Gázolaj árak 632 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 414.08 Ft USD 396.98 Ft CHF 444.25 Ft GBP 499 Ft

Fórum

Fakitermelés, erdők újratelepítése

Létrehozta: Pista58 , 2009-02-07 13:59:18

Kedvencekhez Segítség

4475 hozzászólás
#1825 Wilde
2016-11-16 22:11:37

Válasz Matyi50 #1824. hozzászólásáraosztatlan közöst nem nagyon szeretik a vevők,még erdőgazdálkodóval sem.sajna(?) nekem is van olyan hogy az erdő 95%-a ok,de van egy távoli örökös a kis 5%-val és felajánlottam neki egy helyi szinten nagyon jó árat adok,hát ő még gondolkodik mert úgy gondolja,hogy aranyrudak nőttek a kis területén.közben eladnám de mivel nem 1/1 nem olyan egyszerű.smile scared

Nincs profilkép
#1824 nagypistivagyok2
2016-11-16 21:35:36

Válasz Matyi50 #1824. hozzászólásáraEgyszer le kéne ezt tisztázni de a tulajdonosok érdekeit is szem előtt tartva.

Nincs profilkép
#1823 Matyi50
2016-11-16 21:25:04

Válasz a2457 #1823. hozzászólásáraMásik tészta,hogy az osztatlan és gazdálkodó nélküli erdőterületekkel ha az új erdőtörvény nem kezd semmit,akkor azoknak lőttek...

Ha meg valaki bejelentkezik rá így erdőgazdálkodónak,az akkora bajt vehet a nyakába,hogy egy életre megbánhatja,ha előtte nem nézett szét a területen tüzetesen,pl a kárpótlás óta ellopott fát ,leromlott állományokat mind rajta fogják számonkérni...szóval ez is magyarisztán...

Ahogyan az erdő őrzését,védelmét is kötelezve a gazdálkodóra nézve elvárja,de a megélhetési lopásokkal már nem foglalkozik sem ő,sem a rendőrség sok helyen...az erdőgazdálkodónak még önvédelmi fegyvert sem lehet igényelni,mert félnek,hogy háború lenne az erdőkben...de így meg tehetetlenség van csak,meg fejelfordítás...

Azt már régebben is emlitettem,hogy a fatermesztési irányelvek c szakmai kiadványból már nem lenne szabad engedni dolgozni a felügyelőket...

Nincs profilkép
#1822 a2457
2016-11-16 19:45:59

eleve vissza kéne hozni azt a rendszert amikor a kitermeléskor befele fizetett az ember, és felújításkor pedig a sikerességet figyelembe véve igényelhetett támogatást.

másik pedig hogy magánerdőnél eleve.. legyen olyan hogy az erdőfelügyelet ajánlást tesz arra hogy mit és hogyan kell, aki annak szakmailag megfelelően jár el támogatást kap, aki meg saját feje után megy azt ne büntessék de ne kapjon támogatást.

a természetszerű felújítást és az örök erdőt pedig terület,természetességi fokozat, és szakmai szempont alapján éves támogatásban kell részesíteni, ezt akkor is meg kell tenni ha nem az erdőfelügyelet ajánlása szerinti módon érte el a gazdálkodó.

ez máris jobb helyzetet teremtene. de ebből itt semmi nem lesz sose.

Nincs profilkép
#1821 BélaNB
2016-11-15 20:47:06

Válasz Mihály-963 #1819. hozzászólásáraFelénk a szakirányitó, mondjuk egy fél hektáros akácnál elkér 5-6 ezer ft-ot ad számlát is és megcsinálja a bejelentéseket, nem tartom a kicsiknek se kifizethetetlen összegnek. Visszatérve a konkrét esetre, az "áldozatot" szándékosan vezethették félre, hogy "fel tudják nyomni". Aki egy kicsit nem él burokban az tudja hogy a saját erdőmbe nem sétálhatok végig motorfűrésszel a kezembe a nélkül, hogy a körzeti erdészeti igazgatóságnak be ne legyen jelentve és kivárva hogy leteljen a 30 nap. És műveleti lap is nálam kell legyen. (ha jól tudom)

#1820 Gabesz2
2016-11-15 19:33:14

Válasz Matyi50 #1811. hozzászólásáraMi van az új erdőtörvénnyel nagyon hallgatnak róla???

