Hirdetés
Fórum
Erdőgazdálkodás, szakirányítás
Létrehozta: Quercus erdész , 2020-11-09 06:16:13
Kedvencekhez
Segítség
- Műtrágya árak új
- Körbálázót, de milyet? új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Szőlő felvásárlási árak új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Gázolaj jövedéki visszaigénylés új
- Fórumtalálkozó az AGROmashEXPO-n! új
- Faapríték fűtés-tüzelés új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
Cikkajánló
Hirdetés
1249 hozzászólás
Válasz nemerdőmérnök #747. hozzászólásáraHidd el, Szalai Karcsi minden tőle telhetőt megtesz. De meg van kötve a keze, na meg nem hallgatnak rá......
Válasz Erdőjaro #746. hozzászólásáraMagyarországon az erdőgazdálkodás túlszabályzott. A magyar erdőtörvény még mindig Mária Teréziánál tart.
Ha van valaki, aki nem jó gazdája a magyar erdőknek, az az Agrárminisztérium.
De én egy decemberi beszélgetésből, amin részt vett a tárca erdészeti osztályvezetője, főosztályvezetője, és a magánerőkért felelős helyettes-államtitkár, én azt a következtetést vontam le, hogy mindezt nagy ívben leszarják.
Mindezt szerintem konkrét érdekek mentén.
Válasz Erdőjaro #746. hozzászólásáraEgyetértek, így borítékolható, hogy egyre kevesebb lesz a szakirányítói jogosultságot szerző idővel, ha ezen nem változtatnak. Mivel hiszem, hogy a kamarások is szokták olvasni a fórumokat, ezúton is üzenem nekik: azt ígérték, hogyha szükség ezen jogszabályok változtatására, akkor megteszik a javaslataikat. Nosza, itt egy újabb.
Válasz nomen est omen #742. hozzászólásáraEz akkora baromság... Erdőgazdálkodó valaki 20éve... a fia elvégzi az erdészeti technikumot...leteszi a sima szakszemélyzeti esküt a hatóságnál... gyerekkora óta benne van a családban az erdőgazdálkodásban,végzettsége is megvan.... amiatt nem igazolhatja neki az apja a 2évet,mert nem lehet munkaviszonya a saját fiával mint magánszemély... szóval röhej :D...a gyereket is be kell jelenteni két évre erdőgazdálkodónak vagy valamelyik erdészethez 2évre benyalni,hogy lehessen jogosultija... Ki találta ki ezt a barom törvényt?
Szerintem egy próbát megér.
Lehet, hogy az erdészeti hatóság el fog utasítani, de erre ugye azt szoktam mondani, irány a bíróság!
Válasz nomen est omen #742. hozzászólásáraNa ez már jobban hangzik. Tehát ha csinálok egy munkaköri leírást magamnak a cégemben, akkor ez működhet. Köszi, már majdnem indultam felakasztani magam.
Válasz nemerdőmérnök #741. hozzászólásáraEgyébként a korábbi felvetésed jogos. Ha a céged (bt.) tevékenységi körében van pl. erdőgazdálkodói szolgáltatás, akkor az megfelel a jogszabályi előírásnak.
Szerintem ha az NFK szervez alapképzést, végezd el, és kérd a jogosult szakszemélyzetként történő nyilvántartásba vételedet úgy, hogy a céged leigazolja a gyakorlatot.
Válasz nemerdőmérnök #741. hozzászólásáraSzóval.
A 244/2020. Korm. rendelet szerint:
"7. § (1) Jogosult erdészeti szakszemélyzetként az a természetes személy vehető nyilvántartásba, aki a 6. §-ban foglalt feltételek teljesítésén felül
a) az Európai Unió tagállama és az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam területén erdőgazdálkodási szakterületen a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtását megelőző tíz évben, legalább kétéves szakmai gyakorlatot szerzett,
b) a jogosulti alapképzést teljesítette, és
c) nem áll tevékenységtől eltiltás hatálya alatt.
(2) Az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazásában szakmai gyakorlatnak számít
a) az erdőgazdálkodásért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) által vezetett minisztériumnál (a továbbiakban: minisztérium) vagy az erdészeti hatóságnál erdészeti hatósági vagy erdészeti igazgatási munkakörben, álláshelyen kormányzati szolgálati jogviszony keretében történő foglalkoztatás időtartama,
b) az erdőgazdálkodó, erdőgazdálkodási vagy erdőgazdálkodási szolgáltatási tevékenységet végző egyéni vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet által munkaviszony vagy tagsági jogviszony keretében, erdészeti szakszemélyzetként történő foglalkoztatás időtartama, valamint
c) az erdőgazdálkodóként bejegyzett természetes személy erdőgazdálkodási gyakorlata, ha egyúttal erdészeti szakszemélyzetként is szerepel a nyilvántartásban."
