Gázolaj árak 640 Ft Benzin árak 628 Ft EUR 400.64 Ft USD 383.29 Ft CHF 423.91 Ft GBP 483.56 Ft

Fórum

Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c....

Létrehozta: Helianthus , 2008-05-14 15:25:14

Kedvencekhez Segítség

13480 hozzászólás
Nincs profilkép
#8730 mtarka
2017-02-25 22:11:13

Válasz Uricsike87 #8729. hozzászólásáraNem értem, miért lenne késő?? Hol van még a pályázat lezárása...
Közeli hozzátartozód a tulajdonos a termőföldek esetében? 1/1 tulajdoni hányad? Ha igen, akkor mehet akár szívességi földhasználatként vagy haszonbérletként, felesbérletként is. Nem kell kifüggeszteni, földhivatal (most Kormányhivatal néven) azonnal bejegyzi.
De a növénytermesztést, kertészeti tevékenységet csak akkor tudod STE értékek között "elszámolni", ha tényleg meghosszabbítják a pályázat beadási határidőt és a 2017-es területalapút be tudod adni a fiatal gazda pályázat lezárása előtt. Tehát van rizikója.
"Aki vár az áll, aki áll az lemarad."
Ne várj, menj hétfőn reggel azonnal ügyfélkaput csináltatni, utána váltsd ki az egyéni vállalkozóit. Ha nem okoz gondot a 25e/hó, akkor legyél KATA-s, 36 órás munkaviszony mellett, nem ÁFA-s, ha gond a 25e/hó, akkor ne legyél KATA-s (viszont gyűjtögetheted majd a számlákat...).
Utána azonnal irány a bank, csináltass vállalkozói bankszámlát. Utána menj az exMVH-ba, hogy legyen regszámod. Utána irány az ENAR, ahol majd segítenek ellátó állatorvost szerezned. Utána már csak egy lépés a tenyészetkód, tartási hely azonosító és mehetsz 4 tejelő marhát venni (2 évet betöltött, legalább egyet ellett tehenet - ne magyar tarkát, hanem kifejezetten tejhasznú kódú állatokat).
Ha ügyes vagy, életre való vagy, ez két nap. Viszont ha dolgozol napi 9-10 órát valahol máshol, akkor 1 hónap alatt sem fog sikerülni.
És még a pályázati kérelemhez hozzá sem kezdtél.

Nincs profilkép
#8729 Uricsike87
2017-02-25 19:22:16

Tudom hogy sok a meló de amennyit tudok megyek csinálni öcsém és a szüleim pedig mindig otthon vannak és segítenének. Nem késő még most átvenni mindent? Az esetleg elég ha csak bérleti szerződést írunk a földekre? A bérelt földbe tehetek ültetvényt? Az ólak miatt a telephelyet is bérelhetem? Az gond hogy az órák 1 hrszn vannak az ő házunkkal? Ha van főállasom és kiváltója a vállalkozót akkor kell magam után fizetni?

Nincs profilkép
#8728 Uricsike87
2017-02-25 19:21:11

Írtam egy regényt de csak ennyit jelenít meg.

Nincs profilkép
#8727 Uricsike87
2017-02-25 19:19:25

A legnagyobb baj hogy már régóta tervezgetek de nem vágtam bele. Semmi nincs a nevemen. Minden a szüleim nevén van ők ebből éldegélnek jelenleg is és mindenüket feltenném 1 lapra én csak az ötleteket a lelkesedést és a munkámat adnám hozzá. 25 év alatt azért sok mindent láttam hogy mit hogyan kell a mezőgazdaságban.

Nincs profilkép
#8726 Uricsike87
2017-02-25 19:18:21

Az előző 2 nem sikerült túl jól.

Nincs profilkép
#8725 Moderátor
2017-02-25 19:16:53

Moderálási elveink miatt törölve: 2017-02-26 08:45:38

Nincs profilkép
#8724 Moderátor
2017-02-25 19:14:13

Moderálási elveink miatt törölve: 2017-02-26 08:46:14

Nincs profilkép
#8723 mtarka
2017-02-25 15:54:32

Válasz Garo #8721. hozzászólásáraRosszul is esne, ha mindenben egyet értenél velem. Minek olvasnám más véleményét, ha csak az enyémnek lenne értelme?

