Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak623 FtBenzin árak616 FtEUR390.47 FtUSD358.68 FtCHF403.71 FtGBP463.39 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Az olasz nem nagyon termel olcsóbban nálunk. A görög és a spanyol annál inkább. A temérdek harmadik világ béli olcsó munkaerő és a mediterrán éghajlat mellett termelhető a kontinentális fajtákhoz képest kb. dupla termésmennyiséget produkáló fajták és a volumenalapú exporttámogatás miatt ez nem is annyira nagy csoda.
Válasz Csyzy #18870. hozzászólására nem tudom a választ én nekem elég ami van ezen 100 tőn már ezt sem lehet olcsóban termelni mint az Olaszt vagy a görögöt ? nem tudtam bár a lombtrágyát műkakit jó drágán veszem én is
1. a román görög albán stb olcsó eper lesz mert igény van rá akkor ebből is kell venni és eladni...
2. a minőség nem egyforma a magyar termelőnél sem ezért sem lehet összefogni mégis mit garantálsz?
3. logisztika szervezés idő energia pénz ki fizeti ki?
4. ha beüt az időjárás akkor lemennek az árak ha nagy a meleg hónap vége van, akkor akciózni kell
5. az áfa sokszor köddé válik ha hivatalosan csinálod máris 27 % bukóban vagy
6. ha áruházlánc akkor x2 plusz áfa az árképzés olyan olcsón magyar epret nem tudsz termelni ezért nincs a láncokban ahol sok fogyna
5. saját stand közvetlen értékesítés megbízható ember aki tudja mikor adjon nyugtát, és ne tegyen zsebre pénzt... ezt alkalmazottal nem egyszerű.... főleg idény jelleggel...
tehát ha mind az öt fenti feltételre tudod a választ akkor szervezz egy tészt...
Válasz csuti0 #18868. hozzászólására Lehet neked akár milyen jó kapcsolatod a ha mindig ott van az összes árunál a banin ebben azt hiszem egyet értünk de anélkül sem működik te is vitted ha többet szedtél mint amennyi rendelésed volt s ezzel mindenki így van
Válasz fannika0172 #18867. hozzászólására
Sziasztok! Az eper eladás egy érdekes dolog,vannak akik csak a baniban és napi árban gondolkodnak,és vannak akik kiépítenek kapcsolatot eladókkal,és helyre hordják.
Jómagam mikor még szedetős epret is csináltam, akkor megvoltak a helyek ahova hordtam,már sok éve nem szedetek,de a kapcsolatom a mai napig úgymond baráti velük. Vajon miért?
Az egyik kereskedő az idén a banin elkezdett vásárolni egy román csapattól, 2-3 szállítással nem is volt gond, aztán egy hévégére bevásárolt nagyobb mennyiségnél beütött a gebac,sikerült sötétben úgy megvennie egy ázottan szedett hűtős tételt, közel egy milla értékben,hogy másnap délben már az egész kifolyt a rekeszekből. Kérdeztem is tőle,hogy lehettél ennyire f.....persze azóta a magyar szám amin kontaktoltak elérhetetlen.
Az eper eladás egy bizalmi dolog,és biztosan nem lesz közös értékesítés kis hazánkban.
Üdv.: Csuti
Válasz Csyzy #18866. hozzászólására Sajnos Írtad hogy a termelőknek megvan a piacuk hát ez nem igazán van így ezért borul a bili ha 1-2 Román beáll a banira ezt lehetne kiküszöbőlni ha nem is teljesen de gondolom ha 20-30% javulna a helyzet már az is komoly összeget jelentene
Nem tudom, ki vagy de jó erős lehet a cucc amikor ezeket írod, mert az sem igaz amit a Hollandokról írsz... de van erről egy szakdolgozatom, miért nem lehet ha érdekel.. lassan 20 évvel ezelőtti, de még ma is érvényes.
https://goodberry-eu.eu/results/
https://www.santorsola.com/ ebből a csapatból is kilépett az a kör kb 5 termelő akik 1 hektáron 100 tonnát tövenként egy kg -ot termeltek 15 -20 éve amikor ott voltam. (igen 10 cm enként egy tő hidro kultúrában Elsanta fajtával,. Akkor kezdték a Capry-t az első "folyton termő" fajtát.. S miért léptek ki? Mert jobbak voltak a többieknél, máskor termeltek és nem akarták a magas közös költségeket kifizetni.
Amúgy minek szövetkezni? Az szamócatermelőknek megvan a maguk piaca...
Válasz nferry #18863. hozzászólására Nekem kereskedő barátom mondta hogy Meggyesre ahova járt összeállt néhány termelő s bármikor hívta őket volt dinnyéjük mehetett reggel éjjel mindegy volt csak az eladásra álltak össze Soprontól Mátészalkáig volt vevőjük mert van ahol még számít hogy Meggyesi dinnyét esznek vagy Hevesit ."messze vagyunk egy holland féle értékesítési lánctól" elég szomorú mivel ezt én már több mint 40 éve olvastam s mi még most sem értünk odáig nem kis kormány támogatással sem TÉSZ
Válasz csuti0 #18861. hozzászólására Hát a piacot nem ismered itt mindent szezon előtt mindegy mennyiért megy szezonban már csak turkálni szeretnek az utolsó mondatott meg nem értem ,volt egy gondolatom már a tavaszon be kellet volna írnom de nem tettem s a szezon után gondoltam most már jobban ráérnek átgondolni .Anno annak idején még az IFM-ből olvastam róla a Holland kertészek összefogása 42-43 éve itt még az áfész volt a fölvásárló és ugye Bököny községből Győrbe vitték a berakni való uborkát minden nap a jó öreg 50-es Ifákkal .A holland meg reggel felkelt megszedte a fóliában az uborkát s 11 órára bevitte a hűtőházzal rendelkező kereskedelmi elosztóba délután négy órakor hívták telefonon hogy elkelt amit beszállított a pénz átutalva a bankszámlára .Nos ez nálunk még mindig álom világnak tűnik
Válasz fannika0172 #18859. hozzászólására
Szia!
