Gázolaj árak 639 Ft Benzin árak 631 Ft EUR 405.35 Ft USD 392.31 Ft CHF 431.22 Ft GBP 486.62 Ft

Fórum

Erdőgazdálkodás, szakirányítás

Létrehozta: Quercus erdész , 2020-11-09 06:16:13

Kedvencekhez Segítség

1274 hozzászólás
Nincs profilkép
#74 Quercus erdész
2020-11-24 07:49:24

Válasz rongyos #69. hozzászólásáraAz erdőknek a kegyelemdöfést a gengszterváltás adta meg. Amikor fillérekért lehetett hozzájutni a tsz erdőkhöz, illetve az állami erdők egy részéhez. Akik anno ezt lehetővé tették, azokat elevenen kellene megnyúzni.

Az állami erdőkben semmivel nem folyik különb erdőgazdálkodás, mint a magánerdőkben. Mondjuk azért az nem igaz, hogy az állami erdőkben tömegével lenne szó tarvágásról. Sokan a fokozatos felújítóvágás végvágását is tarvágásként kezelik. Nem az.

Az állami erdészetek még a gengszterváltás előtti erdőgazdálkodásból élnek. Akkor az erdészeteknek saját brigádjaik voltak, olyan dolgozókkal, akik gyerekkoruk óta ezt a munkát végezték, fölhalmozva rengeteg tapasztalatot.
Egy dolgot meg kell érteni. Az erdő olyan mint a gyerek. Nevelni kell ahhoz, hogy olyan felnőtt legyen, amilyet szeretnénk.
Az erdőgazdálkodás lelke az erdőnevelés. Kezdve az erdőtelepítéstől, erdőfelújítástól az erdősítések ápolásán át, a nevelővágásokig (tisztítás, törzskiválasztó gyérítés) bezárólag. Az erdőgazdálkodás nem egy éves ciklikus gazdálkodási forma, mint a mezőgazdaság. Ha itt elbaszol valamit, vagy elhanyagolsz, annak évekre, évtizedekre kiható hatása lesz.
Na ma ezzel senki nem törődik, mert ez csak kiadás. Ez igaz az állami erdőgazdaságokra is. Aztán csodálkozunk, ha értéktelen "felnőtt lesz a gyerekből".

Nincs profilkép
#73 Mihály
2020-11-24 07:32:16

Válasz rongyos #72. hozzászólására sajnos de igazad van esetleg az építő ipar részben lehet másképp látom de oda nem kell már a nyílászárók s a tető anyagot is ki fogják váltani valami műanyaggal pl Kína ahol már a falak is újrahasznosított műanyagból van a családi házak ideje meg lejárt szerintem mert a falvakban ott a rengeteg üres ház mert vagy meghaltak vagy külföldön dolgoznak vagy a városba költöztek s az eladhatatlan lakást ott hagyták mert ugye ki vesz ma egy komfort nélküli régi parasztházat vagy ahogy a fiatalok mondják "putri"
smile oopssmile cowboy

Nincs profilkép
#72 rongyos
2020-11-24 07:22:51

Válasz Mihály #70. hozzászólásáraDe amúgy...tényleg...én is a profitot néztem...mert egy magánvállalkozó nem angedheti meg magának azt, egy vágásos üzemmódú faanyagtermelő erdőben, hogy Kozma Atya üzemmódban működjön..de ettől függetlenül, telepítettem erdőt, még szántőföldek beáldozásával is...a környezettudatosság jegyében. Tapasztalom, hogy nagyon nehéz erdőt művelni, gondozni...naponta hallom, hogy " háááá főőőnök, én 15 ezer alatt ki sem kelek az ágyból..." na, lyenkor nekiállok szép lassan egyedül..mert mindeféle sz.rházi engen nem fog zsarolni...de a HR része megöli az egészet...itt mindenki államtitkári fizetésre áhitozik..nulla referenciával...ezért IS fog bedögleni, mert trehány emberek igényeit képtelen a piac megfinanszírozni...fizetnék én 19 is...ha 43 lenne a fa...de soha nem lesz...az építőipar meg alig várja a fenyvesek pusztulását...fillérekért lesz faanyag..ha kell egyáltanál a neokubista építészeti stílusok mellé..monolitbeton a resortban forever..

