Hirdetés
Fórum
Erdőgazdálkodás, szakirányítás
Létrehozta: Quercus erdész , 2020-11-09 06:16:13
Kedvencekhez
Segítség
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Fakitermelés, erdők újratelepítése új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Kecsketenyésztés új
- HW 6011 vagy HW 8011-es pótkocsi új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Erdőtelepítési támogatás új
- MTZ 1221 traktor új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Javitó meszezés, mésziszap kijuttatása új
1253 hozzászólás
Válasz én 11 #402. hozzászólásáraKocsányos tölgy.
Válasz nemerdőmérnök #395. hozzászólásáraAz mit jelent ,KST ?
Válasz cyclo-400 #400. hozzászólásáraHa nincs makk, csemete sem nagyon lesz...
Válasz nemerdőmérnök #395. hozzászólásáraFelénk 2020 öszén a 80- 100 éves tölgy
alatt, nem hogy, 1 kg 1 db makk nem volt
mi sem tudtunk vetni.
Ugyhogy jólmondod, ha az idén sem lessz makk termés, nagyon sokan bajban lesznek. A csemetéböl 8-10.000 db/ha
igen huzós összeg + telepítés.
Válasz Matyi50 #394. hozzászólásáraEzt nem értik sokan.
Ha már egyszer befejezett telepítés, akkor azt fenn kell tartani akkor is ha x év múlva valamilyen okból (klíma, kártevő) kipusztul, vagy a záródása a megengedett százalék alá csökken. Persze lehet, hogy majd erre is lesz támogatás, de nem valószínű, hogy az utódok, az örökösök ennek tapsolni fognak.
Nem azt mondom, hogy akkor most nem szabad erdőt telepíteni, de mindenkinek meg kellene érteni, hogy ez nem 1, de nem is 12 éves buli.
Itt meg lehet szívatni a következő generációkat gazdagon. Mint ahogyan most is nagyon sokan szívnak közülük az örökölt erdőkkel.
Eladni meg......kinek? Én itt a környéken az elmúlt 2 évben nem hallottam arról, hogy valaki erdőt vett volna. Olyanról viszont tudok, aki 120 milláért vett erdőt, de még nem nagyon tudott pénzt kivenni belőle.
Válasz rxrally #392. hozzászólásáraHa erdőtelepítésre gondolsz, akkor 3 méter, kivéve ha géppel ápolod, mert akkor 5 méter.
Válasz nemerdőmérnök #395. hozzászólásáraBizony, az ördög a részletekben van,
300 ha-nak csak a kiviteli terve igen
komoly összeg, ha 36 hónapon belül nem tudja átadni, nagy bukta.
Elég csak rossz minőségű csemetével vagy nem szakszerű ültetéssel elkezdeni a kivitelezést aztán jövőre lehet újra kezdeni.
Válasz cyclo-400 #388. hozzászólásáraÉn most 400-600 Ft-ért tudtam volna az Alföldön makkot vetni (de csak nagyon keveset). Egy kolléga említett itt a környéken egy "befektetőt", aki 2 éve nyert támogatást, 300 ha KST-re. Tavaly nem vetette el (2019). Na, neki ez a év gatyafelkötős lett (lesz). Most már telepíteni kell, de nincs makk. És csemete sincs már. Itt most nem jött össze a matek. És még számtalan kockázata van, de ez így indulásnak...
Válasz én 11 #393. hozzászólásáraÚgy bizony! utófinanszírozott minden! A klimatikus viszonyok változásáról nem is beszélve.Na és ami nincs még említve,az a kártevők. Új a csipkéspoloska,ami óriási kárt tud okozni fiatal telepítésben. Az aszályról már nem is beszélve.Szóval itt inkább a másodlagos egyéb költségek,amikre nagyon oda kell figyelni.A neheze meg akkor jön,amikor már géppel nem lehet belejárni.
Keménylombost mindenképp támogatással érdemes,de azzal kalkulálni kell,hogy nem ingyenpénz a támogatás,hanem való igaz sokszor még többet is rá kell áldozni.
