Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR408.16 FtUSD393.39 FtCHF431.97 FtGBP487.8 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Még néhány gondolat:
Vetés inkább korábban, az idény első részében történik hosszú tenyészidejű fajtákkal (fao 380-530), és magas tőszámokkal (72-78e). A talajt jellemzően hőmérőzzük, 10 fok körül vetünk, akkor is ha március van.
Gyomirtás Csák pre-post roundup-al, és késői post ahol szükséges. Pre soha, korai post akkor amikor valamiért (pl műszaki hiba, vagy vetés utáni eső) miatt nem lehet roundup-ozni.
(nincs még vége, mert egy nagy felhő mozgását kellene kivárnim, így van egy csomó időm...)
Tápanyagot elsősorban a szármaradványok bontásából kap (van hogy baktériummal, van hogy nélküle), másodsorban műtrágyából (vetéskor Yara power vagy Timac Eurofertil 100-250 kg, sorközműveléssel pétisó 150-400 kg) harmadsorban a zt-tól kap.
(így tudom folytatni, mert telefonról írom és azon szétcsúszik az oldal ezen része)
Ha a körülmények olyanok, hogy indokolják, a topdown helyett van, hogy lazítót használunk, de olyan is volt már, hogy teljesen elmaradt a mélyművelés, és a zöldtrŕgya ment egyből a tárcsa után. Ha virágot hozna a zt, akkor roundup után jobb beledolgozni pl kultival.
Bocs.
Nyári növény után: carrier, augusztusban topdown majd közvetlen utánna rapid-al zöldtrágy amit hagyunk fenn tavaszig (ha véletlen felvirágozna, akkor roundup) tavasszal vagy van talajművelés, vagy elmarad (ha van akkor carrier) és direktvető géppel megy bele a kukorica, majd közvetlen vetés után roundup.
Őszi növény után csak egy topdown van, míg a tavszi része változatlan.
Azt. Annyi még hozzátartozik, hogy csak a termést hozom el minden növényről, szár, szalma, levelek, csutka minden egyéb felaprítva marad a helyén. Mint mondtam szoktunk baktériumot kiszórni változó menyiségben, és állandó elem a zöldtrágyanövények termesztése. P-t és K-t csak a kukorica és a Napra kap, szigorúan csak sor alá, gyorsan oldódó prémium starter trágyák formájában. A hagyományos kevert műtrágyákban én nem hiszek, pénzkidobásnak tartom.
Amúgy a kultivátor VD TopDown, előtte Lemken Thorit volt.
Hát nemtudom .. szokott változni a felállás de lehet csak megcserélgeti a gépeket h úgy tünjön mintha menne Van ott egy ZTS is .. 4 miskáért .....de nem ér annyit sztem!!!
Válasz #5835. hozzászólásra
a 6 tonnásnak kinéző búzáinkon 3,6 tonna az átlag!
500 kiló mast kapott, kukorica elővetemény volt.
Sokaknak még ennél is jóval gyengébb!
ősszel nálunk nem kap semmi semmit. Néha baktériumtrágyát a szárbontás miatt, de tavaly azok is kimaradtak.
Csökkentett művelésen azt értem, amit csökkentett művelésnek neveznek: a szántás teljes körű elhagyását, a talajművelést egy lépésben kultivátorral, vagy hosszabb idő esetén Carrier majd később kultivátor, és vetés direktvető géppel vagy tarlómaradványok közé, vagy takarónövény közé.
Mi holnap fejezzük be a búzát MV Kolo, 3 Q 15-ös ősszel meg tavasszal 3 q 27-es linzi és így lett 35q/ha. A minősége jó. én 50-es láttam bele minimum. annyia szalma okdja a szecska hátul, de a mag az nem jön pedig a kalász is szép...
DE azára megy föl tároljuik majd lesz annyi amiért megéri majd eladni..
