Artis, Bora használható évközben és hatásos. Viszont egy webáruházba úgy olvastam ezek már nem kaphatók, legalábbis Artis pro van helyette. Valaki tud esetleg megbízható helyet ahol tudok Artist és Borat vagy ezekhez hasonló szert vásárolni?
Válasz krisztiankoles #342. hozzászólásáraSzépek!
Látom nekik is meg kellett küzdeni a hideggel.
Azt a jó homokos földet irígylem kicsit. :D
Válasz nferry #341. hozzászólásáraIndulgat nálunk is
Válasz Földönfuto #340. hozzászólásáraNekünk is most látszik hogy megkapta a hideg, de amit ledob levelet helyette hozza is az újat.
Mondjuk hétvégén ültetünk végre, már szeretném a földben tudni őket.
Válasz nferry #337. hozzászólásáraIgazad van tényleg szívós növény,3 nap meleg után már az is kihajtott aminek csak egy barna töve volt.Most már nem aggódok.
Válasz krisztiankoles #338. hozzászólásáraIgen pont őket találtam meg, és valóban nagyon barátságos áraik vannak mindenből. :)
Egyébként valóban nem sok a beruházási költség, ahhoz mértem hogy mekkora lenne a vadkár.
Köszönöm szépen!
Válasz nferry #336. hozzászólásáranem vészes az ára, ha úgy számold, hogy a vadak több százezer forintos kárt tudnak okozni.
És nyilván egy ilyen beruházást nem egy évre csinálsz....
a kótaji kerítésesek szerintem olcsók és szállítanak az országban.
beszélj velük!
Válasz Földönfuto #335. hozzászólásáraMi is 13.-án fogunk ültetni, szóval nincs elkésve. :)
Egyébként nagyon strapabíró növény.
Nekünk volt olyan év hogy két hónapos korában tarra verte a jég, azt hittem ennek vége.
De szedésre olyan szép lombja lett mintha semmi sem történt volna és számottevő terméshozam visszaesés sem volt.
Válasz krisztiankoles #332. hozzászólásáraKöszi.
Akkor ilyesmit nézek. Bár ára ennek is van rendesen. :D
Ha esetleg tudsz valami jó boltot, azt megköszönném. :D
Az időről ne is beszéljünk, fos ez mindennek, ennyi kárt még sosem okozott...
Válasz krisztiankoles #334. hozzászólásáraCsak ez a hideg úgy levágta,hogy néhány helyen csak egy csonk maradt,de most még az is kezd hajtani.Nincs még tapasztalatom vele.
Válasz Földönfuto #333. hozzászólásáraMiért ne lenne???
Valaki június végén ültet, es van októberben termése......
Most kezd újra hajtani a batátám.Még hátha lesz valami termés is rajta.
Válasz nferry #331. hozzászólásáraIgen ilyesmit raktunk föl.
A szemét mennyiségben igazad van, de sajnos ennek a növénynek köll a meleg, egyszerűen imádja meleget, igy ilyen fos időben, mint ami két hete van sokat segít. Szerintem.....
Válasz krisztiankoles #329. hozzászólásáraIlyesmit használtok?
https://keritesmania.hu/webaruhaz/kerites/vadhalo/horganyzott-vadhalo-5.html
Talajtakarót csak a felesleges műanyag szemét miatt nem használunk, ezen okból agyalok mindig a csep.csövön is, bár mi is egy menetben fektetjük bakháthúzásnál.
Sziasztok! Batáta palántát keresek megvételre, reális áron. Sajnos akitől rendeltem az átvágott, nem tartotta a szavát. Hajdú-Biharba kellene postázni 40 darabot. Fehéret és sárgát.
Válasz nferry #328. hozzászólására160 magas alul 5 cmes osztás felfelé ritkul. Nyuszi sem tud átbújni rajta.
Május16 es 31-en ültettünk. A korábbi ültetés fázott egy kicsit, be is antociánosodott a levele. Majd kiheveri.
A talajtakaró fóliat elsősorban a hőtartás miatt, masreszt a gyomosodás megakadályozásara ajánlom.
Mivel nálunk egy menetben húzom a fóliat es a szalagot, a cseppcső nem jöhet szóba. Macerás volna.
Egyszer van locsolva éjszaka.
Válasz krisztiankoles #327. hozzászólásáraMelyik fajta/ milyen vadhálót használtál?
Egyébként te már ültettél?
Mi 11.-én tervezzük az ültetést, bár szinte egyből utána 10 fokokat mond estére. :/
Bár amilyen bolond ez az idő most, ez megjósolhatatlan.
Mi is csepp. szalagot használunk, de gondolkodtam szabad földnél a csep. csőben, de akkor ezek szerint nem tesznek kárt benne jelentősebben.
Egyszer raktunk le mi is használt csep. szalagot, soha többet. :D
Éjszaka egy menetben juttatod ki nekik a napi vízmennyiséget?
Én mindennél osztani szoktam a napit.
(van burgonya és paradicsom is ebben az évben pluszban)
Válasz nferry #326. hozzászólásáraHelló!
Múlt évben elég sok volt a vadkárunk. Őzike imadta a batáta friss hajtast és leveleit. A nyuszik sem vetették meg.
Idén nem eszem a kefét.....körbekerítettem vadhálóval.
