Gázolaj árak 644 Ft Benzin árak 625 Ft EUR 416.32 Ft USD 400.8 Ft CHF 443.07 Ft GBP 501.5 Ft

Fórum

Fakitermelés, erdők újratelepítése

Létrehozta: Pista58 , 2009-02-07 13:59:18

Kedvencekhez Segítség

4475 hozzászólás
#2725 ermike
2018-01-07 22:26:06

Válasz a2457 #2725. hozzászólásáraEgyetértek, de mindig lesznek simlisek, de akkor miért kell fikázni a Soproni mérnököket altalanossagban???

leginkabb irigységet érzek a technikusok részéről???

Nincs profilkép
#2724 a2457
2018-01-07 22:19:06

Válasz ermike #2724. hozzászólására"ez nem csak az iskola hibája"

ki engedi ki őket úgy hogy nem ismerik a szakmát ?

már úgyértem dehogynem az iskola hibája. meg is lehet ám buktatni amelyik nem tanulta meg a szakmát. az iskola feladata rostálni a szemetet.
ez minden vitán felül áll, az utolsó szó az iskoláé. ebbe bele sem kell menni jobban.
felsőoktatásról beszélünk, megtartják az előadásokat, utána a hallgató adjon számot róla hogy magáévá tette az ismeretet, ha ez nem sikerült ugyan minek adnak neki papírt.
bizton állítom hogy ha nincsen birtokában a megfelelő tudásnak akkor nem kell papírt kapjon.

szóval szerintem ezt annyira ne.
azért ha mégis megkapja a papírt pedig hót hülye a dolgához, nemigen tudom mégis ki vagy mi más vonható felelősségre.
azért hogy nem tanult és ezért nem rendelkezik a szükséges tudással, és emiatt nem kap papírt, na az a hallgató sara.

#2723 ermike
2018-01-07 22:04:01

Válasz Matyi50 #2720. hozzászólásáragödöllői??? nyíregyháza??? kell egy hely ahová alacsony pontszámmal be lehet jutni akkor ezek, vajon miért, mert diplomagyarak, miért nem lehet sopronig elutazni es elvégezni, szerintem vagy nem vették fel, vagy félt a dunan átkelni, vagy korán kiesett a szóró tárgyakon,

az igaz hogy sokan n lesznek sokkal okosabbak, de a nagy átlag komplexebb tudással bir mint egy technikus, ismerek olyan több tíz éves szakmai múlttal bíró technikust akinek a kisujabban több van, mint ami bennem valaha is lehet, de olyat is aki a gyertyant és a bukkot bekeverte, szóval mindkét iskolai szinten vannak problémák ez nem csak az iskola hibája,

Nincs profilkép
#2722 oldjoey64
2018-01-07 21:18:04

Válasz Matyi50 #2721. hozzászólásáraEbben is egyetértünk!!! Ismerek sok olyan erdőmérnököt,akinek fingja nincs a szakmáról,Sopronban csak inni tanult meg,és azt,h lenézi a technikusokat!Manapság már a latin neveket sem ismeri,nem tud bánni az emberekkel,NINCS ELKÉPZELÉSE SEM,HOGYAN KELL KIJELÖLNI EGY GYÉRÍTÉST!!!

Nincs profilkép
#2721 a2457
2018-01-07 20:50:59

Válasz Matyi50 #2721. hozzászólásárahehe, hát igen..
azt az embert aki meg jóváhagyja, és végig nézi hogy egyetlen darab ipari fa se legyen termelve.. hát azt igazából be kell vágni a tüzifa sarangba.

itt jön amit irogattam is, becslésijegyzőkönyv és társai. ha mást nem megkérdőjelezheted hogy nem történt e hűtlen kezelés.
azt tudjuk hogy történt, nyilván .

//off kicsit//
tölgy felújítás mondjuk elég zorba áron megy, 3 kapálás hektáronként majdnem 400 ezer + áfa / év. becsületesen egy hektárt lehet felkapáltatni 8 fővel. a napszámos bért meg ismerjük. és a bejelentés árát is.
ha már puha a föld lehet gépesíteni, de a sor idegenelést továbbra is csak kapával lehet megoldani.
az ilyen mértékű költségek végett IS mindenkinek érdeke a szálaló üzemmód, dehát tegyétek próbára az "erdész" és "erdőmérnök" meg a "szakirányító" társadalmat, a szakmai tudása a legtöbbnek -tisztelet annak a maroknyi kivételnek a sokból- gyakorlatilag egy nagy büdös nulla, kimerül a fafajok latin nevének ismeretével. ami kétségkívül szép, de tökéletesen haszontalan tudás minden létező és képzelt szemszögből.

az akác kérdés meg.. hát, azt mondom hogy aki most telepít, és nem árbóc akácra megy rá az tökön rúgja magát istentelenül.

Nincs profilkép
#2720 Matyi50
2018-01-07 20:25:23

Válasz ermike #2719. hozzászólásáraA sikert és a jó irányt meg ne fogjuk már a diplomára drága barátom smile lol

Nincs profilkép
#2719 Matyi50
2018-01-07 20:23:23

Válasz ermike #2719. hozzászólására:D Nem a mindenholról volt szó eddig sem,hanem még egy helyen az országban, se Nyíregyháza,se Gödöllő nem fedezte volna szerinted? :D Hülyeség...

#2718 ermike
2018-01-07 16:01:59

Válasz Matyi50 #2714. hozzászólásáraKomplex szemléletet az egyetem ad, ami a sikerhez és a joiranyhoz szükséges. hülyeség lenne mindenhol felsőfokon oktatni, nem lenne rá fedezet!!!