Saturnus fajta, másodfok. De szerintem egyértelmű, hogy az eső a ludas. A búza sekélyen gyökerezik, 70-80 cm a max mélység, ahonnan tápanyagot tud felvenni. És az is látszik, hogy a tenyészidőszak egy pontjáig bőven volt tápanyag, majd egy ponton mintha elvágták volna.
ez sajna ilyen év... ezek alapján kezdek aggódni a kukoricákon is, bár azok 150-200 cm mélységre is képesek lenyúlni, és utánanyúlnak a tápanyagoknak...
mostmár azon gondolkodom, hogy melyik zöldtrágya növény lenne képes utánamenni, és menteni a lemosódott tápanyagokból....
Szia Fecó !milyen fajta ez neked ???szerintem nem nitrogén hiány a gond. mi ősszel 4-5 mázsa NPK kapott +3 mázs nitrot .majd tavasszal a tényleg sok csapadék miatt fejtágyáztuk 2 mázsa nitroval. igy sem tudott adni bö 6 tonnától többet ,a röhej az benne hogy tavaly fele kajával is megadta ezt a termést a minöség is jobb volt most meg még falcont is kapott pedig mégis necces a malmi minöség .amugy birrilant a fajtánk .....
Bekómázott biztos a gyerek.
Biztos vonzódnak 1máshoz a szarvasok, aratáskor van a bőgés....hehehhehhe
Sokan voltak kis helyen.......
Nem elég nekik a 100ha h. elférjenek........
Viszont az ilyen akciók csábítók meg kell hagyni.
Tényleg kár h. ezek elúsznak és nincsenek lekapva........
És ahhoz mit szóltok mikor beletolat a 8000be a WTS és kibax rajta pár ablakot..........?????????
fenntartása még nincs, majd talán jövő évtő kell fizetni a frissítésekre, de nem biztos, hogy minden évben kell majd.
mivel még nincs minden gépen GPS így egyenlőre kézzel töltögetjük, ami hát olyan amilyen. Ami jó benne, hogy automatikusan képződnek a különböző naplók (gazdálkodás, permetezés, tápanyaggazdálkodás, stb.)
ha egyszer télen sok időm lesz, akkor rágyúrok a tervezési funkcióira is, akkor lesz az igazi... Így csak ilyen szép grafikonokat rajzol, amit egy tizedárú excell is tudna...
30411 hozzászólás
Válasz #5860. hozzászólásra
A területetek hány %-án van kukorica ?
Válasz #5859. hozzászólásra
Még néhány gondolat:
Vetés inkább korábban, az idény első részében történik hosszú tenyészidejű fajtákkal (fao 380-530), és magas tőszámokkal (72-78e). A talajt jellemzően hőmérőzzük, 10 fok körül vetünk, akkor is ha március van.
Gyomirtás Csák pre-post roundup-al, és késői post ahol szükséges. Pre soha, korai post akkor amikor valamiért (pl műszaki hiba, vagy vetés utáni eső) miatt nem lehet roundup-ozni.
Válasz #5858. hozzászólásra
(nincs még vége, mert egy nagy felhő mozgását kellene kivárnim, így van egy csomó időm...)
Tápanyagot elsősorban a szármaradványok bontásából kap (van hogy baktériummal, van hogy nélküle), másodsorban műtrágyából (vetéskor Yara power vagy Timac Eurofertil 100-250 kg, sorközműveléssel pétisó 150-400 kg) harmadsorban a zt-tól kap.
Válasz #5857. hozzászólásra
(így tudom folytatni, mert telefonról írom és azon szétcsúszik az oldal ezen része)
Ha a körülmények olyanok, hogy indokolják, a topdown helyett van, hogy lazítót használunk, de olyan is volt már, hogy teljesen elmaradt a mélyművelés, és a zöldtrŕgya ment egyből a tárcsa után. Ha virágot hozna a zt, akkor roundup után jobb beledolgozni pl kultival.
Válasz #5856. hozzászólásra
Bocs.
Nyári növény után: carrier, augusztusban topdown majd közvetlen utánna rapid-al zöldtrágy amit hagyunk fenn tavaszig (ha véletlen felvirágozna, akkor roundup) tavasszal vagy van talajművelés, vagy elmarad (ha van akkor carrier) és direktvető géppel megy bele a kukorica, majd közvetlen vetés után roundup.
Őszi növény után csak egy topdown van, míg a tavszi része változatlan.
Válasz #5855. hozzászólásra
5837?