Nincs profilkép
#8722 mtarka
2017-02-25 15:49:27

Válasz Garo #8719. hozzászólásáraVan olyan, hogy valaki kiköltözik a városból egy tanyára és ott állatokat tart?
Van olyan, hogy valaki tanyán született és más vágya sincs mint ott maradni és állatokat tartani?
Van olyan, hogy valaki egy poros világvégi faluban nőtt fel egy "kockaházban" és nem vágyik a "könnyű" városi életbe?
Lehet, hogy van ilyen, de nagyon ritka. Nyugat-Magyarországot nem ismerem, de a keleti országrészben nagyítóval kell keresni az ilyen fiatalokat.
Logikusan kitalálható, hogy az a legritkább eset, amikor a fiatal gazda ott tartja az állatot "az ablaka alatt".
Megoldja valahogy. Sok száz példát láttam már erre:)
Lehet, hogy kevés fiatal gazda szeret állatot tartani, de egyvalami minden fiatal gazdára jellemző: nagyon-nagyon találékonyak, fantáziadúsak és kellően rugalmasak. Addig-meddig izegnek-mozognak, forgolódnak-keresgélnek, amíg nem találnak maguknak egy "tutort", aki "átsegíti" őket a "problémás pillanatokon, napokon, heteken, éveken".
Ha ilyen vagy, akkor alkalmas vagy a fiatal gazda pályázatra, ha nem, akkor keress más lehetőséget az életben.

Nincs profilkép
#8721 Garo
2017-02-25 15:43:01

Válasz mtarka #8720. hozzászólásáraHa nem is 100, de 90%-ban egyet értek veled/önnel.

Nincs profilkép
#8720 mtarka
2017-02-25 15:37:01

Válasz Uricsike87 #8714. hozzászólásáraEgyébként ezeket is jó lenne mindenkinek tisztázni magában.
Olyan, hogy valaki nulláról elindul a mezőgazdaságban és majd másodállásban - messziről - szervezi ezt és szép lassan kialakul a gazdasága, na ilyen NINCS!!!
Vagy a nap 25 órájában itt güzülsz és gyakorlatilag mindent magad csinálsz, amihez nem értesz, azt magadtól - autodidakta módon -megtanulod (pl. gépkezelést, gépjavítást, állatgyógyítást, könyvelést, jogi fortélyokat, hivatali eljárást, stb, stb, stb) vagy jobb, ha a közelébe se jössz! A mezőgazdaságban nincs pardon, itt nincs segítség, nincs szomszéd, nincs jóakaró, nincs hozzáértő könyvelő, nincs hozzáértő jogász, nincs hozzáértő falugazdász, nincs hozzáértő pályázatíró, nincs hozzáértő traktoros, nincs hozzáértő szerelő és ezt hosszan tudnám sorolni, hogy mi nincs még. Az előbb felsorolt emberkék mind sorban állnak a szemét felvásárlókkal, fuvarosokkal, vetőmagkereskedőkkel és a jóég tudja még kikkel és mind alig várja, hogy levegyen rólad egy újabb "kabátot". Vagy megoldasz mindent magadnak "okosba" vagy meg se próbáld!
És a 6000 STE teljesítése tényleg egy vicc kategória.
Aki ezt nem tudja egy kézlegyintéssel "elintézni", az hogy fog majd mondjuk egy rázósabb adóellenőrzést sikeresen végignyomni?
Mert el ne képzeld már, hogy mg-i vállalkozóként a mezőgazdasági termelés lesz a napi programod! Lassan már többet járunk a különböző hivatalokba, mint egy ügyvédbojtár.
10 millióból egyébként sem jutsz sehová. Ha minden évben kapnál 10 milliót 5 évig még mindig nem biztos, hogy fel tudnál építeni egy önálló, saját lábon álló mezőgazdasági üzemet 40-50 ha jó földdel, gépekkel, telephellyel, épületekkel, víz-villany, szilárd útkapcsolattal, tárolóval, normális állatállománnyal - és ami a legfontosabb, HOL FOGSZ TALÁLNI NORMÁLIS TÁRSAT? ALKALMAZOTTAT??? Még gulyást sem kap az ember 150-200ezer alatt (persze ezt kézbe), traktoros meg inkább 250ezer, de a legnagyobb baj, hogy NINCS - mert már külföldön vannak!