Nincs profilkép
#2717 rongyos
2018-01-07 15:59:01

Válasz vén cigány #2716. hozzászólásáraIgazad van...ha egyszer átvilágítanák őket, hogy mit műveltek saját szakállukra...a 6o%ának bevonnák a jogosítványát!! érdemes átolvasni a róluk szóló kormányrendeletet.....mi, mindent kellene csinálniuk..és mi mindent nem szabadna...( pl. gazdasági kérdésekben dönteni, és kamu bizonylatokat ellenjegyezni...) örökre eltiltanák a tevékenységtől...úgy hívják megsemmisítésre bevonnák a jogosítványát...mehet utcaseprőnek..jóccaka...smile censored
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1000071.fvm

Nincs profilkép
#2716 rongyos
2018-01-07 15:55:16

Válasz rongyos #2715. hozzászólásáraszóval az, hogy ha nem tudják bizonyítani a felsorakoztatott számlák valóságtartalmát ( szakértő szokta megnézni, pontosságukat, indokoltságukat, stb ).
http://hvg.hu/enesacegem/20150813_Erre_szamithatnak_a_fiktiv_szamlakkal_mac
akkor baj van...és beugorhat 3 felvonás...

Sikkasztás: BTK. 372. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

Csalás: Btk. 373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

Hűtlen kezelés: 376. § (1) Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el.

ez halmazatban...folytatólagosan elkövetve, bűnszervezetben, üzletszerűen és különösen nagy értékre....úgy kb. 8 év...az 1. rendű vádlottnak...

volt rá precedens itt, tőlünk nem messze:
https://www.sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar-somogy/negy-es-fel-ev-borton-egy-tarra-vagott-somogyi-erdoert-592002/

#2715 vén cigány
2018-01-07 15:46:24

Válasz Matyi50 #2714. hozzászólásáraSzakirányítóknál is kellene az egyetem...
Sok a férges...

Nincs profilkép
#2714 rongyos
2018-01-07 15:25:10

Válasz vén cigány #2713. hozzászólásáraEz nem annyira egyszerű, hogy minden veszteségesre hoznak ki!!

Szóval ha már itt tartunk, mondom először a kellemesebb részt aztán a kényelmetlenebbet.

A kellemesebb: Erdő felújítás...attól függ milyen erdő. Egy akác felújítása, ha sarjeredet van megjelölve benne, nem egy nagy ügy..szaggatás...2 éven keresztül tisztítás, max. vegyszeres kenés...kb. 3-400 ból kihozható..a rudas erdő állapotáig.

A tölgy-bükk-cser.-..az egy drágább dolog. 10.000 csemete ( régi norma szerint ) 150 rongy...ugyan ennyiért elültetik...és 1o éven át kell tisztán tartani...ez kb. az 1,2-1,5 mill...de akkor ha befejezetté nyilvánítja a hatóság megfelelő záródás és elegyszám mellett akkor többet nem igazán kell vele számolni.

Szóval...igen relatív sok a költség...de azok az erdők amiket most vágnak és cser- tölgy kombinációja, az legalább 200 m3 fát tartalmaz Véghasználatkor...890-120 évesek! Na ennek az értéke közelít az 5 millióhoz...egy jó brigád figyelembe veszi a NEBIH ajánlást és nem csak a 12 cm es fákat teszi az árúkészlethez.
így relatív kevés a nettó-bruttó arány.

Szóval ha valaki veszteségesre hoz ki egy meglévő , árúkészlettel rendelkező egységet az gyanús. vannak szép összefoglaló táblák erdészeti szakkönyvekben.
persze lehet veszteséget csinálni, de oda fiktív számlák kellenek...

itt érünk a kellemetlenebb részéhez:
folyt. köv

Nincs profilkép
#2713 Matyi50
2018-01-07 14:59:09

Válasz vén cigány #2713. hozzászólásáraAz erdőmérnöki és ebből szakirányítói réteg egy külön kaszt, a felsőfokú képzést is bebetonozták Sopronba,pedig már pár egyetem akart oktatni erdőmérnököket,megfúrták mindegyik elképzelést....vajon miért....
Most a szakirányítókról szóló rendelet van hátra ,még nem jelent meg,kíváncsi vagyok mit alkotnak benne maguknak!
De az már egy nagy maffiarendszert láttat előre,ami az új erdőtörvényben van,hogy erdőkezelői státust csak az ő általuk irányított vállalkozások kaphatnak...

Ezt olvastátok?

#2712 vén cigány
2018-01-07 11:42:07

Válasz Pöszke #2709. hozzászólásáraKifogják hozni, hogy veszteséges a vége és neked kell fizetni.
Mert az erdőfelújítás sokba került.
A lényeg, aki nem tudja maga megcsinálni jobb, ha nem áll neki.

Nincs nagy tapasztalatom eddig egy 10 hektáros akácot vágattam ki és újíttattam fel, de annyit megállapítottam, hogy sok a szélhámos.
Főleg erdészekről beszélek. Szakiránytó stb...

Nincs profilkép
#2711 Matyi50
2018-01-07 11:31:41

Válasz Pöszke #2709. hozzászólásáraA bírói letét összege gondolom köszönőviszonyban sem lesz a neked valóban járó összeggel...
smile hammer

Nincs profilkép
#2710 Matyi50
2018-01-07 11:18:17

Válasz Pöszke #2709. hozzászólásáraNagyon sok ilyen eset van,ami a jogrend szerint hatalmas kérdőjel és elhúzódó vita tárgya.
Ugyanakkor szerintem meg elég egyértelműen el lehet különíteni a közgyűlési határozati szótöbbségi jogot a vagyoni járandóságtól. Sokan ezt nemes visszaéléssel összekeverik és a vagyoni elszámolásnál is azhiszik,hogy ha a "közgyűlési szótöbbség a tulajdonosok többségének figyelembevételével" című fogalommal minden jogot és vagyont magukénak tudhatnak. Hát ezek az emberek tévednek és sokszor ügyvédi segédlettel sikkasztanak is egyben,mert olyan nincs,hogy Te a tulajdonoddal rendelkezni szeretnél,a többség ugyan mást bíz meg,de onnantól kezdve neked nem akarnak adni semmit.
Jelentsd fel őket!

#2709 bandigh
2018-01-07 11:14:52

Válasz Pöszke #2709. hozzászólásáraNa ezt ugyanígy elregéled a témában valamelyest jártas ügyvédnek, aztán majd mond valami biztatót.

