Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR410.68 FtUSD393.86 FtCHF436.49 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz bandigh #22575. hozzászólásáraÁ semmi vész nincs full omlósz egyre jobb a dolog.
Megesett a nagyeset hogy tegnapi szántásba nyomta az egyszeriparaszt a krumpliültetést...
Bárminemű munka csak rontott volna rajta.
Behozhatta a róka 150m úttól kibobják zsákos szemetet..
Tavaly is széthordta cuccokat mindig ősszel a tanyán.
Zacskó végett álltam meg fölvenni lene szántsuk, mellette vót...
Válasz csoppika #22570. hozzászólásáraÉs téééényleg!!!! Itt mifelénk voltak is rómaiaik, még ásatások is voltak! Az egyik földünk alatt valami gabonatároló feltárt, majd visszatemetett romjai vannak. (Ha van kedved, rákereshetsz: Iovia volt a település neve)
De eddig gallokról nem beszélt senki.
Eddig...
Válasz szanberg #22560. hozzászólásáraNekem is az egész gasztronómiájuk,komolyan mondom már sokszor megfordult a fejemben hogy nyaralás helyett felmegyünk valahová a hegyekbe szegény helyre,és azért fizetek hogy zabáltassanak az otthoni kajájukkal.Betegesen tudnak főzni meg dugni is.De valami történész leírta hogy ez az 500 éves iszlám elnyomás/háboruk miatt alakult ki,ezek voltak az egyedüli örömök az életükben.
10 rostátok nincs ?? Beszéld rá őket hogy azzal daráljanak,sokkal jobb lesz úgy is. Ha valaki akar még kísérletezni a télen beteszek pár jó kaja videót.BUREK--PLYESZKAVICA--CSEVAP nem volt kedvem kiválogatni őket,de némelyiknél ott van angolul is az elkészítés a kommenteknél.
Válasz ND #22558. hozzászólásáraPontosan annyi hogy a hátszalonna kell bele csak(attól lesz a jellegzetes íze/állaga) meg ők hideg füsttel füstölik,5-10 napig napi 5-6 órát hogy 20 foktól ne legyen több a füstölőben.
Az a baj mi közösen szoktunk tölteni kolbászt és a többieknek az a mániája, hogy nagyon apró, szerintem 5mm körüli rósttal daráljuk a húst meg a szalonnát amiből teljesen pépes "kenőmájas" lesz a végén, igaz én szívesen megeszem a frissen füstölt anyagot is de a kedvencem ez a fajta nem paprikázott "fekete" kolbász, ami egy kicsit "darabos" nem habos, csak ilyenhez hozzájutni nem nagyon tudok...
Válasz Sephia #22554. hozzászólásáraNem beszélem a nyelvet, de ki lehet következtetni.
7kg hús
3kg szalonna
Kilónként 20g só, 3g bors, 4g fokhagyma
10kgra 20m bél.
Meg jó sokáig füstöli
Válasz broll79 #22543. hozzászólására A sajátot szakival. A társadalom többi tagjának + "fradi módra: saját kútfőből mindent bele. - És mond mi a termék márka név? Inkább meg tippelem: gumicsizmával füstölt szabolcsi Förtelmes-páros...
Válasz csoppika #22545. hozzászólásáraAhhoz sok kóbit + kell enned hogy ebben a méretben kihasználd meg térüljön az ára, és mint írtam szárazárúhoz jobb a daráló-keverő kombó. ( Persze van az a pénz...)
Válasz broll79 #22544. hozzászólásáraA nitrites só az ipar válasza a kereskedelemnek, keresletnek. Ugyan úgy mint a gyors érlelés. "nehezebben barnul..." illetve főzés után szinte piros.
Válasz csontii #22542. hozzászólásáraAzt kell látni hogy igazából a só, ill. a sókoncentráció növekedése (száradás) tartósít.A füst, a benne lévő fenolok, észterek stb. csak kevésbé. Nekik az íz kialakításban van szerepük. Tehát a válasz: ugyan annyi ideig. Kisérlet képen sonkánál elértem már 3évet is. Csak azért nem vártunk vele tovább mert kiváncsiságból megvágtuk, ráfogva hogy útban van. Eladásra gazdasági okokból elég tárolni 1-1,5 évig.