Nincs profilkép
#1819 Mihály-963
2016-11-15 18:35:57

Válasz a2457 #1816. hozzászólására ahogy Gyurcsány mondta elkurták sajnos s nem ez az egyetlen de nem ez a baj hanem az hogy azóta is csak toldozzák foltozzák a jogszabályokat a helyet hogy érdemes választ ill. szabályokat alkotnának smile cursing

Nincs profilkép
#1818 Mihály-963
2016-11-15 18:32:37

Válasz BélaNB #1817. hozzászólására igen akinek több 100 ha van annak biztos megéri a szakirányitót istápolni ill szakvéleményt kérni de a néhány ha főleg ha osztatlan közös az kész isten verése a mező őrök meg harapnak az ilyen kis szabály szegőkre mert a nagy lobysok ellen nem tudnak v. akarnak lépni mert féltik az állásukat szerintem az erdőre szükség van de ha már magán tulajdon akkor a tulajdonos érdekeit is figyelembe kellene venni a bíróságon ill. jogszabály alkotóknak de a mostani jogszabály alkotóktól mit várunk ma holnap már azt is dokumentálni kell hogy gyújtóst vagy hasítani való fát árulsz mert hát a krumplinál már bevezeték

Nincs profilkép
#1817 Matyi50
2016-11-15 18:08:24

Válasz BélaNB #1817. hozzászólásáraAZ új EUTR ben még a szakigazgatás se tudja sokszor,hogy mi a szabály...

Nincs profilkép
#1816 BélaNB
2016-11-15 08:46:11

Válasz Matyi50 #1813. hozzászólásáraAz ügyet nem ismerem, az itt le írtakra hagyatkozom véleményem leírásakor. Azt írja szakembertől kapta azt a tanácsot, hogy "szállítólevelet írjon és nem lesz baj". Igazi szakember ilyen tanácsot nem ad. Vagyis ha szakigazgatást is végző erdészt kérdezett meg akkor szándékosan lett félrevezetve, és utána szándékosan vette észre a mezőőr és tett bejelentést. Vagyis tiszta rosszindulatból szúrtak ki vele. (Ez a magyar valóság) A másik meg az akitől a tanácsot kérte az se tudta a szabályokat. (Ez a másik magyar valóság a butaság) Sajnálom emberünket, engem is büntetett meg erdészeti hatóság, oda kell figyelni és szakirányítóval együtt kommunikálni a hatósággal, abból baj nem lehet.

Nincs profilkép
#1815 a2457
2016-11-15 00:26:21

ne is mondjátok.. gyakorlatilag az országban a teljes erdészettel kapcsolatos MINDENT nulláról újra kell gondolni, itt annyi és olyan a baj hogy egyszerűen nem lehet toldozni-foltozni.
van az a szint ahol már csak a nulláról kezdés segíthet. na ez alatt vagyunk pár kilóméterrel.
a szivem szakad meg mert az erdő sínyli meg közben..

Nincs profilkép
#1814 nagypistivagyok2
2016-11-14 22:09:42

Válasz Matyi50 #1813. hozzászólásáraEnnél van sokkal durvább is.Amikor a tulaj nem is tudja,hogy erdő lett az ingatlanja mert a nemtisztelt erészeti hatóság nyilvántartásba vette jogszabálysértő módon még csak ki sem függesztette az erdőtervezést azután az ellopott fát a tulajjal akarják (köbméter/30ezer)megfizettetni.És még a tv ben is szerepel a szerencsétlen igazgató mint inkvizítor és 1800as állapotokra hivatkozik tiszta szégyen.Ők tudják meddig égetik magukat de ilyen jogszabálysértések folyamatos alkalmazása mellett a tulajnak nincs más útja mint:bíróság,kúria,brüsszel.