Tehát, a jogszabály valami oknál fogva munkaviszonyt ír elő. Ez azt jelenti, hogy ha az erdészeti hatóság már nyilvántartásba vett mint erdészeti szakszemélyzetet, akkor csak abban az esetben tudod igazolni a 2 éves gyakorlatot, ha valahol munkaviszonyban foglalkoztatnak erdészeti szakszemélyzetként.
Ez alól kivétel a tagsági viszony. Ha pl. egy bt. tagja vagy, akkor a -b) pont szerint- a bt. jogi személy, és mint tagot a bt. foglalkoztathat szakszemélyzetként, és leigazolhatja a 2 éves gyakorlati időt, ha egyébként a felhívott tevékenységi körök valamelyike szerepel a tevékenységi körben. Egyébként ez szerintem akkor is igaz, ha valaki egyéni vállalkozóként folytat ilyen tevékenységet.
A másik lehetőség, hogy ha jól tudom nektek van erdőtök. Nos ha erre az erdőterületre bejelentkezel erdőgazdálkodónak, akkor ez is gyakorlatnak számít.
Válasz nomen est omen #740. hozzászólásáraMit takar a szakszemélyzetként való alkalmazás pontosan ?
Egy kicsit fából vaskarikának érzem ezt az egészet.
Tagként erdőgazdálkodással foglalkozó cégben tevékenykedni miért nem elég?
Válasz nemerdőmérnök #739. hozzászólásáraMiután több mint 10 év eltelt azóta, hogy szakszemélyzetként alkalmaztak, és miután a saját cégednél sem ilyen munkakörben tevékenykedtél, így jogos a 2 év megkövetelése.
A gond az, hogy ezt most sem tudod igazolni, mert nem vagy alkalmazott szakszemélyzet, és nem vagy erdőgazdálkodó sem. Ez azt jelenti, hogy hiába telik el a 2 év a nyilvántartásba vétel óta, ha nem alkalmaz senki szakszemélyzetként, nem lesz meg a a 2 éves gyakorlatod.
Válasz nomen est omen #738. hozzászólására"7. § (1) Jogosult erdészeti szakszemélyzetként az a természetes személy vehető nyilvántartásba, aki a 6. §-ban foglalt feltételek teljesítésén felül
erdőgazdálkodási szakterületen a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtását megelőző tíz évben, legalább kétéves szakmai gyakorlatot szerzett."
A saját cégemben dolgozom 15 éve, de az is megfelel ennek a követelménynek:
"szakmai gyakorlatnak számít:
b) az erdőgazdálkodó, erdőgazdálkodási vagy erdőgazdálkodási szolgáltatási tevékenységet végző egyéni vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet által munkaviszony vagy tagsági jogviszony keretében, erdészeti szakszemélyzetként történő foglalkoztatás időtartama,".
A gond az, hogy ők az (újra) regisztrálástól akarják kérni a 2 évet, mivel töröltek a szakszemélyzeti nyilvántartásból valamikor.
Válasz nemerdőmérnök #737. hozzászólásáraha 2 évnél hosszabb ideig voltál alkalmazásban, megkeresed a céget aki alkalmazott. Kérsz tőlük egy igazolást erről.
244/2020 Korm. rendelet:
"14. § (1) A jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolás megszerzésére irányuló nyilvántartásba vételi kérelemhez csatolni kell
a) a 13. §-ban megjelölteket, ha a kérelmező korábban nem volt nyilvántartva erdészeti szakszemélyzetként, és
b) a szakmai gyakorlati idő igazolását.
(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti igazolás a kérelmező beazonosításához szükséges személyes adatokon túl tartalmazza
a) a betöltött munkakör és a végzett tevékenység megnevezését,
b) a munkakör betöltésének kezdő és befejező időpontját,
c) a munkáltató vagy foglalkoztató
ca) megnevezését,
cb) címét,
cc) cégszerű aláírását."