Miért is ne lehetne egy kalap alá venni a két gyümölcsöt termesztőket? Epret valóban lehet egész évben termeszteni,de tudod mindennek megvan a maga ideje,a szalmakalapnak is! Szezonon kívül mutatóba egy pár rekeszt el lehet adogatni,de azt végképp nem szövetkezeti formában lehetne értékesíteni.
Egyébkén késztetést éreztél arra,hogy itt a szamócás topicban próbáld osztani az "észt",vagy szimplán csak valakivel a konfrontálódást keresed?
Üdv.: Csuti
Válasz hasutas1 #18856. hozzászólására Na ez hogy jutott eszedbe te Passzátszél én kívül állóként látok benne lehetőséget a Hollandoknál már 40éve működik s talán itt is érdemes lenne
Válasz csuti0 #18855. hozzászólására Bocs de nem lehet egy kalap alá venni epret egész évben lehet termelni dinnyét még nem meg sokkal többen vagyunk de Békésben van állítólag (kereskedőtől hallottam)
Mert sajnos kicsi az összetartás, de nem csak itt mindenhol máshol is.
Az alapötlet tökéletes lenne amúgy.
hasutas1 : Ezen amúgy filóztam hogy leszedjem a virágokat vagy hagyjam a francba? Ha hagyom okozok bárminemű bajt? (gondolván hogy ilyenkor nem termésre kellene gyúrnia)
Válasz hasutas1 #18852. hozzászólására Hm nos írhatnám azt is -"Egy gondolat bánt engemet" vagytok vagy 500 eper termelő (már aki napi 1t epret tudna szállítani miért nem szövetkeztek pl értékesítésre nektek is jobb lenne a kereskedőknek meg biztosabb az eladható áru néhány telephely(hűtőház) az országba s nem kell ostromolni a fővárosi nagybani piacot ezt nektek kéne megoldani itt a tél ráértek beszéljétek meg szerintem egy próbát megér nem tudom hogy hívják ezt a mai nyugati társulási formát ahol mindenki dolgozik s a bevételen osztoznak akár úgy is működhet
Lehet kicsit engem is elvitt a májnsztrím de most azt gondolom hogy a január, február akár átlag alatti is lehet. De nekem ezek a laninnyák, meg elninnyók soha sem jöttek be. Szóval ha lesz egy jó blokkos helyzet, tábornok Úr kelet felől úgy odabac, hogy a fal adja a másikat. Azért bármennyire is meglepő meg klímaváltozás, télen az is előfordulhat, hogy tényleg tél lesz, aztán lehet koppanok.
Nincs semmi különleges dolgom, csak van egy két hóbortom amit az alkalmazottak nem értenek, hogy néha mit miért csinálunk, lényeg én értem .
Amúgy, ha jól sejtem akkor a tápkockásnál ilyenkor nem olyan nagy szám, hogy hozza a virágokat. Láttam olyan állományt is amiben egész télen ott volt a virág kinyílva és nem lett semmi baja. Mire lement a frigó ezeken a tápkockásokon újra volt termés, úgyhogy kétszer szedett róla tavasszal. Persze ez clery volt.
A frigóban nem tapasztaltam ilyet ilyenkor már, elvétve azért akad ott is, de tömegesen nem jelentkezik.
Mondjuk leírhatnád hogy miket csinálsz (már ha nem titok) mert én szeretek tanulni, fejlődni.
Van is mindig hová, hiába hiszem néha azt hogy milyen profi vagyok...
Most is meglep hogy tolja a virágokat, termést szegény növény, hiába próbálom neki elmagyarázni hogy most nem ezt kéne...
Szeretek kellő biztonsággal belemenni a télbe. Azt hiszem elég felkészült vagyok mostmár szinte minden helyzetre. Ha leírnám miket csinálok sokan tuti kinevetnének, de nem érdekel. Ettől kerek az én történetem. Túl sokat tapasztaltam már a rosszból de tanultam a hibáimból és csak ez számít.
Az biztos hogy mi maradni fogunk a szeptember eleje, legkorábban aug. végi ültetésnél, mert ami most volt aug közepén 35+ fokok az nem igazán kedvezett a friss ültetésnek.
Parinál meg inkább eltoljuk későbbre egy héttel, április elején idén olyan hideg volt hogy az már sok volt.
Válasz hasutas1 #18846. hozzászólására
Nos minden évben van egy elképzelésünk a múltbeli tapasztalatok alapján az időjárásról, aki jól sejti annak jobb lesz aki nem annak rosszabb a mi szakmánk már csak ilyen. Talaj, fajta, időjárás mit adok mikor hogyan ez a feladat... Ezt még az egyéb tényezők, pl kinek hol mi a piaca, vagy kinek milyen a munkaereje is jelnetősen befolyásolja a döntéseit. Vagy csak lesz ahogy lesz?
És ha lesz 2-3 év ellentétes hatású év, akkor mi lesz?
Olvasom hogy novemberben is ültetnek hideg fóliában tápkockás palántát. Nem tudom ez mennyire megszokott vagy ez is ilyen "klímaváltozással" járó emberi találmány, de ha egy korai hidegbetöréssel december elejére megjön a hideg és kisebb nagyobb megszakításokkal kitart március végéig akkor azokkal mi lesz?
