Hirdetés
Fórum
Erdőgazdálkodás, szakirányítás
Létrehozta: Quercus erdész , 2020-11-09 06:16:13
Kedvencekhez
Segítség
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Lamborghini traktorok új
- Kalászosok műtrágyázása új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- HW 6011 vagy HW 8011-es pótkocsi új
- Minőségi alma termesztés új
- S.O.S. új
- Aranykalászos gazda tanfolyam új
- Vadászat, vadgazdálkodás, vadászati jog – minden ami vadászat....... új
Cikkajánló
![2025 januárjában csökkent a FAO élelmiszerár-indexe 2025 januárjában csökkent a FAO élelmiszerár-indexe](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9207/cikk_79207/elelmiszer_ind_fill_540x300_0.jpg)
2025 januárjában csökkent a FAO élelmiszerár-indexe
Az esés hátterében a növényi olajok és a cukor nemzetközi jegyzéseinek jelentős...![Ellenőrizték a légi növényvédelmet – itt az eredmény! Ellenőrizték a légi növényvédelmet – itt az eredmény!](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9208/cikk_79208/dron_ind_fill_540x300_0.jpg)
1274 hozzászólás
Válasz Gazdász93 #22. hozzászólásáraMit vársz 22 után a 22-es csapdáját??
Válasz nemerdőmérnök #21. hozzászólásáraHát.....én nem ismertem eddig a NAK tevékenységét, mert nekem nincs földem.
Viszont az én értékrendemben az nem érdekvédelmi szervezet, aminek az elnöke egy kormánypárti képviselő.
Mondjuk én Szalainak is küldtem pár emailt, de a kezdeti lelkesedés után néma csend.
Válasz Matyi50 #18. hozzászólásáraMárpedig ugyanez várható a mezőgazdaságban is. Tüntetés meg nemigen lesz mert nagyon jól tudják hogy az a maroknyi kisgazdaság ami még megvan azok a kutyát nem érdeklik. A közepes meg nagy gazdák sem fognak ezek miatt felszólalni mert ez nekik csak jó lesz mivel a kicsik kiesnek így ők jutnak majd a kieső gazdák földterületeihez. A társadalom hozzáállását a mezőgazdasággal foglalkozók felé meg nem kell bemutatni senkinek szerintem. Egy esetleges tüntetés alkalmával a rendőröket azért vezényelnék ki hogy a Pesti csőcselék ne verje meg a gazdákat. Az igazi buli 2022 után fog itt beindulni.
Válasz Quercus erdész #20. hozzászólásáraNa ebben egyetértünk, hogy lusták végezni a dolgukat. Sokszor megjegyeztük már itt is, hogy nálunk a jogszabály módosítások (még a "forradalminak" belengetettek is) úgy történnek, hogy valaki a jogi részlegen előveszi a régi jogszabályt, kihúz/átír benne FÉL mondatokat. Az egész erdőtörvény egy érthetetlen katyvasz lett + a végrehajtási + a kapcsolódó rendeletek. Nem is csoda. hogy már Ők sem értik. Kukába a régivel és új szemlélet szükséges, csak nincs aki neki veselkedjen. És ez nem a Te vagy az én dolgom, ezt szögezzük le, vannak akiket busásan megfizetnek ezért. Ugyanakkor ha érthetően leírod,(nem 200 oldalban) hogy mit szeretnél, és lerakod pl. a NAK elé (ezzel máris munkát spóroltál nekik) akkor lehet remény (semmi közöm a NAK-hoz, az elébb leírtam, hogy miért nekik).
Válasz nemerdőmérnök #17. hozzászólásáraA Kamarával ugyan az a baj, mint amit leírtam.
Nem hajlandók átrágni magukat a jogszabályokon. Márpedig át kell legalább ezerszer. És minden vonatkozó jogszabályon. Aztán ezeket össze kell tudni fésülni. Na ez az ami nem igazán megy senkinek.