Válasz Selvin #391. hozzászólásáraDe a telepités és fentartás elég nagy költség.Tehát nem 6.1 milla marad ,hanem kevesebb .És 12 év mikoris az össz .lóvé megvan .ha addig nem történik valami baj.Pl.bármi miatt nem fizetnek .pl.gazdasági válság....Ja és előre kell fizetni a telepitést,és 1 év mulva kapod meg.
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy erdőt egy adott telekhatártól vagy szántóföld határától hány métert kell elhagyni? (Akác és nyárfa ha ez számít valamit)
Nekem több ismerősöm veszi a szántókat mindenfelé és telepíti a kemény lombút. 12 év alatt kiveszi a 6,1 millió támogatást, utána meg elengedi az egészet, mondjuk eladja. Én is azon gondolkodom, hogy ha telepítenék 15 hektárt, akkor csak a telepítési támogatásból tudnék venni helyette másik 20 hektárt két év múlva, plussz ez az erdő megmaradna és hozna fix 6,5 milliót évente 11 évig. Ebből persze művelni kell, de ha jól tudom csak az első 1-2 év a húzós (lehet tévedek). Ez azért sokkal jobb, mint a búza profitja.
A baj az, hogy nem értek az erdőhöz és tartok attól, hogy ez így jól hangzik, de a valóság sötétebb. Ahhoz meg elég drága dolog, hogy próba szerencse alapon belevágjak.
Válasz Amatőr2018. #375. hozzászólásáraMost az akácos melletti területen lesz szürke nyár telepítve a NNY-as után az újabb tulajdonos által. ez bejegyzett erdőrészlet újratelepítése lesz. A forrást nem tudni, milyen támogatással.Ha rajtam múlott volna, hagytam volna a nemes nyarat, és tisztogattam volna a hajtásokat, és ritkítottam volna folyamatosan, Inkább utakat építettem volna a gépi munkákkal! A fagyok után, lesz mit javítani az utakon!Új útakat is építettem volna többet ilyet is, meg olyat is. Például Fel-és lehajtókat a pályákra, kerékpárutakat a biztonságos közlekedésért. Erős hajtások indultak el a tuskókon, a java már 4m felett is járhatott az eltelt 2 év után, hogy kivágták a törzseket. Igazából a szürke nyár előnyeit nem ismerem, "amatőr" vagyok (voltam) !
Válasz nemerdőmérnök #387. hozzászólásáraNálunk nem is lehet, csak KST-T telepíteni. 6-8 év után tökéletesen záródik és a vadvédelmi kerítést is felszedik.
Válasz nemerdőmérnök #387. hozzászólásáraÁltalában makkot vetünk, most a 2000-ben
telepített tölgyeseknél van a töszám beállitás, tapasztalat ritkábbra fogjuk vetni , mert tulsürü. A patakos részekbe
elegyfaként "vizálló fajtakat" teszünk.
Komoly tulkínalat van a kitermelt fából.
Válasz cyclo-400 #386. hozzászólásáraÉn is azt gondolom, hogy ott, ahol nem tudnak évről-évre megfelelően gazdálkodni a szántókon (és ennek millió oka lehet), ott ez bizony egy jó alternatíva.
Az meg egy jó kérdés, hogy magas támogatásért sokat kell melózni és kockáztatni (pl. KST az Alföldön), vagy az alacsonyabb, de kevésbé melós-kockázatos dolgot választom (A,HNY,NNY).
Válasz Matyi50 #383. hozzászólásáraNálunk a Beregi sikságon már a negyedik
telepítési hullám, zajlik mióta a terü-
let alapú is jár , nem olyan rossz buli az.Kocsányos tölgyröl beszélek, őshonos.
5-10AK területeken nincs is alternatíva.
A mostani pályázat 12 éven keresztül
biztosit ápolás+ jöv kiesés + területaélapú kb 1250 eur/ha összeget.
A kerítésre hektáronként 731 eur. Felhivás, pályázat
Válasz Matyi50 #384. hozzászólásáraNem biztos.
