Gázolaj árak 651 Ft Benzin árak 635 Ft EUR 411.69 Ft USD 399.52 Ft CHF 438.21 Ft GBP 488.76 Ft

Fórum

Életképek a gazdálkodás mindennapjairól

Létrehozta: jd /4650 , 2009-11-14 10:40:52

Kedvencekhez Segítség

30273 hozzászólás
Nincs profilkép
#23923 Mihály
2019-10-05 16:13:03

Válasz szanberg #23920. hozzászólására-:tt olvasva kezdem azt érezni, ebből a nagyfokú általános ellenszenvből, hogy egyre inkább a barom fafej gazda az, aki miatt nincs béke a határban. Na ezt kicsit világosabban is leírhattad volna hogy mire is gondoltál
esetleg arra gondoltál ,hogy eltűri hogy a terepjáróval tapossák a veteményt nem csak búzát kukoricát mert ugyan úgy végighajtanak a vetett céklán hagymán vagy arra hogy a kis 1-10 hektáros gazdák nem vetik gabonával fel a fásítás mellett az Efa szerint táblaszélnek vagy arra hogy nem megy bele a gazda a vaditató létesítéshez amit büntet a környezetvédő hatóság és nincs 3-400 ezre hogy beszálljon a villanypásztor telepítésbe amit aztán ellopnak természetesen ismeretlen személyek sajnos van itt baj bőven az igazság az hogy minimum egy Francia mintájú vadászati törvény és vad kártérítési rendszert kellet volna de még a Spanyol is jobb

Nincs profilkép
#23920 buszsofőr
2019-10-05 10:08:22

Válasz Sk Laci #23922. hozzászólásáraA palackot be a tető alá és gyufát neki

Nincs profilkép
#23919 Sk Laci
2019-10-05 08:55:14

Válasz UE-28 #23919. hozzászólásáraA PET palackot én is szedem mások után a földemen, akárcsak a PET csomagolásu tálcácskákat a szalámik után.
De ez igaz az eggyes halászokra is. Parcellám mellet folyik egy nagyobb patak-kisseb folyócska. Az egyik helyen felállitott a faluból a halász egy fedett helyet, ahonnan halászgat. Na it annyi PET flakont eldobált, hogy 2 m-es körben már púpozódott a rakás. Amikor találkoztunk, megkérdeztem, miért nem viszed haza, és eldobnád a szelektált hulladékba? Válasz az volt: "minek, hisz elviszi az árvíz". Nem akartam vele veszekedni, de nagyon meg van róla a véleményem. Normális családból származik, de ilyen gondolkodás.....smile nonono

Nincs profilkép
#23918 Sk Laci
2019-10-05 08:47:56

Válasz bandigh #23916. hozzászólásáraIgazad van, rosszul fogalmaztam. Egy két egyén belőlük.

#23917 szanberg
2019-10-05 08:45:09

Vadászathoz néhány szösszenet.
Megjegyzem, én nem szeretném túlszaporítani a vadat, termelő mivoltam alapján azt szeretném ha minimális vadkár keletkezne a határban.
Viszont!
Itt olvasva kezdem azt érezni, ebből a nagyfokú általános ellenszenvből, hogy egyre inkább a barom fafej gazda az, aki miatt nincs béke a határban.
Ha azt írja valaki nincs etetés nincs vadföld akkor az nem jó mert a kukoricába fog járni a disznó, ha meg van akkor az a baj mert ezzel vonzza oda a vadat meg ezáltal szaporodik túl.... Ha jár ki a vadász az a baj ha nem jár ki az is baj... Ha el kell hagyni 5 méter lőrést a bokorsor mellett az oltári baj, de ha nem tesz eleget ennek az ember és van vadkár akkor meg aztán nem is tudom milyen fokozatú baj, hogy nem akarnak fizetni...

Csak néhány szösszenet, lehetne sorolni nem ez a cél, hanem amit írtam...

A nagyfokú arogancia a ti hozzászólásaitokban van nem máshol, semmilyen együttműködési hajlam nincs bennetek. Nem írom hogy minden gazdában mert akkor mindenki kikérné magának, persze fordítva mehet a dolog...

Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak!

#23916 UE-28
2019-10-04 22:20:01

Válasz Sk Laci #23914. hozzászólásáraÜdv!