Válasz ND #22536. hozzászólásáraMi a kolbászba mindent bedarálunk, mi piacra csináljuk. Minden alkatrész meg a darálóba, 8-as rostélyon, így nem apró és nem is mócsing. Szalonna inkább a keményebb hátszalonna, de javarészt a nyesedéket rakjuk bele, ami a formázás során lejön, így nem kell zsírt sütni.
Lehetőleg mindig hideg, 5 fok alatt husit darálunk, jobb a darálék. Melegen csak kenődik.
A fűszert pedig nem szárazon, hanem meleg vízben feloldva
Válasz csontii #22537. hozzászólásáraDöntően nem tér el, sót sem kell többet tenni. Arra kel figyelni hogy a betöltés után minél hamarabb leszáradjon és megfelelő hőfokú és légmozgású helyre kerüljön. Ez kissé változik akkor ha nitrites sót használsz.( Én nem szoktam) Persze meg ne faggyon.
Válasz BBK #22529. hozzászólásáraNekem 8kg lapocka 1,8 marha mellé ment bő 3kg szalonna legutóbb, de elég száraz lett.
Amúgy milyen húsból ill szalonnából illik csinálni?
Lapocka, comb v dagadó ill hasalja v vékony szalonna innen-onnan v a vastagabb háta?
A lapockát elég szívás volt lehártyázni, mert senki nem csipázza a mócsingot.
Mindent felkockáztam 1,5-2cmre, hozzá a fűszer és így állt 2napot, majd 4,5ös rosttal lett darálva. Nekem túl finom, többieknek bejött.
Függ,hogy mennyire zsiros a disznó.
Zsir nélkül nem lehet jó kolbászt csinálni!
A marha hushoz meg ajánlott keverni külön is hozzá,hogy ne legyen annyira száraz.
Válasz ND #22526. hozzászólásáraEzt nem lehet úgy leírni, mint a fűszereket, attól is függ szerintem, hogy milyen az anyag.Pontosat nem tudok írni, szemre megy
30174 hozzászólás
Válasz endypapa #22568. hozzászólásáraBiztos nem de amúgy is letagadnám és biztos nemet írnák.
Válasz bandigh #22575. hozzászólásáraÁ semmi vész nincs full omlósz egyre jobb a dolog.
Megesett a nagyeset hogy tegnapi szántásba nyomta az egyszeriparaszt a krumpliültetést...
Bárminemű munka csak rontott volna rajta.
Válasz *** HM *** #22574. hozzászólásáraAzért a vetésig remélem végzel a szántással
Behozhatta a róka 150m úttól kibobják zsákos szemetet..
Tavaly is széthordta cuccokat mindig ősszel a tanyán.
Zacskó végett álltam meg fölvenni lene szántsuk, mellette vót...
Oszténn pörgettem is lefele tovább a dógokot...
Válasz Bárány #22572. hozzászólásáraHát ha ennyit kihúzott az a bakancs, akkor elég jó minőség volt... Tönkre is mehetett a gyártója hamar
Válasz csoppika #22570. hozzászólásáraÉs téééényleg!!!! Itt mifelénk voltak is rómaiaik, még ásatások is voltak! Az egyik földünk alatt valami gabonatároló feltárt, majd visszatemetett romjai vannak. (Ha van kedved, rákereshetsz: Iovia volt a település neve)
De eddig gallokról nem beszélt senki.
Eddig...
Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraA hozzá tartozó katonát nem találtad?
Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraMondjuk így???
Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraHa hiszed, ha nem, nekem is volt az ősszel, mégpedig hiánytalanul egy pár. Bedobva az útról.
Válasz *** HM *** #22567. hozzászólásáraSomogyi vagy?
A rossebbe kerül ide bakancs a kukfőd közepébe...
Válasz mtz1221 #22563. hozzászólásáraEgy pohár natúr joghurttal, hmm.
Válasz szanberg #22564. hozzászólásáraJa a szerb népről.
Válasz mtz1221 #22562. hozzászólásárade amúgy kikről beszélsz? mert az nem jött le
Válasz mtz1221 #22562. hozzászólásáraEz akart lenni a burek.