Nincs profilkép
#71 Mihály
2020-11-24 07:21:57

Válasz rongyos #69. hozzászólására "Igazat kell adjak, de csak részben"hű-ha annak aki az akác tuskó sarjból növő fát 30-40 év múlva szeretné levágni én inkább kevésbé adnék igazat mert ott szakmai hiányosságot látok lehet a jogszabályok között jobban szörföl mint a fák között ez lavirozós magasan képzet fanyüvősmile bansmile cowboy

Nincs profilkép
#70 Mihály
2020-11-24 07:11:49

Válasz Quercus erdész #67. hozzászólásáraNem akartam ide írni ma már de erre csak van egy meglátásom és egy kérdésem :"magán erdőgazdálkodók eddig csak a profitot nézték -tisztelet a kivételnek-, és nem tudtak, vagy akartak hosszú távon, előre gondolkodni. 30 év azért arra elegendő lett volna, hogy tudatos gazdálkodási hozzáállás alakuljon ki." most döbbentél erre rá vagy mi eddig hol voltál hogy megjött a megvilágosodás nálad mit is csináltál az elmúlt 30 évben ..... de nyomod a süket dumát azért van az állami erdő hogy környezet tudatos legyen s nem a magán erdő tulajdonosoktól kell elvárni mert azt a profit érdekli nem a tiszta levegő.De a múltkor te is bevallottad ,hogy töröltettél több hozzá szólást mert úgy gondolod mások felhasználják inkább te akarod eladni te felkészült pótolhatatlan szak irányító ..... ne járd az erdőt mert elbuksz valami korhad faágbansmile oopssmile cowboy

Nincs profilkép
#69 rongyos
2020-11-24 07:08:59

Válasz Quercus erdész #67. hozzászólásáraIgazat kell adjak, de csak részben. A magánerdőknek sokszor még gazdálkodója sem volt. Csak tulajdonosi halmaz, rengeteg halottal...így tényleg csak lapusztult.
2. Az állami erdőkben legalább akkora dilettantizmust látok, mint másutt. Nem az erdőművelésre gondolok, mert az sokszor nagyon szép, mint a mértan...hanem a gazdasági merevségre. Mi a túrónak kell vágni, vágni, vágni azt a tetves erdőt, ha nem rentabilis...?? Tudom, mert előírja az erdőterv, hogy TRV..na de azt is lehetne módosítani a piaci igényekhez...3. asszisztál az állam a fekete tüzifapiac működéséhez...kivonulnak a tesók fát szedni. Nyilt titok hogy ezzel seftelnek..befizetnek 1o köböt, lenyúlnak 5o-et...Ezért van tele hírdetéssel a net..12-13 ezerzert. Azt meg senki nem ellenőrzi mit és hogyan csinálnak. Ugye az erdőtörvény szerint fakitermelés, a faanyag erdőben történő mozgatása? Na ha egyszer kiemenne, egy munkavédelmis egy ilyen "termelő" brigádot megnézni...azt hiszem, jól p.csanrúgnának sok embert.
Nálunk vállalkozóknál megkövetilik a munkavédelmet, a tűzvédelmet. A műszaki vizsgát, védőfelszerelést, gépkezelői kiskönyvet, a bejelentett vállalkozást, a végzettséget stb. A tesók meg szociáűlisa rászolulók...és mint a horda szedik össze az állami erdőkben a közvagyont..hogy menjen fekete piacra..nagyon nincs ez rendjén...smile aikido

Nincs profilkép
#68 Quercus erdész
2020-11-24 07:08:46

Válasz rongyos #65. hozzászólásáraMondok egy példát.

Mindenki tapsolt, mikor 2017-ben az Evt. lehetőséget adott a magán erdőgazdálkodóknak, hogy az akácot tuslósarjról is fel lehet újítani.
De. Egy így felhozott állomány milyen ipari fa kihozatalt fog produkálni 30-40 év múlva?

Az erdő mindig hosszú távú gondolkodást igényelt, és igényel. És bizony ma az erdőben nem csak "erdészkedni", hanem kertészkedni is kell. Mert aki profitot akar az erdőből, annak úgy kell azzal foglalkoznia, mint egy gyümölcsössel.

A francia, német, osztrák gazdák így teszik.

Nincs profilkép
#67 Quercus erdész
2020-11-24 06:57:52

Válasz rongyos #65. hozzászólásáraA tűzifapiac nem fog talpra állni, hanem tovább fog szűkülni. Az ipari fa piac pedig jelenlegi igényeivel nem alternatíva a magánerdő gazdálkodóknak, mert a volt tsz erdőkben egyrészről minimális az ipari fa kihozatal, másrészről mondjuk ki végre, a magán erdőgazdálkodók eddig csak a profitot nézték -tisztelet a kivételnek-, és nem tudtak, vagy akartak hosszú távon, előre gondolkodni. 30 év azért arra elegendő lett volna, hogy tudatos gazdálkodási hozzáállás alakuljon ki.