Nincs profilkép
#1813 oldjoey64
2016-11-14 21:06:21

Válasz Matyi50 #1813. hozzászólásáraNo igen... a hatóságosdi szerepkör kissé elvarázsolta a felügyelő urakat,azt hiszik,ATYAÚRISTEN-t játszhatnak.. néhány éve egy term felújításra róttak ki 36 ezres büntit,mert szerintük nem volt megfelelő a záródás.. megfellebeztük,h a ritkás foltokba csemetét ültettünk!- hát ők azt nem látták.. mondom esetleg a műsz átvételkor a gazdálkodónak is ott kéne lenni,nemde?? ők küldtek levele,de csak simán,(BIZTOS??????) mert ajánlva sokba kerül.. tehát marad a bünti,v százezrekért pereskedhetek... inkább fizettem,de mondtam,mire költsék.. érdekes módon azóta tudnak időben szólni..

Nincs profilkép
#1812 Matyi50
2016-11-14 07:31:41

http://hironline.info/belfoldi-hirek/kidolt-fat-hazavitte-sajat-erdejebol-most-nagy-bajban-vanmagyar-valosag/
"Kidőlt fát hazavitte saját erdejéből, most nagy bajban van!Magyar valóság!

Tóth László nem olyan régóta, pár éve bíbelődik erdővel. Két helyen van erdeje, egészen pontosan az egyik a fiáé, a másikban csak 75,1 százalékos tulajdonos. A többi három tulajdonos már meghalt, az örökösök nem kerültek elő, így aztán kijelölték gazdálkodónak, szótöbbsége van, erről írás született. Januárban csúcsosodtak a gondok, még pedig kidőlt fák formájában. Haza akarta ezeket vinni, ezért szakembert kérdezett meg, mit tegyen. Azt a tanácsot kapta, szállítólevelet írjon és nem lesz semmi baj. Haza is vitte a 17 mázsányi fát. Pár hétre rá hívta a mezőőr azzal, tudja-e, hogy az erdőben favágás volt? Hogyne, ő volt ott, és nem kivágta, hanem a kidőlt fát távolította el. Egyben felhívta a mezőőr figyelmét, hogy az ő pénzén is teszi a dolgát, lévén évente 138 ezer forint hozzájárulást fizet többekkel együtt a három mezőőr szolgáltatásáért. Hozzátette, jobb lenne, ha inkább a fatolvajokra figyelnének oda.Telt-múlt az idő, László levelet kapott az erdőfelügyelőségtől, amely 228 ezer forintra büntette meg azért, mert 11 erdei köbméter fát vitt el. Ezt egy szakember mérte fel, László szerint minden korábban valakik által ellopott fát beleszámolva. A férfi szerint ez a fél erdejét jelentené, nem pedig 17 mázsa fát. Fellebbezett, de kár volt. Felemelték ugyanis a bírságot 348 ezer forintra. László nem hajlandó ezt befizetni, elment a bíróságra, peres eljárásnak néz elébe a saját fája miatt.
László furcsának találja, hogy őt, aki nem okoz kárt, megbüntetik, ugyanakkor a hatóságok képtelenek megfékezni a fatolvajokat. Most az egyik erdőrészében újra van jól láthatóan kidőlt fa, de nem meri hazavinni, arra vár, hogy ellopja valaki és akkor majd feljelentést tesz. Mert ha nem teszi, azért is megbüntethetik. Már csömöre van az egésztől, tapasztalata szerint az erdő csak arra van, hogy idegrohamot kapjon tőle az ember.
– Most rajtam röhög a fél falu, hogy fatolvaj lettem a saját erdőmben! – mondja keserűen a gazda. – Nekem nincs időm végigjárni naponta az erdőt, hogy valaki lopott-e belőle, nekem dolgom van, meg is kell élnem valamiből. Kutyakomédia ez a javából! – teszi hozzá bosszúsan.