Engem nem különösebben érdekel az erdőtelepítés, de most eszembe jutott valami.
Az egyik erdőgazdálkodómat pár éve az utolsó pillanatban húztam ki a szarból, mert ez egyik erdőrészletét nemtudta befejezni a megadott határidőre, így vissza kellett volna fizetni a támogatást kamatostól. Csináltam egy vismajort, és így megmenekült.
Kíváncsi lettem, mi a helyzet most, és átfutottam a pályázati feltételeket.
Nos. Most nincs ilyen veszély. Sehol nem találok olyan feltételt, hogy az erdőtelepítést be kell fejezni, vagyis azt az erdészeti hatóságnak műszaki átvétellel befejezetté kell nyilvánítani. Ez azt jelenti, hogy ha a projekt véget ér, vagyis max. 12 év múlva, és a telepítés nincs befejezhető állapotban, akkor azt kérelemre törlik az Adattárból. Vagyis ismét "nem erdő".
Ha ez igaz, akkor már nem is olyan rossz buli.
Válasz rongyos #379. hozzászólásáraA "felmarkolt "lóvét el is költöd?
Bátor vagy...
Válasz rongyos #378. hozzászólására20évessel már semmi,de addig az összes támogatást bezony beledolgozhatod rendesen...pláne hogy nem egyszerre fizetik...van amit ki se fizetnek...sőt a mostani névértéken fizetik...Biztos jól csinálod,de nagyon rá vannak cuppanva arra is,hogy vizzafizettessenek egy csomót. Pl a záródás egy Kst.Ktt,Cs állományban nálad hány év után lesz 100%?
A pótlás pl egy domb,hegyvidéki területen minimum 30% alapból is a záródásig.
Válasz rongyos #381. hozzászólásáraAz erdő egyirányú utca. Az elmúlt 1-2 év tükrében ráadásul még zsákutca is.
Azt kell megérteni, hogy ha valaki erdőt telepít, és azt a hatóság befejezetté nyilvánítja, akkor onnan már nincs visszaút. Kevés kivételtől eltekintve, az erdő erdő marad ha törik, ha szakad, ha a annak fenntartására a későbbiek során a gatyád rámegy is. Legalább is az eddigi, és a jelenlegi jogszabályi előírások alapján. Arra kicsi az esély, hogy ez változzon. Főleg miután az eléggé egyértelmű hogy a magyar szabályozás évtizedekre lemaradt a józan ész követelményeitől. De nem csak a jogszabályok, hanem a hatósági gyakorlat is.
Az erdőtelepítés, erdőgazdálkodás majd akkor lesz talán buli, ha megerősödik a védelmi-elsősorban a klímavédelmi- funkció, és ezt az állam, vagy pl. az eju hajlandó lesz támogatni is. Nem csak pénzzel, hanem világos, rugalmas, érthető jogszabályi háttérrel is. Mi ma még ettől nagyon messze vagyunk.
Tölgyet, bükköt azok telepítsenek, akik szeretik a kihívásokat, és ezeket a kihívásokat szeretnék továbbadni az utódaiknak is.
Válasz D. Csaba szakirányító #380. hozzászólásáraJahhhh...ha az ember nem akarja maga megcsinálni, akkor biztos. Főleg, ha pökhendi cigány brigádok a gatyádat lehúzzák napszámban...
csak úgy megy ha átlátható mennyiségű területet művel az ember saját maga...mint egy kertészetet, s nem adja ki a kezéből alvállalkozóknak.
Válasz csontii #377. hozzászólásáraElőbb-utóbb majd csak föltűnik a laikusoknak is, hogy szakmabeliek az erdőtelepítésnek még a gondolatától is irtóznak.
Igaz, ez a felismerés azoknak, akiknek a szeme előtt csak a támogatási összegek lebegtek, és ez alapján vágtak bele, sovány vigasz lesz.