Nincs profilkép
#8719 Garo
2017-02-25 15:29:47

Válasz mtarka #8718. hozzászólásáraSzerintem azokra gondolt akiknek semmi közük az állattartáshoz, sem tudás, sem pedig gyakorlati szinten.
Rájuk en is azt mondom, hogy a saját sirjukat ássák. Ha beüt a baj és elviszi a teljes állományt csak azert mert felkészületlen az illető... na ott be is csukhatja a kaput.
Sajnos van akinek csak a 12,5 lebeg a szeme előtt és képes ezért mindenféle butaságot bevállalni.

Nincs profilkép
#8718 mtarka
2017-02-25 15:16:19

Válasz Kackac #8709. hozzászólásáraMiért "kamikaze" az állattartás?
Emlékszem 2009-ben csak állattartás bevállalása mellett nyerhetett valaki aranykalászossal. Szerinted az akkori nyertesek mind "öngyilkosok" lettek később?
Mintegy 50-60 ismerősöm nyert akkor és mindenki meg is valósította az állattartási kötelezettséget. Ki így, ki úgy, de megvalósította.
Pedig volt, akit háromszor ellenőriztek...

Nincs profilkép
#8717 mtarka
2017-02-25 15:12:01

Meglátjátok, még a 2017-es területalapúval is igazolni lehet majd a 6000 STE-t az első kör pályázói között...
Módosítani fogják a pályázati felhívást!

Nincs profilkép
#8716 mtarka
2017-02-25 15:09:16

Válasz Uricsike87 #8714. hozzászólásáraSzia!
Figyelj, ha vannak álmaid, akkor ezeket meg kell valósítanod. Ha nem teszed, akkor magad elől futsz el.
Ez a pályázat pont Rád van kitalálva. Annyi összesen a dolgod, hogy váltsd ki a vállalkozóit (KATA - 25e/hó), kérj (exMVH-s) regisztrációs számot, keress egy állatorvost, válts ki tenyészetkódot, tartási helyet az ENAR előírásai szerint. Vegyél 4 db tejhasznú tehént.
És gól. Indulhatsz a pályázaton.
Nos igen, a "belépőjegy" árát meg kell fizetned.
Egy valamit ne tegyél, ne bízz semmit pályázatíróra!!! Csak az van elintézve, amit Te elintézel!
Egyébként mi a baj a "mezőgazdasági gépész" "mezőgazdasági gépésztechnikusi" végzettségeddel? Ezek benne vannak a listán!
Szerintem most van a legnagyobb esélyed a pályázat elnyerésére. Többet aligha lesz ilyen az elkövetkező 5 évben (esetleg, ha visszamarad egy kis pénz).
Az egy másik kérdés, hogy utána nem kicsit lesz rizikós az elkövetkező 5 éved. De legalább magadért küzdhetsz.
Az meg ne érdekeljen, hogy lesz néhány száz olyan győztes, akinek semmit nem kell tennie, mert a családtagjai megvalósítják helyette. Ilyen pályázó mindig volt, van és lesz. De mind a 3000 jövendő győztes nem lesz ilyen...

Nincs profilkép
#8715 indofil
2017-02-25 15:02:12

Válasz Uricsike87 #8714. hozzászólásáraAj-jajsmile huh még van egy esélyed: az első körben csak azok indulhatnak, akik van 2016-os Saps kérelmük.Ezért nem fog kimerülni a keret. Áprilisban az első nap beadod a Saps kérelmed, így meg lesz a 6000 sté-d és indulhatsz a második körben áprilisban. Ne keseredj el, viszont ez már tavaly is leírták, hogy kell a 6000 sté a beadáshoz, figyelj jobban :).