Hiányzik az intelligencia!
Ha kint pakolunk bálát ha eldobja valaki az üveget, flakont akkor felmegy a pumpa nálam.

Mindig megkérem őket ilyenkor, hogy elég nagy az a pótkocsi/traktorfülke tegyék be abba és én majd összetaposom HELYETTÜK és kidobom a szemetesbe otthon.

Az utakon leggyakrabban kis áruszállítókból és kamionokból látom kihullani a szemetet.

Példátlanul magas pénzbírságot szabnék ki az ilyenekre meg a szemetet letúrókra.

Ja és a PET palackot mi a fenéért nem tiltják már be globálba és a betétdíjat miért nem emelik duplájára?

Én sörből is 98% ban üvegeset veszek és nem csak a szemét miatt...
Műanyag palackot meg összepréselve gyűjtöm.
Ez utóbbi szerintem ez bárkire nézve minimum akinek 2 keze van és fogyaszt ilyen terméket.

Bocsi az off témáért.smile wink

#23915 broll79
2019-10-04 20:59:42

Válasz Bán Zsolt #23917. hozzászólásáraPont erről és más hasonló gondokról írtam nemrég, mikor már kb 30 perce írtam, nyomtam egy rossz billentyű kombinációt és elszállt minden. De ez az esztelen erdősítés is benne volt. Főleg a tölgyesek és a rengeteg parlag nádas és legelő is gond, amit évent 1x szárzúznak, mikor még a kapásokban van búvóhely

#23914 Bán Zsolt
2019-10-04 20:48:55

Válasz broll79 #23910. hozzászólásáranemzeti parkos rokon 4-5 éve mondja hogy komoly gondok lesznek az esztelen erdősítések miatt a vadakkal és a vízhiánnyal.

#23913 bandigh
2019-10-04 20:46:51

Válasz Sk Laci #23914. hozzászólásáraNem “belőlük” hanem konkrétan abból aki eldobta. Ne általánosítsatok már.
Mindenféle emberek között van olyan gyökér aki eldobja, nem kell ahoz tagnak lenni valahol

#23912 Bán Zsolt
2019-10-04 20:43:30

Válasz Sk Laci #23911. hozzászólásáramég a tejes búzát is szereti

Nincs profilkép
#23911 Sk Laci
2019-10-04 20:36:56

Válasz ZZ #23886. hozzászólásáraEzeket a PET üvegeket én se tudom megérteni, miért dobálják szét a határban. Viszi magával az innivalót, ha elfogy eldobja az PET üveget. Nem képesek hazavinni, és kidobni a szeparált hulladékba. Hisz ilyen PET csak pár gram. Elfér az üres táskában, csak az akarat hiányzik belőlük, akár a "jóneveltség".

Nincs profilkép
#23910 Sk Laci
2019-10-04 20:32:41

Válasz agrárproletár #23887. hozzászólásáraMifelénk se ássák el a belsőséget, vagy a lábak ugyan úgy ki vannak dobálva szerte széjel kerítések mellet, bokrok alatt, útról való lejáratoknál a földeknél,....

Nincs profilkép
#23909 Sk Laci
2019-10-04 20:25:25

Válasz broll79 #23910. hozzászólásáraHa lesznek majd 200-300-as mufloncsordák, na még csak azok fognak mindent gatyára vágni. De még szerencse, hogy a muflon az egyik legfélénkeb károsítója a mez. növényeknek. Könnyeb elriasztani.

Nincs profilkép
#23908 Sk Laci
2019-10-04 20:22:59

Szarvas, vaddisznó kár az utóbi időben nem normálisan sok. Ráadásul 15 km-re tőlem már megjelentek a medvék.
Multkor adták a TV-ben, hogy a medve is eljár a kukoricába, és hogy állitólag ez is megtépázza. Igaz ez???

#23907 broll79
2019-10-04 20:12:00

Válasz Tomi81 #23907. hozzászólásáraNálunk a szarvas mellé még muflon is lett alföldön

#23906 Drisa
2019-10-04 20:08:13

Válasz Sk Laci #23876. hozzászólásáraItt termelt egy gazda, de ilyen apró szemű kukorcát még nem láttam, el is küldtem, nem szerelem át a tisztitot, vizet is másképpen adta volna le tuti. Be kavart volna...