Modok egy példát. Az egyik NAK-os tájékoztatón fölvetődött, hogy az Fétv. felhatalmazást ad a Kamarának, hogy ha egy osztatlanban nincs kialakítva használati rend, akkor azt a Kamara sorsolással kialakíthatja. Szalai Karcsi ezt az információt hitetlenkedve fogadta.
Más. Az Evt. 2017 szep. 1-gyel történt módosítása alapján a belterületi erdőket ki kell vezetni az Adattárból legkésőbb a következő erdőtervezéskor. Eltelt azóta 3 év, de amiket én láttam új erdőterveket, ott ez nem történt meg.
Ami a Jogi főosztályt illeti, szépen csepegtetve teszek föl nekik jogértelmezési kérdéseket. Ezekre érkezett válasz tőkártya a hatósági eljárásokban.
Válasz Matyi50 #18. hozzászólásáraÉn (átlagosan) olyan 40 körüli végzett erdőmérnökről hallottam évente, akik nagy részét elviszik az erdőgazdaságok, magánok stb. Szerintem a jövő szempontjából nem ez áll mögötte, inkább valakik rövid távú érdeke.
Válasz nemerdőmérnök #17. hozzászólására"milyen lenne ha a mezőgazdálkodást is ilyen formában írnák elő"![smile unsure](/oldforum/images/smiles/unsure.gif)
Forradalom lenne :D A soproni lobbisták (szinte sz összes felsőfokú erdészeti szakigazgatási és minisztériumi tag ott végzett) szinte már belterjes,mint valami mindenek fölötti,egyedi tudással rendelkező módon próbálnak maffiózó módszerrel munkát biztosítani maguknak és a haverjaiknak úgy,hogy majd a földtulajdonosok fogják majd őket fizetni,meg azok az így ölükbe hulló magánerdők,amit még nem vágtak agyonra,ellenben az állami erdőgazdaságok területeivel.
Túl sok az erdőmérnök? Ne képezzenek annyit!Nem az a megoldás,hogy a középfoku végzettségüeket szakmán belül elkezdik leminősiteni hivatalosan,meg értékteleníteni a technikusi végzettséget.
Valóban ha a szántóföldi gazdálkodásra is ilyen maffiatörvényt irnának, sokezer traktor indulna Pestre
Válasz Quercus erdész #16. hozzászólásáraPár éve részt vettem jó pár barátommal az ültetvényes jogszabály létrejöttében. Azt láttam, hogy egy érzékeny pontot kell támadni, hogy legalább meghallgassanak.
Érzésem szerint az a szakmában jelenleg a NAK (kamara) mely próbálja a létjogosultságát igazolni ilyen-olyan intézkedéssel. Jó nagy zajjal fel kellene hívni a figyelmüket a szakirányítás ilyen megváltoztatására. A legtöbbjük nem erdész :milyen lenne ha a mezőgazdálkodást is ilyen formában írnák elő?
+ Fel kell kérni őket (kb. lehet, hogy örülnek, hogy van mit csinálni), hogy végezzenek azonnal felmérést a jelenlegi szakirányítói körben, hogy a szakmának mi a véleménye a változtatásokról ! A minisztériumot szerintem egyelőre engedd el, annyira szakmai a dolog, hogy a főbb vezetők még a kérdést sem értik... Bár szerintem, aki a jogszabályt alkotta sem most már.
Válasz nemerdőmérnök #15. hozzászólásáraSzemléletváltozásra, és naprakész szakmai jogi ismeretekre van szükség a szakirányításban, az erdőgazdálkodásban, és a hatósági munkában.
De. Addig amíg az erdészeti hatóságok sem ismerik a jogszabályi előírásokat, vagy félreértelmezik, mert nem hajlandóak az összefüggések keresésére, ha még mindig ott tatunk, hogy 10 éves erdőterveket készítünk, és ezzel együtt ezer jogi akadályt gördítünk a gazdálkodás elé, amíg ebben az országban 100 emberből nem 95 tisztességes emberre alkotnak jogszabályokat, hanem 5 gazemberre, amíg nem értik meg, hogy a jövőkihívásnak kezelésére nem elegendő az "évente egyszer kiballagok az erdőbe" mentalitás, mert ma már az erdőgazdálkodás folyamatos jelenlétet igényel.....addig nem előre, hanem hátrafelé megyünk. Nem korlátozni kellene a szakirányítókat, az erdőgazdálkodókat, hanem folyamatosan képezni, tájékoztatni.