Nincs profilkép
#2708 Pöszke
2018-01-07 10:56:00

Üdvözlök mindenkit az oldalon!
Örülök, hogy rábukkantan erre a rovatra, mert nekem is van "magán erdő" tulajdonom, aminek használatát a jelenlegi jogszabályok korlátozzák!
Résztulajdonos vagyok egy 50ha-os erdőtömbben - ugy 3.5ha területtel. A tulajdonos társak szerződést kötöttek egy erdészeti tevékenységet folytató "szövetkezet"-tel. Én, magam a szerződést nem írtam alá és kértem a tulajdonos társakat is, hogy a szerződést a benne foglaltak miat ne kössék meg. A beígért és látszólag kecsegtető haszon reményében, mégis megtették!
Ezek után a "szövetkezet" vezetője kijelentette - mivel nem írtam alá az általuk jól kifundált szerződést - velem NEM ÁLLNAK JOGVISZONYBAN! -
- Továbbá tudatta velem, hogy az erdő majdani haszon vételéből részemre járó nyereség összegét "Bírói letétbe helyezik" - Következés képpen, mivel nem állunk jogviszonyban, az erdőben tervezett és végrehajtásra került erdőhasználat munkáiról és azok ütemezéséről, hogyan létéről sem tájékoztatnak. (A többieknek tartottak némi alibi megbeszélést a munkák kezdete elött)
- Megjegyzem és kérdezem, ha velem nem állnak jogviszonyban, akkor milyen jogalapjuk van az én tulajdonomat képező erdőben termelődött fák kivágására és áruba bocsájtására, ELKOTYA VETÉLÉSÉRE?!
És itt értem el a témátokhoz kapcsolódni. Kaptam a "szövetkezet"-től egy levélben küldött elszámolást, mely formailag, akár korrektnek is tekinthető. Viszont a tartalmát már megkérdőjelezem!!!
Az akác tűzifa árát, köbméterenként netto 12-15ezer ft-ban számolják, melyből legtöbb esetben levonnak szállítási díj fejben netto 1800-2000 ft-ot. - Környékünkön Pest mellett sehol nem adnak ennyiért tüzifát! (a NEFAG erdeiben, tő mellöl nyár termelésben haijkokat,- kiejtéseket,- törött ágakat adnak 8000,-ft/köbbméter áron)
És mint írtátok, az erdőben csak tűzifa terem?! Itt egy 14 hektáros törzskiválasztó gyérítésbe nem találtak egy db oszlopot vagy más használható ipari fát?!
Az elszámolás másik részében tálalják a fakitermelés költségeit. Ez is érdekes! A szépen megalkotott táblázat kezdődik a termelés idejének feltűntetésével, majd a munkát végző személy, vállakozó nevét jelölik. És utána - na ez érdekes - a számla számának és keltezésének helye következik. Ebbe a rovatba nemes egyszerűséggel csak ennyi látható "IGAZOLÁS", melynek alapján - a kimutatás következő három rovatában - láthatjuk, hány köbméter, milyen fa fajú tűzifát termelt netto 5000ft/köbm egységáron összességében netto 2636500,-ft értékben!
Ez törvényes?! Magán személynek IGAZOLÁS alapján - számla nélkül - fizethető és a tulajdonosok felé elszámolhatók milliós nagyságrendű összegek?!
Ami még szomorú a történetben, a tulajdonos társak boldogok, hogy karácson elött "kaptak pénzt". Rajtam kívül senki nem foglalkozik az elszámolás tartalmával - és ahogy olvastam az előző rovatokat, ez más vidékeken is megtörténik!
EMBEREK ÉBRESZTŐ, AZ ERDŐGAZDÁLKODÓTÓL NEM PÉNZ KAPNAK! JOGOS JÁRANDÓSÁGUKAT FIZETIK MEG RÉSZÜKRE!
(bocsánat, hogy kicsit hosszabbra sikerült és köszönöm , ha végig olvasták és megértették.)

Nincs profilkép
#2707 rongyos
2018-01-06 20:26:34

Válasz a2457 #2704. hozzászólásáraTeljes mertekben egyetertek veled. Az erdeszt kurva szigoruan kell fogni. O is csak egy alkalmazottja az edogazdalkodonak. Es igenis meg kell kovetelni a szigoru bizonylati rendet. Csak ugy lesz atlathato. Felenk is minden tuzifaban ment el..a konyvelesben..holott mikor kijartam szazaval fekudtek az oszlopok es a ronkok. Meg van orokitve...jol tudom mennyi. En is bela latom mar az erdove.
Jol teszed ha kilokod a piacrol a trogereket..mert sajna ma meg ugy megy higy a kaoszban rejlik a lehetoseg..ennek fogunk veget vetni. Hosszu volt a monologod...de kossz...lenyeg benne van. A szakiranyito mdg ne erezze magat nyeregben...mdgyenkent van kb. 50...csak eddig jol el voltak...a boseg kenyelmesse tette a szakacsot...smile pimp

Nincs profilkép
#2706 D-032-a
2018-01-06 19:32:10

a2457 ! ..................................
rongyos ! ..............................
Matyi50 ! ..............................
smile thumbupcool smile thumbupcool smile thumbupcool

Nincs profilkép
#2705 rongyos
2018-01-06 18:07:46

Válasz vén cigány #2705. hozzászólásáraZselici erdeszet 24.ooo Szantodi 27.ooo ... leszallitva plusz 4....sefag oldal...ezt magyaraztam..hogy bagoert kar elba.zni..www.sefag.hu

#2704 vén cigány
2018-01-06 16:09:03

Mennyi az akác ára most tő mellől?

