Hirdetés
- Claas traktorok új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Claas Lexion vélemények új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Strip-till (Orthman) féle sávos művelésé a jövő! új
- Karácsony új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Haszonbérleti szerződés új
- Poénok új
145 hozzászólás
zala megye.körte,kajszi,alma,szilva,meggy,cseresznye szevasz
http://www.agroinform.com/gazdasag/fagyvedelmi-tapasztalatok-2012-ben-fejlesztesi-lehetosegek-10483
#1. hozzászólás, Gulyás Nándor küldte be 2012-04-24 09:40:16-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Fagykár tájékoztató
Súljos fagykár jelentkezett a szabadkai község területén április 10-én ami különösen a gyümölcsösöket érintette.
Az április 10-e után a Kecskeméti Kertészeti Főiskola Laboratoriumában Dr. Pölös Endre egyetemi tanárral közösen végzett vizsgálataim alapján a kajszibaracknál, valamint az Idared és a Jonagold almafajtánál 95 százalékos mértékű lehet a fagykár, őszibarackból is csak minimális termés várható.
Korai meggyből, cseresznyéből és a Gála almafajtából a termés 50 százaléka veszett oda, míg a Golden és a Jonatán almafa virágait 10-35 százalék közötti fagykár érte.
Hajdujárás környékén mínusz 5,5 Celsius fokot mért kedd hajnalban, öt órakor a Metos meteorológiai készülék.
Hasonló mértékű, mínusz 7-8 fok körüli volt a léghőmérséklet a környék többi részén is, kivéve Ljutovo és Tavankut térségét, ahol mínusz 9 fokot, sőt a fagyzugos helyeken ennél többet is mutatott a hőmérő.
Megállapításom szerint mivel általános volt Szabadka területén a mínusz 7 fok körüli fagy kedd hajnalban, a község teljes területére jellemzőnek vehető a gyümölcs fajtánként előzetesen becsült 10 és 95 százalék közötti fagykár.
Még nem látni pontosan, mekkora pusztítást okozott is a fagy, eddigi gyorsfelmérésekkel megállapítható, hogy nagyon komoly fagykár érte ezt a területet
A dióültetvényeken is jelentősebb kár prognosztizálható. A szőlőültetvényekben még csak most indul a rügyezés, ezért nehéz károkat becsülni.
Az idén sok virág volt a cseresznyén, meggyen és szilván, ez mérsékelheti a fagykár okozta kiesést, azonban a szeles, hűvös idő nem segítette a beporzó rovarok mozgását. ----- A védekezés a mínuszok ellen nagyon költséges, ezt a termelők többsége nem is tudja bevállalni. A károk összegét még csak becsülni lehet, az ugyanis csak két-három hét múlva derül ki, hogy mennyi virág marad fenn a fákon.
Gulyás-Oldal Nándor kertészmérnök
Kihirdették a 73/2011. (VII. 29.) VM rendeletet az ültetvényekben 2011 májusában bekövetkezett fagykárok enyhítését szolgáló egyszeri csekély összegű (de minimis) támogatásról.
A 70 %-os vagy azt meghaladó mértékű kárt elszenvedett mezőgazdasági termelők a támogatási kérelmeket 2011. augusztus 19-ig nyújthatják be. A határidő elmulasztása jogvesztő, hiánypótlásnak helye nincs.
Válasz #89. hozzászólásra
Rendesen megcsípte, itt szerencsére nem.
Válasz #88. hozzászólásra
nincs ennek fajtája
vagyish. van de nincs ember aki tudja
ott nőtt ki oszt csókolom
Válasz #87. hozzászólásra
Igen, most már látni a diót, nekem Milotai 10-es és Alsószentiváni 117-es fajtáim vannak.
Nálad milyen fajták vannak?
Válasz #83. hozzászólásra
nem néztem semmit
waze most már látni a diót????
botanika nem kedvenc tematika....
Válasz #84. hozzászólásra
Ez nem vicces sajnos...
Válasz #84. hozzászólásra
a francot
sima tehát normál
Válasz #79. hozzászólásra
biztos feketedió
Válasz #79. hozzászólásra
Ezeken a fákon nézted a diókat is? Mekkora a fagykár mértéke?
Azért kérdezem, mert nálunk is hasonló a helyzet, és a kis diók 90%-a megfagyott...
A kis dión kettévágás után jól látható a fagyás, a közepe el van barnulva, feketedve....
Válasz #81. hozzászólásra
van a kutyikról képed???
