Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Poénok új
- Co2 hegesztő vagy Dinamó-hegesztő melyik jobb mezőgazdasági gép javításához? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Erdőtelepítési támogatás új
- Milyen pótkocsit vegyek? új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Direktvetés, no-till. új
- Agro+Mash Expo és Agrárgép Show új
1060 hozzászólás
Válasz Földönfuto #408. hozzászólásáraMit jelent a kb. fél hektár? Milyen széles?
Válasz uff #407. hozzászólásáraAz erdő végleges igénybevétele nem egyszerű játék. Az, hogy mennyit kell fizetni, az sok mindentől függ.
Előtte viszont nem árt tisztázni pár dolgot.
Ha önerdősülés, akkor mikor tervezték be, mikor került az Adattárba?
Mekkora a területe, és mennyi a fák átlagos tőben mért távolsága, vagyis milyen széles?
Miért kell tuskózni? Mert az erdőterv előírja? Akác esetén ennek semmi jelentősége.
Komolyan nem értem, milyen szakirányítóitok vannak. Miért fizettek?
Válasz Quercus erdész #405. hozzászólásáraHello.Lehet,hogy hülyeséget kérdezek,van egy kb. fél ha akác ami letermelhetö,csak eladni nem szeretném,saját részre kellene,viszont sokat nem tudnék tárolni.Szakaszosan nem lehet letermelni?
Válasz Quercus erdész #394. hozzászólásáraNem tudod véletlenül, mennyit kell fizetni, ha az erdő kivágás után, szántót akarsz csinálni, gyenge minőségű akác erdő felét ellopták már, tarvágás után tuskózást ír elő, akkor már be is szántanám...
Válasz Quercus erdész #405. hozzászólásáraOk.
Válasz csontii #404. hozzászólásáraTegnap rosszul mondtam, az őstermelői tevékenység után, ha fizetsz járulékot, akkor táppénz is jár. Az egy más kérdés, hogy mennyi.
Válasz Erdőjaro #395. hozzászólásáraGyere fogd össze zemplénben és már viheted is őket.
Válasz Feri #382. hozzászólásáraÉn szóltam szépen hogy ez lesz!
Felénk is...
Válasz Quercus erdész #399. hozzászólásáraHa agyon adóztatnád,nem lenne aki vadásszon vadkárbam sem. Így is alig maradt már normális vadász,aki kiül vadkárba akár egész éjaszakára. A döbrögik nem fognak szinte remgve szeretnék egyes érdekkörök a régi uradalmi rendszert bigott módon a vadászatban és a föld,erdőbirtoki rendszerben visszaállitani. lásd pl erdőterületek koncentrálása minden áron.
Válasz Quercus erdész #399. hozzászólásáraHát ja...sok helyen a szantót se lehet mashogy.
Válasz Nyomasek Bobo #398. hozzászólásáraBitumenbe forgassa bele...de tényleg drágább lesz úgy,mint ha külön venne oszlopot.
Válasz Erdőjaro #395. hozzászólásáraAz Evt. szerint vadkerítést csak akkor lehet építeni -ha jól emlékszem-, ha a vadászati hatóság igazolja, hogy más módon nem védhető meg az erdősítés. Márpedig erdősítést megvédeni kerítés nélkül nem lehet.
Ha rajtam múlna, szarrá adóztatnám a vadászokat.
Válasz Erdőjaro #397. hozzászólásáraA kolléga akar a telkén lévő nagy nyárfából vágatni, hogy a kiskertet be tudja keríteni. Feljárnak a nyulak őzek zabálni...
Válasz Nyomasek Bobo #396. hozzászólásáraSemennyit!Nem oda való.Teherbírása alapban fele sincs az akácénak,sőt idővel sokkal jobban is gyengül. Jobb esetben egy évet ,lekezelve is bármivel max 3év,ráadásul föld felett is le kell végig,ez a kevés élettartam és kezelés plusz költsége már elvisz annyit,hogy megérje inkább akácot venni.