Ennyire van szükség. Megkeresed a volt munkáltatódat, és kiállíttatsz vele egy ilyen igazolást. Na meg arra, hogy az NFK-nál elvégezd az alapképzést. Ennek most még nincs pontos időpontja, februárra ígérik, hogy kirakják a honlapra.
Ha ez megvan, akkor kéred a jogosult erdészeti szakszemélyzeti nyilvántartásba vételedet.
Válasz nomen est omen #736. hozzászólásáraNem voltam erdőgazdálkodó, a saját a saját vállalkozás sem. Szolgáltatást, csemetetermelést stb. végzek. A cég még megvan, aki akkor alkalmazott. Szerintem minden papír megvan a foglalkoztatásomról, amit akkor ki kellett állítani. De amikor kérdeztem, hogy pl a saját cégem esetében hogyan kell igazolnom, hogy erdészeti vállalkozás (pl. cégkivonat, árbevétel erdészeti tevékenységből, mittudomén), akkor Gizike csak a szemét a meresztette az íróasztala mögött.
Válasz nemerdőmérnök #735. hozzászólásáraMint erdőgazdálkodó voltál nyilvántartva az elmúlt években?
Megvan még a cég, aki alkalmazott?
Van arról bármilyen papírod, hogy hol, kinél, meddig voltál alkalmazásba és milyen munkakörben?
Válasz Matyi50 #733. hozzászólásáraBeszéltem a hatósággal ez ügyben a minap. Ott sem volt mindenkinek világos ez...
Szóval én 2003 óta szakszemélyzet vagyok (jelvény, igazolvány, szolg. napló -üresen) van).
De: 2010 körül küldtek egy adategyeztetést levélben ( a 2003-ban megadott címre, ami a munkaadóm címe volt). A címre küldött levélről senki nem tud semmit (már nem ott dolgozok, 15 éve van saját erdészeti vállalkozásom), és a volt munkáltató sem azon a régi címen volt elérhető 2010-ben már- a cég időközben elköltözött. Ezért töröltek a szakszemélyzeti nyilvántartásból. Most (ha nem ismerik el a régit, de ahogy észrevettem nem nagy hajlandóság van rá), újra kérvényeznem kell a szakszemélyzetként történő nyilvántartásomat (tech. oklevél másolata, igazolvány+eljárási díj csekken 3000 Ft). De csak 2 év múlva lehetek a saját szakirányítóm, mert így kell a 2 év szakmai gyakorlat (25 éve csinálom). Valamikor a 2 év alatt jelentkezem a NFK jogosulti alapképzésre (évente 2 van, 20.000 Ft/fő), alapvizsgázom és várom, hogy leteljen a 2 év. Ezután nyilvántartásba vesznek és minden fasza.
Mindez egy szaros adategyeztetés miatt.
Rendészeti nem kötelező.
Válasz nemerdőmérnök #732. hozzászólásáraEzt a kiemeltet én se igazán értem milyen szó lett,meg hogy került a jogszabályba,de tuti lesznek jópáran,akik nem fognak vállalkozást alapítani és kiesnek vagy már kiestek a jogosult szakszemély körből és marad nekik a sima erdészeti szakszemélyzeti lehetőség,alkalmazottként céghez elmehet dolgozni másra nem jó.
Válasz nemerdőmérnök #730. hozzászólásáraEz a kavarodás a felsőfokú miatt lett így. Felsőfokú végzettséggel lehet csak erdőkezelő lenni más erdejében...vállalkozóként vagy cégen belül felsőfokú végzettségű szakember kell jhozzá. Szakirányítani én is ugy tudom,hogy továbbra is lehet középfokú végzettséggel,viszont mint magánszemély puszira,pacsira,zsebbe már nem. Vállalkozóként vagy céges formában lehet,amit be kell regisztráltatni az erdészeti hatóságnál is. Aztán mondják ki rá az amment. Az hogy a rendészeti státusz,alapvizsga kötelező e hozzá,azt nem tudom,meg kell érdeklődni,de szerintem nem feltétel,csak plusz opció.
A jogosult erdészeti szakszemély besoroláshoz a két éves kötelező gyakorlatot erdőgazdálkodóként vagy erdőgazdálkodó ,vagy erdészet,vagy szakirányító vállalkozás alkalmazásában,vagy szakig. hivatalnál történő alkalmazásban lehet elérni.