Ezért mondom, ha valaki talpon akar maradni, akkor egyrészről felkészült szakirányítóval kell rendelkeznie, másrészről el kell felejteni, az évente egyszer-kétszer kinézek az erdőmbe hozzáállást.

A jövő vagy a természetvédelmi rendeltetés, vagy a minőségi fatömeget biztosító erdőgazdálkodás.

Az egy más kérdés,hogy az utóbbiban a jelenleg hatályos jogszabályi környezet egyértelműen akadály.

Nincs profilkép
#66 Mihály
2020-11-24 06:43:10

Válasz Quercus erdész #64. hozzászólásáraMi van te vén kommunista ma balábbal keltél vagy tegnap bolond gombát ettél én mikor szóltam rád hogy ebben vagy abban miért írsz azt csinálok amit jónak láttok ha nem tetszik van a gépeden 1 gomb azt nyomd meg mást már úgysem tudsz
hiába játszod itt a hős cincért csak off-olod a topicot ha kifogytál a témából akkor lépj ki nem kell szétbarmolni ezt az oldalt smile offtopicsmile cowboy

Nincs profilkép
#65 rongyos
2020-11-24 06:42:36

Válasz Quercus erdész #45. hozzászólásáraVagyunk páran, akik a topic-ot csak olvassák. De sajnos a tanácstalanság jön le az embernek. Én is erdőgazdálkodó vagyok. Érdekes és sajnálatos dolog van a fafelhasználással kapcsolatban...Olvastátok az Erdő-Mező cikket? Hogy szedik Somogyban a fát?? Gyakorlatilag...megy a szabad-rablás...a piac ezért is telített. Hiába jött meg a hideg idő...egyszerűen nem kell a fa. Így az erdő sem, mert nem tartalmaz olyan árút, tőkét, ami érdekelné a kevésbé fanatikusokat...5 év és megszűnik még az erdész képzés is...de ne legyen igazam! Ami azt illeti...A lakosság egy része egyszerűen meghalt vidéken, a másik része meg elmenekült a városba,a maradék a fejlődő vidéki településeken más alternatívát választ ( klíma, gáz, inra, stb )...a legallja meg egyszerűen ellopja magának és nem fizet...

Nincs profilkép
#64 Quercus erdész
2020-11-24 06:16:47

Már ide is idetolod a pofád te dk-s .......?

Moderátor által módosítva: 2020-11-24 07:47:05

Nincs profilkép
#63 Mihály
2020-11-24 06:14:12

Válasz Matyi50 #50. hozzászólására Nem erdő kell ide hanem napelem meg infra fűtés mert nem kell dolgozni vele s ha termel az elem akkor fogyasztó is kell a fél ország jajveszékelt hogy a Románok levágják Erdély összes fáját de félpénzért kamion számra hordták a tűzi fát az országba 40-60 cm bükk fát szóval energia erdő kell meg pellet kazán ha alternatív tüzelőre vágysz az erdő meg a kiránduló hely lesz amiből szedheted a szemetet ha nem akarsz büntetést fizetni smile oopssmile cowboy

Nincs profilkép
#62 Quercus erdész
2020-11-24 06:01:13

Válasz Matyi50 #44. hozzászólásáraAz jutott eszembe, hogy egyébként a NAK, Szalaiék legalább próbálnak tenni valamit.

Nézd meg a megoszt. Állítólag az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók érdekképviselete lenne.

Meg egy lófaszt mama!

Kormányközeli fideszolichgarhák érdekképviselete, semmi több.

Nincs profilkép
#61 Quercus erdész
2020-11-23 16:55:49

Válasz Nyomasek Bobo #59. hozzászólásáraNem kell bemutatni. Van egy akác termelésem egy cigányfertőzött faluban. Csak egyszer befejezzem!

Erdőket akarok haszonbérelni. Mikor keresek szabad területeket a neten, mindig megnézem, van-é az adott településen Dankó, vagy József Attila utca. Ha van, már görgetek.