Esetleg egy januári -18, -25 fokokkal akkor ezeknek gatter.
Igen, most még egy kései ültetésű frigo is megtud erősödni, a korai meg megszívta a nagy meleggel.
Nagy különbségek vannak a fóliás és szabadföldi állományok között ez sem véletlen...
nálam legjobban a legkésőbbi ültetés néz ki ami augusztusban volt... klímaváltozás átírja az epertermesztést is?
Most azt gondolom, legjobb lenne frigót ültetni tavasszal és abból csinálni jó zöldpalántát amit kirakok szeptemberben...
Most már mi is okésak vagyunk, kicsit hamar ültettünk rájött a nagy hőség, elég sokat is kellett pótolni, de alakul.
Idén csináltunk egy fólia Joly-t is, kíváncsi leszek rá.
Válasz Csyzy #18841. hozzászólására
Szia!
Vihar előtti csend!
Nálam hellyel közzel minden rendben,ültetvények megfelelő állapotban vannak,bár a tavaszi telepítésben van hiány rendesen.
Atkával ki hogy áll? Én ilyentájt szoktam kezelni,de most még nem tudtam jelentős mennyiségben detektálni őket.
Üdv.: Csuti
Saját célra szerintem clery és joly fele-fele arányban lenne a legjobb neked... Ilyen eget rengető tételben hivatalos helyről nem tudsz vásárolni, úgyhogy keress egy termelőt aki minél közelebb gazdálkodik hozzád.
Szia!
Én csak a saját tapasztalatomat tudom felhozni példaképp. Ez idáig 2x telepítettem pihentetés nélkül, először egy ültetvény brutálisan beaszatosodott részét gyomirtóztam ki, és még azon őszön vissza is telepítettem,hiba volt,aszattól nem sikerült megszabadulni,és a telepítés is beteg lett rendesen. Második próbálkozásom egy év más kultúra (búza) után lett telepítve,na ott sem siker koronázta munkánkat,komoly százalékban volt tő pusztulás. Persze én viszonylag könnyen megoldom a pihentetést,van megfelelő terület a vetésforgóra bőven.
Üdv.: Csuti
Mikor Olaszországban voltunk 15 éve és elmondták, hogy nincs más terület, max egy vetésváltás, és megy újra vissza a szamóca, rácsodálkoztunk erre, de nincs már megoldás, csak olyan fajta ami bírja a visszatelepítést. Ott elhangzott 10 évre csinálnak bakhátat. Agroszövet és kemény falu cső. Akkor azt is hozzátették, hogy a kigyomírtott állomány ( már lefújtam lassan 3 hete én is) hat a talajban élő gombákra azt is pusztítják. A növényeket sem szedik ki, hanem két luk van a szöveten és megy a másikba az ültetés.
Volt persze olyan hely ahol ezt már talajcserével és a kókuszrost bakhátba integrálásval oldották meg. Meg hát ott van a trifender is (amit momentán idén tavasszal "elfelejtettem" lehet későn adtuk már ki és keveset).
Szóval a tapasztalat fajtára bontva:
Clary nagyon szarul szerepelt a 2 és 3 éves, de ugyanitt az egyéves augusztusi telepítés remek volt. Az állomány a tavalyi meleg nyarat viselte rosszul. Amikor síkban dolgoztunk fólia nélkül csak szalmatakarással akkor a Clary azért volt jó mert az új indák remekül szerepeltek.
Olympia: hozta amit kellet óriási méret, nagy termés gyors leérés (3 hét de egy hétre koncentrálódik a termés 70 %-a)
Joly évek óta egyre szarabb, Ha nem egyéves gyakorlatilag felejtős nálam...
két éves volt: Elsanta, Sibilla, Aprica, ahol nem lett túl sűrű és nem rohadt be főleg a Sibilla nagy terméshozam nagy méret. Az Aprica is jól adott. Szedd magadra különösen jó volt.
Most rendeltem 20.000 palántát. Ez a területem mindössze harmada. Lesz még saját palánta Olympia mert nem kapható már még 15.000 kb Már csak azt nem tudom, hogy 15 cm-re vagy 30 cm re ültessek... De az eldöntöttem magamhoz képest későn ültetek, bár most nem olyan forró a nyár. Lehet nem kéne várni ki tudja hosszú meleg őszünk lesz -e.
Válasz Csyzy #18833. hozzászólására
Szia!
A munkaerő hiány az egész kertészeti ágazatot sújtja, jó munkaerő meg egyenesen nincs is.
Ez a tőpusztulás nálad nem új keletű ugye? Ha jól emlékszem már évekkel ezelőtt is gond volt,akkor is írtad,hogy 20 éve egy helyen van a szamóca ültetvényed. Nos én a probléma gyökerét itt keresném, régebbi szakirodalmak is min 5 év pihentetést javasoltak egy pár év szamóca után. Jómagam klasszikus szabadföldi ágyásos termelést folytatok,régebben 4-5 évre meghagyva egy területet,most már áttértem a 2-3 évesre,és utána min 4-5 év más kultúra.
Glifo+hormont említed,ez még jó is lehetne,de mivel gondolom a gazok már a mag érlelés stádiumában vannak és az áramlás a növényben a csúcs irányában mozog így nemigen fog a gyökérbe maradéktalanul eljutni,és látványos száradás után, újrahajt gyökér sarjból. Most inkább le kéne kaszálni,hogy hajtson újra és aztán a fiatal növedéket kezelni mikor már visszafelé áramlik a növényben a gyökér felé a gyomirtó.