Cseppszalagot használok. 10 cm es osztásút. A 3 km-es tekercset asszem 48 ezerért vettem.
http://www.ontozescentrum.hu/index.php?inc=aruk&inc2=almenu1&id1=16
Van aki újrahasználja a szalagot, az én tapasztalatom az, h9gy felszedésnél sokat sérül és sok toldó kell bele, hogy ne spricceljen mindenhol. Talán biztosabb az új... ha számolsz, kb 16 Ft/m. Azaz palántánként 5,3 Ft a szalag költseged. Szerintem nem ezen kell spórolni...
Próbálkoztam én is kinti földdel, es robbanó motoros szivattyúval. Működőkepes, de ott kell állni mellette, hogy működjön, míg ahol van áram, ott egy egyszerű öntöző vezérlővel és néhány mágnesszeleppel automatizalható a rendszer.
Nekem ejszaka megy a locsolás, így jobbam hasznosul a víz is. Nyáron 38fokban igen nagy a párolgás egy nappali öntözésnél....
Csepszalag esetén 800 meternél nincs több egy szektorban...(az kb 2400 tő).
A szalag 11 liter/h/m tud, így kb 8m3/h vízmennyiség elegendő.
Üdv
K.
Válasz krisztiankoles #325. hozzászólásáraSzia!
Olyasmi kérdéseim lennének hogy szántóföldön hogy védekezel a vadkár ellen?
Használsz valami "szert" (mi törekedünk mindenben a vegyszer mentességre, szóval ehhez mérten), vagy csak vadháló legalább a nyulak stb. ellen, vagy nem foglalkozol ezzel a dologgal?
Ugyan ezen okokból (vadak miatt), kint is csepi szalagot használsz, vagy inkább csövet?
(mi csak bakhátazunk, de fóliát nem használunk)
Végezetül, mivel öntözöl? :D
Mi 1-2 ezres zárt kertekben termeltünk eddig, ott sokkal könnyebb a dolgom. Bekerített, áram van ezért nagyobb szivattyúk elegendőek.
De kint a pusztában ez máshogy működik gondolom. :)
Jövőre szeretnék kimenni szabad földre kezdésnek 5000m2-t ültetnénk be.
Van egy komoly kút, régebben mikor használták 600l/percet biztosan vitte, azt nem tudom mennyi neki a max.
Első körben a Honda benzines szivattyúit nézegetem, de azzal annyi a macera hogy nem lehet kint hagyni.
IBC tartályokban is gondolkodtam, de azzal is sok a macera.
Ha tudnál érdemben válaszolni akkor megköszönném. :)
Válasz nferry #324. hozzászólásáraSegítek ha tudok.....
Szántóföldi termesztők ha vannak, kérnék pár tanácsot ha lehet.
Mondjuk én szóvá is tettem, megreklamáltam hogy nem igazán erről volt szó, elvileg ma kapok 15 db ot kárpótlásnak, ez kicsit javít a helyzeten, legalább korrekt , de többet nem rendelek innen az tuti
Ez "fagykár" sajnos.
Nagyon hideg van még kint a batátának.
Ez ilyen sajnos, nekünk bent a fóliában még a palánta előállítás folyik, de ebben a hidegben alig nőnek.
Jövőre fűtött lesz a fólia tuti. :)
Szintén így jártam, 50 palántábol egy sem fogta meg, átvétel napján vízbe volt, másnapra olyan lett hogy már ki sem ültettem csak virágládába, hogy hátha feléled, de semmi. 2-3 nap alatt el is száradt.
Válasz viktor2131 #318. hozzászólásáraÉn szép palántákat kaptam,de utána megadták magukat.
Nekem a legjobb most igy néz ki,meg van néhány amelyik olyan mint a második képen,abból már nemigen lesz semmi.
Válasz Földönfuto #317. hozzászólására
Nekem nem túl jó tapasztalatom van velük , amiket most kaptam , átverve érzem magam nem kicsit...
" Az általunk kínált Batáta palánták:
✓ Életerős, 6-12 leveles
✓ Nagy, 20-25 cm-es
✓ Fejlett gyökérzetű palánták " kamu, egyik sem volt igaz rá :)
Válasz Sk Laci #314. hozzászólásárawww.batatapalanta.hu
Válasz Sk Laci #314. hozzászólásáraÉn a neten rendeltem,szép palántákat küldtek,preciz gondos csomagolásban,100ft volt darabja.Május 20-a körül küldték sajnos ültetés után és azóta is hideg van,valószinüleg ettől nagyon gyenge lett.
Sajnos nagyon hideg van nekik még kint.
Nekünk még a palánta nevelő fóliában is látni hogy sok a hideg
Válasz Földönfuto #311. hozzászólásáraSzia. Nálatok kertészetben árulják, vagy rendelted? Esetleg valami oldalt, ahonnan lehetne palántát rendelni. Párom szeretne ültetni a kertben, ezért kérnék valami kapcsolatot az "alapanyaghoz".
Válasz Földönfuto #311. hozzászólásáraPontosan így jártam én is,én a hidegre gyanakszom de hátha valami okosabb tudja rá a választ.
A tőtáv 30-35 cm lesz. És le fekete fóliázzuk a bakhátat.
Sziasztok.Vettem néhény édesburg. palántát,nagyon szépek voltak,bakhátba elültettem kb, 2 hete.3 nap múlva bebarnultak,azóta igy vegetálnak,néhánynak már csak a csonkja van meg,lehet még ebből valami?Hol hibáztam?
Válasz kata.szabóné #309. hozzászólásáraAnnyi idő szerintem elég, bár ezz soha nem próbáltam.
Tőtáv megvan?
Hali! Azért lett Sencorral fújva, mert burgonya közzé ültetem bakhátba, és május 16-án lett lekezelve a terület, szigorúan betartva az utasításokat a felülkezelésre.