Nincs profilkép
#23905 envagyok2
2019-10-04 18:30:02

Válasz bandigh #23889. hozzászólásáramér ember nélkül? mér mondod, hogy az embernek nincs helye a természetben? mér? valami úgy szart ide minket, vagy mi is ugyan abból a pocsojából másztunk ki, mint a vaddisznó?
máshol már írtam, tetszett volna a vaddisznó agyar helyett agyat növeszteni, és akkor más lenne a helyzet. nemá az legyen az utolsó érv a vadgarázdálkodók részéről, hogy tulképpen nincs is sok vad, csak koncentrálódik, mert tulképpen ha nem lenne a fél világ lebetonozva, akkor a vad elférne a beton helyén.
nemá.
sajnálatos tény a szarvas szemszögéből, hogy van ember, de én azért nem bánom, hogy nem disznó lettem.
annyi vadnak van helye, amennyi elfér az ember mellett, ahogy a dinoszauruszból se fért sok el a vaddisznó mellé, úgy vaddisznóból sem fér el sok. és ezen annyira azért nem kell bánkódni, kevés szépség került belé...

#23904 Tomi81
2019-10-04 18:06:09

Válasz Tomi81 #23906. hozzászólásáraNem fenékig tejfel a vadász élet, és közel sem mindenki milliomos aki vadász.
Bandigh írta jól. Addig jó amig van vadásztársaság a területen, mert amit kilőnek, ha nem is sik, de annyival is kevesebb.

Vaddisznó témához. Van egy 30ha os táblánk, körbe erdő lassan minden. Lassan 10 éve villanypásztorozzuk körbe minden évbe. Oda jutottunk, hogy lassan körbe lesz kerítve (3oldala megvan), egyik oldalt van már csak villanypásztor. De az idén jóformán nincs vaddisznó.
Minden rosszban van valami jó. A pestis most rendesen lecsökkentette az állományt.
Na most nem kellene majd hagyni felszaporodni őket.
Ja, lett helyette szarvas...
Pedig itt élő ember nincs aki emlékezne rá, hogy valaha volt.
Szóval nagy úr a természet.

#23903 Tomi81
2019-10-04 17:56:33

Na beleugatok akkor én is.
Nem vagyok vadász, ellenben a családban több is van.
Sok minden igaz abból amit a szemükre hánytok, de sok minden nem. Tényleg nem fekete/fehér ez a dolog. Mindent lelőni nem lehet, egyrészt ugye megvan mennyit lőhet ki a társaság, másrészt fizikai képtelenség.
Szanberg írta a múltkor is, hogy szeretné megemeltetni a szarvas kilövést, de nem engedik. Na ilyenkor mit lehet tenni?

#23902 endypapa
2019-10-04 17:32:20

Válasz bandigh #23904. hozzászólásáraKevesebb! Már csak azért is, mert nem lesz aki megakadályozza, hogy kerítést építsek.

#23901 bandigh
2019-10-04 16:32:16

Ahol a sakál elszaporodik, az apróvadnak annyi. Aminek egyébként amúgyis annyi több helyen. Nem hiszem h a sakál fogja megoldani a vaddisznó és a szarvas vadkár kérdést..
De akkor tegyük fel.
Van egy terület, ahol egyre nagyobb gond a vadkár. A tagság nagyrésze idős, a fiatalabbak nem tudnak mindig a lesen ülni, vendégvadász nem megy vadkárra, folyamatos a gazdák részéről a kifizetési igény.
A társaság megunja a dolgot. Nem kötelező nekik ottlenni. Akkor mivan ha ilyen helyen felbomlik a vadásztársaság?
Akkor jobb lesz?
A következő években kevesebb lesz a vadkár?

Nincs profilkép
#23900 nemerdőmérnök
2019-10-04 15:09:24

Válasz kiskertész #23902. hozzászólására“Én ____________________ (az új vadász vezeték és keresztneve) fogadom, hogy a magyar vadászok táborának méltó tagja kívánok lenni. Tiszteletben tartom és védem a természetet, a benne élő élőlényeket, különösen az általam és vadásztársaim által terítékre hozott vadat.

