Hirdetés
Fórum
Erdőgazdálkodás, szakirányítás
Létrehozta: Quercus erdész , 2020-11-09 06:16:13
Kedvencekhez
Segítség
- Körbálázót, de milyet? új
- Faapríték fűtés-tüzelés új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Claas traktorok új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Horsch Terrano FX és Terrano FG kultivátorok új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Direktvetés, no-till. új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
1249 hozzászólás
Válasz rongyos #491. hozzászólásáraAz okfejtésetek jó helyen jár, csak a határidő már elmult! 1 év volt, és volt aki gondoskodjon az idő múlásáról, nem is egy.A szakirányító felelőssége nem mult még el, ami 3év, ha jól értelmezem. Már csak pár hónap van erre is.Írtam a megadott címre, még nem kaptam választ. Nagyon köszönöm, Őt kerestem!Nagy segítség részemre, hogy lezárhassam az ügyet véglegesen. Sajnos ilyen világban élünk!
Holnap oltakozok! 1. szuri!
Válasz Matyi50 #492. hozzászólásáraNagyon sajnálom, hogy félre értettél!Fáradt lehetsz a sok munkától?21 év alatt én is sokat dolgoztam ezzel az erdővel, én ültettem, ápoltam a sajátomat mint munkanélküli, saját magamat foglalkoztattam a legnehezebb időkben, és ezt is finanszírozni kellett, és két kiskorú gyereket is fel kellett nevelnem. Ez a valóság, meg a szélhámos erdőmérnök!
A favágóról nem is beszélve!
Válasz rongyos #496. hozzászólására
ennyi! és pont! aki másképp gondolja az bekaphatja!
Válasz Matyi50 #492. hozzászólásáraIgazad van!!! Mi nem így csináljuk! Hanem úgy, hogy beleteszünk milliókat erdőbe, gépekbe, telephelyekbe. Aztán az elejétől a végéig végigvisszük a folyamatokat tulajdonosi szemlélettel. A favágástól, az értékesítésig, ha hatósági eljárásokon és pereken át.
Én is így csinálom, főiskolai végzettséggel egy rakat agrár bizonyítvánnyal, most vén fejjel még beiratkoztam okj fakitermelő tanfolyamra is...de ez mind tőke amit beleteszünk, és nem csak sakkozunk, hanem embereket alkalmazunk, akik egzisztenciája-főleg leszakadó térségekben, és társadalmi viszonyokban - tőlünk függ! Rohadt nagy kockázatot vállalunk a klímaváltozáson át az erdőtörvény módosításáig....szóval ez van...és nincs erőnk már utólag azon agyalni, ha valaki nem volt elég körültekintő...elfáradtunk már a válaszadásra, van elég bajunk..gondolom a kollégák megerősítenek ebben. Nem pusztán favágók vagyunk egy sztereotípia alapján!
Válasz Amatőr2018. #470. hozzászólásáraMár mindent tudsz!! Erdőd,földed eladtad.Nem vagy erdőgazdálkodó akkor mire akarod felhasználni az infoformációkat,talán vállalkozó lettél a szakmában,és azért szeretnél tájékozódni,hiányzó gyakorlatot pótolni.Tanulni soha sem késő,közel van
Ásotthalom,Szeged,levelező tanfolyam,szakkönyvek beszerzése stb.
Válasz Matyi50 #492. hozzászólásáraHa már leírtad, hogy nem így csináljátok, leírhattad volna , hogyan csináljátok?
Válasz csontii #490. hozzászólásáraNagyon bölcseket írogatsz!Ha valami konkrét dologgal állnál elő, lehet, hogy hasznosabb lenne!
Igaz a részleteket nem ismerheted, pedig a lényeg abban van. Ezek szerint nem is vagy rá kíváncsi!
Én ezt is megértem.Például hozam adatokat, árakat, felmérési módszereket, stb. is írhattál volna!
Majd legközelebb sikerülni fog!
Válasz Amatőr2018. #489. hozzászólására"Önök nem így csinálják talán?"
NEM! De az ilyen cinikus keresztkérdéses ,minősítgető,általánosító kétélű odaszólogatással nem mész semmire!
Örülök, hogy nem vagyok már erdőgazdálkodó!
