Sziasztok! Az alábbi képen látható probléma látszódik 30-40 eper tövemen(5hetes frigo). Mint ahogy látszik elég satnyák és a levelek szottyadtak és elég ramatyul néz ki a növény. 7-8at kihúztam, de a gyökerek épek egészségesek, nincs rajtuk se rágás se elszíneződés... Atkára tippeltem, le is kezeltem persze egy órára rá esett is az eső.... Permetezzem le még egyszer, vagy el vagyok tévedve és teljesen más gond van... ???
Egyébként Nyíregyi nagybanin 1200ft/kg a szebbje, de nem nagyon kapkodtak érte, ahogy láttam...
Egyszerűen undormány az idei eprem. Hiába jönnek ki rajta szép nagy bogyók a növények csodálom, hogy egyáltalán tudják táplálni. A gyomirtózás óta használtam megafolt, amalgerolt, rengeteg lombtrágyát. Ezt mindet többszörösen ismételve. Túlélték a növények, teremnek is. Már nem tudok jobbat megpróbálom a Zöldpajzs nevű készítményt 1%-os dózisban. Ha egy kicsit is jobb lesz tőle nekem az már elég.
Válasz csuti0 #3734. hozzászólásáraSzia Csuti !
Köszönöm szépen az ismertetőt !
Sok tanulni valóm van még ,de már az idei évből is vannak tanulságaim hála az itteni ismertető segítségeknek is .
Kezeltem én a növényeimet ,de rá kellett döbbennem hogy nem elég egy bizonyos szerrel védekezni a gombák ellen ,főleg a sátras termesztés sem egyszerű számomra ,be kell hogy valljam hogy amit írtál az teljesen igaz (Néha a kevesebb több!!!) kissé az Asiám a 30x30-as kiosztásban sűrű lett és így mindent megnehezít !
Válasz hasutas1 #3737. hozzászólásáraSzia Mi eddig 3szor szedtünk a banira plusz 3szor kispiacra,nem süt felénk sokat a nap,lassan érik a szamóca sajnos itt az ország közepén egész hétre szinte esőt mond,ez van,na majd csak beindul,ja a frigó cleryről is szedtem pár napja,fincsi és szép
Válasz L. M. #3739. hozzászólásáraÉn nem cinikuskodtam,rosszul gondolod,te értelmezted úgy,nem is volt szó x és y-ról volt ott még egy plusz növényvédő szer is az amistar top és az sem mindegy mit mi után használsz,én ezért írtam le a tapasztalatom j.kallinak ezzel neki akartam segíteni a hozzászólásom is neki szólt bocsi!!!
Válasz bujdi05 #3733. hozzászólásáraén csak annyit írtam, hogy ha x+y nem oldotta meg a problémáját, akkor x önmagában sem fogja...de véletlen se próbáld meg értelmezni amit írtam cinikuskodj csak nyugodtan...
nekem switch-signum-switch sorozat megoldja az ilyen gondokat mindig... nem olcsó szerek, de hatásosak és sokoldalúak
Válasz ciber1985 #3735. hozzászólásáraAzért lehet használni, csak időben, nem virágzáskor, vagy később! Nálam a 30.000 db-ból pár helyen látszott, de az sem volt vészes!
Szélcsendes időben, és ne nagyon porlaszd, akkor nem lesz baj legközelebb!
Első szabadföldi szüreten vagyunk túl. 7kg 2ha-ról.... A gyümölcsöknél azt vettem észre, hogy körülbelül 10%-nál a magot le lehet dörzsölni a bogyókról, amúgy kicsit gumis az egész. Remélem idővel jobb lesz.
Válasz j.kallai #3727. hozzászólásáraSzia!
Sok okos dolgot nemigen lehet javasolni.Gondolom ott vagy te is érés közelében,tehát nem marad más mint a 3 napos szerekből válogatni,ki erre ki arra esküszik.Én régebben Quadrist,pár évig teldort,tavaly már volt ahol switch ment. háromnaposnak.Idén a switch a befutó a tavalyi tapasztalatok alapján.
Tudom elcsépelt dolog,de a növényvédelem egy komplex dolog, amit a megelőzésre és nem a kármentésre kell elvégezni,persze extrém esetekben így is előfordulnak bajok.
Üdv.:csuti
Válasz L. M. #3731. hozzászólásáraDe nálam megváltotta a világot először amistar top másnap switch,persze megafol-al ez nálam tökéletes volt ahogy írtam a chorust azt hűvösebb időkben használtam borús napon...az amistar hatóanyaga is más és a switch-é is ez a két szer egymás utáni használata jó volt,de azért köszi a hatóanyag ismertetést,ezt mindenki elolvassa a dobozon természetesen