Üdv.: Csuti
Nem vettem sértésnek... már egy éve is csökkentettem volna, mert a munkaerő az gond, mivel a gazban amikor elkezdtük felszámolni egész jó növényeket találtunk szeptemberben, csak hiányos állományt így a kérdés az volt, hogy rászánok egy milliót s lesz ami lesz vagy sem... rászántam ezt nem bántam meg. Ami viszont meglepő volt, az - az hogy a tavaly tavaszi telepítésű frigó Clary nagyon tréé lett abból a fele kipusztult, idén a szezon közben. Pedig az ápolva volt... Az új telepítésű állomány az jó volt.
Kemény falú csepegtető csöveim vannak, viszont a C Type munkaerővel be kell fejezni, mert minden egyes gazolás csökkenti a tőszámot...
20 éve azonos helyen az állomány 1-2-3 éves. Most már csak a kérdés (pl Olympia fajtát, nem szabad meghagyni 2 évesnek, de a Sybilla kifejezetten jó volt), hogy a kipusztult Clary után rakjak e Jolyt, elvileg ugye az bírja a monokultúrát....
Vagy pl Asia teljesen új helyre menjen? Nem tud, max oda, ahol 1 évet pihentettem.
Most a régi állományt telibe verem gyomírtóval, glifozát + hormon, ki kell szedni a csalánt meg a szulákot aztán tavasszal majd rakok paprikát vagy valamit, ez már rég nem szakma csúcsa, a munkaerő miatt vergődünk, olyan tápoldatozóm van amivel savat EC-t be tudnák állítani, de minek ha csak 3 megfelelő asszony dolgozik...
Én már hatodik éve használok párhuzamosan újonnan húzott és 2. évre meghagyott bakhátat. A végeredményben mérhető különbség nincs, bár én csepegtetőt újat húzok bele...
Nálad azért szavaznék a területcsökkentésre(még akár a bakhát meghagyós próbálkozás mellett is), mert a megosztott képeiden és videóidon többnyire elhanyagolt, hiányos és nagyon gyenge állomány látható. Amíg nincs meg az az állományméret amihez van elegendő időd, energiád, infrastruktúrád és munkaerőd legalább egy elfogadható termésmennyiség eléréséhez addig ha tetszik, ha nem CSÖKKENTENI KELL!
A kevesebb néha több. Ez a mondás szamócára halmozottan igaz, csak kevesen képesek belátni.
Ami kritika elhangzott ebben a hozzászólásban azt szeretném kihangsúlyozni, hogy nem rosszindulat vezérelte, nem sértésnek szántam, hanem a méretfenntartással szembeni ellenérvként hoztam fel.
Nekem sima beltéri hunterek vannak felszerelve, nincs wifi hozzájuk. Ígyis úgyis be kell kevernem a törzsoldatot, akkor meg betudom programozni mikor melyik nap menjen és mennyit.
Meg amúgy is, szinte mindennap ott vagyok, akkor meg tök mindegy hogy programozom bármikor közbeavatkozok ha úgy hozza a sors.
Kíváncsiskodtam hogy ki használ ilyen rendszert.
Most lett telepítve egy Hunter X2 de annyira nem ájultam el tőle, bár a wifi modul biztosan sokat fog dobni rajta, de az még nincs meg.
Csyzy : Saját példámból fakadóan én mindenképpen inkább a kisebb terület, de azt fa**án megcsinálva opció mellett döntenék.
A kényszer nagy úr. Általában akkor hagysz abba valamit ha elfogy a pénzed... pedig akkor kéne amikor még van pénzed abbahagyni és mást másképp csinálni... de hiszünk valami csodában, és valami feltámadásban?
Szóval ha nincs elég pénzed akkor a dilemma következő. Nem csinálok új bakhátat beleteszem a régibe az új palántát, de marad a területnagyság, persze gond a fitoftóra, a bakhát tömörödése a csepegtetők elhasználódása stb... arról nem beszélve ha kihúzom a növényt akkor ott marad egy lyuk a gyökér helyén... vagy nem spórolok ezen hanem csak harmad akkora terültet csinálok...
19122 hozzászólás
Válasz fannika0172 #18871. hozzászólására
Az olasz nem nagyon termel olcsóbban nálunk. A görög és a spanyol annál inkább. A temérdek harmadik világ béli olcsó munkaerő és a mediterrán éghajlat mellett termelhető a kontinentális fajtákhoz képest kb. dupla termésmennyiséget produkáló fajták és a volumenalapú exporttámogatás miatt ez nem is annyira nagy csoda.
Válasz Csyzy #18870. hozzászólására nem tudom a választ én nekem elég ami van ezen 100 tőn már ezt sem lehet olcsóban termelni mint az Olaszt vagy a görögöt ? nem tudtam bár a lombtrágyát műkakit jó drágán veszem én is![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz fannika0172 #18869. hozzászólására
1. a román görög albán stb olcsó eper lesz mert igény van rá akkor ebből is kell venni és eladni...
2. a minőség nem egyforma a magyar termelőnél sem ezért sem lehet összefogni mégis mit garantálsz?
3. logisztika szervezés idő energia pénz ki fizeti ki?
4. ha beüt az időjárás akkor lemennek az árak ha nagy a meleg hónap vége van, akkor akciózni kell
5. az áfa sokszor köddé válik ha hivatalosan csinálod máris 27 % bukóban vagy
6. ha áruházlánc akkor x2 plusz áfa az árképzés olyan olcsón magyar epret nem tudsz termelni ezért nincs a láncokban ahol sok fogyna
5. saját stand közvetlen értékesítés megbízható ember aki tudja mikor adjon nyugtát, és ne tegyen zsebre pénzt... ezt alkalmazottal nem egyszerű.... főleg idény jelleggel...
tehát ha mind az öt fenti feltételre tudod a választ akkor szervezz egy tészt...