– Teljesen megértem a kengyeli gazda problémáját. Sajnos olyan az erdőtörvény jelenleg, hogy van olyan, aki ingyen is próbál megszabadulni erdejétől – mondja a szolnoki Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége elnöke. – Előttem is van olyan levél, amiben kéri egy tulajdonos, adjak neki egy tábla csokit, és már vihetem is az erdejét. Egyébként az erdőtörvény azt mondja ki, hogy engedély nélküli fakitermelésért 30 ezer forint fizetendő köbméterenként. És valóban, ha valakinek lopnak az erdejéből, akkor feljelentést kell tennie. Ha tőelválasztás történik, akkor azt már engedélyeztetni kell. Az erdő ugyanis korlátozott tulajdoni jog. Még a saját erdőből is akkor lehet fát kivágni, ha ehhez az engedélyek megvannak, sőt, a fa szállítását is szigorú szabályokhoz kötik.
Az erdőtörvény azt mondja ki, hogy ami erdőnek minősül, onnan csak engedéllyel lehet fakitermelés gyanánt fát kivenni. Az engedélyt csak erdész adhatja meg. Ha valaki nem az erdőtörvény szerint végez munkálatokat az erdőben, akkor az engedély nélküli fakitermelésnek minősül. Ez óriási probléma, mert így lehet az, hogy a saját erdőből is lehet fát lopni – vélekedik Luzsi József.

Eljárás indul, ha nincs terv

Amennyiben az erdőgazdálkodó vagy a megbízásából erdőgazdálkodási tevékenységet végző nem az erdőtörvény előírásai, illetve erdőterve, erdőgazdálkodási bejelentése szerinti gazdálkodást végez, a jogsértés észlelésekor az erdészeti hatóság a közigazgatási eljárásról szóló törvény előírásai alapján eljárást folytat le. Az eljárás során tisztázni kell a jogsértés tényét, mértékét, és mindezek alapján a hatóság erdőgazdálkodási, illetve erdővédelmi bírsággal sújtja az erdőgazdálkodót – áll az erdőtörvényben.A teljes cikket a szoljon.hu oldaláról emeltük ki!"

Hát igen...ironiával:
az erdőgazdálkodó,tulajdonos fizesse meg a hatóságok egymásra mutogatásának,fejelfordításának az eredményét, a fatolvajok által ellopott anyagot,a hiányt,a telepítést . Aztán amig a tulajdonos emiatt előzetesbe kerül,mert nem tud fizetni milliokat,az igazi tolvajok röhögve fűrészelik tovább az erdejét "apránként" évente,a rendőrök meg elfordítják a fejüket. A tulaj meg akár börtönbe is kerülhet emiatt....mert ugye neki kötelessége lenne az erdő védelme,de önvédelmi fegyvert se kaphat,de még egy karót se vehet a kezébe,mert ezért is őt viszi be a rendőr... Szánalmasan botrányos évről évre ami ebben az országban és ebben a szektorban folyik....

Nincs profilkép
#1811 schbalázs92
2016-10-19 18:59:51

Üdv!

Keresek eladó makkot (KST, KTT és CS is érdekelne).
Minden megoldás érdekelne. Származási is kell hozzá!

Amennyiben valaki tud vagy itt vagy a 30/9595811-es számon várom a jelentkezést.

Nincs profilkép
#1810 Matyi50
2016-10-19 12:11:51

Válasz JOSEY #1810. hozzászólásáraTalán egy lépéssel közelebb az osztatlan közös erdők felszámolásához!

Nincs profilkép
#1808 a2457
2016-10-17 23:57:40

Válasz amino #1808. hozzászólásárahát.. ilyen elbozótosodott telkek, udvarok azok nem fizetnek rosszul, de ritka hogy bárki meg akarná csináltatni..
sima fűnyírás, kertészeti munkák stb. az elégségesen fizet. nagyjából.
erdőben a tisztítás sem rossz, de ritka hogy akarnák csináltatni. illetve ott is bepróbálkoznak vicces árakkal.

sajnálom de ez a pálya elég zárt.
próbáld meg inkább a legközelebbi autópályásokat, töltést nem mindenhol tudják géppel kaszáltatni. az még talán racionális lehet.

Nincs profilkép
#1807 amino
2016-10-17 22:05:49

Válasz a2457 #1807. hozzászólásárapf.hát jobb híreket vártam :) nincs semmi jó ötletem válalkozásra...

Nincs profilkép
#1806 a2457
2016-10-17 19:54:02

hát én csinálok ilyen tisztítást, de csak azért vállalom hogyha épp nincsen más meló a kölkök ne unatkozzanak.
de általában örülök ha nullás.
javában 20% bukta...

