Hirdetés
Fórum
- Búza termény felvásárlási árak új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Grubber új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- AKG támogatás új
- Egyedi munkaeszközök házilag új
- Gaspardo vetőgép-munkaeszközök. új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
951 hozzászólás
Válasz #500. hozzászólásra
Igen, ez a jó itt ebben az országban. Semmi sem egyértelmű, a hatóságok egymásra mutogatnak... Még egy kérdés. Ha nekem piros rendszámos pótkocsim van, de nincs bele írva a vontathatóság, akkor azt hol lehetne elintézni, hogy belekerüljön?
Válasz #496. hozzászólásra
Én nem kontrázni akarok mert ha bele gondolunk nagy ökörség az egész,de én tapasztalatból írom le ezt :
Fekete rendszámos Cristallal húztam piros rendszámos HW 8011 meg egy 5t orosz kocsit ezért megbüntettek "Mert akár 40km-el is mehet"és nem azért mert sok volt a vontatás!!!
Erre KPM megkérdezve azt mondták húzhat!!!
Rendőrség megkérdezve nem húzhat!!!!
Igaz ez egy régi történet!!!!
Válasz #498. hozzászólásra
Roppant egyszerű!Nem jó helyre vitted műszakiztatni!Minállunk a maszekoknak ugyan ez volt a probléma és megoldották kitörlés nélkűl a vontathatóságot és mindent rendben találtak mindenkinél.Természetesen az igaz,hogy az első potkocsinak a forgalmijában benne kell lenni a bejegyzésnek.
Válasz #496. hozzászólásra
Szeni! Nálunk amiben benne volt a vontathatóság a piros pótkocsiban most műszakin kitörölték. Azt mondták, hogy valami szakértői igazolás kell arról, hogy megfelelő vonófej van rajta, meg hivatalosan kivan alakítva a vontatásra. Felétek ez hogy működik, ha szabad kérdezni?
Ha hiszik, ha nem minden úgy van, ahogy Robi5 írta.
Úgy látom, jó a hangulat, mert mindenki mást mond. Szerintem még teherkocsi is húzhat piros rendszámos pótot, csak ne menjen 25- nél gyorsabban. Igazából nem tudom, h. ez manapság érvényes-e, de pár éve, mikor még a cégnél voltam, mi vettünk egy piros pótot messzebbről, és nem volt kedvünk egy fél nap traktorozni érte, ezért Ifával hoztuk haza. Ekkor kérdeztük meg a KPM-et, és azt mondták, h. 25-el mehet.
A fekete traktornál is ugyanez a helyzet. A traki mehetne 40-el ( MG vontató kategória) de ha piros pótot húz, akkor csak 25-el. ( ha még sokáig ébren tartjátok ezt a témát, nemsokára a fakabát a traktorokat is radarozni fogja) Természetesen húzhat két piros pótot, csak be legyen írva az elsőbe a vontatási engedély. Ha piros pót nem vontathat másik piros pótot, akkor nem is írnák bele a KPM.nél a vontathatóságot, márpedig beleírja !!!!! Mutassam meg a forgalmimat?
Válasz #492. hozzászólásra
Fekete rendszámos nem húzhat pirosat. Hiába mész 25km/h úgy se hiszik el ....
Válasz #489. hozzászólásra
http://www.vedelem.hu/letoltes/tanulmany/tan69.pdf a 4-5 oldal.
Válasz #492. hozzászólásra
ha a 2. pót piros, ez kimaradt
Válasz #491. hozzászólásra
fekete rendszámos traktor húzhat 1db piros rendszámos pótkocsit, max 25 km/órával,vagy 2db fekete rendszámos pótkocsit max 40km/órával,persze figyelembe kell venni a vontatható össztömeget,piros rendszámos pótkocsi mögé másik pótkocsit akasztani nem szabad fekete után lehet ha a forgalmiba be van írva,viszont ha piros a 2. pót akkor max 25-el mehetsz
No akkor eddig ketten állították azt, hogy a fekete rendszámos vontató húzhat piros rendszámos pótkocsit, meg néhányan, hogy nem húzhat...
A "mezőgazdasági célra használt pótkocsi" alatt pedig azt értettem, hogy korábban valaki azt állította, hogy fekete rendszámos pótkocsira nem fizet súlyadót, mivel azt talán még a forgalmiba is bejegyezve csak mg célra használja. ( piros pótnál egyértelműen nincs súlyadó)
Akkor mi van, ha egy gyári szentendrei lovaskocsit ráakasztok a piros rendszámos traktorra ?
Válasz #487. hozzászólásra Engem ősszel meg állított a kpm és azzal kezdte hogy érvényes vizsgával rendelkező poroltóval rendelkezek a traktor piros rendszámos
Fekete rendszámos traktor húzhat 1db piros rendszámos pótkocsit, csak a pótkocsi miatt lekorlátozza a sebességet 25km/h-ra.
Válasz #485. hozzászólásra
Mifelénk kérik a 6kg.-os poroltót is a lassú járműbe.Pedig nem kötelező tartozék!