Válasz csuti0 #18868. hozzászólására Lehet neked akár milyen jó kapcsolatod a ha mindig ott van az összes árunál a banin ebben azt hiszem egyet értünk de anélkül sem működik te is vitted ha többet szedtél mint amennyi rendelésed volt s ezzel mindenki így van![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz fannika0172 #18867. hozzászólására
Sziasztok! Az eper eladás egy érdekes dolog,vannak akik csak a baniban és napi árban gondolkodnak,és vannak akik kiépítenek kapcsolatot eladókkal,és helyre hordják.
Jómagam mikor még szedetős epret is csináltam, akkor megvoltak a helyek ahova hordtam,már sok éve nem szedetek,de a kapcsolatom a mai napig úgymond baráti velük. Vajon miért?
Az egyik kereskedő az idén a banin elkezdett vásárolni egy román csapattól, 2-3 szállítással nem is volt gond, aztán egy hévégére bevásárolt nagyobb mennyiségnél beütött a gebac,sikerült sötétben úgy megvennie egy ázottan szedett hűtős tételt, közel egy milla értékben,hogy másnap délben már az egész kifolyt a rekeszekből. Kérdeztem is tőle,hogy lehettél ennyire f.....persze azóta a magyar szám amin kontaktoltak elérhetetlen.
Az eper eladás egy bizalmi dolog,és biztosan nem lesz közös értékesítés kis hazánkban.
Üdv.: Csuti
Válasz Csyzy #18866. hozzászólására Sajnos Írtad hogy a termelőknek megvan a piacuk hát ez nem igazán van így ezért borul a bili ha 1-2 Román beáll a banira ezt lehetne kiküszöbőlni ha nem is teljesen de gondolom ha 20-30% javulna a helyzet már az is komoly összeget jelentene![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz Csyzy #18865. hozzászólására
nem rossz szándékkal írtam de kicsit naív elképzelés ez Magyarországon.
Válasz fannika0172 #18862. hozzászólására
Nem tudom, ki vagy de jó erős lehet a cucc amikor ezeket írod, mert az sem igaz amit a Hollandokról írsz... de van erről egy szakdolgozatom, miért nem lehet ha érdekel.. lassan 20 évvel ezelőtti, de még ma is érvényes.
https://goodberry-eu.eu/results/
https://www.santorsola.com/ ebből a csapatból is kilépett az a kör kb 5 termelő akik 1 hektáron 100 tonnát tövenként egy kg -ot termeltek 15 -20 éve amikor ott voltam. (igen 10 cm enként egy tő hidro kultúrában Elsanta fajtával,. Akkor kezdték a Capry-t az első "folyton termő" fajtát.. S miért léptek ki? Mert jobbak voltak a többieknél, máskor termeltek és nem akarták a magas közös költségeket kifizetni.
Amúgy minek szövetkezni? Az szamócatermelőknek megvan a maguk piaca...
Válasz nferry #18863. hozzászólására Nekem kereskedő barátom mondta hogy Meggyesre ahova járt összeállt néhány termelő s bármikor hívta őket volt dinnyéjük mehetett reggel éjjel mindegy volt csak az eladásra álltak össze Soprontól Mátészalkáig volt vevőjük mert van ahol még számít hogy Meggyesi dinnyét esznek vagy Hevesit ."messze vagyunk egy holland féle értékesítési lánctól" elég szomorú mivel ezt én már több mint 40 éve olvastam s mi még most sem értünk odáig nem kis kormány támogatással sem TÉSZ![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz fannika0172 #18859. hozzászólására
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
Én Békés megyei vagyok, van is pár dinnye termelő ismerősöm, de nem tudok róla hogy szövetkezetben tolnák.
Továbbra is azt mondom amúgy hogy jó és életképes lenne az ötlet, de sajnos itt magyar honban messze vagyunk egy holland féle értékesítési lánctól.
Válasz csuti0 #18861. hozzászólására Hát a piacot nem ismered itt mindent szezon előtt mindegy mennyiért megy szezonban már csak turkálni szeretnek az utolsó mondatott meg nem értem ,volt egy gondolatom már a tavaszon be kellet volna írnom de nem tettem s a szezon után gondoltam most már jobban ráérnek átgondolni .Anno annak idején még az IFM-ből olvastam róla a Holland kertészek összefogása 42-43 éve itt még az áfész volt a fölvásárló és ugye Bököny községből Győrbe vitték a berakni való uborkát minden nap a jó öreg 50-es Ifákkal .A holland meg reggel felkelt megszedte a fóliában az uborkát s 11 órára bevitte a hűtőházzal rendelkező kereskedelmi elosztóba délután négy órakor hívták telefonon hogy elkelt amit beszállított a pénz átutalva a bankszámlára .
Nos ez nálunk még mindig álom világnak tűnik![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz fannika0172 #18859. hozzászólására
Szia!
Miért is ne lehetne egy kalap alá venni a két gyümölcsöt termesztőket? Epret valóban lehet egész évben termeszteni,de tudod mindennek megvan a maga ideje,a szalmakalapnak is! Szezonon kívül mutatóba egy pár rekeszt el lehet adogatni,de azt végképp nem szövetkezeti formában lehetne értékesíteni.
Egyébkén késztetést éreztél arra,hogy itt a szamócás topicban próbáld osztani az "észt",vagy szimplán csak valakivel a konfrontálódást keresed?