Azt viszont én sem tudom,hogy ezt a két évet milyen formában kell igazolni. Kötelező munkaviszony,vagy szakmai gyakorlati viszonyról kiállított okirat,vagy mi az ami kell hozzá a hatóságnak a szerzett tudáson papírokon túl. Aztán persze a kötelező fejtágítók kreditpontosan.
Válasz nemerdőmérnök #730. hozzászólásáraKöszi. Most már értem. Csak a kiemelt kifejezést nem értettem, és még rajtam kívül jópáran.
De akkor nincs jelentősége (csak szakirányító vállalkozásnál).
Válasz nemerdőmérnök #730. hozzászólásáraErdészeti szakszemélyzet vagy ha
"Evt. 5. §
7. * erdészeti szakszemélyzet: az e törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerinti végzettséggel rendelkező, az erdészeti hatóság által vezetett erdészeti szakirányítói névjegyzékben erdészeti szakszemélyzetként nyilvántartott személy;"
Ebben az esetben csak szakfeladatok ellátására van lehetőség. Vagyis semmilyen iratot nem jegyezhetsz ellen, az erdőgazdálkodói nyilvántartásba vételi kérelmen nem vagy megjelölhető szakirányítóként.
"14. * jogosult erdészeti szakszemélyzet: az e törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerinti szakmai gyakorlattal rendelkező, az erdészeti hatóság által vezetett erdészeti szakirányítói névjegyzékben jogosult erdészeti szakszemélyzet besorolással nyilvántartott erdészeti szakszemélyzet;"
A lényeg. Ahhoz, hogy szakirányítást végezhess, papírokat aláírhass, egyáltalán az erdőgazdálkodói nyilvántartásba vételi nyomtatványon szerepelhess mint szakirányító, ahhoz a jogosult és az érvényes státusz a feltétel. Jogosult szakirányító pedig akkor lehetsz, ha megvan a végzettséget, a gyakorlati időd, a vizsgád, és ezek után az erdészeti hatóság nyilvántartásba vesz.
Válasz Erdőjaro #728. hozzászólásáraCsodálatos magyar jogszabályozás ez (is). A kiemeltre eddig annyi változatot hallottam (pl. rendészeti is kell, felsőfokkal lehet), hogy már magamat sem akartam megérteni. Kezdem kapisgálni. Tehát a technikus esetében a kiemelt jelző használata felesleges (vállalkozásnál már nem=erdőgazdálkodásra jogosult-felsőfokkal stb.). Ezt nem ártott volna valakinek valahova leírni.
Az, hogy vállalkozó-e, meg nekem azért furcsa, mert hogy számlázott addig?
Akinek viszont rendészeti feladatokat ellátás is van ,az mostantól a rendőrségen kell magát regisztráltassa,illetve törvényileg kiváncsi leszek mi lesz majd még előírva...hogy köteles leszel intézkedni akkor is ha nem akarod...meg hasonlók..az hogy wamzerokat, önkéntes ingyenes mezőőröket lát a rendőrség a rendészeti feladatokat ellátókban,vagy sem,az még a jövő zenéje,de nem biztos,hogy hálás feladat lesz,mert elvileg egy intézkedéshez bármikor előrángathatnak ha szükség van ilyen jogosult erdészre az épp környéken intézkedő rendőrnek hivatalból.
Válasz nemerdőmérnök #727. hozzászólásáraIgen..csak még be kell jelentkezni vállalkozónak...vagy cégbe be kell vezetni a tevékenységi kört,így bejegyzik az erdészeti hatóságnál az illetőt vállalkozóként és szakirányíthat vele .,Erdőgazdálkodni viszont nem tud,hacsak nincs saját területe.
Válasz Erdőjaro #726. hozzászólásáraTovábbra is jogszabályozok: Erdőtörvény
"98. § (1) * Az erdészeti hatóság az erdészeti munkák szakmai irányítására jogosult személyekről, illetve vállalkozásokról erdészeti szakirányítói névjegyzéket vezet.
(1a) * Az erdészeti szakirányítói névjegyzék az erdészeti szakszemélyzet alábbi adatait tartalmazza:
blabla
h) az erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolásai:
ha) jogosult erdészeti szakszemélyzet,"
Tehát technikusok esetében az értelmezésem szerint, aki jogosult (technikus, 2 év gyakorlat, alapvizsga+ha azóta kellett neki, továbbképzés) az egyben automatikusan = kiemelt is.