Nincs profilkép
#8714 Uricsike87
2017-02-25 13:44:43

Sziasztok. Átolvastam az utolsó fél évet amit írtatok és teljesen elkeseredtem. Arra gondoltam ez a pályázat segíti aki bele akar vágni a mezőgazdaságba de rájöttem hogy nem. Születésem óta tanyán laktam a szüleimmel akik mai napig mgal foglalkoznak csak már egyre kevésbé bírják és igazodnak el a modern világban. 3 éve aztán elköltöztem és 10 éve van munkahelyem ahol kicsit jobban keresek mint a bérminimum de hiányzik a gazdálkodás és hogy önálló legyek. A munkahelyet mindennél jobban gyűlőlöm így gondoltam most kilépek az árnyékomból és saját lábra állok. Öcsémmel gondoltuk átveszünk mindent felesbe és külön külön pályázunk azután csináljuk közösen és fejlesztünk. Van 5ha szőlő ezen kívül 2ha terület ami vizállásos gyep közelében lévő jobb föld Szántó és gyep vegyesen ide mogyoró ültetvényt szántam szarvasgombával van még erdő több ha, némi Szántó és üres ólak. állatból bika hízlalás lett volna a cél 20db indulásnak majd egyre több. Sajnos eleinte takarmányt venni kellene ameddig föld bérletet nem találok hogy magam termeljek. Az órákat bérhízlalásos sértéssel gondoltam megtölteni eleinte mert az talán hoz valamennyit és nincs beruházás ezt persze pályázaton kívül mert az nem saját állat. Később ha már a többi valamennyire megy akkor saját hízókat beállítani. Gépek vannak bár érettek a cserére de indulásnak megtenné. Aranykalászost akartuk elvégezni mivel gépésztechnikusi nem jó. Na most ezen a pályázaton semmi esélyünk. Nincseg a 2*6000 azé nincs végzettség ês eddig nem volt a nevünkön semmi. Pedig szép álom volt. Munka mellett 2 évig fejleszteni minden pénzt visszarakni majd utána átállni csak a mezőgazdaságra. Remélem lesz később valami értelmes pályázati lehetőség mert vhogy meg akarjuk ezt valósítani.

#8713 MFM
2017-02-24 20:31:57

Válasz Zabiho #8711. hozzászólásáraAhogy elnézem idén is lesznek bőven akik belebuknak...

Csak ezzel éppen olyan emberek elől nyerik el a pénzt, akik tényleg gazdálkodni akarnak, csak szimplán reálisan gondolkodnak és nem vállalnak be annyi ökörséget.

Aztán megy szépen vissza a pénz az úniónak...smile aikido

#8711 Zabiho
2017-02-24 20:13:48

Válasz MFM #8710. hozzászólásáraJól írod, a pályázat írók is ezzel biztatják a lelkes kezdőket.

#8710 MFM
2017-02-24 17:36:59

Válasz Kackac #8709. hozzászólásáraMost ahogy újra átolvastam a kérdéses részt szerintem mégcsak a 6000 ste-nek se kell meglennie a pályázat benyújtásához, csak nébih igazolás kell, hogy nyilvántartásba vették a tenyészetet, meg a főállatorvostól hogy a tartáshelyet leigazolja.

Nincs profilkép
#8709 Kackac
2017-02-24 16:23:00

Válasz MFM #8708. hozzászólásáraVoltak korábban olyan gondolatok a fórumon, hogy a pályázathoz bevállal állatot...azokra értettem. Elég kamikaze ötlet.

#8708 MFM
2017-02-24 15:23:05

Válasz Kackac #8703. hozzászólásáraEzt nem tudom hogy kire értetted, de 10 éve tartok marhát, csak nem az én nevemen van, hanem a családi gazdaságban van benne, aminek édesapám a vezetője, mivel neki volt meg hozzá a megfelelő végzettsége és gyakorlata. Azaz az ő nevén vannak az állatok, de ettől függetlenül általában én gondozom őket, csak amikor valami fontosabb dolgom akad, akkor van rá bízva.

Nincs profilkép
#8707 jung
2017-02-24 14:59:20

Válasz Garo #8706. hozzászólásáraSzintúgy nálam is.