Válasz #5854. hozzászólásra
Azt. Annyi még hozzátartozik, hogy csak a termést hozom el minden növényről, szár, szalma, levelek, csutka minden egyéb felaprítva marad a helyén. Mint mondtam szoktunk baktériumot kiszórni változó menyiségben, és állandó elem a zöldtrágyanövények termesztése. P-t és K-t csak a kukorica és a Napra kap, szigorúan csak sor alá, gyorsan oldódó prémium starter trágyák formájában. A hagyományos kevert műtrágyákban én nem hiszek, pénzkidobásnak tartom.
Amúgy a kultivátor VD TopDown, előtte Lemken Thorit volt.
Válasz #5753. hozzászólásra
Feco azt akarod mondani te nem is adsz P és K a búzának? Csak nitrogán S és CA ???
Hát nemtudom .. szokott változni a felállás de lehet csak megcserélgeti a gépeket h úgy tünjön mintha menne Van ott egy ZTS is .. 4 miskáért .....de nem ér annyit sztem!!!
Válasz #5849. hozzászólásra
Botz-ál mennek a johnik??
Válasz #5850. hozzászólásra
be de csak ha megkapja a meleget agusztusban ..ha nem akkór csak silónak lesz jó
Ja és most fogjuk gyomírtózni a tengerit amit utána ültettünk ...már 6 levélbe van!! szerinted be fog érni??? korai tenyészidejűt vetettünk!!
Szabolcs megye, Újfehértó!!! de viszont nekünk az árpánk hektáronkánt 3,5-4 tonna úgy hogy 40% viharkár volt benne
Válasz #5836. hozzászólásra
És milyen kultivátort használsz?
Válasz #5846. hozzászólásra
elég karcsú!!!merre vtok::
Válasz #5838. hozzászólásra
Nyugi itt 2,5 tonna az átlag hektáronként!
Válasz #5844. hozzászólásra
ja világos értelek!!!!
Válasz #5843. hozzászólásra
ha fasza lesz akkor széna ha gyenge akkor legeltetem.
Válasz #5842. hozzászólásra
bocs zsolti
mohar??siló?
Válasz #5841. hozzászólásra
remélem is mert még ma megy bele a mohar
egyébként Zsolt
Válasz #5840. hozzászólásra
jónak mondható Sanyi!
egy kis tarlóhántás
és a munkája
Válasz #5838. hozzászólásra
Nálunk már bent van a búza. Nem szomorítani vagy dicsekedni akarok de 44 q körüli az átlag.
a 6 tonnásnak kinéző búzáinkon 3,6 tonna az átlag!
500 kiló mast kapott, kukorica elővetemény volt.
Sokaknak még ennél is jóval gyengébb!
Válasz #5836. hozzászólásra
a kukorica nálad milyen , mikor, mennyi műkakit ill. baktériumot kap?
ősszel nálunk nem kap semmi semmit. Néha baktériumtrágyát a szárbontás miatt, de tavaly azok is kimaradtak.
Csökkentett művelésen azt értem, amit csökkentett művelésnek neveznek: a szántás teljes körű elhagyását, a talajművelést egy lépésben kultivátorral, vagy hosszabb idő esetén Carrier majd később kultivátor, és vetés direktvető géppel vagy tarlómaradványok közé, vagy takarónövény közé.
Válasz #5830. hozzászólásra
Feco! És ősszel mennyit adtál alá? A csökkentett talajművelésen mit étesz?
legjobb példa repce volt vagy 3-4 hétig virágzott annyi votl a becő mitn az álalt 4 tonnára tippeltem, és let 28 q...
én meg azt mondom nem minden a viz meg tápanyag!!!!a búzának is meg kell lennie az adott hőegységnek !hisz mindennek a napsütés a motorja..........
olajretek utána megy
Mi holnap fejezzük be a búzát MV Kolo, 3 Q 15-ös ősszel meg tavasszal 3 q 27-es linzi és így lett 35q/ha. A minősége jó. én 50-es láttam bele minimum. annyia szalma okdja a szecska hátul, de a mag az nem jön pedig a kalász is szép...
DE azára megy föl tároljuik majd lesz annyi amiért megéri majd eladni..