Válasz csontii #377. hozzászólásáraa felmarkolt lovét meg befektetem máshova az ő érdekükben...pl. szántóba..:D
Válasz csontii #377. hozzászólásáraMilyen nyűg van egy záródott 2o éves keménylombú erdővel? Tölgy-bükk? Le se kell szarni ...meg maximum eladják a francba...a mi vidékünkről ugyis mindenki menkül. Jobb helyeken nem vitatom, hogy érdemesebb szántóföldi gazdálkodásban gondolkodni...
Válasz rongyos #376. hozzászólásáraA lényeg,hogy most felmarkolod a lóvét a gyereked nyakában meg majd hátra hagyod a nyűgöt. Kb erre jó most az erdő telepítés.
Válasz Matyi50 #374. hozzászólásáraBele kell tenni az őshonos egyedfajokat, és akkor plusz 1 millióval több. Abból bőven megvan az ápolás, meg a mikorrhizált csemete telepítésból. Én kb 2o hektárt művelek így.Igaz magamnak, de sokkal kényelmesebb meló, mint fát vágni. Aztán mi lesz 10 év mulva, már tök mindegy...1oo évesen úgysem fog az ember az erdőre menni. A munkaerőutánpótlás meg úgyis megszűnik, a faanyag felvevőpiacával együtt.
Válasz Matyi50 #374. hozzászólásáraVégre egy táblázat! Pár éve volt egy nyertes, elfogadott pályázatom Natura2000. területen.A fafaj miatt inkább eladtam a területet. az új tulaj akácot telepített bele, más támogatási alapból.
(Közmunka programból) Ő megtehette.Én a 70-hez közeledek már heteken belül.
Egy idős erdész hirdeti a 25Ha-os NNY erdőjét,már 30 éves lehet, földdel együtt. Kérdeztem tőle, miért adja el területet is? Nem bízik az időjárásban, attól tart, hogy ki sem fakad. Nálam az ásott kút rendszeresen kiszárad. Jelenleg épp hogy megmerül a vödör benne.Gyerekkounkban ilyen nem fordult elő, és ezt ittuk egész évben!
Válasz Selvin #372. hozzászólásáraNem mind arany,ami fénylik ám :D
Mennyi is az annyi hektáronként? Szépek a számok... de ezek csak számok...
Egy tölgyest fel is kell nevelni állékony állapotig.
Vadkárveszélyes helyen a kerítés elvisz rengeteget... Hol az ápolás? A tölgy miután kikel,vagy megfakad,szinte 10évig meg se mozdul.
Válasz Selvin #372. hozzászólásáraegy rakat ügyvéd telepít ezerrel, mert valóban nagyobb a jövedelmezősége mint a szántóföldi termelésnek....ha több vagy mint 4o akkor meg kell csinálni...ha kevesebb mint 3o akkor még lehet bízni a szép ígéretekben....én is telepítek amit tudok..
Sziasztok! Akárhogy is olvasom, a számok alapján jelenleg egy nagyon jó üzlet (főleg kemény lombú) erdő telepítése, főleg gyenge minőségű szántókon. Gyakorlatilag a normál termelési eredmény többszöröse érhető el. Ennek ellenére miért nem látom, hogy mindenki erdőt telepítene? Mi a buktató benne? Miért nem ugranak rá az emberek?
Natura 2000. övezetben lévő erdőre nem lett bevezetve ez a széljegyzet a földhivatalban, vagy az erdészetnél tudomásom szerint. Ugyan ezen a hrjsz-on a mezőgazdasági területre ellenben igen, hivatalból. Tegnap arról kaptam írást, hogy ez a terület nem tartozik hozzájuk, forduljak az erdészeti hivatalhoz problémámmal. Tény, hogy a vágási engedélyhez nem kellett az Ő engedélyük, nem emlékszek ilyenre.
Valami a nyilvántartásban NEM stimmel valahol! Még támogatást is fizettek, és tanfolyamot is kellett végezzek ez okból.
2018-ban ezek az erdők is mentesítve lettek talán
a kitermelés alol?
