Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- AKG támogatás új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Kukorica vetőmagok új
- Fiat 180-90-es traktorok új
- Vinasz - melasz felhasználás szántóföldi növénytermesztésben új
- Milyen gépek a JUMZ traktorok? új
- Hagyományos, paraszti ismeretek. új
- Grubber új
Cikkajánló
Hirdetés
558 hozzászólás
Válasz kata.szabóné #307. hozzászólásáraMikor lett gyomirtózva?
Egyébként miért Sencort használtál?
Elég lett volna egy mezei 1-2 szikűek ellen is jó, levélen felszívódó gyomirtó.
Sziasztok! Vettem pár tő batáta palántot, amit szeretnék elültetni. A terület levan gyomírtózva Sencorral, ha lekaparom a bakhátról földet bántani fogja a palántákat a gyomírtó?
Sziasztok!
Aki alávágóval dolgozik az saját maga készíti el, vagy lehet valahol venni gyárit, nem horror áron? :D
Válasz nferry #304. hozzászólásáraHa kihajt tavasszal, akkor jobban figyelek rá.
Majd veszek 3 palántát.
Válasz Kémlelő #302. hozzászólására
Valamit nagyon nem jól csináltál akkor! :)
Kapálni mit kapáltál rajta?
Semmi termése nem volt? Egy kis gumó sem??
Nem dísz batátát ültettél véletlenül?
Válasz Kémlelő #302. hozzászólásáraSzia! Szerintem az volt a baj a batátáddal, hogy nem megfelelő helyre ültetted.
Ez egy fény kedvelő növény. Kell neki a fény az asszimilációhoz. Akkor tud megfelelő lombozatot fejleszteni, majd raktározni a gyökerekben. Ez kb olyan, hogy van egy chilipaprikám az ablakban, de a téli hónapokban nem csinal semmit, mert nincs neki meg a szükséges fény.
Ha van tyúk, őz , nyúl és lecsipegetei a növény leveleit, akkor hasonló a helyzet, először arra fog törekedni a növény, hogy lombot fejlesszen..., de akkor mar ki is futott a nyári időszak, ősszel minimalis a növekedés.
Szabolcs tud az őz kártételről bővebben tájékoztatni. Nálunk csak kb 8-10% termés kiesét okozotr becslesem szerint.
Üdv.
2019-ben vettem 4 palántát. El is ültettem.
Kapáltam és öntöztem.
További eredmény számomra ismeretlen.
Idén ki fog újra hajtani? Termésre nem emlékszem, hogy lett volna.
Csicsóka termesztésben ügyesebb vagyok.
Azt ki sem tudom irtani. 3 m nagyra is nő.
Bár az naposabb helyen van.
Ja és a tyúk sem ette meg. A sóskát kell védeni a tyúkoktól
Válasz Erdőjaro #300. hozzászólásáraMi április első hetén szoktuk a fóliaházba kezdeni a palánta nevelést, bár ez hideg fóliában megint csak időjárás függő valamennyire.
Majd június első hetében palántázzuk ki.
Sziasztok!
Háztáji palántaneveléssel mennyi idő amíg kiültetésre kész palánták fejlődnek? Mennyi idővel a kiültetés előtt kell elkezdeni a hajtatást?
Igen, azért szeretném takarni mert akkor már előbb szedhető. Ki lehet tolni a szezont. De csak egy próba lenne. Persze attól is függ a dolog hogy mikorra érkeznek a palantak.
Válasz Kémlelő #295. hozzászólásáraSegítünk ha tudunk. Nyugodtan kérdezz...
Válasz aranykalasz84 #293. hozzászólásáraHelló!
Miért szeretnéd a fátyolfóliat??? Május 20-30 közötti ültetéssel szeptember elején már szedjük fel a termést. 100-110 napos termesztési időszak bőven elég. De a lényeg a hőösszeg, amit meg kell kapnia. 14 fok alatt leáll a növekedése, mivel trópusi növényről beszélünk....