Nincs profilkép
#8706 Garo
2017-02-24 14:19:26

Válasz Kackac #8704. hozzászólásáraEn mar csinálom egy jo pár éve, így en tisztán mindenféle trükk nélkül be tudom adni a pályázatot.
Enar, igen benne van a kezdete, de mivel folyamatosan van hízó így nincs vége a tartsanak. A malac fül számot ne nagyon rakd bele a hízó fülébe leadashoz mert fel is akasztanak. Oda eladás előtt kérni kell állatorvosi igazolást és új fül számot.

Nincs profilkép
#8705 Kackac
2017-02-24 13:42:44

Válasz jung #8699. hozzászólásáraA kocáé benne van az Enar-ban vagy a SZIR-ben, a tyúkot kell igazoltatni.

Nincs profilkép
#8704 Kackac
2017-02-24 13:41:04

Válasz Garo #8702. hozzászólásáraBenne van az Enar-ban, hogy a "tartás kezdete" és a "tartás vége". Azaz jelentened kell, ha elkezded tartani, és azt is ha befejezted. Én karácsony előtt kaptam KM ellenőrzést a birkával kapcsolatosan, ami már 1.5 éve nincs a nevemen. Mutattam a papírt, hogy bejelentettem a tartás végét. Megúsztam...ha nem jelentettem volna be, akkor a 0 db miatt is kaptam volna szankciót a területekre meg minden uniós támogatásra.

Persze, hogy sok állatnak nincs fülszáma, de tudj róla, hogy a hízónak is kellene, mikor leadod a vágóhídon. Csak ennyire kell, amúgy nincs értelme. Malac vásárláskor zsebre kell rakni a fülszámát, majd vágóhíd előtt egy nappal betenni, mert 6-8 hónap alatt úgy is kiszakad.

Nincs profilkép
#8703 Kackac
2017-02-24 13:34:20

Olvasgatlak titeket, de egy dolgot nem értek... Eddig akinek nem volt állata, az most akarja élesben kipróbálni, hogy milyen???
Húzós...

Nincs profilkép
#8702 Garo
2017-02-24 13:15:47

Válasz jung #8701. hozzászólásáraAzt én értem, én csak annyit mondtam, hogy nem minden állat van benne az enar-ban szám szerint.
Hízónál csak az van benne, hogy hány m2-es az istálló, illetve, hogy mennyi fér el benne maximálisan. De ez nyilván nem jelenti azt, hogy az mindig tele van.
Ezért kell hízónál csak az igazolás, beviszed a számlákat a malacról, 1 hízót beírsz 3-4-5 hónapra (ezt te döntöd el), aláírja, lepecsételi és kész.

Nincs profilkép
#8701 jung
2017-02-24 13:06:26

Válasz Garo #8698. hozzászólásáraSőt amikor mentem az igazolàsért a főàllatorvos is ellenőrizte a rendszert mert nem lehet több az igazolt létszàm mint amennyi az enarba be van jelentve.

Nincs profilkép
#8700 Garo
2017-02-24 13:03:30

Válasz jung #8699. hozzászólásáraa koca fülszámosnak állat.. A tyúkot szintén nem cseréled fél évente.
De pl nekem hízóim vannak, erre csak a hatósági állatorvosi igazolás kellett.

Nincs profilkép
#8699 jung
2017-02-24 12:59:28

Válasz Garo #8698. hozzászólásáraNekem anyakocàim s pàr szàz db tolyótyukom van s mégis kérte az igazolàst a pàlyàzatirom.

Nincs profilkép
#8698 Garo
2017-02-24 12:54:12

Válasz jung #8697. hozzászólásáraAz csak a fülszámosokra vonatkozik

Nincs profilkép
#8697 jung
2017-02-24 12:33:50

Válasz mtarka #8696. hozzászólásáraIgazad vañ,de én úgy vélem mivel be kell adni az enar igazolàst ott pontosan làtni melyik napon került a nevedre jószàg ehez tàrsul a jelenlegi àllatlétszám s màr làtjàk is mennyi az àtlag.