Tudjuk már, hogy önfeljelentést is tehetünk magunk ellen a NAV-nál? Önfeljelentő adózó címszó alatt!Kérdés, hogy a tényleges adóhiány mellett minek a 20 %-a az adóbirság. Tudja valaki?
Válasz rongyos #368. hozzászólásáraKöszönöm az infókat Mindenkitől!Tulajdonképpen a termelés jelentés áll a rendelkezésemre, és a részletlap. Állítólag a hozam olyan jó volt, hogy meghaladta a részletlap szerinti bruttó mennyiséget
a kitermelt nettó hasznos fa, tisztítás-tuskózás NEM történt meg 2 évig. Egy csatatér lett hátrahagyva a NNy helyén. Ez idő alatt szépen bebokrosodtak a tuskok, még azok is amik 10 éve lettek ritkításban kivágva. Létezik, hogy eddig aludtak ezek a tuskók, nem hittem a szememnek.
A másik észrevételem, hogy a karódugványként telepített erdő részletben 2m mélyig, most a tuskokat vizsgálva, NEM látok a tuskókon különösebb eltérést egy hagyományos ültetésü tuskóval.Méretüket tekintve a tuskók is bizonyító erejűek lehetnek, hogy mennyi volt a fa az erdőben. 2/3-a területnek gyenge átlagos 0,61m3 lehetett, 1/3-a lehetett ennél jobb. Ebből, hogy jön ki a "jó hozam" lenne a kérdésem?
Tanulmányozom a nyomtatványokat, és az adatokat
még, amit írtatok! Üdv.
Tulajdonképpen a fa árában adtam el a földet is!
Ezt közölte velem a szakirányító erdő mérnök, még a vágás megkezdése előtt, aki a fa eladás szerződést készítette, és tanuként aláírta azt.
Másnap kijöttek gusztálni az erdőt. Egyenlőre ennyi!
Tulajdon képen kb. NEM kaptam m3-ként 2000Ft-ot a fáért ezek szerint
Válasz Amatőr2018. #365. hozzászólásáraBe kell menni az erdészeti hatósághoz és lekérni a leírólapokat. Ha volt már rajta vágás, akkor a fahasználati lapokat. Általában ezzel a kettővel lehet infohoz jutni mennyi volt rajt a faanyag. A fatömegbecslés, ami a leírólapon szerepel eltérhet a fahasználati adatoktól.
Válasz Amatőr2018. #365. hozzászólásáraAz üzemtervben megtalálod a hektáronkénti fatömeget fafaj szerint.
Válasz rongyos #364. hozzászólásáraEgy ilyen ügyész nekem is jó lenne!
Válasz Amatőr2018. #361. hozzászólásáraTisztelt szakemberek! csak annyit szeretnék megtudni, hogy 4 ha erdőben lévő fa talpon állva, végül is hány köbméter fának felel meg? Az erdőingatlanok a hirdetésekben hektárban jelennek meg általában, ezeket földdel együtt adják-veszik meg ingatlanként, és ügyvéd készíti a szerződést.
Ha, csak a fa kerül eladásra a 4 hektár területről,
akkor mi a helyzet? Ha/ Ft, vagy m3/Ft. Ehhez nem kell ügyvéd sem. Erdőmérnök szakirányító készítette a fa adásvételi szerződést. Vajon miben méri a fát?
Van erre valami szabály? A NAV nem tudta megmondani, nem hozzájuk tartozik?
Válasz ermike #363. hozzászólásáraEz akkor rendben is van, ha tényleg megcsinálják a melót. Ám akkor van probléma, mikoregy helyszíni szemlén a számlázás és kifizetés után az ember GPS cimkés geotagging fotókat csinál a nyakig érő gazban....meg mikor az egyik évben az erdőjel területe 2 hektár a másikban meg 12....trehányság a köbön. Illetve számlagyár visszaosztással. ezer bizpnyítás van...a bíróságon meg nem nekem kell, hogy igazam legyen hanem az ügyésznek, akit szívesen segítek a nyomozás során. Már jól haladunk.