Válasz Mihály #392. hozzászólásáraNem csak tőled kérdem: Sima nyárfa oszlop mennyit bír a földben? Mivel kéne lekezelni?
Válasz Quercus erdész #394. hozzászólásáramár pedig a rosszabb fekvésű termőföldeken muszáj lesz ez az alternativa,mert vagy tízmilliókból huz kerítést,amit már nem olyan egyszerü,mert azt is tiltják befelé,vagy a vadkár elviszi azt a kevés hasznot is,amit lehet ezeken a területeken lehetne termelni szántóföldi növényekkel. Apropó vadkár. Az uradalmi világot idéző vadgarázdálkodás,ahol pár vadidegen helytartó milliomos birtokol egy vadászterületet,a vadkárt meg külsős bérvadászokkal,legyalult helyi csomagos vadászatokkal akarják megoldani arany áron,már most megbukott,szóval lehet a medve és a farkas lesz a megoldás az erdei vadkárra is .
Aki a jelenlegi feltételek, kilátások mellett erdőt telepít, ráadásul jó minőségű termőföldre, az egy dolgot egészen biztosan nem tud. Számolni.
Az első alapvetés. Az erdőtelepítés, főleg ha támogatott egyirányú utca. Nem lehet visszafordulni.
Válasz ratata-tata #390. hozzászólásáratölgy vágásérettsége a 100 évhez közelit,Azt is kell számolni,hogy esetleges kitermelés után mibe kerül a rekultiválás. Akik 25 évvel ezelöt nyarat ültettek most termelik ki,azoknak a gyenge ár nem fedezi a kitermelés,és tuskózás költségét.A hatóság ujratelepitésre kötelezi,miközben a földterület értéke nulla, a jelenlegi 2,5-3 millához képest.
Nem tudom csak azt látom hogy nálunk a legjobb földekben van a csemete le vermelve tehát legkésőbb a tavaszon beültetik nyárfával annak most nagyon jó kilátásai vannak kell a raklap meg az esztergált oszlop
Válasz Nyomasek Bobo #387. hozzászólásáraAz erdőnek azért vannak pozitív hatásai, nem csak az a pár méter negatív! Amúgymeg nem 3 méter az a fa, tovább elér a glifó
Válasz Feri #382. hozzászólásáraAzon gondolkozom, hogy van-e értelme egy 30 ak-s földet erdősíteni. Ha igaz adnak 5 millát 1 hektárra, ezt oszd el 12 évre mert szerintem addig fizetnek. A zömét megkapja az első 5 évben a 6. évtől csak jövedelemkieső támogatást lehet igényelni. Szóval 5 milla/12 év = 416 ezer. Vond le a telepítés, ápolás költségét, mert azért ezt is kell kapálni, kb marad vagy 300 ezer. Ezzel szemben ha csak kukit számolok 90-100 q átlag, akkor műv költség kb 250 ezer/ha bev. 500 ezer/ha + terület alapú kb 60 ezer. Vedd figyelembe, hogy a tölgy vágásérettsége kb 50 év. Sacc/kb- ra számoltam, de az is lehet hogy az erdészeti hatóság nem ad engedélyt jó minőségű termőföldre. Én legalább is nem adnék.
Válasz Feri #382. hozzászólásáraTudsz vele mit kezdeni! Ültess te is erdőt mellé! Mint ahogy mondod hogy milyen nagy AK értékű a terület, valószínűleg a szomszédodé is hasonló! Ülj le, papír-toll, számold ki hogy mennyit hoz ha beülteted és mennyit ha beveted valamivel! Egy tölgyre brutál sok lóvét adnak... Egy erdő mellett kevésbé fog teremni a terület, vadkárosabb is lesz...
Válasz cyclo-400 #385. hozzászólásáraköszi a választ,sajna nem vagyok megnyugtatva!