Betartom és betartatom a vadászat írott és íratlan szabályait, mindig a biztonságos és sportszerű vadászatra törekszem. Áldozatkészen ápolom a vadászat hagyományait, folyamatosan fejlesztem szakmai tudásomat, hogy hozzáértésemmel, viselkedésemmel, magatartásommal a kultúrált, igaz vadászok közé kerülhessek.

Az a baj, hogy itt sem esik egy szó sem a vadgazdálkodásról, de erről nem a mai vadászok tehetnek elsősorban, hanem a vezetőik.

#23899 kiskertész
2019-10-04 14:56:53

Gondolom ti mind gyakorló vadászok vagytok, több évtizedes tapasztalattal.
Hihetetlen , de nem minden vadász milliomos népművészeti agyagedény..
Kár, hogy lassan közellenség lesz , aki puskát vesz a kezébe...

Nincs profilkép
#23897 nemerdőmérnök
2019-10-04 14:45:28

Válasz endypapa #23898. hozzászólásáraNyilván vannak kivételek, de én is azt gondolom, hogy ami jelenleg folyik nálunk, az nyomokban sem a szakértelemről szó, hanem ilyen ad-hoc lövöldözés történik. Bezzeg ha a saját földjeimen póráz nélkül sétálok a kutyámmal, azonnal megkapom, hogy lelőhetik, ha vadat lát és utánafut. Pedig szerintem ez lenne a dolguk.

#23896 hanzika
2019-10-04 14:37:15

Válasz endypapa #23898. hozzászólásáraASP is ezért terjed ilyen gyorsan! Összeér a vdisznók óra az erdőben!

#23895 endypapa
2019-10-04 13:56:15

Válasz nemerdőmérnök #23897. hozzászólásáraRagadozók (sakál, medve, farkas) megjelenése nem véletlen. nem teszik a "vadászok" a dolgukat!
Röhej amit vadászat, vadgazdálkodás terén művelnek.

Nincs profilkép
#23894 nemerdőmérnök
2019-10-04 12:40:47

Válasz kiskertész #23895. hozzászólásáraHa azt mondod, hogy nem lehet megoldani puskával, akkor mit takar az a kifejezés, hogy vadgazdálkodás? Lelőjük és pénzt keresünk vele? Akkor ezt ki kell mondani mindenkinek (nem fogják).
Sakál kérdés: akkor mi ez a mindet "lőjük ki ki" hozzáállás? Az eddigi magyarázat az volt, hogy az mindent leöl (apróvadat is). Szerintem, ha a fiatal állatokat gyéríti, akkor besegít a vadászoknak.

#23893 hanzika
2019-10-04 12:29:42

Nálunk 50000ft büntetés járt a koca kilövésért! Azt mondta a barátom aki vadász, nem fog disznóra lőni amíg nem 100% biztos ,hogy kan.
Belépni a társaságba meg nem akarok, elég drága belépési díj és benne van a háziszabályzatban: a tagok nem igényelhet vadkárt!

#23892 kiskertész
2019-10-04 12:25:10

Vadászom, arra, hogy a vadászok sz..házi, tróger emberek, nem reagálok, a gazdálkodók kozott is van ilyen is, olyan is...

A saját , tapasztalati véleményem az, hogy a vadász(ok)soha nem fogják tudni megoldani a vadkárt,nem lehet a vadat puskával kiirtani(a rókát csapdázzák, lövik, még is van mindig), lehet mérsékelni, de ahol megfelelő élőhelyet talál a disznó, szarvas, őz, ott szaporodni fog.E mellett lőni sem lehet csak ugy a vakvilágba, minden le van szabályozva, idények vannak, keretszámok stb..
A disznó már szinte csak éjszaka mozog, éjjellátó céltávcsövet meg nem lehet használni, ergo minimális az esély meglőni, hiába ülsz kint egész éjszaka.
Sakál:ez is olyan, hogy ha be akar települni a területre, be is fog, ezt sem tudja a vadász megállapítani.Baranyában, Tolnában rengeteg van, ott csökkent a vadkár a sakálnak köszönhetően?