Válasz #485. hozzászólásra
Azért nem húzhat mert az MGV akár 40km-es sebességgel is közlekedhet a piros meg max 25km
Válasz #484. hozzászólásra
Hát ez meg nekem új. Itt egy elég túlfűtött körzeti megbízott tevékenykedik, aki még az EU-s matricát is megkereste az üvegen, de azért még nem szólt, hogy a fekete rendszámos (U-val kezdődő) traki húzza a piros rendszámos pótot. Mi alapján büntetnek ilyent felétek? Kíváncsi vagyok, mert ha van jogalapja, akkor augusztusban, amikor műszakira kell vinni a trakit, átrendszámoztatom!! Az is igaz, hogy mi csak a saját cuccainkat szállítjuk így, tehát terményt egyik telephelyről a másikra, terményt a kaszálóról a telephelyre vagy a terménytárolóból az istállóba. Erre is büntetnek felétek??? Köszi a választ!
Na ez még nekem is új!Mifelén igen borsosan dijazzák a fekete rendszámos traktorosokat mert piros rendszámos pótot húznak.Ezekszerint átverik őket!Hát nem a rendőrség a legnagyobb maffia?
Fekete rendszámos traktor húzhat piros rendszámos pótot, fekete rendszámos tehergépjármű már nem húzhatja.
A piros rendszámos trakira és pótra ne kell súlyadót fizetni, mert a súlyadót szabályozó törvény nem terjed ki a lassú járművekre. Erre én hívtam fel a jegyzőnk figyelmét és vissza is vonta a súlyadós határozatot. Elvileg kérhetik azt az igazolólapot, amiben a közl.hatóság lassújárműként műszakiztatta le a pótot, bár nem értem, hogy miért, hiszen ha piros rendszáma van (Y-nal kezdődik), akkor ez azt jelenti, hogy lassú jármű.
Válasz #481. hozzászólásra
Pedig húzza
Ja!Fekete rendszámos vontató nem húzhat piros rendszámos pótot semmilyet!
Jelen jogszabályok szerint a piros rendszámos lassú jármű és pótkocsija nem minősűl gépjárműnek,így nem kell súlyadót fizetni rá!Kivéve a tudatlan önkormányzatoknál!
Sziasztok, csatlakoznék: segítséget kérek:
fekete rendszám (vontató) ugye nem húzhatja a piros rendszámos pótkocsit (18 tonnás, piros rendszámmal... ) ?
valaki írta korábban, hogy létezik olyan "kategória", hogy mezőgazdasági célra használt pótkocsi, és arra nem fizet súlyadót.
Valaki meg tudja ezt erősíteni, illetve mondani rá esetleg egy jogszabályhelyet , ami ezt lehetővé teszi?
Köszönöm előre is!
Nagyon szépen köszönöm a segitséget.Mifelénk a rend őrei szerint nem!
Válasz #476. hozzászólásra
Igen, vontathat.
Üdvözlök mindenkit!
Én még nagyon új vagyok itt a fórumon.Egy ki segitségért folyamodnék önökhöz.Olvasgattam a fórumozók hozzászólásait,de kérdésemre sehol nem találok választ.Mégpedig arra,hogy piros rendszámos lassú járművel vontatható-e fekete rendszámos utánfutó?Ha ebben tudna valaki segíteni nekem azt nagyon megköszönném.
Ma tudtam beszélni egy sráccal, és ő is lebeszélt, nagyon beszigorítottak ezzel kapcsolatban. Ezért is van fent a sok Csepel és Uaz, amik eddig pirossal futottak.
Állítólag traktoron kívül arra adnak hivatalosan piros rendszámot, ami egyedileg épített, pl Csepelben Avia motor, technikai értelemben lehet rossz a hasonlat, de mindenki érti...
Így letettem a 7,5 ös kategóriáról, és gyüjteni kell egy kis lóvét egy normális, nagy platós kisteherre ami B kategóriás, de hihetetlen módon megugrott ezek ára az útdíj miatt (is).
Köszi a segítséget!
Válasz #468. hozzászólásra
Én azt javaslom hogy egyelőre ne fizesd be mert a lassú járműre és mezőgazdasági pótkocsira nem kell súly adót fizetni nagyon nézz utána a dolognak az ügyintéző biztos valamit jó elkevert.
Én azt javaslom hogy egyelőre ne fizesd be mert a lassú járműre és mezőgazdasági pótkocsira nem kell súly adót fizetni nagyon nézz utána a dolognak az ügyintéző biztos valamit jó elkevert.
Válasz #470. hozzászólásra
Egy srácnak ősszel csináltak egy IFA-t, kb.:400-ba fájt neki.
Válasz #470. hozzászólásra
Felénk már nem , de szerintem nemigen lehet ilyent már sehol.
Üdv!
Kérdésem az lenne, hogy egy 7,5 tonnába futó tgk-t le lehet e vizsgáztatni piros rendszámra?
Biztosítós dobta fel nekem az ötletet, de nem volt benne biztos, ugyanis akkor spórolnék 4 év műszakit, 70 e biztosítást, és kb 80 e adót.