#60 mtz1221
2020-11-23 16:51:08

Válasz Nyomasek Bobo #57. hozzászólásáraEZT megláttam és rögtön az jutott eszembe hogy ilyenben jár a barátnőd,és azért nem mered azt a vasat eladni.smile thumbup

#59 Nyomasek Bobo
2020-11-23 16:50:48

Válasz Quercus erdész #56. hozzászólásáraAkinek meg nincs kerete, de nagyon kell, az ellopja, mint eddig.
Még jó hogy nincs akác, mert az nagyon fogyna, vizesen is el tudjak tüzelni.

Nincs profilkép
#58 Quercus erdész
2020-11-23 16:44:34

Válasz Nyomasek Bobo #57. hozzászólásáraAzt tudom, de ettől függetlenül még szabhatnak feltételeket arra, mikor fűthetsz vele.

Indul az ejuban a Green Deal.

Nincs profilkép
#56 Quercus erdész
2020-11-23 16:28:14

Válasz Nyomasek Bobo #51. hozzászólásáraA lignit esetében pár éve volt olyan hatályos kormányrendelet, amely előírta, csak azok vásárolhatnak lignitet, akik igazolják, hogy a fűtési rendszerük megfelel bizonyos feltételeknek. De aztán ha jól emlékszem, ezt az előírást hatályon kívül helyezték.

Na szerintem ezt rövidesen élesíteni fogják, és valami hasonló lesz a tűzifa esetében is.

Nincs profilkép
#55 Quercus erdész
2020-11-23 16:25:04

Válasz Matyi50 #50. hozzászólásáraBorítékolható, hogy a jövőben azt fogják támogatni, ha nem csinálsz semmit az erdőben.
Miután gyakorlatilag háromszorosára kell növelni a védett területek, szerintem majd ebben lesz a buli.

Nincs profilkép
#54 Quercus erdész
2020-11-23 16:22:25

Válasz erdész59 #47. hozzászólásáraKorábban raktam be egy videót, amin Luzsi Jóska, aki hosszú évekig a Megosz elnöke volt ugyan erről beszélt. Hogy filléreké fogják megvenni az erdőket.
Na most, ha már Józsi is ilyen nyíltan mondja......

Nincs profilkép
#53 Quercus erdész
2020-11-23 16:20:15

Válasz Erdőjaro #46. hozzászólásáraNa ja. Tőlem itt a faluban nem nagyon vesznek fát.
Nehogy már én gazdagodjak a pénzükön.

Nincs profilkép
#52 Matyi50
2020-11-23 15:44:39

Válasz Nyomasek Bobo #51. hozzászólásáraamilyen idióta rendszer van,még képesek azt is betiltani pár éven belül... smile hammer
a kültéri égetést így is betiltották ,majd égetik bent ugyanazt sokan... aztán jön a következő szabály...smile hammer

#51 Nyomasek Bobo
2020-11-23 14:59:08

Válasz Matyi50 #50. hozzászólásáraNekem saját tüzelő szempontból fontos a dolog.

Nincs profilkép
#50 Matyi50
2020-11-23 14:56:47

Válasz erdész59 #47. hozzászólásáraösszeharácsolni ingyen minél több erdőt,mert lehet támogatva lesz az is nemzetközileg... vagy a birtokméret alapu támogatások időszakára jó lesz:D kb ez van mögötte...
tüzifa mint alternativa meghalt,egyre kevesebb kell,ahogy iparifa kihozatali rekord se a rontott meg 25éve gazdátlan magánerdőkből fog kikerülni. Ez a marhanagy turisztika meg túrázzunk ,mindenki erdőbe megy divat is alább fog hagyni pár éven belül.

#49 Diesel Tibor
2020-11-23 14:43:05

Válasz Quercus erdész #45. hozzászólásáraSokan vannak itt akik csak olvassák,köztük én is,úgy hogy csak tartsátok életben ezt a topikot.smile thumbupcool

Nincs profilkép
#48 Adam91
2020-11-23 14:32:31

Valakit esetleg érdekelne Jászberényben 3,98 ha akác erdő ? osztatlan közösben van a tulajdon. Törzsátmérő 15-20cm között van. A területben lehet még a jövőben tulajdonrészt vásárolni.

Tisztelettel !