Válasz szanberg #22560. hozzászólásáraNekem is az egész gasztronómiájuk,komolyan mondom már sokszor megfordult a fejemben hogy nyaralás helyett felmegyünk valahová a hegyekbe szegény helyre,és azért fizetek hogy zabáltassanak az otthoni kajájukkal.Betegesen tudnak főzni meg dugni is.De valami történész leírta hogy ez az 500 éves iszlám elnyomás/háboruk miatt alakult ki,ezek voltak az egyedüli örömök az életükben.
10 rostátok nincs ?? Beszéld rá őket hogy azzal daráljanak,sokkal jobb lesz úgy is. Ha valaki akar még kísérletezni a télen beteszek pár jó kaja videót.BUREK--PLYESZKAVICA--CSEVAP nem volt kedvem kiválogatni őket,de némelyiknél ott van angolul is az elkészítés a kommenteknél.
Válasz ND #22558. hozzászólásáraPontosan annyi hogy a hátszalonna kell bele csak(attól lesz a jellegzetes íze/állaga) meg ők hideg füsttel füstölik,5-10 napig napi 5-6 órát hogy 20 foktól ne legyen több a füstölőben.
Válasz mtz1221 #22552. hozzászólásáraFú nekem ez nagyon teccik!
Az a baj mi közösen szoktunk tölteni kolbászt és a többieknek az a mániája, hogy nagyon apró, szerintem 5mm körüli rósttal daráljuk a húst meg a szalonnát amiből teljesen pépes "kenőmájas" lesz a végén, igaz én szívesen megeszem a frissen füstölt anyagot is de a kedvencem ez a fajta nem paprikázott "fekete" kolbász, ami egy kicsit "darabos" nem habos, csak ilyenhez hozzájutni nem nagyon tudok...
Uraim ha kérhetem a Disznóvágásban folytassuk, hátha később is kíváncsi lesz valaki a családi "tőttős" titkokra.
Válasz Sephia #22554. hozzászólásáraNem beszélem a nyelvet, de ki lehet következtetni.
7kg hús
3kg szalonna
Kilónként 20g só, 3g bors, 4g fokhagyma
10kgra 20m bél.
Meg jó sokáig füstöli
Válasz csontii #22555. hozzászólásáraMeg foki és kömény nélkül sem.
Amiz broll írt furcsállom, hogy még vizet visznek a húsba.
Mi meg arra törekszünk, hogy időjárástól függően rúdon szikkadjon 1-2 napot, hogy jobban fogja a füst a szikkadt belet.
Más:
Hurkánál láttam olyat youtube-on, hogy mint a mosleknak, olyan volt az állaga a tekenőben
Válasz csontii #22555. hozzászólásáraDehogynem és még finom is,ráadásul gyorsabban is szikkad.Én csak akkor szeretem mikor már kemény. Az asszony is.
Válasz mtz1221 #22552. hozzászólásáraMagyar ember paprika nélkül nem csinál kolbászt.
Válasz mtz1221 #22552. hozzászólásáraFeldobnád ehhez a jó kis videóhoz, a receptet magyarul. Köszi
Válasz mtz1221 #22552. hozzászólásáraBélbe töltött fasírt. - Most akkor rosta vagy tárcsa...?
Válasz csoppika #22545. hozzászólásáraNem kell az neked,rendes kolbász késsel készül mint ahogy máris is írja.
Valahogy így és paprika nélkül. De a 3 lyukú rostával is hasonló eredményt érsz el mint a kuterral.Rosta.
Válasz broll79 #22543. hozzászólására A sajátot szakival. A társadalom többi tagjának + "fradi módra: saját kútfőből mindent bele. - És mond mi a termék márka név? Inkább meg tippelem: gumicsizmával füstölt szabolcsi Förtelmes-páros...
Válasz csoppika #22545. hozzászólásáraEz a házi méret.
Az ennél kisebb már csak majomköszörű.
Válasz csoppika #22545. hozzászólásáraAhhoz sok kóbit + kell enned hogy ebben a méretben kihasználd meg térüljön az ára, és mint írtam szárazárúhoz jobb a daráló-keverő kombó. ( Persze van az a pénz...)
Válasz broll79 #22544. hozzászólásáraA nitrites só az ipar válasza a kereskedelemnek, keresletnek. Ugyan úgy mint a gyors érlelés. "nehezebben barnul..." illetve főzés után szinte piros.