Az autót kisbála letakarításra és beszállításra használnám valamit a vevőkört tudnám vele kiszolgálni.
Ifákat rendszeresen látok piros rendszámmal.
Ha még is lehet, akkor van e az ilyen tgk üzemeltetésére valami különleges szabály?
Nagyon köszönöm! Üdv
Szia. Nem , küld nekik vissza hogy nem nyert. Szemét banda , már mindenütt mindennel próbálkoznak
Piros rendszámos pótkocsi után kell súlyadót fizetni? Én úgy tudtam, hogy nem, de ma kaptam az önkorm.-tól egy határozatot, hogy fizessek be súlyadót ezután.
Válasz #448. hozzászólásra
Jamo a számodat elküldenéd e-mailbe vagy valahogy?? tudom hogy megvolt meg beszéltünk is már de nem találom
Válasz #453. hozzászólásra
3 tengelyes pótot nem vizsgáztathatsz 32 tonnára semmiképp...
1. a gyártó nem adott ki 22-24 tonnánál nagyobb össztömegre lehetőséget, de
nincs is rá szükség mivel tgk a saját össztömegének csak 1,4 szeresét
húzhatja és alapjában véve a 3 tengelyesek tgk pótok.
2. nem 11 tonna X 3 = 33 a lehetőség, hanem ha emlékeim nem csalnak
1 pótkocsi tengely 8 to (ha légrugós 10 to), hátul mivel ikertengely légrugós-
ként azt hiszem 16 to.
ha 3 tengelynél pl nyerges pót és légrugós, a két szélső tengely közötti távolság kisebb mint 265 cm akkor 22 to, ha nagyobb akkor 24 to.
Tehát 1 pótkocsiból úgy tudsz kihozni 32 tonnát, hogy elöl DOLLY 10 to és
hátul tridem (3-as) tengely.
Válasz #464. hozzászólásra
Jok a fékek akkorát ránt a trakin hogy hasba vág a kormány.Féknélkül siklo pályán lenne mint az ürsiklo.
Válasz #456. hozzászólásra
inkább a megállás a kérdéses
Válasz #461. hozzászólásra
grat hozzá gondolom szerette a szkán
Válasz #451. hozzászólásra
40km-re van a feldolgozó azt a távot még be lehet vállalni egy jó műszaki állapotban lévő géppel.
Mire meglesz a pót addigra a fék és a világítás is teljesen fel lesz újítva!
Én az olyanoktól félek inkább aki a 6t-ás pótkocsival akar elvinni 90-100q mert addig magasítja, főleg deszkával félelmetes mi megy erre!
Válasz #458. hozzászólásra
tegnap sikerült egy 414-es nettó nekünk is Sc124+bss3teng
Piros, és Zöld rendszám hosszabbításban tudok segíteni...
Egy jo 8011-et akartam anno csak már 5 éve is elég huzos árakon keltek ezek a potok igy még olcsobban lett két kicsi amiket párba huzatunk meg kisseb gép huzza szoloba.
még halkabban hogy new holland 8870 +HW-8011-es 2 db 40-41 tonna raksúly ( nem az én gépem )
NH - M160 - 2 db hw8011 --- netto 301 mázsa:):)
Csak halkan mondom 2Xmbp 6.5 169q buza+mtz-892 42km/h végsebesség
Azért egy hw80-11 re megsúgom a 10 tonna alma nem a kényelmesen rámegy kategória (igaz falmagasságtól függ) de nekünk 150es fallal vannak és a 100mázsa már bőven kilátszik belőle. A vontatással meg óvatosan mivel így megrakva már azért elég jó kis kilengése van kanyarokba ha siet az ember :D Én is szállítottam már nagyfülkés 55 el és oda kell ügyelni mert még 60 mázsa is megvicceli az embert.
A jogsiba a T betű után mit jelentenek a kódok? Hol lehet az megnézni?
Most nincs itt a jogsim de sima Bsem van.
Mg vontató vagy lassújármű az össztömege négyszeresét húzhatja átmenő fékkel, illetve mivel egy szerelvény max sulya 40t lehet így 8tonna össztömegű traki húzhat 32 tonnát 8 tonna fölött már csökken a vontatmány sulya. Mg pótkocsi tengelyterhelése pedig 11t lehet ha jól emlékszem, tehát egy 3tengelyes pótot lelehet 32tonnára vizsgáztatni. Én trakim 9 tonnás 31tonna vontatás van beírva, a 3 tengelyes pótom pedi 30tonnára van vizsgáztatva.... de itt a dombokon már 22-25 tonnánknál vannak bajok még aszfalton is. Nagyon ésszel kell menni vele. Alföldön biztosan szerencsésebb a helyzet.
Válasz #451. hozzászólásra
Én úgy gondolom hogy egy régebbi MTZ nek egy 6 tonnás pótkocsi bőven elég, még az is tud meglepetéseket okozni főleg ha hosszú távról van szó. Nekem is van de egy forgalmasabb úton 100 mázsát vontatni biztosan nem mernék vele...