Nincs profilkép
#1805 Matyi50
2016-10-17 17:01:07

Válasz amino #1802. hozzászólásáraIsmerős csinálta az áramszolgáltatónak a vezeték alatti tisztítást,de feladta,mert nem fizették meg.

Nincs profilkép
#1804 Matyi50
2016-10-17 16:59:44

Válasz amino #1802. hozzászólásáraIrtózatos kézimunkaigény,amit a gép tizedannyi idő alatt megcsinál. Az a baj,hogy ahova gép nem tud bemenni,ott nem is nagyon kell tisztítani,mert ujrasarjad sokkal jobban. Önkormányzatoknál meg pont ezt csináltatják a közmunkásokkal,igaz sok helyen egy métert haladnak egy hónap alatt...smile lol

Nincs profilkép
#1803 csontii
2016-10-17 15:32:32

Válasz amino #1802. hozzászólásáraSzerintem egy próbát megér,de hamar ne várj nyereséget belőle.

Nincs profilkép
#1801 amino
2016-10-17 13:57:15

üdv
mennyire lehet lehetne kereslet,területek kézi tisztítására vajon?Úgy értem,hogy kézi hogy tárcsás motoros kaszákkal tisztító fűrészekkel.Kökényes gazos cserjés dombos területeken ahol traktor nagygép nem tud dolgozni,esetleg erdőkben kar vastagságú fák kivágása még belefér esetleg kissebb motorfűrésszel kissebb fákhoz. De semmiképp fák kidöntésére gondoltam.Erre mennyire lenne kereslet vajon?Van némí tőkém és valami válalkozást szeretnék kezdeni sajátot,a mező gazdaság nagyon lutri és nagyon sok gép kell hozzá...Pl :itt megvennék 2-3 komolyabb tisztítófűrszt meg 2 motorfűrészt arra lennék kiváncsi van e ilyenre kereslet.

#1800 Gabesz2
2016-10-05 08:49:11

Az új erdőtörvény módosítása, mikorra várható?smile confusedsmile confused
Már nyár elejére ígérték, de azóta nagy a csend...

Nincs profilkép
#1799 Matyi50
2016-09-29 17:06:41

Válasz csoppika #1799. hozzászólásáraEnnél kacifántosabb baromságot már ki se találhattak volna a lopott fa kiszűrésére... a brazilok egész megyéket tarolnak le telente üzletszerűen. Famaffia működik és a rendőr csak széttárja a karját ha két nap mulva ugyanugy lopja a fát,miután elkapták, a tulajdonos,meg az erdőgazda aki egy fogpiszkálót se vághat ki engedély nélkül csak fizessen,meg ráfizessen állandóan...az új erdőtörvény is ha ilyen lesz,az is erdészeti szankciók gyüjteménye lesz.,nem erdőtörvény ... smile hammer

#1798 csoppika
2016-09-29 16:51:56

Válasz erdész59 #1798. hozzászólásáraKell hozzá vmi vállalkozói igazolvány? Adópapírokhoz csatolni kell az ilyet?

Nincs profilkép
#1797 erdész59
2016-09-29 16:40:51

Válasz Matyi50 #1797. hozzászólásáraNem muszáj sorszámot igényelni meg egyéb hókusz-pókuszokat végrehajtani(bár először ez volt a verdikt...).
Az írószer boltokban már kapható az új tipusú szállítójegy.

Nincs profilkép
#1796 Matyi50
2016-09-29 14:55:44

Válasz erdész59 #1796. hozzászólásáraÚj fajtát? amihez sorszámot kell igányelni?

Nincs profilkép
#1795 erdész59
2016-09-29 11:36:38

Válasz csontii #1795. hozzászólásáraMi vettünk egy szekrényt a szállítójegyeknek és ott várják az egereket...smile smile

Nincs profilkép
#1794 csontii
2016-09-28 20:27:19

Én a szállítójegy első példányát odaadom a sofőrnek. A többi példánnyal Ti mit szoktatok kezdeni?