Válasz j.kallai #3730. hozzászólására15 ml megafol+10 g chorus/10 l vízbe vagy 15 ml megafol +10 ml amistar top/10 l vízbe utána nap 15 ml megafol + 10 g switch /10 l vízbe A chorus az a hűvösebb időben is hatásos az amistar topnak mindegy a switch az jobb ha 20 fok körüli a hőmérséklet,a lényeg, hogy inkább késő délután permetezz ne tűzzön a nap és rendben lesz!!Ja és szívesen!!!
Válasz j.kallai #3727. hozzászólásáraSzia!Nekem a cleryben voltak hasonló tünetek kapott chorust rá 5 napra amistar top-ot és rögtön utána nap switch-et és ezek így beszárítottak mindenféle zölden barnuló szemeket,megállították teljesen most már csak szellőztetek ezerrel 2 hete meg csak lombtrágyázok és semmi vegyszer és tényleg megállt a baj ami nálatok is van... ezekhez még megafolt használtam tényleg hatásos volt!!!
Válasz csuti0 #3726. hozzászólásáraigen volt elégé sokat is. s volt switch volt 3x. de nem nagyon tudom mit tehetnek. oszinten az alba mellet olyan mintha meg lenne sulve vagy hasonlo.. az ekezeter bocsi de most van vlm problemam a windows al s nem tom be tenni a magyart...
Válasz csuti0 #3726. hozzászólásáraSzia Csuti !
Nekem is pont ugyan ezek a tünetek jelentkeztek a sátras Asia fajtámnál ,gondoltam hogy fagyból is kapott néhány tő és azért van a virág kocsányon sok barnulás szürke penészes kezdemények.
5 napja fújtam le Quadris gomba ölővel ,olyan neki mint a langyos víz ,én meg pont a Switch-en gondolkodtam hogy adok neki és mentem ami menthető , de most hogy vazinál nem hat a Switch már elbizonytalanodtam én is .
Teldort nézegettem és gondolkodtam rajta ,de most hívtam fel egy Inárcsi eprest és ő a Chorus-t javasolta .
Csuti tudom hogy látatlanban nem szoktál véleményt alkotni ,de örülnék ha valami hatásos szert javasolnál nekünk ami hat is a szürke penészedés ellen !
Előre is köszönöm
Üdv.
Válasz vazi #3724. hozzászólásáraSzia!
Letakart szamócád volt néha kitakarva is, gondolom fátylas?
Növényvédelem az 3x Switch,vagy volt más kevésbé drága viszont hatékony szer is?
Látatlanban igen nehéz tanácsolni bármit is,sőt ha már érés kezdetén problémák vannak akkor meg pláne.
Sziasztok.
Itt a letakart eper alatt már kezd lenni egy egy szem. A segitségeteket kérném, bajba vagyok a clery vel, mintha meg lennének sülve a szemek rajta, nagyon apró, s igy is rothad szinte minden 2ik bokron van 2 szem amelyik kezd rothadni a zöld is, volt fujva switch el 3 or is már nem tudom mi tévö legyek vele, Alba is van az viszonylag igazán szép szemek vannak rajta, valami tanács?
Ha a múlthéten szóltál volna tuti azt mondtam volna, "most azonnal segítek"!
De a héten valami megváltozott bennem is....nem biztos, hogy mindenkinek kell segítenem, hiszen egy hülye, birka embertől mit várhat az ember??????????????????????????????????
Van itt pár ember (mozsi74, bujdi05, viktor, pepec) akiknek vadidegenül is szó nélkül segítettem ( jó, most már nem mindegyik idegen), és viszonzásul nem kértem semmit!.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Persze mindent meg lehet beszélni, de most ez így nekem kevés ez a "Szerzel nekem"!
Nem azt mondom, hogy térden állva kell könyörögni, de egy annyi is elég, hogy "bocsi"!
19169 hozzászólás
Sziasztok! Az alábbi képen látható probléma látszódik 30-40 eper tövemen(5hetes frigo). Mint ahogy látszik elég satnyák és a levelek szottyadtak és elég ramatyul néz ki a növény. 7-8at kihúztam, de a gyökerek épek egészségesek, nincs rajtuk se rágás se elszíneződés... Atkára tippeltem, le is kezeltem persze egy órára rá esett is az eső....
Permetezzem le még egyszer, vagy el vagyok tévedve és teljesen más gond van... ??? 