Nincs profilkép
#47 erdész59
2020-11-23 08:50:04

smile thumbupcool
Az erdőtulajdonosok (a kicsik és a közepesek)látják, hogy az erdő mint magántulajdon egyre inkább bizonytalanná és korlátozottá válik hosszútávon. Ezért nem foglalkoznak vele, eladják, stb...(lényegében ez volt az új törvény burkolt célja is...)
A nagyok meg dörzsölik a markukat(lásd földtörvény is dettó...)
A NAK-os,MEGOSZ-os fórumokat a törvényhozás előtt kellett volna tartani a tulajdonosok bevonásával nem most utána mélázgatni !!(Válasz Matyi50 #44. hozzászólására)

Nincs profilkép
#46 Erdőjaro
2020-11-23 08:37:34

Válasz Quercus erdész #45. hozzászólásáraDe írígykedni azt tudnak ha hozod le a fát az erdőből,meg ráküldeni a rendőröket a legális erdőhasználóra issmile devil

Nincs profilkép
#45 Quercus erdész
2020-11-23 06:32:27

Válasz Matyi50 #44. hozzászólásáraEbben igazad van, ezt jelezni fogom Szalainak.
Az egy más kérdés, hogy lesz-é igény a tulajdonosok, erdőgazdálkodók részéről arra, hogy részt vegyenek egy ilyen közös gondolkodásban.

Nézd meg itt az erdővel foglakozó topikokat. Hányan vagyunk itt?
Változatlanul az a véleményem, totális az érdektelenség az erdő,az erdőgazdálkodás problémái iránt a tulajdonosoktól kezdődően a szakirányítókig bezárólag.

Nincs profilkép
#44 Matyi50
2020-11-23 05:31:01

Válasz Quercus erdész #43. hozzászólására"Kamara 2021. év elejétől indulóan életre kíván hívni egy szakmai szellemi műhelyt az érdeklődő erdészeti szakirányító vállalkozások, szakmai szervezetek, valamint a Kamara szakértőinek közreműködésével"

Csak épp a tulajdonosokat,vagy erdögazdálkodókat hagyják ki innen is.A fórumjaikon is ezen vállalkozások részére nyujtottak leginkább útmutatást a kis és nagykapuk felé.Az a réteg ,aki netán kamarai tag ugyan és erdőtulajdonos,netán gazdálkodó is rajta egyben,fizeti a tagdijat ,az hol van megszólítva?smile cursing
Ennek nekem kicsit az erdőrendezés mottó mellett méginkább az a szaga van hogy:"hogyan játszuk át az ilyen erdők hasznát ,esetleg ha kell területeit magunknak és a haveroknak úgy hogy azt a tulaj fizesse végig"smile hammer

Nincs profilkép
#42 Quercus erdész
2020-11-22 07:18:08

Még annyit hozzá tennék a megbízási jogviszonyhoz, hogy ha a tulajdonosok közül valaki lett megbízva az erdőgazdálkodónak, akkor az erdészeti hatóságoknál ezt van amikor tulajdonosi megállapodásként kezelik, és nem fogják az erdőgazdálkodót törölni a nyilvántartásból.
De ezt minden konkrét esetben az erdészeti hatóságtól kell megkérdezni.

Nincs profilkép
#41 Quercus erdész
2020-11-22 06:42:13

Válasz vén cigány #40. hozzászólásáraEz már kb. a harmadik kitolt határidő.

Utána az lesz, hogy ezeknek az erdőknek nem lesz erdőgazdálkodója. Miután megbízott erdőgazdálkodók elsöprő többségben a közös tulajdonú erdőknél vannak, így az egyik lehetőség, hogy a tulajdonosok megszüntetik a közös tulajdont, és aki akar, az gazdálkodik a már 1/1-es tulajdonában.

Vagy ha marad az osztatlan, akkor valakinek használatba adják, vagy kezelésbe. A használatba adás lehet többlethasználati megállapodás is.

#40 vén cigány
2020-11-22 06:27:51

Válasz Quercus erdész #37. hozzászólására"2021. dec. 31-gyel megszűnik."

És utána mi lesz???

#39 vén cigány
2020-11-22 06:27:50

Válasz Quercus erdész #37. hozzászólására"2021. dec. 31-gyel megszűnik."

És utána mi lesz???

Nincs profilkép
#38 Quercus erdész
2020-11-22 05:50:51

Ami a lábon álló fa értékesítést illeti, az ha jól látom nem változik. Vagyis az abból származó bevételt az ingó vagyon értékesítésének szabályai szerint kell elszámolni, és aszerint kell az adót megfizetni.

Persze itt is van kiskapu.

Nincs profilkép
#37 Quercus erdész
2020-11-21 17:49:42

Válasz Nyomasek Bobo #34. hozzászólásáraValószínűleg megbízási jogviszonyt. Az erdészeti hatóságnál meg tudják mondani.

Ezt ha akarod 6 hónapos határidővel fölmondhatod, vagy megvárod míg a törvény erejénél fogva, 2021. dec. 31-gyel megszűnik.