De ha augusztus elején szeretnéd felszedni akár fátyolozhatod is....
Válasz Kémlelő #295. hozzászólásáraTermészetesen, azért van a fórum.
Válasz gyovai.szabolcs #273. hozzászólásáraA termesztési szaktanácsot ide fel lehetne tenni?
2019-ben a kiskertben próbáltam saját szükségletre, de nem sikerült.
Szeretjük, de megvenni elég drága.
Válasz aranykalasz84 #293. hozzászólásáraFágyolfóliával még nem próbáltam, majd kíváncsi leszek bejön-e.
Válasz nferry #292. hozzászólására
Én eddig rendeltem a palantakat, mert nem sok időm van vele sajnos foglalkozni. Én eddig május utolsó hetében palantaztam, de lehet idén megprobalom korábbi időpontban fatyolfólia alatt.
Válasz aranykalasz84 #291. hozzászólásáraÉn is épp tervezek, igaz kicsit többel, bár ez most nem érdekes.
A lila sajnos nagyon kényes fajta, de én imádom azért azt is. :)
Épp az időt nézegetem, mikortól lenne jó elkezdeni palántát nevelni a fóliában. :)
Hogyne. Idén 3-400db sargahúsú palantaval tervezek..
Illetve próbaképpen 20to lilahusuval.
Sziasztok!
Űzi még valaki az ipart? :)
Válasz csokkiraly28 #286. hozzászólására nekem is volt néhány tő de csak a lilában a fehér s a narancs színűeknél nem tapasztaltam ilyet
Találtam egy apróságot!
Sziasztok.
Kérdezném, hogy szerintetek mi a max EC érték tápoldatnál amit még elbír a batáta.
Üdv.
Sziasztok ! Valakinek ilyen tapasztalat van linkekem a képet ! Előre is köszi !
Válasz bagdi.bence21 #283. hozzászólásáraSzia!
Ha gondolod készíthetnél pár képet.
Melyik fajtát választottad?
Helyileg Orosházán, de épp költözésben vagyunk Csanádapácára, így ott fogom folytatni.
Szia Nferry. Konkrétan leborotváltam a földet fükaszával. Szép a batáta, szépen fejlődik. Te békésmegyében hol termeled?
Glifoval nem mertem végül lefújni.
Konkrétan fükaszával leborotváltam a földet.
bagdi.bence21 Elvileg ma palántázol, sajnos az idő a lehető legpocsékabb lesz most neki.
Hogy oldottad meg a gyomirtást végül?
Ha gondolod írj rám, én is békés megyei vagyok, ha tudok segítek!
Válasz bagdi.bence21 #276. hozzászólásáraÉn a helyedben feltárcsáznám, nem gyomirtóznék.
Egyébként milyen szakdolgozatot írsz amihez 1000db palánta kell?
Válasz bagdi.bence21 #276. hozzászólásáraNem tudom mekkora a fű benne,nem tanács, csak hangos gondolat, amire kérdezz rá egy "mérges embernél": Kabuki
Válasz bagdi.bence21 #276. hozzászólásáraA glifozáttal az a baj, hogy kijuttatás után netán nagyobb mennyiségű csapadékot kapna, hajlamos a bemosódásra. Gyökérről ugye nem szívódik fel, de a sima dugványok zöld szárát is a talajba nyomjuk, így szerintem aggályos lehet. Sajnos szerintem kockáztatnod kell, ha mechanikusan semmiképpen nem megy.
Válasz bagdi.bence21 #276. hozzászólásáraGlifó?
Most lefújod talán hát addigra.
Sziasztok.
Ásotthalmi 12-s édesburgonya palántát rendeltem 1000db-ot szakdolgozati téma miatt. A talaj ph-ja a lényeg az egészben(4.5ph körül ) A kérdésem a következő lenne. Ugye manapság itt békésmegyében annyi eső esett ,hogy a talajt nem tudom már legalább 3 hete előkészíteni a palántáknak. A kérdésem a következő lenne. Milyen gyomirtót lehet használni a területen anélkül, hogy káros hatása legyen majd a palántákra. Ki van zöldelve a terület és másképp nem tudom előkészíteni a talajt, a nedvesség tartalma miatt. 2019.május 30.-án jönnek a palánták.