Egyébként Nyíregyi nagybanin 1200ft/kg a szebbje, de nem nagyon kapkodtak érte, ahogy láttam...
Válasz ciber1985 #3767. hozzászólásáraÜdv
Én pár éve használom de inkább kicsit nagyobb dózist tegyél bele 1.5-2.
Úgy hathatósabb.
Egyszerűen undormány az idei eprem. Hiába jönnek ki rajta szép nagy bogyók a növények csodálom, hogy egyáltalán tudják táplálni. A gyomirtózás óta használtam megafolt, amalgerolt, rengeteg lombtrágyát. Ezt mindet többszörösen ismételve. Túlélték a növények, teremnek is. Már nem tudok jobbat megpróbálom a Zöldpajzs nevű készítményt 1%-os dózisban. Ha egy kicsit is jobb lesz tőle nekem az már elég.
Zöldpajzs
Válasz ciber1985 #3765. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz csuti0 #3764. hozzászólásáraAmistar Top
Válasz bujdi05 #3732. hozzászólásáraSzia!
amistar top-nak mennyi az élelmiszer egészségügyi várakozási ideje szamócában?
tudom nem lehet de tuti nem én csinálom egyedül frigóból szaporìtást fóliába ki hogy szokta megoldani???

Válasz geeg #3755. hozzászólásáraAdnak cserét.
Válasz bujdi05 #3732. hozzászólásáraKedves bujdi !

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ ,ma már megy a védekezés :)
Üdv.
Válasz csuti0 #3734. hozzászólásáraSzia Csuti !

Köszönöm szépen az ismertetőt !
Sok tanulni valóm van még ,de már az idei évből is vannak tanulságaim hála az itteni ismertető segítségeknek is .
Kezeltem én a növényeimet ,de rá kellett döbbennem hogy nem elég egy bizonyos szerrel védekezni a gombák ellen ,főleg a sátras termesztés sem egyszerű számomra ,be kell hogy valljam hogy amit írtál az teljesen igaz (Néha a kevesebb több!!!) kissé az Asiám a 30x30-as kiosztásban sűrű lett és így mindent megnehezít !
Köszönöm a válaszod .
Válasz clanki #3757. hozzászólásáraSzia Clanki !

Ez valami csodálatos :))
Gratulálok ,aki tud az tud :)
Megyek hozzád tanfolyamra:))))
Ja.... Asia
Ti rekeszeket hol szoktátok venni ahol olcsó
Válasz Viktor 12045 #3754. hozzászólására ebbe Bene van a rekesz ár is
Válasz vazi #3752. hozzászólására7000/6kg. A fullos 8000. De ez minden nap változik. Nekem is piacos kolega mondta.
Válasz vazi #3752. hozzászólásáraAz epret 6-os rekeszekbe szedjük.
Válasz Viktor 12045 #3751. hozzászólására7000/ 10kg? s ilyen vegyes eper? vagy csak nagy?
Válasz vazi #3750. hozzászólásáraDebrecen 7000/láda
valaki jár Debrecen vagy Nyiregyháza környékére nagybanira? érdemes menni? vagy vlm észrevétel?
Válasz bujdi05 #3746. hozzászólásáraItt az ország közepén,kb.merre vagy Ceglédtől?
fóliás alba
csak nálam vagy másnál is van az aurába 1-2 elég matt eper a többi nagyon szép és fényes
Válasz hasutas1 #3737. hozzászólásáraSzia
Mi eddig 3szor szedtünk a banira plusz 3szor kispiacra,nem süt felénk sokat a nap,lassan érik a szamóca sajnos itt az ország közepén egész hétre szinte esőt mond,ez van,na majd csak beindul,ja a frigó cleryről is szedtem pár napja,fincsi és szép