Válasz #5829. hozzászólásra
Saturnus fajta, másodfok. De szerintem egyértelmű, hogy az eső a ludas. A búza sekélyen gyökerezik, 70-80 cm a max mélység, ahonnan tápanyagot tud felvenni. És az is látszik, hogy a tenyészidőszak egy pontjáig bőven volt tápanyag, majd egy ponton mintha elvágták volna.
ez sajna ilyen év... ezek alapján kezdek aggódni a kukoricákon is, bár azok 150-200 cm mélységre is képesek lenyúlni, és utánanyúlnak a tápanyagoknak...
mostmár azon gondolkodom, hogy melyik zöldtrágya növény lenne képes utánamenni, és menteni a lemosódott tápanyagokból....
Válasz #5762. hozzászólásra
Szia Fecó !milyen fajta ez neked ???szerintem nem nitrogén hiány a gond. mi ősszel 4-5 mázsa NPK kapott +3 mázs nitrot .majd tavasszal a tényleg sok csapadék miatt fejtágyáztuk 2 mázsa nitroval. igy sem tudott adni bö 6 tonnától többet ,a röhej az benne hogy tavaly fele kajával is megadta ezt a termést a minöség is jobb volt most meg még falcont is kapott pedig mégis necces a malmi minöség .amugy birrilant a fajtánk .....
Azért gondolom a tulaj gratulálhatott a két résztvevőnek és különdíjba részesítette őket
Ugrik az e havi bérük
Hiába ilyen a lezüllött filmes szakma. Csak a spuri meg a csajok. És törnek a szarvasok !
Vagy kiakart szaladni a szarvas csorda belőle csak rossz felé tette.
Válasz #5824. hozzászólásra
Még a végén idő előtt kezdenek bőgni !
Nem kell bort adni a szarvasoknak mert rossz hatással van rájuk
Válasz #5820. hozzászólásra
Lobog a gyereken a trikó mikor tárcsázik......
Marhajó.
Meg persze klíma se kell.......
Csak ha beleszalad a szúnyogok közé akkor ámen neki...........
Válasz #5821. hozzászólásra
Ember tervez JD végez .
Válasz #5819. hozzászólásra
Bekómázott biztos a gyerek.
Biztos vonzódnak 1máshoz a szarvasok, aratáskor van a bőgés....hehehhehhe
Sokan voltak kis helyen.......
Nem elég nekik a 100ha h. elférjenek........
Válasz #5818. hozzászólásra
Fantasztikus !!!!!!!!! Az a nagy durranás és a szétrepülő törmelék. Öröm javítani!
Osztán azt mért csinálja? vandálságból?
Válasz #5817. hozzászólásra
Viszont az ilyen akciók csábítók meg kell hagyni.
Tényleg kár h. ezek elúsznak és nincsenek lekapva........
És ahhoz mit szóltok mikor beletolat a 8000be a WTS és kibax rajta pár ablakot..........?????????
Válasz #5815. hozzászólásra
Nincs pikcsör bakker, nem vaok fényképész kiscsávó h. ezek után futkossak egésznap, meg lessem őket a vakaródzós árpaföldön........
No meg ilyeneket kaparásztam össze napokig:
Válasz #5813. hozzászólásra
Nyomjál pikcsört! Lesz komment is 1ből!
Elég 4 30kor kelni...
Laza nap lesz lehet aludni eleget.......
Válasz #5790. hozzászólásra
Na!
Kamón!
Vlm. sódert nyomjatok má a témáhoze.........
Válasz #5807. hozzászólásra
fenntartása még nincs, majd talán jövő évtő kell fizetni a frissítésekre, de nem biztos, hogy minden évben kell majd.
mivel még nincs minden gépen GPS így egyenlőre kézzel töltögetjük, ami hát olyan amilyen. Ami jó benne, hogy automatikusan képződnek a különböző naplók (gazdálkodás, permetezés, tápanyaggazdálkodás, stb.)
ha egyszer télen sok időm lesz, akkor rágyúrok a tervezési funkcióira is, akkor lesz az igazi... Így csak ilyen szép grafikonokat rajzol, amit egy tizedárú excell is tudna...