Nincs profilkép
#23891 nemerdőmérnök
2019-10-04 11:43:17

Válasz bandigh #23889. hozzászólásáraNekem pofonegyszerű:hagyni kell egy kicsit felszaporodni a sakált, had tegyen rendet köztük. De ha sakált sejtenek a helyiek, képesek napokat kijárni, hogy kilőjék, míg a vadkár egyre nagyobb, mert arra nincs ideje.

#23890 agrárproletár
2019-10-04 11:37:52

Válasz bandigh #23888. hozzászólásáraVadászok voltak, láttam őket a kocsival ott furikázni, durrogtatni. Aztán mire délutánra odaértem a hengerrel, ez fogadott.

#23889 Gumóka
2019-10-04 11:04:21

Válasz .Richard. #23891. hozzászólásáraItt nálunk Dunaföldváron például kimondottan van vaddisznótenyészet.
Kilövésre szaporítanak.

Nincs profilkép
#23888 .Richard.
2019-10-04 09:34:28

Válasz szanberg #23878. hozzászólásáraOrszágosan merre van vaddisznó tenyészet? Vagy mi a neve annak ahol a kisvaddisznot tenyésztik,majd szabadon engedik? Mert ugye van,de ez kell nekünk? Magától nem szaporodik annyit, hogy gond legyen vele? Mert így nem tulszaporodottnak kéne nevezni. smile cursing

Nincs profilkép
#23887 Dave
2019-10-04 09:04:31

Válasz bandigh #23889. hozzászólásáraHát felénk már a lakóházak közé jönnek a vadak annyira nem félnek, nem csak erdők mellett nem lehet, figyelmen kívül hagyni a vad problémát.

#23886 bandigh
2019-10-04 08:57:19

Válasz jamo #23884. hozzászólásáraTényleg csak érdekességképpen, de azt írod, hogy a természet eltartóképességéhez mért vadlétszám. Namost ez azt jelenti, hogy ember nélkül. Tehát mezők dombok erdők. Nincs ember által termelt többszáz hektár takarmánynövény, viszont nincs is vadkilövés. Lenne vad akkor is. A vadnak nem tudod megmagyarázni hogy az erdőben üljön, ha ottvan az erdőtől 2 méterre 10 hektár napraforgó meg kukorica. Nyilván nem te, de van ahol direkt teszik az erdővel körülölelt szántóba a pár hektár kukoricát. Persze védje meg a vadász. De ki fog ott ülni minden éjjel? A hivatásos, akinek van munkaideje? A tagság akinek a nagyrésze nappal amúgy is dolgozik? Ha kinn van, akkor is belemegy a disznó a túlsó végén. Persze, le kell lőni a vadakat. Az ember teremteni még semmit nem teremtett az élővilágban, viszont már sikeresen kipusztított sokmindent. Most sincs több vad mint az ember előtt, nem a vadászok szaporítják a disznót meg a szarvast, nem ők etetik, nem hordnak ki számottevő takarmánymennyiséget, hogy a károkozó nagyvad szaporodjon.. A termelők etetik, a kulturnövényeikkel, a vadászok meg lelőnek belőle. Annyit amennyit a hatóság jóváhagy, vagy annyit amennyit érkeznek. Sok helyen a társaságok rendesen keresik a “bérkilövőket”, hogy járjanak ki disznót lőni. Szóval innen nézve, talán nem szídni kéne, aki a gyérítést végzi, hanem jónéven venni.
De ha akarsz, legyél vadász, vadkáros területen lévő földtulajként nemhinném hogy ne lehetnél tag, aztán fogod magad és lelövöd ami meggátol abban, hogy a nagyvadak által lakott erdő mellett termelj szántóföldi növényeket.

#23885 bandigh
2019-10-04 08:37:35

Válasz agrárproletár #23887. hozzászólásáraAki a vetésben nyúzza meg az őzet, meg a fejét is otthagyja az nem vadász volt hanem orvvadász.

#23884 agrárproletár
2019-10-04 08:33:25

Válasz jamo #23884. hozzászólásáraSajnos itt Békésben is rengeteg a tróger a vadász... Van fényképem arról, amit inkább nem osztok meg, hogy mit hagytak ott tavaly a soroló árpán, helyben kizsigerelték az őzeket, és ami nem kellett, az ott maradt, lábak, fejek aganccsal (hátha defektet kap az ember) szétdobálva szerteszét...