Válasz nemerdőmérnök #725. hozzászólásáraAkiknek ugymond kegyelmet ad a jelenlegi törvény. Akiktől nem fosztja meg a már szerzett jogokat. Olyanok,akik az új törvény feltételeinek nem felelnek meg végzettség szerint türelmi időt kaptak. Ugye 2020ban még úgy indult az egész hogy középfokuval semmit se lehetne csinálni,és az is aki 20éve szakirányító technikusival,az is mehet a lecsóba. Na ezen ugye azóta már változtattak és folyamatosan változik is,mert rájöttek,hogy "nemerdfőmérnök" itt mindenki
(2) * Erdészeti szakirányító alkalmazásának minősül
a) ha az erdőgazdálkodó - jogi személy esetén törvényes képviselője, vagy személyesen közreműködő tagja - jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolással „érvényes” szakirányítói státuszban szerepel az erdészeti szakirányítói névjegyzékben,
b) az erdészeti szakirányítói névjegyzékben jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolással „érvényes” szakirányítói státuszban szereplő jogosult erdészeti szakszemélyzet munkaviszony keretében történő alkalmazása,
Urak !
Mit jelent itt ezekben az esetekben a "kiemelt besorolással" kifejezés pontosan ?
Dec. 31-el megszűntek a megbízott erdőgazdálkodói jogviszonyok, az ilyen erdőgazdálkodók törölve lettek a nyilvántartásból. Ettől függetlenül az éves vagy fél éves fakitermelést még le kell jelenteni jan. 31-ig.
Ha maradt készleten ipari-, vagy tűzifa, annak a szállítására oda kell figyelni, mert az erdőgazdálkodói kód már nem használható a szállítólevélen.
Válasz ptr389 #722. hozzászólásáraElvileg nincs,ott a műveleti lap és a fakitermelés átvétele ha megtörtént. Eleve csak eutr szállítójeggyel mozoghat a fa ezután is. Az hogy arra a lejárt műveleti lap sorszámát kérik felírni,vagy teljesen új sorszámtartományt kérnek,azt azért kérdezd meg,mert ez sem egyformán működik az országban :D Ha saját vagy bérelt autóval fuvarozod akkor ekáer nem kell,ha külső fuvarost bízol meg,akkor már neki az is kell.
Tisztelt Csoporttagok!
Boldog Új Évet Mindenkinek! Érdeklődnék, hogy erdőgazdálkodóként van e valami kötelezettségem, a 2021-ben letermelt, jelenleg még rakodón lévő, értékesítetlen faanyag készletem lejelentésére a Nébih felé? Ha igen, hol, milyen felületen kell ezt megtennem, valamint, milyen határidővel? Segítségeteket előre is köszönöm!
Köszönöm a válaszokat! Végül bejártuk egy erdésszel, megvan 80 éves az állomány, viszont rosszak a talajadottságok, illetve nem volt kezelve, azért ilyen gyenge az állomány. Az elegyarány is rossz, akácot, gyertyánt ki kellene belőle venni. A kitermelés sem lenne olyan egyszerű, utat kellene csinálni az oldalban. Az erdész szerint 800 ezertől többet nem ér. 1 millióért kínálják és kelet nógrádban van.
Válasz Gabro #716. hozzászólásáraEzt mennyiért vesztegetik? Tipikus rontott erdő,amit minden évben lopnak.Látszik,hogy bent a gödörben van egy két korosabb fa. Nógrád melyik része?
Válasz Matyi50 #717. hozzászólásáraAz egyik kedvencem ez. Kérdez, aztán eltűnik......
Válasz Gabro #716. hozzászólásáraAzt már meg se kérdezem van e a környéken megélhetési falopás,mert lehet most nincs,de hogy az elmúlt 20-25évben sz@rrá lopták a területet ,az biztos.
Válasz Gabro #716. hozzászólásáraHát a fotókon szereplő az max a fele,nem hogy 80éves.
Ha ilyen az egész az gyalázat.A záródás sem jó.Az erdőrészlet leírólapját nézd meg mindenképp,mert itt az elegyarány is lehet el van már menve.
Sziasztok!
Eladásra kínálnak nekem 5 hektár, 1/1 tulajdoni hányadú, elvileg 80 éves telepítésű, nagyrészt cseres erdőt, de van benne tölgy és gyertyán is, némi akác. A terület gyérítve nem volt még. Laikusként olyan 150-200 m3-re becsülném hektáronként a fakészletet. Mennyi lehet ennek a reális értéke?