Válasz D. Csaba(Quercus) #483. hozzászólásáraSemmi köze a kellékszavatossághoz....ez inkább a Laesio enormis. Fel tűnő értékaránytalanság, illetve a felén túli sérelem. a PTk.ban így:
Feltűnő értékkülönbség
A szolgáltatások értékegyensúlyának védelmére, a kirívó értékaránytalanság megakadályozására a felén túli sérelem (laesio enormis) kerüljön elfogadásra: a sérelmet szenvedő fél akkor támadhatná meg a szerződést, ha a másik féltől – a forgalmi értéken mérve – még fele értékét sem kapja meg az általa nyújtott szolgáltatásnak. Kizárt volna a megtámadás joga szerencseszerződéseknél, árverésen kötött ügyleteknél és egyezségnél, továbbá ha a sérelmet szenvedő fél a forgalmi érték (piaci ár) ismeretében (a sérelmet vállalva) kötötte meg a szerződést, vagy ha a sérelmet szenvedő felet a forgalmi érték felderítésével kapcsolatban súlyos gondatlanság terheli, vagy pedig ha forgalmi érték – piaci ár hiányában – nem állapítható meg. A jogkövetkezmények körében a sérelmet szenvedő félnek ne legyen igénye az értékkülönbség bírói úton történő megszüntetésére; a megtámadott szerződés tehát csak abban az esetben legyen bírói ítélettel érvényessé nyilvánítható, ha a feltűnő értékkülönbségből előnyt élvező fél – az eredeti állapot helyreállítása helyett, a szerződés fenntartása érdekében – a másik fél sérelmének kiegyenlítésére késznek mutatkozik.
A Ptk. 201. § (2) bekezdésében biztosított megtámadási lehetőség a szerződéskötéskor a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás között fennálló feltűnően nagy értékkülönbséghez megtámadási lehetőséget kapcsot. Ez a nagyvonalú szinallagma-védő szabály már az erősen korlátozott piaci viszonyok között is számos jogalkalmazási problémát vetett fel.
A bíróságok – tendenciaszerűen – fokozatosan emelték a feltűnő értékkülönbséget jelentő eltérés százalékos arányát: a 60-as évek 20%-ával szemben ma kb. 40%-os eltérés minősül feltűnő nagy értékkülönbségnek. A Legfelsőbb Bíróság a PK 267-es állásfoglalásában árnyaltabb, az eset összes körülményeit mérlegelő alkalmazásra hívta fel a bíróságok figyelmét, és egészében véve is a 201. § (2) bekezdésének megszorító alkalmazása mellett szállt síkra. A helyes bírói ítéletek csak a nemo turpitudinem suam allegans auditur tételével tudták útját állni annak a törekvésnek, hogy a sérelmes helyzetet felróható módon előidéző vagy vállaló fél bírói ítélet segítségével forgalmi értéken (piaci áron) szerezhesse meg a szerződésben megszerezni kívánt dolgot vagy szolgáltatást. További problémákat jelentett, hogy a piaci viszonyok fokozatos térnyerésével már a piacgazdaság bevezetése előtt is szaporodtak azok a szolgáltatások, illetve szerződéses helyzetek, amelyekben forgalmi értéket nem lehetett megállapítani. Kivételeket tett – helyesen – a bírói gyakorlat a szerencseszerződések (pl. tartási és életjáradéki ügyletek) és a sajátos szerződéskötési formák (árverés, tender stb.) esetében is.
Válasz Amatőr2018. #489. hozzászólásáraEz a történet már a könyökünkön jön ki. Mikor csináltad a szerződést akkor kellett volna alaposabbnak lenned,nem most okoskodni. Enged el ezt a történetet,semmivel sem lesz jobb,ha itt nyalogatod a sebeidet. A zsidó is a vásár után okosabb.(Meg Te is)
Válasz Matyi50 #480. hozzászólásáraKöszönöm a hozzászólásokat Mindenkitől! A 20% eltérés már nem olyan kevésnek tűnik, még akkor is ha fáról van szó!Sajnos itt nem ennyiről van szó, hanem 100-200%-ról, ezt kellene eldönteni Uraim!
A szélhámosságnak is vannak azért határai! Az unokázós csalók ezekhez képest Anygyalok!
Láttak már Önök rakatokat a vágási területen, vagy vágás utáni felmérést csináltak már valaha?