Válasz Molnár István_56605 #22546. hozzászólásáraKöszi.
Válasz csontii #22542. hozzászólásáraAzt kell látni hogy igazából a só, ill. a sókoncentráció növekedése (száradás) tartósít.A füst, a benne lévő fenolok, észterek stb. csak kevésbé. Nekik az íz kialakításban van szerepük. Tehát a válasz: ugyan annyi ideig. Kisérlet képen sonkánál elértem már 3évet is. Csak azért nem vártunk vele tovább mert kiváncsiságból megvágtuk, ráfogva hogy útban van. Eladásra gazdasági okokból elég tárolni 1-1,5 évig.
Válasz Sephia #22539. hozzászólásáraHázi méretben gomdoltam...
Válasz Molnár István_56605 #22540. hozzászólásáraA nitrites só inkább a füstölt húsokhoz való, sokkal szebb pirosabb lesz a hús, nehezebben barnul füstölés után
Válasz ND #22536. hozzászólásáraMi a kolbászba mindent bedarálunk, mi piacra csináljuk. Minden alkatrész meg a darálóba, 8-as rostélyon, így nem apró és nem is mócsing. Szalonna inkább a keményebb hátszalonna, de javarészt a nyesedéket rakjuk bele, ami a formázás során lejön, így nem kell zsírt sütni.
Lehetőleg mindig hideg, 5 fok alatt husit darálunk, jobb a darálék. Melegen csak kenődik.
A fűszert pedig nem szárazon, hanem meleg vízben feloldva
Válasz Molnár István_56605 #22540. hozzászólásáraÉs így meddig áll el?
Válasz máris szomszéd #22532. hozzászólásáraA lényeg hogy olyan aprítottságú legyen hogy a só és a fűszerek jól átjárják rövid idő alatt. Függ a hőfoktól.
Válasz csontii #22537. hozzászólásáraDöntően nem tér el, sót sem kell többet tenni. Arra kel figyelni hogy a betöltés után minél hamarabb leszáradjon és megfelelő hőfokú és légmozgású helyre kerüljön. Ez kissé változik akkor ha nitrites sót használsz.( Én nem szoktam) Persze meg ne faggyon.
Válasz Tomi81 #22519. hozzászólásáraNagykároly.
Mátészalka vagy Nyirbátorba járunk.
Válasz Molnár István_56605 #22535. hozzászólásáraMi a technológiája? Én még csak a minap ettem ilyen kolbászt és nagyon ízlett.
Válasz BBK #22529. hozzászólásáraNekem 8kg lapocka 1,8 marha mellé ment bő 3kg szalonna legutóbb, de elég száraz lett.
Amúgy milyen húsból ill szalonnából illik csinálni?
Lapocka, comb v dagadó ill hasalja v vékony szalonna innen-onnan v a vastagabb háta?
A lapockát elég szívás volt lehártyázni, mert senki nem csipázza a mócsingot.
Mindent felkockáztam 1,5-2cmre, hozzá a fűszer és így állt 2napot, majd 4,5ös rosttal lett darálva. Nekem túl finom, többieknek bejött.
Hol lehetne javítani?
Válasz csontii #22533. hozzászólásáraKolbászt is sonkát is.
Válasz Molnár István_56605 #22523. hozzászólásáraErről a kutter-ról (cutter) tegyél már fel vmi képet. Hogy néz ki????
Valaki szokott-e füstölés nélkül csak szikkasztva kolbászt készíteni?
Erre egy ember nem darált hanem másnap mikor jó kemény volt a hús kézzel kockázták apróra. Megdolgoztak vele de megérte.
Válasz BBK #22529. hozzászólásáraItt Békésben, 70-30 % a hús szalonna arány
Válasz UE-28 #22527. hozzászólására25-30% kell bele
Függ,hogy mennyire zsiros a disznó.
Zsir nélkül nem lehet jó kolbászt csinálni!
A marha hushoz meg ajánlott keverni külön is hozzá,hogy ne legyen annyira száraz.
Válasz ND #22526. hozzászólásáraEzt nem lehet úgy leírni, mint a fűszereket, attól is függ szerintem, hogy milyen az anyag.Pontosat nem tudok írni, szemre megy