Nincs profilkép
#1793 Matyi50
2016-09-28 18:05:55

Válasz erdész59 #1793. hozzászólásáraUgye az erdőtörvény egyetlen eddigi faanyagnyerést biztosító passzusa,ami alapján nem kellett műveleti lap,meg erdészeti hatóság meg jogosult szakszemélyzet,az a nem fakitermelésből származó elhalt fa,gally gyüjtése, volt eddig. Ezzel az erdőgazdálkodó rendelkezett,engedélyt adott stb... Most az Eutr ből semmi sem világos nemhogy ezzel kapcsolatban,de mással kapcsolatban sem.
Eleve az Eutr-Ekáer kapcsolata sincs tisztázva...smile hammer

Nincs profilkép
#1792 erdész59
2016-09-28 15:41:39

Válasz Matyi50 #1792. hozzászólásáraSajnos ebből ez (se!)nem derül ki egyértelműen.

Amikor ez a rendelet megjelent,írásbeli tájékoztatást kértem a gyakorlatban történő alkalmazásáról a NÉBIH-től....Nem mentem vele sokra...!

A lényege szerintem az,hogy a szankciót,bírságot mindig valakitől be lehessen vasalni.

Nincs profilkép
#1791 Matyi50
2016-09-28 09:24:25

Na ezen igazodjon ki valaki...

Ha jól olvasom,még a gallygyűjtéshez,száraz fa szedéshez is Eutr számot kell kiváltani Marinéninek? smile w00t

http://erdo-mezo.hu/2016/09/28/az-eutr-vegrehajtasa-gyakran-ismetelt-kerdesek/

Nincs profilkép
#1789 vereszs
2016-09-23 23:31:08

Rönkfogót keresek melyik a jobb Krpan kl 2500tg,vagy uniforest scorpion pro 3,az első a drágább ha jól tudom mindkettő szlovén gyártmány érdemes megvenni vagy nem.Köszönöm.

Nincs profilkép
#1788 a2457
2016-09-20 20:49:50

Válasz Matyi50 #1787. hozzászólásáraénis kíváncsi volnék a tapasztalatokra,
már csak azért is mert amiben ténylegesen a kevés fellelhető szakmai anyag szerint is lehetne készletgondozó gazdálkodást végezni terület, olyat még nem láttam azok közt amiken dolgozom is.

csak olyat tudok amiben fogalmazzunk úgy folyamatban van hogy az előfeltételek kialakulhassanak.
s egyet is értek, általában azt gondolják hogy ezt azt jelenti hogy minden évben kiveszi az ember a növekményt ami.. nem igaz.
valóban énis úgy gondolom hogy hasonlít a szálaláshoz, majdhogynem azt is csinálja benne az ember. a legnagyobb különbség énszerintem magában az állományban rejlik,
és abban amit írsz is, nincsen felújítási kötelezettség mert folyamatosan újul, s lehetőleg nagy a kordiverzitás. más a záródás is, azért valamennyire lékes bontást csak csinál az ember máskülönben nehezen újulna.

szóval ami van információ főleg gyakorlati, az érdekel engem is.

Nincs profilkép
#1787 a2457
2016-09-20 20:42:41

Válasz Gabesz2 #1780. hozzászólására50% ban elég ahhoz hogy állománylakotó legyen, legalábbis 70% ot nem hallottam még.

Nincs profilkép
#1786 Matyi50
2016-09-20 09:11:29

Válasz ermike #1786. hozzászólásáraNincs homály? Dehogynincs...csak Te ezek szerint szerencsés vagy..

Az általad beidézett jogszabályhelyek pont nem egyértelműek ezzel az üzemmóddal kapcsolatosan,s mint lentebb írtam a gyakorlatban szinte alig van olyan,aki ugyanugy értelmezné a készletgondozó használatot....mivel nincs,vagy alig van szakmai irányelv erre vonatkozóan... van aki keveri az átalakító vagy épp a szálaló üzemmóddal.
Felújítási kötelezettség pont amiatt nem keletkezik,mivel az állományt nem bontod meg olyan mértékben soha.
Ez nem becsmérlés,hanem tény!

Örömmel olvasnám tapasztalataidat,hogy pl nálad hogy megy ez a használati mód. Gondolom vágásos erdőben csinálod,ha NFGY-ről beszélsz...