Hallottak már megállapodást a vágásra, majd a kivágott fa felméréséről?Mi az, hogy mennyit szeretnék kapni az erdőért? Más az ára ingatlanként, és más ha külön adom el a fát, és külön a földet, még akkor is ha egy napon adom el mind a kettőt.Mások az adózási, és mások a föld forgalmazás szabályai is!Ritkitáskor is éppen felit ígérte egy okos tojás a fáért, mint aki végül ritkított. Kivágás után volt felmérés,kifizetés, majd ezután történt az elszállítás. Hallottak már ilyenről? Önök nem így csinálják talán?
Válasz Matyi50 #480. hozzászólásáraKöszönöm a hozzászólásokat Mindenkitől! A 20% eltérés már nem olyan kevésnek tűnik, még akkor is ha fáról van szó!Sajnos itt nem ennyiről van szó, hanem 100-200%-ról, ezt kellene eldönteni Uraim!
A szélhámosságnak is vannak azért határai! Az unokázós csalók ezekhez képest Anygyalok!
Láttak már Önök rakatokat a vágási területen, vagy vágás utáni felmérést csináltak már valaha?
Hallottak már megállapodást a vágásra, majd a kivágott fa felméréséről?Mi az, hogy mennyit szeretnék kapni az erdőért? Más az ára ingatlanként, és más ha külön adom el a fát, és külön a földet, még akkor is ha egy napon adom el mind a kettőt.Mások az adózási, és mások a föld forgalmazás szabályai is!Ritkitáskor is éppen felit ígérte egy okos tojás a fáért, mint aki végül ritkított. Kivágás után volt felmérés,kifizetés, majd ezután történt az elszállítás. Hallottak már ilyenről? Önök nem így csinálják talán?
Egyébként ha jól értelmezem lesz külön erdőkért felelős államtitkár, és annak lesz egy külön a magánerdőkért felelős helyettese is.
Szóval nagyon jó lesz nekünk.
Válasz mészáros b. zoltán #484. hozzászólásáraAkkor ott valami hibádzik.
Válasz Rabó001 #482. hozzászólásáraTisztelt Rabó001! Egyetértek veled,a jog mindenek felett! Vannak különleges jogi esetek,ha megbontasz egy használt dolgot a rejtett vagy be nem vallott hibák miatt elég nagy pofára esés is lehet mindkét fél részéről,és nem biztos,hogy jó szerződést tudtál íratni,kötni,mert valahol bujkál egy §.a százhuszonhatezredik törvényben és .....!
Válasz Matyi50 #480. hozzászólásáraTisztelt Matyi 50,nem akarok vitát nyitni a törzsenkénti felvétel pontosságát illetően,de a 20%
simán benne van.Több ezer m3-nél sokszáz m3 tévedéssel!
Válasz Rabó001 #482. hozzászólásáraKellékszavatosság.
De ez itt nem játszik.
Válasz mészáros b. zoltán #479. hozzászólására"Az üzlet két fél meg állapodásán múlik,csak az értékkel kell tisztában lenni,hogy ne legyél elégedetlen.
A már lebonyolított üzlet utólagosan nem korrigálható."
Mondja ezt az ember, józan ésszel gondolkodva. Én is így gondoltam, amíg nem hallottam egy ellenpéldát. Egy közeli ismerősöm eladott egy családi házat. Közösen kialkudott vételárért, a vevő meggyőzödött az ingatlan állapotáról, szerződést írtak, minden megvolt ahogy kell. Aztán a vevő elkezdte felújítani az ingatlant, és perre mentek. És nyertek, utólag az eladónak komoly pénzt vissza kellett fizetnie.
Tehát a valóságban van ellenpélda. Egyszer egy másik fórumon is előjött ez, belekapcsolódtam, és olyanok akik nálam többet értenek a joghoz, megerősítették hogy van ilyen. A pontos jogi szakkifejezésre arra nem emlékszem.
Válasz mészáros b. zoltán #479. hozzászólásáraÉvek óta rágja ezt a csontot, és nem tudja elengedni.
Egy nagyon egyszerű dolgot nem tud, vagy nem akar megérteni. Már nem emlékszem mi volt az eredeti probléma, de a lényeg amit írsz, a szerződés
A szerződés a felek szabad akaratának gyermeke. Aki eladja az erdejét akár lábon, akár földel együtt, az döntse el, mit akar. Ha fix árat szab, akár hektárra, akár erdőrészletre,akár földrészletre, annak utólag nincs joga reklamálni azért, mert a vevő esetleg több fatömeget tudott levenni, mint amit ő gondolt.
Főleg miután ez fordítva is elsülhet. Mert lehet, hogy a vevő szívja meg, mert kevesebb jött le róla.