Nincs profilkép
#2703 a2457
2018-01-06 14:51:23

hát kérem az megesik hogy a rend éber őre (jegyzem meg a rend relatív dolog ugye) ha felhívom a tisztes figyelmét erre meg arra akkor ilyen kicsit fogyatékos mosollyal végighallgat s azt mondja hogy igazából erre nem érnek rá.

de nem kell félni. mobilon véletlen rögzít, majd elküldöm önmagamnak a hang anyagot. s utánna az úrtól jegyzőkönyvet kérek amibe leírjuk hogy lopás illetve vagyoni hátrányt okozó tevékenység ügyében viszautasítják az intézkedés illetve vizsgálódás mindennemű gyakorlatának lefolytatását, ezzel bűnpártolást végrehajtva.

na ilyenkor még vidámak, mondván bolond leszen aláírni. akkor kell a play gombot megnyomni s egyből olyanok mint a vérebek.

így aztán el is vagyunk a helyzettel. persze nem rózsás a dolog, vannak települések ahol meglehetősen gyakran félre intenek közúti ellenőrzésre engem, mert hát ugye bizonyítani akarják hogy végzik a dolgukat.

ami meg a tüzifa árát illeti... ne ragadjunk le ott hogy az erdő / ültetvény tüzifát ad.
az a legkevésbé érdekes.
az ipari fa ami izgalmas, meg kell követelni hogy maximálisan ki legyen csontozva az állomány. kéreg nélkül 7 centi átmérőtől felfele , 1.6m hoszban már keresett ipari fáról beszélünk. ha korrektül megvan csinálva , göcsözve, rakodva, hossza tényleg annyi, átmérőben tényleg annyi, nincsen kirohadva s így tovább.. akkor simán 1.5x annyit adnak érte mint a tüzifáért.

az agyam el szoktam dobni amikor azt látom hogy ipari fának való akác van a tüzifa sarangban. oda a hulladék megy. jókis rudas állományok ontják az oszlop anyagot, ki kell fizetni a megfelelő hosztolást.

szállíthatóság is közre játszik, én soha nem csinálok olyat hogy ilyen pár köbméteres kis kupacok szanaszét. lehetőleg törekszem rá hogy 1 darab placcra legyen közelítve, azon belül is 1 darab rakat választékonként.
éppen ezért is kérek rendes becslési jegyzőkönyvet az álló fatömegről minden egyes munka előtt. nyár gyérítésbe is úgy állok csak be, hogy darabra felköbözött rendes hegyzőkönyvet kérek. mert abból tudom melyik választékból mennyi lesz. az nem erdész amelyik a foga hegyéről odaköpi hogy xy köbméter bruttó nagyjából. úgí könnyű, mert azt nettósítani kell, aztán van apadék stb.. és max 10% még az eltérés a becslés és a valóság közt. magyarul azt kamuzik amit akar.
meg ilyen átlag tőszám szorozva átlag famagassághoz tartozó átlag tőátmérővel... botrányos vicc.
ez egy botrányos vicc.

hát az meg már csak jelent valamit hogy van több fakereskedő aki megtekintés nélkül , és válogatás vagy bármi egyébb nélkül felvásárol minden ipari fát amit termelek, amikor az "állati" erdészet szól nekik hogy vágunk, akkor az egy minősítés.
munka végén amikor számlázás van énis próbálok más dolgán könnyíteni, utat rendben hagyom, ha mást nem elsimítom a csörlő pajzzsal vagy átcibálok rajta keresztben egy jó adag szorosra spanizott fát hogy használható legyen az út. én is felvételi jegyzőkönyvet adok, tételesen rajta minden választék. amit darabra köbözünk az darabra szerepel. sarangok lefotózva, számozva.

nincsen ezzel semmi gond, és mindenknek könyebb az élete. bár tény hogy nemigen szokott szeretni az erdész sehol végig mászni az erdőn hogy darabja becsüljön.
meg gyérítést jelöljön.
meg közelítő nyomot jelöljön.

csak éppen ez a dolga, aztán azt meg is kell követelni.

az a baj hogy sokan vannak elkényelmesedve.
én mindenkinek azt mondom hogy nem kell olcsón semmitse vállalni. el kell kérni az árát, de cserében az elvégzett munkának is korrektnek kell lennie. megrendelő oldalról meg kell követelni a korrekt munkavégzést, kivitelező oldalról pedig annak a méletányos ellenértékét. na most azért volt olyan hogy munka végén álltak neki cigánykodni hogy nem é lehetne é ócsóbb mégiscsak az a favágás.
ilyenkor jó a jegyzőkönyv, ennyi darab fa, ennyi idő alatt végeztünk vele, ki tudom átlagolni hogy 1 darab fára mennyi idő ment el átlagosan. meg lehet belőle mondani hogy lazsáltunk e vagy sem, ennyi meg annyi esőnap volt, ennyi a br meg járulék, ennyi volt az üzemanyag felhasználás, mennyi üzemórát ment a traktor, és mostmár a fűrészt is megutodm mutatni a mostani gépeimben van üzemóra számláló amit ki tudok olvasni. összesen ennyi volt a költség, amannyi meg a bevétel.

egy alapos és mindenre kiterjedő levezetéssel még a legnagyobb barom sem vitatkozik. főleg mert minden tényeken alapul. ha mégis van kérdés kezébe nyomok egy fűrészt, s megkérem mutassa meg hogy az átlag idő alatt ő maga feldolgoz e egy fát.

ez .. a dolog hogy drága a tüzifa kitermelése így... kit érdekel ? a pénz az ipari fában van, nem kell bevágni mindent tűzre s máris nincsen gond. aztán ha megvolt a tarvágása egy akácnak mondjuk, tehát végzett a fakitermelő, átadta a területet, akkor lehet menni ágfát szedni annak akinek drága a tüzifa.
ez az ágfa szedő dolog is olyan ha megjelennek ott ahol éppen dolgozok akkor én már pakolok is és megyek máshova. nincsen rálátásom arra hogy mit csinál, mit szed mit nem, majd akkora legyen intézve ha már levonultam. ha belebarmol a dolgomba én nem tartom a hátam érte. ameddig én dolgozok ott, addig nincsen ágfás. szállítani menet közben csak akkor ha kocsin utána tudok köbözni, és kapok másolatot a szállítólevélről, és akkor is csak felmért, átvett rakatból.
amin fel is szoktak horkani hogy semmi közöm hozzá. hát jó, legyen úgy, de attól még így van s ha nem tetszik lehet mással dolgoztatni.
szoktam is mondani hogy már adtam fel hirdetést, pofámat cserélném kisebb családi házra.
ellenben cserében én jó minőségű munkát végzek, panasz soha nem volt rá. most járkál ugye ilyen ellenőrző szerv, valamikor december elején egy olyan tölgyest néztek meg amit 2 éve gyérítettem, éppen tök jó volt hogy a marker festékkel kijelölt közelítőút még megtekinthető volt, nem kopott le a festék a fákról. a szerződésben benne volt hogy a köelítő út kijelölése fehér festékkel, az út két oldalát határoló fákon , fehér X el kell történjen.
itt fel is hívom a figyelmet , tényleg megnézik. ott kell legyen.