Válasz gcastle #386. hozzászólásáraA majdan 10 méteres fa mellett 10-15 méterig meg majd nem lesz víz... (nyárfa, nyírfa legalábbis...)
Válasz Feri #382. hozzászólásáraSemmit, 3 méterre a mezsgyétől lesz az első sor fa, mezsgyében a kerítés...
Válasz Feri #384. hozzászólásáraGondolom a mostani támogatott erdötelepítésröl lehet szó,szakember által készített terv , után a Korm. HIV
illetékes erdészeti-hatóságához benyujtani. Ez a hatóság dönti el , hogy az adott terségnek megfelelö a tervben telepíteni kívánt fafaj , egyeztet a
különbözö hatoságokkal , 90 napon belül
hoz határozatot, ha engedélyezi másnap
kezdheti is a telepítést.
Válasz cyclo-400 #383. hozzászólásáraMikor kapja ezt az engedélyt,vagy mikor kell igényelni?
Válasz Feri #382. hozzászólásáraAz illető szomszéd rendelkezik az Erdészeti-hatóság engedélyével, akkor valóban semmit.
Véleményeiteket kérném!
Közvetlen szomszedomban telepiténének 8ha tölgyest,25-34ak-s szántón.Valószinűleg nem tudom megakadályozni,de az biztos hogy az erdővel határos szántók,sokat veszítenek értékükből.Először bekeritik,az erdő védelmében a vadak miatt,utánna kikerítik,lebontják a keritést,hogy ne maradjanak bent a vadak,Az árnyék hatásról nem is beszélek.Erdőt olyan hekyen hoznak létre,ahol sosem volt . Ellene mi a teendő!
Válasz ratata-tata #375. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz rongyos #373. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz Quercus erdész #378. hozzászólásáraVan amelyik önkormányzat még a magántelken levő fák kivágásában is tiltani ,bünteni akar,de birtokvádelemben csendháborításban,szomszédjogban meg impotensek és korruptak.
Válasz rongyos #373. hozzászólásáraEz egy évtizedekig fennálló tévhit volt,és néha mg ma is az, hogy a jegyzónek bármilyen köze is a zártkertekhez. Kivéve az építési szabályzatot.
Az egy más kérdés, hogy vannak önkormányzatok, akik úgy gondolják, belepofázhatnak a magántulajdon feletti rendelkezési jogba. Rosszul gondolják. Én most viszem bíróságra a helyi önkormányzatot.
Válasz Takács Zoltán_55979 #372. hozzászólásáraHa nem kérsz támogatást, akkor azt ültethetsz a zártkertbe, amit akarsz. Kivéve ha Naturás. Mert akkor a természetvédelmi hatóág engedélye szükséges. Ugyan ez igaz arra is, ha bármit ki akarsz vágni.
Ha támogatást akarsz, akkor telepítési terv kell.
Válasz Matyi50 #374. hozzászólásáraszerintem nem egészen....bár az eutr rendelet megjegyzi, hogy illik tulajdonviszonyt vagy birtokviszonyt igazolni zártkertből értékesített faanyag után. Szerintem az EUTR a faanyagra vonatkozik, tehát ha szállítjuk, hirdetjuk,értékesítjük..onnantól osztja az erdei termék, faválaszték sorsát. Kitermelésig kicsit más a helyzet. De érdekes módon az EUTR nagyon sok dologra vonatkozik, még a bútoripari hulladékra is..
Válasz Takács Zoltán_55979 #372. hozzászólásáraSzia !
Én az idén tavasszal telepítettem 2 ha akácot zártkertbe. Mivel pályáztam, ezért rendesen megterveztettem, az erdészeti hatóság meg jóváhagyta. (Hajdú) A helyi önkormányzattól nem kellett semmilyen engedélyt kérnem.
Válasz rongyos #373. hozzászólásárana itt a kakukktojás...
Innentől akkor az EUTr se vonatkozik a zártkertben kitermelt faanyagra?