Köszönöm a válaszokat :)
Sárga húsú batáta palántám levelein valami gomba lerakódás(?)jelent meg. Mivel lehet ezt megpermetezni ? Talán a réz jó lesz rá, vagy más gombaölővel ? A többi fajtának semmi baja sincs.
Válasz gyovai.szabolcs #273. hozzászólásáraÜdv.
Utánvételel is elküldi a palántát?
Milyen árba van?
Kellene vagy 60db sárga.
Kedves batáta kedvelők! Lassan indul a szezon így a palántálásra is gondolni kell! A terület előkészítésnél ne feledkezzen meg senki a talaj kártevő mentesítéséről! Továbbá csak jelezném, hogy egy nagyobb tétel palánta felszabadult, úgyhogy még kb tíz ezer db palántára tudunk előrendelést felvenni a fenti darabszám erejéig. Sárga (amerikai), fehér, lila-fehér, lila fajták. Kérdés esetén állunk rendelkezésre, termesztési szaktanácsadással is.
30/409-8006
Válasz gyovai.szabolcs #271. hozzászólásáraKöszönöm
Válasz Rranbax #270. hozzászólásáraEhető. Ebben az esetben a termés csak “melléktermék” mivel lombozat miatt tartják, mert jól néz ki és nagy felületű. De ugyanúgy batáta.
Heló. Lenne egy kérdésem. Ez a bordó levelű batata amit dísznek árulnak ehető e.
Köszönöm
Válasz speckner #267. hozzászólásáraPl:
Kentaur 5 G
Köszönöm a segítséget. És milyen más szerrel lehetne védekezni ellene?
Válasz speckner #265. hozzászólásáraSzia
Nekem drótféreg általi kártételnek tűnik,ha tényleg az, akkor a talajfertőtlenítésre kell nagyobb hangsúlyt fektetned.
A Force 1.5G pár kezelés után jelentősen gyéríti a drótférgeket,sajnos ha szomszéd föld fertőzött, elég sok féreg fog átmászni majd.
Én is küzdök velük burgonyában,batátám csak 100 tő van ezért szoktam itt is olvasgatni.
Nálam a 3. évtől (minden évben szórok forcét)jelentősen csökkent a kártételük.
Van jobb szer is egyébként viszont a hektárköltség is elég húzós tud lenni.
A Force nem túl drága még de, nem is olyan mint a piros hetes ami mindent visz.
Kedves Fórumozók!
Mi okozhatja ezeket a lyukakat? Hogyan lehetne megelőzni?
Válasz nferry #261. hozzászólásáraAlföldi feketeföldben.
Válasz speckner #260. hozzászólásáraEz igen! Szép példányok!!
Válasz aranykalasz84 #257. hozzászólásáraAz árat az aktuális piaci év határozza meg és főleg az aki megveszi majd tőled. Kicsiben 6-700 Forintért is el lehet kilózni a kevésbbé formásakat is. Nagyban vagy áruháznál már nagyon kötött is lehet az elvárás. 1 osztály általában 200-600 g és a hossza nem haladhatja meg a szélesség 3x -át. Persze rágás nem lehet rajta és mechanikai sérülés sem sok. 100-200 illetve 600-800 g már másodos hiába nagy és szép. Itt is van olyan megkötés sokszor, hogy a hosszúsága nem haladhatja meg a szélessége 4x-ét. A rágottak eladása nagy tételben nem könnyű. Ezért nem mindegy az sem, hogy milyen fajtát palántálsz el. Ha esetleg tudok még valamiben segíteni akkor keress bátran!
30/409-8006
Válasz speckner #260. hozzászólásáraSzép Tő!
Milyen földben volt?
Idei termés.
Idei termés.