Üdv.: Csuti
Válasz hasutas1 #18856. hozzászólására Na ez hogy jutott eszedbe te Passzátszél én kívül állóként látok benne lehetőséget a Hollandoknál már 40éve működik s talán itt is érdemes lenne![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz csuti0 #18855. hozzászólására Bocs de nem lehet egy kalap alá venni epret egész évben lehet termelni dinnyét még nem meg sokkal többen vagyunk de Békésben van állítólag (kereskedőtől hallottam)![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz hasutas1 #18857. hozzászólására
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Dehogy szeretem!
Leszedem ahogy eddig is, az a biztos.
Válasz nferry #18854. hozzászólására
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Szerintem te szereted a kihívásokat, hagyd meg
Válasz csuti0 #18855. hozzászólására
![smile cool](/oldforum/images/smiles/cool.gif)
Fannika az elnök asszony
Válasz fannika0172 #18853. hozzászólására
Szia!
A dinnyetermesztők már szövetkezetben értékesítenek?
Üdv.: Csuti
Válasz fannika0172 #18853. hozzászólására
Mert sajnos kicsi az összetartás, de nem csak itt mindenhol máshol is.
Az alapötlet tökéletes lenne amúgy.
hasutas1 : Ezen amúgy filóztam hogy leszedjem a virágokat vagy hagyjam a francba? Ha hagyom okozok bárminemű bajt? (gondolván hogy ilyenkor nem termésre kellene gyúrnia)
Válasz hasutas1 #18852. hozzászólására Hm nos írhatnám azt is -"Egy gondolat bánt engemet" vagytok vagy 500 eper termelő (már aki napi 1t epret tudna szállítani miért nem szövetkeztek pl értékesítésre nektek is jobb lenne a kereskedőknek meg biztosabb az eladható áru néhány telephely(hűtőház) az országba s nem kell ostromolni a fővárosi nagybani piacot ezt nektek kéne megoldani itt a tél ráértek beszéljétek meg szerintem egy próbát megér nem tudom hogy hívják ezt a mai nyugati társulási formát ahol mindenki dolgozik s a bevételen osztoznak akár úgy is működhet![smile surrender](/oldforum/images/smiles/surrender.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz nferry #18851. hozzászólására
.
Lehet kicsit engem is elvitt a májnsztrím de most azt gondolom hogy a január, február akár átlag alatti is lehet. De nekem ezek a laninnyák, meg elninnyók soha sem jöttek be. Szóval ha lesz egy jó blokkos helyzet, tábornok Úr kelet felől úgy odabac, hogy a fal adja a másikat. Azért bármennyire is meglepő meg klímaváltozás, télen az is előfordulhat, hogy tényleg tél lesz, aztán lehet koppanok.
Nincs semmi különleges dolgom, csak van egy két hóbortom amit az alkalmazottak nem értenek, hogy néha mit miért csinálunk, lényeg én értem
Amúgy, ha jól sejtem akkor a tápkockásnál ilyenkor nem olyan nagy szám, hogy hozza a virágokat. Láttam olyan állományt is amiben egész télen ott volt a virág kinyílva és nem lett semmi baja. Mire lement a frigó ezeken a tápkockásokon újra volt termés, úgyhogy kétszer szedett róla tavasszal. Persze ez clery volt.
A frigóban nem tapasztaltam ilyet ilyenkor már, elvétve azért akad ott is, de tömegesen nem jelentkezik.
Válasz hasutas1 #18850. hozzászólására
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
![smile cool](/oldforum/images/smiles/cool.gif)
![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Te már látsz valamit előre az üveggömbben?
Mondjuk leírhatnád hogy miket csinálsz (már ha nem titok) mert én szeretek tanulni, fejlődni.
Van is mindig hová, hiába hiszem néha azt hogy milyen profi vagyok...
Most is meglep hogy tolja a virágokat, termést szegény növény, hiába próbálom neki elmagyarázni hogy most nem ezt kéne...
Válasz nferry #18848. hozzászólására
Az sem véletlen amit írtam.
Válasz Csyzy #18847. hozzászólására
Szeretek kellő biztonsággal belemenni a télbe. Azt hiszem elég felkészült vagyok mostmár szinte minden helyzetre. Ha leírnám miket csinálok sokan tuti kinevetnének, de nem érdekel. Ettől kerek az én történetem. Túl sokat tapasztaltam már a rosszból de tanultam a hibáimból és csak ez számít.
Válasz hasutas1 #18846. hozzászólására
![smile thumbdown](/oldforum/images/smiles/thumbdown.gif)
Az biztos hogy mi maradni fogunk a szeptember eleje, legkorábban aug. végi ültetésnél, mert ami most volt aug közepén 35+ fokok az nem igazán kedvezett a friss ültetésnek.
Parinál meg inkább eltoljuk későbbre egy héttel, április elején idén olyan hideg volt hogy az már sok volt.
Válasz hasutas1 #18846. hozzászólására
Nos minden évben van egy elképzelésünk a múltbeli tapasztalatok alapján az időjárásról, aki jól sejti annak jobb lesz aki nem annak rosszabb a mi szakmánk már csak ilyen. Talaj, fajta, időjárás mit adok mikor hogyan ez a feladat... Ezt még az egyéb tényezők, pl kinek hol mi a piaca, vagy kinek milyen a munkaereje is jelnetősen befolyásolja a döntéseit. Vagy csak lesz ahogy lesz?
Válasz Csyzy #18845. hozzászólására
És ha lesz 2-3 év ellentétes hatású év, akkor mi lesz?
Olvasom hogy novemberben is ültetnek hideg fóliában tápkockás palántát. Nem tudom ez mennyire megszokott vagy ez is ilyen "klímaváltozással" járó emberi találmány, de ha egy korai hidegbetöréssel december elejére megjön a hideg és kisebb nagyobb megszakításokkal kitart március végéig akkor azokkal mi lesz?
