Hirdetés
Fórum
- AKG támogatás új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Monosem NG új
- Körbálázót, de milyet? új
Cikkajánló
Oroszország évente 4,3 millió tonna gabonát orozhat el Ukrajnából
Egy új megállapodás révén viszont ukrajnai gabonaszállítmányok juthatnak majd el...
Támogatott tartalom
1089 hozzászólás
Válasz #38. hozzászólásra
40-60 centis magonvok voltak
Válasz #37. hozzászólásra
de a palántázó csak 20-max 30cm mélyen bir dolgozni, és ahoz a magoncok is csak akkorák 20cm-sek.
Nekünk palántázták a az erdőt de egy 82-es mtz húzta .
Válasz #34. hozzászólásra
a mélyfurásos technológia is megkövetel egy jó kis gödörfúrógépet, vannak az olasz gyártmányúak, és vannak a hazai targongatornyos kivitelek, melyeket házilag csináltak hidromotoros kivitelben.
lazitáshoz általában 2 féle lazitót alkalmaznak: az ERTI által kifejlesztett szárnyas hátrahajló pengével ,súlyozható kivitelt, és vannak a szárnyas szupernehéz lazitók melynek orra előrefelé áll, és a szárnyai akkorák mint egy gólyának :-)))
az ültetőkből a régebbi ERTI változat mellyel lehet ültetni 80 cm-re minimum, de lóerőszükséglete 250 paci, és van az AGROMASTER FŐNIX SAP , amely 80 cm ültetéshez 150-180 le-vel szépen dolgozik.
Az ERTI a földet inkább szoritja a 2 oldalra, mig a Fönix forgatva törve termeli fel , a visszadolgozása tárcsákkak beforditó lemezekkel lehetséges, és hátul taposó kerékkel zárul.
Tápanyag, vagy víztartály mindegyik eszközre fölszerelhető.
A Főnix sorjelölő tárcsával szerelve, h minden sor ugyanolyan egyenes, vagy ivelt legyen.
Válasz #34. hozzászólásra
Így van.
(a kovárvány nem szervesanyag,hanem agyagréteg:o))
Homokon a mélyforgatás kkor lényeges,ha a felszinen vagy annak közelében szerves anyag (trágya,avar,kovárvány) van. Az esetleges mészkő vagy vaskőpadot lazitóval is fel lehet törni,ha eléred. A lazitózás 60-80 cm ,géptől és talajtól függően és mellé szántani 30-50 cm-re.Homokos talajon mélyfúrással lehet ültetni 3-4 m-ig is.Ekkor célszerű a ha-onkénti tőszámmal lemenni addig.amit még lenyel az erdőfelügyelő.Kötötteb talajon a suhángültető a jó módszer. A nenesnyár-szürkenyár-akác az első évben KAPÁS KULTURA!!!!!
Válasz #31. hozzászólásra
Szia!
Nos az http://www.agroporta.hu
honlapon, csak valamiért a másodlagos szerver vacakol ezért nem mindig jön be a kért lap.
Hívj fel: +36-70/2672-796 -on
Üdv: JOSEY
Válasz #31. hozzászólásra
Nekem az erdészünk azt mondta hogy lazítsam meg 70-80 centire és szántsam meg 35-40 centin
Válasz #24. hozzászólásra
Ezt az eke tipust hol tudom megnézni és az ára is érdekelne. Előre is köszönöm!
Válasz #29. hozzászólásra
Csak általunk készitett suhángültető 80 - 100cm-re teszi le a fácskát
Válasz #28. hozzászólásra
Nekem volt ,,vizes"palántázó gépem,de nem sok mindent használt a vízzel ültetés.Én olyat tartanék jónak,ami olyan ,mint az SPC műtrágyaadagolója,amivel a vetéssel egyidőben a starter műtrágyát adjuk.Az nagyon jó lenne egy csemeteültetőnél is,mondjuk két oldalán is szórhatná a sort.
Válasz #27. hozzászólásra
A csemeték, azaz a suhángok suhángültető segitségével ültetve bőven van idejük megnyőni .
A fogantatási arány nagyon magas: akár 97%, ráadásul bővithető az eszköz egy tápanyagpótló ( viz)tartállyal is.
Válasz #23. hozzászólásra
Kapáltatás is egyforma?
A vegyes gazdasági erdő is egy nagy baromság.Itt a Nyírségben nem is látni,de még Bács megyében igen.Az is kérdés,hogy előtte hogyan gazdálkodtak az adott talajon.Lehet ugyanazon táblában óriási eltérés abból is,hogy az egyik gazda jó sok műtrágyát használt ,ezáltal a lemosódás is sokkal nagyobb mennyiség,ami talaj B és C szintjében halmozódik fel.Biztos,hogy jobban nő a ygökere a mélyebben művelt talajban,de ez nem csak attól függ.Itt a biogáz telep mellé védelmi(árasztás)jelleggel ültettek egy pár száz nm nyarast.3 évesen kb 8 méteresek voltak és egyszer sem voltak elárasztva.
Válasz #25. hozzászólásra
http://josey.xfree.hu/74694
a 60. kép( kép cime: impmdrr158101jpg.jpg)
ez egy rajz, 1,5m éter szélességben dolgoznak a tárcsalapok, van 660-as, 710-es, 810-es lappal szerelt kivitel.
A lazitó kés mélysége szabályozható.
Válasz #24. hozzászólásra
Ez milyen lazító?