#1785 ermike
2016-09-20 08:46:35

Válasz Matyi50 #1785. hozzászólásáraMint írtam nekem É_Magyarországon több ilyen részletem is van, Nyugat Magyarországot egyenesen példaként emlegetik a KH-tal kapcsolatban! Nincs homály! A tv és a Vhr egyértelműen besorolja mit is jelent, és hogyan lehet KH egy erdő! EVT 71§ 1 c,
VHR 44 § (5),

A kh vágáséretségi kor előtti erdőre kell értelmezni. Olyan használati mód mely során nem keletkezik felújítási kötelezettség és folyamatos bruttó folyónövedékkel azonos mértékű faanyag nyerésre ad lehetőséget! Véleményem szerint NFGY után van erre lehetőség, részben Eü jelleggel, De esetenként felmerülő szerfa igényt is kielégíthet a tulajdonos számára! Egy a lényeg hogy a az erdő még ne kulmináljon!

Nem szerencsés a szakmát nyilvánosan becsmérelni, ezzel nem teszel jót senkinek!

Nincs profilkép
#1784 Matyi50
2016-09-20 08:17:01

Válasz ermike #1781. hozzászólásáraÉpp erről beszélek én is,hogy nagyon sokan összekeverik a szálalással még az igazgatóságoknál is,miközben ennek közel sem üzemmódváltás,fokozatos és természetes felújítás lenne a lényege.
Leginkább a vágásos gazdálkodású erdőkre lett ez kitalálva,és így nem kell pl. törzskiválasztást egy erdőrészletben egy erdőtervi utasítás miatt kötelezően a teljes területen elvégezni 1-2év alatt.
,pláne ha nem homogén az állomány és kívánja is,hogy egy részét fokozatosan,vagy 5év mulva gyéritse a többihez képest. A leglényegesebb dolog,hogy ezt sem lehet(ne) minden évben folyamatosan a folyónövedékkel arányosan a vágásforduló alatt végig végezni.A leírásában is van,folyamatos faanyagnyerési lehetőség,ami azért közel sem azt jelenti,hogy minden évben levághatja a folyónövedéket,a záródásnak meg kell felelnie folyamatosan.
Na erről van sok felügyelőnek is homály a fejében,mert eleve irányelvek ,gyakorlati tapasztalatok,leírások sincsenek és inkább nem is engedélyezik az ilyen használati módot.

Nincs profilkép
#1783 Matyi50
2016-09-20 07:51:44

Válasz bodi.robert512 #1779. hozzászólásáraAkkor felhívod őket,hogy nekik mi szükséges még,mert igazgatósága válogatja. Egyébként a hatósági határozatnak elégnek kell lennie.

#1782 Wilde
2016-09-20 06:57:53

Válasz a2457 #1778. hozzászólásáraszia.elküldtem az üzemtervet.

#1781 ermike
2016-09-20 06:53:32

a készlett gondozó használat a folyonovedek erejéig engedi a fakitermelés t

#1780 ermike
2016-09-20 06:43:15

Válasz a2457 #1778. hozzászólásáraez így nem igaz nekem van tobb keszletggondozo használaton, amit te írsz az inkabb a szálalas,

#1779 Gabesz2
2016-09-20 06:37:56

Válasz a2457 #1778. hozzászólására"akácban pedig erőltetni kell a nemesített fajtákat és a ~25% os feketedió elegyet."

Adott egy terület, akác erdő van rá előírva.
Akkor veszi át az erdőfelügyelet, ha 70%-ban van akác.
A 70% akác állományon belül lehet, 25% fekete dió?

Nincs profilkép
#1778 bodi.robert512
2016-09-20 06:26:27

Válasz Matyi50 #1777. hozzászólásáraAz Erdöfelügyelet és Természetvédelemtől. Ez a terület önerdösülés. Es azt irják veszélyezteti a Natura 2000 területet.