Esetleg egy januári -18, -25 fokokkal akkor ezeknek gatter.
Igen, most még egy kései ültetésű frigo is megtud erősödni, a korai meg megszívta a nagy meleggel.
Nagy különbségek vannak a fóliás és szabadföldi állományok között ez sem véletlen...
nálam legjobban a legkésőbbi ültetés néz ki ami augusztusban volt... klímaváltozás átírja az epertermesztést is?
Most azt gondolom, legjobb lenne frigót ültetni tavasszal és abból csinálni jó zöldpalántát amit kirakok szeptemberben...
Most már mi is okésak vagyunk, kicsit hamar ültettünk rájött a nagy hőség, elég sokat is kellett pótolni, de alakul.![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Idén csináltunk egy fólia Joly-t is, kíváncsi leszek rá.
Válasz csuti0 #18842. hozzászólására
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
Itt is nagyjából rendben van a dolog. Leszámítva a clerykben néhány elalvós tő, de az lehet a kacsolás, gazolás eredménye is
Válasz Csyzy #18841. hozzászólására
Szia!
Vihar előtti csend!
Nálam hellyel közzel minden rendben,ültetvények megfelelő állapotban vannak,bár a tavaszi telepítésben van hiány rendesen.
Atkával ki hogy áll? Én ilyentájt szoktam kezelni,de most még nem tudtam jelentős mennyiségben detektálni őket.
Üdv.: Csuti
húú de meghalt ez a fórum... mindenki abbahagyta?
Sziasztok! Clery és Asia tápkockás palántát szeretnék vásarolni . Van valakinek eladó?
Válasz L. M. #18838. hozzászólására
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz Vén cigány #18837. hozzászólására
Saját célra szerintem clery és joly fele-fele arányban lenne a legjobb neked... Ilyen eget rengető tételben hivatalos helyről nem tudsz vásárolni, úgyhogy keress egy termelőt aki minél közelebb gazdálkodik hozzád.
Szakik!
Kiskertbe (50-100 db) milyen fajtákat érdemes ültetni és hol lehet beszerezni a palántát?
Válasz Csyzy #18835. hozzászólására
Szia!
Én csak a saját tapasztalatomat tudom felhozni példaképp. Ez idáig 2x telepítettem pihentetés nélkül, először egy ültetvény brutálisan beaszatosodott részét gyomirtóztam ki, és még azon őszön vissza is telepítettem,hiba volt,aszattól nem sikerült megszabadulni,és a telepítés is beteg lett rendesen. Második próbálkozásom egy év más kultúra (búza) után lett telepítve,na ott sem siker koronázta munkánkat,komoly százalékban volt tő pusztulás. Persze én viszonylag könnyen megoldom a pihentetést,van megfelelő terület a vetésforgóra bőven.
Üdv.: Csuti
Válasz csuti0 #18834. hozzászólására
Mikor Olaszországban voltunk 15 éve és elmondták, hogy nincs más terület, max egy vetésváltás, és megy újra vissza a szamóca, rácsodálkoztunk erre, de nincs már megoldás, csak olyan fajta ami bírja a visszatelepítést. Ott elhangzott 10 évre csinálnak bakhátat. Agroszövet és kemény falu cső. Akkor azt is hozzátették, hogy a kigyomírtott állomány ( már lefújtam lassan 3 hete én is) hat a talajban élő gombákra azt is pusztítják. A növényeket sem szedik ki, hanem két luk van a szöveten és megy a másikba az ültetés.
Volt persze olyan hely ahol ezt már talajcserével és a kókuszrost bakhátba integrálásval oldották meg. Meg hát ott van a trifender is (amit momentán idén tavasszal "elfelejtettem" lehet későn adtuk már ki és keveset).
Szóval a tapasztalat fajtára bontva:
Clary nagyon szarul szerepelt a 2 és 3 éves, de ugyanitt az egyéves augusztusi telepítés remek volt. Az állomány a tavalyi meleg nyarat viselte rosszul. Amikor síkban dolgoztunk fólia nélkül csak szalmatakarással akkor a Clary azért volt jó mert az új indák remekül szerepeltek.
Olympia: hozta amit kellet óriási méret, nagy termés gyors leérés (3 hét de egy hétre koncentrálódik a termés 70 %-a)
Joly évek óta egyre szarabb, Ha nem egyéves gyakorlatilag felejtős nálam...
két éves volt: Elsanta, Sibilla, Aprica, ahol nem lett túl sűrű és nem rohadt be főleg a Sibilla nagy terméshozam nagy méret. Az Aprica is jól adott. Szedd magadra különösen jó volt.
Most rendeltem 20.000 palántát. Ez a területem mindössze harmada. Lesz még saját palánta Olympia mert nem kapható már még 15.000 kb Már csak azt nem tudom, hogy 15 cm-re vagy 30 cm re ültessek... De az eldöntöttem magamhoz képest későn ültetek, bár most nem olyan forró a nyár. Lehet nem kéne várni ki tudja hosszú meleg őszünk lesz -e.
Válasz Csyzy #18833. hozzászólására
Szia!
A munkaerő hiány az egész kertészeti ágazatot sújtja, jó munkaerő meg egyenesen nincs is.
Ez a tőpusztulás nálad nem új keletű ugye? Ha jól emlékszem már évekkel ezelőtt is gond volt,akkor is írtad,hogy 20 éve egy helyen van a szamóca ültetvényed. Nos én a probléma gyökerét itt keresném, régebbi szakirodalmak is min 5 év pihentetést javasoltak egy pár év szamóca után. Jómagam klasszikus szabadföldi ágyásos termelést folytatok,régebben 4-5 évre meghagyva egy területet,most már áttértem a 2-3 évesre,és utána min 4-5 év más kultúra.