Tisztességes, a szakma érdekeit szem előtt tartó érdekképviselet kellene, nem megoszos fidesz olichgarhák, akik csak a saját érdekeiket nézik. 2010 előtt a megosz folyamatosan kritizálta a kormányt. 2010 óta mélységes kuss van. Pedig a helyzet nem sokat javult.
Nem vagyok jogász,de számomra megdöbbentő mennyire nincsenek tisztában ez erdészeti hatóságoknál a hatályos jogszabályokkal. Sok példát tudnék felsorolni.
Válasz Quercus erdész #14. hozzászólásáraSzerintem az Európában nem fog menni, az emberek egyre környezettudatosabbak. Persze rövid ideig jogilag lehetséges, de hosszútávon kizárt. A jelenlegi szabályozási káosznak is az a legnagyobb baja, hogy a jogalkotó nem akarja meghallani az ágazati szereplők hangját, nem akar foglalkozni a többi tényezővel (környezettel), hanem megy a saját feje után. A jelenlegi szakirányítási elképzeléseknek sem jósolok sok jövőt, miként a jelenlegi állami erdőgazdaságoknak sem. Anarchia lesz az ágazatban, és majd az összeomlás (amiben már szerintem benne vagyunk) után talán egy letisztultabb, működőképesebb szabályozás és gazdálkodás.
Válasz nemerdőmérnök #13. hozzászólásáraTöbbezer hektáros nagybirtokrendszer felé akarják tolni az erdőgazdálkodást, ez egyértelmű.
"a komplex (jogi, gazdasági, erdészeti, természetvédelmi, közjóléti szempontokat, a folyamatosan változó klíma és termőhelyi viszonyokat, a megújuló pályázati lehetőségeket figyelembe vevő) erdőgazdálkodáshoz sokrétű képzést adó tanulmányokra, jelentős gyakorlatra, valamint állandó továbbképzésre van szükség."
Fel kellene vetni, hogy ez alapján, a középfokú erdészeti végzettséggel ÉS más (pl. agrár stb.) felsőfokú végzettséggel is lehetne-e. Egy kis vérfrissítés és kívülről (nem Sopronból) jövő látásmód szerintem bőven ráférne az egész szakmára.
Válasz erdész59 #10. hozzászólásáraHát.....ha megnézed az NFK honlapján kb. 500 szakirányító vállalkotás van már regisztrálva. Közöttük állami erdőgazdaságok is.
Vagyis szakirányítással le van fedve a magánerdő.
Ami meg a bérlést illeti, addig is fehér holló volt az erdő haszonbérlet.
Itt a buli szerintem az integráció. Már ha rá lehet venni a tulajdonosokat arra, hogy belépjenek egy ilyen hasznosítási formába. Ami nem valószínű, mert szerintem senki nem fogja érteni, miről szól a dolog.
De lesz még itt érdekesség. Például az új birtokossági törvény. Na arra kíváncsi leszek.
...érdekképviseletük(ünk)...![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
Megkezdődött az erdők(átmeneti)leértékelése.
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile mad](/oldforum/images/smiles/mad.gif)
Aki nem erdőmérnök az ne gondolkozzon erdőben!!!....kivéve ha több száz(vagy inkább ezer)hektár erdeje van,mert abból ki tudja fizetni az erdőmérnököt.
Mézesmadzag az erdőtelepítés,de eddig a szántó a tiéd volt ,de ha erdő lesz akkor máris ott lihegnek a farkasok...!?
Most herélte ki az erdésztechnikusokat az érdekképviseletük...
Ki fog itt hosszú távon,erdő léptékben gondolkodni?