Köszi a segítséget!
Válasz Erdőjaro #713. hozzászólásáraKöszönöm.
Válasz Erdőjaro #713. hozzászólásáraAz erdőtérkép oldal már napok óta nem működik......
Válasz máris szomszéd #712. hozzászólásárahttps://erdoterkep.nebih.gov.hu/
Van olyan térkép ami feltünteti az ország kíméleti erdeit? Vagy ahogy felénk nevezik emlék erdő,itt arra gondolok,hogy nincs belepiszkálva az erdőbe. Ahogy a természet megoldja az erdő életét.
Válasz Erdőjaro #709. hozzászólásáraRokont írt, nem családtagot.....2023-tól viszont az öröklés szempontjából sem árt, ha letisztulnak a tulajdonviszonyok.
De köthet többlethasználati megállapodást is.
Válasz nomen est omen #707. hozzászólásáraLehet, hogy ez lesz a legjobb megoldás.
Válasz nomen est omen #707. hozzászólásáracsaládtaggal minek megszüntetni?
Válasz vén cigány #706. hozzászólásáraErdőt nem kell,hogy ez változott,e a salátatörvényekkel azt nem tudom.
Válasz vén cigány #704. hozzászólásáraSzüntessétek meg a közös tulajdont. Utána mindenki lehet erdőgazdálkodó a saját 1/1-es tulajdonában.
Válasz Erdőjaro #705. hozzászólásáraSzívességi földhasználatot be kell jelenteni a földhivatalban is?
Válasz vén cigány #704. hozzászólásáraHa családtag,akkor nem. Akkor elég a szakirányító és egyikőtök bejelentkezik szivességi földhasználattal az egészre.Ha viszont távolabbi rokon,akkor meg kell osztani két külön ingatlanra és két külön erdőrészletre, és mindkettőtöknek külön külön kell bejelentkeznie a sajátjára erdőgazdálkodónak,és megbiznia pl ugyanazt a szakirányítót. Ellenkező esetben csak erdőgazdálkodásra jogosult cég lehetne rajta eg. Szóval ha osztatlan,akkor azt meg kell osztani előbb,vagy ha két önálló ingatlan,csak az erdőrészlet egy,akkor külön külön bejelentkezni mielőbb rá.
Válasz Erdőjaro #699. hozzászólására10 ha erdőnek vagyok a felerészben tulajdonosa a másik fele egy rokonomé, akkor itt is kell az erdőgazdálkodónak végzettség?
Válasz nomen est omen #702. hozzászólásáraIgen,ez valahol érthető is,2-3 ezer hektárt szakirányíthatok,annak minden nyűgjével a nyakamban,de szaros 100 hektárt nem bérelhetek,mert nincs hozzá elég tudásom.
Válasz erdész59 #701. hozzászólásáraAz erdésztechnikusok nem rendelkeznek megfelelő tudásháttérrel.
Az idős erdész kollégák könnyebben elkapják civodot, és így fél-, egy évre kiesnek az erdőgazdálkodásból. Ez gondolom azt is jelenti, hogy egy erdőmérnöki diploma viszont 100%-os védettséget biztosít.
Nem fért már bele a módosítás a törvénytervezetbe, mert nem volt hely. A vadászati törvény 999. módosítására kellett több oldal gondolom.
A magánerdőkért felelős helyettes-államtitkár fölvázolta az erdőket érintő új KAP támogatásokat, de arra a kérdésre nem tudott vagy akart válaszolni, hogy ha a magánerdők közel felében nem lesz erdőgazdálkodó, akkor ki, vagy kik fogják ezt igénybe venni (természetesen majd az állami erdőgazdaságok).
Készült állítólag felvétel is a beszélgetésről, de ezt eddig még nem adta közre a NAK. Gondolom a kellemetlen kérdések, szembesítések miatt a minisztérium nem engedi.
De várják az érdek képviseletek javaslatát, és majd beépítik a jogszabályokba. Igaz ehhez kell legalább 2 év.
Válasz nomen est omen #700. hozzászólásáraSzakmailag is meg tudta magyarázni vagy csak politikailag...?
Válasz Erdőjaro #699. hozzászólásáraMúlt hét kedden a NAK értekezésen az agrárminisztérium osztályvezetője megmagyarázta, miért kell felsőfokú végzettség ahhoz, hogy valaki erdőgazdálkodhasson.