#23883 ZZ
2019-10-04 08:16:13

Válasz ZZ #23885. hozzászólásáraHátrahagyva a szemetüket: kaja csomagolásokat, fèldekás piásüvegeket, löszer hüvelyeket. ... Stb.

Biztos vannak normális vadászok is, normálisan működő társaságok... De sok helyről hallok panaszt

#23882 ZZ
2019-10-04 08:09:52

Válasz jamo #23884. hozzászólásáraAzt már elfogadtuk hogy van vadkár..... De az már elfogadhatatlan hogy a vadászok is szándékosan San okoznak kárt. árkon - bokron a vetèseken járnak, parkolnak...ès nem azèrt mert be van művelve az út, hanem mert a szántóföldön gyorsabban tud menni, nem lesz saras a kocsija.... Stb

#23881 jamo
2019-10-04 07:45:08

Azért lássunk már tisztán. A vadlétszám tízszerese a természet eltartó erejéhez képest. Tehát 10ből 9 vad a mg kultúrákból táplálkozik. A vadászoknak ez nagyon jó, amíg vaddömping van a célkeresztjükben anélkül hogy ez nekik egy forintjukba is kerülne. A vendégvadászok városiak, külföldiek örömmel jönnek ezekre a területekre vadászni, a VT-k lenyelik a lóvét, próbálnak minél több lét kisajtolni a vadászatból, mondjuk úgy, hogy a kellemest a hasznossal... (a gazdák kárára).
Biztosan vannak más vidékeken pozitív tapasztalatok is a vt-kkel kapcsoaltban, az én földjeim 2,5 vt területére esnek. Egyik vt, bár nagyon nem szeret vadkárt rendezni, de rájöttek, hogy ez így hosszútávon nem mehet tovább mert meg lesznek szorongatva. Tavasszal levillanypásztorozták az összes napraforgót a területükön (500+ha) , karban is tartották. Le a kalappal előttük. Nem volt mérhető vadkár. Másik társaság illetve a 1,5 társaság mert ezek kétfelé vannak választva a társaságon belül egyik fele ahol "nagykutyák" vannak talán 5-6fő összesen és a fizető vendégeik, illetve a "kapcsolataik" vadriasztószeres kezelés 2x, uh riasztók kihelyezése (ezt mi csináltuk ők semmit) ellenére 100%vadkár. Nagy trükköket bevetve fizették a kár egy részét de direktbe nekem nem fizettek volna. A területen egy osztrák oligarcha vadászhat csak, ha ö nincs itt, márpedig nemsokszor van itt akkor a vadak ott dorbézolnak ez látszik is a területeken. a másik fele a vtnek "a kisemberek" jelentősebb létszám de ők "csak bérkilövők" hivatalosan de saját területtel rendelkeznek, ott is 100%kár próbálták védeni de elúsztak. Erdő mellett letarolta a disznó a naprát 2esős éjszaka alatt. Kérdem őket, hogy nem e akarnak vadföldet csinálni, hogy odahúzzák a vadat, télen etetni, hogy ne a repcét túrja ki a vad? Áááá legyintenek rá, ők csak bérkilövők, nem tesznek bele pénzt mert mi van ha jövőhéten szélnek eresztik őket és nem vadászhatnak. Azt hab a tortán, hogy megy előttem terepjárójáával és szemrebbenés nélkül rámegy a kikelt vetésemre mert van egy kátyú az úton és kerüli. Persze trakival nem érem utol. Mikor később össszefutok vele és számon kérem felháborodva letagadja és még ő fenyegetőzik, hogy hogy merek ilyet állítani. Tavaly fényes nappal belőttek a tanyára az ott gyomláló tesóm mellé. Egy sövény válszt el a betonúttól nem látni be. Jött egy autó az úton, megállt, lőttek egyet át a sövényen tesómtól 10 méterre (gondolom láttak valami állatot (lehet a macskánkat mert az szaladt ki a sövényből egyből) aztán tovább álltak úgy meglepődtünk, hogy nem tudtuk hirtelen mit tegyünk, hívtam a vadőrt, jójó gondolja kik voltak (városi vendégvadádszok kik előtte már elütötték a szomszéd tanya kutyáját csak úgy úri passzióból) majd szól nekik hogy ne leövöldözzenek össze vissza. smile aikido Felénk ilyen a helyzet. Rossz véleménnyel vagyok a vadásztársadalomról nem ok nélkül. Optimista becslésem szerint max 30%-uk, nevezhető korrekt embernek. Többségük azt hiszi, hogy érte van a világ ő mindent megtehet, kapcsolatai és pénze révén. Nem normális dolog ez.
Visszatérve a mondandóm elejéhez, amíg nem lesz a vadlétszám a természet eltartó erejéhez igazítva addig nem ússzuk meg jelentős vadkár nélkül. De ezt az igazítást a vadásztársadalom tudná megtenni, viszont ők ebben pont ellenérdekeltek. smile hammer