abban bízok hogy jobban fog szigorodni az ellenőrzési rendszer. én azt sem bánnám ha mindennap ha munka folyik le kéne jelenteni az ott dolgozókat, a megfelelő papírokkal együtt. s a megrendelőt IS bírságolnák ha kiderülne hogy a "csapat" egy roncshalmaz 50 es mtz üvegek nélkül, néhány kiszálasodott drótkötél, meg néhány tornacipős szerencsétlen sorsú ember akinek egyike sem rendelkezik semmiféle védőfelszereléssel illetve megfelelő végzettséggel.

ugyanis szerintem az is sáros nem gyengén aki ilyen brigádot alkalmaz. tessék szépen rendes brigádokat keresni. a brigádok meg kérjék el a rendes pénzt, szereljék fel magukat rendesen.

most akárhonnan nézzük, vegyünk egy " drága" brigádot akik 4500 ért vágnak.
és szeretnének fejlődni, tegyük fel venni egy forwardert. na nem lelakott fost, hanem egy 7-8 éves gépet.
az cirka 25 miska.
nagyjából 5-6 ezer köbméter kitermelés csak bevételből. hát azért :D lássuk be nemigen fog sikerülni. ha feltesszük azt a napi 20 köbös átlagot, és azt hogy tisztán marad napi 10 ezer a vállalkozásnak minden után amit az állam a nyakunkba vág, akkor is még nagyon eredményes vállalkozásról beszélünk de úgy is 2500 munkanapról beszélünk. az 10 év munka.
de akkor minden simán megy 10 kerek évig.

miért fontos ez ? mert ha nem lehet előteremteni a korszerű megoldások beruházási költségét, akkor elmaradnak a fejlesztések, és a korszerűtlen technológia miatt lesz drága és nem költséghatékony a termelés.
a végén nem a kitermelő brigád fogja megszopni, hanem az erdőtulajdonos, mert ott marad neki az erdő amivel NEM tud mit kezdeni mert nem fog találni versenyképes kitermelőt. lásd azokat a helyeket ahol vételkor még nem, de mire vágásérett lett az erdő már CSAK forwarderes közelítést hagynak. Nem lesz akivel megtudja csináltatni.
Persze lesznek akik meg tudják finanszírozni más bizniszből a felszerelést, de akkor meg nem lesz verseny, magyarul a kitermelés ára az egekben lesz, mert verseny nélkül nem marad választás.

ugye van is ilyen közgazdasági tétel, amikor valaminek a birtoklása önmagában értéket jelent az által, hogy másnak nincsen belőle.

ebben a helyzetben már a munka ellenértékét döntően NEM az elvégzett munka fogja megszabni, hanem a TÉNY hogy nincsen más aki birtokolna megfelelő eszközt a kivitelezésre.

ezen azért el kell gondolkodni, analógiát mondok. ha nem tud annyit keresni a fakitermelő hogy motorfűrésze legyen, csak a keretes fűrészre futja, akkor idővel kénytelen lesz az ágazat keretes fűrésszel termeltetni. DE a piacon a terméket amikor értékesíti versenyeznie kell majd olyan termékkel, amit motorfűrésszel vágtak, ennek okán az.. sokkal olcsóbb lesz.
jó magyar szokás szerint a megoldás a vágóbérek csökkentése, hogy a végeredmény árban versenyképes maradhasson.

de ennek már rég vége, mert már nincsen hova csökkenteni a vágóbért. a bevétel iránti szükséglet szülte a lopásra alapozott kitermelést, és a felújításból való pénz megvonást. mert így tudták papíron nyereségessé tenni az ágazatot.

de most hogy a fekete kereskedelem lehetőségei szűkülnek, szépen ki is bukik hogy silányabb, kevésbé termelékeny erdők maradtak és az adott kor elvárásaitól egyre messzebb sodródott a brigádok felszereltsége. ez vezet a nagymértékű dráguláshoz ami hirtelen fog jönni. ezek a 6000-6500 as árak még közel sincsennek a végkifejlethez.

simán azt mondom hogy 2020 ra 10 ezer alatt nem fogok vállalni semmiféle fakitermelést.
és mielőtt bárki szívrohamot kapna, sok erdőben ahol szálaló technikával tudok dolgozni, már MOST jobban megérné ezen az áron dolgoznom, cserébe nem volna felújítási kötelezettség és azzal járó költség.

szóval zárnám ezt a túl hosszúra nyúlt írást azzal hogy tiszteletem annak aki végig olvasta egy szusszra, és aki teheti igenis jelezze a megfelelő szerveknek ha olyat tapasztal ami nem törvényes. a munkát meg a rendőrtől is meg kell követelni ha szükséges be kell vetni a nehéztüzérséget.
ők sem állnak a törvény felett, van kötelességük, ha nem végzik el a feladatukat akkor felmentik őket a szolgálat alól.
nem kéne az ellenségnek lennie a rend őrének, nem azért fizetem őket én, te(ti), és mindenki más. hanem azért hogy szolgáljanak és védjenek. erre utaló jel a mottójuk is. "szolgálunk és védünk" -> rajta, rajta, csak serényen mert nagy a baj, tessék szolgálni és védeni.