Nincs profilkép
#8696 mtarka
2017-02-24 11:54:22

Válasz MFM #8695. hozzászólásáraLehet, hogy félreérthetően fogalmaztam az előbb.

Nem arról van szó, hogy nincs értelme a kiírásnak, csak egy kicsit furcsa számomra. Ebben a formában mindegy, hogy ma "lett" 5 tehenem, vagy 2 éve van folyamatosan 5 tehenem. Mindkét esetben ugyanannyi az STE értéke.

Szerintem azért nem teljesen logikus a felhívás ebben a formában, mert így értelmét veszti az "éves átlagos állatlétszám" alapján történő STE számítás a pályázat beadásakor.
Kétségtelem, hogy így az állattartóknak nem a múltat, hanem a jövőt - a "potenciá(l)t" - kell igazolni.
Igazság szerint egy fiatal gazdánál ez lenne a normális.

#8695 MFM
2017-02-24 11:16:44

Válasz mtarka #8693. hozzászólásáraMárpedig ennek van értelme, nem is kevés. Az aki most kezdené a gazdálkodást minél előbb, de legalábbis irreálisan sok állatot kéne a nevére vennie ahoz hogy ápr. 15-ig meglegyen a 6000 ste éves átlagban. Nekem legalábbis ez így nagyon jó, nincs annyi felesleges energiám, hogy egy évvel a beadás elött nekiáljak előkészülni fél biztos információk alapján a pályázatra. Még mindíg nem döntöttem el, hogy indulok-e, és ha nem, akkor nem akarom szétszedni a családi gazdaságot, nagyon szerencsés számos szempontból így maradnunk.

Idén április közepéig kell majd beadni a sapst? Eddig ez időpont körül kezdődött ha jól emlékszem?

Nincs profilkép
#8694 Kackac
2017-02-24 10:57:08

Válasz MFM #8692. hozzászólásáraLehet, de akkor meg hülyeség az egész.
Ezen részén átléptem, mert van föld és az állat is rendben volt / van.

Nincs profilkép
#8693 mtarka
2017-02-24 09:56:55

Válasz MFM #8692. hozzászólásáraEngem is nagyon meglepett a pályázati felhívás ezen része. Enyhén szólva "állattartó-barát" felfogású így a pályázati felhívás.
Az exMVH-ban dolgozó, hosszú éveken át fiatal gazda kérelmekkel foglalkozó ismerősöm is csak félve merte kimondani, hogy "úgy tűnik" a beadáskor elegendő egy napra - az állatorvosi igazolás kiállításának napjára - igazolni a 6000 STE-s állatlétszámot. Ahogyan MFM az előbb írta, az első kifizetési kérelem alkalmával kell majd az "éves átlagos állatlétszám" alapján igazolni a 6000 STE-t.
Ne kérdezzétek meg, hogy ennek mi az értelme...

Ugyanakkor tény, hogy ez a kertészeket, növénytermesztőket nagyon hátrányosan érinti, hiszen nekik meg a tavalyi évre (2016) kell igazolni a 6000 STE-t, úgy hogy azért legyen alapesetben beadva a 2016-os területalapúba, azaz legyen bejelentve a terület a földhasználati nyilvántartásba.
Várhatóan ezért (is) meg lesz tolva 2 héttel a beadási határidő, hogy már az idei (2017) területalapúval is alátámasztható legyen a 6000 STE.

#8692 MFM
2017-02-24 07:57:43

Válasz Kackac #8691. hozzászólásáraLehet, hogy rosszul értelmezem a dolgokat, de a társ. egyeztetés után ezt úgy változtatták meg, hogy a beadáskor a pillanatnyi állatlétszámot veszik figyelembe a 6000 ste számításánál, viszont ha nyersz, csak akkor hívhatod le az első részletet, amikor éves átlaglétszám szerint is meg lesz a 6000 ste.

Nincs profilkép
#8691 Kackac
2017-02-24 06:45:56

Válasz MFM #8687. hozzászólására2016.évi ÁTLAGOS állatlétszám.