#23879 bandigh
2019-10-04 05:52:58

Válasz szantofold22 #23881. hozzászólásáraHa leírtad, csak elhiszed, akkor meg baj van. Ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy a horgászok csak azért járnak ki a víz mellé, hogy berugjanak és telehányják a sátrat? Igaz lenne? Nyiván 10-ből kilenc elküldene a francba ha ezt mondanád neki.
Hagy súgjam meg, nem minden vadásznak van v8-as amerikai vadászjárgánya, amivel átrombol tökön paszújon. Inkább 1%-alá tenném a teljes tagságra vetítve. A többség rendszeresen kijár a területre, irtja a duvadat, szabályozza a többi vad létszámát, amit ugye a hatóság irányít. Nem sokan szánnának rá az őszi-téli időszakból minden hétvégéből egy napot hogy átgyalogolják a fél határt. Meg a többi társadalmi munkát ne említsem

Nincs profilkép
#23878 szantofold22
2019-10-03 22:09:51

Válasz szanberg #23878. hozzászólásáraÁllítólag pont az esztelen Ukrán "vadászok"őrült vadhajszolása hozta be a sertéspestist.Annyira ölik lövik ,hogy átjöttek a határon .Kelet felől.Az ugye határt nem néz.Itt meg" békére lelt" pont azért amit tapasztal az ember mindent összepocsékol...
Ha igaz a sztori...S nem szándékos gazdasági dolog.De miért ne ,amit művelnek isznak dorbézolnak földön terepjáróval vetést gázolnak nem csodálkoznék.(Ne vedd magadra ,de a nagy országos átlagvélemény az : hogy bizony ez egy hasznos tevékenység mögé bujtatott dorbézolás!)

#23876 *** HM ***
2019-10-03 22:01:37

Válasz szanberg #23857. hozzászólásáraVan hát... mikor évente 7napig télen a takony nyál egybefolyik akkor. smile drool
Erre gondoltam... na mondom csaknem arra van... oszt mégis. smile devil

#23875 szanberg
2019-10-03 21:56:05

Válasz Sk Laci #23871. hozzászólásáraMinden nap csak kevesebb lesz, azért számít!

Mi adjuk az ívet a vadaknak, minden évben több egyedszámot kérek hatóságtól kilövésére, amit ki is lövünk, csak azért mert túl szaporodott a vad állomány.

Nincs profilkép
#23874 Sk Laci
2019-10-03 20:14:19

Válasz endypapa #23873. hozzászólásáraSzlovákia, Lévai járás

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
ADÓ 1% – Minden egyes búzaszem számít!
ADÓ 1% – Minden egyes búzaszem számít!
Csatlakozzon ön is a Kárpát-medencei összefogáshoz!
Itt a tél közepe, tarolnak a piacon a citrusfélék?
Itt a tél közepe, tarolnak a piacon a citrusfélék?
Mit és milyen árakon kínálnak a termelők és az importőrök?
185 cm. fűkasza
185 cm. fűkasza

710.000 Ft

Dsck 200 mulcsozó
Dsck 200 mulcsozó

1.100.000 Ft

Doosan DL350-5 homlokrakodó / 2017 / 10 577 üzemóra / Lízing 20%-tól
Doosan DL350-5 homlokrakodó / 2017 / 10...

44.900 EUR

Hw 8011 pótkocsi bontott alkatrész,  kerék,  tengely,  plató,  alváz,  rugó,  munkahenger
Hw 8011 pótkocsi bontott alkatrész,...

60.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]