Glifo+hormont említed,ez még jó is lehetne,de mivel gondolom a gazok már a mag érlelés stádiumában vannak és az áramlás a növényben a csúcs irányában mozog így nemigen fog a gyökérbe maradéktalanul eljutni,és látványos száradás után, újrahajt gyökér sarjból. Most inkább le kéne kaszálni,hogy hajtson újra és aztán a fiatal növedéket kezelni mikor már visszafelé áramlik a növényben a gyökér felé a gyomirtó.
Üdv.: Csuti
Válasz L. M. #18829. hozzászólására
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Nem vettem sértésnek... már egy éve is csökkentettem volna, mert a munkaerő az gond, mivel a gazban amikor elkezdtük felszámolni egész jó növényeket találtunk szeptemberben, csak hiányos állományt így a kérdés az volt, hogy rászánok egy milliót s lesz ami lesz vagy sem... rászántam ezt nem bántam meg. Ami viszont meglepő volt, az - az hogy a tavaly tavaszi telepítésű frigó Clary nagyon tréé lett abból a fele kipusztult, idén a szezon közben. Pedig az ápolva volt... Az új telepítésű állomány az jó volt.
Kemény falú csepegtető csöveim vannak, viszont a C Type munkaerővel be kell fejezni, mert minden egyes gazolás csökkenti a tőszámot...
20 éve azonos helyen az állomány 1-2-3 éves. Most már csak a kérdés (pl Olympia fajtát, nem szabad meghagyni 2 évesnek, de a Sybilla kifejezetten jó volt), hogy a kipusztult Clary után rakjak e Jolyt, elvileg ugye az bírja a monokultúrát....
Vagy pl Asia teljesen új helyre menjen? Nem tud, max oda, ahol 1 évet pihentettem.
Most a régi állományt telibe verem gyomírtóval, glifozát + hormon, ki kell szedni a csalánt meg a szulákot aztán tavasszal majd rakok paprikát vagy valamit, ez már rég nem szakma csúcsa, a munkaerő miatt vergődünk, olyan tápoldatozóm van amivel savat EC-t be tudnák állítani, de minek ha csak 3 megfelelő asszony dolgozik...
Válasz hasutas1 #18831. hozzászólására
Köszönöm, sajnos nagyon messze van nekem.
Válasz geisztgyorgy #18830. hozzászólására
Somogy, Barcs környéke.
Válasz hasutas1 #18824. hozzászólására
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Helyileg merre lesz?
Válasz Csyzy #18825. hozzászólására
![smile sleep](/oldforum/images/smiles/sleep.gif)
![smile innocent](/oldforum/images/smiles/innocent.gif)
Én már hatodik éve használok párhuzamosan újonnan húzott és 2. évre meghagyott bakhátat. A végeredményben mérhető különbség nincs, bár én csepegtetőt újat húzok bele...
Nálad azért szavaznék a területcsökkentésre(még akár a bakhát meghagyós próbálkozás mellett is), mert a megosztott képeiden és videóidon többnyire elhanyagolt, hiányos és nagyon gyenge állomány látható. Amíg nincs meg az az állományméret amihez van elegendő időd, energiád, infrastruktúrád és munkaerőd legalább egy elfogadható termésmennyiség eléréséhez addig ha tetszik, ha nem CSÖKKENTENI KELL!
A kevesebb néha több. Ez a mondás szamócára halmozottan igaz, csak kevesen képesek belátni.
Ami kritika elhangzott ebben a hozzászólásban azt szeretném kihangsúlyozni, hogy nem rosszindulat vezérelte, nem sértésnek szántam, hanem a méretfenntartással szembeni ellenérvként hoztam fel.
Válasz nferry #18826. hozzászólására
Nekem sima beltéri hunterek vannak felszerelve, nincs wifi hozzájuk. Ígyis úgyis be kell kevernem a törzsoldatot, akkor meg betudom programozni mikor melyik nap menjen és mennyit.
Meg amúgy is, szinte mindennap ott vagyok, akkor meg tök mindegy hogy programozom bármikor közbeavatkozok ha úgy hozza a sors.
Válasz Csyzy #18825. hozzászólására
Kevesebbet tűpontosan.
Válasz hasutas1 #18824. hozzászólására
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Kíváncsiskodtam hogy ki használ ilyen rendszert.
Most lett telepítve egy Hunter X2 de annyira nem ájultam el tőle, bár a wifi modul biztosan sokat fog dobni rajta, de az még nincs meg.
Csyzy : Saját példámból fakadóan én mindenképpen inkább a kisebb terület, de azt fa**án megcsinálva opció mellett döntenék.
A kényszer nagy úr. Általában akkor hagysz abba valamit ha elfogy a pénzed... pedig akkor kéne amikor még van pénzed abbahagyni és mást másképp csinálni... de hiszünk valami csodában, és valami feltámadásban?
Szóval ha nincs elég pénzed akkor a dilemma következő. Nem csinálok új bakhátat beleteszem a régibe az új palántát, de marad a területnagyság, persze gond a fitoftóra, a bakhát tömörödése a csepegtetők elhasználódása stb... arról nem beszélve ha kihúzom a növényt akkor ott marad egy lyuk a gyökér helyén... vagy nem spórolok ezen hanem csak harmad akkora terültet csinálok...
Esetleg ha valakit érdekel lesz eladó asiam (700-as) kb 4-5000 db.
Válasz nferry #18822. hozzászólására
Mire vagy kíváncsi?