Nincs profilkép
#1777 a2457
2016-09-19 22:36:32

Válasz Matyi50 #1775. hozzászólásáraigen találkoztam evvel a problematikával.
gyérítést külön nem végzünk ebben a használati módban és tarvágást sem.

az a gond hogy tényleges készletgondozást olyan erdőben tudsz végezni amiben eleve kordiverzitás van.
de ameddig nincsen, mert egy homogénkorú ültetvényről beszélünk addig ezt nem tudod megtenni, mivel nincsen kordiverzitás vagy elenyésző.
ehez a használati módhoz át kell alakítani első lépésben az erdőt, lékbontással és hagyni a természetes újulatot feljönni.
amivel a gond az, hogy azt hagyni is kell felnőni, közben persze szépen szemezgetni az idősebb fákból.
magyarul minimum egy vágásforduló mire átalakul az erdő olyanná, amiben egyáltalán kivitelezhető volna a valódi készletgondozó gazdálkodás.

addig lékbontásos a rendszer.
de igazából az erdőfelügyelők közt is ritka aki egyáltalán tudna ilyesmiről :)
sajnos cirka 30-40 évvel le vagyunk maradva országos szinten erdészeti témában.

lehet ilyet eleve telepíteni, de sajnos a szabályozás hézagos. nem igen fogadnának el olyat hogy több év alatt lépcsőzetesen legyen egy terület betelepítve, a műszaki átvételen megbukna.
a fajtadiverzitás kérdése is megoldatlan, mindenképpen célállományra törekszik a szabályozás pedig a természetszerűség elve nem ismeri azt hogy 51% ban állományalkotó legyen a telepítés. mikrodomborzatot mint szót sem ismerik sokan, és nem is tudnak mit kezdeni vele.

igazából a magánvéleményem szerint szakmailag elfogadhatatlan az a bevett magyar szokás hogy mindenhova nagyméretű táblákban egykorú és elegyetlen ültetvényeket pakolásznak.
a célzott intenzív faanyagtermelési ültetvényeken mint a nemesnyár még elfogadható, de akkor azt területben korlátozni kell és intenzitásban erősíteni.
tehát tágháózaba ültetni hogy kereszt és hoszzirányban is tárcsázható legyen, minnél erősebb dugványból és lehetőleg minnél mélyebbre. meg is van a gépsora, akár 3 méter mélyre is lehet ültetni. ott már talál azért magának elég vizet.
akácban pedig erőltetni kell a nemesített fajtákat és a ~25% os feketedió elegyet.
ilyen inezív módokban természetesen lehetetlen is volna készletgondozás alá venni.

extenzív technológia pedig itthon sajnos sokszor azt jelenti hogy átment a műszakin, befejezetté nyilvánítják, aztán nagyívben lexarjuk amedig majd csak egyszer tarra nem vágjuk megoldást követi, amit nemcsak nem hagynék hanem bírságolnék keményen.

szóval a helyzet az hogy eleve készletgondozáshoz igazodó telepítést a szabályozás teljes szakmai hiányossága miatt képtelenség létrehozni, átalakítani meglevő erdőt pedig több évtized.
szakmai tapasztalat és ismeret széleskörű hiányában, és a hajlandóság hiányában pedig nemigen kell rá számítani hogy ez a technika egy emberöltőn belül bármiféle előrelépést tenni itt az aranyrigolekedíjasok klubbjában :D

sajnálatos módon szakmán belül túlsokszor találkozom olyan emberekkel akik helyett egy pék is jobb munkát végezne, de mivel az erdészeti kör elég zárt így igazából.. mivel nagyon kevesen értenek hozzá valamit is nemigen derülnek ki a hiányosságok.

Nincs profilkép
#1776 Matyi50
2016-09-19 22:32:01

Válasz bodi.robert512 #1776. hozzászólásáraKitől kaptad a határozatot,az attol függ...

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Fókuszban a kukorica – nem véletlenül
Fókuszban a kukorica – nem véletlenül
Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.
Élmezőnyben Magyarország!
Élmezőnyben Magyarország!
Tavaly a napelemes rendszerek itthoni aránya az áramtermelésben Európában a...
Mangalica hízó,sertés
Mangalica hízó,sertés

1.300 Ft

Alsómocsolád külterület 081/11
Alsómocsolád külterület 081/11

80.000.000 Ft

TCM FGE-E1 1, 5t gázüzemű homlokvillás targonca
TCM FGE-E1 1, 5t gázüzemű homlokvillás...

6.000.000 Ft

Axial permetező gyümölcsösbe új szivattyúval
Axial permetező gyümölcsösbe új...

565.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]