Válasz hasutas1 #3737. hozzászólásáraSzia! Fóliát szedjük 5 napja mèg most kezd indulni szabadosom sajnos meg nincs.
Válasz mozsi74 #3738. hozzászólásáraNálunk nem volt hideg, innen gondoltam ezt. Amúgy a nagy nálunk 1400-1600ft a kicsi pedig 1200ft a piacon.
Válasz Roli198881 #3740. hozzászólásáraNagybani 1100-1200 /kg a nagynak a kispiacon ahova én járok ott 1800 Ft a nagy a közepes vagy kicsi 1600 Ft volt...
Válasz L. M. #3739. hozzászólásáraÉs igen a signumot én is használom tényleg nagyon jó meg a switch és az amistar top is
Válasz L. M. #3739. hozzászólásáraÉn nem cinikuskodtam,rosszul gondolod,te értelmezted úgy,nem is volt szó x és y-ról volt ott még egy plusz növényvédő szer is az amistar top és az sem mindegy mit mi után használsz,én ezért írtam le a tapasztalatom j.kallinak ezzel neki akartam segíteni a hozzászólásom is neki szólt bocsi!!!
Kis segìtség, Kilózva hogy mocorog most az ára?
Válasz bujdi05 #3733. hozzászólásáraén csak annyit írtam, hogy ha x+y nem oldotta meg a problémáját, akkor x önmagában sem fogja...de véletlen se próbáld meg értelmezni amit írtam cinikuskodj csak nyugodtan...
nekem switch-signum-switch sorozat megoldja az ilyen gondokat mindig... nem olcsó szerek, de hatásosak és sokoldalúak
Válasz ciber1985 #3735. hozzászólásáraCsak kérdem .nem lehet hogy a fagytól gumis picit nem pedig a gyomirtó hatása miatt ?
Nekem az lenne a kérdésem, hogy mennyire szeditek a sátrakat, és ki szed már szabadföldit?
Válasz ciber1985 #3735. hozzászólásáraAzért lehet használni, csak időben, nem virágzáskor, vagy később! Nálam a 30.000 db-ból pár helyen látszott, de az sem volt vészes!

Szélcsendes időben, és ne nagyon porlaszd, akkor nem lesz baj legközelebb!
Első szabadföldi szüreten vagyunk túl. 7kg 2ha-ról.... A gyümölcsöknél azt vettem észre, hogy körülbelül 10%-nál a magot le lehet dörzsölni a bogyókról, amúgy kicsit gumis az egész. Remélem idővel jobb lesz.

Soha ne használjatok gyomirtót szamóca közelében.
Válasz j.kallai #3727. hozzászólásáraSzia!
Sok okos dolgot nemigen lehet javasolni.Gondolom ott vagy te is érés közelében,tehát nem marad más mint a 3 napos szerekből válogatni,ki erre ki arra esküszik.Én régebben Quadrist,pár évig teldort,tavaly már volt ahol switch ment. háromnaposnak.Idén a switch a befutó a tavalyi tapasztalatok alapján.
Tudom elcsépelt dolog,de a növényvédelem egy komplex dolog, amit a megelőzésre és nem a kármentésre kell elvégezni,persze extrém esetekben így is előfordulnak bajok.
Válasz L. M. #3731. hozzászólásáraDe nálam megváltotta a világot először amistar top másnap switch,persze megafol-al ez nálam tökéletes volt ahogy írtam a chorust azt hűvösebb időkben használtam borús napon...az amistar hatóanyaga is más és a switch-é is ez a két szer egymás utáni használata jó volt,de azért köszi a hatóanyag ismertetést,ezt mindenki elolvassa a dobozon természetesen

Válasz j.kallai #3730. hozzászólására15 ml megafol+10 g chorus/10 l vízbe vagy 15 ml megafol +10 ml amistar top/10 l vízbe utána nap 15 ml megafol + 10 g switch /10 l vízbe A chorus az a hűvösebb időben is hatásos az amistar topnak mindegy a switch az jobb ha 20 fok körüli a hőmérséklet,a lényeg, hogy inkább késő délután permetezz ne tűzzön a nap és rendben lesz!!Ja és szívesen!!!