Válasz rongyos #349. hozzászólásáraFolyamatos erdofelujitasban el tudom képzelni a szarzuzast ha pl soros, az 5000 Ft / tényleg sok, megjegyzem volt egy olyan terület pályafutásom alatt ahol vad és talajhiba miatt egy felújítást kb ennyiből sikerült megcsinálni, ez még állami erdő gazda volt.... Vannak nehéz esetek,
Válasz rongyos #356. hozzászólására28 % körüli általanos költséggel dolgozik pl áz állami szféra is bíróságon nem sok esélyed lesz
Válasz nemerdőmérnök #359. hozzászólásáraA föld is el lett adva, nem nekem kell újratelepíteni.Már újabb tulajdonba került, Ők most fogják pályázattal telepíteni a szürke nyarat.Most lett tuskózva- kihordva 4 ha egy kupacba 360 m.
Bár sose lettem volna erdőgazdálkodó, már NEM vagyok!
Tudtok valamit a topic gazdáról ebben a hónapban még nem láttam írását mi lett vele ????
Válasz id.bosze #358. hozzászólásáraAzért gondolom a letermelés köbméterre ment, bár ebből az égvilágon semmit nem láttam anno. A felújításról kaptam hektár alapú számlát (ha jól értem a kérdést).
Válasz nemerdőmérnök #357. hozzászólásáraHektárban, vagy köbméterben mérik a kitermelt fát, és ki igazolja le a szállításokat a szállító jegyeken?Folyamatos elszállítás volt, és kissé távolabb még deponálva is volt a fa egy része. Tehát kétszer pakolták, előkészítették szállításra kora reggeli hajnalra.Buta kérdéseim vannak, de sajnos megtörtént eset.Erdőmérnök volt a szakirányító, nem akárki.
Válasz rongyos #356. hozzászólásáraHelyes, hulljon a férgese.
Válasz nemerdőmérnök #355. hozzászólásáraHát itt már nagyon szorul a hurok. Mielőtt elköldöm a feljelentést, még megvárom az állásfoglalást a soproni egyetem erdőmérnök karáról, a gazdálkodási adatokkal kapcsolatban.
De azért durva, hogy pl. bármiféle felhatalmazás nélkül vettek ki pl több szárzezer forintot utiköltség elszámolásra.....kb wc papírra írt formanyomtatványokon.
és ez a jéghegy csúcsa
Válasz Matyi50 #352. hozzászólásáraGyérítés ? Nekem volt olyan, hogy egy osztatlan közös akácosban (szép állomány) véghasználat után jött a számla. hogy nem futja ki a felújítást a bevétel. Szemükbe kell röhögni...
Rengeteg ilyen szerencsevadász erdőgazdálkodó van, nem csoda, hogy a tulajdonosoknak elment a kedve az egésztől (a többiről- jogszabályok, szankciók etc. nem is szólva).
Válasz Matyi50 #352. hozzászólásáraén vagyok a külsős, aki belső ellenőrzést végez. S rakjuk össze, a feljelentést. Magam is másodállásban erdőgazdálkodó vagyok, de a hajam égnek áll olyan dolgokat látok a könyvelésben...igen, hülyének nézik a tagokat, jozsibácsit, meg mari nénit. Azt felejtik el, hogy hivatalosnak álcázott dolog, addig működik amíg vakok között félszemű a király.
Itt is az megy amit leírtál, kitermelnek mindent, eladnak bagóért csak vigyék, aztán fiktív számlákkal lefedik a bevételt, hogy senki ne merészelje tartani a markát. De annyira kirívó dolgokat művelnek, hogy ez már sokaknak szemet szúrt, és szóltak. persze játszák a hülyét, és megy a mutogatás, hogy az erdész mondta ki kell fizetni, az elnök döntött úgy, stb. Mindenki színem van, csak a közgyűlés nincs. Megjegyzem, természetesen a tisztségviselőknek itt minimális tulajdonrészük, és szavazati arányuk van....de talicskával tolják ki a pénzt, és tüntetik el az erdővagyont...