Nincs profilkép
#2702 rongyos
2018-01-06 11:20:28

Válasz Matyi50 #2702. hozzászólásáraJol erzed....mindenestre k.rva nagy ongol az uj erdotorveny...ha erdekel miert elmondom privatban. A bunszervezeteknek itt nem adok tippeketsmile aikido

Nincs profilkép
#2701 Matyi50
2018-01-06 11:05:05

Válasz rongyos #2701. hozzászólásáraérzek némi cinizmust a válaszodban,de jól van ez így!smile whistling

Nincs profilkép
#2700 rongyos
2018-01-06 10:28:12

Válasz Matyi50 #2700. hozzászólásáraKörnyékre válogatja. De igazad van. felháborító mikor mutogatnak félbe vágott zsigulit..hogy O.Imre..K.Sándor..B. Ferenc kivágott engedély nélkül 8 DB...akácfát...és a mezőőr tetten érte őket...

némelyik erdész meg úgy éli le az életét, hogy a görbe fáról úgysem tud senki....na ott mennek a nagy lopások...a rendőröknek meg én tartottam múltkor az őrsön felvilágosítást, hogy milyen dokumentumokat kell kérni, és azt, hogy kell értelmezni...

ami a pert illeti: Nekem február 15 körül lesz tárgyalásom..hasonló eset miatt....

Nincs profilkép
#2699 Matyi50
2018-01-06 09:32:33

Válasz rongyos #2699. hozzászólására"Mert le elehet...senki nem akar megfagyni...15 évig szinte stagnált..és volt majdnem korlátlanul..."

Dehogy lehet lenyomni a torkukon ! Már olyan is elkezdett lopni,aki eddig csak a tolvajoktól vette a fát!Közben sokszor a rendőrség most se foglalkozik a kis tétellel,miközben így megy be az erdő sok helyen a faluba apránként,de az útba bedőlt fát nem vághatja össze,hozhatja ki már az erdőtulaj lassan,csak egy hónapos engedélyeztetés után,a tolvaj meg apránként eltüntethet egy egész erdőtömböt.Sőt a rendőrség tisztában sincs az eutr szabályokkal,csak egy célirányos ellenőrzéskor vannak felvilágosítva az épp oda vezényelt járőrök.

Téged ne aggódj vegzálnak egy karó miatt is,ha a platón meglátja a rendőr,de a szervezett sokszor kis tételes falopás ugyanugy virágzik,ha nem jobban,mert nem lehet,hogy megfagyjon címszóval nem foglalkoznak velük.

Azthiszem Ózd környékén ebből már volt egy per is,mikor is az erdőgazdálkodót akarta büntetni az erdészeti hatóság,azon vádakkal alátámasztva,hogy ellopta az erdőt,eltünt az élőfa készlet,miközben annak minden évből volt a kezében egy rendőrségi jegyzőkönyv a falopásokról,mégis vele fizetteti ki az állam az ujraerdősítés költségét,a fatolvaj banda meg röhög a markába.

Agyonszabályzott gazdálkodás,agyonellenőrzött,szankcionált,adóztatott gazdálkodó és munkavállaló.

Az igazi probléma és lopási kategória meg nincs megoldva,mikor is az erdő terv és engedély nélkül tűnik el szépen évek alatt. A tervszerű,engedély mögé bujtatott lopások eutr el való megfogása mellett erre senki sem figyelt,holott ez legalább akkora probléma,csak épp ez nem azonnali befizetetlen adóforintokban mérhető,nincs mit behajtani,így nem is foglalkoznak most sem vele.

Nincs profilkép
#2698 rongyos
2018-01-06 05:23:06

Válasz a2457 #2698. hozzászólásáraJól mondod kolléga!

Én nem kell azon parázni, hogy a piac torkán már nem lehet lenyomni a megemelt tüzifa árat. Mert le elehet...senki nem akar megfagyni...15 évig szinte stagnált..és volt majdnem korlátlanul...
Az olcsó brigádok meg kihullanak mint a pelyva..mert előbb utóbb kiderül valami turpisság. Ez így volt a környékünkön is. Legtöbb esetben nem csak szolgáltattak, hanem sefteltek is. De mióta a rendőrség rárobbant a tüzifa témára, azóta szétszéledtek...gyakorlatilag elmentek fát szedni az erdész engedélyével..aztán vittek mindent ami állami...(közös )

Ha nem tetszik lehet átszerelni gázra...de ha megnő az igény, akkor az is drágulni fog...Ill. a szerelés manapság nem 2 FT.smile hammer

Nincs profilkép
#2697 a2457
2018-01-05 22:20:49

Válasz rongyos #2696. hozzászólásáraén el tudom képzelni, láttam már sokféle "megoldást" :D

egyúttal nem véletlen hogy nem takarítok vágásteret, nem árulok tűzi vagy egyéb fát, nincsen fa szállításra alkalmas járművem, nem fogadok el fizettséget fában.

és 2018 ban 6500+áfa alatt nem vágok akácot.
5 válazték ipari + tüzifa. és ha felverte mindenféle frányaság akkor nem vonulok fel ameddig nincsen lekaszálva. vagy szükség esetén lekaszálom magamnak de az nincsen benne a fakitermelés árában.

ez van. "ócsóért" nem lehet. "drágáért" meg el is várom hogy megnézzék mit dolgozok, nem csak opció.

még jómultkor olvastam pont itt olyan okosságot hogy ki lehet jönni akár 3500 ból is, mert 4 fő összerak 20 köböt (attól a köbtől mentsen meg a jó ég) abból a költség a fele kb, a többi haszon smile nononosmile nononosmile nonono

fel is kaptam a vizet rendesen.
bérunió kell ide, favágó legyen szakképesített, és jól felszerelt, és keressen itt is 250 ezret havonta átlag 176 munkaórával. nettóban.

Nincs profilkép
#2696 rongyos
2018-01-05 06:06:46

Válasz Matyi50 #2691. hozzászólására"számlák ellenértéke után is adózni kell keményen valakinek valamikor...."

hát igen!! ezért szóltam én is, nem mindegy, hogy ki és mikor...mert a hasznot privatizálták eddig a kötelezettséget-ha akad - megpróbálják kollektívizálni...nem fog menni. Van mindenhol felelős egy gazdálkodásért.