Válasz csontii #5. hozzászólásáraMost olvastam egy törvényjavaslatba, hogy megint módosítani fogják az Erdőtörvényt. A szankciókat szabályozó részt. Ami elég friss, hiszen július 1-gyel lépett életbe, és még vhr sincs hozzá.
Na ez most megint módosul.
Válasz Matyi50 #4. hozzászólásáraVan a szakirányító vállalkozás, és van az erdőgazdálkodásra jogosult szakirányító vállalkozás.
Az utóbbihoz kell felsőfokú végzettség.
Válasz csontii #5. hozzászólásáraIgen. Kb. arról fog szólni a történet, hogy névleg alkalmazol egy erdőmérnököt, és fizetsz neki a diplomáért. Na most ha egyébként meg sima haszonbérleti szerződést is köthetsz erdőre, akkor miért kellene ebbe az erdőgazdálkodási haszonbérleti baromságba belemenni.
Az erdőkezelés meg első ránézésre buli, de ha jobban belegondolsz.....
Az egy dolog, hogy a tulajdonosok szótöbbsége kell a szerződéshez, és ebbe beleszámítanak azok is, akik pl. át sem vették az ajánlatot, vagy átvették de nem reagáltak, vagyis a tértivevény az aláírás, de hogyan tovább utána? Mert miután erdőkezelőként a tulajdonosok döntéseit kell végrehajtanod, és a Ptk. előírása szerint a tulajdonosok többsége hozhat egybehangzó döntést, ez hogyan fog összejönni? Itt már a tértivevény nem játszik.
Válasz csontii #5. hozzászólásáraF@ssák a diplomásokat .. gondolom kell nekik a munkahely ..
Válasz Quercus erdész #3. hozzászólásáraEbben a levélben teljesen hülyére vesznek minket. Ha most én felveszek rész munkaidővel egy erdőmérnököt,akkor már minden flottul fog menni? Az összes munkát,értékesítést ki fogja el végezni? Én. Mert csak papíron lesz felvéve. A legnagyobb bajnak azt érzem,hogy a szakma is beállt politikusnak.
Válasz Quercus erdész #3. hozzászólásáraSzakirányító lehetsz bárkinek,de azt is csak vállalkozóként,cégként,de azt nem ugy hivják,hogy szakirányító vállalkozás,vagy mi,akkor azt hogy hívják? Szakirányító vállalkozás csak felsőfokúval lehetséges..Erdőgazdálkodó csak a sajátodon lehetsz középfokúval ,más erdejében erdőgazdálkodóként tevékenykedni csak felsőfokú+egy szakirányító vállalkozás létrehozásával lehet?
Válasz csontii #2. hozzászólásáraA kérdés csak az, miben segítenek.
Szerveztek ugye egy tájékoztató fórumot. Na én végigszenvedtem az összes eddigit. Szalai minden egyes fórumot azzal kezd, hogy a jogszabályi problémákat majd később, egy külön fórumon megbeszéljük.
Aztán ha valaki fölvet egy problémát, akkor nem tudják rá a választ.
Én küldtem egy pár emailt Szalainak, többek között a szakirányítással kapcsolatban is. Nem igazán tudott rá érdemi választ adni.
Sebaj, megkérdeztem az Agrárminisztérium Jogi Főosztályát, a jogalkotót. Ők válaszoltak.
"Szeretném leszögezni, hogy a jogalkotó semmi esetre sem csak a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket tekinti szakembernek. A középfokú végzettségű, különösen a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek munkájára az erdőgazdálkodásban továbbra is szükség van, ahogy ez az erdészeti szakszemélyzetre vonatkozó jogszabályokból is kitűnik. Fontos ugyanakkor látni azt is, hogy az erdészeti szakirányítás és az erdőgazdálkodás két különböző terület: az erdőgazdálkodó teljes joggal gazdálkodik az általa használatba vett területeken, míg az erdészeti szakirányító az erdőgazdálkodó által kijelölt feladatokat hajtja végre, szakmai tapasztalataival segíti az erdőgazdálkodást.
Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.), valamint a kapcsolódó törvények (a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény és a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény) módosításának előkészítése során az érdekképviseleti szervek, szakmai civil szervezetek és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara észrevételeit is figyelembe vettük. Az egyeztetések folyamán egyetértés született abban, hogy erdőgazdálkodói jogosultságot csak azok az erdészeti vállalkozások szerezhessenek, amelyek minden, az erdőgazdálkodáshoz szükséges feladat ellátására képesek. A napi szakirányítási munkák mellett tehát fontos elvárás, hogy az erdőgazdálkodó el tudja látni az erdőőrzési, valamint az erdőgazdálkodás tervezéséhez szükséges feladatokat is. A középfokú erdészeti képzés főként a kerületvezetői, vágásvezetői, stb. feladatok elvégzésére készít fel, a komplex (jogi, gazdasági, erdészeti, természetvédelmi, közjóléti szempontokat, a folyamatosan változó klíma és termőhelyi viszonyokat, a megújuló pályázati lehetőségeket figyelembe vevő) erdőgazdálkodáshoz sokrétű képzést adó tanulmányokra, jelentős gyakorlatra, valamint állandó továbbképzésre van szükség....
Jelen jogszabályi környezetben tehát, amennyiben szakirányító tevékenységét további erdőgazdálkodóként folytatott tevékenységgel akarja kiegészíteni, javasolható olyan erdészeti szakirányító vállalkozás létrehozása, amelyben – akár a rendészeti feladatokra, akár a kiemelt tervezői feladatok ellátására – részmunkaidős, vagy egyéb foglalkoztatással biztosíthatók az erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozásokkal szemben támasztott követelmények. Ezen túl lehetőség van esetleg olyan vállalkozáshoz történő csatalakozásra is, ahol az évtizedek alatt felhalmozott tudását kamatoztatni tudja.
A szakirányító vállalkozások működési feltételei kapcsán végezetül jelzem, hogy amennyiben a képzettségi szint hiánya – a tapasztalatok alapján – ágazati problémát jelentene, és erről a stratégiai partnerek részéről jelzés érkezik, ebben az esetben sor kerülhet a jogszabály módosításának megfontolására."
Világos nem?
Amit eddig Pista bá' meg Mari néni is csinálhatott megbízási jogviszonyban, ahhoz most diploma kell.
De az azóta eltelt idő azért letisztította a képet.
Nagyon nem buli sem az erdőgazdálkodási haszonbérlet, sem az erdőkezelés.
Ma kaptam a NAK-tól egy emailt amiben biztosítanak róla,hogy amiben csak tudnak majd segíteni fognak. Addig is ,ha ha segítségre van szükségem,vagy valamit nem értek,csak tegyem fel a kérdésemet. Érdemes megkérdezni,hogy a szakirányítók miért másodlagos emberek a szakmában?
Véleményem szerint az erdőgazdálkodás megérdemel egy új topikot.
Bár vannak már ezzel kapcsolatban korábban nyitott oldalak, de ezek az erdőgazdálkodás részterületeit ölelik föl.
Mindenképpen szükségesnek tartom egy helyre összevonni ezeket a témákat, kibővítve azokkal, amikkel eddig nem igazán foglalkoztunk, mert a jövőben komoly kihívások fogják érni az erdőgazdálkodást, a szakirányítás. De komoly kihívás elé néznek az erdőtulajdonosok is.
Ilyen kihívás többek között a szakirányítás feltételeinek megváltozása, az osztatatlan közös tulajdonú erdők megosztása, a gazdálkodási formák átalakulása, de ilyen lesz az EU Green Deal programja is, amely gyökeresen meg fogja változtatni pár éven belül az erdők szerepét, az erdőgazdálkodás lehetőségeit.
Elég csak arra gondolni, hogy egyrészről várhatóan mintegy háromszorosára kell emelni a védett erdők területét, valószínűleg csak az őshonos fafajok telepítését fogják támogatni, továbbá jelentősen korlátozni kell a kitermelhető tűzifa mennyiségét.
Ezen kihívások kezelése komoly szemléletváltozást igényel az erdőgazdálkodóktól, és a szakirányítóktól.