Ez. kb. olyan, mintha én eladnám az autómat 1 milláért, majd utána elkezdenék reklamálni, mert a vevő tovább adta 1,2 milláért.
Válasz mészáros b. zoltán #479. hozzászólására"Ne akard,hogy lábon álló erdőd fatömegét bárki megtudja mondani,hány m3. mert erre senki sem képes,"
De! Mindenki,aki tanulta! Törzsenkénti felvétel a neve.
Válasz Amatőr2018. #477. hozzászólásáraTisztelt Amatőr!Üzletet kötni bármilyen mértékegységben lehet,akár hektárban akár bármiben.
Az üzlet két fél meg állapodásán múlik,csak az értékkel kell tisztában lenni,hogy ne legyél elégedetlen.
A már lebonyolított üzlet utólagosan nem korrigálható.Óvatlan voltál,előbb meg kellett volna
állapítanod mennyit akarsz az erdőért,de ezt ne a vevőtől kérdezd meg!
Ne akard,hogy lábon álló erdőd fatömegét bárki megtudja mondani,hány m3. mert erre senki sem képes,hiába állítja.Az ez irányú törekvés neve becslés és ebben igen nagy + - eltérések vannak
A már azóta felújított tarvágásos földed értékét is már hiába keresed,mert eladtad,és már hiába mondod azt,hogy nem ilyen lovat akartál.
Ezért nem "olvassák a bejegyzéseidet",de olvassák,csak nem tud senki ebben már segíteni!
Így megállt a fórum.
Válasz Amatőr2018. #477. hozzászólásáraKedves kérdező, javaslom keresse fel az alábbi címet, s jó pénzért itt biztos mindent elmondanak, az egyéni spec problémára. Az ügyvédnő erre szakosodott:
https://erdojog.blog.hu/2018/01/17/magamrol_1128
Válasz Amatőr2018. #476. hozzászólásáraIsmét egy szép napot Kívánok!
A sikeres újratelepítés megtörtént a héten, valahol már írtam róla! Elég bonyolult nekem ez a fórumozás oldal, még mindig vannak újdonságok részemre, de azt meg hiányolom, hogy az olvasottságot nem látom, lehet, hogy az én bénaságom ez is?A próba bejegyzésért elnézést kérek ezuton!Nem ment el a telepítés részletes leírásom valami oknál fogva?
Az új mértékegységről az erdészetben még nem írtam eleget, ezért megismétlem, hogy tudjanak mások is róla!
Tehát az erdőben lévő fát újabban erdő/ha-ban, azaz 4ha/XFt-ban készíti a diplomás erdő mérnök
szakirányító nyugdíját kiegészítve, mint szakember. Az ujratelepitést is Ő szakirányította. A túlvágás ügyről nem akart tudni a hatóságoknál, nincs róla tudomása. Korábban úgy nyilatkozott, hogy nem foghatja a favágó kis kezét. Erről elfeledkezett?Miloba a csodaszer, talán így hívják?
Jó Reggelt Kívánok az Uraknak!
Nálam a Legújabb Szomszéd két nap alatt elvégeztette az újratelepítést a 4ha-os területen!Még a helyi ujságok is hírt adtak róla, mint sikertörténetről!
Egy kérdésem azért felmerül, amire várnék válaszokat is a Szakiktól!
Mégpediglen arra keresem a választ, hogy a tuskózatlan földterületet kellene beárazni a homoksivatagban a délalföldön, mint erdőföldterületet, és mint ingatlant 2018-2020 években m2, vagy hektár árban. Tehát itt már nem áll az erdő a talpán.
A telepítés szakirányítója ugyan az az erdőmérnök nyugdíjas , aki hektárban agyja-veszi a fát, és írta meg a fa adásvételi szerződést, és állította ki a termelés jelentést!
Sokféleképpen mérik a fát, de egy mérnokhőz NEM méltó az ilyen Baki szerintem!
Nem de?????
bnvhjjm
Válasz Amatőr2018. #473. hozzászólásáratudjuk....
Válasz Amatőr2018. #470. hozzászólásáraNagyon elfoglaltak az Urak!Biztosan fát ültetnek, erdőt telepitenek! Itt az ideje, most!
A pályázati támogatások mellett, érdemes a várható hozammal is számolni, amiről ritkábban esik szó.