Válasz #80. hozzászólásra
nem..... csak pl olyat amit el lehet sütni a neten itt nektek
meg persze emléknek valókat
növényzet..... papa mama gyerekek...... ilyesmik..... kutyák heccek satöbbi
Válasz #78. hozzászólásra
Te mindent lefotózol, HM bácsi???
3mnél
Válasz #77. hozzászólásra
Válasz #76. hozzászólásra
Igen.
Válasz #75. hozzászólásra
szerzek képet sanyibá ok?
Van akkor bajotok.
Válasz #73. hozzászólásra
van 1 kis 2mes fácska a földeken az elég fekete
nagyokon 3mig látható a dolog
talán -4 lehetett itt.....
A diófáim 4m magasságig mind lefagytak
tiszta barna az össze levél
a korai cseresznye is megfeketedett
-7 fok Nyírtura mellett a tanyán
hát asszem ennyi volt az idén
3m magasan megcsipdeste a fagy a diófa leveleit mútkor
gombvarrás erre lesz??
Válasz #69. hozzászólásra
3-4 éves história, csak a szedés napját napolta el naponta, addig, amig átválltott Pató Pál Úr verzióra.
Válasz #68. hozzászólásra
Pedig nem lebuktatós kérdés, mert én épp New Castle-ből húztam haza a belem, amikor megpillantottam a nukleáris gombát cca 70 km távolságból
Válasz #67. hozzászólásra
ez most vót?
nem érett be neki mi tavaly?
Válasz #66. hozzászólásra
ne adjá keresztkérdéseket mert kiszúrom mindet....
Válasz #65. hozzászólásra
5-6 hekin, de csak a naagy igyekezet meg az elszántSÁG vót
Válasz #63. hozzászólásra
Mondjuk volt már itt meggyújtva a Barátság gázvezeték is, de elszúrták, mert fagyni fagyott ugyan, de nem volt mit megvédeni, melegiteni meg csak a tüzoltókat melegitette a téli vegetációs pihenő kellős közepén.
Hecckeccmecc, azt a tüzet láttad éééé???
Válasz #61. hozzászólásra
Mekkora fődön?
Fátyollal többre ment vóna.
Igaz 10haon izzasztó lenne az a buli is.....
Ha kicsit vizes lassabban ég, tovább füstöl úgy jobb?
Mondom abba nuku kalori......
Csak dolgozol mint a majom......
Válasz #60. hozzászólásra
Tanyán a büdösxaros kacsalibatyúktoll a divat.......
Itt nemmeszi, Sáréró környékén 1 fószerkám meghordatta a füszerpaprikatábla szélét körös körül szalmabálákkal, hogy majd meg fogja védeni a fagytól.
Jött a fagy , bálák meggyújtva, majd elégtek, de a fagy még 1 kicsit maradt, pont addig, hogy megfagyjon minden annak rendje és módja szerint
Válasz #58. hozzászólásra
Itt van aki gumival is tüzel, pedig gyümölcsfája sincs, de mindig akkor mikor a nejem kitereget.
Válasz #56. hozzászólásra
És ha esetleg a termés 1 része megmaradt, a bor bukéja meg a kolozsváriszalonnára emlékeztetett, akkó azt ráfogták a kamrában tárolt kolbászra
Válasz #57. hozzászólásra
de abba nincs KALÓÓÓRIA....
Válasz #55. hozzászólásra
Láttam már bálát is,az nem olyan büdös.
Válasz #55. hozzászólásra
nem távoli tőlem a problematika.........
Visszatérve a témához-annó, amikor a faterék kislábujja fagyveszélyt neszelt nekifogtak traktorgumikat égetni orrba szájba a szőlőskertben, hátha nem fog a fagy
Válasz #53. hozzászólásra
1 nyerges 500asból fagymentesítem a Kárpát medencét akár én is......
Válasz #52. hozzászólásra
De azéééé kettőnk közt szólva , ügyes csapat az a talián banda............be kell vallani
Válasz #51. hozzászólásra
régen álmodoztam Zabla babáról
és a szerpentint figyeltem nem a póznájukat
Válasz #50. hozzászólásra
Pontosan, álltak már a távirópóóóóznák akkoriban???
Válasz #49. hozzászólásra
1x mintha lettem vóna arra
vagy csak álmodtam?
mi lehet az i-gazSág?????
Válasz #48. hozzászólásra
Csaknem ismerős ???
Válasz #47. hozzászólásra
az marhajó hely ,,,,,,,,biztos
Válasz #46. hozzászólásra
Valami Zalbalabalalaba környéke
Válasz #45. hozzászólásra
milyen tanya is ez?