Válasz Takács Zoltán_55979 #372. hozzászólásáraAz új erdőtörvény szerint a zártkert nem tartozik a tv hatálya alá..max jegyzőnek kell bejelenteni..de erről még nekem sincs tapasztalatom. Volt, hogy a hatáklybalépés után bejelentettem fakitermelést zártkertben az erdészeti hatósághoz..leírták kerek perec nem az ő hatáskörük..
Sziasztok! Korábban nem foglalkoztam erdőgazdálkodással, de van egy 7000 m2 - es zártkerti ingatlan, amin felmerült bennem az erdőtelepítés (elsősorban akác). Ehhez a mérethez is szükséges tervet készíttetni stb...?
Előre kösz a válaszokat!
Sziasztok!
Agrár erdészeti rendszerek pályázattal, azon belül is a mezővédő fásítással van valakinek tapasztalata, esetleg nyert valaki ilyet? Milyen engedélyek( natura 2000 gyep) kellenek hozzá, mely hivatalokat kell felkeresni...stb
A válaszokat, előre is köszönöm!
Válasz florakiss20 #367. hozzászólásáraszia! nálam 2018 év végi telepítésre, 2019 éves rendes területalapúval együtt adtam be az igényt a kifizetésre áprilisban és így idén azaz 2020 június elején utalták az első kivitel valamint az éves ápolásit stb. de gondolom megyénként eltérő, (GY-M-S megye)
Válasz ratata-tata #368. hozzászólására Igen,már tavasszal be kellett nyújtani a kérelmet a kifizetésre ezért nem értem,hogy miért jövő nyár-Őszén lesz belőle valami...?!:/
Válasz florakiss20 #367. hozzászólásáraHa jól tudom az egységes kérelem benyújtásának időszakában tehát 2021. 04. 15- 05. 15-ig lehet kérni ennek is a kifizetését, aztán jó esetben ősszel utalnak valamennyit. Az idén én is várom, de gyanúm szerint átcsúszik ez jövőre.
Sziasztok! Zöldfülű vagyok a dologban ( erdőtelepítés) adott 3hektár terület amire pályázatot nyertem szeptember 1-jei jóváhagyással, nem tudja e valaki hogy ez a támogatás mikor kerül kifizetésre???
Válasz Quercus erdész #359. hozzászólásáraHoho erdőmester nekúnk beszélni kell privátba ha nem gond!
Nagyon nagy tétel és nem itt akarom...
Beindítom a rakétáim mint az üstökös ez írányba amint lesz időm.
(Ma már csak az idő amit nem tudok legyőzni...)
Válasz máris szomszéd #363. hozzászólásáraAzért arra figyelj, hogy az Adattárból történő kivonásra 2021 szeptemberéig van lehetőség.
Ha jól láttam, a nagyobb erdőrészletet felújítási kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy a határidő letelte után már föl kell újítanod, ha megveszed.
Válasz máris szomszéd #362. hozzászólására hű ha az meg hogy a vezeték alatt nem engedik még az alacsony gyümölcs telepítést sem bocs az értetlenkedésért de nálunk ki kellet vágni a fákat ha új vezetéket raktak a régik alól meg ők vágják rendszeresen most rátaláltak a zúzásra hát a 2 éves sarjakban csúnya sebeket szerezhet a vad ember egyformán minden csupa szilánk
Válasz Quercus erdész #359. hozzászólásáraKöszönöm.
Csak azért venném meg ha arra kerülne sor,hogy ne keljen vitatkozni vele és rendbe raknám. Én már szántót tuti nem csinálnék belőle.
Válasz Mihály #356. hozzászólásáraNem az erdő van bekerítve hanem mellette a föld. A drót az erdő felett megy.
Válasz Nyomasek Bobo #360. hozzászólásáraÉn a kerítésen akadtam ki mert nálunk nem lehet kerítés a vezeték alatt mert az eon nem fér hozzá a vezetékhez karbantartáskor,ellenőrzéskor vagy üzemzavar esetén