Például a talpon álló erdő árakról közérthető amódon! Szoktam látogatni az eladó erdő hirdetéseket a "Hirdetések között", ahol sokszor elgondolkodtató árakkal lehet találkozni.
Sajnos ez tévesztett meg engem is, meg a szélhámos favágó, és a nyugdíjas erdőmérnök szakirányító mérnök úr, akit csak kevésbé ismertem, és megtévesztett igazán!
"Kecskékre bíztam a káposztát"! 1/3 áron adtam el az erdőben lévő fát! 1/3-a nem lett kifizetve, és 1/3-a meg sem termett, csak papírra került, szállítójegyekre, és a termelésjelentésbe. Így került be az erdészeti nyílvántartásba ez a terület? amit már nem én igazoltam le. A mérnök úr állította ki mint szakirányító a jelentést?
Az utolsó 1/3 fatömege közel 400m3 a papírokon, ami nem létező fa, és kb 10 kamion rakománynak felel meg tudomásom szerint.
1m3 száraz nyárfa tüzelő fűtőértéke 7000-8000 Mj
fűtőértéknek felelt volna meg! A februári gázszámlám megfelel 1 m3 száraz nyárfa tüzelő fűtőértékének, azaz (8073 MJ/234m3 földgáznak)!
Ha megtermett volna ez a nem létező famennyiség, akkor 66 évig fűthettem volna a lakásomat vele!
Ez volt a füstbe ment TERV!
Válasz Erdőjaro #471. hozzászólásáraEzt át kell nyálazni megint betűről betűre,mert tuti van elrejtve benne megint valami más is!
http://www.fataj.hu/2021/03/108/202103108_HatalyosEVT.php újabb Etv.módosítás!
Válasz rongyos #465. hozzászólásáraTaláltam hozam számítást tömegre, és forint értékre is! Hurrá!NNy-ra, és akácra is, és az erdőgazdálkodás jövedelmezőségére is!Utóbbi 5,6 % -os kamatnak felel meg évente számítva!2014. évi adatokkal számol a szakember Közgazdász, pénzügyi szakember.Aki keres, az talál! A vaktyúk is talál szemet!
A " Hazug embert" "Erdészeti szakirányító mérnököt" is hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát!
Én most sántikálok nagyon. Ma fejeződik be a lézertherápiám a térdemre, a 10.-k alkalom.
Várom, hogy javuljon valamit.
Korábban addig keresgéltem, hogy fényképet találtam a dédszüleimről az 1800-as évek végéről, egy fotótörténeti oldalon.Kolozsváron készült a fénykép, műtermi felvétel volt!
üdv.márc.02 vp erdőtelepités.2020-as kifizetési kérelm.megkezdték a feldolgozást.akinek van figyelje az ügyféltájékoztatási rendszerét.somogy m.
Válasz rongyos #466. hozzászólásáraA baj az,hogy rengeteg dilettáns,laikus támogatja őket.
Jól hangzó propaganda dumával,címekkel milliókat félre lehet vezetni.Aztán ha ez kész,egy nagyobb tömeg már hatást is gyakorolhat a törvényhozásra,miközben a valódi célnak a közelébe sem járnak.
Válasz rongyos #465. hozzászólásáraEzt az utat már megtettem régen! Be is adtam a rendvédelmi hatóságoknak a szakvéleményt, ami nem hatotta meg azokat egyáltalán.Másodszorra is véglegesen elutasították a bejelentésemet csípőből!
Most kaptam meg a válaszukat két napja. Itt tartok most.Nálunk a megyében nincs is igazságügyi szakértő, át kellett menjek a szomszéd megyébe.
Valaki csak tud mondani termelési adatokat a gyakorlatból, vagy titok ez is? Más a terv, és más a gyakorlati tapasztalat. Időközben a részletlap tartalma is változott, és be jött a hozam kifejezés, amibe minden belefér, még a 3 mil m3 hiányzó fa is!
Válasz Erdőjaro #463. hozzászólásárapl. a szoc. tüzifa helyett adjanak szoc. áramot..aajjajjajjjaajjj abból nehezebben lehet pálinkát csinálni..:D viccet félre: ki a bánat ez a Levegő Munkacsoport? varami ultra green hippy mozgalom?
Igen az....gyakorlatilag egy egyesület Budapest Üllői úton levő székhellyel.. aki belekotyog mindenbe, ami természettel meg vidékkel kapcsolatos....elmennek a bús p.csába..