Ha január 1-től június 30-ig nincs tejelő tehén a neveden, majd július 1-től dec.31-ig volt 10 db, akkor az éves átlagban 5 db. De itt a napok is számítanak, úgyhogy nem ilyen egyszerű a képlet. Számításba kell venni a született borjút, aminek 3 korcsoportja van ( korosbítás), figyelembe kell venni az ivarát ( bika, üsző).
Bonyolult...

#8690 Radocz
2017-02-24 06:13:36

Egy óra olvasgatás után csak ennyit takáltam.

10 melléklet.

6.
a működtetési időszak alatt, szaktanácsadóval kapcsolatos együttműködése megszűnik, ill. a működtetési időszak első év végéig nem teljesíti az együttműködésre vonatkozó kötelezettségvállalását

smile cowboy

#8689 Radocz
2017-02-24 05:28:35

Megkeresett két fiatal Gazda pályázó.

Szeretne velem kötni szaktanácsadási szerződést.

A személyes adatokon kívül, mit írjunk bele, hogy megkapja az aláírásomért a plusz pontot.?
Van erre valami előírás, és hol tudjuk elolvasni?

smile cowboy

Nincs profilkép
#8688 Garo
2017-02-23 20:45:10

Válasz MFM #8687. hozzászólására2016-ban kellett meglennie.

#8687 MFM
2017-02-23 20:37:46

Válasz Kackac #8684. hozzászólásáraMiért kéne visszamenőleg bejelenteni? A pályázatban nem csak az van, hogy a beadáskor kell meglennie a 6000ste-nek?

#8686 Zabiho
2017-02-23 15:05:21

Amúgy olvasom itt a hozzászólásokat és a többséggel értek egyet. Ebből a pályázatból jól kijönni...hát nem lesz egyszerű. A pályázatírókról pedig továbbra is nagyon rossz a véleményem.(Tisztelet a kivételnek)Nem kéne sok kis naiv embert ilyen szinten átvágni, áltatni,hamis ábrándokba kergetni. Engem is ostromoltak 3 felől is.Egy-két sikeres pályázattal már csak meg tudom írni magam is de azért etettem őket és nyomták is az infót egy darabig.

Nincs profilkép
#8684 Kackac
2017-02-23 14:57:13

Válasz MFM #8678. hozzászólásáraAz is csak azért volt, mert apuka átírt a gyerekének a tejelő marhát, és ezek után a gyerek nevére is lett értékesítve tej. A valóságban semmi nem változott.
Ezek voltak a régebbi pályázatnál azok, akik új BMW-vel járkáltak utána, apuka meg dolgozott tovább ( pénzlenyúlás). A gyerek utána is reggel 10-kor kelt fel, és azt sem tudta, hogy melyik a tehén eleje...
A kérdésedre a válasz:
Kétféle állat van. Az egyik a fülszámos, a másik nem. Mindkét esetben az Enar-ban a tartás kezdetét és a tartás végét jelenteni kell. A fülszámos állat a sz.marha, koca, juh stb..., a nem fülszámos a méh, csirke, hízó. Az elsőnél minden látszik a rendszerben, mivel az ellést / fialást / elhullást az állatorvosnak jelenteni kell, a második esetben nem látszik semmi a rendszerben, ott a saját nyilvántartásod a döntő. Az elsőnél buksz, ha ellenőriznek, a másodiknál az állatorvos igazolja le.
Az Enar-t visszamenőleg 2016-os évre bejelentgetni nem tudod...

#8683 Zabiho
2017-02-23 14:55:57

Válasz Garo #8679. hozzászólásáraNem :), nekem nem kell szélhámoskodnom a 6000 STÉ-ért és még az sem biztos, hogy játszom ebben a játékban. csak felkészülök időben.

#8682 GREVEN
2017-02-23 14:44:10

Válasz Hogel #8670. hozzászólásáraPályázatíróm azt mondta, valószínűleg tolódni fog 2 hetet a dolog, ezért kezdik beharangozni a különböző médiákon fórumokon már.

Nincs profilkép
#8681 Kackac
2017-02-23 14:42:54

Válasz Zabiho #8675. hozzászólásáraEzt én sem értem, a 3,5 ha területtel 25000 ste felett lennél? Ha nem vallod be, akkor az nincs.

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]