Válasz #15. hozzászólásra
Az eke teljesítmény igénye: 140-180kW, ilyen " kistraktorhoz inkább egy kisebb fejű változattal lehetne megoldást találni.
Impala 500/550-600-as modelt a plus utánhántolófejes változatban.
Ha már lazításról beszélünk akkor ahhoz inkább a tárcsás pásztakészítő lazítót ajánlanám.
Válasz #21. hozzászólásra
Ugyanaz a tábla, ugyanonnan van a csemete és a fajtaösszetétel is ugyanaz. 70% szürke nyár, 30% akác.
Válasz #20. hozzászólásra
Lazítás utánn nincs értelme szántani ugyanis az ekevas visszatömöríti a talajt bizonyos mértékben, legalábbis én ezt tapasztaltam.
Válasz #19. hozzászólásra
Sok oka lehet az eltérésnek a kettő között pl a fajta eltérése és a földbe se látni bele(makró, mezó és mikró elemek).
Még az is eszembe jutott, hogy meglazítom 70 cm-re és utána megszántom!
Válasz #17. hozzászólásra
Nem akarok semmit beforgatni. Igazság szerint én nem értek hozzá, de amit ők csináltak az 3éves korára kb. 3méteres , amit" házilag barkácsoltak" az a 1,5 métert sem éri el. Pedig egyszerre telepítették.
Én még erdő alá nem láttam rigolszántást csinálni,pedig egy-két helyen jártam az országban,meg laktam is.
Itt a haverom(150 hektár erdő) 40 centi körül szánt alá,de lehet,hogy annyin sem.Két soros ültetővel ülteti MTZ-vel az akácot.A nyárfát pedig mélyre fúrt lyukakba ültetik.
Somogyban az akácot sima szántásba ,de volt,aki tarvágásba rakták.
A tölgyet pedig az erdész üzemmérnök is sima szántásba ültette és csak kaszáltatta,szárzúzóztatta.Somogyban sűrűbbre,önfeltisztulóra rakták(1-1,5 m) az akácsorokat és kaszálták,itt a Nyírségben 2 méter feletti a sortávolság és MTZ-vel tárcsázzák.Nyesik éveken keresztül.Szerintem a somogyi módszer jobb.Itt állítólag ezt kéri az erdőfelügyelet.
A 12 hónap az erdőn című filmben a Zetorral a tarvágásba ,a levágott fák sorába ültetik a fenyőt.
Válasz #16. hozzászólásra
Ha homok akkor végkép nem értem miért erőlteti a szántásst, vagy akarsz szervestrágyát leforgatni?
Válasz #11. hozzászólásra
Sima 5 aranykoronás szántó. Most vettünk talajmintát :60cm-ig sárga homok , minimális mészpad , utánna homok,homok homok...
Válasz #10. hozzászólásra
Igen , sima gumikerekes.Az impala 550/800 plus milyen eke? Teljesítmény igénye, ára? Esetleg képet hol tudok róla megnézni?
Válasz #13. hozzászólásra
Ez a suhángültető 80- max 100cm mélyen bir dolgozni és ellentétben a régi ERTI ültetővel nem köll hozzá 250-300 lú, csak 150-180Lú :-)))
Naon tuti a megfogantatási arány, kevés üzemanyagfelhasználás, gyors ültetés.
Nem szoritja a földet kétoldalra, hanem forgatva töri és visszaforgatja a nyitott ékbe a suhángra és mögé, majd visszatömöriti.
Válasz #12. hozzászólásra
Ez az egyik legnagyobb baj hazánkban mindenki ragaszkodik a jól bevált dolgokhoz, kialakul a csőlátás és nem veszik észre, hogy a világ már rég továbblépett.
Válasz #11. hozzászólásra
Ugymond " Öreg erdészek" mind a rigolozásos technológiát ajánlják.
Az egyik vásárlómnak készitettünk direkt suhángültetőt, KB: 4x többet birnak elültetni 1 adott idő alatt , mint a hagyományos technológiával.
Válasz #1. hozzászólásra
Szia!
Milyen művelési ágban volt a terület eddig mert egyáltalán nem biztos hogy szükséges a rigolozás.
Válasz #9. hozzászólásra
Gumipacskeros a trakid?
Sziasztok! Az erdészmérnök azt mondta ,hogy ha jól akarom csinálni feltétlen forgassam meg legalább 60cm-t. A traktorom 100 le.
Válasz #1. hozzászólásra
Mekkora traktorod van?
Válasz #1. hozzászólásra
Szia!
Kérdés, h muszáj-e szántani alá?
Nem lenne-e elég pásztanyitással és suhángültetővel megoldani?
Impala 550/800 Plus , utánhántoló fejjel szerelt függesztett rigolozó ekével megoldható.
Válasz #4. hozzászólásra
43-as cipőm van. Az nem éppen gyerekméret.
RÁBA-IH-10-720-4V-16-M. mélyszántó eke. RE-3-40M. mélyszántó eke még ami ilyesmi.
Szabi! Ezek szerint,te még nagyon gyerekcipellőbe jársz,ha nem tudod mi az :D
Válasz #2. hozzászólásra
S100-as Skodával?
Válasz #1. hozzászólásra
Az eke neve Tigar.Régi tipus,vontatott,mechanikus kiemelésü de jól bevált. Régi Tsz telepeken vagy géptelepen még lehet,hogy találsz. S100assal huzható.
Akác és szürke nyár alá kellene szántani 60cm mélyen.Hol találok ilyen ekét? Segítségeteket köszönöm!