Válasz Amatőr2018. #464. hozzászólásáraegy héten még hányszor feogod feltenni a kérdést? szerintem fogadj fel igazságügyi szakértőt, és ki fog munkálni mindent...
Válasz Erdőjaro #463. hozzászólásáraEgy magyarországi cég 3 000 000 m3 fát keres, ami nem érkezett meg hozzá, hallotta más is? Jól hallottam ezt a hírt? Már nem tudom igazán, hol olvastam, vagy hallottam ezt a hírt?
Hol mérik ilyen bőven a fát?
4 ha nemes nyár 21 éves korában kivágva mennyi lehetett a homok sivatagban?
Tudom, hogy két tojás sem egyforma. Terv szerint évi 20m3-es átlag van megadva.Ritkításkor a részletlap szerint 12éves korban br.684m3 volt az össz fatömeg, aminek a fele lett kitermelve.
Az akkori felmérés szerint valóban kb. br 342m3 bruttó lett a kitermelt mennyiség.
Véghasználatkor,21 éves korban a részletlap szerint 1180 m3-t ír br famennyiségnek ugyan erre a területre. A kitermelés jelentés már 1420 m3 br famennyiséget igazol a szakirányító által elkészítve, nem leigazolva azt.
Ezt akarta velem aláiratni, és fizessem meg az Ő munkáját is.
Megoldották nélkülem a jelentés beadást!
Így változik egy erdő hozama, vagy attól függ, hogy ki méri fel a fát? Diplomás erdőmérnök volt a szakirányító.A fa adsvételi szerződést is Ő készítette el. Hektárban méri a fát? 4Ha/ Ft?
https://www.portfolio.hu/uzlet/20210219/napvilagot-latott-egy-javaslat-korlatozhatnak-a-lakossagi-tuzelest-magyarorszagon-470630?
Ezeknek tényleg elment az eszük ha a szilárd fatüzelést is korlátozni fogják.
Válasz Matyi50 #460. hozzászólásáraÉn a felhalmozódó sok fahulladéktól tartok leginkább, mint reális tűzforrás! Lásd a balatoni nád tüzet!Mi felénk is volt pár éve egy ilyen, volt riadalom nem kicsi! Most a tűz gyújtási tilalom még több, és nagyobb tüzeket fog okozni, előre látható!
A letermelt erdőben maradó fahulladék, tuskó darabok, gyökerek pedig az újratelepítést akadályozzák, fékezik! Holdbéli táj alakult a volt erdőm helyén! Ez lenne az erdőgazdálkodás, környezetvédelem? Most szerveződünk Újjá!
A "Sparhert" most jön divatba újra!Lehet, hogy abban is gáz, vagy elektromos fűtés lesz bekötve?
Épülnek kemencék is újabban. Szabadtéri kemencében láttam csülköt sütni, egyszerre 20-30 darabot. Biztos el is fogyott jó étvággyal!
Válasz Matyi50 #460. hozzászólására" A fakitermelések ellen van,közben tele a háza fa bútorokkal,nyílászárókkal." de erre aztmondják, hogy azt 1x kell megvenni...egy átlagos háztartás meg eltuzel 6 zongorányi fát évente...a nyílászáróknál meg inkább fahatású műanyagot használnak...és az ilyen sznobok meg nem is elektromos autóval járnak, hanem bringával. A lakástól az irodáig....és rohadtul nem értenek meg minket: erdőőőírrtóóókat.....:/
Válasz Amatőr2018. #459. hozzászólásáraA sok idióta...igen sok újgazdag liberó itthon is betiltaná még vidéken is a vegyestüzelést,csak szerintem akkor őket is a tűzre raknák :D
Sajnos egyre több a szegény ember,azokkal senki nem foglalkozik...fagyjanak majd meg,kit érdekel közülük? Senkit..sok idiótának csak a saját luxusa a lényeg,miközben fingja nincs dolgokról. A fakitermelések ellen van,közben tele a háza fa bútorokkal,nyílászárókkal.
Fotel környezetvédő,közben meg az nem jut el a tudatáig,hogy az elektromos autója gyártásához olyan magas környezetterheléssel történik,hogy abból 3 belsőégésű motoros autót üzemeltethetne.