Nincs profilkép
#2695 rongyos
2018-01-05 06:02:37

Válasz a2457 #2695. hozzászólásáraEl sem tudjátok képzelni milyen trükkök vannak. Megosztom legutóbbi tapasztalatomat, de várom az esettanulmányokat tőletek is.

Brigád látszólag összeszokott, lekiismeretes...kapkodó mozdulatokkal dolgozni akaró, magát szorgalmasnak mutató egyének..még sisak, szemüveg és fülvédő is van ( ugye ezek a filléres dolgok, de jól mutatnak ) megállapodsz velük 5000 Ft/ m3 fektetett sarang, 8 cm alattiból vihetik az ágfát terület letisztításért.
Egyik nap vágnak, döntenek összeraknak...másik nap meg csak tereprendezés, majd összerakják az ágakat, mert ugye nem férnek el...
Aztán egyre többször hordanak ágfát... Mig azt nem mondom ÁLLJJ! Innentől én szedem össze a vágástéri hulladékot.
Na kérem...trükk az, hogy szanaszét dobálják a méterfát, akár a böhöncöket is...elkezdtünk utánuk takarítani és még 2 kocsi normál szabvány hengeres anyag jött össze...Tehát ennek a birgádnak nem az volt az érdeke, hogy megcsináljon napi 12 méter és megkapja a 60 rugót..hanem, hogy 8 méter után 4et lopott magának és abból lett plusz 100 rongy...2x de aztán repültek.
Figyeljetek oda!!! nagyon rafináltaksmile cursingsmile aikido

Nincs profilkép
#2694 a2457
2018-01-04 23:22:29

Válasz rongyos #2693. hozzászólásáraszebben énsem mondhattam volna, köszönöm :)

Nincs profilkép
#2693 csontii
2018-01-04 21:55:39

Válasz kitarto1 #2692. hozzászólására4500,ha rossz terepviszonyok vannak,messzire kell húzni 5000ft/m3

Nincs profilkép
#2692 rongyos
2018-01-04 21:36:25

Válasz kitarto1 #2692. hozzászólására4000 akkkor lopnak.....5000 felig lopnak....6000 8 cm felett minden a sarangban..szep munkat vegeznek

Nincs profilkép
#2691 kitarto1
2018-01-04 17:49:54

Sziasztok, akác tarvágás sarangolva. Mennyi m3 áron végzik a munkát ? Köszönöm

Nincs profilkép
#2690 Matyi50
2018-01-03 22:12:57

Válasz rongyos #2690. hozzászólásáraTársult erdőgazdálkodásban a bevett sikkasztási gyakorlat mindig a tagok felé történő kifizetések nullára sumákolása volt. Az eutr. szerintem ebben is fog majd némi segítséget nyújtani a tagok felé a közeljövőben.Viszont akkor nekik sincs egy zsák sumák fa sem. Ha a tagság a sarkára áll és kiáll az igazáért,összefog,lehet célt elérni.Ugyanakkor az is nagy igazság,hogy sokan szakmai hozzá nem értéssel állnak a markukat tartva. De a túlszámlázással sem lehet eltüntetni a végtelenségig a tagoknak járó osztalékot,mert azon számlák ellenértéke után is adózni kell keményen valakinek valamikor....

Nincs profilkép
#2689 rongyos
2018-01-03 20:00:35

Válasz vén cigány #2688. hozzászólásáraDe fog! Mert működik máshol is jól...és pl. ha a tied lenne 51% nyilván megkérdeznéd a 3% kal rendelkező ügyvezetőt, hogy mi a búbánat van??? Mert a közgyűlés 51% ban Te vagy....

ez olyan mintha bevinnéd a közös cégbe a kocsidat, hogy pl. fuvarozzanak vele...aztán 1o év múlva visszakapnád a motorháztetőt, meg a hátsó lámpát..ennyi maradt..bocs....mert valami költség idő közben elvitte a többi részét...

#2687 vén cigány
2018-01-03 18:42:14

Válasz rongyos #2687. hozzászólásáraSosem fog jól működni. Előbb vagy utóbb valaki, valakik megszerzik a terület 50%-át és a többi utána csak kussol.
Ők adják a tisztségviselőket, ellenőröket.
Aztán lehet lopni a fát...

Nincs profilkép
#2686 rongyos
2018-01-03 18:34:58

Válasz vén cigány #2682. hozzászólásárapedig működhetne jól...adott 1oo tag ( különféle területnagysággal )..minenki mindig kap írásban meghívót...vagy elmennek a közgyűlésre vagy nem.,,nyilván akinek van 15% a..meg 1o% a benne..az ott van...mint egy RT nél, vagy KFTnél..mert neki nem mindegy hogy amit bedobott a közösbe abból mennyit profitál...és profitálni kell, mert ez egy olyan jogi személy amit a cégbíróság tart nyilván..gazd. szervezet..nem önsegélyző kör...
Társulati érdekeltség arányában kell bánni minden bevétellel és minden kiadással....
Magyarul akinek 3o% a van...az 3o% nyit kap..és így osztozik a valós költségekből...akinek meg 1% van az meg úgy....
tehát ha levágnak 1oo köb fát..az első 30 köböt kap..költségek befizetése után...az utóbbi meg 1 köböt... itt pedig sávosan ment. ha 1 m2 vittél be akkor is annyit kaptál mintha 1 ha erdőt dobtál.
aztán ha nagyon szétaprózódik lesz hogy 1 kugli jut..1 forint ért...
De ez így van egy részvénytársaságnál is....van üzletrészem jó pár cégnél...de olyannal még nem találkoztam, mikor tulajdonosként megkérdeztem az igazgatót, hogy mi van a vagyonnal...hogy azt mondja: semmi közöd hozzá....jót röhögtem magamban...és felhúztam a boxert az ujjaimra...aztán a büntetőjogi felelősségrevonás után következik a polgárjogi, ha ne adj isten hűtlen kezelés történt és a cégnek ebből kára keletkezett...
vastag nyomozati anyagot helyeztem letétbe egy rendőr haveromnál..ha esetleg velem valami történik...aktíválódik a jelkulcs.