Ha a Switch(250 g/kg fludioxonil+375 g/kg ciprodinil) nem váltotta meg a világot, akkor a Chorus(500 g/kg ciprodinil) sem fogja...
A Chorus egyetlen hatóanyaga ugyanis a Switch egyik hatóanyaga és a szerforma is ugyanaz...
Válasz bujdi05 #3729. hozzászólásáraSzia Kedves Bujdi !

Nagyon szépen köszönöm az infókat ,ki fogom próbálni úgy ahogyan írtad !
köszönöm.
Válasz j.kallai #3727. hozzászólásáraSzia!Nekem a cleryben voltak hasonló tünetek kapott chorust rá 5 napra amistar top-ot és rögtön utána nap switch-et és ezek így beszárítottak mindenféle zölden barnuló szemeket,megállították teljesen most már csak szellőztetek ezerrel 2 hete meg csak lombtrágyázok és semmi vegyszer és tényleg megállt a baj ami nálatok is van...
ezekhez még megafolt használtam tényleg hatásos volt!!!
Válasz csuti0 #3726. hozzászólásáraigen volt elégé sokat is. s volt switch volt 3x. de nem nagyon tudom mit tehetnek. oszinten az alba mellet olyan mintha meg lenne sulve vagy hasonlo.. az ekezeter bocsi de most van vlm problemam a windows al s nem tom be tenni a magyart...
Válasz csuti0 #3726. hozzászólásáraSzia Csuti !

Nekem is pont ugyan ezek a tünetek jelentkeztek a sátras Asia fajtámnál ,gondoltam hogy fagyból is kapott néhány tő és azért van a virág kocsányon sok barnulás szürke penészes kezdemények.
5 napja fújtam le Quadris gomba ölővel ,olyan neki mint a langyos víz ,én meg pont a Switch-en gondolkodtam hogy adok neki és mentem ami menthető , de most hogy vazinál nem hat a Switch már elbizonytalanodtam én is .
Teldort nézegettem és gondolkodtam rajta ,de most hívtam fel egy Inárcsi eprest és ő a Chorus-t javasolta .
Csuti tudom hogy látatlanban nem szoktál véleményt alkotni ,de örülnék ha valami hatásos szert javasolnál nekünk ami hat is a szürke penészedés ellen !
Előre is köszönöm
Üdv.
Válasz vazi #3724. hozzászólásáraSzia!
Letakart szamócád volt néha kitakarva is, gondolom fátylas?
Növényvédelem az 3x Switch,vagy volt más kevésbé drága viszont hatékony szer is?
Látatlanban igen nehéz tanácsolni bármit is,sőt ha már érés kezdetén problémák vannak akkor meg pláne.
Nálunk már a szabadföldit szedjük másodjára, a fóliás lassan leérőben van. Jelenlegi ára: 1.200 ft.
Pest megye széle.
Sziasztok.
Itt a letakart eper alatt már kezd lenni egy egy szem. A segitségeteket kérném, bajba vagyok a clery vel, mintha meg lennének sülve a szemek rajta, nagyon apró, s igy is rothad szinte minden 2ik bokron van 2 szem amelyik kezd rothadni a zöld is, volt fujva switch el 3 or is már nem tudom mi tévö legyek vele, Alba is van az viszonylag igazán szép szemek vannak rajta, valami tanács?
Sziasztok!
Pesti nagybani ma nyitva lesz ugye?
Válasz clanki #3720. hozzászólásáraEz most komoly?

Ha a múlthéten szóltál volna tuti azt mondtam volna, "most azonnal segítek"!
De a héten valami megváltozott bennem is....nem biztos, hogy mindenkinek kell segítenem, hiszen egy hülye, birka embertől mit várhat az ember??????????????????????????????????
Van itt pár ember (mozsi74, bujdi05, viktor, pepec) akiknek vadidegenül is szó nélkül segítettem ( jó, most már nem mindegyik idegen), és viszonzásul nem kértem semmit!.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Persze mindent meg lehet beszélni, de most ez így nekem kevés ez a "Szerzel nekem"!
Nem azt mondom, hogy térden állva kell könyörögni, de egy annyi is elég, hogy "bocsi"!
Ha erre képes vagy, akkor utána írj rám!
Üdv:hasutas
Sziasztok.megtudná valaki mondani,hogy most mennyibe kerül az eper?
Válasz hasutas1 #3694. hozzászólásáraSzerzel nekem Asiat? Roxanat? Cleryt?