Válasz cyclo-400 #388. hozzászólására Megnéznék egy ilyen erdőt!Tudnál esetleg képeket feltenni a fejlődésükről. Miben van a titok? Elárulnád? Tényleg sok a fa, mégis drága megvenni a
tüzelőt! Amúgy meg rontja a levegőt is a füstje.Lakott területen nem látom a jövőjét a szilárd tüzelésnek. Mi lenne itt, ha kemény telek is lennének? Gyerekkorunkban egy szobát fűtöttünk, akkor még fával a belvárosban. Mások szénnel.
Luxemburgban már gázbekötésre sem adnak engedélyt, egy új ház építésekor, de létezik még olaj, és fa tüzelés is.A főzés-sütés meg elektromos leginkább.
Üdv.: Amatőr
Válasz Amatőr2018. #456. hozzászólásáraerdősítésnél is van, ha pl. szántóból, gyepből teremt valaki erdőt. Ha belterületeben van, nem lesz gond. Ha zártkertben akkor sem.
5db NNY-nak kegyelmet adott a fatolvaj favágó!A szakirányítom még nem mozdult a bejelentés ügyében,
pedig többször kértem már! Mi lehet az oka?Talán a kis volumenű munka, vagy sok a munkája, és naturás is a terület?Már túlnőnek a fák, és kivágni sem lehet akármikor a madarak miatt!És maradt egy fasorom is, 30 darab, szintén olyan 50-es átmérővel.Itt meg a fa az enyém, papír van róla, de a terület nem. A szomszéd szélső akácosa, meg egy sorral átjött hozzám, már telepítéskor így lett telepítve.Földhasználati rendet kell készíteni, újat, aktuálisat!Ha elkészül, megírom!
Válasz rongyos #448. hozzászólásáraJó napot kívánok!Jövedelempótlót én csak a Natúrában ismertem. Létezik ilyen máshol is?
Kitermeltem tegnap egy szilfát a kertből, nem kértem rá engedélyt. Baj lesz ebből?Van még pár darab, csak erő is legyen hozzá! Nem olyan nagyok még, de terjednek nagyon!
Válasz rongyos #454. hozzászólásáraHát ja... A vegyipar élelmiszeripari ténykedésének a hasznát a gyógyszeripar látja...
Válasz nemerdőmérnök #452. hozzászólásáraKöszönöm a választ. Tényleg igazad van a diverzitást, azt az egész gazdaságra nézik. Hát nem tudom, annyira nem fog itt éhezni senki, mert megoldja a vegyipar az élelmezést...sajnos. Én személy szerint lehet elengedem a szántót, illetve az egyik darabot és megy bele az erdő, mert mindenki a saját életútja szerint dönt. A gyerekem az biztos nem fog ezzel szarakodni, az orvosi egyetem után. Viszont most itt ez a lehetőség, utána meg ki tudja...
Szántóföldön is úgy lene jó termelni, ha nem húzná le az ember gatyáját, a vetőmagos, a műtrágyás, a növényvédőszeres, a kombájnos, a szárítós, a kamionos, az uszályt rakó, a hajóskapitány meg stb....hiába nagy az árbevétel...elkopik a költségeken. Persze ahol jó földek vannak és infrastruktúra ott természetesen más a dolog.
Válasz Matyi50 #374. hozzászólásáraMit jelentenek a piros és fekete összegek?
Válasz rongyos #450. hozzászólásáraNem kell elengedni a szántót, mert ezek szántó művelési ágban maradnak. Saps+zöldítés jár, de ugye ezek nem egy adott táblára, hanem gazdálkodóra vonatkoznak, a gazdaság egészének kell megfelelni a zöldítés feltételeinek. Szóval ha beüt a gebasz (éhen akar halni a világ), akkor 8-12 év múlva (ennyi a pályázatban vállalt legkorábbi levágási kor, max 20.év) lehet termelni bármit.
Eltelt lassan 8 hónap az új "csodafegyver" az erdőgazdálkodói haszonbérlet, és az erdőkezelés bevetése óta.
Hallott már valaki olyanról, hogy ilyen szerződésekkel regisztráltak erdőgazdálkodónak? Mert én még nem.
Válasz nemerdőmérnök #449. hozzászólásáraAzt tudom, de valahogy nem egyértelmű az ápolási műveletek finanszírozása. Úgy néz ki, mintha a következő években nem kellene ápolni, de erre van akkor a saps-...viszont zöldítési komponens az van-e?
Nagyon ki kell sakkozni, mennyiért éri meg elengedni a szántót...na jóóó ahol tolonganak érte ott nem kérdés...de ahol kihal a környék, ott elgondolkodtató..