#2685 vén cigány
2018-01-03 18:33:48

Válasz rongyos #2685. hozzászólásáraMi lenne, ha belenéznél a Szorosadi Tsz gazdálkodásába is...smile rolleyes Mondjuk 1990-ig.
Hogy lett pár emberé a millárdos vagyon.
Milyen pénzmozgással került a tulajdonukba... Több száz ember vagyona????
De inkább ne firtassuk ez egy országos jelenség...smile thumbup

Talán le kellene szerződtetni a Michele Placidót a Polip sorozat felügylőjétsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbup
A lényeg szerintem ne mássz bele, fogadd meg az öreg komcsik tanácsát a szálak messzire nyúlhatnak.

Nincs profilkép
#2684 rongyos
2018-01-03 18:23:52

Válasz wernerj #2683. hozzászólásáraÜdv Kollégák! Igen jol hallottad. De amiket írok az jelenleg feltételezés és csak gyanú, amíg be nem fejeződik a könyvvizsgálat és a nyomozás. Az abban feltártak alapján döntjük el mekkora vérengzést rendezünk...de a gazdaságvédelmi nyomozó a fejét fogta..pedig csak a neten levő nyilvános adatokba nézett bele. ( e-beszámoló, e-cégjegyzés, nebih stb. )
Én azon vagyok, hogy aki nem hunyó csak át lett vágva...annak semmi baja ne legyen.
De aki átverte a tulajdonosokat, és az ügyvezetést...azt vegyék elő a legkeményebben.
Totál mindegy, hogy tudatlanság, gondatlanság, vagy szándékosság a motíváció.
Az elvek és a sarokszámok sem stimmelnek...átláthatatlan az ügyvitel...
De egy cégnél ezzel nem lehet játszani. Nekem elég nagy üzletrészem van benne...így már érdekelt vagyok benne, hogy centire jól működjön.

Nincs profilkép
#2683 Matyi50
2018-01-03 12:08:43

Szintén érdekes témakör,ami már leginkább jogi kérdés!
Osztatlan közös erdőterületre a tulajdonosok tudomása nélkül bejegyzett erdőgazdálkodó van évek óta nyilvántartásban a hatóságnál.
Na ehhez mit szóltok?

#2682 wernerj
2018-01-03 11:11:18

Válasz vén cigány #2682. hozzászólásáraKoppányban most nagyon aktuális ez a történet.Kiváncsi leszek mi lesz a vége.

#2681 vén cigány
2018-01-03 10:41:51

Válasz wernerj #2681. hozzászólásáraCsak tippeltem, mert ha jól tudom a "rongyos"
Törökkoppányi volt?

Egyébként lehetne bárhol, mert 90%-ban így működnek az erdőbirtokossági társulások, főleg ahol ennyi a tulaj.
Sőt még a nagy állami erdőgazdaságok is...

#2680 wernerj
2018-01-03 10:38:49

Válasz vén cigány #2675. hozzászólásáraÉn is Törökkoppányban hallottam ezt.

Nincs profilkép
#2679 Matyi50
2018-01-03 09:40:50

Válasz rongyos #2679. hozzászólásáraA drót ha nem a román,vagy nem a kótaji olcsóbbik tyúkoknak való fajta,hanem valami merevítőszálas ,bőven elég 5méteres oszlopközzel,persze a 10cm minimum ,ha a önfeszítős a drótháló,akkor meg a végoszlopoknak,és minden tizediknek duplázni,köttetni kell,vagy megtámasztósra faragni,pláne ha kanyar is van benne. Sokan az önfeszítőset minden oszlophoz odaütik teljesen,pedig nem szabad.

Nincs profilkép
#2678 rongyos
2018-01-03 05:44:31

Válasz bpetya75 #2678. hozzászólásáraKivitelezés 350-450 között mozog. A drót az meg 450-600 Ft...az oszlop meg ha 3 méterenként rakok egy darabot, akkor 6oo ft( combosabb oszlop 18oo Ft ) ... de akkor is max. 1500 Ft-ból meg van a kerítés métere...és igen be van sürítve a tartóoszlop mennyiség, mert a műszaki leírásokban általában 10 cm-es csúcsátmérőjű oszlop szerepel max. 5 m távolságokban..bár jobb ha az a kerítés a valóságnak fele meg..nem a papír formának.

Nincs profilkép
#2677 bpetya75
2018-01-02 10:14:31

Válasz rongyos #2642. hozzászólásáraNem jól írtam a kerítés építést. Kétezer per folyóméter közelebb van az igazsághoz, de persze sok múlik azon, hogy milyen a háló, milyen a technológia. Az oszlopot meg nyilván nem veszi az ember, ha van akár termelése.

Nincs profilkép
#2676 bpetya75
2018-01-02 08:00:24

Válasz rongyos #2674. hozzászólásáraTeljesen egészséges, szép kis fa. Csak valamiért hullajtja a leveleit ;-)

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sajtótájékoztatót tartott az Agrárminisztérium – minden termelőt érintenek az elhangzottak
Sajtótájékoztatót tartott az Agrárminisztérium – minden termelőt érintenek az elhangzottak
Sokmilliós támogatást kaphatnak a legkisebb gazdaságok és a fiatal gazdák.
Rengeteg új szabály jelent meg az év végén – érdemes képbe kerülni a változásokkal
MTZ gyári nagyteljesítményű önindító
MTZ gyári nagyteljesítményű önindító

35.000 Ft

Eladó Fortich K454 bálázó alkatrésznek
Eladó Fortich K454 bálázó alkatrésznek

220.000 Ft

Használt MTZ gumi eladó
Használt MTZ gumi eladó

160.000 Ft

Vogel Noot Gruber
Vogel Noot Gruber

800.000 Ft