Plusz, ha akarod, jan. 1-től megszüntetheted a közös tulajdont.

Nincs profilkép
#36 Quercus erdész
2020-11-21 17:45:58

Válasz Nyomasek Bobo #35. hozzászólásáraAz, hogy mi számít őstermelői tevékenységnek, azt az idén még az Szjatv. határozza meg a 6. mellékletében. Jövőre már a családi gazdaságokról szóló törvényben lesz benne.

Cselesen van benne az erdőgazdálkodásból származó bevételek között a haszonvétel során termelt faválasztékok. Nem a B) pontban van fölsorolva, hanem a C) pontban, a tevékenységek között.

1. * Erdőgazdálkodás és e tevékenység termékei

#34 Nyomasek Bobo
2020-11-21 17:15:04

Válasz Quercus erdész #32. hozzászólásáraNos. 2012ben ez volt írva a számlára. Igazából fogalmam sincs mi alapján csinálja a koma az egészet. Még a 2000es évek elején iratott alá apámmal valamit. Mondván, erdőgazdálkodónak kell valakinek lenni. De azt a papírt én nem láttam. Ez az illető valami honvédségi erdész volt. Lehet hátszele. Mostanra gondolom jól megszedte magát.

Nincs profilkép
#33 Quercus erdész
2020-11-21 17:13:37

Válasz Nyomasek Bobo #31. hozzászólásáraAz őstermelői tevékenységi körbe beletartozik az erdőgazdálkodás is. Eddig is beletartozott, ha saját tulajdonú erdőben végzett erdőgazdálkodás, és az abból származó bevétel.

Nincs profilkép
#32 Quercus erdész
2020-11-21 17:10:41

Válasz Nyomasek Bobo #30. hozzászólásáraHa nem vagy erdőgazdálkodó, kinek akarod lábon eladni a fát?

#31 Nyomasek Bobo
2020-11-21 17:10:27

Válasz Quercus erdész #29. hozzászólásáraÉs nincs a tevékenységi körben erdőhöz kapcsolódó dolog.

#30 Nyomasek Bobo
2020-11-21 17:08:39

Válasz Quercus erdész #29. hozzászólásáraElvileg nem én vagyok az erdőgazdálkodó. Osztatlan közös az erdő.
Aki kivágta kft, azé kb 30 valahány százalék. Nekem 20 van.

Nincs profilkép
#29 Quercus erdész
2020-11-21 16:37:33

Válasz Nyomasek Bobo #28. hozzászólásáraNa erre eddig még nem kaptam választ én sem.

A legegyszerűbb megoldás, ha kinyomtatod a NÉBIH honlapjáról a nem szigorú számadású szállítójegyet, azt töltöd ki, és a megjegyzés rovatba beírod az eredeti szállítójegy számát.

Lábon erdőt eladni elméletileg jan. 1-től már lehet őstermelőként.
Viszont miután te vagy az erdőgazdálkodó, nem árt odafigyelni, mert alapvetően te vagy a hunyó. Ezért nem árt a lényeges dolgokat írásban rögzíteni.

#28 Nyomasek Bobo
2020-11-21 13:36:16

Kellene egy kis info.
Adott egy erdőrész. Az erdőgazda nem én vagyok.
Tavasszal le lett vágva.
A részem hazavittem szállítólevéllel.
Milyen papírral lehet ezt hivatalosan eladni?
Ha esetleg lábon álló erdőrészt adnek el, azt milyen papírral lehetne?
(barátnöm szólt, hogy szerinte ezt csak adásvetelivel tehetem meg, mint magánszemély, mivel az őstermelői tevékenységek között erdőhöz kapcsolódó nincs)

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Erőteljesen emelkednek a termőföldárak
Erőteljesen emelkednek a termőföldárak
Van, ahol 130 000 euró körüli a hektáronkénti ár.
Sajtóközlemény
Komoly anyagi segítséget kapnak a halgazdaságok
Komoly anyagi segítséget kapnak a halgazdaságok
Megkezdték a támogatói okiratok kiadását.
Emelőkosaras utánfutó- Niftylift 120
Emelőkosaras utánfutó- Niftylift 120

5.250.000 Ft

MONOSEM kerék és keréktartó konzol (jobbos)
MONOSEM kerék és keréktartó konzol...

50.000 Ft

3000 l-es vas tartály
3000 l-es vas tartály

300.000 Ft

Traktor ülés eladó
Traktor ülés eladó

115.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]